Severnokorejski OS izuzetno podseća na jedan drugi

Severna Koreja je dom jednom od najrepresivnijih režima na svetu, ali kada je tehnologija u pitanju, čini se da ova zemlja pokušava da uhvati korak sa vremenom.

Tehnopolis

Izvor: Independent

Četvrtak, 06.02.2014.

17:34

Default images

Slike koje su se pojavile na internetu prikazuju nacionalni operativni sistem Red Star OS koji u svojoj najnovijoj verziji izuzetno podseća na Appleov OS X.

North Korea Tech, blog koji prati tehnološka dešavanja u zemlji, postavio je slike Red Star OS-a 3.0 sa napomenom da je ovaj operativni sistem baziran na Linuxu.

Novine u Kini napominju da ovaj softver koristi samo elita u severnoj Koreji i da je instaliran na pojedinim univerzitetima i kompanijama koje su u vlasništvu države kako bi ljudi mogli da pristupe Kwangmyongu – domaćem i izuzetno cenzurisanom intranetu.

Uprkos izuzetnom siromaštvu većine stanovnika, Severna Koreja ipak drži korak sa tenhološkim svetom, ali većinu gedžeta predstavljaju rebrendirani proizvodi iz susednih zemalja poput tableta Samjiyon.

U pitanju je odgovor Severne Koreje na iPad koji radi na Androidu i poseduje 7-inčni displej, 1GB RAM-a i hard disk od 4GB i koji je najverovatnije napravljen u Kini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: