Pametni telefon, "droga" od koje se treba odvikavati postepeno

Ako svakog slobodnog trenutka posežete za svojim pametnim telefonom, možda bi trebalo da prekinete sa tom praksom, smatraju lekari, dodajući da to ni u kom slučaju ne treba raditi naglo.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Ponedeljak, 16.10.2017.

18:45

Pametni telefon,
Thinkstock / Ilustracija

Iris Haut, psihološkinja iz Berlina, preporučuje postepeno odvikavanje od neprekidne zavisnosti od protoka informacija. Ona preporučuje da se pribegne svojevrsnom "samodisciplinovanju", odnosno da pojedinac odredi vreme u toku dana kada, u periodu od dva do tri sata, neće koristiti svoj smartfon.

"Sama sam se disciplinovala tako što ne koristim telefon od 7 do 11 sati uveče", kaže ona.

Tokom vikenda se treba uzdržati od čitanja službene elektronske pošte, a neke kompanije svojim zaposlenima to zabranjuju.

Nove tehnologije nisu u potpunosti loše, kaže Haut i dodaje da je učinak stalne izloženosti brojnim informacijama, koje su često u potpunosti nepotrebne i opterećuju um, zabrinjavajuć.
Thinkstock / Ilustracija
Ona smatra da negativno utiču na pamćenje i koncentraciju. Njene pretpostavke, međutim, nisu naučno utemeljene.

Haut dodaje i da prijatelje i članove porodice treba podsetiti da su aplikacije poput Facebooka i WhatsAppa samo pomagala, a ne i zamena za komunikaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: