NASA će uskoro objaviti gomilu besplatnog softvera

Ukoliko ste planirati da napokon započnete svoj svemirski program o kom već neko vreme razmišljate, sada je pravi trenutak da se uozbiljite. NASA će naredne nedelje objaviti masivan katalog softvera sa preko 1.000 projekata.

Izvor: Gizmodo

Subota, 05.04.2014.

19:50

Default images

Ovo nije prvi put da je svemirska agencija obznanila kod, ali ovo je prvi put da je to uradila na najlakši mogući način.

U pitanju nije samo veliki broj algoritama i softvera za pronalaženje zvezda, iako je i to unutar kataloga. Ovaj put, Nasini geniji iza rovera na Marsu zapravo će objaviti kodove za visoko-tehnološke stvari kao što su sistemi za navođenje raketa i kontrolni softver za robotiku, a u miksu se čak nalazi i kod za veštačku inteligenciju – i sve ovo će biti potpuno besplatno.

„To je bila jedna od stvari koje su nam naplaćene. Kongres nam je rekao da se postaramo da novac koij dobijamo ne ode samo u svemir. Želeli su da te tehnologije spustimo na Zemlju u formi praktične primene“, izjavio je jedan od izvršnih direktora Nase za sajt Gizmodo.

Nasin cilj jeste da ponudi kod javnosti kako bi drugi ljudi izmislili nešto što njenim inženjerima nije palo na pamet.

NASA je tokom svoje istorije svetu podarila brojne značajne stvari poput mikrotalasne i prvog CAD softvera.

Ovaj katalog će biti dostupan u PDF formatu od 10. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: