Windows 7 i Vista su pod većim rizikom nego XP

Microsoft je objavio Security Intelligence Report za drugi deo prošle godine, a rezultati su naizgled iznenađujući. SIR, inače izveštaj o sigurnosti na računarima koji se objavljuje dva puta godišnje, otkriva kako su Windows XP računari manje puta bili zaraženi nego što je to slučaj sa “sedmicom” i Vistom

Tehnopolis

Izvor: Tportal

Sreda, 14.05.2014.

19:35

Default images

Windows XP računari su imala stopu zaraze od 2,42 posto, dok su “sedmica” i Vista imali stopu zaraze od 2,59 posto odnosno 3,24 posto. Uzme li se u obzir da Microsoft ogroman trud ulaže upravo u “selidbu” sa starog operativnog sistema kom je produžena podrška prestala u aprilu ove godine, problem je jasan...

Osnovna podrška za Windows XP je prekinuta još 14. aprila 2009. godine, a od tada je bio na svojevrsnom “održavanju”, jer se gro korisnika, a posebno poslovni segment nisu rado selili na novije sisteme. 12 godina operativni sistem i danas ima nešto manje od 30 posto tržišnog udela pa je problem prebacivanja utoliko veći što je sistem “sigurniji”.

Ipak, dosta priče je svojevrsna igra brojevima. Dobre vesti stižu za vlasnike Windows 8.x računara, gde je “osmica” imala stopu zaraze od svega 1,73 posto odnosno 0,08 posto kad je reč o verziji 8.1.

Važno je istaći kako izveštaj pokriva razdoblje od jula do decembra prošle godine, dok je podrška za Windows XP još uvek postojala. Istovremeno su računari sa Windows 7 i Vista bili pod napadom posebno krojenog malware koda nazvanog Rotbrow (koji je sada iskorenjen).

Pomnija analiza službenog izveštaja kao i tržišni udeo svake od verzija Windows operativnih sistema otkriva i to da su XP, baš kao i “osmica” manje korišćeni - prvi usled starosti, drugi usled lošijeg primanja na tržište, što objašnjava nižu stopu zaraze.

Činjenica ostaje da su Windows XP računari sada istinska vremenska bomba, po pitanju sigurnosti. Korisnici bi trebalo da se što prebace na neki od modernijih operativnih sistema, kojih danas srećom ima pregršt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: