Imajte kancelariju u Android telefonu sa ovim aplikacijama

Većina korisnika svoje Android pametne telefone koristi za zabavu i društvene mreže, ali, telefoni nisu namenjeni samo za to već i za obavljanje nekih ozbiljnijih poslova.

Tehnopolis

Izvor: Saša Petroviæ

Nedelja, 14.09.2014.

16:24

Default images

Verovatno ste bili u situaciji kada vam je neko poslao bitan dokument koji ste hitno morali da pročitate, uredite i prosledite dalje a desktop/laptop računar vam nije bio u blizini. Bez obrzira na posao kojim se bavite i dostupnost drugih uređaja, ove aplikacije će vam sigurno zatrebati, neke ćete koristiti i svakodnevno.

Kako bi svoje telefone iskoristili što je više moguće, spremio sam nekoliko aplikacija koje će vam u tome pomoći. Neke od njih se verovatno već nalaze u telefonu, ostale ćete morati da preuzmete sa Google Play prodavnice.
ES File Explorer

Fajl menadžer – jedna od najbitnih aplikacija na vašem telefonu. Pristup internoj memoriji, memorijskoj kartici, cloud prostoru (Box, Dropbox, Google Drive, MediaFire), kao i pronalaženje, kopiranje i preimenovanje fajlova je izuzetno lako.

U opcijama podešavanja možete podestiti koji folder će se otvarati nakon pokretanja aplikacije. Recimo, napravite folder u kome ćete smeštati sva dokumenta, muziku i druge fajlove kako bi vam bili lako dostupni.

Nakon toga, možete ih kopirati, slati, uređivati, ukloniti i sl. U left-side meniju nalaze se sve opcije: Favorite, Local, Library, Network i Tools. Korisnici Android telefona sa KitKat verzijom nemaju mogućnost kopiranja fajlova sa memorijske kartice na telefon i obrnuto. Ovo je i jedina mana ES fajl menadžera. Zapravo, ovo je mana KitKat verzije kada su aplikacije trećih strana u pitanju.

Preuzmite aplikaciju
SuperBeam (WiFi Direct Share)

Pretpostavljam da za slanje većih fajlova bilo kog tipa na druge uređaje (u blizini) koristite Bluetooth vezu. E pa, zaboravite na Bluetooth kada sledeći put budete hteli da pošaljete neki veliki fajl. Koristite WiFi direct i SuperBeam aplikaciju!

Nećete verovati koliko ćete vremena uštedeti. Ako ste u mogućnosti da nabavite Pro verziju, moći ćete da šaljete i čitave foldere odjednom, na nekoliko uređaja istovremeno, na desktop računare i sve to bez dosadnih reklama.

Uređaj na koji se šalje fajl ne mora da ima instaliranu aplikaciju, dovoljna je WiFi konekcija i web browser. Slanje se pokreće klikom na share dugme kao kod Bluetootha, a nakon toga birate metod slanja (NFCom ili skeniranjem QR koda).

Preuzmite aplikaciju
Google Docs, Sheets, Slides

Zašto biste za otvaranje, uređivanje i kreiranje Microsoft Word, Excel i PowerPoint dokumenata koristili neka druga rešenja koja se plaćaju kada vam Google nudi svoja i to potpuno besplatno!

Aplikacije rade upravo ono za šta su namenjene, i to odlično.

Internet konekcija vam nije ni potrebna. Sva dokumenta koja uređujete moći ćete lako i da prosledite dalje. Veoma su jednostavne za korišćenje. Videćete i sami kada ih budete koristili.

Preuzmite Docs

Preuzmite Sheets

Preuzmite Slides
Adobe Reader

Pored gore pomenutih Microsoft dokumenata biće vam potrebna i aplikacija za otvaranje PDF dokumenata. Ako ste od onih koji ih uređuju ili konvertuju u neke druge formate, dodatne opcije za to ćete morati da platite.

U okviru aplikacije dostupna su samo ona osnovna podešavanja.

Preuzmite aplikaciju
RAR for Android

Još jedan popularan fajl format za koji će vam biti potrebna aplikacija kako biste ga raspakovali. Zvanična aplikacija je od pre nekoliko meseci dostupna na Google Play prodavnici potpuno besplatno.

Uz pomoć ove aplikacije ćete moći da raspakujete AR, ZIP, TAR, GZ, BZ2, XZ, 7z, ISO i ARJ fajlove.

Aplikaciju možete koristiti i za kreiranje RAR ili ZIP fajlova. Kao i sve ostale sa liste, i ova je veoma jednostavna za korišćenje.

Preuzmite aplikaciju
Google Keep

Aplikacija za pisanje beleški. Svakoj možete dodeliti audio snimak, fotografiju ili podsetnik ali i boju kako biste je kasnije lakše pronašli.

Kreirane beleške su sinronizovane sa vašim Google nalogom pa im možete pristupiti sa bilo kog uređaja ili sa web adrese. U okviru aplikacije dostupan je i vidžet.

Aplikaciju možete koristiti i na Android Wear pametnom satu.

Preuzmite aplikaciju
Evernote

Ako vam je za pisanje beleški potrebna aplikacija koja nudi malo više u odnosu na Google Keep, Evernote je pravi izbor.

Da biste je koristili potreban vam je Evernote nalog koji možete lako kreirati u samoj aplikaciji.

Pored audio snimka, podsetnika, fotografije i teksta, u svoje beleške možete dodati i druge fajlove. Za pisanje beleški možete koristiti i olovku (handwriting) ako vaš telefon nudi takvu mogućnost. U suprotnom, moraćete da koristite prst što i nije tako praktično.

Kreirane beleške se sinhronizuju sa Evernote nalogom i lako su dostupne na svim vašim uređajima. Instalirajte i proverite zašto je jedna od popularnijih.

Preuzmite aplikaciju
Google Translate

Ime vam sve govori. Updateujte aplikaciju na poslednju verziju kako bi vam nove opcije bile dostupne.

Tekst možete izgovarati, kucati na tastaturi ili pisati (olovkom ili prstom) po ekranu, aplikacija sve prepoznaje i automatski prevodi.

Ako putujete u inostranstvo preuzmite paket sa jezikom te zemlje kako biste aplikaciju mogli da koristite bez internet konekcije (offline). Na raspolaganju vam je 80 jezika.

Preuzmite aplikaciju
Convertbee Unit Converter

Konvertor svega i svačega. Nudi konvertovanje valuta i različitih mernih jedinica kao što su: dužina, temperatura, zapremina, brzina, površina... Interfejs aplikacije je vrlo jednostavan, sve je lako dostupno.

Od bitnijih opcija tu su History i Favorites za još lakše korišćenje. Jedina Unit Convertor aplikacija koja nekim čudom nema reklame a pritom je besplatna.

Za konvertovanje valuta vam nije potrebna stalna internet konekcija. Aplikaciju možete koristiit i kao kalkulator.

Preuzmite aplikaciju
RealCalc Scientific Calculator

Svaki Android telefon dolazi sa već preinstaliranim kalkulatorom, ali nažalost bez nekih naprednih opcija. Ako su vam upravo te opcije neophodne instalirajte ovaj, jedan od najboljih koji možete pronaći na Google Play prodavnici.

Ne izgleda moderno kao neki drugi ali to u ovom slučaju nije ni mnogo bitno.

Preuzmite aplikaciju
Month - The Calendar Widget

Kalendar aplikaciju već imate na svom Android telefonu. Razlikuje se od proizvođača do proizvođača. Neke od njih pored osnovnih nude i neke dodatne opcije - vremensku prognozu na primer.

Znam da na Google Play prodavnici ima dosta dobrih i kvalitetnih, ovaj sam odabrao zato što je ralativno nov, što je ustvari samo kalendar vidžet koji koristi defaultnu kalendar apliakciju, i najviše zbog toga što koristi Googleov Material dizajn o kojem sam već pisao. Nudi nekoliko različitih izgleda vidžeta a dostupne su i nove Android L animacije.

Preuzmite aplikaciju

Piše: Saša Petrović

Foto: Image courtesy of ammer at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: