Samsung optužen za loše uslove u fabrikama

Samsung se našao na meti otpužbi za nehumane uslove rada u svojim fabrikama i fabrikama njihovih dobavljača.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.09.2012.

12:32

Default images

Nakon četvoromesečne istrage neprofitne organizacije sa sedištem u Njujorku, China Labor Watch, objavljen je izveštaj u kome se navodi da se krše prava radnika u šest Samsungovih fabrika i dve fabrike Samsungovih dobavljača.

U izveštaju se navodi da su radnici primorani da rade prekovremeno, da su primorani da stoje po 12 sati, te da su izloženi verbalnom i fizičkom zlostavljanju. Posebno zabrinjavajući su navodi da u tri fabrike zaposlene osobe starosti ispod zakonskog minimuma.

Prošlog meseca slične optužbe China Labor Watch je uputio kompaniji HEG Electronics, kineskom dobavljaču Samsunga, Motorole i kompanije LG. Samsung je odbacio ove optužbe nakon što je sproveo sopstvenu istragu i nazvao ih neosnovnim.

Međutim, sada China Labor Watch kaže da se problem ne odnosi samo na HEG, već se prostire kroz celu mrežu fabrika i dobavljača kompanije Samsung.

Iz Samsunga kažu da se slažu samo sa činjenicom da radnici u fabrikama povremeno rade prekovremeno.

"Delimično se slažemo sa izveštajem da je ponekad potrebno da radnici rade prekovremeno u pojedinim fabrikama, naročito kada lansiramo novi prozvod", rekao je portparol Samsunga, Džejms Čang za WSJ i dodao da će istražiti tu praksu u svojim fabrikama.

Izveštaj je naslovljen sa "Da li Samsung koristi Appleov patent zloupotrebe radnika", a u celini je dostupan ovde.

Ovo nije prvi slučaj da je neka kompanija optužena za loše uslove rada u fabrikama u kojima se proizvode njihovi uređaji.

Najviše se govorilo o Foxconnu, proizvođaču komponenti za mnoge tehnološke kompanije, među kojima je i Apple. Apple je ove godine angažovao organizaciju koja se bavi zaštitom prava radnike Fair Labor Association (FLA), kako bi istražio sve navode o lošim uslovima rada u Foxconnovim fabrikama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: