Domaće Android aplikacije

"Android izazov" koji je pokrenuo mobilni operator Vip mobile završen je 3. marta. Zahvaljujući ovom konkursu Android Market je bogatiji za 64 aplikacije koje su razvili lokalni programeri, a mi vam predstavljamo četiri prvoplasirane...

Marko Herman

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 04.03.2010.

09:33

Default images

"Vip Android izazov" pokrenut je krajem novembra prošle godine sa idejom da programere iz Srbije podstakne da naprave što više aplikacija koje imaju prvenstveno lokalni značaj. Prijavljivanje je trajalo do kraja 2009. godine, a programeri su aplikacije morali da završe do kraja januara 2010. godine.

Pored toga, one su morale i da se pojave i na Android Marketu, mestu odakle korisnici uređaja sa Android operativnom sistemu preuzimaju aplikacije. Time je obezbeđeno da pored uslova konkursa svi programi zadovolje i opšte uslove za Android aplikacije.

Tokom marta žiri je isprobavao i većao i na kraju odlučio o pobednicima. Od 64 aplikacije koje su ispunile uslove konkursa, 11 je dobilo bronzane nagrade (telefon HTC Hero), 2 su nagrađene sa po 1.000 evra, jedna je dobila 3.000, a jedna je odnela i glavnu nagradu od 10.000 evra.

Večeras u bioskop...

Prvo mesto "Android izazova" zauzela je aplikacija Vip bioskop. Radi se o korisnom programu koji na osnovu zadatog vremenskog opsega prikazuje bioskopske projekcije u Beogradu.

Za svaki film iz ponude daje dodatne informacije, a omogućava i direktno pozivanje bioskopa radi rezervacije karata, kao i pokretanje navigacije da biste bez problema našli bioskopsku salu.

... ili restoran

Drugo mesto je osvojila aplikacija "Cepelin". Ona predstavlja pregled beogradskih restorana, kafića i klubova, a daje i pregled aktuelnih događaja.

Za svaku lokaciju je moguće pročitati detaljniji opis, direktno pozvati telefonom, videti komentare korisnika (možete i sami ostaviti komentar), a tu je prikaz lokacije na mapi, te foto galerija radi sticanja osnovnog utiska.

Parking i fudbal

Treću poziciju su podelile dve aplikacije. ParkingBot je žiri izdvojio od ostalih srodnih aplikacija prijavljenih na konkurs, a njena namena je lakše plaćanje parkinga u (za sada) Beogradu, Novom Sadu i Šapcu.

Program omogućava unos (jednog ili više) registarskog broja, te potom lakog slanja SMS-a radi plaćanja parkinga. Pritom se definiše i kada će vas program obavestiti o predstojećem isteku parkinga, tako da nije neophodno da budete u dometu u svakom trenutku.

Ako uključite GPS, ParkingBot može zapamtiti lokaciju na kojoj ste parkirali i jednostavno vas odvesti nazad do kola uz upotrebu mape.
PrvaLiga je jedina igra među četiri pobednika. To je simpatična razrada koncepta stonog fudbala u kojoj vodite neki od domaćih klubova, a na osnovu vaše lokacije program će vam ponuditi da budete u dresu tima čiji vam je stadion najbliži (to ne morate prihvatiti).

Možete pokrenuti pojedinačnu utakmicu ili igrati ligu, a nakon brzog navikavanja na način kontrole (naginjanje telefona pomera fudbalere, a dodir ekrana ih okreće) očekuju vas sati zabave.

Ispod crte

Bronzane nagrade je dobilo 11 aplikacija koje su se izdvojile iz konkurencije. Među njima su i Beodroid (prikazuje traženi tip objekata prema lokaciji korisnika), donesi@android (naručivanje hrane), Gradski Prevoz (prikazuje stanice i linije gradskog prevoza u Beogradu), kao i B92 FM - program koji omogućava slušanje muzike i emisija postavljenih na B92.fm.

Preostalih 49 aplikacija Vip je takođe nagradio (HTC Tattoo telefonima), a kompletan spisak možete videti na sajtu konkursa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: