Pogledajte koje su prednosti zanimanja administrator mreža

Informacione tehnologije toliko su ušle u sve pore savremenog poslovanja da praktično ne postoji uspešna kompanija bez IT i mrežnih sistema koje neko mora da održava.

Izvor: B92

Petak, 20.10.2017.

13:18

Pogledajte koje su prednosti zanimanja administrator mreža

Zato je posao mrežnog administratora jedan od najznačajnijih u modernom biznisu. Njegov zadatak je da uspostavlja, održava i razvija mrežni sistem jedne kompanije. On rešava probleme na dnevnoj bazi, ali radi i na dugoročnim projektima.

Pogledajte koje su to glavne prednosti ovog segmenta informacionih tehnologija.

1. Velika potražnja za ljudima ovog obrazovnog profila

Ako razmišljate u kom pravcu da usmerite svoju karijeru, uvek je bolje da to bude usavršavanje za posao za kojim postoji konstantna potreba. Poslovi za mrežnog administratora sve su brojniji, a potražnja za kvalitetnim kadrom iz te oblasti nastaviće da raste i narednih godina. Prema prognozama američkog ministarstva rada, potreba za administratorima mreža u narednih osam godina porašće i do 12 odsto, a sličan rast se očekuje i u drugim zemljama.

2. Visoka plata čak i za početnike u poslu

Dobra zarada je sjajan motiv ako poželite da se usavršavate u svom poslu i steknete nove veštine koje će vam pružiti mogućnost da sami birate kako će se vaša karijera razvijati. Mrežni administrator spada u najplaćenija zanimanja u IT sektoru, pa čak i početnici u poslu zbog velike potražnje zarađuju sjajne godišnje plate, i do 50 odsto više od prosečnih zarada.

3. Velike šanse za napredovanje na poslu

Ako želite da razvijate karijeru, a ne samo da se zaposlite, posao mrežnog administratora je idealan izbor. Kompanije mnogo ulažu u mobilne i informacione tehnologije, pokreću nove projekte, pa ćete, ako ste dobri u svom poslu, brzo doći do pozicije supervizora ili lidera novog projekta, što, naravno, donosi i veću zaradu. Ako kao potvrdu svog znanja priložite i neke međunarodno priznate sertifikate iz ove oblasti, poslodavci će to smatrati velikom prednošću.
4. Stičete veštine koje možete da primenite i u privatnom životu

Posao mrežnog administratora u jednoj kompaniji nije uvek isti, niti može da se ukalupi u određena zaposlenja. Sigurno ćete tokom posla naučiti kako da očistite kompjuter od virusa ili da na brzinu popravite pokvareni štampač ili neki drugi deo računara. To su veštine koje će vam i te kako značiti i u životu.

5. Šanse za freelance rad

Ako želite fleksibilno radno vreme ili, jednostavno, dodatni posao da povećate prihode, ovo je posao za vas. Manje kompanije mogu sebi da priušte da nemaju IT administratora zaposlenog na puno radno vreme, pa im posao obavljaju ili freelanceri ili ljudi zaposleni part-time. Ako želite da pored svakodnevnog posla radite i dodatni, proverite sa svojom kompanijom da li to pravila dozvoljavaju i otisnite se u vode dodatne zarade.
6. Siguran posao

Postali smo toliko zavisni od tehnologije da, kada se sruši kompjuterski sistem, ceo posao doslovno stane. S obzirom na to da se mrežni administratori trude da do toga ne dođe i rešavaju probleme, oni su najvredniji zaposleni u kompaniji. Činjenica da su obučavani i školovani za tačno određen posao njihovu poziciju u firmi čini veoma sigurnom. Čak i kad dođe do situacije da kompanija mora da otpušta, gotovo nikada se ne otpušta IT personal.

7. Širok spektar mogućnosti za zaposlenje

Svaka kompanija uglavnom ima IT odeljenje. Možete početi da radite u nekoj manjoj gde će vam posao biti održavanje sistema od nekoliko kompjutera, a za nekoliko godina uz iskustvo i dodatno školovanje možete doći do toga da administrirate mrežne sisteme velikih kompanija koje imaju zaposlene u nekoliko zemalja.

8. Radićete u timovima i naučiti kako oni funkcionišu

Iako mnogi izbegavaju rad u IT industriji, jer misle da je to posao uglavnom za solere, za mrežnog administratora to ne važi. On uglavnom radi u timu, zna sva pravila timskog rada i kako da funkcioniše u njemu.
9. Steći ćete različite veštine, jer nijedan posao mrežnog administratora nije isti

Kod mnogih poslova svaki radni dan je isti, radite isti posao osam sati i idete kući. Međutim, ako radite kao mrežni administrator, svaki dan je izazov za sebe jer je svaka kompanija poseban sistem, tako da se svaki IT administrator suočava sa različitim problemima koje rešava. Sve to doneće vam uzbuđenje i održati zainteresovanost na poslu, da date sve od sebe i suočite se sa novim izazovima.

10. Potrebna znanja za ovaj posao možete steći za samo godinu dana

To što ste učili u školama može da vam bude samo osnova za budući posao. Informacione tehnologije se razvijaju iz dana u dan i neophodno je raditi na sebi i usavršavati se. Dobra strana je da za samo 12 meseci školovanja možete steći znanja i veštine koje su vam neophodne da sa uspehom obavljate ovaj posao.

ITAcademy vam nudi mogućnost da steknete međunarodno priznate sertifikate u Srbiji ili u inostranstvu i tako postanete priznati stručnjak u oblasti administriranja mrežnih sistema i obezbedite sebi posao koji želite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: