"Najduži pad" prodaje računara u istoriji

Globalna prodaja PC računara je u padu već peti kvartal zaredom, što je "najduži konstantan pad prodaje u istoriji", prenosi BBC.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 11.07.2013.

14:25

Default images

Širom sveta je isporučeno 76 miliona jedinica u drugom kvartalu tekuće godine, što je pad od 10,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu, navedeno je u istraživanju kompanije Gartner.

Glavni razlog za ovaj "udarac" na desktop računare jeste sve veća popularnost tableta, a naročito dolazak jeftinijih modela tableta na slabije razvijena tržišta.

"Na takvim tržištima, jeftini tableti su postali prvi izbor za mnoge ljude i u najboljem slučaju dolazi do odlaganja kupovine računara, a najčešće i do potpunog odustajanja", kaže Mikako Kitagava, analitičar Gartnera.

I podaci kompanije IDC pokazuju slične podatke, odnosno pad od 11,4 odsto u odnosu na prošlo godinu.

Iz te kompanije navode da su "brojke bolje nego što su očekivali" i da postoje indicije da će situacija bila još bolja. Ipak, postoje i rizici.

"Sporiji rast u Evropi i Kini su deo rizika, dok su bolje prognoze za SAD znak za potencijalni boljitak. Ipak, slabosti zemalja u razvoju predstavljaju najveću pretnju dugoročnom oporavku prodaje", poručuju iz IDC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: