Benchmark računari stižu

Šta su to pripremili sajt Benchmark i maloprodajni lanac Gigatron u vezi sa najavljenom serijom Benchmark računara, ostaje nam da vidimo u četvrtak od 18 časova, za kada je zakazana promocija u beogradskom Delta sitiju.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2011.

09:36

Default images

Očekujemo da se konačno upoznamo sa dugo najavljivanom serijom računara koje bi po informacijama koje smo dobili, trebalo da na tržištu kreiraju potpuno novu klasu računara. Da li će im to poći za rukom?

Ponuda na našem tržištu računara godinama je već stereotipna: svetski priznatih desktop računara nema, kupci se usmeravaju ka najjeftinijim modelima što se nekako i uklapa u naše ekonomske mogućnosti, a tu teško može biti govora o nekom posebnom kvalitetu. U ponudi se uglavnom nalaze slabiji računari, dok se na „sklapanje i testiranje“ iole ozbiljnijih računara katkad mora čekati danima. Da ne govorimo o postprodajnoj podršci, servisnim uslugama, planskom obnavljanju game proizvoda. Sve to na našem tržištu često deluje stihijski, od slučaja do slučaja, od firme do firme, od oglasa do oglasa…

“Svesni smo da je cena izuzetno važan faktor na tržištu ali isto tako znamo da postoje i oni kojima je prvenstveno bitan kvalitet - i to je naš glavni adut kada su u pitanju Benchmark računari; pokušavamo da zaokružimo priču na jedan poseban način i nadamo se da ćemo u tome uspeti. – kaže za B92 Petar Gredelj, glavni i odgovorni urednik Benchmarka. Smatramo da Benchmark ima legitimitet da pokrene jedan ovakav projekat, obzirom da već 12 godina upravo naš sajt u najvećem broju slučajeva prvi informiše domaću javnost o novitetima iz računarskog sveta. Uz sajt i svima dobro poznati forum, stasale su generacije ljubitelja računara; u svakodnevnoj komunikaciji sa njima jasno saznajemo da iako vrlo bitan činilac, cena uvek nije presudan faktor. Šta se dešava nakon kupovine, kakva je garancija, podrška, zamena neispravne komponente, vreme potreno za servisnu uslugu? Zajedno sa našom zajednicom pokušali smo da dođemo do pravih odgovora na ova pitanja, mislim da smo uspeli da ih motivišemo na pravi način, kako da od njih dobijemo pravilne smernice – Benchmark računar i jeste plod naših diskusija, ponekad čak i vrlo žučnih.
Svima je potreban kvalitetan računar koji je uvek u operativnom stanju, tu dileme nema. Iz svih tih razloga, kod Benchmark računara sve će biti jedinstveno: od pakovanja i prateće dokumentacije, jedinstvenih kućišta, doživljaja prilikom uključenja računara, najkvalitetnijih komponenti, pa do legalnog operativnog sistema. Najbitnije od svega je da kupac može da uđe u prodavnicu i za pet minuta izađe sa spremnim računarom. Prostim jezikom rečeno, ovo su računari za one koji žele pouzdanost i kvalitet - zbog svega toga cenovno ne mogu parirati sklopljenim konfiguracijama. Kupci će naravno sami odlučiti šta i za koliko novca žele“

Kako saznajemo, biće predstavljene četiri serije Benchmark računara koje su pažljivo odabrane i prilagođene potrebama i mogućnostima kupaca. Generacijski gledano, obnavljaće se svakog tromesečja u skladu sa trendovima i tempom pristizanja novih tehnologija. Treba napomenuti da je u sve četiri serije prvih Benchmark računara poverenje poklonjeno Intel procesorima a da je odlučeno da ugrađene komponente mogu biti isključivo potpisane od strane premium proizvođača kao što su ASUS, MSI, Western Digital i Kingston. Najavljuje se takođe da ne postoji mogućnost alternativne ugradnje jeftinijih komponenti drugih proizvođača, te da je kvalitet računara primarna obaveza proizvođača.

Ono što je posebno neobično u ponudi na ovdašnjem tržištu jeste podatak da svaki računar stiže sa licencnim operativnim sistemom Windows 7 Home Premium, njegovom snažnijom edicijom koja međutim znatno utiče na cenu samog računara. Neobičan i prilično hrabar potez obzirom da je Srbija na samom vrhu lestvice kada je piraterija u pitanju, naši kupci nerado plaćaju softver. Međutim, u Benchmarku i Gigatronu ističu da Benchmark računar mora biti operativan i spreman za upotrebu kada se izvadi iz kutije: kako kažu, znaju da to može biti otežavajući faktor koji će neke odbiti od kupovine Benchmark računara, ali ističu da su spremni da i na ovom planu budu pioniri na tržištu.
Upitali smo odgovorne ljude Benchmarka, kako gledaju na desktop tržište danas kada su prenosni računari kupcima mnogo dostupniji nego pre?

- Pravo pitanje. I mi smo se često pitali da li je sve ovo trebalo možda uraditi pre pet godina kada je desktop tržište bilo kod nas na vrhuncu. Međutim, smatramo da tek dolazi pravo vreme Premium računara. Zašto bi danas neko izdvojio dvadesetak hiljada dinara za slabašni desktop računar kome treba pridodati monitor, tastaturu i ostalu prateću opremu, kada za isti novac može kupiti notebook koji mu sve to omogućava uz dodatnu mobilnost? U toj klasi, notebook i netbook računari zajedno sa tabletima će dominirati. Međutim, kada je u pitanju ozbiljniji rad, snažan i pouzdan desktop računar nema konkurenciju i neće je imati, o gejmingu da i ne govorimo. Verujemo da će Benchmark računari upravo u toj klasi postati dominantan brend ukoliko uspemo pravilno da se pozicioniramo.

Benchmark računari će se u prodaji naći već sledećeg dana nakon promocije: partner Benchmarka na ovom projektu je poznati maloprodajni lanac računara i računarske opreme, kompanija Gigatron. Iz ove kompanije obećavaju dobru dostupnost ovih računara u maloprodaji i vrlo je interesantno kako u ovoj kompaniji gledaju na Benchmark računare obzirom da u svojoj ponudi imaju računare pod sopstvenim imenom.

„Mislim da je tu stvar prilično jasna, naše analize govore da su ove dve klase računara namenjene različitim profilima kupaca. Benchmark računari će u našoj ponudi predstavljati Premium klasu i tu nema nikakve dileme: naši prodavci su obučeni da kupcima jasno stave do znanja o kakvim se razlikama u konceptu radi. Izuzetno nam je drago što ćemo sa Benchmark računarima imati posebnu klasu uređaja čime ćemo biti drugačiji od konkurencije, imaćemo ekskluzivnu ponudu. Uvereni smo u uspeh, svi dobro znamo kakvu reputaciju uživa Benchmark sajt i kolika je snaga te zajednice kada je online informisanje u pitanju.“ – izjavio je Dejan Despotović, produkt menadžer Gigatrona.

Na dan promocije, najavljen je i početak rada sajta www.benchmarkracunari.com na kome će kupci moći detaljno da se informišu o Benchmark računarima, saznaju sve pojedinosti, ali i da ih online poruče, uz posebne pogodnosti kada je u pitanju kupovina periferija (monitori, tastature, miševi, itd) za Benchmark računare. Takođe, najavljuje se i online podrška na sajtu, ažuriranje liste najnovijih drajvera, deo namenjen najčešće postavljenim pitanjima i komunikaciji sa kupcima. Previđena je i registracija kupljenih računara te dobijanje specijalne Benchmark kartice koja kupcima omogućava mnoge druge pogodnosti. Pomenimo još mogućnosti servisne podrške „na daljinu“, telefonske podrške, kao i garantovani servis u roku od 72 časa što podrazumeva i zamenu neispravne komponente novom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: