Najbolje stvari koje nam donosi Windows 10

Danas konačno stiže Windows 10! Korisnici Windows 7 i 8 će u narednom periodu moći da unaprede svoje operativne sisteme, ali su neki već imali priliku da isprobaju Insider Preview.

Tehnopolis

Izvor: lifehacker.com

Sreda, 29.07.2015.

16:45

Default images
Foto: Beta / AP

Ovo su neke od najvećih prednosti ovog sistema, u odnosu na prethodne verzije:

Start Menu se vraća

Windows 8 je eliminisao Start Menu i umesto toga uveo Start Screen, na veliko nezadovoljstvo korisnika. U novoj verziji Start Menu se vraća, a Live Tiles ponašaju se kao obične ikonice.

Organizacija zasnovana na folderima izostala je ovog puta u korist favorites-and search organizacije.

Dakle, možete upisati šta vam je potrebno u pretragu u Start Menu i pronaći aplikaciju po imenu. Ako ne želite da to činite svaki put kad vam je nešto potrebno, možete ih pinovati među “pločice”.

Vaše najčešće korišćene prečice takođe će biti u zasebnoj listi. Možete kliknuti na “All Apps” i videti listu svega što se nalazi u vašem Start Menu-ju, mada će sve na listi biti raspoređeno po abecednom redu, pa će se oni koji su navikli na upotrebu foldera možda na početku malo teže snaći.

Cortana čini Start Menu još lakšim za upotrebu

Čak i ako već koristite Google now ili Siri, Cortana na vašem desktop računaru može se pokazati kao vrlo korisna stvar. U potrazi za brzim odgovorima, možete pretraživati web pritiskom na Win taster i kucanjem pitanja.

Ali, Cortana se ne vezuje samo za glasovne komande. Oni koji se uloguju sa svojim Microsoft nalogom, mogu koristiti Cortanu da podešavanje podsetnika, beleženje važnih događaja na kalendaru, ili doći do važnih informacija kao što je to moguće učiniti na Google Now.

Microsoft Edge konačno će zameniti Internet Explorer

Microsoft se konačno pomirio sa činjenicom da Internet Explorer ne može da oživi više ništa, pa će ga na novom operativnom sistemu zameniti Microsoft Edge.

Novi internet pretraživač nudi par jedinstvenih opcija, uključujući opciju za prikazivanje samo tekstualnog sadržaja, alatku za anotacije, pa čak i integrisanje Cortane.

Uprkos tome što ekstenzije još uvek nisu stigle, najverovatnije neće proći mnogo pre nego što se pojave, tako da se može isplatiti pružiti mu šansu.

Mogućnost višestrukih desktopa

Mogućnost paralelnog pokretanja nekoliko različitih aplikacija od velike je koristi za operativni sistem poput Windows-a.

Kako to ponekad može biti preopterećujuće, Microsoft je konačno dodao mogućnost stvaranja višestrukih desktopa i paralelno upravljanje njima.

Ova opcija možda neće biti toliko korisna za prosečnog korisnika, ali one koji ne koriste kompjutere samo za zabavu obradovaće nova opcija.

Centar za notifikacije

Skoro svaki operativni sistem do sada je imao ovu opciju, a Microsoft je konačno odlučio da je uključi na svom novom operativnom sistemu.

Klikom na ikonicu koja otvara posebni pano u donjem desnom uglu ili pritiskom na Win-A taster pristupićete svojim notifikacijama.

Univerzalne aplikacije

Jedan od najgorih aspekata operativnog sistema Windows 8 bio je Microsoft-ov pokušaj da desktop računare učini sličnim tablet računarima. Ovaj put, međutim, situacija je znatno bolja.

Kao što je prikazano na videu dole, ukoliko imate tablet ili touchscreen, možete se prebaciti na touch mode koji se ponaša kao tablet.Ukoliko dodate tastaturu i miša, možete se prebaciti na desktop mode.

Univerzalne aplikacije predstavljaju pandan tome. Iako je većina Windows aplikacija dizajnirana za desktop računare, Microsoft u poslednje vreme sve intenzivnije radi na stvaranju aplikacija koje će menjati interfejs u skladu sa tme na kojoj vrsti uređaja su pokrenute.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: