“Linux je katastofa, vraćamo se na Windows”

Davne 2004. godine, gradski oci Minhena odlučili su da njihov glavni operativni sistem bude Linux (tačnije LiMux) i da napuste Microsoftov OS.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 19.08.2014.

11:45

Default images

U to vreme, odluka je obrazložena je manjom cenom, većom pouzdanošću i političkom korektnošću – za grad koji je želeo da dostigne Berlin po inovativnosti u IT svetu, ako već ne može na neki drugi način, piše Neowin.

Ali danas, deset godina kasnije, skupština grada smatra da ova promena nije donela rezultate kakve su očekivali. Gradski odbornici su u razgovoru sa organizacijama pod okriljem Minhena dobijali uvek isti odgovor – produktivnost je pala i to uglavnom zbog toga što ljudi nikako nisu mogli da se naviknu na Linux. Podaci govore da je do 2011, u Nemačkoj više od 9.000 kampjutera imalo instaliran LiMux. Do 2013. tranzicija je bila kompletna, a Linux je bio instaliran na više od 14.000 računara.

Do problema je dolazilo kada su korisnici Linuxa želeli da rade van grada i kada nisu mogli da šeruju svoje fajlove na drugim aplikacijama. Pored toga, iako je osnovna ideja bila da se Linux koristi zato što je jeftiniji za održavanje i zato što se ne plaćaju licence za programe, minhensko iskustvo je da se Linux pokazao kao mnogo skuplji. Zbog čega? Pa, grad je morao da angažuje programere da bi programe doveo do nivoa na koji su njihovi korisnici navikli, a posle toga su plaćali ljude da održavaju taj softver.

Grad Minhen je pokrenuo proces povratka na Microsoft Windows i vraćanja više od 9.000 kompjutera na “stari” OS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

157 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: