Ubacivali malware u PC još u fabrici

Microsoft je na četiri računara sveže isporučena iz fabrike otkrio zloćudni softver koji omogućava krađu podataka i špijuniranje putem kamera i mikrofona.

Izvor: tportal.hr

Subota, 15.09.2012.

10:04

Default images

Sajber kriminalci su, čini se, pronašli novi način da zaraze računare, ne bi li ih preuzeli i zloupotrebili. Na nekoliko potpuno novih računara pronađen je malware. Kako je dospeo u njih? Ubačen je još u fabrici.

Jedan od njih, nazvan Nitol, krade lične podatke potrebne za provaljivanje u bankovne račune online.

Microsoft je uspeo da izdejstvuje dozvolu američkog suda za obračun s mrežom koje je taj malware zarazio. U softverskom divu iz Redmonda tvrde da su kriminalci iskoristili slabo zaštićen lanac snabdevanja kako bi ubacili viruse u računare dok ih još sastavljaju.

Otkrili su ih Microsoftovi digitalni istražitelji nakon što su u više kineskih gradova kupili deset desktop i deset laptop kompjutera, piše BBC. Četiri su bila zaražena, iako su tek stigla iz fabrike.

Malware je bio deo krivotvorenog softvera koji neki kineski proizvođači PC-a instaliraju na računare.

Nitol je pokušao da preuzeme računar čim je pokrenut. Dalja istraga otkrila je da njime upravlja web domen 3322.org, poznat po upletenosti u sajber kriminal od 2008. godine.

Imao je 70.000 odvojenih poddomena, koje je 500 različitih varijacija malwarea koristilo za prevare i krađu podataka, pa čak i špijuniranje putem kamera i mikrofona.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: