Test: Sony SmartWatch 2

Dok se u poslednje vreme veliki broj kompanija trka ne bi li pre drugih izbacile svoj pametni sat, Sony je odlučio da svetlo dana ugleda druga generacija njegovog pametnog sata pod nazivom SmartWatch 2. Da li kompanija koja već ima iskustvo na polju "nosive" tehnologije može da pokaže konkurenciji kako treba da izgleda pravi pametni sat?

Izvor: Uroš Jeliæ, Foto: Jovan Jeliæ

Petak, 13.12.2013.

08:50

Default images

Trenutno se čini da skoro niko nije siguran u to kako pametni sat izgleda kao ni u to šta bi zapravo trebalo da ponudi korisnicima.

Samsung je rešio da ugura sve što može u svoj Gear dok se Sony odlučio za nešto drugačiji i umereniji pristup.

Tržište satova je generalno nezahvalno, a ovo se posebno odnosi na pametne satove. Ne samo da proizvođači moraju da razmišljaju o funkcionalnosti, već moraju i da se odluče za dizajn koji bi trebalo da se svidi najvećem mogućem broju ljudi i bez većih problema uklopi ili upotpuni njihov životni stil, a kao što znamo, ukusi su krajnje različiti.
B92
I iako je lepota u oku posmatrača, SmartWatch 2 prati dizajnerski trend uspostavljen sa celom Xperia Z linijom, što znači da je pred vama stilizovano zaobljeno kućište crne boje koje će vašem ličnom ukusu moći da se prilagođava jedino putem narukvica – u opticaju je metalna mat crna, kožna kao i gumena koja dolazi u nekoliko boja. Sa druge strane, sam dizajn je prilično neupadljiv tako da bez problema može da se nađe na vašoj ruci prilikom formalnih prilika ali i prilikom svakodnevnih obaveza poput odlaska u prodavnicu i bavljenja sportom.

Smart Watch 2 poseduje ekran dijagonale 1.6 inča, u pitanju je TFT displej rezolucije 220 x 176 piksela okružen skromnim ramom na čijem dnu se nalaze tri kapacitativna dugmeta. Ovi dugmići su skoro identični onima koji se nalaze na prednjoj strani Sonyjevih Xperia smartfona i odnose se na back, home i menu i uz pomoć njih ćete uglavnom koristiti sve pametne funkcije koje sat ima da ponudi ukoliko izuzmemo sam ekran osetljiv na dodir koji je sve vreme upaljen tako da u svakom trenutku možete da saznate vreme - baš kao i kod "pravog" sata.
B92
Iako je vidljivost ekrana prilično dobra, ikone i tekst ponekad mogu izgledati pikselizovano, uglovi gledanja su prilično loši - to je nešto što se moglo očekivati kada je uređaj ovog tipa u pitanju i ovi mali problemi ne utiču na svakodnevno korišćenje u velikoj meri.

Sa desne strane kućišta nalazi se veliko srebrno dugme za uključivanje uređaja ali i njegovo “buđenje” za pristup “pametnom delu”. Jedino što se još ističe na kućištu jeste micro-USB port koji je sakriven vratancima. Vratanca nisu tu samo kako bi se postarala da dizajn sata ostane konzistentan i nenarušen, već poput svih smartfona u Xperia Z liniji, i SmartWatch 2 je otporan na vodu i prašinu tako da ne morate da ga skidate svaki put kada perete ruke ili ste pod tušem.
B92
SmartWatch 2 sa spoljašnjim svetom komunicira uz pomoć Bluetootha i NFC-a, a tu je još i single core ARM Cortex M4 na 180MHz.

Veliki broj do sada predstavljenih pametnih satova za svoju “pametnu” funkcionalnost se oslanja na korisnikov smartfon i često je potrebna prateća aplikacija kako bi se sat konfigurisao uz pomoć smartfona. SmartWatch 2 nije drugačiji.

U pitanju je prilično jednostavan proces i za razliku od Samsungovog Geara, koji radi sa svega par Samsung Galaxy uređaja, Sonyjev pametni sat radi uparen sa svakim uređajem koji koristi Android 4.0 pa naviše.
B92
Najlakši način da se sat poveže sa smartfonom jeste putem NFC-a koji će vas odmah poslati na Google Play Store kako biste skinuli odgovarajuću SmartConnect aplikaciju.

Nakon toga ostaje samo da izaberete koje ćete funkcije omogućiti satu i odredite aplikacije za koje želite da dobijate “uzbune” na vašem zglobu.

Putem sata možete da odaberete kako će ekran sa vremenom izgledati, uključite ili isključite Bluetooth kao i vibraciju.
B92
S obzirom da su notifikacije ključna stvar kod pametnih satova, SmartWatch 2 vam ne šalje samo notifikaciju da vas obavesti da vam je stigao mejl ili poruka, već iste putem njega možete i da pročitate – naravno, samo mali deo. Nažalost, funkcionalnost tu staje. Ukoliko želite da odgovorite, moraćete da posegnete za vašim smartfonom. Isto se odnosi i na pozive. Kada vas neko zove, sat će vas obavestiti putem ekrana i omogućiti vam da izaberete da li želite da se javite ili odbijete poziv. Ukoliko rešite da primite poziv, on će automatski biti prenet na telefon.

Ova funkcija svoj pravi smisao dobija korišćenjem Bluetooth slušalica, pošto vam sat omogućava i da pozovete nekoga.

Kada su notifikacije sa socijalnih mreža u pitanju, to će prvenstveno zavisiti od vas i toga da li želite da vam zglob neprestano vibrira.
B92
Generalno gledajući, SmartWatch 2 je dizajniran tako da nećete imati problem da ga nosite kao običan sat, ali sa druge strane, njegova funkcionalnost popunjava jako mali prostor, tačnije onoliko koliko vam je potrebno da iz džepa izvadite smartfon.

S obzirom da je sve vreme sa smartfonom povezan Bluetooth vezom, čim se ona prekine dobićete notifikaciju da ste predaleko od telefona, to može značiti dodatni pritisak na bateriju, ne samo sata već i smartfona. Dobra stvar jeste to da se sat puni izuzetno brzo, ali loša je da podjednako brzo može da isprazni bateriju smartfona, u zavisnosti od broja notifikacija koje vam stižu.

Sa druge strane, baterija sata može da izdrži dva do tri dana korišćenja.
B92
Sony se zaista potrudio da pored minimalističkog izgleda, korisnicima ponudi i minimalno vreme za prilagođavanje na novi interfejs – ukoliko ste ikada koristili Android smartfon bez problema ćete rukovati i SmartWatchom 2.

Kada je upotrebna vrednost uređaja u pitanju, SmartWatch 2 je rame uz rame sa konkurencijom, ali pametni satovi i dalje ne nude ništa više od običnih obaveštenja na ekranu kada nas mrzi da posegnemo za smartfonom. Sa druge strane, ova suptilna obaveštenja mogu biti korisna ako se nalazite u situaciji kada niste u mogućnosti da koristite telefon ili bi takav potez bio nepristojan.

U iščekivanju pametnih naočara i brojne druge nosive tehnologije, odluka o nabavci pametnog sata trenutno je prvenstveno definisana potrebom a tek onda cenom, koja svakako nije zanemariv faktor, a Sony je, kao i mnogi drugi proizvođači pokušao da nam dočara vreme koje tek dolazi uređajem koji nudi privlačan dizajn ali i dalje nedovoljno "pametnog".

Sony Smart Watch 2 na test nam je ustupio Sony Mobile Srbija.

Saznajte naše utiske nakon testiranja pametnog sata Samsung Galaxy Gear

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: