Toshiba Satellite U840W

Tržište laptop računara sve je pretrpanije, pa proizvođačima jedino preostaje da pokušaju da budu drugačiji od konkurencije i tako pridobiju kupce. U toj nameri nude brojne dodatke, softverska i hardverska rešenja, ili pokušavaju da budu dizajnom drugačiji, što je postigla Toshiba sa modelom Toshiba Satellite U840W.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: danas.rs, Autor: R. V. B.

Ponedeljak, 22.04.2013.

08:52

Default images

Na prvi pogled to je jedinstveni uređaj dijagonale ekrana 14,4 inča sa odnosom stranica 21:9 (1792x768 piksela rezolucije) koji je do sada viđen u tek nekoliko monitora. Osnovna namena ovakvog formata je gledanje filmova sa ugođajem i formatom bioskopskog platna, pa sada ostaje da se vidi kakvu će primenu imati u svakodnevnoj upotrebi. Tokom testa se ovaj format pokazao dosta nefunkcionalan jer kod programa ostaje belina sa leve i desne strane, odnosno i dalje gledamo upotrebljivu sliku formata 16:9. Međutim, sam ekran neuobičajenih proporcija je upakovan u kvalitetno aluminijumsko kućište i odličan dizajn što kada naviknete na format 21:9 može postati privlačno oku. Dizajn je dobio i prestižne nagrade, a da ih i zaslužuje potvrđuju i detalji poput onog da je vrh poklopca, odnosno ekran, obložen finom kožom na mestu koji najviše dodirujemo prilikom otvaranja laptopa i nameštanja ugla gledanja. Novi „wide“ format ostavio je dovoljno prostora pored tastature gde su se smestili zvučnici, što opet ima za cilj bolju akustiku kod gledanja video materijala.

Međutim, nije dizajn ono što nam se jedino dopalo prilikom testa. Brzina Intel Core i5 procesora nije nas izdala ni u jednom trenutku, naprotiv, mogućnost automatskog turbo moda je kad god je bilo potrebno podizala takt sa 1,7 na 2,6 GHz, što je uz 4 GB RAM DDR3 memorije bilo sasvim dovoljno. Za sve video doživljaje tu je integrisani Intel HD 4000 čipset. Ono što je izazvalo veliko iznenađenje, ali i olakšalo korišćenje je činjenica da se Toshiba u Satellite U840W odlučila za dokazani Windows 7 Home Premium operativni sistem, a ne za novi Windows 8. Verovatno i zbog navike, tek Windows 7 je sa svojim aplikacijama i Microsoft Office 2010 paketom funkcionalan za ne previše zahtevne poslovne, odnosno sve privatne korisnike. Sve je isto kao i do sada u oprobanim Toshiba i konkurentskim uređajima. Tu se priča vraća na format ekrana.

Na širokom „wide“ prostoru može stati dosta otvorenih aplikacija i „prozora“, pa vam se može desiti da vam se ekran sada čini previše uskim, što on i jeste ako gledate u odnosu na širinu, ali ne i odnosu na uređaje koje ste do sada koristili u formatu 16:9. Sve ovo podržano je i baterijom sa četiri jezgra čija se autonomija uklapa u tržišni segment, odnosno neće vas izdati ni poslešest sati korišćenja.

Specifikacija: Toshiba Satellite U840W
Kućište dimenzije: 368x200x20 mm
Težina: 1.68 kg
Procesor: Intel Core i5-3317U
Takt: 1,7GHz (turbo mod 2,6 GHz)
Čipset: Intel HM77
Operativni sistem: Windows 7 Home
Ekran: LCD 14 inča
Rezolucija: 1792x768 piksela (21:9)
Grafička karta: Intel HD 4000 (integrisana)
Memorija Operativna: 4GB RAM DDR3 1600 MHz
Hard-disk: 320 GB SATA, SSD mSATA 32 GB (keširanje)
Baterija: Li-Ion, četiri ćelije

Komunikacija
Bežično: GigaLAN, WLAN, Bluetooth 4.0
Portovi: D-sub out, HDMI out, RJ-45, USB 3.0 (3 kom.)
Čitač kartica: MiniSD, microSD, MS, MS Pro, MMC, SD,
Ostalo: Web kamera 1,3 megapiksela

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: