Test: HTC One Mini

Šta se dešava kada uzmete "najbolji Android telefon na svetu", smanjite ga i odlučite da ga prodajete znatno jeftinije?

Izvor: Uroš Jeliæ, B92, Foto: Jovan Jeliæ

Četvrtak, 19.09.2013.

18:04

Default images

Uprkos svim nevoljama u kojima se HTC nalazi, kompanija i dalje pravi verovatno najbolji Android telefon na svetu – HTC One.

I za razliku od drugih proizvođača koji predstavljaju mini verzije svojih premijum telefona koji korisnicima nude manje uređaje slabijih performansi, HTC je rešio da krene drugim putem.

Jedine dve razlike između HTC One Mini-ja i HTC One-a su veličina i cena. Mini poseduje sve prepoznatljive dizajnerske i softverske crte starijeg brata - kao što se i vidi na fotografijama, a unutar metalnog kućišta smešten je skoro identičan hardver.
B92
Mini poseduje ekran od 4.3 inča (1280 x 720 piksela sa 342 piksela po inču), dok je displej One-a 4.7 inča, Qualcom 400 1.4GHz dual core procesor i Adreno 305 GPU.

Iako se na prvi pogled čini da su ove specifikacije znatno slabije od onih pristunih kod modela One koji poseduje Snapdragon 600 1.7GHz procesor, HTC je telefon predstavio sa novim Sense-om 5 koji je dizajniran tako da maksimalno rastereti procesor i omogući brži rad telefona uprkos tome što ima samo 1GB RAM-a.
B92
Nijedno od ovih “smanjena” ni na koji način nije uticalo na brzinu rada telefona, a u slučajevima kada je bilo razlike u brzini, ona se merila milisekundama pošto je HTC sa novim Sense-om “ubio” većinu nepotrebnih pozadinskih procesa koji su trošili snagu i usporavali rad telefona.

I to se pri svakodnevnom radu itekako primećuje pošto One Mini sve zadatke obavlja onako kako je to zamišljeno – brzo i bez ikakvog seckanja.

Aplikacije rade glatko i može se reći da je njihov odziv zapravo i znatno brži nego kod konkurentskih smartfona. A tu je i aluminijumsko kućište dimenzija 132 x 63.2 x 9.3 mm koje teži 122 grama.
B92
S obzirom da je dizajnerski skoro identičan One-u – s tim da je manji, to smanjivanje sa sobom je donelo jedan od retkih problema na ovom telefonu – donji red karaktera tastature na ekranu užasno je blizu navigacionim tasterima pa se tako vrlo lako može desiti da, redovno, umesto da dodirnete zarez pritisnete “back” dugme.

Još jedan problem, koji je više žrtva dizajna, jeste power dugme koje je bukvalno uronjeno u kućište kako ne bi kvarilo linije telefona. S obzirom da ne “štrči” dovoljno, ponekad je u brzini potrebno malo vremena kako bi se ono pogodilo, sa druge strane, HTC ovu grešku nije ponovio sa dugmićima za jačinu tona koja su znatno izloženija prstima.
B92
Gledajući One Mini stiče se utisak da HTC nije želeo da ponudi “budžet” verziju svog premijum uređaja već je zapravo želeo da korisnicima koji nisu toliko zainteresovani za velike ekrane pruži alternativu.

Razlike između kućišta One-a i One Mini-ja minimalne su i u osnovi se svode na boju ivica, malo više plastike, pozicije zvučnika i tastera za promenu jačine tona i uključivanje uređaja.

One Mini izuzetno prijatno leži u ruci i bukvalno se gubi u džepu tako da predstavlja pravo rešenje za sve one koji žele vrhunski uređaj kompaktnijih dimenzija.
B92
Baš kao i One, Mini poseduje stereo zvučnike smeštene na prednjoj strani uređaja koji odlično obavljaju svoj posao, delom zahvaljujući i softverskim rešenjima i beats tehnologiji.

Najdrastičnija razlika između dva telefona postaje očigledna kada upalite ekran. To je jedino polje na kom je HTC rešio da malo uštedi.

Displej je nešto manje rezolucije i nije toliko svetao. Ugao gledanja je i dalje impresivan a "sliku" donekle popravljaju zvučnici koji zaista odlično rade svoj posao i isporučuju zadovoljavajuću količinu basa i visokih tonova.
B92
Kao i većina drugih proizvođača, HTC u svojim telefonima nudi HTC Sense, modifikovanu verziju standardnog Androida. Najveća promena sa novom verzijom Sense-a jeste Blinkfeed. U pitanju je aplikacija koja predstavlja početni ekran i koja vam odmah nakon paljenja ekrana prikazuje priče i fotografije sa socijalnih mreža i drugih sajtova koje vi odaberete.

U pitanju je zaista vizuelno upečatljiva aplikacija koja vam odmah po paljenju telefona daje uvid u najnovije vesti i dešavanja na Facebooku, Instagramu, Twitteru...

Kada je kamera u pitanju, ni tu nema nikakvih promena na gore, sem manjeg objektiva u poređenju sa One-om.
B92 - HTC One Mini / HTC One
One Mini pravi solidne fotografije u uslovima slabog osvetljenja i poseduje zgodnu funkciju nazvanu Zoe. U pitanju je softver koji spaja fotografije i video u nešto poput živog albuma sa muzikom koja prati dinamiku prizora.

Iako ima samo 4MP, kamera poseduje poseban senzor koji uvlači više svetla kako bi imali kvalitetnije fotografije. Mnogima se ovaj broj može učiniti malim, ali 4 megapiksela su više nego dovoljna za najveći broj ljudi kada su fotografije u pitanju, u ovom slučaju više ne znači i bolje.

One Mini je manji telefon sa manjim ekranom od One-a pa samim tim ima i manju bateriju snage “svega” 1.800 mAh. Ukoliko želite da uživate u svim prednostima koje vam ovaj model pruža, budite sigurni da ćete u svojoj blizini u svakom trenutku želeti da vidite utičnicu.

Ukoliko ste umereni sa videom i aktivnostima na socijalnim mrežama i ekran ne držite na maksimalnom osvetljenju, One Mini bez većih problema može da pregura dan.
HTC je uspeo da napravi uređaj srednje klase koji se definitivno neće izgubiti u velikoj ponudi drugih proizvođača, a performanse i dodatne funkcije učiniće da se on zapravo istakne znatno više nego što bi to konkurencija želela.

One Mini nudi sve ono što većina očekuje od telefona – brzinu, pouzdanost, odličan ekran i to po znatno nižoj ceni od One-a.

Iako možda neće biti najjeftiniji u svojoj klasi, cena za Srbiju tek treba da bude određena, vrednost koju dobijate uz njega svakako je vredna razlike, pogotovo ako vam veličina ekrana nije najvažnija stvar na svetu.

Saznajte naše utiske nakon testiranja modela HTC One

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: