Kosovo.com na aukciji

Nakon minulih burnih događanja oko domena Kosovo.com, ovih meseci domen je na aukcijskoj prodaji. Zanimljivo je da Serbia.com još uvek nema Web prezentaciju, dok sa sajta Srbija.com i dalje traže kupca ili partnera.

Autorka: Jasna Ćosović

Izvor: B92

Petak, 11.01.2008.

10:20

Default images

U aprilu 2006. godine odigrao se niz događaja oko sajta Kosovo.com koji su uzburkali domaću javnost i potegli pitanje važnosti ovog domena za našu naciju. Raškoprizrenska Eparhija Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) godinama je koristila ovaj domen da približi situaciju na Kosovu domaćoj i inostranoj javnosti. Domen je bio ustupljen na korišćenje od strane tadašnjeg vlasnika domena Željka Boškovića. U jednom trenutku, ustupanje domena je prekinuto i raškoprizrenska Eparhija Srpske Pravoslavne Crkva bila je prinuđena da se preseli na drugi domen – Kosovo.net gde je nastavila sa radom.

Iz informativne službe Eparhije raškoprizrenske SPC u saopštenju za javnost od 17. aprila 2006. godine rečeno je da im je Željko Bošković, bez ikakvog obrazloženja i neposredne najave, promenom DNS parametara onemogućio dalje korišćenje domena Kosovo.com. Tadašnje saopštenje za javnost tadašnjih vlasnika Kosovo.com povodom ovih događanja može se videti ovde.

Kosovo.com je ubrzo posle prestanka saradnje sa SPC nuđen na aukciji preko samog sajta što se može videti ako posetimo njihovu arhiviranu stranu od 24. aprila 2006. godine. Od oktobra 2006. godine domen je besplatno 'parkiran' kod kompanije Sedo, jedne od vodećih svetskih brokerskih kompanija za trgovinu internet domenima. Na naše pitanje o vlasništvu domena, kompanija Sedo nam je prosledila informaciju koju je dobila od trenutnog vlasnika domena, a koja glasi da je domen promenio vlasnika u 2006. godini i da njegov vlasnik nije Željko Bošković.

Od 5. novembra 2007. godine Sedo aktivno promoviše domen Kosovo.com. Domenu Kosovo.com dodeljen je i poseban Sedo broker, što je slučaj samo sa malim brojem domena. Ovo ilustruje pažnju koja mu je posvećena. Da je ovih meseci interesovanje za domen veliko govori i činjenica da je Kosovo.com prethodnih dana uglavnom bio pri samom vrhu top liste najposećenijih parkiranih Sedo domena. Zanimljiv podatak, naročito ako imamo u vidu da Sedo sadrži 3 miliona parkiranih domena.

Iz Sedo-a su nam objasnili da će vlasnik domena uzeti u razmatranje ponude preko 790 hiljada evra. Ovo je značajno više od najviše ponude iz prošlosti koja, kako nam je rečeno, iznosi 412 hiljada evra. Iako je i ovog trenutka moguće slati ponude za Kosovo.com, specijalna sedmodnevna aukcija «7 days around the world», čiji će Kosovo.com biti deo, planirana je za februar 2008. godine. Kako samo ime kaže, «7 days around the world» je tematska aukcija koja se prevashodno bavi domenima povezanim sa geografskim pojmovima.

U izjavi za Tehnopolis, iz kompanije Sedo su naveli da su tokom 2007. godine imali više uspešnih aukcija domena koji u imenu sadrže geo-pojmove. Na primer, Gibraltar.com prodat je za 300 hiljada američkih dolara, Chinese.com za čak 1.1 milion, Zimbabwe.com za 130 hiljada, a Bejiing.tv za 9 hilljada američkih dolara.
Da li će se uskoro naći novi vlasnik domena Kosovo.com i šta će potom osvanuti na ovoj strani ostaje da se vidi. Ne treba zaboraviti da je .com skraćenica od commercial i da su domeni sa važnim geo-pojmovima često u rukama turističkih agencija koje reklamiraju hotele, restorane, avio-letove i slično. Dobri primeri za to su domeni: Germany.com, USA.com, Russia.com, i France.com. Da su neke od ove četiri države smatrale da je njihov nacionalni interes da poseduju i plasiraju informacije putem ovih domena, pretpostavljamo da bi već odavno uspele da ih otkupe. Uostalom, Amerikanci za državne službe imaju na raspolaganju top-level .gov domen, a ostale zemlje najčešće koriste takozvane second-level domene, kao što je .gov.yu kod nas.

Domen Serbia.com nikada nije zaživeo. Već više od decenije na njemu se uglavnom pojavljuju različite «under construction» poruke. U decembru 2001. godine domen je ponuđen na prodaju po fiksnoj ceni od 20 hiljada američkih dolara. Ako to nekome, sa današnje perspektive izgleda jeftino, još iznenađujuća će biti informacija da je cena ubrzo spuštena i da je dobrim delom 2002. godine na strani stajalo obaveštenje da se prodaje za 10 hiljada dolara. Trenutni vlasnik domena je izvesni Zoran Trajanović iz SAD-a, a stranu i dalje krasi „Under construction“ obaveštenje.

Domen Srbija.com sadrži svega jednu stranu na kojoj se, u kratkom tekstu na srpskom i engleskom jeziku, podvlače poslovne prednosti ovog domena. Vlasnik domena, kontroverzni Ivan Ratković zvani Hackija, izjavio je da je domen registrovan 1996. godine i da misli da se u ovom trenutku njegovom prodajom ne može ostvariti realna cena te trenutno pregovaraju sa više subjekata o aktiviranju zajedničkog višenamenskog poslovnog portala.

Domen Belgrade.com ne pripada nijednoj turističkoj agenciji niti prodavcima domena, već agenciji za nekretnine iz Omahe u američkoj državi Nebraska. Vlasnici ove agencije, imena Belgrade Company, su braća Bob i Brus Belgrade.

Strana beograd.com nudi prilično siromašan sadržaj. Na primer, možete putem web kamere proveriti dešavanja na Trgu Republike, igrati enigmatiku, potražiti jeftinu avio-kartu na relaciji Srbija-SAD. Bitan segment ovog sajta su bile vesti iz zemlje i sveta, ali su one ukinute početkom 2006. godine.

Nesvakidašnji je i slučaj domena Kotor.com koji poseduje pomalo čudan dualni karakter. Naime, Kotor.com spaja prezentacije crnogorskog grada Kotora i popularne, nagrađivane video igrice «Star Wars: Knights of the Old Republic», skraćeno KotOR. Tako da osim informisanja o gradu Kotoru, njegovoj istoriji i hotelima, na sajtu možete naći iscrpne informacije o igrici KotOR.

Relativno redak primer uspešnog i vrlo posećenog domena čije ime sadrži bitan domaći geo-pojam je sajt Subotica.com. Prema podacima servisa Alexa, ovo je jedini domaći portal imena ovakvog tipa među 50 najposećenijih domena u Srbiji. Subotica.com je u istoriji promenila nekoliko vlasnika i imala svoje uspone i padove, kao i dugotrajne periode bez ikakvog sadržaja. Trenutni vlasnici vode sajt skoro dve godine i ne razmišljaju o njegovoj prodaji. U odgovoru na pitanje koliko je ime domena bilo bitno za uspeh sajta, menadžer sajta, Miloš Perović, poručio je da uspeh nije došao slučajno i automatski već uz trud, iskustvo, strpljenje i konstantno ulaganje u ime i renome sajta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: