Švedska prva na Web Index listi

Svaka treća osoba koristi internet, pokazuje globalna statistika. U Africi to čini svaka šesta osoba, prenosi BBC.

Izvor: B92

Sreda, 05.09.2012.

11:07

Default images

Ovo pokazuju podaci prikupljeni u poslednjih pet godina, a od strane Fondacije World Wide Web, čiji je osnivač Sir Tim Berners-Li.

Na osnovu rezultata države su svrtstane u sedam kategorija. Jemen se nalazi na poslednjem mestu tri od tih sedam kategorija, a po zastupljenosti interneta među populacijom na prvom mestu je Island, gde je onlajn 95 posto populacije.

Kazahstan se najviše pomerio, od 2007. do 2011. godine uspeo je da se pomeri za 18 mesta, zahvaljujući velikom rastu korišćenja interneta u toj zemlji.

Trećina zemalja suočava se sa nekim vidom restrikcija pristupa internetu, navodi se u izveštaju.

Web Index Top 10, globalna lista koja meri uticaj weba na ljude i države i uključuje svih sedam pomenutih kategorija, izgleda ovako:
  1. Švedska
  2. SAD
  3. UK
  4. Kanada
  5. Finska
  6. Švajcarska
  7. Novi Zeland
  8. Australija
  9. Norveška
  10. Irska


Indeks meri tri ključna svojstva interneta - kvalitet komunikacione i institucionalne infrastrukture, procenat onlajn populacije, kao i kvantitet i kvalitet lokalno dostupnog sadržaja i uticaj interneta (politički, socijalni i ekonomski). Podaci dolaze iz više izvora, među kojima su i Svetska banka, Svetski ekonomski forum, Wikipedia, Freedom House i Reporteri bez granica.

Kompletan izveštaj možete pronaći ovde, a listu na kojoj se nalazi sve zemlje obuhvaćenje njime (njih 61), na ovoj strani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: