Skup vam je Photoshop? Evo besplatnih alternativa

Adobeov Photoshop je softver koji mnogi smatraju apsolutno najboljim alatom za retuširanje i digitalnu obradu slike, ali i crtanje. Ipak, s povisokom cenom nije reč o nečemu što mnogi mogu da nabave tek tako, “za hobi”. U nastavku donosimo neka od besplatnih rešenja koja bi mogla da zadovolje osnovne potrebe digitalnog crtanja i obrade, ili čak nešto više

Tehnopolis

Izvor: Tportal

Četvrtak, 26.06.2014.

10:27

Default images

Photoshop Express Editor je dostupan online, a reč je o osnovnom setu alata za obradu. Njime je moguće obaviti “sečenje”, promenu veličine, neke ograničene efekte i sl. Tu su čak i Dodge, Burn i Highlight alati, ali nivo kontrole koju pruža Photoshop u “odraslom” izdanju je neuporediv. Ipak, za nešto “usput” i na brzinu postoji i ovakva verzija.

Mnogo više kontrole i mogućnosti pruža besplatni alat Sumopaint (Free). Tu je već moguće raditi neke ozbiljnije radnje, nivo kontrole je veći, a mogu se koristiti i slojevi pri radu (layers). Jedno od ograničenja besplatne verzije je manjak filtera, baš kao i pomalo iritantne reklame. Ipak, alat pruža dosta toga u svom osnovnom izdanju.

Treći po redu alat koji je moguće koristiti u omiljenom internet brauzeru je Pixlr Editor. Baš kao spomenuti Sumopaint, izgledom jako podseća na Photoshop, a priča ne staje samo na alatima. Na pixlr.com je osim alata za obradu dostupan još i Express kao i O-Matic, kojim je moguće dodavati različite filtere i okvire na izrađene slike.

Paint.NET je softversko rešenje namenjeno početnicima i onima kojima treba besplatan i kompaktan program za obradu slike. Dostupan je na Windows platformi, a tu je očekivana podrška za više slojeva, efekte i alate koje se može iskoristiti na mnoštvo načina. Početno je bio zamišljen kao nadogradnja na Microsoftov Paint alat integrisan u Windows operativnim sistemima, ali izrastao je u nešto mnogo moćnije.

GNU Image Manipulation Program, poznatiji kao GIMP je zadnji, ali možda i najveći dragulj ove priče. Reč je o vrlo moćnom alatu (moćniji od svih ostalih alternativa) koji je dostupan potpuno besplatno.

Interfejs za razliku od ostalih spomenutih aplikacija nije sličan Photoshopu pa može delovati obeshrabrujuće za nove korisnike željne obrade fotografije ili crtanja, ali na njega se itekako isplati naviknuti. Dodamo li da je ovaj program dostupan za Windows, OS X i Linux platforme i da postoji niz filmića uz čiju se pomoć GIMP može savladati, verovatno ne treba tražiti dalje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: