Održan IBM Forum 2011

Danas je u Beogradu održana tradicionalna godišnja IBM konferencija – IBM Forum 2011, koji je ove godine održan pod sloganom “Pametna iskustva za pametniju planetu”.

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2011.

15:58

Default images

Konferenciju je otvorio Roman Radanov, direktor kompanije IBM za Srbiju, Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru, koji je rekao da je ovogodišnji skup poseban zbog toga što se održava u godini kada kompanija obeležava stogodišnjicu stogodišnjicu svog poslovanja..

U svojoj uvodnoj reči, on je je preneo i vest o tome da će IBM, od 1. januara sledeće godine, imati novu izvršnu direktorku, Virdžiniju Rometi.

Strategija IBM-a za naredne godine podrazumeva dalju ekspanziju, a koja će biti bazirana na novim rešenjima koja u portfolio IBM-a dolaze akvizicijom softverskih kuća. Od 2005. godine do sada, IBM je ostvario akvizicije u vrednosti od 14 milijardi dolara.

Mihai Tudor, generalni direktor IBM-a u Rumuniji, izneo je podatak da IBM, koji posluje u 170 zemalja širom sveta, planira da uloži još 20 milijardi dolara u investicije u naredne četiri godine.

Posebna pažnja, rekao je on, biće posvećena tržištima u razvoju, sa kojih sada dolazi 20 posto svih prihoda kompanije, a planovi su da se taj procenat u narednim godinama poveća.

U okviru IBM Foruma 2011 organizovana je i panel diskusija na temu pametne analitike i pametne infrastrukture.

Pametnija planeta je IBM-ova paradigma koja polazi od činjenice da je današni svet povezaniji nego ikada ranije i da to omogućava pametnije poslovanje, rekao je Miloš Nikolić, direktor softver grupe SMMA kompanije IBM.

Internet menja celokupan život, od načina na koji se ponašaju kupci, do dostupnosti informacija.

Istraživanje koje je sproveo IBM pokazuje da jedan od tri menadžera sumnja da informacije su na osnovu kojih donosi svoje odluke tačne, dok svaki drugi direktor smatra da nema dovoljno informacija koje bi doprinele boljem poslovanju.

Zbog toga je biznis analitika visoko na listi prioriteta, rekao je Nikolić, a rezultati u poslovanju kompanija koje koriste ova rešenja i onih koje to ne čine, jasno idu u korist prvih.

On je istakao da sistemi za poslovnu analizu daju odgovor na tri pitanja – Kako nam ide, Zašto nam ide tako kako ide (dobro ili loše) i Šta treba da radimo. Upravo odgovori na ta pitanja mogu pomoći menadžerima i direktorima da donesu bolje odluke.

IBM ima u svom portfoliju rešenja koja daju potrebne odgovore, a portfolio se zasniva na pet elemenata: Business Inteligence, Predictive&Advanced Analytics, Financial Performance&Strategy Management, Governance, Risk&Compliance, Analytic Applications.

Svoju primenu ili planove za primenu rešenja poslovne analitike da li su i predstavnici pojedinih kompanija, kao što je NIS, Raiffeisen banka, PTT, Telekom, Poreska uprava i MUP.

Kraj četvrtog IBM foruma obeležila je dodela Lenovo računara mladim informatičarima koji su učestvovali na međunarodnoj i balkanskim olimpijadama informatike, gde su osvojili značajne nagrade. Četvorici studenata IBM je, u saradnji sa kompanije Lenovo, poklonio računar Lenovo IdeaPad V560, a najavljena je i mogućnost dalje saradnje za kompanijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: