Ove nedelje u IT svetu

Prvu sedmicu maja - a i dosadašnjeg dela 2012 - obeležilo je "otpakivanje" novog Samsungovog Android smartfona, Galaxy S3.

Izvor: B92

Nedelja, 06.05.2012.

09:05

Default images

Mišljenja stručne javnosti su podeljena, ali je sigurno da će se i dalje voditi žestoka borba na polju smartfona između Samsunga i Applea.

Za razliku od tržišta moblinih telefona, gde je južnokorejska firma preuzela primat od svog "ljutog" rivala iz Kalifornije, Apple i dalje suvereno dominira tržištem tabličnih računara, sa 68% udela (zahvaljujući 11,8 miliona prodath iPada) u prvom tromesečju 2012.

Međutim, u sektoru personalnih računara (u koji se ubrajaju i tableti), HP je u periodu januar-mart 2012. prodao 15.840.000 uređaja i tako svrgnuo Apple sa trona.

Istog dana kada je otkriven novi Samsung, druga kompanija iz Južne Koreje je, bez velike pompe, predstavila svog "konja za trku" - LG Optimus LTE2, revolucionaran po tome što je prvi smartfon sa 2GB RAMa.

Facebook je objavio da će vrednost njegovih 337,4 miliona deonica iznositi između 28 i 35 dolara, što će ovu društvenu mrežu, kad izađe na berzu 18. maja, prema svim procenama učiniti najvrednijom kompanijom na svetu u trenutku prve javne ponude akcija.

CNN je preneo delove sadržaja Intelove bele knjige IT budućnosti, koja objašnjava kako će ljudsko telo i mašine postajati sve povezanije.

U toj budućnosti svakako neće biti mesta za "dinosauruse" poput faks mašina. Korak bliže ka njihovom nestanku iz upotrebe napravio je servis HelloFax kada se integrisao sa Google Driveom.

Objavljeni su i dobitnici Webby nagrada, Internet Oskara, kojima će nagrade svečano biti uručene 21. maja u Njujorku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: