Sreda, 11.02.2015.

10:06

Apple je sada bogatiji i od cele Švajcarske

Izvor: Tanjug

Apple je sada bogatiji i od cele Švajcarske IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

99 Komentari

Sortiraj po:

Dragan

pre 9 godina

Svaka cast Apple-u ali kapitalizacija i godisnji bruto proizvod po stanovniku su dve potpuno razlicite kategorije i nisu uporedive.

Pedjanski

pre 9 godina

Postali smo robovi kapitalizma (potrošačkog društva). Meni je i moj telefon dobar, služi svrsi, zadovoljava moje potrebe. Jeste li se ikada zapitali kolko je kineske krvi u tom telefonu? Mislim na pravu krv. Znate li u kakvim uslovima rade radnici koji proizvode veše malo božansvo? Naravno o tome se ćuti. Jedino je bitno koliko je ko zaradio.

Leon?

pre 9 godina

Jel moze neko da mi objasni sto Srbi hejtuju Apple? Na svaki clanak o apple-u 80% komentara je pljuvanje I vredjanje.
(Amerikanac, 11. februar 2015 16:16) - Najkrace objasnjenje je OTROVNA LJUBOMORA IZ NEMASTINE!

Anonymous

pre 9 godina

Uzeo sam da koristim neko vreme iPhone 5, a ostavi windows phone 8.1. I kada sam video statican UI, nikakvih desavanja, obavestenja dosadan kao Android koji sam davno bacio (samo sto je stabilniji) vratim se ja na WP Koji sve ima pozitivno..Zakljucio sam da Apple kupiju da bi se samo videli

nasdac

pre 9 godina

Poređenje je detinjasto i glupo.
Porede se babe i žabe. Pravo poređenje bi bilo ukupna procenjena vrednost Aplea i vrednost Švajcarske, ili vrednost godišnje priozvodnje Aplea i godišnje proizvodnje (BDP) Švajcarske. To su kategorije za smisleno poređenje, a ovako... smešno i glupo. Samo top 4, 5 švajcarskih kompanija zajedno, vrede više od Aplea, a gde su hiljade i hiljade drugih swiss kompanija. Takođe berzanska vrednost je relativna. Setite se Enrona. Visoka vrednost na berzi prebogate američke kompanije koja je preko noći nestala i propala kada se otkrilo da su izveštaji o kapacitetima budućih naftnih nalazišta u vlasništvu kompanije namerno lažirani. Naravno da Aple nije ta priča, ali jedan njihov promašaj, jedna loša odluka o budućem pravcu razvoja, moze da ih uništi i da nestanu, bukvalno. Bilo je takvih primera u istoriji biznisa koliko hoćete. Ko se još seća Telefunkena i Grundiga.

Zoki

pre 9 godina

U tekstu se jasno objašnjava da se radi o GDP. Međutim, i godišnji promet (revenue) koji Apple napravi je ogroman, preko 180 milijardi dolara. Nije kao Švajcarska ali je četiri puta veči od GPD Srbije.

Dejan

pre 9 godina

Poredi se ukupna vrednost Apple-a, a samo godisnji obim proizvodnje Svajcarske. Probajte da je kupite sve firme, zemljiste, infrastrukturu i ostale vrednosti Svajcarske za taj novac, ili milion puta veci.

Mavs

pre 9 godina

...Apropo prepirke oko značenja Apple logotipa (od drugog nadalje), jabuka je bila u boji kako bi se reklamirala podrška za boju Apple II računara, a bila je zagrižena kako bi se lakše razlikovala od breskve ili kajsije.
Ime Apple je odabrano zato što je zvučalo najmanje glupo od ponudjenih imena, a niko drugi se nije setio boljeg do kraja tog dana kada su odlučivali kako će se zvati.
Mislim da sam sve ovo pročitao u zvaničnoj Džobsovoj biografiji, ili bar dva od tri podatka.
Naravno postoji šansa da je sve ovo netačno, Džobs je vrlo često izmišljao priče iz bog zna kojih razloga koje su se posle ispostavile kao netačne, ali generalno više verujem objašnjenjima gde se pominje praktična primena bez nekog simbolizma...

Vasilije

pre 9 godina

Kad sam u poseti prijateljima u inostranstvu, imam priliku da koristim Apple laptop i telefon. Zaprepascujuce dobar dizajn, softver, upotrebljivost. Ali, za mene preskupo. I onda se vratim Srbiji i Samsungu, i sve je to ok.

ekonomista

pre 9 godina

Losa je procena, apple vredi 710 milijardi, ali Svajcarska svake godine peoizvede svoj BDP, nije to jednom pa nikad vise. A apple ne proizvede svake godine 710 milijardi.

Јаа

pre 9 godina

Napravis proizvod za 15 $, prodas ga za 800$ i pritom isperes ljudima mmozak,da je i to malo za takvu "stvar"... btw. prvi put sa dosao u dodir sa iphone-om 2008,i tvrdim da je tada apple bio majka,sad je krajnje infantilno patiti za najnovijim modelom,koji se malo razlikuje od modela iz 2008.:-)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Je suis Covek, 11. februar 2015 11:59)

Направи ти производ за 15 долара и продај га за 15.000 ко ти брани...

Mavs

pre 9 godina

@Maks
Džobs je rekao da su se nazvali Apple da bi bili ispred Atarija u telefonskom imeniku. :D

@enigma
Zašto si imao kompleks od ajfona ranije? I ne samo ti nego gomila likova ovde. Ako mrziš model telefona koji čak ni ne poseduješ to znači da imaš kompleks od njega, drugog objašnjenja nema. El to do ljubomore? Ako znaš da je nešto inferiorno i precenjeno jednostavno bi ga ignorisao...

Pezos

pre 9 godina

Ali najjaci likovi su mi ovi sto pricaju,ovce,vune...Ja imam privatnu firmu ,i kad vas oderem ,mali deo vase vune zamenim za iPhone a sa ostatkom zivim bas lepo.Bitno je pljuvati po uspesnima a to sto niste u mogucnosti da sipate gorivo,odete na veceru...to je manje vazno.Srpska posla zato ste tu gde jeste i nikada se necete pomeriti sa mrtve tacke

Apple i Švicarac

pre 9 godina

@Čisto lupetanje gluposti. To je isto kao da ja moju firmu procenim na 50 milijardi dolara. Kao jači su od cele Švajcarske, a samo jedan Vacheron Constantin sat košta po 500.000 evra, da ne spominjem druge marke satova i drugih nakita, kao i banke koje su možda i najjače u celom svetu. Čisto Američko preuveličavanje
(lol, 11. februar 2015 11:54)
Hahahahha mislim da nije to bas ko da ti procijenis svoju firmu na 50 milijardi, bas mislim da nije isto Hahahahahaha.... Vrijednost Apple-a je broj dionica X njihova vrijednost na burzi, vrlo jasno i transparentno. Koliko ima tvoje dioničko društvo dionica i po koliko kotiraju? :D :D

Ha,Ha

pre 9 godina

Švajcarska pusti franak sa lanca, i za par sati mu vrednost skoči 40%.To jabučari nikad neće moći.A vrednost na berzi je, danas jesi sutra nisi, špekulacije pa ako prođe, prođe.

enigma

pre 9 godina

moram da priznam da sam bio nekad prvi u redu u pljuvacini ajfona i da sam se drvljem i kamenjem bacao na sve korisnike.
iako pripadam novoj generaciji, cenim prave vrednosti, a ne ono sto je vestacko, nametnuto i nakaradno.
medjutim, odlucim da jednog dana pre 3 godine zamenim moju Nokiu iPhoneom.
ne da sam gresio sve vreme nego me prosto sramota. svakako da je iPhone mnooogo vise od kamere, drustvenih mreza i interneta. on je pouzdani asistent koji me nikad nije izneverio i posmatram ga kao svajcarski sat - skupo placen ali vrhunske izrade i nepogresivog kvaliteta.
i nikada ali NIKADA nikakav android ili windows phone nece prismrdeti iOSu. iOS je ono sto pravi pravu razliku a ne izgled, velicina ekrana i ostale gluposti. toliko savrseno napravljen i dugotrajan sistem da nemam reci.
Naravno ovo je sve MOJE MISLJENJE koje ne zelim nikome da namecem, ali cinjenica je da androidi proporcionalno vremenu koriscenja telefona pocinju da propadaju i da postaju bagoviti.

Maks

pre 9 godina

@ (perapk, 11. februar 2015 13:29)

Jabuka na logotipu firme Apple nema blage veze sa tim što pišeš.

Originalni logotip firme Apple iz 1976. godine (te godine su osnovali firmu) je bio crtež Newtona kako sedi ispod drveta jabuke (uzmi pogledaj neki članak o firmi Apple... ima slika)... drugi logotip je bio pojednostavljen (valjda zato što je originalni imao preiviše detalja), ali je zadržao simboliku koja se najčešće vezuje za Newtona, to jest jabuku (čuo si valjda priču o Newtonu i jabuci) i boje svetlosti koja izlazi iz prizme (jer je to bilo jedno od šire poznatih Newtonovih otkrića... pre Newtona se smatralo da svetlost nema boju, a Newton je prizmom otkrio da svetlost ustvari sadrži razne boje)... treći logotip je ponovo bio pojednostavljen, pa je bio samo silueta jabuke... itd.

Znači, istorija njihovog logotipa nije nešto "nerazjašnjeno", pa da ti sad izmišljaš nekakvo tvoje tumačenje.

Nemoj da si kao oni što smišljaju neke novokomponovane teorije o značenju toponima "Dardanija", iako su stari Grci još odavno pisali da je Dardanija nazvana po Dardanosu (koji je prema grčkoj mitologiji osnovao Dardaniju i Troju... Dardani je drugi naziv za ljude iz Troje, a i Dardaneli su nazvani po Dardaniji... to su opšte poznate stvari koje lako mogu da se nađu u istorijskim člancima... al' viđam na Internetu da neki pišu da to navodno ima neke veze sa albanskom reči za krušku "dardhe", iako su stari Grci već objasnili značenje i to nema veze sa nekakvim kruškama).

Milan

pre 9 godina

Nije Apple bogatiji od svajcarske, nego je vredniji. Bogatstvo se meri u posedovanju necega, a vrednost je fiktivna i zavisi od posmatraca. Vas clanak se odnosi na "market capitalization", a ne na posedovanje novca kompanije Apple.

Виртуалан

pre 9 godina

Све је то виртуалан новац, епл не може да се мери ни са једном државом на свету, ово за Швицу је тешка глупост.

Oliver Nedeljković

pre 9 godina

Komentari ovde su komedija. Toliko mrznje prema kompaniji iz Kupertina. Sta su oni vama licno skrivili u zivotu zivo me zanima? Sto bi Taylor Swift u svojoj pesmi rekla: haters gonna hate, hate, hate, hate, hate; I'm just gonna shake, shake, shake, shake, shake; I shake it off, I shake it off!
(Zarko, 11. februar 2015 14:16)

Citiranje Taylor Swift najbolje govori o fanovima dotične kompanije

neutralni felsh

pre 9 godina

@neutralni felsh
Sve si lepo napisao, ali dzabe. Ovde ljudi kada u naslovu vide Apple, odmah im pobeli pred ocima i iskljuci im se i ono malo zdravog razuma. Narocito su zabavni oni koji smatraju da su "pametniji" jer ne koriste Apple proizvode, i to isticu sa ponosom. Grdne li pameti.
(Partners In Kryme, 11. februar 2015 14:12)


sta da ti kazem, kolega... pre par godina jedan zateceni gost u kuci mi poce pricati kako je "pioneer" pukao i da nisu nesto posebno kvalitetni, gledajuci (i slusajuci) moj vremesni par zvucnika (dva trosistemska studio monitorca, nista posebno ali imaju dosta veran zvuk) i pojacalo. ok, znam sve to, pioneer jeste uglavnom prosek za audio hi-fi, sta dalje da pricamo, znam da ima bolje ali ja nisam klepton, meni se svidja, a i ljudima koji se vise razumeju od mene (imam par prijatelja, serioznih muzikanata), tako da mi bolje i ne treba. ma ne vredi, jesu ok, kaze, ali imaju malo basa bla bls bla, ama ja ne volim bas kad brunda, bas to jeftino zvuci, kazem ja, ne vredi ni dalje, ima firma ta i ta bose, tehnics, ferari, apolo, enterprajz, discovery, vidim da je bolje da menjam sagovornika (bila mi je slava, da)... ali evo ide creshendo poenta: posle godinu dana nabasam ja kod njega, kad ono dva osrednja microlab zvucnika pored kompa, ispod komp stola, da noge slusaju muziku. gde ti je taj hi fi majstore, pitam u sali, kaze ovo je neka specijalna edicija - vrh, on je odusevljen... meni zao njega, zao mi mene, zao mi svega. nisam snob, svako slusa zvuk na onome sta moze da priusti (vazi za sve, od hrane do zene) ali najgore je mrzeti mercedes a voziti caletovu peglicu. to je frustracija, a ne ispravan logicki sud. to nas na svakom planu kao narod iznova i iznova kolektivno remeti, cista glupost kao obest - neusredsredjen rad uma.

neutralni felsh

pre 9 godina

(neutralni felsh, 11. februar 2015 13:03)

A tvoj problem je?
(Colt, 11. februar 2015 14:20)


to sto cesto odgovaram na glupa pitanja.

Gruzanin

pre 9 godina

Ali eto u Srbiji, svi oni sto su uzeli plastikence za 1 din, znaju da je kod Apple-a sve gore nego kod androida, da je hardver slab, aplikacije, lose, a tu su i oni koji vole da reinstaliraju win par puta godisnje ( to su profesionalci koji za 200 € sklope 3 puta bolju konfiguraciju ne sto ima Mac Pro ). Jedini je problem sto to "znaju" samo u Srbiji, u normalnom svetu Apple je uvek br. 1, a broja 2, 3 i 4 nema . . . Svi ste vi Grunfovi!

Partners In Kryme

pre 9 godina

@neutralni felsh
Sve si lepo napisao, ali dzabe. Ovde ljudi kada u naslovu vide Apple, odmah im pobeli pred ocima i iskljuci im se i ono malo zdravog razuma. Narocito su zabavni oni koji smatraju da su "pametniji" jer ne koriste Apple proizvode, i to isticu sa ponosom. Grdne li pameti.

Nemanja

pre 9 godina

Marko, zato trebas da se informises. Zasto su 1976. godine nazvali firmu Apple Computers? Pronadji njihov prvi logo i mislim da ce ti biti jasno... Hoce ako si pazljivo slusao na casovima fizike, zasto nas jabuka...? Naravno, postoji jos jedan razlog izbora bas tog imena i u pitanju je igra znacenja reci i osecaja koje je tad izazivalo kod ljudi. Imas internet, koristi ga za sve sto te interesuje, citaj, uci.
Cestitam menadzmentu kompanije na uspesima. Eh, da mi imamo samo jednu takvu firmu...

Vlada

pre 9 godina

mnogo volim ove berzanske procene amera za njihove firme, svi su ostali trube jedino oni nešto vrede, a kad se balonče izduva nije im jasno zasto tresnu o zemlju... nikad ali nikad u svom zivotu apple necu kupiti
(joca, 11. februar 2015 11:04)

Ni ja nikad ali nikad u svom zivotu apple necu kupiti. Mnogo skupa kompanija, za telefon bi i mogao da se otvorim.

Zarko

pre 9 godina

Komentari ovde su komedija. Toliko mrznje prema kompaniji iz Kupertina. Sta su oni vama licno skrivili u zivotu zivo me zanima? Sto bi Taylor Swift u svojoj pesmi rekla: haters gonna hate, hate, hate, hate, hate; I'm just gonna shake, shake, shake, shake, shake; I shake it off, I shake it off!

roller

pre 9 godina

cuo sam ja od nekih vrlo ucenih i pametnih ljudi koji ovde ostavljaju vrlo dubokoumne komentare da apple telefoni nista ne valjaju i da se nista ne razlikuju od androida... verujem im, jer je svako ko tvrdi tako nesto u najmanju ruku isprobao bar po jedan uredjaj na ios-u, windows-u i androidu pa poucen svojim velikim iskustvom i visoko strucnim misljenjem tvrdi tako nesto..

Ovich

pre 9 godina

Lol vredi vise od cele svajcarske? A ima nesto vece prihode od nestlea. Za mene nestle vredi daleko vise, stabilnost nestlea se meri kroz vekove, a za apple od jedne do sledece generacije iphona. Samsung tu naravno nema sta da trazi, ne znaju azijati da prave biznis.

top lista nadrealista

pre 9 godina

Voleli ih il ne voleli moramo ih postovati. Za 3 meseca Srbija je u minusu 1 milijardu a oni u plusu 13. Strasno. Daj da im damo besplatno zemljiste da prebace kod nas 1 fabrikicu :-)

glasac ds-a

pre 9 godina

Ne koristim Apple proizvode.Verovatno i da neću kupovati ništa njihovo u skorije vreme,jer koristim Windows pc,kao i Android tel i tablet,jer mi se više dopada ovaj Os,kao i njegova otvorenost i većina besplatnih aplikacija.Ne sporim kvalitet Appla,posebno iPhone,ali sam siguran da je ovaj tel nerealno skup,i javna tajna je da Apple zaradjuje i do 3 puta na uloženo kad je iPhone u pitanju.Naravno toga svega ne bi bilo da nema armije ljudi koji kao "opijeni" kupuju iPhone,a pogotovu kod nas gde mnogi nemaju 'leba da jedu,ne plaćaju struju i ostale dažbine,a spremni su daju par stotina evra pa i više za telefon.Naravno Apple je tu najmanje kriv jer on samo nudi proizvode na tržište a kupci su ti koji im pune džepove milijardama dolara.

neutralni felsh

pre 9 godina

njihov uspeh, brending, marketing, plasman, to je za svako postovanje. i pljuvanje po tome pre pokazuje potajnu bedu duha nego sto pokazuje upucenost i sopstveni stav.
(neutralni felsh, 11. februar 2015 13:03)

da, zaboravio sam da spomenem: ovo isto otprilike vazi i za rivala samsunga. bas ono sto im mnogi zameraju ovde - firma koja je pocela sa proizvodnjom raznih "andramolja" (cuveni fenovi i pegle), koje nemaju toliko veze sa elektronikom, isprva stidljivo se ubacila u "tesku sitnu elektroniku", isprva na tom polju bila sinonim za smotanost, ali... deceniju kasnije, evo ih na vrhu po etabliranosti - dakle, od pegle, video rekordera pa do mikroprocesora. smesni su oni koji kritikuju samsung zbog "skromne proslosti" i "neadekvatnog porekla" - to je bas razlog za divljenje i ful respekt: predjeni put je prvo merilo vrednosti. tako postujemo i sebe, mi smo seljacka i radnicka zemlja, nasi roditelji i babe dede, mahom je to bila beda i sirotinja, daleko je to od gradjanskog staleza i zlatnih viljuski u stanu u centru grada, a vi mi se pojedini tu ponasate kao nela vrlo probirljiva burzoazija, nije nego - bolje ucite od najboljih ;)

Zenski i muski pol - dame i gospoda

pre 9 godina

Evo za ljubitelje jabuke jos jedan gedzet iz iste kuce da im izvuce jos nesto malo para iz dzepa. Znam da ce vam se silno dopasti: http://hitech.vesti.ru/news/view/id/6423

Doduse, ne moze ama bas nista sa njim da se uradi, osim da se lepo nosi (i kosta od 350 do 4000 $), al treba Eplu jos koja milijardica iz dzepa lakovernih.

A testovi AnTuTu na Samsung Galaxy S6 Edge pokazali 60 978. Na drugom mestu rekorder je bio Meizu MX 4 sa 48 792. To je ona firma kojoj su se juce ovde mnogi smejali sa Alibabom.

neutralni felsh

pre 9 godina

mnogo volim ove berzanske procene amera za njihove firme, svi su ostali trube jedino oni nešto vrede, a kad se balonče izduva nije im jasno zasto tresnu o zemlju... nikad ali nikad u svom zivotu apple necu kupiti
(joca, 11. februar 2015 11:04)


kupi molim te bar jedan jedan ajpod, nemoj da ih ljutis ;)
kako mali djokica zamislja berzansko poslovanje - pa nije ovo srbija i srbijanski telekom pa da drzava proceni telekom na apstraktno visoku sumu, iz njenih "sebi svojstvenih" razloga. i nije ovo "berzanska procena" (ako mozda mislis na delimicno spekulativni konsalting koji se plasira investitorima), ovo je realno stanje deonica na berzi. kad firmi ide dobro, deonice skacu - apple posluje u rekordu, dakle takve su im i deonice: paprene.
shvatite, nevezano za apple, nisu to samo americke firme (jesu, ali tek po poreklu osnivanja) to su odavno nadnacionalni konglomerati, koji svuda imaju ulozen kapital. ako cemo iskreno, pola japana rusije i kine je njihovo, tamo imaju plasiran kapital kroz razne namenske invest fondove "trecih strana" ili direktno u deonicama njihovih kompanija. a vi se i dalje jalovo nadajte "propasce amerika, propasce apple", smejurija. mozda nekada apple, jer tamo drzava ne trosi novac gradjana da bi finansirala vecito gubitnicke "posrnule gigante" kao kod nas, nego se sine snalazi sam, dokazi se, nema mama i tata.
naucite nesto iz primera - taj apple je krajem devedesetih bio posrnuo ko nokia, a sad su ogromna firmetina, umesto da cenite tudji rad i pamet, svidjao vam se taj ili nr, vi odmah da opljujete po njemu. nisam applefan, to je smesno biti (isto kao i hejter), inemam nista apple at home, ali njihov uspeh, brending, marketing, plasman, to je za svako postovanje. i pljuvanje po tome pre pokazuje potajnu bedu duha nego sto pokazuje upucenost i sopstveni stav.

brko

pre 9 godina

"93% ukupnog profita mobilne industrije!!!"

I tu je sve jasno, druge kompanie ostvaruju daleko manje zarade zato je su im marže niske 20-60% od proizvodne vrijednosti uređaja, Applle zarađuje više od 200% u odnosu na stvarnu cijenu koštanja. Apple je oduvijek marketing kompanija koja uz vrhunsku marketinsku kampanju prodaje ništa kvalitetnije urađaje od drugih proizvođača (SONY) za višestruku veću cijenu od konkurenata. Marketing je čudo, a amerikanci su u tome nenadmašivi (Apple, Coca Cola, Pepsi, McDonald's, Microsoft...)

perapk

pre 9 godina

@Marko
zagrižena jabuka je ustvari Tjuringova jabuka (mada to nisu zvanično priznali). Alan Tjuring je OTAC kompjutera. Izvršio je samoubistvo tako što je zagrizao jabuku u koju je ubrizgao cijanid, jer je bio gej (ne mogu da upotrebim meni draži izraz), a to je bio gadan prestup u Britaniji u prvoj polovini 20. veka, pa ga je vlast praktično dovela do toga.

Don't taze me bro

pre 9 godina

usta moja hvalite me da vas ne pocepam. O pasivno agresivnom stavu te kompanije prema inteligenciji necu ni trositi reci, to potvrdjuju fanbojevi svakodnevno.

genericki komentator

pre 9 godina

(Ske, 11. februar 2015 12:53)


neka fala, imam pametnija posla od patnjom i mecanjem ruke u vatru za parce hardvera. To ostavi maloumnicima koji nemaju zivote. A kladim se da sopstvene zene ne bi tako branili. Ah, da, nemate zene. A ja mislio da mobilni moze sve.

Maks

pre 9 godina

@ Čovek

Pa ako misliš da ih košta $15 dolara da naprave neki telefon/računar, zašto ti ne napraviš isto, pa da se obogatiš?

Verovatno ih samo Internet servisi za jedan uređaj tokom nekoliko godina koštaju više koštaju od 15 dolara... iCloud se ne finansira od reklama kao neki Google servisi, pa da im reklame pokrivaju troškove servisa koje daju besplatno svojim korisnicima.

A gde su razvoj softwarea, pa internet saobraćaj što potroše za distribuciju softwarea, pa struja za servere... pa i materijal za proizvodnju raznih komponenti košta, pa mašine koštaju (i to jako puno), pa plate za radnike... a računaj i da mašinama može da se desi i da proizvedu neku komponentu sa greškom, tako da i kontrola kvaliteta košta, a imaju i neki gubitak na komponentama koje u fabrici otpišu kao škart i koje ne mogu kasnije da prodaju... Pa kolike troškove imaju oko davanja garancije, podrške, transporta... itd.


@ (Radomir, 11. februar 2015 11:01)

Samsung nema svoju zasebnu platformu ni za desktop, ni za telefone... tako da neko može da pređe sa Samsung laptopa na neki drugi Windows/Linux laptop bez menjanja platforme ili da sa nekog Samsung telefona pređe na neki drugi Android telefon bez menjanja platforme.

Ljudi uglavnom ne menjaju često platformu, pogotovo firme.

Tako da, ako neko već koristi neki Mac ili neki iOS uređaj, veća je verovatnoća da će ponovo da kupi laptop/tablet/telefon od Apple... veća nego da neki Samsung korisnik neće da pređe na neku drugu marku.

Komšija

pre 9 godina

Pa jabučai jeste li ponosni na svoju kompaniju sto zarađuje 4 x više od ostalih kompanija ili ste postali svesni da ste Vaš cenjeni telefon platili 4x više.

Nebojša

pre 9 godina

Svaka čast ali Švajcarci svake godine zarade za čelu apple kompaniju ili dve u zavisnosti od trenutne vrednosti applea a koliko decenija ili vekova bi apple morao da ima rekordnu zaradu da kupi švajcarsku to je veće pitanje.

milan

pre 9 godina

Novinari koji pisu ili kopiraju ove tekstove bi zarad tacnosti mogli malo da pogledaju osnovne ekonomske pojmove. Market cap se ne moze porediti sa drustvenim proizvodom jedne zemlje...pa samo Novartis, Svajcarska farmaceutska kompanija ima market kapitalizaciju oko 280 milijardi, dok je godinlsnji prihod do 50milijardi. Dodajte jos Glencore, Roche itd.i te 2-3 kompanije vec imaju market kapitalizaciju vecu od Apple. Nije za porediti sa Svajcarskim bogatsvom kao drzavom.

cicvara

pre 9 godina

@statisticar Prijatelju koliki je tvoj IQ? Pročitaj još jednom šta si napisao, pa se malo raspitaj sta sve proizvodi apple... Predrasude, predrasude i samo predrasude, onaj ko koristi apple proizvode min 10 godina zna šta je apple i da li vredi te pare. Ti i tebi slični koji su čuli za apple od pojave njihovog telefona, možete samo da budete samo ljubomorni, da trolujete i ništa više. I ako ne volim previše amere, za apple im skidam kapu :)

Zeko Peko

pre 9 godina

Ispada da svi ostali koji prave telefone ih prave za dzaba jer 93 odsto ukupnog profita industrije smartfona u svetu uzme Apple. Pa gde tu ima logike?

Kao

pre 9 godina

Apple, koji ima 4-5 proizvoda, je kao jači od Smasunga, koji proizvodi telefone, tablete, televizore, fotoaparate, audio-video uređaje, klima uređaje, frižidere, laptopove, štampače, monitore, usisivače, veš mašine, mikrotalasne...... i u svim delatnostima je jedna od vodećih firmi.

Ali naravno, nisam se setio toga, pa oni nisu iz Amerike, zato nisu toliko vredni. Kako sam glup

Stanojko

pre 9 godina

Da čitate pažljivije, videli bi da je u tekstu navedeno da firma vredi više nego BDP navedenih država. I ove teorije zavere, baze na Bliskom istoku koje imaju veze sa Appleom koliko i ja sa trećom ligom rukometa u Luksemburgu.
Najpametniji narod na svetu, nema šta.

vlad

pre 9 godina

Dokazuje tuznu cinjecnicu da marketing i povrsna dopadljiva resenja prodaju proizvod zbunjenim masama (i intelektualno limitiranim), a ne kvalitet. Apple Macintosh sa Steve Wozniakom je bio kompanija koja je cenila kvalitet. Razvojem RISC procesora sa pocetka '90ih su zaista na manjem taktu razbijali PC, to je bilo umece. Medjutim, potpuno ne interesantno globalnim masama.
Sa novom 10godisnjom expanzijom Apple shunda, uvek Dell Precision mobilne radne stanice ispred bilo kog Apple macbook, i Linux ispred Mac OS. Ovde gde zivim, te belicaste naprave su hit imigrantima da ih nose u metroima i vozovima. Valjda jabuka i belo dokazuje da su uspeli u zivotu.

Eh

pre 9 godina

Nije to isto...zamena teza. Apple kosta toliko a Svajcarska zaradjuje nesto manje. Po tome je neki automobil bogatiji od cele jedne prosecne plate u Srbiji (naravno). Pritom u Applu nema toliko milionera kao u Svajcarskoj

poredjenje neporedivog

pre 9 godina

To znaci da Apple vredi vise nego sto Svajcarska zaradi za godinu dana. Niti Apple zaradi vise nego cela Svajcarska za godinu dana, niti Apple vredi vise nego Svajcarska.

Ske

pre 9 godina

Napravis proizvod za 15 $, prodas ga za 800$ i pritom isperes ljudima mmozak,da je i to malo za takvu "stvar"... btw. prvi put sa dosao u dodir sa iphone-om 2008,i tvrdim da je tada apple bio majka,sad je krajnje infantilno patiti za najnovijim modelom,koji se malo razlikuje od modela iz 2008.:-)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Je suis Covek, 11. februar 2015 11:59)

A sta vi patite za najnovijim modelom???
Tako tipicno... ovamo kao fuj apple, djubre iPhone, a ruku bi u vatru stavili da ga imaju.

Gandalf sivi

pre 9 godina

Imao sam i koristio i I Phone 3g, 3gs, 4 i 4s sad sam prešao na 5s ali moram reći da ovim telefonom nisam fasciniran izgleda kao i svaki prosečan telefon, a košta 3 puta više ne znam kakva je ta šestica al 5 s razočarenje. Ono što je apple izdvajalo jeste pre svega kvalitet izrade kojeg više nema

joca

pre 9 godina

mnogo volim ove berzanske procene amera za njihove firme, svi su ostali trube jedino oni nešto vrede, a kad se balonče izduva nije im jasno zasto tresnu o zemlju... nikad ali nikad u svom zivotu apple necu kupiti

lol

pre 9 godina

Čisto lupetanje gluposti. To je isto kao da ja moju firmu procenim na 50 milijardi dolara. Kao jači su od cele Švajcarske, a samo jedan Vacheron Constantin sat košta po 500.000 evra, da ne spominjem druge marke satova i drugih nakita, kao i banke koje su možda i najjače u celom svetu. Čisto Američko preuveličavanje

Je suis Covek

pre 9 godina

Napravis proizvod za 15 $, prodas ga za 800$ i pritom isperes ljudima mmozak,da je i to malo za takvu "stvar"... btw. prvi put sa dosao u dodir sa iphone-om 2008,i tvrdim da je tada apple bio majka,sad je krajnje infantilno patiti za najnovijim modelom,koji se malo razlikuje od modela iz 2008.:-)

nokia 3310

pre 9 godina

Došli u Srbiju i odma beleže istorijski profit..
Inače nisam poštovalac i ljubitelj,"jabuke" iz razloga što se najviše prodaje kroz reklame i što je navodini simbol za prestiž dok su proizvodi bez razlika u izgledu svih modela i ne nude ništa bolje od androida već naprotiv.

dvds

pre 9 godina

Hajp uspeh Apple- je direktno proporcionalan stepenu infantilog pomodarstva i intelektualne individualne neoriginalnosti populacije 21-og veka.
iGedzeti, tvitovi, lajkovi , fejsovi... a prava sloboda mišljenja i izražavanja nam je manja nego sredinom 19og veka.
iOrvel vlada... sledeći je iChip za pod kožu. Ne brinite biće super fensi dizajniran, a to je najvažnije? Jel tako?

Marko

pre 9 godina

Samo mi nikad neće biti jasno zašto je jabuka zaštitni znak i to još zagrizena...hoće da pošalju poruku korisnicima da koriste đavolju stvar...zbog toga nikad i neću kupiti njihov proizvod.Proizvodi su im stvarno vrhunski, al ovo nikako ne mogu da prihvatim.

iThink

pre 9 godina

93% ukupnog profita mobilne industrije!!! Kvazi konkurencija moze da počne da razmišlja o proizvodnji nečeg drugog, isplativijeg, jer ovde se neće leba najesti!

Radomir

pre 9 godina

Sve bi to bilo lepo da na trzistu ne postoji firma koja se zove SAMSUNG i koja belezi vrtoglavi rast u prodaji i ponudi.
Vreme ce pokazati ko ce na kraju biti taj koji je br 1.
Izuzetno cenim kompaniju APPLE i sve sto su do sada napravili ali mislim da ce Korejska firma zauzeti mesto i zvanicno, vrlo brzo.

statisticar

pre 9 godina

Al ce da se cuje kad "tresnu" o zemlju majko moja... Kao NOKIA... Samo da ljudi shvate da placaju neverovatno mnogo para za prenaduvane cene obicnih telefona

science bitch!

pre 9 godina

posle ovakvih clanaka nikada ne bih kupio iPhone... Prave kvalitetan uredjaj ok, ali nisu jedini na trzistu sa kvalitetnim uredjajima. drug je skoro kupio lumiu 730, fon kida, sjajno napravljen, brz kao munja, kamera predobra a rang cena 200e. androida odlicnih more... M8 je i lepsi od iPhonea, ja sam jos na lenovu p780 zbog baterije, ali verovatno cu ga menjati ovog proleca a lumije mi izgledaju kao sjajan izbor

lol

pre 9 godina

Čisto lupetanje gluposti. To je isto kao da ja moju firmu procenim na 50 milijardi dolara. Kao jači su od cele Švajcarske, a samo jedan Vacheron Constantin sat košta po 500.000 evra, da ne spominjem druge marke satova i drugih nakita, kao i banke koje su možda i najjače u celom svetu. Čisto Američko preuveličavanje

statisticar

pre 9 godina

Al ce da se cuje kad "tresnu" o zemlju majko moja... Kao NOKIA... Samo da ljudi shvate da placaju neverovatno mnogo para za prenaduvane cene obicnih telefona

poredjenje neporedivog

pre 9 godina

To znaci da Apple vredi vise nego sto Svajcarska zaradi za godinu dana. Niti Apple zaradi vise nego cela Svajcarska za godinu dana, niti Apple vredi vise nego Svajcarska.

Je suis Covek

pre 9 godina

Napravis proizvod za 15 $, prodas ga za 800$ i pritom isperes ljudima mmozak,da je i to malo za takvu "stvar"... btw. prvi put sa dosao u dodir sa iphone-om 2008,i tvrdim da je tada apple bio majka,sad je krajnje infantilno patiti za najnovijim modelom,koji se malo razlikuje od modela iz 2008.:-)

dvds

pre 9 godina

Hajp uspeh Apple- je direktno proporcionalan stepenu infantilog pomodarstva i intelektualne individualne neoriginalnosti populacije 21-og veka.
iGedzeti, tvitovi, lajkovi , fejsovi... a prava sloboda mišljenja i izražavanja nam je manja nego sredinom 19og veka.
iOrvel vlada... sledeći je iChip za pod kožu. Ne brinite biće super fensi dizajniran, a to je najvažnije? Jel tako?

joca

pre 9 godina

mnogo volim ove berzanske procene amera za njihove firme, svi su ostali trube jedino oni nešto vrede, a kad se balonče izduva nije im jasno zasto tresnu o zemlju... nikad ali nikad u svom zivotu apple necu kupiti

neutralni felsh

pre 9 godina

mnogo volim ove berzanske procene amera za njihove firme, svi su ostali trube jedino oni nešto vrede, a kad se balonče izduva nije im jasno zasto tresnu o zemlju... nikad ali nikad u svom zivotu apple necu kupiti
(joca, 11. februar 2015 11:04)


kupi molim te bar jedan jedan ajpod, nemoj da ih ljutis ;)
kako mali djokica zamislja berzansko poslovanje - pa nije ovo srbija i srbijanski telekom pa da drzava proceni telekom na apstraktno visoku sumu, iz njenih "sebi svojstvenih" razloga. i nije ovo "berzanska procena" (ako mozda mislis na delimicno spekulativni konsalting koji se plasira investitorima), ovo je realno stanje deonica na berzi. kad firmi ide dobro, deonice skacu - apple posluje u rekordu, dakle takve su im i deonice: paprene.
shvatite, nevezano za apple, nisu to samo americke firme (jesu, ali tek po poreklu osnivanja) to su odavno nadnacionalni konglomerati, koji svuda imaju ulozen kapital. ako cemo iskreno, pola japana rusije i kine je njihovo, tamo imaju plasiran kapital kroz razne namenske invest fondove "trecih strana" ili direktno u deonicama njihovih kompanija. a vi se i dalje jalovo nadajte "propasce amerika, propasce apple", smejurija. mozda nekada apple, jer tamo drzava ne trosi novac gradjana da bi finansirala vecito gubitnicke "posrnule gigante" kao kod nas, nego se sine snalazi sam, dokazi se, nema mama i tata.
naucite nesto iz primera - taj apple je krajem devedesetih bio posrnuo ko nokia, a sad su ogromna firmetina, umesto da cenite tudji rad i pamet, svidjao vam se taj ili nr, vi odmah da opljujete po njemu. nisam applefan, to je smesno biti (isto kao i hejter), inemam nista apple at home, ali njihov uspeh, brending, marketing, plasman, to je za svako postovanje. i pljuvanje po tome pre pokazuje potajnu bedu duha nego sto pokazuje upucenost i sopstveni stav.

science bitch!

pre 9 godina

posle ovakvih clanaka nikada ne bih kupio iPhone... Prave kvalitetan uredjaj ok, ali nisu jedini na trzistu sa kvalitetnim uredjajima. drug je skoro kupio lumiu 730, fon kida, sjajno napravljen, brz kao munja, kamera predobra a rang cena 200e. androida odlicnih more... M8 je i lepsi od iPhonea, ja sam jos na lenovu p780 zbog baterije, ali verovatno cu ga menjati ovog proleca a lumije mi izgledaju kao sjajan izbor

nokia 3310

pre 9 godina

Došli u Srbiju i odma beleže istorijski profit..
Inače nisam poštovalac i ljubitelj,"jabuke" iz razloga što se najviše prodaje kroz reklame i što je navodini simbol za prestiž dok su proizvodi bez razlika u izgledu svih modela i ne nude ništa bolje od androida već naprotiv.

neutralni felsh

pre 9 godina

@neutralni felsh
Sve si lepo napisao, ali dzabe. Ovde ljudi kada u naslovu vide Apple, odmah im pobeli pred ocima i iskljuci im se i ono malo zdravog razuma. Narocito su zabavni oni koji smatraju da su "pametniji" jer ne koriste Apple proizvode, i to isticu sa ponosom. Grdne li pameti.
(Partners In Kryme, 11. februar 2015 14:12)


sta da ti kazem, kolega... pre par godina jedan zateceni gost u kuci mi poce pricati kako je "pioneer" pukao i da nisu nesto posebno kvalitetni, gledajuci (i slusajuci) moj vremesni par zvucnika (dva trosistemska studio monitorca, nista posebno ali imaju dosta veran zvuk) i pojacalo. ok, znam sve to, pioneer jeste uglavnom prosek za audio hi-fi, sta dalje da pricamo, znam da ima bolje ali ja nisam klepton, meni se svidja, a i ljudima koji se vise razumeju od mene (imam par prijatelja, serioznih muzikanata), tako da mi bolje i ne treba. ma ne vredi, jesu ok, kaze, ali imaju malo basa bla bls bla, ama ja ne volim bas kad brunda, bas to jeftino zvuci, kazem ja, ne vredi ni dalje, ima firma ta i ta bose, tehnics, ferari, apolo, enterprajz, discovery, vidim da je bolje da menjam sagovornika (bila mi je slava, da)... ali evo ide creshendo poenta: posle godinu dana nabasam ja kod njega, kad ono dva osrednja microlab zvucnika pored kompa, ispod komp stola, da noge slusaju muziku. gde ti je taj hi fi majstore, pitam u sali, kaze ovo je neka specijalna edicija - vrh, on je odusevljen... meni zao njega, zao mi mene, zao mi svega. nisam snob, svako slusa zvuk na onome sta moze da priusti (vazi za sve, od hrane do zene) ali najgore je mrzeti mercedes a voziti caletovu peglicu. to je frustracija, a ne ispravan logicki sud. to nas na svakom planu kao narod iznova i iznova kolektivno remeti, cista glupost kao obest - neusredsredjen rad uma.

Vasilije

pre 9 godina

Kad sam u poseti prijateljima u inostranstvu, imam priliku da koristim Apple laptop i telefon. Zaprepascujuce dobar dizajn, softver, upotrebljivost. Ali, za mene preskupo. I onda se vratim Srbiji i Samsungu, i sve je to ok.

iThink

pre 9 godina

93% ukupnog profita mobilne industrije!!! Kvazi konkurencija moze da počne da razmišlja o proizvodnji nečeg drugog, isplativijeg, jer ovde se neće leba najesti!

top lista nadrealista

pre 9 godina

Voleli ih il ne voleli moramo ih postovati. Za 3 meseca Srbija je u minusu 1 milijardu a oni u plusu 13. Strasno. Daj da im damo besplatno zemljiste da prebace kod nas 1 fabrikicu :-)

enigma

pre 9 godina

moram da priznam da sam bio nekad prvi u redu u pljuvacini ajfona i da sam se drvljem i kamenjem bacao na sve korisnike.
iako pripadam novoj generaciji, cenim prave vrednosti, a ne ono sto je vestacko, nametnuto i nakaradno.
medjutim, odlucim da jednog dana pre 3 godine zamenim moju Nokiu iPhoneom.
ne da sam gresio sve vreme nego me prosto sramota. svakako da je iPhone mnooogo vise od kamere, drustvenih mreza i interneta. on je pouzdani asistent koji me nikad nije izneverio i posmatram ga kao svajcarski sat - skupo placen ali vrhunske izrade i nepogresivog kvaliteta.
i nikada ali NIKADA nikakav android ili windows phone nece prismrdeti iOSu. iOS je ono sto pravi pravu razliku a ne izgled, velicina ekrana i ostale gluposti. toliko savrseno napravljen i dugotrajan sistem da nemam reci.
Naravno ovo je sve MOJE MISLJENJE koje ne zelim nikome da namecem, ali cinjenica je da androidi proporcionalno vremenu koriscenja telefona pocinju da propadaju i da postaju bagoviti.

Kao

pre 9 godina

Apple, koji ima 4-5 proizvoda, je kao jači od Smasunga, koji proizvodi telefone, tablete, televizore, fotoaparate, audio-video uređaje, klima uređaje, frižidere, laptopove, štampače, monitore, usisivače, veš mašine, mikrotalasne...... i u svim delatnostima je jedna od vodećih firmi.

Ali naravno, nisam se setio toga, pa oni nisu iz Amerike, zato nisu toliko vredni. Kako sam glup

Stanojko

pre 9 godina

Da čitate pažljivije, videli bi da je u tekstu navedeno da firma vredi više nego BDP navedenih država. I ove teorije zavere, baze na Bliskom istoku koje imaju veze sa Appleom koliko i ja sa trećom ligom rukometa u Luksemburgu.
Najpametniji narod na svetu, nema šta.

Ske

pre 9 godina

Napravis proizvod za 15 $, prodas ga za 800$ i pritom isperes ljudima mmozak,da je i to malo za takvu "stvar"... btw. prvi put sa dosao u dodir sa iphone-om 2008,i tvrdim da je tada apple bio majka,sad je krajnje infantilno patiti za najnovijim modelom,koji se malo razlikuje od modela iz 2008.:-)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Je suis Covek, 11. februar 2015 11:59)

A sta vi patite za najnovijim modelom???
Tako tipicno... ovamo kao fuj apple, djubre iPhone, a ruku bi u vatru stavili da ga imaju.

Gruzanin

pre 9 godina

Ali eto u Srbiji, svi oni sto su uzeli plastikence za 1 din, znaju da je kod Apple-a sve gore nego kod androida, da je hardver slab, aplikacije, lose, a tu su i oni koji vole da reinstaliraju win par puta godisnje ( to su profesionalci koji za 200 € sklope 3 puta bolju konfiguraciju ne sto ima Mac Pro ). Jedini je problem sto to "znaju" samo u Srbiji, u normalnom svetu Apple je uvek br. 1, a broja 2, 3 i 4 nema . . . Svi ste vi Grunfovi!

Partners In Kryme

pre 9 godina

@neutralni felsh
Sve si lepo napisao, ali dzabe. Ovde ljudi kada u naslovu vide Apple, odmah im pobeli pred ocima i iskljuci im se i ono malo zdravog razuma. Narocito su zabavni oni koji smatraju da su "pametniji" jer ne koriste Apple proizvode, i to isticu sa ponosom. Grdne li pameti.

Zarko

pre 9 godina

Komentari ovde su komedija. Toliko mrznje prema kompaniji iz Kupertina. Sta su oni vama licno skrivili u zivotu zivo me zanima? Sto bi Taylor Swift u svojoj pesmi rekla: haters gonna hate, hate, hate, hate, hate; I'm just gonna shake, shake, shake, shake, shake; I shake it off, I shake it off!

ekonomista

pre 9 godina

Losa je procena, apple vredi 710 milijardi, ali Svajcarska svake godine peoizvede svoj BDP, nije to jednom pa nikad vise. A apple ne proizvede svake godine 710 milijardi.

Јаа

pre 9 godina

Napravis proizvod za 15 $, prodas ga za 800$ i pritom isperes ljudima mmozak,da je i to malo za takvu "stvar"... btw. prvi put sa dosao u dodir sa iphone-om 2008,i tvrdim da je tada apple bio majka,sad je krajnje infantilno patiti za najnovijim modelom,koji se malo razlikuje od modela iz 2008.:-)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Je suis Covek, 11. februar 2015 11:59)

Направи ти производ за 15 долара и продај га за 15.000 ко ти брани...

roller

pre 9 godina

cuo sam ja od nekih vrlo ucenih i pametnih ljudi koji ovde ostavljaju vrlo dubokoumne komentare da apple telefoni nista ne valjaju i da se nista ne razlikuju od androida... verujem im, jer je svako ko tvrdi tako nesto u najmanju ruku isprobao bar po jedan uredjaj na ios-u, windows-u i androidu pa poucen svojim velikim iskustvom i visoko strucnim misljenjem tvrdi tako nesto..

Milan

pre 9 godina

Nije Apple bogatiji od svajcarske, nego je vredniji. Bogatstvo se meri u posedovanju necega, a vrednost je fiktivna i zavisi od posmatraca. Vas clanak se odnosi na "market capitalization", a ne na posedovanje novca kompanije Apple.

Eh

pre 9 godina

Nije to isto...zamena teza. Apple kosta toliko a Svajcarska zaradjuje nesto manje. Po tome je neki automobil bogatiji od cele jedne prosecne plate u Srbiji (naravno). Pritom u Applu nema toliko milionera kao u Svajcarskoj

Zeko Peko

pre 9 godina

Ispada da svi ostali koji prave telefone ih prave za dzaba jer 93 odsto ukupnog profita industrije smartfona u svetu uzme Apple. Pa gde tu ima logike?

Apple i Švicarac

pre 9 godina

@Čisto lupetanje gluposti. To je isto kao da ja moju firmu procenim na 50 milijardi dolara. Kao jači su od cele Švajcarske, a samo jedan Vacheron Constantin sat košta po 500.000 evra, da ne spominjem druge marke satova i drugih nakita, kao i banke koje su možda i najjače u celom svetu. Čisto Američko preuveličavanje
(lol, 11. februar 2015 11:54)
Hahahahha mislim da nije to bas ko da ti procijenis svoju firmu na 50 milijardi, bas mislim da nije isto Hahahahahaha.... Vrijednost Apple-a je broj dionica X njihova vrijednost na burzi, vrlo jasno i transparentno. Koliko ima tvoje dioničko društvo dionica i po koliko kotiraju? :D :D

brko

pre 9 godina

"93% ukupnog profita mobilne industrije!!!"

I tu je sve jasno, druge kompanie ostvaruju daleko manje zarade zato je su im marže niske 20-60% od proizvodne vrijednosti uređaja, Applle zarađuje više od 200% u odnosu na stvarnu cijenu koštanja. Apple je oduvijek marketing kompanija koja uz vrhunsku marketinsku kampanju prodaje ništa kvalitetnije urađaje od drugih proizvođača (SONY) za višestruku veću cijenu od konkurenata. Marketing je čudo, a amerikanci su u tome nenadmašivi (Apple, Coca Cola, Pepsi, McDonald's, Microsoft...)

Vlada

pre 9 godina

mnogo volim ove berzanske procene amera za njihove firme, svi su ostali trube jedino oni nešto vrede, a kad se balonče izduva nije im jasno zasto tresnu o zemlju... nikad ali nikad u svom zivotu apple necu kupiti
(joca, 11. februar 2015 11:04)

Ni ja nikad ali nikad u svom zivotu apple necu kupiti. Mnogo skupa kompanija, za telefon bi i mogao da se otvorim.

Radomir

pre 9 godina

Sve bi to bilo lepo da na trzistu ne postoji firma koja se zove SAMSUNG i koja belezi vrtoglavi rast u prodaji i ponudi.
Vreme ce pokazati ko ce na kraju biti taj koji je br 1.
Izuzetno cenim kompaniju APPLE i sve sto su do sada napravili ali mislim da ce Korejska firma zauzeti mesto i zvanicno, vrlo brzo.

glasac ds-a

pre 9 godina

Ne koristim Apple proizvode.Verovatno i da neću kupovati ništa njihovo u skorije vreme,jer koristim Windows pc,kao i Android tel i tablet,jer mi se više dopada ovaj Os,kao i njegova otvorenost i većina besplatnih aplikacija.Ne sporim kvalitet Appla,posebno iPhone,ali sam siguran da je ovaj tel nerealno skup,i javna tajna je da Apple zaradjuje i do 3 puta na uloženo kad je iPhone u pitanju.Naravno toga svega ne bi bilo da nema armije ljudi koji kao "opijeni" kupuju iPhone,a pogotovu kod nas gde mnogi nemaju 'leba da jedu,ne plaćaju struju i ostale dažbine,a spremni su daju par stotina evra pa i više za telefon.Naravno Apple je tu najmanje kriv jer on samo nudi proizvode na tržište a kupci su ti koji im pune džepove milijardama dolara.

neutralni felsh

pre 9 godina

(neutralni felsh, 11. februar 2015 13:03)

A tvoj problem je?
(Colt, 11. februar 2015 14:20)


to sto cesto odgovaram na glupa pitanja.

Pezos

pre 9 godina

Ali najjaci likovi su mi ovi sto pricaju,ovce,vune...Ja imam privatnu firmu ,i kad vas oderem ,mali deo vase vune zamenim za iPhone a sa ostatkom zivim bas lepo.Bitno je pljuvati po uspesnima a to sto niste u mogucnosti da sipate gorivo,odete na veceru...to je manje vazno.Srpska posla zato ste tu gde jeste i nikada se necete pomeriti sa mrtve tacke

Mavs

pre 9 godina

@Maks
Džobs je rekao da su se nazvali Apple da bi bili ispred Atarija u telefonskom imeniku. :D

@enigma
Zašto si imao kompleks od ajfona ranije? I ne samo ti nego gomila likova ovde. Ako mrziš model telefona koji čak ni ne poseduješ to znači da imaš kompleks od njega, drugog objašnjenja nema. El to do ljubomore? Ako znaš da je nešto inferiorno i precenjeno jednostavno bi ga ignorisao...

Marko

pre 9 godina

Samo mi nikad neće biti jasno zašto je jabuka zaštitni znak i to još zagrizena...hoće da pošalju poruku korisnicima da koriste đavolju stvar...zbog toga nikad i neću kupiti njihov proizvod.Proizvodi su im stvarno vrhunski, al ovo nikako ne mogu da prihvatim.

cicvara

pre 9 godina

@statisticar Prijatelju koliki je tvoj IQ? Pročitaj još jednom šta si napisao, pa se malo raspitaj sta sve proizvodi apple... Predrasude, predrasude i samo predrasude, onaj ko koristi apple proizvode min 10 godina zna šta je apple i da li vredi te pare. Ti i tebi slični koji su čuli za apple od pojave njihovog telefona, možete samo da budete samo ljubomorni, da trolujete i ništa više. I ako ne volim previše amere, za apple im skidam kapu :)

milan

pre 9 godina

Novinari koji pisu ili kopiraju ove tekstove bi zarad tacnosti mogli malo da pogledaju osnovne ekonomske pojmove. Market cap se ne moze porediti sa drustvenim proizvodom jedne zemlje...pa samo Novartis, Svajcarska farmaceutska kompanija ima market kapitalizaciju oko 280 milijardi, dok je godinlsnji prihod do 50milijardi. Dodajte jos Glencore, Roche itd.i te 2-3 kompanije vec imaju market kapitalizaciju vecu od Apple. Nije za porediti sa Svajcarskim bogatsvom kao drzavom.

vlad

pre 9 godina

Dokazuje tuznu cinjecnicu da marketing i povrsna dopadljiva resenja prodaju proizvod zbunjenim masama (i intelektualno limitiranim), a ne kvalitet. Apple Macintosh sa Steve Wozniakom je bio kompanija koja je cenila kvalitet. Razvojem RISC procesora sa pocetka '90ih su zaista na manjem taktu razbijali PC, to je bilo umece. Medjutim, potpuno ne interesantno globalnim masama.
Sa novom 10godisnjom expanzijom Apple shunda, uvek Dell Precision mobilne radne stanice ispred bilo kog Apple macbook, i Linux ispred Mac OS. Ovde gde zivim, te belicaste naprave su hit imigrantima da ih nose u metroima i vozovima. Valjda jabuka i belo dokazuje da su uspeli u zivotu.

Oliver Nedeljković

pre 9 godina

Komentari ovde su komedija. Toliko mrznje prema kompaniji iz Kupertina. Sta su oni vama licno skrivili u zivotu zivo me zanima? Sto bi Taylor Swift u svojoj pesmi rekla: haters gonna hate, hate, hate, hate, hate; I'm just gonna shake, shake, shake, shake, shake; I shake it off, I shake it off!
(Zarko, 11. februar 2015 14:16)

Citiranje Taylor Swift najbolje govori o fanovima dotične kompanije

Maks

pre 9 godina

@ (perapk, 11. februar 2015 13:29)

Jabuka na logotipu firme Apple nema blage veze sa tim što pišeš.

Originalni logotip firme Apple iz 1976. godine (te godine su osnovali firmu) je bio crtež Newtona kako sedi ispod drveta jabuke (uzmi pogledaj neki članak o firmi Apple... ima slika)... drugi logotip je bio pojednostavljen (valjda zato što je originalni imao preiviše detalja), ali je zadržao simboliku koja se najčešće vezuje za Newtona, to jest jabuku (čuo si valjda priču o Newtonu i jabuci) i boje svetlosti koja izlazi iz prizme (jer je to bilo jedno od šire poznatih Newtonovih otkrića... pre Newtona se smatralo da svetlost nema boju, a Newton je prizmom otkrio da svetlost ustvari sadrži razne boje)... treći logotip je ponovo bio pojednostavljen, pa je bio samo silueta jabuke... itd.

Znači, istorija njihovog logotipa nije nešto "nerazjašnjeno", pa da ti sad izmišljaš nekakvo tvoje tumačenje.

Nemoj da si kao oni što smišljaju neke novokomponovane teorije o značenju toponima "Dardanija", iako su stari Grci još odavno pisali da je Dardanija nazvana po Dardanosu (koji je prema grčkoj mitologiji osnovao Dardaniju i Troju... Dardani je drugi naziv za ljude iz Troje, a i Dardaneli su nazvani po Dardaniji... to su opšte poznate stvari koje lako mogu da se nađu u istorijskim člancima... al' viđam na Internetu da neki pišu da to navodno ima neke veze sa albanskom reči za krušku "dardhe", iako su stari Grci već objasnili značenje i to nema veze sa nekakvim kruškama).

Dejan

pre 9 godina

Poredi se ukupna vrednost Apple-a, a samo godisnji obim proizvodnje Svajcarske. Probajte da je kupite sve firme, zemljiste, infrastrukturu i ostale vrednosti Svajcarske za taj novac, ili milion puta veci.

Leon?

pre 9 godina

Jel moze neko da mi objasni sto Srbi hejtuju Apple? Na svaki clanak o apple-u 80% komentara je pljuvanje I vredjanje.
(Amerikanac, 11. februar 2015 16:16) - Najkrace objasnjenje je OTROVNA LJUBOMORA IZ NEMASTINE!

perapk

pre 9 godina

@Marko
zagrižena jabuka je ustvari Tjuringova jabuka (mada to nisu zvanično priznali). Alan Tjuring je OTAC kompjutera. Izvršio je samoubistvo tako što je zagrizao jabuku u koju je ubrizgao cijanid, jer je bio gej (ne mogu da upotrebim meni draži izraz), a to je bio gadan prestup u Britaniji u prvoj polovini 20. veka, pa ga je vlast praktično dovela do toga.

Nemanja

pre 9 godina

Marko, zato trebas da se informises. Zasto su 1976. godine nazvali firmu Apple Computers? Pronadji njihov prvi logo i mislim da ce ti biti jasno... Hoce ako si pazljivo slusao na casovima fizike, zasto nas jabuka...? Naravno, postoji jos jedan razlog izbora bas tog imena i u pitanju je igra znacenja reci i osecaja koje je tad izazivalo kod ljudi. Imas internet, koristi ga za sve sto te interesuje, citaj, uci.
Cestitam menadzmentu kompanije na uspesima. Eh, da mi imamo samo jednu takvu firmu...

nasdac

pre 9 godina

Poređenje je detinjasto i glupo.
Porede se babe i žabe. Pravo poređenje bi bilo ukupna procenjena vrednost Aplea i vrednost Švajcarske, ili vrednost godišnje priozvodnje Aplea i godišnje proizvodnje (BDP) Švajcarske. To su kategorije za smisleno poređenje, a ovako... smešno i glupo. Samo top 4, 5 švajcarskih kompanija zajedno, vrede više od Aplea, a gde su hiljade i hiljade drugih swiss kompanija. Takođe berzanska vrednost je relativna. Setite se Enrona. Visoka vrednost na berzi prebogate američke kompanije koja je preko noći nestala i propala kada se otkrilo da su izveštaji o kapacitetima budućih naftnih nalazišta u vlasništvu kompanije namerno lažirani. Naravno da Aple nije ta priča, ali jedan njihov promašaj, jedna loša odluka o budućem pravcu razvoja, moze da ih uništi i da nestanu, bukvalno. Bilo je takvih primera u istoriji biznisa koliko hoćete. Ko se još seća Telefunkena i Grundiga.

Maks

pre 9 godina

@ Čovek

Pa ako misliš da ih košta $15 dolara da naprave neki telefon/računar, zašto ti ne napraviš isto, pa da se obogatiš?

Verovatno ih samo Internet servisi za jedan uređaj tokom nekoliko godina koštaju više koštaju od 15 dolara... iCloud se ne finansira od reklama kao neki Google servisi, pa da im reklame pokrivaju troškove servisa koje daju besplatno svojim korisnicima.

A gde su razvoj softwarea, pa internet saobraćaj što potroše za distribuciju softwarea, pa struja za servere... pa i materijal za proizvodnju raznih komponenti košta, pa mašine koštaju (i to jako puno), pa plate za radnike... a računaj i da mašinama može da se desi i da proizvedu neku komponentu sa greškom, tako da i kontrola kvaliteta košta, a imaju i neki gubitak na komponentama koje u fabrici otpišu kao škart i koje ne mogu kasnije da prodaju... Pa kolike troškove imaju oko davanja garancije, podrške, transporta... itd.


@ (Radomir, 11. februar 2015 11:01)

Samsung nema svoju zasebnu platformu ni za desktop, ni za telefone... tako da neko može da pređe sa Samsung laptopa na neki drugi Windows/Linux laptop bez menjanja platforme ili da sa nekog Samsung telefona pređe na neki drugi Android telefon bez menjanja platforme.

Ljudi uglavnom ne menjaju često platformu, pogotovo firme.

Tako da, ako neko već koristi neki Mac ili neki iOS uređaj, veća je verovatnoća da će ponovo da kupi laptop/tablet/telefon od Apple... veća nego da neki Samsung korisnik neće da pređe na neku drugu marku.

Komšija

pre 9 godina

Pa jabučai jeste li ponosni na svoju kompaniju sto zarađuje 4 x više od ostalih kompanija ili ste postali svesni da ste Vaš cenjeni telefon platili 4x više.

Zoki

pre 9 godina

U tekstu se jasno objašnjava da se radi o GDP. Međutim, i godišnji promet (revenue) koji Apple napravi je ogroman, preko 180 milijardi dolara. Nije kao Švajcarska ali je četiri puta veči od GPD Srbije.

Gandalf sivi

pre 9 godina

Imao sam i koristio i I Phone 3g, 3gs, 4 i 4s sad sam prešao na 5s ali moram reći da ovim telefonom nisam fasciniran izgleda kao i svaki prosečan telefon, a košta 3 puta više ne znam kakva je ta šestica al 5 s razočarenje. Ono što je apple izdvajalo jeste pre svega kvalitet izrade kojeg više nema

Nebojša

pre 9 godina

Svaka čast ali Švajcarci svake godine zarade za čelu apple kompaniju ili dve u zavisnosti od trenutne vrednosti applea a koliko decenija ili vekova bi apple morao da ima rekordnu zaradu da kupi švajcarsku to je veće pitanje.

neutralni felsh

pre 9 godina

njihov uspeh, brending, marketing, plasman, to je za svako postovanje. i pljuvanje po tome pre pokazuje potajnu bedu duha nego sto pokazuje upucenost i sopstveni stav.
(neutralni felsh, 11. februar 2015 13:03)

da, zaboravio sam da spomenem: ovo isto otprilike vazi i za rivala samsunga. bas ono sto im mnogi zameraju ovde - firma koja je pocela sa proizvodnjom raznih "andramolja" (cuveni fenovi i pegle), koje nemaju toliko veze sa elektronikom, isprva stidljivo se ubacila u "tesku sitnu elektroniku", isprva na tom polju bila sinonim za smotanost, ali... deceniju kasnije, evo ih na vrhu po etabliranosti - dakle, od pegle, video rekordera pa do mikroprocesora. smesni su oni koji kritikuju samsung zbog "skromne proslosti" i "neadekvatnog porekla" - to je bas razlog za divljenje i ful respekt: predjeni put je prvo merilo vrednosti. tako postujemo i sebe, mi smo seljacka i radnicka zemlja, nasi roditelji i babe dede, mahom je to bila beda i sirotinja, daleko je to od gradjanskog staleza i zlatnih viljuski u stanu u centru grada, a vi mi se pojedini tu ponasate kao nela vrlo probirljiva burzoazija, nije nego - bolje ucite od najboljih ;)

genericki komentator

pre 9 godina

(Ske, 11. februar 2015 12:53)


neka fala, imam pametnija posla od patnjom i mecanjem ruke u vatru za parce hardvera. To ostavi maloumnicima koji nemaju zivote. A kladim se da sopstvene zene ne bi tako branili. Ah, da, nemate zene. A ja mislio da mobilni moze sve.

Виртуалан

pre 9 godina

Све је то виртуалан новац, епл не може да се мери ни са једном државом на свету, ово за Швицу је тешка глупост.

Zenski i muski pol - dame i gospoda

pre 9 godina

Evo za ljubitelje jabuke jos jedan gedzet iz iste kuce da im izvuce jos nesto malo para iz dzepa. Znam da ce vam se silno dopasti: http://hitech.vesti.ru/news/view/id/6423

Doduse, ne moze ama bas nista sa njim da se uradi, osim da se lepo nosi (i kosta od 350 do 4000 $), al treba Eplu jos koja milijardica iz dzepa lakovernih.

A testovi AnTuTu na Samsung Galaxy S6 Edge pokazali 60 978. Na drugom mestu rekorder je bio Meizu MX 4 sa 48 792. To je ona firma kojoj su se juce ovde mnogi smejali sa Alibabom.

Ha,Ha

pre 9 godina

Švajcarska pusti franak sa lanca, i za par sati mu vrednost skoči 40%.To jabučari nikad neće moći.A vrednost na berzi je, danas jesi sutra nisi, špekulacije pa ako prođe, prođe.

Don't taze me bro

pre 9 godina

usta moja hvalite me da vas ne pocepam. O pasivno agresivnom stavu te kompanije prema inteligenciji necu ni trositi reci, to potvrdjuju fanbojevi svakodnevno.

Dragan

pre 9 godina

Svaka cast Apple-u ali kapitalizacija i godisnji bruto proizvod po stanovniku su dve potpuno razlicite kategorije i nisu uporedive.

Ovich

pre 9 godina

Lol vredi vise od cele svajcarske? A ima nesto vece prihode od nestlea. Za mene nestle vredi daleko vise, stabilnost nestlea se meri kroz vekove, a za apple od jedne do sledece generacije iphona. Samsung tu naravno nema sta da trazi, ne znaju azijati da prave biznis.

Mavs

pre 9 godina

...Apropo prepirke oko značenja Apple logotipa (od drugog nadalje), jabuka je bila u boji kako bi se reklamirala podrška za boju Apple II računara, a bila je zagrižena kako bi se lakše razlikovala od breskve ili kajsije.
Ime Apple je odabrano zato što je zvučalo najmanje glupo od ponudjenih imena, a niko drugi se nije setio boljeg do kraja tog dana kada su odlučivali kako će se zvati.
Mislim da sam sve ovo pročitao u zvaničnoj Džobsovoj biografiji, ili bar dva od tri podatka.
Naravno postoji šansa da je sve ovo netačno, Džobs je vrlo često izmišljao priče iz bog zna kojih razloga koje su se posle ispostavile kao netačne, ali generalno više verujem objašnjenjima gde se pominje praktična primena bez nekog simbolizma...

Pedjanski

pre 9 godina

Postali smo robovi kapitalizma (potrošačkog društva). Meni je i moj telefon dobar, služi svrsi, zadovoljava moje potrebe. Jeste li se ikada zapitali kolko je kineske krvi u tom telefonu? Mislim na pravu krv. Znate li u kakvim uslovima rade radnici koji proizvode veše malo božansvo? Naravno o tome se ćuti. Jedino je bitno koliko je ko zaradio.

Anonymous

pre 9 godina

Uzeo sam da koristim neko vreme iPhone 5, a ostavi windows phone 8.1. I kada sam video statican UI, nikakvih desavanja, obavestenja dosadan kao Android koji sam davno bacio (samo sto je stabilniji) vratim se ja na WP Koji sve ima pozitivno..Zakljucio sam da Apple kupiju da bi se samo videli

lol

pre 9 godina

Čisto lupetanje gluposti. To je isto kao da ja moju firmu procenim na 50 milijardi dolara. Kao jači su od cele Švajcarske, a samo jedan Vacheron Constantin sat košta po 500.000 evra, da ne spominjem druge marke satova i drugih nakita, kao i banke koje su možda i najjače u celom svetu. Čisto Američko preuveličavanje

Je suis Covek

pre 9 godina

Napravis proizvod za 15 $, prodas ga za 800$ i pritom isperes ljudima mmozak,da je i to malo za takvu "stvar"... btw. prvi put sa dosao u dodir sa iphone-om 2008,i tvrdim da je tada apple bio majka,sad je krajnje infantilno patiti za najnovijim modelom,koji se malo razlikuje od modela iz 2008.:-)

Marko

pre 9 godina

Samo mi nikad neće biti jasno zašto je jabuka zaštitni znak i to još zagrizena...hoće da pošalju poruku korisnicima da koriste đavolju stvar...zbog toga nikad i neću kupiti njihov proizvod.Proizvodi su im stvarno vrhunski, al ovo nikako ne mogu da prihvatim.

statisticar

pre 9 godina

Al ce da se cuje kad "tresnu" o zemlju majko moja... Kao NOKIA... Samo da ljudi shvate da placaju neverovatno mnogo para za prenaduvane cene obicnih telefona

Radomir

pre 9 godina

Sve bi to bilo lepo da na trzistu ne postoji firma koja se zove SAMSUNG i koja belezi vrtoglavi rast u prodaji i ponudi.
Vreme ce pokazati ko ce na kraju biti taj koji je br 1.
Izuzetno cenim kompaniju APPLE i sve sto su do sada napravili ali mislim da ce Korejska firma zauzeti mesto i zvanicno, vrlo brzo.

Kao

pre 9 godina

Apple, koji ima 4-5 proizvoda, je kao jači od Smasunga, koji proizvodi telefone, tablete, televizore, fotoaparate, audio-video uređaje, klima uređaje, frižidere, laptopove, štampače, monitore, usisivače, veš mašine, mikrotalasne...... i u svim delatnostima je jedna od vodećih firmi.

Ali naravno, nisam se setio toga, pa oni nisu iz Amerike, zato nisu toliko vredni. Kako sam glup

joca

pre 9 godina

mnogo volim ove berzanske procene amera za njihove firme, svi su ostali trube jedino oni nešto vrede, a kad se balonče izduva nije im jasno zasto tresnu o zemlju... nikad ali nikad u svom zivotu apple necu kupiti

iThink

pre 9 godina

93% ukupnog profita mobilne industrije!!! Kvazi konkurencija moze da počne da razmišlja o proizvodnji nečeg drugog, isplativijeg, jer ovde se neće leba najesti!

science bitch!

pre 9 godina

posle ovakvih clanaka nikada ne bih kupio iPhone... Prave kvalitetan uredjaj ok, ali nisu jedini na trzistu sa kvalitetnim uredjajima. drug je skoro kupio lumiu 730, fon kida, sjajno napravljen, brz kao munja, kamera predobra a rang cena 200e. androida odlicnih more... M8 je i lepsi od iPhonea, ja sam jos na lenovu p780 zbog baterije, ali verovatno cu ga menjati ovog proleca a lumije mi izgledaju kao sjajan izbor

dvds

pre 9 godina

Hajp uspeh Apple- je direktno proporcionalan stepenu infantilog pomodarstva i intelektualne individualne neoriginalnosti populacije 21-og veka.
iGedzeti, tvitovi, lajkovi , fejsovi... a prava sloboda mišljenja i izražavanja nam je manja nego sredinom 19og veka.
iOrvel vlada... sledeći je iChip za pod kožu. Ne brinite biće super fensi dizajniran, a to je najvažnije? Jel tako?

nokia 3310

pre 9 godina

Došli u Srbiju i odma beleže istorijski profit..
Inače nisam poštovalac i ljubitelj,"jabuke" iz razloga što se najviše prodaje kroz reklame i što je navodini simbol za prestiž dok su proizvodi bez razlika u izgledu svih modela i ne nude ništa bolje od androida već naprotiv.

vlad

pre 9 godina

Dokazuje tuznu cinjecnicu da marketing i povrsna dopadljiva resenja prodaju proizvod zbunjenim masama (i intelektualno limitiranim), a ne kvalitet. Apple Macintosh sa Steve Wozniakom je bio kompanija koja je cenila kvalitet. Razvojem RISC procesora sa pocetka '90ih su zaista na manjem taktu razbijali PC, to je bilo umece. Medjutim, potpuno ne interesantno globalnim masama.
Sa novom 10godisnjom expanzijom Apple shunda, uvek Dell Precision mobilne radne stanice ispred bilo kog Apple macbook, i Linux ispred Mac OS. Ovde gde zivim, te belicaste naprave su hit imigrantima da ih nose u metroima i vozovima. Valjda jabuka i belo dokazuje da su uspeli u zivotu.

Zarko

pre 9 godina

Komentari ovde su komedija. Toliko mrznje prema kompaniji iz Kupertina. Sta su oni vama licno skrivili u zivotu zivo me zanima? Sto bi Taylor Swift u svojoj pesmi rekla: haters gonna hate, hate, hate, hate, hate; I'm just gonna shake, shake, shake, shake, shake; I shake it off, I shake it off!

Gruzanin

pre 9 godina

Ali eto u Srbiji, svi oni sto su uzeli plastikence za 1 din, znaju da je kod Apple-a sve gore nego kod androida, da je hardver slab, aplikacije, lose, a tu su i oni koji vole da reinstaliraju win par puta godisnje ( to su profesionalci koji za 200 € sklope 3 puta bolju konfiguraciju ne sto ima Mac Pro ). Jedini je problem sto to "znaju" samo u Srbiji, u normalnom svetu Apple je uvek br. 1, a broja 2, 3 i 4 nema . . . Svi ste vi Grunfovi!

Gandalf sivi

pre 9 godina

Imao sam i koristio i I Phone 3g, 3gs, 4 i 4s sad sam prešao na 5s ali moram reći da ovim telefonom nisam fasciniran izgleda kao i svaki prosečan telefon, a košta 3 puta više ne znam kakva je ta šestica al 5 s razočarenje. Ono što je apple izdvajalo jeste pre svega kvalitet izrade kojeg više nema

neutralni felsh

pre 9 godina

mnogo volim ove berzanske procene amera za njihove firme, svi su ostali trube jedino oni nešto vrede, a kad se balonče izduva nije im jasno zasto tresnu o zemlju... nikad ali nikad u svom zivotu apple necu kupiti
(joca, 11. februar 2015 11:04)


kupi molim te bar jedan jedan ajpod, nemoj da ih ljutis ;)
kako mali djokica zamislja berzansko poslovanje - pa nije ovo srbija i srbijanski telekom pa da drzava proceni telekom na apstraktno visoku sumu, iz njenih "sebi svojstvenih" razloga. i nije ovo "berzanska procena" (ako mozda mislis na delimicno spekulativni konsalting koji se plasira investitorima), ovo je realno stanje deonica na berzi. kad firmi ide dobro, deonice skacu - apple posluje u rekordu, dakle takve su im i deonice: paprene.
shvatite, nevezano za apple, nisu to samo americke firme (jesu, ali tek po poreklu osnivanja) to su odavno nadnacionalni konglomerati, koji svuda imaju ulozen kapital. ako cemo iskreno, pola japana rusije i kine je njihovo, tamo imaju plasiran kapital kroz razne namenske invest fondove "trecih strana" ili direktno u deonicama njihovih kompanija. a vi se i dalje jalovo nadajte "propasce amerika, propasce apple", smejurija. mozda nekada apple, jer tamo drzava ne trosi novac gradjana da bi finansirala vecito gubitnicke "posrnule gigante" kao kod nas, nego se sine snalazi sam, dokazi se, nema mama i tata.
naucite nesto iz primera - taj apple je krajem devedesetih bio posrnuo ko nokia, a sad su ogromna firmetina, umesto da cenite tudji rad i pamet, svidjao vam se taj ili nr, vi odmah da opljujete po njemu. nisam applefan, to je smesno biti (isto kao i hejter), inemam nista apple at home, ali njihov uspeh, brending, marketing, plasman, to je za svako postovanje. i pljuvanje po tome pre pokazuje potajnu bedu duha nego sto pokazuje upucenost i sopstveni stav.

Komšija

pre 9 godina

Pa jabučai jeste li ponosni na svoju kompaniju sto zarađuje 4 x više od ostalih kompanija ili ste postali svesni da ste Vaš cenjeni telefon platili 4x više.

Don't taze me bro

pre 9 godina

usta moja hvalite me da vas ne pocepam. O pasivno agresivnom stavu te kompanije prema inteligenciji necu ni trositi reci, to potvrdjuju fanbojevi svakodnevno.

Ovich

pre 9 godina

Lol vredi vise od cele svajcarske? A ima nesto vece prihode od nestlea. Za mene nestle vredi daleko vise, stabilnost nestlea se meri kroz vekove, a za apple od jedne do sledece generacije iphona. Samsung tu naravno nema sta da trazi, ne znaju azijati da prave biznis.

Ske

pre 9 godina

Napravis proizvod za 15 $, prodas ga za 800$ i pritom isperes ljudima mmozak,da je i to malo za takvu "stvar"... btw. prvi put sa dosao u dodir sa iphone-om 2008,i tvrdim da je tada apple bio majka,sad je krajnje infantilno patiti za najnovijim modelom,koji se malo razlikuje od modela iz 2008.:-)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Je suis Covek, 11. februar 2015 11:59)

A sta vi patite za najnovijim modelom???
Tako tipicno... ovamo kao fuj apple, djubre iPhone, a ruku bi u vatru stavili da ga imaju.

Anonymous

pre 9 godina

Uzeo sam da koristim neko vreme iPhone 5, a ostavi windows phone 8.1. I kada sam video statican UI, nikakvih desavanja, obavestenja dosadan kao Android koji sam davno bacio (samo sto je stabilniji) vratim se ja na WP Koji sve ima pozitivno..Zakljucio sam da Apple kupiju da bi se samo videli

brko

pre 9 godina

"93% ukupnog profita mobilne industrije!!!"

I tu je sve jasno, druge kompanie ostvaruju daleko manje zarade zato je su im marže niske 20-60% od proizvodne vrijednosti uređaja, Applle zarađuje više od 200% u odnosu na stvarnu cijenu koštanja. Apple je oduvijek marketing kompanija koja uz vrhunsku marketinsku kampanju prodaje ništa kvalitetnije urađaje od drugih proizvođača (SONY) za višestruku veću cijenu od konkurenata. Marketing je čudo, a amerikanci su u tome nenadmašivi (Apple, Coca Cola, Pepsi, McDonald's, Microsoft...)

genericki komentator

pre 9 godina

(Ske, 11. februar 2015 12:53)


neka fala, imam pametnija posla od patnjom i mecanjem ruke u vatru za parce hardvera. To ostavi maloumnicima koji nemaju zivote. A kladim se da sopstvene zene ne bi tako branili. Ah, da, nemate zene. A ja mislio da mobilni moze sve.

glasac ds-a

pre 9 godina

Ne koristim Apple proizvode.Verovatno i da neću kupovati ništa njihovo u skorije vreme,jer koristim Windows pc,kao i Android tel i tablet,jer mi se više dopada ovaj Os,kao i njegova otvorenost i većina besplatnih aplikacija.Ne sporim kvalitet Appla,posebno iPhone,ali sam siguran da je ovaj tel nerealno skup,i javna tajna je da Apple zaradjuje i do 3 puta na uloženo kad je iPhone u pitanju.Naravno toga svega ne bi bilo da nema armije ljudi koji kao "opijeni" kupuju iPhone,a pogotovu kod nas gde mnogi nemaju 'leba da jedu,ne plaćaju struju i ostale dažbine,a spremni su daju par stotina evra pa i više za telefon.Naravno Apple je tu najmanje kriv jer on samo nudi proizvode na tržište a kupci su ti koji im pune džepove milijardama dolara.

enigma

pre 9 godina

moram da priznam da sam bio nekad prvi u redu u pljuvacini ajfona i da sam se drvljem i kamenjem bacao na sve korisnike.
iako pripadam novoj generaciji, cenim prave vrednosti, a ne ono sto je vestacko, nametnuto i nakaradno.
medjutim, odlucim da jednog dana pre 3 godine zamenim moju Nokiu iPhoneom.
ne da sam gresio sve vreme nego me prosto sramota. svakako da je iPhone mnooogo vise od kamere, drustvenih mreza i interneta. on je pouzdani asistent koji me nikad nije izneverio i posmatram ga kao svajcarski sat - skupo placen ali vrhunske izrade i nepogresivog kvaliteta.
i nikada ali NIKADA nikakav android ili windows phone nece prismrdeti iOSu. iOS je ono sto pravi pravu razliku a ne izgled, velicina ekrana i ostale gluposti. toliko savrseno napravljen i dugotrajan sistem da nemam reci.
Naravno ovo je sve MOJE MISLJENJE koje ne zelim nikome da namecem, ali cinjenica je da androidi proporcionalno vremenu koriscenja telefona pocinju da propadaju i da postaju bagoviti.

Vlada

pre 9 godina

mnogo volim ove berzanske procene amera za njihove firme, svi su ostali trube jedino oni nešto vrede, a kad se balonče izduva nije im jasno zasto tresnu o zemlju... nikad ali nikad u svom zivotu apple necu kupiti
(joca, 11. februar 2015 11:04)

Ni ja nikad ali nikad u svom zivotu apple necu kupiti. Mnogo skupa kompanija, za telefon bi i mogao da se otvorim.

Oliver Nedeljković

pre 9 godina

Komentari ovde su komedija. Toliko mrznje prema kompaniji iz Kupertina. Sta su oni vama licno skrivili u zivotu zivo me zanima? Sto bi Taylor Swift u svojoj pesmi rekla: haters gonna hate, hate, hate, hate, hate; I'm just gonna shake, shake, shake, shake, shake; I shake it off, I shake it off!
(Zarko, 11. februar 2015 14:16)

Citiranje Taylor Swift najbolje govori o fanovima dotične kompanije

Partners In Kryme

pre 9 godina

@neutralni felsh
Sve si lepo napisao, ali dzabe. Ovde ljudi kada u naslovu vide Apple, odmah im pobeli pred ocima i iskljuci im se i ono malo zdravog razuma. Narocito su zabavni oni koji smatraju da su "pametniji" jer ne koriste Apple proizvode, i to isticu sa ponosom. Grdne li pameti.

Виртуалан

pre 9 godina

Све је то виртуалан новац, епл не може да се мери ни са једном државом на свету, ово за Швицу је тешка глупост.

Ha,Ha

pre 9 godina

Švajcarska pusti franak sa lanca, i za par sati mu vrednost skoči 40%.To jabučari nikad neće moći.A vrednost na berzi je, danas jesi sutra nisi, špekulacije pa ako prođe, prođe.

perapk

pre 9 godina

@Marko
zagrižena jabuka je ustvari Tjuringova jabuka (mada to nisu zvanično priznali). Alan Tjuring je OTAC kompjutera. Izvršio je samoubistvo tako što je zagrizao jabuku u koju je ubrizgao cijanid, jer je bio gej (ne mogu da upotrebim meni draži izraz), a to je bio gadan prestup u Britaniji u prvoj polovini 20. veka, pa ga je vlast praktično dovela do toga.

neutralni felsh

pre 9 godina

njihov uspeh, brending, marketing, plasman, to je za svako postovanje. i pljuvanje po tome pre pokazuje potajnu bedu duha nego sto pokazuje upucenost i sopstveni stav.
(neutralni felsh, 11. februar 2015 13:03)

da, zaboravio sam da spomenem: ovo isto otprilike vazi i za rivala samsunga. bas ono sto im mnogi zameraju ovde - firma koja je pocela sa proizvodnjom raznih "andramolja" (cuveni fenovi i pegle), koje nemaju toliko veze sa elektronikom, isprva stidljivo se ubacila u "tesku sitnu elektroniku", isprva na tom polju bila sinonim za smotanost, ali... deceniju kasnije, evo ih na vrhu po etabliranosti - dakle, od pegle, video rekordera pa do mikroprocesora. smesni su oni koji kritikuju samsung zbog "skromne proslosti" i "neadekvatnog porekla" - to je bas razlog za divljenje i ful respekt: predjeni put je prvo merilo vrednosti. tako postujemo i sebe, mi smo seljacka i radnicka zemlja, nasi roditelji i babe dede, mahom je to bila beda i sirotinja, daleko je to od gradjanskog staleza i zlatnih viljuski u stanu u centru grada, a vi mi se pojedini tu ponasate kao nela vrlo probirljiva burzoazija, nije nego - bolje ucite od najboljih ;)

Stanojko

pre 9 godina

Da čitate pažljivije, videli bi da je u tekstu navedeno da firma vredi više nego BDP navedenih država. I ove teorije zavere, baze na Bliskom istoku koje imaju veze sa Appleom koliko i ja sa trećom ligom rukometa u Luksemburgu.
Najpametniji narod na svetu, nema šta.

cicvara

pre 9 godina

@statisticar Prijatelju koliki je tvoj IQ? Pročitaj još jednom šta si napisao, pa se malo raspitaj sta sve proizvodi apple... Predrasude, predrasude i samo predrasude, onaj ko koristi apple proizvode min 10 godina zna šta je apple i da li vredi te pare. Ti i tebi slični koji su čuli za apple od pojave njihovog telefona, možete samo da budete samo ljubomorni, da trolujete i ništa više. I ako ne volim previše amere, za apple im skidam kapu :)

Zenski i muski pol - dame i gospoda

pre 9 godina

Evo za ljubitelje jabuke jos jedan gedzet iz iste kuce da im izvuce jos nesto malo para iz dzepa. Znam da ce vam se silno dopasti: http://hitech.vesti.ru/news/view/id/6423

Doduse, ne moze ama bas nista sa njim da se uradi, osim da se lepo nosi (i kosta od 350 do 4000 $), al treba Eplu jos koja milijardica iz dzepa lakovernih.

A testovi AnTuTu na Samsung Galaxy S6 Edge pokazali 60 978. Na drugom mestu rekorder je bio Meizu MX 4 sa 48 792. To je ona firma kojoj su se juce ovde mnogi smejali sa Alibabom.

nasdac

pre 9 godina

Poređenje je detinjasto i glupo.
Porede se babe i žabe. Pravo poređenje bi bilo ukupna procenjena vrednost Aplea i vrednost Švajcarske, ili vrednost godišnje priozvodnje Aplea i godišnje proizvodnje (BDP) Švajcarske. To su kategorije za smisleno poređenje, a ovako... smešno i glupo. Samo top 4, 5 švajcarskih kompanija zajedno, vrede više od Aplea, a gde su hiljade i hiljade drugih swiss kompanija. Takođe berzanska vrednost je relativna. Setite se Enrona. Visoka vrednost na berzi prebogate američke kompanije koja je preko noći nestala i propala kada se otkrilo da su izveštaji o kapacitetima budućih naftnih nalazišta u vlasništvu kompanije namerno lažirani. Naravno da Aple nije ta priča, ali jedan njihov promašaj, jedna loša odluka o budućem pravcu razvoja, moze da ih uništi i da nestanu, bukvalno. Bilo je takvih primera u istoriji biznisa koliko hoćete. Ko se još seća Telefunkena i Grundiga.

Nemanja

pre 9 godina

Marko, zato trebas da se informises. Zasto su 1976. godine nazvali firmu Apple Computers? Pronadji njihov prvi logo i mislim da ce ti biti jasno... Hoce ako si pazljivo slusao na casovima fizike, zasto nas jabuka...? Naravno, postoji jos jedan razlog izbora bas tog imena i u pitanju je igra znacenja reci i osecaja koje je tad izazivalo kod ljudi. Imas internet, koristi ga za sve sto te interesuje, citaj, uci.
Cestitam menadzmentu kompanije na uspesima. Eh, da mi imamo samo jednu takvu firmu...

neutralni felsh

pre 9 godina

@neutralni felsh
Sve si lepo napisao, ali dzabe. Ovde ljudi kada u naslovu vide Apple, odmah im pobeli pred ocima i iskljuci im se i ono malo zdravog razuma. Narocito su zabavni oni koji smatraju da su "pametniji" jer ne koriste Apple proizvode, i to isticu sa ponosom. Grdne li pameti.
(Partners In Kryme, 11. februar 2015 14:12)


sta da ti kazem, kolega... pre par godina jedan zateceni gost u kuci mi poce pricati kako je "pioneer" pukao i da nisu nesto posebno kvalitetni, gledajuci (i slusajuci) moj vremesni par zvucnika (dva trosistemska studio monitorca, nista posebno ali imaju dosta veran zvuk) i pojacalo. ok, znam sve to, pioneer jeste uglavnom prosek za audio hi-fi, sta dalje da pricamo, znam da ima bolje ali ja nisam klepton, meni se svidja, a i ljudima koji se vise razumeju od mene (imam par prijatelja, serioznih muzikanata), tako da mi bolje i ne treba. ma ne vredi, jesu ok, kaze, ali imaju malo basa bla bls bla, ama ja ne volim bas kad brunda, bas to jeftino zvuci, kazem ja, ne vredi ni dalje, ima firma ta i ta bose, tehnics, ferari, apolo, enterprajz, discovery, vidim da je bolje da menjam sagovornika (bila mi je slava, da)... ali evo ide creshendo poenta: posle godinu dana nabasam ja kod njega, kad ono dva osrednja microlab zvucnika pored kompa, ispod komp stola, da noge slusaju muziku. gde ti je taj hi fi majstore, pitam u sali, kaze ovo je neka specijalna edicija - vrh, on je odusevljen... meni zao njega, zao mi mene, zao mi svega. nisam snob, svako slusa zvuk na onome sta moze da priusti (vazi za sve, od hrane do zene) ali najgore je mrzeti mercedes a voziti caletovu peglicu. to je frustracija, a ne ispravan logicki sud. to nas na svakom planu kao narod iznova i iznova kolektivno remeti, cista glupost kao obest - neusredsredjen rad uma.

Maks

pre 9 godina

@ (perapk, 11. februar 2015 13:29)

Jabuka na logotipu firme Apple nema blage veze sa tim što pišeš.

Originalni logotip firme Apple iz 1976. godine (te godine su osnovali firmu) je bio crtež Newtona kako sedi ispod drveta jabuke (uzmi pogledaj neki članak o firmi Apple... ima slika)... drugi logotip je bio pojednostavljen (valjda zato što je originalni imao preiviše detalja), ali je zadržao simboliku koja se najčešće vezuje za Newtona, to jest jabuku (čuo si valjda priču o Newtonu i jabuci) i boje svetlosti koja izlazi iz prizme (jer je to bilo jedno od šire poznatih Newtonovih otkrića... pre Newtona se smatralo da svetlost nema boju, a Newton je prizmom otkrio da svetlost ustvari sadrži razne boje)... treći logotip je ponovo bio pojednostavljen, pa je bio samo silueta jabuke... itd.

Znači, istorija njihovog logotipa nije nešto "nerazjašnjeno", pa da ti sad izmišljaš nekakvo tvoje tumačenje.

Nemoj da si kao oni što smišljaju neke novokomponovane teorije o značenju toponima "Dardanija", iako su stari Grci još odavno pisali da je Dardanija nazvana po Dardanosu (koji je prema grčkoj mitologiji osnovao Dardaniju i Troju... Dardani je drugi naziv za ljude iz Troje, a i Dardaneli su nazvani po Dardaniji... to su opšte poznate stvari koje lako mogu da se nađu u istorijskim člancima... al' viđam na Internetu da neki pišu da to navodno ima neke veze sa albanskom reči za krušku "dardhe", iako su stari Grci već objasnili značenje i to nema veze sa nekakvim kruškama).

Јаа

pre 9 godina

Napravis proizvod za 15 $, prodas ga za 800$ i pritom isperes ljudima mmozak,da je i to malo za takvu "stvar"... btw. prvi put sa dosao u dodir sa iphone-om 2008,i tvrdim da je tada apple bio majka,sad je krajnje infantilno patiti za najnovijim modelom,koji se malo razlikuje od modela iz 2008.:-)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Je suis Covek, 11. februar 2015 11:59)

Направи ти производ за 15 долара и продај га за 15.000 ко ти брани...

Dejan

pre 9 godina

Poredi se ukupna vrednost Apple-a, a samo godisnji obim proizvodnje Svajcarske. Probajte da je kupite sve firme, zemljiste, infrastrukturu i ostale vrednosti Svajcarske za taj novac, ili milion puta veci.

poredjenje neporedivog

pre 9 godina

To znaci da Apple vredi vise nego sto Svajcarska zaradi za godinu dana. Niti Apple zaradi vise nego cela Svajcarska za godinu dana, niti Apple vredi vise nego Svajcarska.

Zeko Peko

pre 9 godina

Ispada da svi ostali koji prave telefone ih prave za dzaba jer 93 odsto ukupnog profita industrije smartfona u svetu uzme Apple. Pa gde tu ima logike?

milan

pre 9 godina

Novinari koji pisu ili kopiraju ove tekstove bi zarad tacnosti mogli malo da pogledaju osnovne ekonomske pojmove. Market cap se ne moze porediti sa drustvenim proizvodom jedne zemlje...pa samo Novartis, Svajcarska farmaceutska kompanija ima market kapitalizaciju oko 280 milijardi, dok je godinlsnji prihod do 50milijardi. Dodajte jos Glencore, Roche itd.i te 2-3 kompanije vec imaju market kapitalizaciju vecu od Apple. Nije za porediti sa Svajcarskim bogatsvom kao drzavom.

top lista nadrealista

pre 9 godina

Voleli ih il ne voleli moramo ih postovati. Za 3 meseca Srbija je u minusu 1 milijardu a oni u plusu 13. Strasno. Daj da im damo besplatno zemljiste da prebace kod nas 1 fabrikicu :-)

roller

pre 9 godina

cuo sam ja od nekih vrlo ucenih i pametnih ljudi koji ovde ostavljaju vrlo dubokoumne komentare da apple telefoni nista ne valjaju i da se nista ne razlikuju od androida... verujem im, jer je svako ko tvrdi tako nesto u najmanju ruku isprobao bar po jedan uredjaj na ios-u, windows-u i androidu pa poucen svojim velikim iskustvom i visoko strucnim misljenjem tvrdi tako nesto..

Pezos

pre 9 godina

Ali najjaci likovi su mi ovi sto pricaju,ovce,vune...Ja imam privatnu firmu ,i kad vas oderem ,mali deo vase vune zamenim za iPhone a sa ostatkom zivim bas lepo.Bitno je pljuvati po uspesnima a to sto niste u mogucnosti da sipate gorivo,odete na veceru...to je manje vazno.Srpska posla zato ste tu gde jeste i nikada se necete pomeriti sa mrtve tacke

Eh

pre 9 godina

Nije to isto...zamena teza. Apple kosta toliko a Svajcarska zaradjuje nesto manje. Po tome je neki automobil bogatiji od cele jedne prosecne plate u Srbiji (naravno). Pritom u Applu nema toliko milionera kao u Svajcarskoj

Apple i Švicarac

pre 9 godina

@Čisto lupetanje gluposti. To je isto kao da ja moju firmu procenim na 50 milijardi dolara. Kao jači su od cele Švajcarske, a samo jedan Vacheron Constantin sat košta po 500.000 evra, da ne spominjem druge marke satova i drugih nakita, kao i banke koje su možda i najjače u celom svetu. Čisto Američko preuveličavanje
(lol, 11. februar 2015 11:54)
Hahahahha mislim da nije to bas ko da ti procijenis svoju firmu na 50 milijardi, bas mislim da nije isto Hahahahahaha.... Vrijednost Apple-a je broj dionica X njihova vrijednost na burzi, vrlo jasno i transparentno. Koliko ima tvoje dioničko društvo dionica i po koliko kotiraju? :D :D

ekonomista

pre 9 godina

Losa je procena, apple vredi 710 milijardi, ali Svajcarska svake godine peoizvede svoj BDP, nije to jednom pa nikad vise. A apple ne proizvede svake godine 710 milijardi.

Leon?

pre 9 godina

Jel moze neko da mi objasni sto Srbi hejtuju Apple? Na svaki clanak o apple-u 80% komentara je pljuvanje I vredjanje.
(Amerikanac, 11. februar 2015 16:16) - Najkrace objasnjenje je OTROVNA LJUBOMORA IZ NEMASTINE!

neutralni felsh

pre 9 godina

(neutralni felsh, 11. februar 2015 13:03)

A tvoj problem je?
(Colt, 11. februar 2015 14:20)


to sto cesto odgovaram na glupa pitanja.

Mavs

pre 9 godina

@Maks
Džobs je rekao da su se nazvali Apple da bi bili ispred Atarija u telefonskom imeniku. :D

@enigma
Zašto si imao kompleks od ajfona ranije? I ne samo ti nego gomila likova ovde. Ako mrziš model telefona koji čak ni ne poseduješ to znači da imaš kompleks od njega, drugog objašnjenja nema. El to do ljubomore? Ako znaš da je nešto inferiorno i precenjeno jednostavno bi ga ignorisao...

Nebojša

pre 9 godina

Svaka čast ali Švajcarci svake godine zarade za čelu apple kompaniju ili dve u zavisnosti od trenutne vrednosti applea a koliko decenija ili vekova bi apple morao da ima rekordnu zaradu da kupi švajcarsku to je veće pitanje.

Maks

pre 9 godina

@ Čovek

Pa ako misliš da ih košta $15 dolara da naprave neki telefon/računar, zašto ti ne napraviš isto, pa da se obogatiš?

Verovatno ih samo Internet servisi za jedan uređaj tokom nekoliko godina koštaju više koštaju od 15 dolara... iCloud se ne finansira od reklama kao neki Google servisi, pa da im reklame pokrivaju troškove servisa koje daju besplatno svojim korisnicima.

A gde su razvoj softwarea, pa internet saobraćaj što potroše za distribuciju softwarea, pa struja za servere... pa i materijal za proizvodnju raznih komponenti košta, pa mašine koštaju (i to jako puno), pa plate za radnike... a računaj i da mašinama može da se desi i da proizvedu neku komponentu sa greškom, tako da i kontrola kvaliteta košta, a imaju i neki gubitak na komponentama koje u fabrici otpišu kao škart i koje ne mogu kasnije da prodaju... Pa kolike troškove imaju oko davanja garancije, podrške, transporta... itd.


@ (Radomir, 11. februar 2015 11:01)

Samsung nema svoju zasebnu platformu ni za desktop, ni za telefone... tako da neko može da pređe sa Samsung laptopa na neki drugi Windows/Linux laptop bez menjanja platforme ili da sa nekog Samsung telefona pređe na neki drugi Android telefon bez menjanja platforme.

Ljudi uglavnom ne menjaju često platformu, pogotovo firme.

Tako da, ako neko već koristi neki Mac ili neki iOS uređaj, veća je verovatnoća da će ponovo da kupi laptop/tablet/telefon od Apple... veća nego da neki Samsung korisnik neće da pređe na neku drugu marku.

Vasilije

pre 9 godina

Kad sam u poseti prijateljima u inostranstvu, imam priliku da koristim Apple laptop i telefon. Zaprepascujuce dobar dizajn, softver, upotrebljivost. Ali, za mene preskupo. I onda se vratim Srbiji i Samsungu, i sve je to ok.

Pedjanski

pre 9 godina

Postali smo robovi kapitalizma (potrošačkog društva). Meni je i moj telefon dobar, služi svrsi, zadovoljava moje potrebe. Jeste li se ikada zapitali kolko je kineske krvi u tom telefonu? Mislim na pravu krv. Znate li u kakvim uslovima rade radnici koji proizvode veše malo božansvo? Naravno o tome se ćuti. Jedino je bitno koliko je ko zaradio.

Dragan

pre 9 godina

Svaka cast Apple-u ali kapitalizacija i godisnji bruto proizvod po stanovniku su dve potpuno razlicite kategorije i nisu uporedive.

Milan

pre 9 godina

Nije Apple bogatiji od svajcarske, nego je vredniji. Bogatstvo se meri u posedovanju necega, a vrednost je fiktivna i zavisi od posmatraca. Vas clanak se odnosi na "market capitalization", a ne na posedovanje novca kompanije Apple.

Mavs

pre 9 godina

...Apropo prepirke oko značenja Apple logotipa (od drugog nadalje), jabuka je bila u boji kako bi se reklamirala podrška za boju Apple II računara, a bila je zagrižena kako bi se lakše razlikovala od breskve ili kajsije.
Ime Apple je odabrano zato što je zvučalo najmanje glupo od ponudjenih imena, a niko drugi se nije setio boljeg do kraja tog dana kada su odlučivali kako će se zvati.
Mislim da sam sve ovo pročitao u zvaničnoj Džobsovoj biografiji, ili bar dva od tri podatka.
Naravno postoji šansa da je sve ovo netačno, Džobs je vrlo često izmišljao priče iz bog zna kojih razloga koje su se posle ispostavile kao netačne, ali generalno više verujem objašnjenjima gde se pominje praktična primena bez nekog simbolizma...

Zoki

pre 9 godina

U tekstu se jasno objašnjava da se radi o GDP. Međutim, i godišnji promet (revenue) koji Apple napravi je ogroman, preko 180 milijardi dolara. Nije kao Švajcarska ali je četiri puta veči od GPD Srbije.