Budućnost je stigla: Kamera za mobilni koja "gleda" kroz zidove

Gledanje kroz zidove zahvaljujući modernoj tehnologiji uskoro bi moglo da postane stvarnost.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.10.2017.

12:10

Budućnost je stigla: Kamera za mobilni koja
foto: thinkstock

Naučnici već godinama rade na rešenjima, a glavnu ulogu imaju laseri i druga sofisticirana tehnologija.

Naučnici sa MIT-a razvili su sistem koji se zove CornerCamera koja koristi obične kamere pametnih telefona kako bi mogli da vide šta se nalazi iz ugla i tako uče blage promene u svetlu i senkama. Ovakvo rešenje bi moglo da pomogne vatrogascima da vide ima li ljudi u zgradama koje gore ili samovozećim automobilima da vide ko dolazi iza ugla.

Osnovna ideja je jednostavna – svaki predmet reflektuje svetlost i pažljivim analziranjem svetla na podu, u blizini nekog ugla možete videti da se nešto s druge strane pomera. Te blage promene su nevidiljive ljudskom oku, ali naučnici su uspeli da ih uoče analziranjem ili prilagođavanjem snimaka s običnih kamera, kao i kamere iPhone 5S modela.

Sastav te blage varijacije spaja sve u jednodimenzionalnu sliku. Međutim, još uvek ne može da se radi samo telefonom jer su potrebni poseban softver i laptop, ali naučnici kažu da je to samo zbog toga što nije razvijena mobilna verzija.

Na MIT-u kažu da se još uvek ne mogu videti detalji objekta koji se kreće, ali mogu znati koliko se brzo kreće i neki detalj o njegovom položaju. Uz to da bi sistem radio, skriveni prostor iza zida treba biti dovoljno osvetljen, prenosi “Verge“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: