Ozbiljne optužbe: Kaspersky deset godina kreirao lažni "malware"?

Jedna od najpoznatijih kompanija u oblasti zaštite od virusa, spywarea i malwarea, Kaspersky Lab, suočena je s prilično ozbiljnim optužbama...

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 16.08.2015.

08:30

Default images

Foto: CeBIT Australia/Flickr.com

Dva bivša zaposlena kompanije, prenosi Reuters, oglasila su se i priznala kako su proizvodili lažni malware u poslednjih deset i više godina, s ciljem kompromitovanja i rušenja konkurentskih proizvoda.

U Kaspersky Labu navodno su se odlučili na takav potez jer su smatrali da im konkurencija "krade" tehnologiju pa su ih odlučili da je diskredituju.

Reč je o namernom ubacivanju simuliranih malware kodova u inače sigurne, sistemske datoteke, koje su potom anonimmo predavali na malware agregatore, kao što je na primer VirusTotal u vlasništvu Googlea.

Kod skeniranja datoteka, što je normalan proces u razvoju antivirusnih, antimalware i antispyware softvera, konkurentski proizvodi su "čiste" datoteke označavali kao - malware.

Na taj način su diskreditovani Microsoft, AVG, Avast i još neki drugi, koje spominju bivši zaposleni u Kaspersky Lab, dok je Kaspersky, naravno, dobio "na težini i ozbiljnosti".

Tajni program je navodno trajao više od jedne decenije, a vrhunac je dosegnut između 2009. i 2013. godine.

Sve optužbe koje je objavio Reuters iz Kaspersky Laba su oštro demantovali.

"Naša kompanija nikada nije radila nikakvu tajnu kampanju s ciljem varanja konkurencije, njihovog diskreditovanja ili rušenja njihovog tržišnog položaja. Takvi postupci su neetički, nepošteni a i zakonski upitni", stoji u saopštenju Kaspersky Laba.

Oglasio se i jedan od saosnivača kompanije, Evgenij Kasperski, koji je prilično oštrim rečnikom demantovao sve što je napisao Reuters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: