VB: Od leta će kopiranje CD-a postati legalno, ali...

Britancima će od 1. juna biti dozvoljeno da kopiraju CD, e-knjige i druge medije, ali postoji kvaka...

Izvor: Dnevnik.hr

Ponedeljak, 31.03.2014.

21:40

Default images

Napraviti rezervnu kopiju bilo kog CD-a je ilegalan čin, ali će Britanci od 1. juna moći da kopiraju CD-e i druge medije prema izmeni postojećeg zakona o autorskim pravima.

Sve dok se takve kopije koriste samo za ličnu upotrebu (isključivo jedna osoba, ne brat, sestra, porodica ili prijatelji), to će po novom biti legalno, prenosi britanski Wired.

Početak promene označio je Hargreavesov izveštaj iz 2011. godine, u kom su istaknuti neki izuzeci u vezi sa zakonom o autorskim pravima.

Međutim, i dalje će biti ilegalno pravljenje kopija za prijatelje ili porodicu - ako vas uhvate da kopiju CD-a dajete ili pozajmljujete prijatelju, počinili ste kriminalno delo.

Britanci uvode i još jednu novost, a ta je da više neće biti ilegalno koristiti citat iz nečijeg rada bez znanja autora i njegove isključive dozvole.

Jedino ograničenje će biti da je korišćenje takvih citata pošteno, odnosno da se ne uzimaju velike celine, već samo isečci iz nečijeg rada. Dosad je legalno bilo koristiti rad drugih kao izvor radi kritičkog osvrta, osvrta ili za prenošenje vesti.

Tu je i novost da više neće biti potrebno tražiti dozvolu autora za objavu karikatura ili parodija na neko delo, primera radi - parodije poznatih videa na YouTubeu, poput muzičkog spota Gangnam style. I tu će se kao mera koristiti načelo poštene upotrebe.

Termin poštene upotrebe koristi se za utvrđivanje da li je korišćenje nečijeg autorskog dela bilo zakonito ili ne. Razlikuje se od slučaja do slučaja i utvrđuje se da li je kopija uticala na tržište originala i da li je obim korišćenog materijala bio primeren i razuman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: