Testirali smo: Nokia 808 PureView

Granice se polako brišu, a Nokia ostaje zabeležena kao pionir novog trenda, doduše na nešto drugačiji način.

Izvor: B92, Autor: Ivan Jeliæ

Subota, 22.09.2012.

10:10

Default images

Pre nego što su Nikon i Samsung došli na ideju da na svoje foto aparate instaliraju Android i tako, reklo bi se nepovratno promene pejzaž kada su ove sprave u pitanju, Nokia je pokušala drugačijom taktikom.

Vest da novi Nokia telefon ima kameru od 41-og megapiksela odjenkula je poput munje, a činjenica šta kamera kao takva može u prvom momentu ostale su u senci pitanja kako im je to uopšte pošlo za rukom. Prilku da proverimo imali smo i mi.

Lekcija broj jedan

Do nedavnog predstavljanja novih Lumija, termin PureView bio je sinonim za kameru visoke rezolucije na Nokijinim telefonima, tačnije jednom jedinom, ovom.
Nokia 808 PureView (Photo: B92)
Lumia 920 predstavljena je sa PureView kamerom rezolucije nešto preko 8 Mpx što ujedno znači rebranding tehnologije koja više nije vezana isključivo za velike količine megapiskela.

Sva je prilika da Nokia želi da iskoristi PureView kao brend koji će ubuduće izdvajati fotografske sposobnosti njenih telefona, odnosno stvori percepciju da će se uređaji brendirani na taj način kvalitativno izdvojiti od konkurencije.

808 PureView

U ovom momentu ostavljamo novu Lumiu po strani i vraćamo se na ono što je Nokia predstavila kao budućnost mobilnog fotografisanja. PureView kamera dakle, na modelu 808 ima senzor rezolucije 41 megapiksel, no u zavisnosti od toga kakav aspekt slike odaberete maksimalna uposlenost senzora svodi se na 38 za 4:3 i 34 za fotografije u odnosu 16:9.
Nokia 808 PureView (Photo: B92)
Masivni senzor upotpunjen je Carl Zeiss optikom sa f/2.4 otvorom blende, ND filterom i mehaničkim zatravačem. Kada su blicevi u pitanju, 808 poseduje i kesnonski i LED blic.

Sve ovo skupa Nokia upotrebljava na reltivno poznat način zvan pixel binning, odnosno kako ga Nokia zove "pixel oversampling". Radi se o kombonovanju više piksela u jedan što je proces koji omogućava stvaranje kvalitetnijih fotografija oslobođenih šuma.

Kao rezultat dobijaju se slike rezolucije 8 ili 5 megapiksela, ali nastale kao kombinacija tačaka sa zapisa snimljenih u punoj rezoluciji ovog senzora.

Rezultat

Fotografije koje PureView 808 pravi jednostavno nećete videti na drugim telefonima. Radi se o slikama oslobođenim od šuma i nekvaliteta koji karateriše fotografije sa mobilnih uređaja u većini slučajeva. Nema se šta puno reći. Fotografije su apsolutno sjajne, kada znate da ste ih napravili sa sprave sa kojom ste upravo završili telefonski razgovor.
Levo fotografija napraljena Galaxy Nexusom, desno Nokia PureView 808
Ovo naravno važi za situacije u kojima svetla ima dovoljno, mada će PureView 808 napraviti najbolje fotografije koje mobilni telefon može i po mraku. Tačnije, fotografije koje smo snimili noću bolje su od mnogih foto aparata.

Iako se tehnički ne radi o optičkom zumu, PureView 808 zumira (4x) tako što koristi svoj ogromni senzor sa manjim kapacitetom, od čega se pravi fotografija iste rezolucije kao da niste ni zumirali. Naravno, manji broj pikslea sa "mastera" može uticati na finalnu fotografiju, no tokom testiranja nismo primetili ikakve manjkavosti slika koje su slikane sa zumom.

Telefon

Nokia je odlučila na PureView 808 bude Symbian Belle telefon. To dovoljno govori o softverkoj strani ovog uređaja, jedina stvar koja odudara je aplikacija za kameru koja nudi pregršt opcija za napredne korisnike, odnosno predefinisane modove za one koji žele da slikaju koristeći podrazumevane postavke.
Nokia 808 PureView (Photo: B92)
Vredno je napomene da smo tokom testiranja koristili isključivo podrazumevana podešavanja, koja su dala više nego dobar rezultat. Sigurno je da će napredni korisnici umeti da se poigraju sa svim dostupnim mogućnostima, no PureView 808 "auto" radi sasvim pristojno.

Ostatak priče identičan je kao što je bio kada smo se poslednji put sreli sa Symbian Belleom. Iako je uloženo puno u pokušaj da Symbian izgleda i funkcioniše kao moderni operativni sistem, duhovi prošlosti pojavljuju se dovoljno često da skrenu pažnju da je Symbianovo mesto u smartphone istorijskom udžbeniku.

Smestiti senzor kakav ima PureView 808 ispostavlja se nemoguće bez kompromisa u dizajnu kućišta i masi, pa je ovaj telefon nešto deblji (oko 14mm) i teži nego sto smo navikli.
Nokia 808 PureView (Photo: B92)
Tačnije, masa od oko 170 grama ne bi bila tako uočljiva da nije primarno raspoređena u deo gde je kamera, koji je osetno teži od ostatka. Na to je potrebno navići se, problema zbog toga nema.

Izrada je karakteristična za Nokiju, 808 je odlično napravljen i sklopljen uređaj i u tom smislu kompromisa nije bilo. Kada je ekran u pitanju, fotografisanje znači potrebu za panelom koji se dobro vidi u što više situacija, odnosno i po dvenvnom svetu. Clear black AMOLED displej rezolucije 360x640 piksela i dijagonale od 4 inča u ovom smislu obavlja posao, no nije dobro očekivati puno od takve rezolucije na takvoj dijagonali.

808 pogoni proceosor na 1,3 GHz uz pola gigabajta RAM-a i 16GB internog storidža. Slot za SD karticu naravno postoji i može primiti kartice do 32GB.

Dokaz koncepta

Kao što je na početku pomenuto, spajanje većine mogućnosti pametnih telefona i kvalitetnih kamera u Nokijinom slučaju krenulo je od telefona kao osnove, za razliku od trenda stavljanja Androida na klasične kamere, koji će po svoj prilici postati mainstream.

Kako je budućnost manje više jasna i u kojoj ćete za godinu dve svoju kameru povezivati sa Google ili nekim drugim nalogom, ostaje da vidimo šta će Nokia iz ovog eksperimenta izvući kao vrednost za vreme koje dolazi.
Nokia 808 PureView (Photo: B92)
Priča o budućnosti pak nije slučajna s obzirom da je futuristički aspekt PureView 808 ujedno i njegov jedini kvalitet. To znači da, ukoliko niste entizujast/kinja u sferi fotografisanja mobilnim telefonom, kupovina PureView 808 teško da ima smisla. Drugim rečima, kamera na ovom telefonu je za budućnost, u kojoj ujedno nema mesta za njega.

Jednostavno, fanstastične fotografije za mobilni telefon u senci su činjenice da je softverskoj platformi na kojoj je 808 zasnovan odavno odzvonilo, te da se radi o relativno prosečnom harderu i ekranu, što nije ni malo zanimljivo shvatiti nakon što novčanik postane lakši za preko 700 EUR koliko ovaj telefon košta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: