Alternativa mobilnoj mreži koja želi da osvoji svet

Francuski startup Sigfox prikupio je 15 miliona evra sredstava od IDInvesta i BPIFrance koje planira da uloži u alternativnu mobilnu mrežu naročito namenjenu umreženim objektima.

Izvor: techcrunch.com

Subota, 29.03.2014.

11:54

Default images

U poređenju sa tradicionalnim mobilnim mrežama, ova pokriva veće područje i izuzetno je energetski efikasna. U ranijoj fazi ovog projekta, prikupljeno je dva miliona, a zatim i 10 miliona evra.

Kompanija želi da napravi svetsku mrežu koja koristi isti protokol na svim meridijanima.

Takva mreža može biti korištena, na primer, za praćenje parking mesta, informacije o tome gde se nalazi autobus kojim treba da putujete i slično. Na posletku, kada bi takva mreža postojala u celom svetu, cena njene upotrebe koštala bi svuda isto.

Sigfox već ima mrežu u Francuskoj i sarađuje sa lokalnim partnerima u Španiji, Rusiji i Velikoj Britaniji i na taj način smanjuje svoje troškove.

Od prikupljenih sredstava kompanija planira da proširi tim, naročito za tehničku podršku, prodaju i marketing, a u međuvremenu će investirati i u istraživanja i razvoj.

Ipak, tek treba da dokaže da će njena standardizovana i niskoenergetska mreža moći da nadmaši tradicionalne mobilne mreže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: