VMware otvorio lokalnu kancelariju

Globalni lider na polju virtuelizacije, kompanija VMware otvorila kancelariju na domaćem tržištu.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.06.2012.

07:43

Default images

Posle više godina zastoja, srpsko IT tržište počelo je da se otvara prema svetskim trendovima, što je uticalo na odluku kompanije VMware da investira u tržište i otvori kancelariju u Beogradu.

U ovu investiciju smo ušli jer smo videli potencijale i potrebu lokalnih korisnika za našom tehnologijom, a sa kancelarijom u Beogradu nadamo se da ćemo ojačati poslovne odnose i proširiti partnersku mrežu na tržištu.“, kaže Aleksandra Verhoeve, regionalna direktorka kompanije VMware za Istočnu Evropu.

Ideja o koncentraciji računarskih kapaciteta na manji broj „data centara“ koji bi bili dostupni uvek i na svakom mestu svim korisnicima u računarskom svetu naziva se “cloud computing” ili „računarski oblak“. Cloud computing (računarski oblak) predstavlja isporučivanje IT resursa i servera na daljinu, putem Interneta, telefonske ili private mreže. Virtuelizacija je osnova u ovakvom okruženju, jer u najvećem broju slučajeva korisniku apsolutno nije potrebno da zna detalje o infrastrukturi i tehnologiji koje mu obavljaju neku uslugu, a ostvaruje se ušteda u broju servera, olakšana je administracija sistema, štedi se potrošnja električne energije i povećava bezbednost računarskog sistema.

Virtuelizacija je fundament za ’cloud computing’, a VMware je lider na tom području, sa preko 80 odsto učešća na svetskom tržištu. ’Računarski oblak’ je realnost zbog toga što vidimo da je preko 30 odsto svih IT budžeta u Evropi locirano za ’cloud computing’, i to zato što tradicionalni IT više ne može na efikasan način da podržava kompleknost i složenost poslovanja koje je potrebno današnjim korisnicima.“, kaže Aleksandra Verhoeve, regionalna direktorka VMware za Istočnu Evropu.

Ona dodaje da je kompanija VMware prošla dugačak put od kompanije koja radi samo virtuelizaciju do lidera u širokoj i kompleksnoj ponudi na polju „cloud computing-a“. Zbog takve strategije poslovanja VMware nije osetio negativne uticaje ekonomske krize i kompanija je nastavila sa uobičajenim rastom prihoda od 25 do 30 odsto, koliko je ostvarila prošle godine.

Naša strategija je da lokalnim partnerima i IT provajderima pomognemo da kompanijama objasne sve prednosti ’cloud computing-a’ i pomognu im u prelasku sa tradicionalnog IT-a na ’računarski oblak’.“, dodaje Aleksandra Verhoeve.

Za kompaniju VMware vrlo je važna edukacija korisnika na lokalnom tržištu, budući da se njihova tehnologija podjednako efikasno koristi u državnom sektoru, energetskim kompanijama i bankarskom sektoru, ali i u drugim velikim kompanijama, kao i u srednjim i malim preduzećima. Tehnologija VMware je široko raširena, o čemu govori podatak da kompanija ima 350.000 korisnika u svetu i 50.000 partnera sa kojima sarađuje.

Mi smo dosta uložili i u druga rešenja oko virtuelizacije, koja omogućavaju ’cloud computing’, i to ne samo što se tiče infrastrukture, već i platformi za razvijanje aplikacija i ’desktop computing-a’. Ponuda koju imamo jedna je od najsveobuhvatnijih u našoj branši.“, kaže Aleksandra Verhoeve.

Ona ističe da agilna preduzeća shvataju povezanost između IT investicija i poslovnih prioriteta te nastavljalju virtuelizaciju i put ka implementaciji „cloud computing-a“ i tako stiče prednost u odnosu na svoje konkurente. Takođe, firme koje su već implementirale virtuelizaciju sa 70 do 80 odsto sada se okreću bezbednosnim i upravljačkim rešenjima VMware, jer im to omogućava dalju optimizaciju troškova i perfomansi IT sistema.

Očekujem da će se u narednih pet godina nastaviti ovaj trend u IT-u i sigurno je da će kompanije voditi računa o smanjenju troškova. Primećujemo da se povećava i potreba za razvijanjem i modernizacijom aplikacija za koje VMware nudi besplatnu platformu, a menja se i kompleksnost menadžmenta tzv. ’end user computing-a’, a mi radimo na razvoju proizvoda koji olakšavaju automatizam i upravljanje proizvodima. Takođe, očekujemo promene i na tržištu kod krajnjih korisnika gde se otvara mnogo prostora zbog dominacije mobilnih uređaja.“, zaključuje Aleksandra Verhoeve, regionalna direktorka kompanije VMWare za Istočnu Evropu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: