Ponedeljak, 23.02.2015.

13:30

Da li noću gasite računar?

Izvor: digitaltrends.com

Da li noæu gasite raèunar? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

91 Komentari

Sortiraj po:

Programerka

pre 4 godine

Ovo za vek trajanja monitora ste baš mogli i da proverite. Svaki je radio po pet godina bez prestanka, osim ako nema struje ili u toku selidbe.

Komp tek ne gasim, to radi za mene a ne ja za njega. Elektronske komponente trpe najveći stres pri paljenju, prema tome smanjiti to na minimum.

Samo ne štedeti na napajanju, plus produžni sa prenaponskom zaštitom, ima i nije skupo.

Restart samo na kernel update (Linux), jednom u nekoliko meseci.

Boki

pre 4 godine

Najbitnije je da se ne opterecujete. Nema nekih steogih i odredjenih pravila. Uvece, ako ne koristite ugasite i to je to. Lepse je zaspati u totalnoj tisini.

Opinion

pre 7 godina

Tekst zanimljiv, tema večita, a ovo je moj zaključak: INTERVAL IZMEĐU PALJENJA I GAŠENJA TREBA DA BUDE ŠTO JE MOGUĆE DUŽI.
Ako kompjuter koristite intenzivno, onda bi svakako trebalo što više moguće izbeći česta uključivanja i isključivanja. Na primer, ako će mi kompjuter raditi tokom celog dana, u pauzama kad ga ne koristim stavim ga na stand-by.
Ako kompjuter koristite samo povremeno, npr jedan dan radi, narednih par dana ne, onda ga slobodno gasite kada ga ne koristite.

Racunica

pre 7 godina

U proseku gejmer koji bas voli da se igra sa nekom solidnom masinom potrosi izmedju 200 i 300kw struje, sto mu dodje izmedju 3000 i 3500 dinara mesecno. Za taj novac bolje da je izasao 2x u grad i normalno koristio internet a ne za igrice koje kidaju struju :D

sljamsung!

pre 9 godina

kazu da je bolje ako se pali vise puta na dan-da bude u sleep-u ili hibernate. tako ja radim na mom laptopu toshiba iz 2008 doneo ga iz USA i dalje je zmaj,a 2013e kupio sljamsung ultrabook u belgiji koje je to DJUBRE!I dalje vise koristim toshibu staru7god nego sljamsung!Isto iskustvo i s sljamsung telefonom RASPAD kako je los.Nikad vise sljamsung!

Serviser racunara

pre 9 godina

12 godina drzim servis racunara, ne "gazdujem" nego radim.. Zavrsio sam ET, radio par godina u raznim oblastima od energetike, elektronike, industrijske elektronike, do sigurnosnih sistema itd... Ne smem da komentarisem nista ovde. Pazljivo sam procitao sve komentare. Prosto, nisam dovoljno kompetentan da bilo sta komentarisem pored toliko strucnjaka ovde.

Kaiim

pre 9 godina

Racun za struju koji sam platio u decembru iznosio je 80 evra (to je ujedno i prosjek), dok sam u januaru platio 60 evra s obzirom da nikako nisam palio kompjuter na kome je otisla graficka i jos uvijek cekam zamjensku. Inace od 28. decembra koristim laptop i jos uvijek ne mogu da vjerujem da kompjuter moze da potrosi toliko struje.

Asus Maximus

pre 9 godina

Nije on mene kupio vec ja njega. Prvo pogledajte kako izgleda deo koji kupujete. Kvalitet izrade. Ali ako zivite u Srbiji, gde napon od 220 "dzontri" oscilira izmedju 180-260 ponegde i 280!, i gde nemate love za "peglaca", iskljucite ga uvece jer kad sve komsije iskljuce aparate i obicno ukljuce masine za sudove i ves, logicno je da ce napon vise oscilirati sto dovodi do propadanja i najkvalitetnije elektronike.

bojan

pre 9 godina

Купите било који Мек и то уопште неће бити битно! Част малобројним изузецима, такође заборавите на кварове ... квалитет је изузетан! Још користим Мек мини из 2009-те! Питање гашења је било битно раније али данас, са потпуним преласком на чисто електронске компоненте, чији се стрес одређује при производњи, небитно је ....

alfaP

pre 9 godina

@Observer - jedno vrijeme sam koristio na rooter registrovanu dns adresu, odnosno, preko nekog sajta sam mijenjao dinamički ip za staticnu web adresu da mogu poslati WOL paket (jel za ovo ne znaš ili me zezaš - ja inače nisam stručnjak za ove stvari), to je radilo 95% sigurno! Sada, u zadnjih nekoliko mjeseci koristim Team Viewer host koji budi računar iz hibernacije ili sleep-a hirurski precizno i pouzdano...

zduks

pre 9 godina

ja imam desktop već 12 god isti.... i nikako da crkne,za moje potrebe ne treba mi novo tako da bi jedini razlog za kupovinu novog bilo crkavanje dotičnog... inače normalno kada ga ne koristim ugašen je... za dvanaest godina menjan je samo hdd,pogodila se loše serija i to 6meseci posle kupovine...

myname

pre 9 godina

stavim ga po nekad na sleep, ili ako ga necu duze koristiti ugasim ga skroz.. a nekad ostane upaljen par dana... ne razmisljam o tome.

aleksandar

pre 9 godina

Imam server u firmi koji ne gasim vec 6 godina. nedavno sam ga proverio cristal check-om za HD nijedna greska. HDiskovima vise smeta gasenje nego rad godinama.
Kucni racunar upalim ujutro, radi do ponoci, nikad sleep, nikad gasenje... pa zar smeta TV, radiu, nekada davno videu... sto su radili bez prestanka?! Ista je to elektronika...

mitar

pre 9 godina

Ako s strane edb-a dodje beli šum ili veća varijacija napona, šta će se dogoditi s komponentama ako je računar uključen i ako je napajanje toliko "dobro" da moze/nemože da ispegla iste???

drmr

pre 9 godina

Radite onako kako vam odgovara. Sve moje kompjutere je ubila jedna stvar, a to je VREME. Jednostavno su zastareli i nisu mogli da prate novi software. Poneka komponenta crkne,tu i tamo, ali nikada mi se nije desilo da PC kao celina crkne. Kompjutere ubijaju neispravan napon i gromovi. Ljudi uglavnom pokusavaju maksimalno da ustede na kupovini, a jedna od komponenti koja je mozda i najbitnija za zivot kompjutera je napajanje. Ono trpi sve udare i pegla napon za osetljivu elektroniku.
PS:Napajanje se kupuje "na kilo", sve ispod 3 kilograma ne vredi uzimati.

teska istina

pre 9 godina

ako ga gasite jednom dnevno pred spavanje ili kada ga vise necete koristiti nece mu biti apsolutno nista, u svakom slucaju bolje nego da radi non stop po nekoliko nedelja kod nekih cak i godina, poenta je ne gasiti ga i ne paliti ga svaki cas, kada ga u toku dana upalite a koristicete ga i dalje ostavite ga da radi u sleep modu, ne trosi skoro nista struje, koristite ga i uvece ga slobodno ugasite.. mada sve zavisi i sta vam je zapalo od komponenti, negde rade perfektno, negde su skart, ali u svakom slucaju radni vek je nekih 5 do 8 godina i sasvim je zadovoljavajuci..

extra

pre 9 godina

Nemam potrebe gasiti komp,EPS to radi minimum barem jednom nedeljno za mene, posto celo naselje gubi struju,ponekad i vise puta nedeljno.
U isto vreme ne mogu a da ne pitam u kojoj zemlji zivi ovaj narod kom komp radi bez prekida 5,6 ili 7 godina,naravno ako ga oni sami ne gase.

Licnovan

pre 9 godina

Ma ja pred spavanje odvrnem glavni osigurač u kući.
Šalu na stranu, gasite računare noću ako ih ne koristite, to uopšte nije diskusija.

Srdjan

pre 9 godina

@a da nije mozda

Decko, mogao sam da stavim + i - obrnuto nikakav mi ne bi bio problem. Bavim se programiranjem i ovaj podatak me je veoma zanimao!!

jack sparrow

pre 9 godina

Evo sta se meni dogodilo pre nekoliko godina
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?197348-Samospaljivanje-kompjutera-al-bukvalno
Da se kompjuter zapalio nocu dok sam spavao sad ne bi pisao ovaj komentar skoro sigurno. Gasite racunare posebno nocu, ionako ne mozete skinuti ceo internet.

neutralni felsh

pre 9 godina

Uvek je na stanju hibernate mada ponekad ga i ugasim i predhodni kompjuter je tako radio 7 godina dok ga nisam prodao..
(dusan, 23. februar 2015 19:48)


znam taj oglas: "prodajem polovan komp, star 7 godina, ne mnogo koriscen, skoro ko nov..." ;)

Adriano_Galliani

pre 9 godina

Koristim ga za posao i ne stedim ga...nije on mene kupio nego ja njega....
(neki veliki dr mr, 23. februar 2015 20:36)

Осим што је модуларан, одређени респект је остао још од времена када је коштао 3000 ДЕМ. Стално укључен рачунар највише "троши" напајање и матичну плочу (тим редом). Дакле не стална експлоатација већ "мирно" стање (утиче на кондезаторе), што нису претерано скупе компоненте, све и да цркну. Са друге стране, свако укључивање хард-диска је мини-шок за њега, али и комплетну електронику.

г4

pre 9 godina

Док сам имао PC, дању је радио цео дан, а ноћу је био угашен. Ако хоћете да заштитите рачунар од хабања, инсталирајте Линукс јер нећете имати потребу да рушите систем сваких пар месеци.

milorad

pre 9 godina

Svi kobejagi nesto rade nocu,na kompluteru.
Taj rad nocu je igranje igrica i nista vise ,ako kazu drugacije znase da lazu.
Ako negasi kompjuter on ga nije zaradio vec mama i tata , zato ih bas briga .
Posto kazu da rade na kompu pa zasto u Srbiji nedostaju IT strucnjaci..?.
Kod nas u prolece,leto,jesen i zimu Distribucija iskljucuje po nekoliko puta dnevno struju na 2 sata 5 sati pola dana nekoliko dana, po vama koji ne gasite kompjutere,vas zaobidju ili imate agregate..?.

Nemoj mo se lagati sve sto koristis a drugi ti zaradio necuvas.
Ono sto si zaradio i za komp te odrali ko surog macka cuvas.

+382

pre 9 godina

Ja navece gasim i telefon i vajrles, a ne laptop. Preko dana ga stavljam na sleep mod kada ga ne koristim jedino ako ne skidam sto preko torenta. Nema potrebe da radi ako ga ne koristim i bzv i trosi struju iako ne znacajno.

neki veliki dr mr

pre 9 godina

Kompjuter mi je star 3 godine
Levi monitor je star 5 godina, desni monitor star 2 godine
Rade 24/7 zato sto mi to tako odgovara

Koristim ga za posao i ne stedim ga...nije on mene kupio nego ja njega....

Galaktus

pre 9 godina

Ja za moj Cray koristim omanju nuklearnu centralu... Gasim samo kad mi ponestane uranijuma... Ne, beše li plutonijuma...ups, overload! Gasi kume, gasi!

Observer

pre 9 godina

@alfaP - WOL radi samo u okviru istog broadcast domena, tako da mozes da ga ukljucis putem WOL komande samo ako ste u istoj LAN mrezi.

Milan

pre 9 godina

"Srednji po jacini PC ako radi prosecno deset sati na dan trosi oko 150 kwh za mesec. Racunajuci da je visa tarifa oko 6 dinara po kwh ispada meseco oko 900 dinara. Za laptopove verovatno manje.
(Marko, 23. februar 2015 14:17)

Preporučujem (+37)
Ne preporučujem (-2)"

Eh ta matematika, veći je protivnik Srba nego Hrvati, CIA i Vatikan zajedno.

Aco

pre 9 godina

Normalno da svaki uredjaj ima radni vek pa gasenjem moze koliko-toliko da se produzi rok trajanja, gasenjem se prazni RAM od nekih procesa, malo i struje se sacuva... ali sve to nije toliko primetno pa ni ne mora da se gasi, ali ne mora ni da radi mesecima.

tatamata

pre 9 godina

@Marko kojih crnih 150kWh mesečno potroši jedan prosečan kompjuter?! To ispada 5kWh dnevno. Prijatelju, taj kompjuter da je vrlo jak i pod 100% opterećenjem za 10 sati bi potrošio toliko. Prosečan računar sa LED monitorom i prosečnim korišćenjem će potrošiti oko 1-1.5kWh dnevno. To ti je oko 40kWh mesečno ili oko 200 dinara.

cyberkrimi

pre 9 godina

Jednostavno je, skinete lagane programe za temperature komponenata, ocenite sami jel treba gasiti ili ne. Sve preko 40-45 stepeni(po meni) treba gasiti, do 30ak je ok. Imam 7 godina stari amd sempron i nvidia 9600gt, uvek ih gasio nocu, evo i dan danas kod babe na xp sp3 gura office i poneki old school naslov.

Stanimir Branimir

pre 9 godina

Ja moj laptop ne gasim, osim ako odem negde na duže od jednog dana...ali često ga nosim sa sobom pa bude ugašen tokom transporta. Inače je u sleep modu preko noći ili kada izlazim iz kuće. Inače radim od kuće pa ga koristim i privatno i poslovno. Evo, već dve godine tako, nijednom nikakav problem. Hteo bih i da uzmem novi, ali za sada radi kao nov pa ga ne diram.

Android 17

pre 9 godina

Ja vas ljudi ne kontam majke mi... Kako vama rade ti kompjuteri kad ih ne gasite? Jel tako ne gasite ni TV, sporet, ves masinu i ostale uredjaje. O.o

mr

pre 9 godina

SSD makar eliminise onaj deo sa cekanjem da prodje boot-up. :) Za ostalo se slazem da ipak treba gasiti racunar kad se ne koristi, makar je to moja navika

rex

pre 9 godina

kupio sam komp za 900 evra pre 6 godina , bio bog i batina i dalje je. nikad nista nije crklo, a monitor je zimi sa vremna na vreme ko da ga duhovi kontrolisu , pali se gasi sam u sred noci obasja sobu, ulazi u opcije za kontras brajtnes , i to tako bude 10 -15 dana i onda ko nov. nikad ga nisam ispocava sa struje , a ovako gori svaki dan od kako ustanem dok ne legnem, jer i kad nisam tu stari oce da igra sah.... sve je do toga da kupis nesto da valja i ne mora covek da se zamara sa tim teorijama

GuLLiveR

pre 9 godina

Gasim potpuno i iskljucujem iz uticnice samo kad grmi i seva,kad zavrsim sa koristenjem kompjutera tada ga samo uspavam i tako vec 5 godina.Otišlo mu samo hladjenje (ne kuler) istrosio se freon pa sam moro komletno zamenit jer se nemoze dopunjavat. Kad sam ga kupio ACER laptop u prirucniku, proizvodjac sugerise da ga uspavljujemo kad zavrsimo sa radom ne da ga gasimo. Dalje kaze uz pravilno rukovanje i odrzavanje kompjuter vam moze dugo trajat.

srbijasine

pre 9 godina

LCD ekrani su napravljeni da traju 40.000 do 90.000 sati an ne 15.000. ako ne gasite racunar i radite na racunaru 8 sati dnevno to izadje na 5000 do 11000 dana ili najmanje 12 godina a najvise 30 ( pod uslovom da monitor ide u hibernation kad ga ne koristite).

Adriano_Galliani

pre 9 godina

Nema pravila ali jedno je sigurno a to je da se komponente greju i zbog toga traju kraće. Ja sam ZA gašenje naročito noću.
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (31, 23. februar 2015 15:16)


Не знам о каквом црном грејању причаш? Код мене графичка 30, процесор 27-28, хардови 30.. Идеалне температуре.

Mile

pre 9 godina

Kod mene danju PC stoji ukljucen, a nocu po potrebi. Ako nema sta pametno da odradi dok ja spavam, gasim ga. Boot time na novim kompjuterima traje svega nekoliko sekundi, pa je glupavo ostavljati ga ukljucenog samo zbog toga.

Glavni faktori dugotrajnosti komponenti su hladjenje, napajanje i povremeno odrzavanje tako da je pametno uloziti novac u dobar PSU i nekoliko ventilatora. PSU i UPS su malo skuplje investicije, ali hladjenje i odrzavanje se moze resiti za ~2000 dinara.

Recimo, 2 140mm ventilatora u push/pull konfiguraciji uz dobro kabliranje (tako da kablovi ne smetaju protoku vazduha) i jos jedan ventilator za hladjenje hard diskova su sasvim dovoljni da komponente dugo traju.

Pozeljno je menjati termalne paste i podmetace na cpu i gpu najmanje jednom godisnje.

Za borbu protiv prasine dobro je imati kuciste sa filterima ili se filter moze napraviti od zenske carape, jer tako u kuciste moze da prodje samo najsitnija prasina koja se moze ocistiti (a i ne mora) antistatickom cetkom (~100din), a na hladnjacima nece moci da se formiraju naslage prasine, pa tako nema potrebe za usisivacima, kompresorima i ostalim metodama ciscenja.

Kaktus

pre 9 godina

Moj savet je da se gasi, osim ako pojedinci ne skidaju nešto sa torenta ili renduju kako vidim ali se pitam šta to toliko dugo renduju osim ako im procesor ili grafička nisu slabi... A današnje Komponente su mnogo stabilnije od onih od prije 10 ili 15 godina... Još nešto ja sa Asus ili Gigabyte matičnim pločama nikad nisam imao problema, Msi, Asrock Biostar to je očaj... Pokušajte da 50 puta za redom da restartujete pc sa tim pločama 80 posto istih crkava... nažalost... ps (moj posao je da testiram komponente u ekstremnim uslovima)

Дијего Кошта

pre 9 godina

kompjuter imam vec 9 godina, prvih 7 je radio bez premca, za malo interneta, skype,mail, youtube, neki film, ništa zahtevno, dobijem dete i ugasim pkomp i razmontiram ga, kad je mali porastao posle godinu dana ga upalim i crkne ram memorija ddr2 2gb nova košta 5.800 ja odem i kupim lap top i ćao, sad mi super. nek traje 3 godine garancije bicu zadovoljan.

meda

pre 9 godina

jesi ti komentar ostavio samo da bih se hvalio komponentama?
(Srdjan, 23. februar 2015 14:49)

da bih... Da Bih... DA BIH!!! pa jel moguce oca mu njegovog, 21. vek je!

Adriano_Galliani

pre 9 godina

5,5 godina nisam ugasio pc, osim mozda pa restarta u slucaju update-a, nikad se nista nije desilo.
Druga stvar to za lcd nije istina, imam samsungov lcd 22" devet godina, nikad nije gasen, i nikad mu se nista nije desilo(a stari pc je takodje radio 24/7), istina je da su racuni veci, ali sta drugo da ocekujete ako vam racunar trosi 500+ vati
(lol, 23. februar 2015 13:44)

Он троши 500+ вати али само када ради пуном снагом и брзином (рецимо, док играш неку игру) иначе троши мање од 100. Моја GeForce 660 у десктоп моду троши 15 вати, процесор 30-40, ово остало далеко мање. Испод 100 вати, мање од сијалице.

neutralni felsh

pre 9 godina

vi sleepmoderi, ugasite bar ponekad te vase sirore mashine, zar vam nije zao da nonstop rade? da neko naredi vama da se nikad ne odmarite, gundjali bi na sav glas. kad ti ne radis nista na kompu, zasto da on pritom bude ukljucen?

Tisina tamo

pre 9 godina

@AlfaP jesi ti komentar ostavio samo da bih se hvalio komponentama?
(Srdjan, 23. februar 2015 14:49)

A bih li ti trebao da naucis da pises?

Igor

pre 9 godina

Pošto zuji ostavim ga uključenog samo kad uključim alarm za buđenje, ili kad nešto skidam sa interneta. A kad budem kupio bešumno kućište ima da radi non-stop!

pozdrav

pre 9 godina

@alfa

X99 ploca ti je jedna od najgorih ploca sto se tice odnosa cene i kvaliteta (rada), tako da odma u startu nisi kompetentan da pricas o bilo cemu vezano za pc (ili sto ti zoves work station, sto inace nema veze sa ws, posto je to tvoje desktop pc)...

Tisina tamo

pre 9 godina

Retko kad ga gasim. Sto se tice monitora, on se sam gasi posle 15 min neaktivnosti, nesto kasnije cujem kako gasi se i hard, nesto kao sleep mod. Ostanu samo kuleri da vrte, i mislim da mu je tako najbolje.

DeFacto

pre 9 godina

Namestio da mi po difoltu u start meniju bude Sleep umesto Shut down i samo - "dugme u narodu poznato kao zastavica" - tab - tab - enter i vozdra...
Mda kada idem da spavam pustim muziku u AIMP*u i navijem da se ugasi za 1h i samo ugasim monitor

komp

pre 9 godina

Ne gasim. Sleepujem ga ako idem van kuce ako ne torentuje:) Glupost. Decenijama tako koristim komp i nikad zbog toga nisam imao probleme. Jednom mi je crkla ploca i monitor od groma. Bili u garanciji pa nije bio problem. Tako da, eto, mozda bih ga trebalo gasiti ako je bas nevreme.

Marko

pre 9 godina

Srednji po jacini PC ako radi prosecno deset sati na dan trosi oko 150 kwh za mesec. Racunajuci da je visa tarifa oko 6 dinara po kwh ispada meseco oko 900 dinara. Za laptopove verovatno manje.

Nebojša

pre 9 godina

Dobro za pc a sta sa laptopom mogli ste i to ubaciti ja moj laptop u 99% situacija stavljam u sleep mod i tako već tri godine ne znam dali to škodi ili je bolje da ga ugasim.

lol

pre 9 godina

5,5 godina nisam ugasio pc, osim mozda pa restarta u slucaju update-a, nikad se nista nije desilo.
Druga stvar to za lcd nije istina, imam samsungov lcd 22" devet godina, nikad nije gasen, i nikad mu se nista nije desilo(a stari pc je takodje radio 24/7), istina je da su racuni veci, ali sta drugo da ocekujete ako vam racunar trosi 500+ vati

alfaP

pre 9 godina

Ja svakodnevno koristim svoju radnu stanicu sa i7-5960X Extreme Edition, X99 i 32GB RAM-a, nekad i noću, ako renderuje. Ako pravim kraće pauze u radu, od sat/dva onda ga ostavim u sleep modu, ali mi onda nestanak struje resetuje sve sto je bilo aktivno, pa sve češće koristim manje popularni hibernate mod... Hibernate je odlican i za "wake on lan", jer mogu uključiti kompjuter i raditi na njemu, sa bilo kojeg mjesta gdje imam pristup netu. Ja ne vjerujem da paljenje i gašenje ostavlja bilo kakav trag na kompjuterskim komponentama, nekad davno to jeste bio problem, ali danas na X99 ploči, sa ddr4 i Extreme Edition procesorom (gdje su Asus ploča i CPU i7-5960X bukvalno stvoreni za overklok), bilo bi smiješno pomisliti da mu gašenje smanjuje rok trajanja.

Ljuba

pre 9 godina

Ne sećam se kada sam ga poslednji put ručno ugasio, pre nekoliko godina sam u task scheduler-u uključio automatsko gašenje svakog dana u 5 ujutru. Kad ga upalim, više ga ne diram dok se sam ne ugasi dok spavam.

lol

pre 9 godina

5,5 godina nisam ugasio pc, osim mozda pa restarta u slucaju update-a, nikad se nista nije desilo.
Druga stvar to za lcd nije istina, imam samsungov lcd 22" devet godina, nikad nije gasen, i nikad mu se nista nije desilo(a stari pc je takodje radio 24/7), istina je da su racuni veci, ali sta drugo da ocekujete ako vam racunar trosi 500+ vati

neki veliki dr mr

pre 9 godina

Kompjuter mi je star 3 godine
Levi monitor je star 5 godina, desni monitor star 2 godine
Rade 24/7 zato sto mi to tako odgovara

Koristim ga za posao i ne stedim ga...nije on mene kupio nego ja njega....

pozdrav

pre 9 godina

@alfa

X99 ploca ti je jedna od najgorih ploca sto se tice odnosa cene i kvaliteta (rada), tako da odma u startu nisi kompetentan da pricas o bilo cemu vezano za pc (ili sto ti zoves work station, sto inace nema veze sa ws, posto je to tvoje desktop pc)...

Galaktus

pre 9 godina

Ja za moj Cray koristim omanju nuklearnu centralu... Gasim samo kad mi ponestane uranijuma... Ne, beše li plutonijuma...ups, overload! Gasi kume, gasi!

Milan

pre 9 godina

"Srednji po jacini PC ako radi prosecno deset sati na dan trosi oko 150 kwh za mesec. Racunajuci da je visa tarifa oko 6 dinara po kwh ispada meseco oko 900 dinara. Za laptopove verovatno manje.
(Marko, 23. februar 2015 14:17)

Preporučujem (+37)
Ne preporučujem (-2)"

Eh ta matematika, veći je protivnik Srba nego Hrvati, CIA i Vatikan zajedno.

neutralni felsh

pre 9 godina

vi sleepmoderi, ugasite bar ponekad te vase sirore mashine, zar vam nije zao da nonstop rade? da neko naredi vama da se nikad ne odmarite, gundjali bi na sav glas. kad ti ne radis nista na kompu, zasto da on pritom bude ukljucen?

meda

pre 9 godina

jesi ti komentar ostavio samo da bih se hvalio komponentama?
(Srdjan, 23. februar 2015 14:49)

da bih... Da Bih... DA BIH!!! pa jel moguce oca mu njegovog, 21. vek je!

Ljuba

pre 9 godina

Ne sećam se kada sam ga poslednji put ručno ugasio, pre nekoliko godina sam u task scheduler-u uključio automatsko gašenje svakog dana u 5 ujutru. Kad ga upalim, više ga ne diram dok se sam ne ugasi dok spavam.

neutralni felsh

pre 9 godina

Uvek je na stanju hibernate mada ponekad ga i ugasim i predhodni kompjuter je tako radio 7 godina dok ga nisam prodao..
(dusan, 23. februar 2015 19:48)


znam taj oglas: "prodajem polovan komp, star 7 godina, ne mnogo koriscen, skoro ko nov..." ;)

Marko

pre 9 godina

Srednji po jacini PC ako radi prosecno deset sati na dan trosi oko 150 kwh za mesec. Racunajuci da je visa tarifa oko 6 dinara po kwh ispada meseco oko 900 dinara. Za laptopove verovatno manje.

tatamata

pre 9 godina

@Marko kojih crnih 150kWh mesečno potroši jedan prosečan kompjuter?! To ispada 5kWh dnevno. Prijatelju, taj kompjuter da je vrlo jak i pod 100% opterećenjem za 10 sati bi potrošio toliko. Prosečan računar sa LED monitorom i prosečnim korišćenjem će potrošiti oko 1-1.5kWh dnevno. To ti je oko 40kWh mesečno ili oko 200 dinara.

komp

pre 9 godina

Ne gasim. Sleepujem ga ako idem van kuce ako ne torentuje:) Glupost. Decenijama tako koristim komp i nikad zbog toga nisam imao probleme. Jednom mi je crkla ploca i monitor od groma. Bili u garanciji pa nije bio problem. Tako da, eto, mozda bih ga trebalo gasiti ako je bas nevreme.

Android 17

pre 9 godina

Ja vas ljudi ne kontam majke mi... Kako vama rade ti kompjuteri kad ih ne gasite? Jel tako ne gasite ni TV, sporet, ves masinu i ostale uredjaje. O.o

Nebojša

pre 9 godina

Dobro za pc a sta sa laptopom mogli ste i to ubaciti ja moj laptop u 99% situacija stavljam u sleep mod i tako već tri godine ne znam dali to škodi ili je bolje da ga ugasim.

Aco

pre 9 godina

Normalno da svaki uredjaj ima radni vek pa gasenjem moze koliko-toliko da se produzi rok trajanja, gasenjem se prazni RAM od nekih procesa, malo i struje se sacuva... ali sve to nije toliko primetno pa ni ne mora da se gasi, ali ne mora ni da radi mesecima.

Serviser racunara

pre 9 godina

12 godina drzim servis racunara, ne "gazdujem" nego radim.. Zavrsio sam ET, radio par godina u raznim oblastima od energetike, elektronike, industrijske elektronike, do sigurnosnih sistema itd... Ne smem da komentarisem nista ovde. Pazljivo sam procitao sve komentare. Prosto, nisam dovoljno kompetentan da bilo sta komentarisem pored toliko strucnjaka ovde.

Adriano_Galliani

pre 9 godina

5,5 godina nisam ugasio pc, osim mozda pa restarta u slucaju update-a, nikad se nista nije desilo.
Druga stvar to za lcd nije istina, imam samsungov lcd 22" devet godina, nikad nije gasen, i nikad mu se nista nije desilo(a stari pc je takodje radio 24/7), istina je da su racuni veci, ali sta drugo da ocekujete ako vam racunar trosi 500+ vati
(lol, 23. februar 2015 13:44)

Он троши 500+ вати али само када ради пуном снагом и брзином (рецимо, док играш неку игру) иначе троши мање од 100. Моја GeForce 660 у десктоп моду троши 15 вати, процесор 30-40, ово остало далеко мање. Испод 100 вати, мање од сијалице.

Kaktus

pre 9 godina

Moj savet je da se gasi, osim ako pojedinci ne skidaju nešto sa torenta ili renduju kako vidim ali se pitam šta to toliko dugo renduju osim ako im procesor ili grafička nisu slabi... A današnje Komponente su mnogo stabilnije od onih od prije 10 ili 15 godina... Još nešto ja sa Asus ili Gigabyte matičnim pločama nikad nisam imao problema, Msi, Asrock Biostar to je očaj... Pokušajte da 50 puta za redom da restartujete pc sa tim pločama 80 posto istih crkava... nažalost... ps (moj posao je da testiram komponente u ekstremnim uslovima)

jack sparrow

pre 9 godina

Evo sta se meni dogodilo pre nekoliko godina
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?197348-Samospaljivanje-kompjutera-al-bukvalno
Da se kompjuter zapalio nocu dok sam spavao sad ne bi pisao ovaj komentar skoro sigurno. Gasite racunare posebno nocu, ionako ne mozete skinuti ceo internet.

DeFacto

pre 9 godina

Namestio da mi po difoltu u start meniju bude Sleep umesto Shut down i samo - "dugme u narodu poznato kao zastavica" - tab - tab - enter i vozdra...
Mda kada idem da spavam pustim muziku u AIMP*u i navijem da se ugasi za 1h i samo ugasim monitor

mr

pre 9 godina

SSD makar eliminise onaj deo sa cekanjem da prodje boot-up. :) Za ostalo se slazem da ipak treba gasiti racunar kad se ne koristi, makar je to moja navika

Tisina tamo

pre 9 godina

@AlfaP jesi ti komentar ostavio samo da bih se hvalio komponentama?
(Srdjan, 23. februar 2015 14:49)

A bih li ti trebao da naucis da pises?

Licnovan

pre 9 godina

Ma ja pred spavanje odvrnem glavni osigurač u kući.
Šalu na stranu, gasite računare noću ako ih ne koristite, to uopšte nije diskusija.

+382

pre 9 godina

Ja navece gasim i telefon i vajrles, a ne laptop. Preko dana ga stavljam na sleep mod kada ga ne koristim jedino ako ne skidam sto preko torenta. Nema potrebe da radi ako ga ne koristim i bzv i trosi struju iako ne znacajno.

Tisina tamo

pre 9 godina

Retko kad ga gasim. Sto se tice monitora, on se sam gasi posle 15 min neaktivnosti, nesto kasnije cujem kako gasi se i hard, nesto kao sleep mod. Ostanu samo kuleri da vrte, i mislim da mu je tako najbolje.

srbijasine

pre 9 godina

LCD ekrani su napravljeni da traju 40.000 do 90.000 sati an ne 15.000. ako ne gasite racunar i radite na racunaru 8 sati dnevno to izadje na 5000 do 11000 dana ili najmanje 12 godina a najvise 30 ( pod uslovom da monitor ide u hibernation kad ga ne koristite).

extra

pre 9 godina

Nemam potrebe gasiti komp,EPS to radi minimum barem jednom nedeljno za mene, posto celo naselje gubi struju,ponekad i vise puta nedeljno.
U isto vreme ne mogu a da ne pitam u kojoj zemlji zivi ovaj narod kom komp radi bez prekida 5,6 ili 7 godina,naravno ako ga oni sami ne gase.

Mile

pre 9 godina

Kod mene danju PC stoji ukljucen, a nocu po potrebi. Ako nema sta pametno da odradi dok ja spavam, gasim ga. Boot time na novim kompjuterima traje svega nekoliko sekundi, pa je glupavo ostavljati ga ukljucenog samo zbog toga.

Glavni faktori dugotrajnosti komponenti su hladjenje, napajanje i povremeno odrzavanje tako da je pametno uloziti novac u dobar PSU i nekoliko ventilatora. PSU i UPS su malo skuplje investicije, ali hladjenje i odrzavanje se moze resiti za ~2000 dinara.

Recimo, 2 140mm ventilatora u push/pull konfiguraciji uz dobro kabliranje (tako da kablovi ne smetaju protoku vazduha) i jos jedan ventilator za hladjenje hard diskova su sasvim dovoljni da komponente dugo traju.

Pozeljno je menjati termalne paste i podmetace na cpu i gpu najmanje jednom godisnje.

Za borbu protiv prasine dobro je imati kuciste sa filterima ili se filter moze napraviti od zenske carape, jer tako u kuciste moze da prodje samo najsitnija prasina koja se moze ocistiti (a i ne mora) antistatickom cetkom (~100din), a na hladnjacima nece moci da se formiraju naslage prasine, pa tako nema potrebe za usisivacima, kompresorima i ostalim metodama ciscenja.

drmr

pre 9 godina

Radite onako kako vam odgovara. Sve moje kompjutere je ubila jedna stvar, a to je VREME. Jednostavno su zastareli i nisu mogli da prate novi software. Poneka komponenta crkne,tu i tamo, ali nikada mi se nije desilo da PC kao celina crkne. Kompjutere ubijaju neispravan napon i gromovi. Ljudi uglavnom pokusavaju maksimalno da ustede na kupovini, a jedna od komponenti koja je mozda i najbitnija za zivot kompjutera je napajanje. Ono trpi sve udare i pegla napon za osetljivu elektroniku.
PS:Napajanje se kupuje "na kilo", sve ispod 3 kilograma ne vredi uzimati.

rex

pre 9 godina

kupio sam komp za 900 evra pre 6 godina , bio bog i batina i dalje je. nikad nista nije crklo, a monitor je zimi sa vremna na vreme ko da ga duhovi kontrolisu , pali se gasi sam u sred noci obasja sobu, ulazi u opcije za kontras brajtnes , i to tako bude 10 -15 dana i onda ko nov. nikad ga nisam ispocava sa struje , a ovako gori svaki dan od kako ustanem dok ne legnem, jer i kad nisam tu stari oce da igra sah.... sve je do toga da kupis nesto da valja i ne mora covek da se zamara sa tim teorijama

alfaP

pre 9 godina

Ja svakodnevno koristim svoju radnu stanicu sa i7-5960X Extreme Edition, X99 i 32GB RAM-a, nekad i noću, ako renderuje. Ako pravim kraće pauze u radu, od sat/dva onda ga ostavim u sleep modu, ali mi onda nestanak struje resetuje sve sto je bilo aktivno, pa sve češće koristim manje popularni hibernate mod... Hibernate je odlican i za "wake on lan", jer mogu uključiti kompjuter i raditi na njemu, sa bilo kojeg mjesta gdje imam pristup netu. Ja ne vjerujem da paljenje i gašenje ostavlja bilo kakav trag na kompjuterskim komponentama, nekad davno to jeste bio problem, ali danas na X99 ploči, sa ddr4 i Extreme Edition procesorom (gdje su Asus ploča i CPU i7-5960X bukvalno stvoreni za overklok), bilo bi smiješno pomisliti da mu gašenje smanjuje rok trajanja.

teska istina

pre 9 godina

ako ga gasite jednom dnevno pred spavanje ili kada ga vise necete koristiti nece mu biti apsolutno nista, u svakom slucaju bolje nego da radi non stop po nekoliko nedelja kod nekih cak i godina, poenta je ne gasiti ga i ne paliti ga svaki cas, kada ga u toku dana upalite a koristicete ga i dalje ostavite ga da radi u sleep modu, ne trosi skoro nista struje, koristite ga i uvece ga slobodno ugasite.. mada sve zavisi i sta vam je zapalo od komponenti, negde rade perfektno, negde su skart, ali u svakom slucaju radni vek je nekih 5 do 8 godina i sasvim je zadovoljavajuci..

zduks

pre 9 godina

ja imam desktop već 12 god isti.... i nikako da crkne,za moje potrebe ne treba mi novo tako da bi jedini razlog za kupovinu novog bilo crkavanje dotičnog... inače normalno kada ga ne koristim ugašen je... za dvanaest godina menjan je samo hdd,pogodila se loše serija i to 6meseci posle kupovine...

cyberkrimi

pre 9 godina

Jednostavno je, skinete lagane programe za temperature komponenata, ocenite sami jel treba gasiti ili ne. Sve preko 40-45 stepeni(po meni) treba gasiti, do 30ak je ok. Imam 7 godina stari amd sempron i nvidia 9600gt, uvek ih gasio nocu, evo i dan danas kod babe na xp sp3 gura office i poneki old school naslov.

milorad

pre 9 godina

Svi kobejagi nesto rade nocu,na kompluteru.
Taj rad nocu je igranje igrica i nista vise ,ako kazu drugacije znase da lazu.
Ako negasi kompjuter on ga nije zaradio vec mama i tata , zato ih bas briga .
Posto kazu da rade na kompu pa zasto u Srbiji nedostaju IT strucnjaci..?.
Kod nas u prolece,leto,jesen i zimu Distribucija iskljucuje po nekoliko puta dnevno struju na 2 sata 5 sati pola dana nekoliko dana, po vama koji ne gasite kompjutere,vas zaobidju ili imate agregate..?.

Nemoj mo se lagati sve sto koristis a drugi ti zaradio necuvas.
Ono sto si zaradio i za komp te odrali ko surog macka cuvas.

Asus Maximus

pre 9 godina

Nije on mene kupio vec ja njega. Prvo pogledajte kako izgleda deo koji kupujete. Kvalitet izrade. Ali ako zivite u Srbiji, gde napon od 220 "dzontri" oscilira izmedju 180-260 ponegde i 280!, i gde nemate love za "peglaca", iskljucite ga uvece jer kad sve komsije iskljuce aparate i obicno ukljuce masine za sudove i ves, logicno je da ce napon vise oscilirati sto dovodi do propadanja i najkvalitetnije elektronike.

Adriano_Galliani

pre 9 godina

Koristim ga za posao i ne stedim ga...nije on mene kupio nego ja njega....
(neki veliki dr mr, 23. februar 2015 20:36)

Осим што је модуларан, одређени респект је остао још од времена када је коштао 3000 ДЕМ. Стално укључен рачунар највише "троши" напајање и матичну плочу (тим редом). Дакле не стална експлоатација већ "мирно" стање (утиче на кондезаторе), што нису претерано скупе компоненте, све и да цркну. Са друге стране, свако укључивање хард-диска је мини-шок за њега, али и комплетну електронику.

Igor

pre 9 godina

Pošto zuji ostavim ga uključenog samo kad uključim alarm za buđenje, ili kad nešto skidam sa interneta. A kad budem kupio bešumno kućište ima da radi non-stop!

Observer

pre 9 godina

@alfaP - WOL radi samo u okviru istog broadcast domena, tako da mozes da ga ukljucis putem WOL komande samo ako ste u istoj LAN mrezi.

mitar

pre 9 godina

Ako s strane edb-a dodje beli šum ili veća varijacija napona, šta će se dogoditi s komponentama ako je računar uključen i ako je napajanje toliko "dobro" da moze/nemože da ispegla iste???

Kaiim

pre 9 godina

Racun za struju koji sam platio u decembru iznosio je 80 evra (to je ujedno i prosjek), dok sam u januaru platio 60 evra s obzirom da nikako nisam palio kompjuter na kome je otisla graficka i jos uvijek cekam zamjensku. Inace od 28. decembra koristim laptop i jos uvijek ne mogu da vjerujem da kompjuter moze da potrosi toliko struje.

г4

pre 9 godina

Док сам имао PC, дању је радио цео дан, а ноћу је био угашен. Ако хоћете да заштитите рачунар од хабања, инсталирајте Линукс јер нећете имати потребу да рушите систем сваких пар месеци.

sljamsung!

pre 9 godina

kazu da je bolje ako se pali vise puta na dan-da bude u sleep-u ili hibernate. tako ja radim na mom laptopu toshiba iz 2008 doneo ga iz USA i dalje je zmaj,a 2013e kupio sljamsung ultrabook u belgiji koje je to DJUBRE!I dalje vise koristim toshibu staru7god nego sljamsung!Isto iskustvo i s sljamsung telefonom RASPAD kako je los.Nikad vise sljamsung!

Srdjan

pre 9 godina

@a da nije mozda

Decko, mogao sam da stavim + i - obrnuto nikakav mi ne bi bio problem. Bavim se programiranjem i ovaj podatak me je veoma zanimao!!

Stanimir Branimir

pre 9 godina

Ja moj laptop ne gasim, osim ako odem negde na duže od jednog dana...ali često ga nosim sa sobom pa bude ugašen tokom transporta. Inače je u sleep modu preko noći ili kada izlazim iz kuće. Inače radim od kuće pa ga koristim i privatno i poslovno. Evo, već dve godine tako, nijednom nikakav problem. Hteo bih i da uzmem novi, ali za sada radi kao nov pa ga ne diram.

myname

pre 9 godina

stavim ga po nekad na sleep, ili ako ga necu duze koristiti ugasim ga skroz.. a nekad ostane upaljen par dana... ne razmisljam o tome.

Дијего Кошта

pre 9 godina

kompjuter imam vec 9 godina, prvih 7 je radio bez premca, za malo interneta, skype,mail, youtube, neki film, ništa zahtevno, dobijem dete i ugasim pkomp i razmontiram ga, kad je mali porastao posle godinu dana ga upalim i crkne ram memorija ddr2 2gb nova košta 5.800 ja odem i kupim lap top i ćao, sad mi super. nek traje 3 godine garancije bicu zadovoljan.

Adriano_Galliani

pre 9 godina

Nema pravila ali jedno je sigurno a to je da se komponente greju i zbog toga traju kraće. Ja sam ZA gašenje naročito noću.
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (31, 23. februar 2015 15:16)


Не знам о каквом црном грејању причаш? Код мене графичка 30, процесор 27-28, хардови 30.. Идеалне температуре.

bojan

pre 9 godina

Купите било који Мек и то уопште неће бити битно! Част малобројним изузецима, такође заборавите на кварове ... квалитет је изузетан! Још користим Мек мини из 2009-те! Питање гашења је било битно раније али данас, са потпуним преласком на чисто електронске компоненте, чији се стрес одређује при производњи, небитно је ....

GuLLiveR

pre 9 godina

Gasim potpuno i iskljucujem iz uticnice samo kad grmi i seva,kad zavrsim sa koristenjem kompjutera tada ga samo uspavam i tako vec 5 godina.Otišlo mu samo hladjenje (ne kuler) istrosio se freon pa sam moro komletno zamenit jer se nemoze dopunjavat. Kad sam ga kupio ACER laptop u prirucniku, proizvodjac sugerise da ga uspavljujemo kad zavrsimo sa radom ne da ga gasimo. Dalje kaze uz pravilno rukovanje i odrzavanje kompjuter vam moze dugo trajat.

Boki

pre 4 godine

Najbitnije je da se ne opterecujete. Nema nekih steogih i odredjenih pravila. Uvece, ako ne koristite ugasite i to je to. Lepse je zaspati u totalnoj tisini.

aleksandar

pre 9 godina

Imam server u firmi koji ne gasim vec 6 godina. nedavno sam ga proverio cristal check-om za HD nijedna greska. HDiskovima vise smeta gasenje nego rad godinama.
Kucni racunar upalim ujutro, radi do ponoci, nikad sleep, nikad gasenje... pa zar smeta TV, radiu, nekada davno videu... sto su radili bez prestanka?! Ista je to elektronika...

Opinion

pre 7 godina

Tekst zanimljiv, tema večita, a ovo je moj zaključak: INTERVAL IZMEĐU PALJENJA I GAŠENJA TREBA DA BUDE ŠTO JE MOGUĆE DUŽI.
Ako kompjuter koristite intenzivno, onda bi svakako trebalo što više moguće izbeći česta uključivanja i isključivanja. Na primer, ako će mi kompjuter raditi tokom celog dana, u pauzama kad ga ne koristim stavim ga na stand-by.
Ako kompjuter koristite samo povremeno, npr jedan dan radi, narednih par dana ne, onda ga slobodno gasite kada ga ne koristite.

Programerka

pre 4 godine

Ovo za vek trajanja monitora ste baš mogli i da proverite. Svaki je radio po pet godina bez prestanka, osim ako nema struje ili u toku selidbe.

Komp tek ne gasim, to radi za mene a ne ja za njega. Elektronske komponente trpe najveći stres pri paljenju, prema tome smanjiti to na minimum.

Samo ne štedeti na napajanju, plus produžni sa prenaponskom zaštitom, ima i nije skupo.

Restart samo na kernel update (Linux), jednom u nekoliko meseci.

alfaP

pre 9 godina

@Observer - jedno vrijeme sam koristio na rooter registrovanu dns adresu, odnosno, preko nekog sajta sam mijenjao dinamički ip za staticnu web adresu da mogu poslati WOL paket (jel za ovo ne znaš ili me zezaš - ja inače nisam stručnjak za ove stvari), to je radilo 95% sigurno! Sada, u zadnjih nekoliko mjeseci koristim Team Viewer host koji budi računar iz hibernacije ili sleep-a hirurski precizno i pouzdano...

Racunica

pre 7 godina

U proseku gejmer koji bas voli da se igra sa nekom solidnom masinom potrosi izmedju 200 i 300kw struje, sto mu dodje izmedju 3000 i 3500 dinara mesecno. Za taj novac bolje da je izasao 2x u grad i normalno koristio internet a ne za igrice koje kidaju struju :D

alfaP

pre 9 godina

Ja svakodnevno koristim svoju radnu stanicu sa i7-5960X Extreme Edition, X99 i 32GB RAM-a, nekad i noću, ako renderuje. Ako pravim kraće pauze u radu, od sat/dva onda ga ostavim u sleep modu, ali mi onda nestanak struje resetuje sve sto je bilo aktivno, pa sve češće koristim manje popularni hibernate mod... Hibernate je odlican i za "wake on lan", jer mogu uključiti kompjuter i raditi na njemu, sa bilo kojeg mjesta gdje imam pristup netu. Ja ne vjerujem da paljenje i gašenje ostavlja bilo kakav trag na kompjuterskim komponentama, nekad davno to jeste bio problem, ali danas na X99 ploči, sa ddr4 i Extreme Edition procesorom (gdje su Asus ploča i CPU i7-5960X bukvalno stvoreni za overklok), bilo bi smiješno pomisliti da mu gašenje smanjuje rok trajanja.

lol

pre 9 godina

5,5 godina nisam ugasio pc, osim mozda pa restarta u slucaju update-a, nikad se nista nije desilo.
Druga stvar to za lcd nije istina, imam samsungov lcd 22" devet godina, nikad nije gasen, i nikad mu se nista nije desilo(a stari pc je takodje radio 24/7), istina je da su racuni veci, ali sta drugo da ocekujete ako vam racunar trosi 500+ vati

bojan

pre 9 godina

Купите било који Мек и то уопште неће бити битно! Част малобројним изузецима, такође заборавите на кварове ... квалитет је изузетан! Још користим Мек мини из 2009-те! Питање гашења је било битно раније али данас, са потпуним преласком на чисто електронске компоненте, чији се стрес одређује при производњи, небитно је ....

neutralni felsh

pre 9 godina

vi sleepmoderi, ugasite bar ponekad te vase sirore mashine, zar vam nije zao da nonstop rade? da neko naredi vama da se nikad ne odmarite, gundjali bi na sav glas. kad ti ne radis nista na kompu, zasto da on pritom bude ukljucen?

milorad

pre 9 godina

Svi kobejagi nesto rade nocu,na kompluteru.
Taj rad nocu je igranje igrica i nista vise ,ako kazu drugacije znase da lazu.
Ako negasi kompjuter on ga nije zaradio vec mama i tata , zato ih bas briga .
Posto kazu da rade na kompu pa zasto u Srbiji nedostaju IT strucnjaci..?.
Kod nas u prolece,leto,jesen i zimu Distribucija iskljucuje po nekoliko puta dnevno struju na 2 sata 5 sati pola dana nekoliko dana, po vama koji ne gasite kompjutere,vas zaobidju ili imate agregate..?.

Nemoj mo se lagati sve sto koristis a drugi ti zaradio necuvas.
Ono sto si zaradio i za komp te odrali ko surog macka cuvas.

Дијего Кошта

pre 9 godina

kompjuter imam vec 9 godina, prvih 7 je radio bez premca, za malo interneta, skype,mail, youtube, neki film, ništa zahtevno, dobijem dete i ugasim pkomp i razmontiram ga, kad je mali porastao posle godinu dana ga upalim i crkne ram memorija ddr2 2gb nova košta 5.800 ja odem i kupim lap top i ćao, sad mi super. nek traje 3 godine garancije bicu zadovoljan.

Android 17

pre 9 godina

Ja vas ljudi ne kontam majke mi... Kako vama rade ti kompjuteri kad ih ne gasite? Jel tako ne gasite ni TV, sporet, ves masinu i ostale uredjaje. O.o

г4

pre 9 godina

Док сам имао PC, дању је радио цео дан, а ноћу је био угашен. Ако хоћете да заштитите рачунар од хабања, инсталирајте Линукс јер нећете имати потребу да рушите систем сваких пар месеци.

Tisina tamo

pre 9 godina

Retko kad ga gasim. Sto se tice monitora, on se sam gasi posle 15 min neaktivnosti, nesto kasnije cujem kako gasi se i hard, nesto kao sleep mod. Ostanu samo kuleri da vrte, i mislim da mu je tako najbolje.

Adriano_Galliani

pre 9 godina

Nema pravila ali jedno je sigurno a to je da se komponente greju i zbog toga traju kraće. Ja sam ZA gašenje naročito noću.
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (31, 23. februar 2015 15:16)


Не знам о каквом црном грејању причаш? Код мене графичка 30, процесор 27-28, хардови 30.. Идеалне температуре.

komp

pre 9 godina

Ne gasim. Sleepujem ga ako idem van kuce ako ne torentuje:) Glupost. Decenijama tako koristim komp i nikad zbog toga nisam imao probleme. Jednom mi je crkla ploca i monitor od groma. Bili u garanciji pa nije bio problem. Tako da, eto, mozda bih ga trebalo gasiti ako je bas nevreme.

Ljuba

pre 9 godina

Ne sećam se kada sam ga poslednji put ručno ugasio, pre nekoliko godina sam u task scheduler-u uključio automatsko gašenje svakog dana u 5 ujutru. Kad ga upalim, više ga ne diram dok se sam ne ugasi dok spavam.

Tisina tamo

pre 9 godina

@AlfaP jesi ti komentar ostavio samo da bih se hvalio komponentama?
(Srdjan, 23. februar 2015 14:49)

A bih li ti trebao da naucis da pises?

cyberkrimi

pre 9 godina

Jednostavno je, skinete lagane programe za temperature komponenata, ocenite sami jel treba gasiti ili ne. Sve preko 40-45 stepeni(po meni) treba gasiti, do 30ak je ok. Imam 7 godina stari amd sempron i nvidia 9600gt, uvek ih gasio nocu, evo i dan danas kod babe na xp sp3 gura office i poneki old school naslov.

aleksandar

pre 9 godina

Imam server u firmi koji ne gasim vec 6 godina. nedavno sam ga proverio cristal check-om za HD nijedna greska. HDiskovima vise smeta gasenje nego rad godinama.
Kucni racunar upalim ujutro, radi do ponoci, nikad sleep, nikad gasenje... pa zar smeta TV, radiu, nekada davno videu... sto su radili bez prestanka?! Ista je to elektronika...

Racunica

pre 7 godina

U proseku gejmer koji bas voli da se igra sa nekom solidnom masinom potrosi izmedju 200 i 300kw struje, sto mu dodje izmedju 3000 i 3500 dinara mesecno. Za taj novac bolje da je izasao 2x u grad i normalno koristio internet a ne za igrice koje kidaju struju :D

Marko

pre 9 godina

Srednji po jacini PC ako radi prosecno deset sati na dan trosi oko 150 kwh za mesec. Racunajuci da je visa tarifa oko 6 dinara po kwh ispada meseco oko 900 dinara. Za laptopove verovatno manje.

neki veliki dr mr

pre 9 godina

Kompjuter mi je star 3 godine
Levi monitor je star 5 godina, desni monitor star 2 godine
Rade 24/7 zato sto mi to tako odgovara

Koristim ga za posao i ne stedim ga...nije on mene kupio nego ja njega....

sljamsung!

pre 9 godina

kazu da je bolje ako se pali vise puta na dan-da bude u sleep-u ili hibernate. tako ja radim na mom laptopu toshiba iz 2008 doneo ga iz USA i dalje je zmaj,a 2013e kupio sljamsung ultrabook u belgiji koje je to DJUBRE!I dalje vise koristim toshibu staru7god nego sljamsung!Isto iskustvo i s sljamsung telefonom RASPAD kako je los.Nikad vise sljamsung!

pozdrav

pre 9 godina

@alfa

X99 ploca ti je jedna od najgorih ploca sto se tice odnosa cene i kvaliteta (rada), tako da odma u startu nisi kompetentan da pricas o bilo cemu vezano za pc (ili sto ti zoves work station, sto inace nema veze sa ws, posto je to tvoje desktop pc)...

GuLLiveR

pre 9 godina

Gasim potpuno i iskljucujem iz uticnice samo kad grmi i seva,kad zavrsim sa koristenjem kompjutera tada ga samo uspavam i tako vec 5 godina.Otišlo mu samo hladjenje (ne kuler) istrosio se freon pa sam moro komletno zamenit jer se nemoze dopunjavat. Kad sam ga kupio ACER laptop u prirucniku, proizvodjac sugerise da ga uspavljujemo kad zavrsimo sa radom ne da ga gasimo. Dalje kaze uz pravilno rukovanje i odrzavanje kompjuter vam moze dugo trajat.

meda

pre 9 godina

jesi ti komentar ostavio samo da bih se hvalio komponentama?
(Srdjan, 23. februar 2015 14:49)

da bih... Da Bih... DA BIH!!! pa jel moguce oca mu njegovog, 21. vek je!

rex

pre 9 godina

kupio sam komp za 900 evra pre 6 godina , bio bog i batina i dalje je. nikad nista nije crklo, a monitor je zimi sa vremna na vreme ko da ga duhovi kontrolisu , pali se gasi sam u sred noci obasja sobu, ulazi u opcije za kontras brajtnes , i to tako bude 10 -15 dana i onda ko nov. nikad ga nisam ispocava sa struje , a ovako gori svaki dan od kako ustanem dok ne legnem, jer i kad nisam tu stari oce da igra sah.... sve je do toga da kupis nesto da valja i ne mora covek da se zamara sa tim teorijama

Kaktus

pre 9 godina

Moj savet je da se gasi, osim ako pojedinci ne skidaju nešto sa torenta ili renduju kako vidim ali se pitam šta to toliko dugo renduju osim ako im procesor ili grafička nisu slabi... A današnje Komponente su mnogo stabilnije od onih od prije 10 ili 15 godina... Još nešto ja sa Asus ili Gigabyte matičnim pločama nikad nisam imao problema, Msi, Asrock Biostar to je očaj... Pokušajte da 50 puta za redom da restartujete pc sa tim pločama 80 posto istih crkava... nažalost... ps (moj posao je da testiram komponente u ekstremnim uslovima)

Nebojša

pre 9 godina

Dobro za pc a sta sa laptopom mogli ste i to ubaciti ja moj laptop u 99% situacija stavljam u sleep mod i tako već tri godine ne znam dali to škodi ili je bolje da ga ugasim.

alfaP

pre 9 godina

@Observer - jedno vrijeme sam koristio na rooter registrovanu dns adresu, odnosno, preko nekog sajta sam mijenjao dinamički ip za staticnu web adresu da mogu poslati WOL paket (jel za ovo ne znaš ili me zezaš - ja inače nisam stručnjak za ove stvari), to je radilo 95% sigurno! Sada, u zadnjih nekoliko mjeseci koristim Team Viewer host koji budi računar iz hibernacije ili sleep-a hirurski precizno i pouzdano...

Serviser racunara

pre 9 godina

12 godina drzim servis racunara, ne "gazdujem" nego radim.. Zavrsio sam ET, radio par godina u raznim oblastima od energetike, elektronike, industrijske elektronike, do sigurnosnih sistema itd... Ne smem da komentarisem nista ovde. Pazljivo sam procitao sve komentare. Prosto, nisam dovoljno kompetentan da bilo sta komentarisem pored toliko strucnjaka ovde.

Kaiim

pre 9 godina

Racun za struju koji sam platio u decembru iznosio je 80 evra (to je ujedno i prosjek), dok sam u januaru platio 60 evra s obzirom da nikako nisam palio kompjuter na kome je otisla graficka i jos uvijek cekam zamjensku. Inace od 28. decembra koristim laptop i jos uvijek ne mogu da vjerujem da kompjuter moze da potrosi toliko struje.

Stanimir Branimir

pre 9 godina

Ja moj laptop ne gasim, osim ako odem negde na duže od jednog dana...ali često ga nosim sa sobom pa bude ugašen tokom transporta. Inače je u sleep modu preko noći ili kada izlazim iz kuće. Inače radim od kuće pa ga koristim i privatno i poslovno. Evo, već dve godine tako, nijednom nikakav problem. Hteo bih i da uzmem novi, ali za sada radi kao nov pa ga ne diram.

Galaktus

pre 9 godina

Ja za moj Cray koristim omanju nuklearnu centralu... Gasim samo kad mi ponestane uranijuma... Ne, beše li plutonijuma...ups, overload! Gasi kume, gasi!

Observer

pre 9 godina

@alfaP - WOL radi samo u okviru istog broadcast domena, tako da mozes da ga ukljucis putem WOL komande samo ako ste u istoj LAN mrezi.

Adriano_Galliani

pre 9 godina

Koristim ga za posao i ne stedim ga...nije on mene kupio nego ja njega....
(neki veliki dr mr, 23. februar 2015 20:36)

Осим што је модуларан, одређени респект је остао још од времена када је коштао 3000 ДЕМ. Стално укључен рачунар највише "троши" напајање и матичну плочу (тим редом). Дакле не стална експлоатација већ "мирно" стање (утиче на кондезаторе), што нису претерано скупе компоненте, све и да цркну. Са друге стране, свако укључивање хард-диска је мини-шок за њега, али и комплетну електронику.

Igor

pre 9 godina

Pošto zuji ostavim ga uključenog samo kad uključim alarm za buđenje, ili kad nešto skidam sa interneta. A kad budem kupio bešumno kućište ima da radi non-stop!

Asus Maximus

pre 9 godina

Nije on mene kupio vec ja njega. Prvo pogledajte kako izgleda deo koji kupujete. Kvalitet izrade. Ali ako zivite u Srbiji, gde napon od 220 "dzontri" oscilira izmedju 180-260 ponegde i 280!, i gde nemate love za "peglaca", iskljucite ga uvece jer kad sve komsije iskljuce aparate i obicno ukljuce masine za sudove i ves, logicno je da ce napon vise oscilirati sto dovodi do propadanja i najkvalitetnije elektronike.

srbijasine

pre 9 godina

LCD ekrani su napravljeni da traju 40.000 do 90.000 sati an ne 15.000. ako ne gasite racunar i radite na racunaru 8 sati dnevno to izadje na 5000 do 11000 dana ili najmanje 12 godina a najvise 30 ( pod uslovom da monitor ide u hibernation kad ga ne koristite).

Milan

pre 9 godina

"Srednji po jacini PC ako radi prosecno deset sati na dan trosi oko 150 kwh za mesec. Racunajuci da je visa tarifa oko 6 dinara po kwh ispada meseco oko 900 dinara. Za laptopove verovatno manje.
(Marko, 23. februar 2015 14:17)

Preporučujem (+37)
Ne preporučujem (-2)"

Eh ta matematika, veći je protivnik Srba nego Hrvati, CIA i Vatikan zajedno.

tatamata

pre 9 godina

@Marko kojih crnih 150kWh mesečno potroši jedan prosečan kompjuter?! To ispada 5kWh dnevno. Prijatelju, taj kompjuter da je vrlo jak i pod 100% opterećenjem za 10 sati bi potrošio toliko. Prosečan računar sa LED monitorom i prosečnim korišćenjem će potrošiti oko 1-1.5kWh dnevno. To ti je oko 40kWh mesečno ili oko 200 dinara.

+382

pre 9 godina

Ja navece gasim i telefon i vajrles, a ne laptop. Preko dana ga stavljam na sleep mod kada ga ne koristim jedino ako ne skidam sto preko torenta. Nema potrebe da radi ako ga ne koristim i bzv i trosi struju iako ne znacajno.

jack sparrow

pre 9 godina

Evo sta se meni dogodilo pre nekoliko godina
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?197348-Samospaljivanje-kompjutera-al-bukvalno
Da se kompjuter zapalio nocu dok sam spavao sad ne bi pisao ovaj komentar skoro sigurno. Gasite racunare posebno nocu, ionako ne mozete skinuti ceo internet.

Programerka

pre 4 godine

Ovo za vek trajanja monitora ste baš mogli i da proverite. Svaki je radio po pet godina bez prestanka, osim ako nema struje ili u toku selidbe.

Komp tek ne gasim, to radi za mene a ne ja za njega. Elektronske komponente trpe najveći stres pri paljenju, prema tome smanjiti to na minimum.

Samo ne štedeti na napajanju, plus produžni sa prenaponskom zaštitom, ima i nije skupo.

Restart samo na kernel update (Linux), jednom u nekoliko meseci.

teska istina

pre 9 godina

ako ga gasite jednom dnevno pred spavanje ili kada ga vise necete koristiti nece mu biti apsolutno nista, u svakom slucaju bolje nego da radi non stop po nekoliko nedelja kod nekih cak i godina, poenta je ne gasiti ga i ne paliti ga svaki cas, kada ga u toku dana upalite a koristicete ga i dalje ostavite ga da radi u sleep modu, ne trosi skoro nista struje, koristite ga i uvece ga slobodno ugasite.. mada sve zavisi i sta vam je zapalo od komponenti, negde rade perfektno, negde su skart, ali u svakom slucaju radni vek je nekih 5 do 8 godina i sasvim je zadovoljavajuci..

mitar

pre 9 godina

Ako s strane edb-a dodje beli šum ili veća varijacija napona, šta će se dogoditi s komponentama ako je računar uključen i ako je napajanje toliko "dobro" da moze/nemože da ispegla iste???

myname

pre 9 godina

stavim ga po nekad na sleep, ili ako ga necu duze koristiti ugasim ga skroz.. a nekad ostane upaljen par dana... ne razmisljam o tome.

zduks

pre 9 godina

ja imam desktop već 12 god isti.... i nikako da crkne,za moje potrebe ne treba mi novo tako da bi jedini razlog za kupovinu novog bilo crkavanje dotičnog... inače normalno kada ga ne koristim ugašen je... za dvanaest godina menjan je samo hdd,pogodila se loše serija i to 6meseci posle kupovine...

Mile

pre 9 godina

Kod mene danju PC stoji ukljucen, a nocu po potrebi. Ako nema sta pametno da odradi dok ja spavam, gasim ga. Boot time na novim kompjuterima traje svega nekoliko sekundi, pa je glupavo ostavljati ga ukljucenog samo zbog toga.

Glavni faktori dugotrajnosti komponenti su hladjenje, napajanje i povremeno odrzavanje tako da je pametno uloziti novac u dobar PSU i nekoliko ventilatora. PSU i UPS su malo skuplje investicije, ali hladjenje i odrzavanje se moze resiti za ~2000 dinara.

Recimo, 2 140mm ventilatora u push/pull konfiguraciji uz dobro kabliranje (tako da kablovi ne smetaju protoku vazduha) i jos jedan ventilator za hladjenje hard diskova su sasvim dovoljni da komponente dugo traju.

Pozeljno je menjati termalne paste i podmetace na cpu i gpu najmanje jednom godisnje.

Za borbu protiv prasine dobro je imati kuciste sa filterima ili se filter moze napraviti od zenske carape, jer tako u kuciste moze da prodje samo najsitnija prasina koja se moze ocistiti (a i ne mora) antistatickom cetkom (~100din), a na hladnjacima nece moci da se formiraju naslage prasine, pa tako nema potrebe za usisivacima, kompresorima i ostalim metodama ciscenja.

Srdjan

pre 9 godina

@a da nije mozda

Decko, mogao sam da stavim + i - obrnuto nikakav mi ne bi bio problem. Bavim se programiranjem i ovaj podatak me je veoma zanimao!!

extra

pre 9 godina

Nemam potrebe gasiti komp,EPS to radi minimum barem jednom nedeljno za mene, posto celo naselje gubi struju,ponekad i vise puta nedeljno.
U isto vreme ne mogu a da ne pitam u kojoj zemlji zivi ovaj narod kom komp radi bez prekida 5,6 ili 7 godina,naravno ako ga oni sami ne gase.

DeFacto

pre 9 godina

Namestio da mi po difoltu u start meniju bude Sleep umesto Shut down i samo - "dugme u narodu poznato kao zastavica" - tab - tab - enter i vozdra...
Mda kada idem da spavam pustim muziku u AIMP*u i navijem da se ugasi za 1h i samo ugasim monitor

Adriano_Galliani

pre 9 godina

5,5 godina nisam ugasio pc, osim mozda pa restarta u slucaju update-a, nikad se nista nije desilo.
Druga stvar to za lcd nije istina, imam samsungov lcd 22" devet godina, nikad nije gasen, i nikad mu se nista nije desilo(a stari pc je takodje radio 24/7), istina je da su racuni veci, ali sta drugo da ocekujete ako vam racunar trosi 500+ vati
(lol, 23. februar 2015 13:44)

Он троши 500+ вати али само када ради пуном снагом и брзином (рецимо, док играш неку игру) иначе троши мање од 100. Моја GeForce 660 у десктоп моду троши 15 вати, процесор 30-40, ово остало далеко мање. Испод 100 вати, мање од сијалице.

mr

pre 9 godina

SSD makar eliminise onaj deo sa cekanjem da prodje boot-up. :) Za ostalo se slazem da ipak treba gasiti racunar kad se ne koristi, makar je to moja navika

neutralni felsh

pre 9 godina

Uvek je na stanju hibernate mada ponekad ga i ugasim i predhodni kompjuter je tako radio 7 godina dok ga nisam prodao..
(dusan, 23. februar 2015 19:48)


znam taj oglas: "prodajem polovan komp, star 7 godina, ne mnogo koriscen, skoro ko nov..." ;)

Licnovan

pre 9 godina

Ma ja pred spavanje odvrnem glavni osigurač u kući.
Šalu na stranu, gasite računare noću ako ih ne koristite, to uopšte nije diskusija.

drmr

pre 9 godina

Radite onako kako vam odgovara. Sve moje kompjutere je ubila jedna stvar, a to je VREME. Jednostavno su zastareli i nisu mogli da prate novi software. Poneka komponenta crkne,tu i tamo, ali nikada mi se nije desilo da PC kao celina crkne. Kompjutere ubijaju neispravan napon i gromovi. Ljudi uglavnom pokusavaju maksimalno da ustede na kupovini, a jedna od komponenti koja je mozda i najbitnija za zivot kompjutera je napajanje. Ono trpi sve udare i pegla napon za osetljivu elektroniku.
PS:Napajanje se kupuje "na kilo", sve ispod 3 kilograma ne vredi uzimati.

Boki

pre 4 godine

Najbitnije je da se ne opterecujete. Nema nekih steogih i odredjenih pravila. Uvece, ako ne koristite ugasite i to je to. Lepse je zaspati u totalnoj tisini.

Aco

pre 9 godina

Normalno da svaki uredjaj ima radni vek pa gasenjem moze koliko-toliko da se produzi rok trajanja, gasenjem se prazni RAM od nekih procesa, malo i struje se sacuva... ali sve to nije toliko primetno pa ni ne mora da se gasi, ali ne mora ni da radi mesecima.

Opinion

pre 7 godina

Tekst zanimljiv, tema večita, a ovo je moj zaključak: INTERVAL IZMEĐU PALJENJA I GAŠENJA TREBA DA BUDE ŠTO JE MOGUĆE DUŽI.
Ako kompjuter koristite intenzivno, onda bi svakako trebalo što više moguće izbeći česta uključivanja i isključivanja. Na primer, ako će mi kompjuter raditi tokom celog dana, u pauzama kad ga ne koristim stavim ga na stand-by.
Ako kompjuter koristite samo povremeno, npr jedan dan radi, narednih par dana ne, onda ga slobodno gasite kada ga ne koristite.