Windows 7, ubedljivo najpopularniji operativni sistem na svetu

Poslednji podaci kompanije NetMarketShare potvrđuju dominaciju Windows 7 operativnog sistema. Do kada će taj trend trajati, ne znamo, ali Windows 7 se, bez obzira na sve što Microsoft pokušava, ne da skinuti sa trona najpopularnijeg operativnog sistema na svetu.

Tehnopolis

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Ponedeljak, 03.04.2017.

08:58

Windows 7, ubedljivo najpopularniji operativni sistem na svetu
Printscreen YouTube

Iako su iz Redmonda jasno i glasno najavili kako će redukovati nivo podrške za Windows 7, a zvanično će podrška trajati nešto manje od tri godine - do januara 2020, korisnicima to očigledno ne znači mnogo.

Prema posljednjim obrađenim podacima NetMarketShare-a, koji uključuju mart ove godine, Windows 7 je apsolutno dominantan na globalnom tržištu operativnih sistema. I ne samo to, u odnosu na podatke za februar, popularna "sedmica" je povećala svoj udeo na tržištu, što bi mnoge možda moglo da iznenadi, ali cifre ne lažu.

Windows 7 je u februaru držao 48,49 odsto ukupnog svetskog tržišta operativnih sistema, dok je u martu taj udeo povećan na 49,42 odsto. Na drugom mestu je očekivano Windows 10 sa 25,36 odsto udela, što svakako ne zadovoljava Microsoft koji je očekivao daleko veći i brži tržišni prodor svog poslednjeg stabilnog operativnog sistema. Stvari ponekad ne idu onako kako očekujete, pa se tako Windows XP još uvek drži, i to na 7,44 odsto tržišta, iako će se u aprilu navršiti pune tri godine otkako je taj operativni sisitem i službeno penzionisan.

Naravno da je, ukupno gledajući, Microsoft apsolutni vladar tržišta operativnih sistema, i taj trend se verovatno neće dugo promeniti. Prvi OS koji nema potpis Microsofta je Appleov Mac OS X 10.12 koji je se nalazi na petoj poziciji, sa samo 3,22 odsto ukupnog udela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: