Otkrivena nova i veoma opasna "ranjivost" Androida

Žestoka se bitka vodi između Guglovih inženjera i hakera kojima je glavni cilj da upadnu u operativni sistem Android.

Izvor: B92

Utorak, 12.09.2017.

15:31

Otkrivena nova i veoma opasna
foto: getty

Koliko god update-ova Google lansira za svoj operativni sistem Android, barem u ovom trenutku, nemoguće je otkloniti sve opasnosti koje sa sobom nosi taj odlični OS.

Praktično svakog dana, ako ne i češće, pojavljuju se novi napadi, koji su po pravilu sve sofisticiraniji, a korisnici ih vrlo teško detektuju, a ako se to i dogodi, onda je uglavnom kasno i napadači su preuzeli upravljanje mnogim funkcijama uređaja koji ima instaliran Android. Poslednji u nizu takvih napada otkrili su stručnjaci iz Palo Alto Networksa i dali mu ime “Cloak and Dagger”.

“Cloak and Dagger” samo je još jedna u nizu “izvedenica” napada koji se temelje na takozvanim metodama “Android Toast Overlay”, odnosno propustima u samom OS-u. Laički objašnjeno, takvim napadom hakeri vam mogu zamaskirati određenu aplikaciju kojom dolaze do “root” prava na uređaju, a dok vi odrađujete akcije misleći da obavljate sasvim legitimnu radnju na vašem Androidu, zapravo otvarate pristup hakerima. Pomoći u ovakvim slučajevima, upozoravaju iz Palo Alto Networksa, nema, a najbolja je zaštita prevencija.

Međutim, kada je u pitanju prevencija, Android ima ogromnih problema, jer zakrpe i poslednje stabilne verzije OS-a ne lansira ravnomerno, automatske nadogradnje na najnovije verzije Androida dobijaju samo vlasnici uređaja Nexus i Pixel koji su pod patronatom samog Gugla. Svi ostali moraju redovno sami da proveravaju da li postoji update, a čak i kad to odrade, velika je verovatnoća da za njihov uređaj nije dostupan poslednji Android. Tako je i u ovom slučaju Google još početkom meseca objavio update, ali malo to vredi kada većina uređaja ne može instalirati nadogradnju jer nema kompatibilan Android…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: