Kinezi po prvi put imaju najmoćniji superračunar (VIDEO)

Najmoćniji superračunar u svetu je kineski i u poptunosti je izrađen od domaćih delova, navodi se u studiji objavljenoj u ponedeljak.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 22.06.2016.

08:25

Kinezi po prvi put imaju najmoćniji superračunar (VIDEO)
Foto: Thinkstock

Ovo je prvi put da Kina zauzima prvo mesto na lestvici TOP500, ne koristeći uopšte američku tehnologiju.

Superračunar Sunway TaihuLight je dvostruko brži od ranije najbrže mašine koja je koristila čipove američke kompanije Intel.

Prvi put od uvođenja liste TOP500 (www.top500.org) Kina ima više superračunara (167) od SAD (165) na toj listi koju dvaput u godini objavljuju naučnici nacionalne laboratorije Lorens Berkli i Univerzitet u Tenesiju u SAD.

Sunway TaihuLight u kineskom gradu Vusiju koristiće se u izradi modela za istraživanje klime.

Od deset najbržih superračunara u svetu, dva su kineska, a četiri su u SAD. Ostali se nalaze u Japanu, Nemačkoj, Švajcarskoj i Saudijskoj Arabiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: