Želite da postanete grafički dizajner? Ovo su saveti za vas

Odlučili ste da iskoristite svoju kreativnost na pravi način i postanete grafički dizajner? Pametan potez. Ovo je jedno od najtraženijih i najplaćenijih zanimanja.

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

10:57

Želite da postanete grafički dizajner? Ovo su saveti za vas

Takođe je veoma perspektivno, jer otvara mogućnosti usavršavanja i u drugim oblastima, kao što je web dizajn, a samim tim i napredovanje u svakom smislu.

Odluka je prvi i najvažniji korak, ali pred vama je put koji morate preći kako biste se pridružili vrhunskim dizajnerima koji rade za vodeće kompanije. Ovo je 6 saveta koji će vam pomoći da dođete do uspeha u ovom uzbudljivom poslu:

1. Pronađite pravo školovanje za sebe

Jedini način da budete sigurni u obrazovanje koje stičete je da upišete prestižnu IT školu koja je dokazala svoj kvalitet. U suprotnom ćete verovatno izgubiti godine na pokušaje da sami naučite ono što pravim školovanjem možete savladati za samo 12 meseci.

Osim toga, bićete u prilici da steknete vredne Adobe sertifikate kojima samo pojedini stručnjaci mogu da se pohvale, i koji će vam doneti veliku prednost pri zapošljavanju.

2. Posvetite pažnju svakom elementu

Posmatrajte svoj dizajn kao jedinstvenu celinu u kojoj svaka linija, boja, forma i tekstura moraju biti dobro osmišljene, kako bi dobro obavile svoju ulogu u ukupnom utisku posmatrača.

Posebno obratite pažnju na prazan prostor koji mladim dizajnerima predstavlja najveći izazov. Čist i jednostavan dizajn koji „diše” trenutno predstavlja jedan od najdominantnijih trendova. Da biste to postigli potrebno je da uložite strpljenje i vredno učenje.

3. Počnite da razvijate svoju mrežu kontakata

Ukoliko izaberete pravu školu za sebe, bićete na odličnom putu da steknete i značajne kontakte. Pre svega sarađivaćete sa profesorima koji su stručnjaci već izgrađenih karijera i bogatog iskustva.

Sa druge strane, tu su vaše kolege – ambiciozni ljudi koji slede svoje snove isto kao i vi. Iz najboljih škola izlaze najtraženiji stručnjaci. Zbog toga ostanite u kontaktu sa svim kolegama, jer će baš oni biti vaši kontakti u budućnosti.

4. Pratite trendove i rad uticajnih dizajnera

Praćenje trendova je jedna od najvažnijih akivnosti svakog dizajnera. Kao i mladi koji još uvek uče, tako i oni najuspešniji uvek moraju ostati u toku.

Pronađete načine na koje ćete ispratiti sve trendove na vreme. Pored blogova, podkastova i društvenih mreža na kojima možete dobiti različite informacije, tu su i stručna usavršavanja koja će vas sigurno uputiti u dobrom pravcu.

5. Ugledajte se, ali ne kopirajte

Veoma je važno da pratite rad poznatih dizajnera, učite od njih i ugledate se na njihove radove. Međutim, ni u kom slučaju nemojte doslovno kopirati. Za to nema potrebe, jer u sebi imate i više nego dovoljno originalnih ideja i inovativnih rešenja koja će vas izdvojiti od ostalih.

Zloupotreba intelektualne svojine je zabranjena zakonom o autorskim pravima, ali to nije jedini razlog zbog kog treba da napravite nešto originalno umesto da kopirate. Jednog dana, možda čak vrlo uskoro, i vi ćete biti priznati dizajner koji će morati da štiti svoja autorska prava.

6. Radite na realnim projektima

Kao i u svakom poslu, i u dizajnu je najvažnija praksa. Kako biste što brže napredovali, počnite da radite na realnim projektima što pre. Na taj način ne samo da ćete usavršiti tehniku, već ćete izgraditi samopouzdanje koje će vam biti neophodno kada počnete da sarađujete sa klijentima i odgovarate na njihove zahteve.

Praktičan rad ima veliki značaj u obrazovanju svakog dizajnera, i zbog toga je na njemu akcenat u istaknutim IT školama. Kako biste u bliskoj budućnosti klijentu mogli da ponudite dobar proizvod, vreme je da počnete da radite na sebi i učite od najboljih.

Poslušajte ove savete, ali najviše od svega slušajte svoj instinkt. Razmotrite sve opcije i pronađite najbolji put ka početku karijere u svetu dizajna. Ono što je sigurno je da ste izabrali praktično, interesantno i unosno zanimanje i da se zbog te odluke nećete pokajati.

Na isti način izaberite i taktiku koja će vas dovesti do tog cilja. Potrudite se da ona bude što brža i produktivnija kako ne biste izgubili dragoceno vreme koje možete posvetiti svom poslu – dizajniranju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: