Banka na webu kao iskorak ka klijentima

U savremenom bankarskom poslovanju sve više se javlja potreba za uvođenjem novih kanala komunikacije sa klijentom, kao i za uvođenjem novih funkcionalnosti u već postojeću infrastrukturu.

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2011.

08:37

Default images

Zašto? Ekonomska kriza, smanjenje broja filijala na terenu koje su u direktnom kontaktu sa klijentom, žestoka tržišna utakmica u kojoj klijentu treba ponuditi maksimalan komoditet i sve tražene informacije u toku 24h svakoga dana, pojava malih banaka koje žele da akviziraju i pruže svoje usluge klijentima i na području na kome nisu prisutne…..sve to je pred bankare postavilo dodatne zahteve ali i pružilo čitav niz mogućnosti.

Takođe i navike klijenta se menjaju, odnosno, dolaze neki “novi klinci”, naučeni na nove načine komunikacije, preko WEB-a, Twittera, Facebook-a i uz neograničen pristup informacijama. “Novi klinci” postaju klijenti banaka, otvaraju tekuće račune i počinju da koriste bankarske servise i usluge.

Možda je najbolji termin koji opisuje novi pristup banaka svojim klijentima, virtuelni šalter. Uz poštovanje zakonske regulative koja se odnosi na elektronsko poslovanje i elektronski potpis i njegovu primenu, kroz novu WEB aplikaciju namenjenu stanovništvu banke se učinile iskorak ka klijentu, nudeći usluge tzv. virtuelnog šaltera, odnosno novu generaciju WEB rešenja.

Trenutno je nova generacija WEB rešenja kompanije Asseco SEE, iBank Web 2.0, dostupna klijentima u više od 10 komercijalnih banaka na području Republike Srbije.

Jedna od osnovnih prednosti samoga rešenja je njegova jednostavnost upotrebe iskazanakroz jasne poruke klijentu, ribbon organizaciju osnovnih funkcionalnosti, brz i jednostavan pregled dostupnih funkcionalnosti i minimalan broj koraka koji je potreban korisniku da bi stigao do željenog cilja.

Kroz samu aplikaciju klijentima se takođe nudi i maksimalana bezbednost, kada su u pitanju podaci i kada su u pitanju tranasakcije prenosa sredstava ili plaćanja. Na nivou svake banke, odnosno čak i samog korisnika, mogu se definisati različite varijante za autentifikaciju, odnosno autorizaciju plaćanja. Svakom korisniku dostupni su i podaci o poslednjem logovanju u samu aplikaciju, kao i mogućnost korišćenje virtuelne tastature.

Aplikacija nudi inovativnost i daje dodatnu vrednost koju klijent dobija njenim korišćenjem. Osim same modularnosti rešenje (banke ga mogu nadograđivati u skladu sa svojim potrebama, razvojnim planovima, novim servisima koje nude ili pak portfolijom klijenta koje pokrivaju svojim uslugama), nova generacija WEB rešenja nudi čitav niz novih funkcionalnosti.

Klijenti imaju mogućnost da kroz samu aplikaciju, bez dolaska u samu filijalu banke, na virtuelnom šalteru, od kuće, dobiju sve potrebne informacije od banke u vezi svojih računa, platnih kartica, kreditnih partija, provizija i trenutno važećih ponuda. Novina su mogućnosti da klijent u okviru aplikacije osim neograničenih mogućnosti plaćanja i prenosa sredstava može i da aplicira za platnu platnu karticu, podnese zahtev za odobrenje kredita ili dozvoljenog prekoračenja po računu najavi podizanje gotovine u nekoj od najbližih filijala ili pak traži otvaranje nekog novog računa ili paketa računa ili oročavanje sredstava preko noći.

Direktno kroz kalendar i alarme sama aplikacija može da šalje notifikacije korisniku o predstojećim obavezama ili plaćanjima koja ga očekuju ( izmirenje redovnih mesečnih računa, izmirenje kreditnih obaveza…) .

Posebna pažnja posvećena je i komunikaciji na relaciji klijent – banka. Banka ima mogućnost da na osnovno svojih CRM podataka kroz samu aplikaciju targetira određenim porukama određene grupe ili pojedinačne klijente ( ako klijent ima devizni račun ili pak često koristi platnu karticu, banka će mu prilikom ulaza u WEB aplikaicju ili na njenoj prvoj strani prikazati marketinšku poruku o uslovima koje nudi u nedelji štednje ili pak ponuditi mogućnost da koristi novu loyalty katicu).

I u samoj aplikaciji u zavisnosti od toga gde se klijent nalazi menja se i prateći marketinški sadržaj koji se prikazuje korisniku – na stranici o platnim karticama pojaviće se reklamna ponuda za novu VIP platnu karticu ili na stranici sa štednim računima ponuda za oročenjem sredstava). Sa klijentske strane, korisniku se pruža mogućnost da se za pomoć, podršku ili pak neku potrebnu informaciju direktno obrati banci, da ima arhivu poslatih i primljenih poruka i da u okviru same aplikacije napravi svoje prečice i važne notifikacije.

Naravno, novi zahtevi koje nameće tržište, već nalaze svoje mesto u novim verzijama WEB aplikacije. Funkcionalnosti kao što su e-računi, uvođenje berzanskog poslovanja, prodaja paketa akcija, , e-tiketing, trajni nalozi, analitika lične potrošnje, odnosno lični bankar su novi proizvodi koje možete dobiti na vašem virtualnom šalteru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: