Android: Vraćanje na fabričke postavke neće ukloniti sve podatke

Ukoliko vraćate Android telefon na fabričke postavke, želeći na taj način da izbrišete sve lične podatke i sprečite da, ukoliko prodajete mobilni telefon, naredni vlasnik pronađe vaše podatke, pravite veliku grešku.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 02.07.2016.

14:55

Android: Vraćanje na fabričke postavke neće ukloniti sve podatke

Foto: technolize / Flickr.com

Mnoga istraživanja pokazala su da je pomoću pravih alata moguće vratiti podatke koji su izbrisani resetovanjem telefona. Vraćanje na fabričke postavke dovodi do toga da sistem izbrisane podatke jednostavno odbaci u prazan prostor, umesto da radi na principu prepisivanja 'junk' podataka na ranije izbrisane podatke.

Srećom, neželjeni scenario moguće je sprečiti pomoću ovih nekoliko koraka:

Šifrirajte svoj telefon

Šifriranje Androida jedan je od najsigurnijih načina da se zaštitite od vraćanja izbrisanih podataka. Na taj način podaci će biti izmešani, a pristup će im biti moguć jedino ukucavanjem specijalne šifre, koda ili ključa. Kod većine Android uređaja obavezno je postojanje Google enkripcije koja omogućava maksimalnu sigurnost. Ukoliko se radio o Android 5.0 verziji i slabijoj, šifriranje se radi ručno u postavkama sigurnosti pod opcijom "Encrypt phone".

Prepišite odbačene podatke

Nakon šifriranja telefona, vraćanja na fabričke postavke i brisanja, treba se pobrinuti da tek obrisani podaci postanu potpuno neupotrebljivi prepisivanjem novih 'junk' podataka. Nakon pokretanja Androida treba izbegavati prijavljivanje na Google naloge i bilo bi poželjno snimiti najduži mogući video, sve dok memorija telefona ne bude potpuno zauzeta. Nakon toga treba uraditi još jedan reset, odnosno vraćanje na fabričke postavke.

Ponovite postupak

Ukoliko ste paranoični, pre prodaje ili poklanjanja mobilnog telefona, za svaki slučaj ponovite još jednom ceo proces.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: