IBM: Nameravamo da i dalje rastemo

Intervju sa Romanov Radanovim, generalnim direktorom kompanije IBM Srbija, Crna Gora, Makedonija i Albanija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2011.

12:56

Default images

Kompanija IBM nedavno je postala druga najvrednija tehnološka kompanija na svetu. Čini se da su strateške odluke donete poslednjih godina bile dobre, među njima i prodaja PC jedinice. Kakav je Vaš komentar?

IBM brend se popeo na drugo mesto po vrednosti, odmah iza Koka Kole koja za razliku od IBM-a ima proizvode za široku potrošnju. IBM je ove godine proslavio sto godina svog poslovanja zahvaljujući jasnoj strategiji i spremnosti da adaptira istu, kada to tržište zahteva. Zahvaljujući postojanju dugoročnih planova i njihovom ispunjavanju, vrednost IBM akcije i njen rast u proteklih 12 mjeseci govore u prilog svemu tome. Isto tako se može primetiti da neke firme trenutno adaptiraju svoju strategiju na način sličan onome na koji je to IBM učinio već pre nekoliko godina.

Ono što nas izdvaja od drugih kompanija je da smo poznati kao korporacija čiji je core business istraživanje i razvoj, odnosno R&D (research and development) što IBM-u konstantno omogućava da plasira inovativne ideje i proizvode na tržište. Pored toga, i akvizicije softverskih kuća nam pomažu da adresiramo specifične potrebe klijenata na poljima na kojima do nedavno nismo bili prisutni i na taj način upotpunimo našu ponudu.

Druga stvar koja nas izdvaja od ostaih kompanija je to što smo prepoznati kao kompanija sa pametnim rešenjima koja već imamo implementirana u svim sektorima, kako globalno, tako i lokalno. Na ovogodišnjem IBM Forumu, koji se održava 26. oktobra, predstavićemo naše viđenje pametnog poslovanja i upravljanja kroz dve ključne teme: pametna analitika i pametna infrastruktura. Ono što je zanimljivo je da smo pozvali naše korisnike da na panel sesiji pričaju o svojim iskustvima i tome gde vide prostor za dalje inovacije i unapređenja.

Šira javnost je ranijih godina IBM upravo identifikovala sa PC računarima, najpre prepoznatljivim brendom ThinkPad koji ste stvorili. Šta su vaši ključni proizvodi sada?

Portfolio IBM-a koji nudimo na ovom tržištu je širok i obuhvata hardver, softver i usluge koje mogu biti tehnološke i konsultanske. Ono na čemu najviše radimo u poslednjih par godina je razvoj naših usluga. Što se tehnoloških usluga tiče, izdvojio bih usluge u vezi konsolidacije, virtualizacije i koncipiranja data centra, kao i usluge u oblasti sigurnosti.
Konsultantske usluge koje nudimo obuhvataju znanje u velikom broju različitih industrija i rešenjima koja su implementirana i trenutno se koriste širom sveta.
Želim istaći da je naša najveća vrednost u ljudima koji imaju veliko znanje i iskustvo, koje mogu podeliti sa klijentima u Srbiji - potrebno je samo da nam klijent prenese problem koji želi da reši i dobije odgovor koje IBM rešenje može da mu pomogne.

Kakvi su planovi IBM za naredni period?

Nameravamo da rastemo na svim poljima u kojima poslujemo. Očekujem da će nam veliki broj akvizicija u okviru naše softverske grupe pomoći da razvijemo nova polja poslovanja sa našim postojećim, ali i novim klijentima. Razvoj partnerske mreže je takođe važan aspekt u našim planovima, pošto su nam potrebni partneri koji se žele specijalizovati za određene industrije i određena rešenja.

Kao direktor kompanije za ovaj region, možete li napraviti poređenje među tržištima koja pokrivate. Gde se nalazi Srbija?

Zemlje u regionu se razlikuju po veličini, a zatim i po stepenu razvijenosti IT tržišta, budžetima i fondovima koji im stoje na raspolaganju za razvoj informacionih tehnologija. Srbija je i po veličini tržišta i po razvoju na prvom mestu u regionu koji pokrivamo, ali svakako vidimo veliki potencijal i u drugim zemljama koje pokrivamo, a među kojima su Makedonija, Albanija i Crna Gora.

Postoje li i koje su razlike poslovanja IBM-a na globalnom nivou i kod nas, a koje sličnosti.

IBM posluje u više od 170 zemalja. Ono što je bitno spomenuti jeste da IBM ima veliki fokus na tržišta koja rastu (growth markets), a Srbija je deo te regije. IBM ulaže veliki broj resursa i ima plan da do 2015. godine značajno poveća udeo prometa koji generiše ova regija, u poređenju sa celokupnim prometom IBM-a. Portfolio i način poslovanja IBM-a na ovom tržištu je isti kao i bilo gde u svetu.

Možete li da date svoju generalnu ocenu IT tržišta u Srbiji?

Smatram da tržište u Srbiji ima prostora za brži rast i razvoj, u skladu sa programom koji Srbija ima za pridruživanje Evropskoj uniji. Očekujem da će se na IT tržištu u Srbiji nastaviti konsolidacija koja je počela pre nekoliko godina, i da će regionalni i svetski lideri u domenu informacionih tehnologija preuzeti vodeće uloge u radu sa velikim korisnicima iz svih sektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: