Nokia drži 40% tržišta mobilniih

Nokia, najveći svetski proizvođač mobilnih telefona, ostvarila je u čevrtom kvartalu 2007. povećanje dobiti za 44 odsto. Neto dobit finske kompanije u četvrtom tromesečju prošle godine iznosio je 1,84 milijarde evra ili 47 evrocenti po akciji, što nadmašuje očekivanja Blumbergovih analitičara koji su predviđali dobit od 1,51 milijarde dolara.

Izvor: B92

Petak, 25.01.2008.

10:07

Default images

Prihodi kompanije porasli su za 37 odsto na 15,7 milijardi evra.

Tržišni udeo Nokije bio je u četvrtom kvartalu veći nego zajednički udeo Motorole, Samsunga i Soni Eriksona, njenih najvećih konkurenata.

Samsung i LG ciljaju visoku klasu mobilnih

Samsung Electronics i LG Electronics ozbiljno ciljaju visoku klasu mobilnih telefona. Te dve kompanije su došle do zaključka da korisnici često više cene funkcionalnost i dizajn od cene.

Zvaničnici kompanije Samsung navode da kompanija planira da proda oko 50 miliona mobilnih telefona skupljih od 200 dolara u ovoj godini. Očekuje se da će Samsung prodati oko 200 miliona mobilnih telefona u 2008. Poređenja radi, u 2007. godini je južnokorejski gigant prodao 161.1 milion mobilnih telefona i trenutno drži drugo mesto na svetskom nivou.

LG ima slične planove - oko 40 miliona telefona skupljih od 200 dolara. Pri svemu tome, LG planira da ukupno isporuči oko 100 miliona mobilnih telefona, tako da će telefoni više klase u njegovim isporukama imati značajniji udeo. LG trenutno drži peto mesto top liste proizvođača mobilnih telefona. Kompanija očekuje da će se u ovoj godini u zemljama u razvoju potražnja za mobilnim telefonima više klase povećati za oko 50 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: