U Beogradu otvoren Centar za nanotehnologije

Na Tehnološko-metalurškom fakulteta u Beogradu, 1. januara počeo je sa radom Centar za nanotehnologije i funkcionalne materijale, koji finansira Evropska unija sa 1,3 milion evra.

Izvor: Mikro

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.01.2010.

10:01

Default images

Centar će biti opremljen vrhunskom opremom za istraživanje i sintezu nanomaterijala, a naši stručnjaci će dobiti priliku da obavljaju istraživanja zajedno sa naučnicima iz evropskih naučnih i industrijskih centara.

Po rečima prodekana Tehnološko-metalurškog fakulteta, profesora Đorđa Janačkovića, Srbija prati evropske trendove kada je reč o nanotehnologiji, tako da je naša zemlja dobila najveći broj projekata u konkurenciji zemalja Zapadnog Balkana. Ovim novim tehnologijama se kod nas bavi pet naučnoistraživačkih instituta i 10 fakulteta, a na ukupno 48 projekata angažovano je približno 600 istraživača.

Dr Velimir Radmilović, vodeći istraživač u nacionalnom centru za elektronsku mikroskopiju Lorens Berkli u Kaliforniji, koji će raditi u beogradskom centru za nanotehnologije, smatra da je u svetu najveći prodor nanotehnologija napravljen u oblastima alternativnih izvora energije i biomedicine. Nanotehnologije će doneti jače, lakše, jeftinije i bolje materijale. Povećaće nutricionističku vrednost hrane, moći će da uspore proces starenja, da lečenje učine efikasnijim, ali i da uklanjaju štetne materije iz vazduha koji dišemo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: