Ovo je nova Nokia Lumia 920

Nokia i Microsoft danas su održali konferenciju u Njujorku na kojoj je predstavljena nova Lumia 920.

Izvor: B92

Sreda, 05.09.2012.

16:15

Default images

"Prvo smo se pridružili Windows Phone ekosistemu. Delili smo Microsoftovu viziju da možemo stvoriti novo smartfon iskustvo", rekao je Stiven Elop, Nokia CEO, na početku današnje konferencije.

"Veoma smo uzbuđeni danas oko sledećeg velikog koraka", rekao je Elop, a Džo Harlou, potpredsednik Nokia smartfon divizije, koja je na sceni izašla nakon njega, to je i potvrdila.

"Danas predstavljamo novu generaciju Lumia. Nokia Lumia 920 je najinovativniji smartfon na tržištu", rekla je ona.

Kao što se i nagađalo, tu je Nokia PureView tehnologija, koja prema navodima iz Nokije donosi najviši kvalitet videa i fotografija.

"Nokia Lumia 920 pravi bolje fotografije i video od svih konkurentskih smartfona", rekla je Harlou, a rezolucija kamere je 8,7 megapiksela.
Nokia Lumia 920 (Photo: Nokia)
Što se specifikacija tiče, tu je 4,5-inčni zakrivljeni Pure Motion HD+ ekran, Qualcomm Snapdragon S4 procesor, 2000 mAh baterija i mogućnost bežičnog punjenja, na kojoj je Nokia radila sa različitim partnerima.

Džo Belfiore iz Microsofta na konferenciji je govorio o Windows Phoneu 8 i nekim novinama koje on donosi.

"Želeli smo sa Windows Phone 8 omogući najpersonalizovanije iskustvo koje iko može doživeti na smartfonu", rekao je on pokazavši svoju ličnu Lumiju 920. "Podesio sam je da odgovara meni".

Među podešavanjima koje je on izdvojio, a koje novi WP nudi su nove male pločice (tiles).

"Windows Phone ima preko 100.000 aplikacija", rekao je on, " a Windows Phone 8 će, naravno, pokretati Windows Phone 7 aplikacije".

Novost u Windows Phone OS-u koju je Belfiore danas najavio su screenshotovi, koji su podržani u ovoj verziji platforme.

Jedna od novina je i to da kamera sada podržava "pinch to zoom" .

"Lumia 920 se izdvaja iz gomile", rekao je Kevin Šilds, viši potpredsednik kompanije Nokia.

"Sa Lumiom 920 vraća se zakrivljeni ekran, proširujemo paletu boja tako što smo dodali i žutu", rekao je on.

"Staklo je još jače, a kućište je skoro nemoguće izgrebati", istakao je Šilds.

"U ekran smo ugradili tehnologiju "super osetljivog dodira", rekao je on i demonstrirao kako se Nokia Lumia 920 može koristiti i sa rukavicama.

„Smatramo da je kvalitet fotografje osnova za diferencijaciju u svetu smartfona“, rekao je Kroford Del Prete, izvršni potpredsednik i generalni direktor zadužen za istraživanja kompanije IDC.

“ Fotografije kada su uslovi osvetljenja nepovoljni bile su slaba tačka smart telefona. Kompanija Nokia je ovaj problem rešila PureView tehnologijom, kako bismo stvorili dodatnu vrednost za kupce. Primenom svog bogatog iskustva iz oblasti fotografije, kompanija Nokia je proizvela najbolju kameru ove vrste, za svakodnevnu upotrebu“.

Lumia 920 sadrži i Nokia City Lens servis, dodatak paketu Nokia lokacijskih servisa. Okretanjem kamere ka nekoj ulici, tehnologija City Lens prikazuje informacije o restoranima, prodavnicama, hotelima, itd. na površinama zgrada. Ova tehnologija je početak novog iskustva „uveličane stvarnosti“ (augmented reality) koja nadopunjuje Nokia mape, s obzirom da je moguće jednsotavno smenjivati prikaz mape i „augmented reality“ prikaz, kažu iz Nokije.

Pristupačnija Lumia

Pored Lumia 920 modela, Nokia je danas, kako se i predviđalo, predstavila i Lumiu 820.
Nokia Lumia 820 (Photo: Nokia)
Ovaj model srednje klase ima 4,3-inčni ClearBlack OLED ekran, takođe sa Super Sensitive touch tehnologijom, Snapdragon S4 procesor (na 1.5GHz), kamerom rezolucije 8 megapiksela i 1GB RAM memorije.

Model Lumia 920 dostupan je u žutoj, crvenoj, sivoj, beloj i crnoj boji, dok je model Nokia Lumia 820 dostupan u crvenoj, žutoj, sivoj, bež, ljubičastoj, beloj i crnoj boji.

Oba telefona će biti dostupna u Penta Band LTE i HSPA+ varijantama, a očekuje se da će isporuka početi kasnije u toku godine.

Cene i tačan datum izlaska na tržište za svaku zemlju pojedinačno, biće objavljeni pred početak prodaje.

Specifikacije

Photo: Nokia
Kada su sredinom februara prošle godine Nokia i Microsoft ozvaničili svoju saradnju, u zvaničnom saopštenju tada je rečeno da ove dve kompanije zajedno vide šansu i imaju volju, resurse i snagu za uspeh.

Sve te svoje kapacitete uložili su u Lumia 920 i 820 modele.

Kako vam se dopadaju?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: