Android napunio 10 godina VIDEO

Mobilni svet je juče obeležio značajnu godišnjicu - 10 godina od predstavljanja prvog Android telefona. Prvi telefon pokrenut Android 1.0 operativnim sistemom - T-Mobile G1 pušten je u prodaju 23. septembra 2008. godine.

Tehnopolis

Izvor: Engadget, Pcpress

Ponedeljak, 24.09.2018.

20:10

Android napunio 10 godina VIDEO
Thinkstock / Ilustracija

U to vreme nije se činilo da će ovaj OS postati dominantna mobilna platforma, pošto se takmičio sa brojnim konkurentima, a kamoli da će postati osnova oko koje se menjala industrija mobilnih telefona.

Prvi Android je bio prilično "siromašan" u odnosu na današnje standarde. Video je mogao da reprodukuje samo sa YouTube-a, Android Market (preteča današnje Google Play prodavnice) imao je samo nekoliko aplikacija u ponudi, a čak nije postojala ni virtuelna tastatura.

Ipak, osnovna formula na kojoj se zasniva današnji Android bila je tu - predstavljen je otvoreni operativni sistem koji je uspeo da "smesti" različite servise u naše džepove. Prihvatanje Androida drastično je ubrzano zahvaljujući stalnim i brzim unapređenjima softvera, kao i njegovim prihvatanjem od strane vodećih proizvođača pametnih telefona.

Tako je već krajem 2010. godine Android postao najpopularniji mobilni operativni sistem, što je ostao i do današnjeg dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: