Sreda, 28.01.2015.

14:29

YouTube se oprašta od Flasha, prelazi na HTML5

Izvor: Izvor: B92, The Verge

YouTube se oprašta od Flasha, prelazi na HTML5 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

Marx

pre 9 godina

@ (Ske, 29. januar 2015 13:33)

Podatak o odnosima u brzinama animacija u flashu i html5 je otprilike toliki, ali...

Kapiraš da su animirani filmovi na YouTube-u video zapisi kao i sav drugi sadržaj na sajtu. U zavisnosti od rezolucije pohranjeni u određenom formatu (mp4, webm...) isto kao i svaki drugi video. Nema drugih animacija na sajtu. U flashu je odrađen plejer koji vrši reprodukciju video zapisa.

Ispeci pa reci... pre no što čoveku kažeš: "a web ostavi onima koji se zaista bave webom."

dragan

pre 9 godina

Jedna napomena za onekojima you tube neradi dobro da ponovo instaliraju pretraživač i to na najnoviju verziju.Na nekim pretraživačima se i pojavio upozorenje da više nije podržan u starim pretraživačima i da se instalira nova verzija pretraživača.

Ske

pre 9 godina

(Zg, 28. januar 2015 20:29)

Ako kazes da je sve isto, zasto je onda na vecini testova HTML5 brzi u prikazivanju animacija i do 60-70%
Idi ti jos podrzavaj hardverska ubrzanja, i nek ti izgori procesor ako hoces, a web ostavi onima koji se zaista bave webom.

Surovi

pre 9 godina

Hvala bogu da fles polako umire.Nista nije u stanju da ukuca racunar kao to djubre od softvera.Od samog strimnga su gori sajtovi radjeni u flesu,posto po pravilu nikada ne rade kako treba,pogotovo ali je sporiji net,pretesku su i puni kojekakvog djubreta koje vam skace pred ocima.

igor

pre 9 godina

Sve je isto, vrtić, osnovna, srednja, 30g, 40, 50,
ljudi su uvjek isti, načuju nešto od seoskog prca koji najbolje viče
i onda ponavljaju priču... zvezda, partizan, html5, fleš.
ou jeah umro fles... u as3 je milina programirati, zato i postoji milion flash igrica, za razliku od senilnog html (ne)standarda, al jbga reko Stevo da ne valja...

kljaic milenko

pre 9 godina

ja sam linux korisnik i kao po pravilu koristim samo lowercase ascii, ali drago mi je da je flash konacno nestao. kad bi svi radili po standardima svet bi bio bolje mesto.

Tonino

pre 9 godina

Ma samo neka umre više...koliko je doneo mogućnosti, toliko je postao i možda najgori bloatware na svetu. Doduše matična firma je poznata po tome...

sivonja

pre 9 godina

na firefox 36 beta4 radi odlicno ali mora da se izmeni mediasource da bi pustao 1080p i navise, nativno je limit 720p. Takodje iskljuciti hardversku akceleraciju u podesavanjima. Bez seckanja 1080p, 30 ili 60fps, kako god. Konacno ubogi flash da batale

dzonikg

pre 9 godina

Na starijim laptopovima koji nemaju gpuvoe bas novije generacije html 5 ce da radi gore nego flash tj zauzimace vise cpu i vise jesti bateriju.. Na novijim laptopovima ce da radi bolje.
Resenje za starije laptopove je program mini tube. On sve u youtubu pusta u native formatu tj mp4 koji podrzava bukvalno i pentijum trojke.. Znaci nekom single coreu gde u chromeu pustis youtube a on secka i procesor 100% zauzet u mini tubu ce da radi bez ikakvog seckanja i to sa samo 10% zauzetosti procesora.. Npr mini tube mi pusta 720p youtube savrseno na procesoru intel 1.6 ghz m koji je star vise od 11 godina.

Demius

pre 9 godina

@markantz
"Na racunaru na kojem youtube u flashu "secka", seckace i u HTML5..."
Promašio si poentu.Adobe flash se najvećim delom oslanjao na CPU rendering i zato je na mašinama sa slabijim CPU drastično kočio i usporavao video.Sad to više nije slučaj, jer većinu posla preuzima GPU.Tako da sada na primer i na najslabiji APU može hendlovati 1440p (2k), pa čak i 2160p (4k) bez problema.Naravno uz pristojnu brzinu Net-a i neki kvalitetan browser...

nemanja

pre 9 godina

Ali Firefox ne moze da pusti html5 u 480p i 1080p rezolucijama na youtube, ta opcija prosto ne postoji. Sem ako se nesto ne menja od pomenute beta verzije. Bilo bi super da je tako. Inace super vest, jos samo da twitch.tv uvede html5 i da vise nikad ne vidim flash...

Adriano_Galliani

pre 9 godina

Konacno da se komentatori sa ovog sajta jednoglasno sloze sa Apple-om oko necega. Apple je prvi rekao neizrecivo - da je Flash kanta koja guta resurse i nije dozvolio to na svojim telefonima. Isto se desilo i sa floppy diskovima. To sto Apple ubije, samo je pitanje vremena kada ce stvarno da umre. Hvala Apple i RIP Flash!
(jolly, 28. januar 2015 16:35)

Нормално да није дозволио, до скора је имао једнојезгарни процесор на 200 мегахерца, вероватно би експлодирао ако би пустио Флеш на њему :)

Шалу на страну, наравно да су хтели да сакрију хардверску инфериорност свог уређаја од 1000 евра у односу на Самсунг, Сони и ХТЦ са квадовима на 2 гигахерца.

Punky

pre 9 godina

Ja sam Linux korisnik i kao po defaultu veliki protivnik flash tehnologije, a druge strane pratioc html tehnologije i standarda od prvih dana. Ipak, u ovom tekstu se zanemaruju igrice koje rade u fleshu. jeste, ovo je tekst vezan za youtube, ali neće flash tek tako propasti, ne očekujte to...

Zg

pre 9 godina

Koliko pogresnih informacija u samo jednom pasusu.
(Ske, 28. januar 2015 18:58)

Ti si još gori :)

"Flash nema pristup GPU vec koristi CPU da renderuje animaciju"

Nije istina. Flash podržava hardversku akceleraciju. Idi na YouTube, desni klik, Settings. Odmah na prvom tabu ti je "Enable hardware acceleration".

Imaš i desni klik pa "Stats for nerds". Tamo imaš status akceleracije renderinga i decodinga.

"HTML5 nije plejer i ne pusta video pa shodno tome, ne ocekujemo da single core sazvace H264, jer HTML5 NIJE plejer, vec web standard. Video ili animacija se izvrsava na serveru koji hostuje fizicki fajl i tvoj kompjuter tu ne radi ama bas nista. "

HTML5 jest standard, ali video se renderira na tvom računalu. Koje radi potpuno jednaku stvar kao i Flash.

"Starije masine ce se preporoditi sa HTML5 i CSS3"

Neće. YouTube gura H.264 i VP9/WebM. I u Flashu, i u HTML5 nativnom obliku.

Sve je isto.

Milos

pre 9 godina

Jel moze neko ucen da mi odgovori kako da na starijem kompu jutube radi iole kako je radio pre 5 godina? Sta se to promenilo pa ovoliko koci i secka? Rezolucija je i dalje 36op. Vindovs XP sp3,bilo koji brovser(svi isto lose rade). Malo je bolje kada vratim na starije verzije fles plejera(9-ka ne radi kako treba tako da je na verziji 10). Mislim da bolje radi i kada je onaj majkrosoft frejmvork na 2.0 umesto na 3.5. Sta covek da uradi kako bi jutube radio kao nekad? Sljakao je kao leptir i na Duronu od 1.2mhz...

Zg

pre 9 godina

Još da umre kompletno, pa da umru i banneri sa njim. I cela produkcija bannera, koja je mrcvarenje jedne prastare platforme.
(Rambo, 28. januar 2015 16:02)

Nije ti palo na pamet da ćeš sada imati HTML5 bannere, koje će biti malo teže blokirati, jer će biti dio same stranice, a ne vanjski container?

Za Flash si barem staviš "click to play", ako ništa drugo. Za ovo nećeš moći. Samo čekaj da ti počnu vrištati reklame u tabovima... I animacije i zvuk. Dok je Flash fizički odvojen od web stranice i ne može ju ama baš nikako mijenjati, ovo je HTML i radi što hoće.

Smrt Flasha je dobra stvar sama po sebi, ali reklame će početi stvarati sve veće probleme dok AdBlock raznih vrsta i oblika ne dobije neku heurističku zaštitu protiv takvih stvari.

Ske

pre 9 godina

Na racunaru na kojem youtube u flashu "secka", seckace i u HTML5... To je cinjenica, a narverska zahtevnost nije problem flasha, problem je malo i do YT. Kako ocekujete da vam single core CPU sazvace H264????? FLash je definitivno prevazidjen kao i super savrseni laptopovi sa singlecore procesorima :)
(markantz, 28. januar 2015 17:53)

Koliko pogresnih informacija u samo jednom pasusu.
Flash nema pristup GPU vec koristi CPU da renderuje animaciju, ZATO ti je potreban dobar kompjuter i ZATO nekim komentatorima sa slabijim masinama YouTube "stuca" u vecoj rezoluciji. U sustini, nije YouTube, vec procesor.
HTML5 nije plejer i ne pusta video pa shodno tome, ne ocekujemo da single core sazvace H264, jer HTML5 NIJE plejer, vec web standard. Video ili animacija se izvrsava na serveru koji hostuje fizicki fajl i tvoj kompjuter tu ne radi ama bas nista.
Starije masine ce se preporoditi sa HTML5 i CSS3

Marx

pre 9 godina

@ (jolly, 28. januar 2015 16:35)

Jeste, flopi disk je propao zato što je Apple tako rekao. Ne zato što je 1.4MB postalo prevaziđeno.

Jeste, i flash je propao zato što je to Apple rekao. Ne zato što ljudima usporava uređaje, troši resurse, bateriju...

Još je rano govoriti o propasti flasha. Još uvek je u masovnoj upotrebi. Ovakve vesti će pogurati taj proces, ali do potpunog ukidanja ćemo još dosta sačekati. Do tada, kod mene je disableovan, osim i trenucima kad je ipak neophodan.

flash from chicago

pre 9 godina

Samo da vidimo kakve ce igre da se prave u html-u...Veliko nazadovanje kada je razvoj online igara. U smislu jezika, sintakse, kvaliteta koda, objektnog programiranja, itd.

Senior Programer

pre 9 godina

Dragi korisnici, ovim putem vas obavestavam da ce i vas PRASTARI kompjuter koga ste odbacili zbog nemogucnosti koriscenja interneta, pre svega YouTube-a, sada cete moci ponovo da ga koristite jer vise necete imati probelma sa kocenjem dok gledate YouTube video. Poenta ranijeg i trenutnog zaglavljivanja racunara na YouTube-u je uzrok slabog procesora i ogromno crpenje resursa od strane servisa zvanog "plugincontainer.exe" kojeg imamo priliku da koristimo kada je u pitanju firefox, opera i jos neki. Chrome ima integrisani plugin u samom browseru ali se takodje oseca pozamasan broj procenata iskoriscenja procesora (preko 90%) dok gledate youtube video sto uzrokuje nepodnosljivo seckanje.
HTML5 radi po totalnoj drugoj organizaciji i kodu, tako da je glavni nosioc video frejma (polje za prikaz video klipa) samo obicna HTML stranica sa prikacenim (embedovanim) video materijalom. Samim tim, najobicniji kompjuter na kome ste nekada gledali DIV-X filmove ce biti ponovo u upotrebi za internet i ostale radnje, sto je strava! Vadite kompjutere iz podruma i sa tavana i preinstalirajte sisteme. Vas procesor moze konacno da odahne! hehe

mcmurphy

pre 9 godina

Ne mozes tek tako ukinuti nesto sto se na veliko i na siroko koristi. Nije Steve Jobs otkrio Ameriku time sto je kritikovao Flash, znali smo i pre njega da je los.

rip

pre 9 godina

nisam ga voleo jos iz doba macromedia-e, kad se samo setim onih sajtova koji su bili potpuno radjeni u flash, smejurija ti ljudi su stvarno bili ovce

markantz

pre 9 godina

Na racunaru na kojem youtube u flashu "secka", seckace i u HTML5... To je cinjenica, a narverska zahtevnost nije problem flasha, problem je malo i do YT. Kako ocekujete da vam single core CPU sazvace H264????? FLash je definitivno prevazidjen kao i super savrseni laptopovi sa singlecore procesorima :)

Zoki

pre 9 godina

Valjda će pojedini "stručnjaci" konačno da shvate da je Apple bio u pravu kada je tvrdoglavo odbijao da podrži Flash na iOS uređajma.

neutralni felsh

pre 9 godina

konacno! renesansa za united komp starudiju :) moze li neko upucen da nam kaze sta ovo tacno znaci za starije racunare, i kako ce oni videti blagodeti ovog html5 standarda? mami secka jutjub na vise od 360p, atom dual core joj se sav obuzme ;)

Ime

pre 9 godina

Konacno! Jos kada je Steve Jobs slao otvorenu kritiku ytubu da prestanu sa favorizovanjem flasha i predju na html5. Ta hardverska zahtevanost flasha me po malo podseca na odnos farmacijske industrije i ovih "neizlecivih" gripova.

jolly

pre 9 godina

Konacno da se komentatori sa ovog sajta jednoglasno sloze sa Apple-om oko necega. Apple je prvi rekao neizrecivo - da je Flash kanta koja guta resurse i nije dozvolio to na svojim telefonima. Isto se desilo i sa floppy diskovima. To sto Apple ubije, samo je pitanje vremena kada ce stvarno da umre. Hvala Apple i RIP Flash!

cepidlaka

pre 9 godina

Kamo lepe sreće da je ovako jednostavno, Flash player je na mnogim sajtovima nezamenljiv jer može da prikaže reklame uprkos AdBlock-u npr.

Rambo

pre 9 godina

Još da umre kompletno, pa da umru i banneri sa njim. I cela produkcija bannera, koja je mrcvarenje jedne prastare platforme. I nek crkne Flash, vala je i zaslužio...

Ske

pre 9 godina

Dobro su se setili.
Flash je jedno djubre koje je bilo relevantno do 2005. na staticnim HTML sajtovima, dok ga je jos razvijala Macromedia.
Gomila smeca koja nema pristup GPU za renderovanje sadrzaja i samim tim usporava i ucitavanje stranica i uredjaj, zahteva instalaciju sopstvenog plejera, Ne podrzava touch screen komande i trosi vise baterije, prouzrokovajuci da se telefoni koji ga podrzavaju vise greju.
Nista od tih problema nije prisutno na HTML5, ali ajde ti to objasni nasim "strucnjacima" kojima je Flash i dalje bitna stavka, kako na racunaru tako i na telefonu.

dejan

pre 9 godina

Konacno adobe flash plejer je zasluzio da propadne i da se vise nikada nevrati,zato sto su stalno povecavali zahtevnost brzim procesorom pa moj lap top i ako je u savrsenom stanju nemoze da koristi you tube zato sto ima singal core procesor kojem je prilikom gledanja video materijala opterecenje procesora bilo na 100%.I video je seckao i prekidao.

Milan

pre 9 godina

Ovo je odlična stvar. Novije verzije flasha su baš kočile i na novijim računarima a tek na starijim. A i html5 napreduje brzo tako da će ovo dati mnoštvo opcija poput filtera i ubrzavanja/usporavanja.

dejan

pre 9 godina

Konacno adobe flash plejer je zasluzio da propadne i da se vise nikada nevrati,zato sto su stalno povecavali zahtevnost brzim procesorom pa moj lap top i ako je u savrsenom stanju nemoze da koristi you tube zato sto ima singal core procesor kojem je prilikom gledanja video materijala opterecenje procesora bilo na 100%.I video je seckao i prekidao.

Milan

pre 9 godina

Ovo je odlična stvar. Novije verzije flasha su baš kočile i na novijim računarima a tek na starijim. A i html5 napreduje brzo tako da će ovo dati mnoštvo opcija poput filtera i ubrzavanja/usporavanja.

Senior Programer

pre 9 godina

Dragi korisnici, ovim putem vas obavestavam da ce i vas PRASTARI kompjuter koga ste odbacili zbog nemogucnosti koriscenja interneta, pre svega YouTube-a, sada cete moci ponovo da ga koristite jer vise necete imati probelma sa kocenjem dok gledate YouTube video. Poenta ranijeg i trenutnog zaglavljivanja racunara na YouTube-u je uzrok slabog procesora i ogromno crpenje resursa od strane servisa zvanog "plugincontainer.exe" kojeg imamo priliku da koristimo kada je u pitanju firefox, opera i jos neki. Chrome ima integrisani plugin u samom browseru ali se takodje oseca pozamasan broj procenata iskoriscenja procesora (preko 90%) dok gledate youtube video sto uzrokuje nepodnosljivo seckanje.
HTML5 radi po totalnoj drugoj organizaciji i kodu, tako da je glavni nosioc video frejma (polje za prikaz video klipa) samo obicna HTML stranica sa prikacenim (embedovanim) video materijalom. Samim tim, najobicniji kompjuter na kome ste nekada gledali DIV-X filmove ce biti ponovo u upotrebi za internet i ostale radnje, sto je strava! Vadite kompjutere iz podruma i sa tavana i preinstalirajte sisteme. Vas procesor moze konacno da odahne! hehe

Rambo

pre 9 godina

Još da umre kompletno, pa da umru i banneri sa njim. I cela produkcija bannera, koja je mrcvarenje jedne prastare platforme. I nek crkne Flash, vala je i zaslužio...

Ske

pre 9 godina

Dobro su se setili.
Flash je jedno djubre koje je bilo relevantno do 2005. na staticnim HTML sajtovima, dok ga je jos razvijala Macromedia.
Gomila smeca koja nema pristup GPU za renderovanje sadrzaja i samim tim usporava i ucitavanje stranica i uredjaj, zahteva instalaciju sopstvenog plejera, Ne podrzava touch screen komande i trosi vise baterije, prouzrokovajuci da se telefoni koji ga podrzavaju vise greju.
Nista od tih problema nije prisutno na HTML5, ali ajde ti to objasni nasim "strucnjacima" kojima je Flash i dalje bitna stavka, kako na racunaru tako i na telefonu.

jolly

pre 9 godina

Konacno da se komentatori sa ovog sajta jednoglasno sloze sa Apple-om oko necega. Apple je prvi rekao neizrecivo - da je Flash kanta koja guta resurse i nije dozvolio to na svojim telefonima. Isto se desilo i sa floppy diskovima. To sto Apple ubije, samo je pitanje vremena kada ce stvarno da umre. Hvala Apple i RIP Flash!

Ime

pre 9 godina

Konacno! Jos kada je Steve Jobs slao otvorenu kritiku ytubu da prestanu sa favorizovanjem flasha i predju na html5. Ta hardverska zahtevanost flasha me po malo podseca na odnos farmacijske industrije i ovih "neizlecivih" gripova.

Zg

pre 9 godina

Još da umre kompletno, pa da umru i banneri sa njim. I cela produkcija bannera, koja je mrcvarenje jedne prastare platforme.
(Rambo, 28. januar 2015 16:02)

Nije ti palo na pamet da ćeš sada imati HTML5 bannere, koje će biti malo teže blokirati, jer će biti dio same stranice, a ne vanjski container?

Za Flash si barem staviš "click to play", ako ništa drugo. Za ovo nećeš moći. Samo čekaj da ti počnu vrištati reklame u tabovima... I animacije i zvuk. Dok je Flash fizički odvojen od web stranice i ne može ju ama baš nikako mijenjati, ovo je HTML i radi što hoće.

Smrt Flasha je dobra stvar sama po sebi, ali reklame će početi stvarati sve veće probleme dok AdBlock raznih vrsta i oblika ne dobije neku heurističku zaštitu protiv takvih stvari.

Adriano_Galliani

pre 9 godina

Konacno da se komentatori sa ovog sajta jednoglasno sloze sa Apple-om oko necega. Apple je prvi rekao neizrecivo - da je Flash kanta koja guta resurse i nije dozvolio to na svojim telefonima. Isto se desilo i sa floppy diskovima. To sto Apple ubije, samo je pitanje vremena kada ce stvarno da umre. Hvala Apple i RIP Flash!
(jolly, 28. januar 2015 16:35)

Нормално да није дозволио, до скора је имао једнојезгарни процесор на 200 мегахерца, вероватно би експлодирао ако би пустио Флеш на њему :)

Шалу на страну, наравно да су хтели да сакрију хардверску инфериорност свог уређаја од 1000 евра у односу на Самсунг, Сони и ХТЦ са квадовима на 2 гигахерца.

mcmurphy

pre 9 godina

Ne mozes tek tako ukinuti nesto sto se na veliko i na siroko koristi. Nije Steve Jobs otkrio Ameriku time sto je kritikovao Flash, znali smo i pre njega da je los.

Marx

pre 9 godina

@ (jolly, 28. januar 2015 16:35)

Jeste, flopi disk je propao zato što je Apple tako rekao. Ne zato što je 1.4MB postalo prevaziđeno.

Jeste, i flash je propao zato što je to Apple rekao. Ne zato što ljudima usporava uređaje, troši resurse, bateriju...

Još je rano govoriti o propasti flasha. Još uvek je u masovnoj upotrebi. Ovakve vesti će pogurati taj proces, ali do potpunog ukidanja ćemo još dosta sačekati. Do tada, kod mene je disableovan, osim i trenucima kad je ipak neophodan.

rip

pre 9 godina

nisam ga voleo jos iz doba macromedia-e, kad se samo setim onih sajtova koji su bili potpuno radjeni u flash, smejurija ti ljudi su stvarno bili ovce

dzonikg

pre 9 godina

Na starijim laptopovima koji nemaju gpuvoe bas novije generacije html 5 ce da radi gore nego flash tj zauzimace vise cpu i vise jesti bateriju.. Na novijim laptopovima ce da radi bolje.
Resenje za starije laptopove je program mini tube. On sve u youtubu pusta u native formatu tj mp4 koji podrzava bukvalno i pentijum trojke.. Znaci nekom single coreu gde u chromeu pustis youtube a on secka i procesor 100% zauzet u mini tubu ce da radi bez ikakvog seckanja i to sa samo 10% zauzetosti procesora.. Npr mini tube mi pusta 720p youtube savrseno na procesoru intel 1.6 ghz m koji je star vise od 11 godina.

neutralni felsh

pre 9 godina

konacno! renesansa za united komp starudiju :) moze li neko upucen da nam kaze sta ovo tacno znaci za starije racunare, i kako ce oni videti blagodeti ovog html5 standarda? mami secka jutjub na vise od 360p, atom dual core joj se sav obuzme ;)

Zg

pre 9 godina

Koliko pogresnih informacija u samo jednom pasusu.
(Ske, 28. januar 2015 18:58)

Ti si još gori :)

"Flash nema pristup GPU vec koristi CPU da renderuje animaciju"

Nije istina. Flash podržava hardversku akceleraciju. Idi na YouTube, desni klik, Settings. Odmah na prvom tabu ti je "Enable hardware acceleration".

Imaš i desni klik pa "Stats for nerds". Tamo imaš status akceleracije renderinga i decodinga.

"HTML5 nije plejer i ne pusta video pa shodno tome, ne ocekujemo da single core sazvace H264, jer HTML5 NIJE plejer, vec web standard. Video ili animacija se izvrsava na serveru koji hostuje fizicki fajl i tvoj kompjuter tu ne radi ama bas nista. "

HTML5 jest standard, ali video se renderira na tvom računalu. Koje radi potpuno jednaku stvar kao i Flash.

"Starije masine ce se preporoditi sa HTML5 i CSS3"

Neće. YouTube gura H.264 i VP9/WebM. I u Flashu, i u HTML5 nativnom obliku.

Sve je isto.

Ske

pre 9 godina

Na racunaru na kojem youtube u flashu "secka", seckace i u HTML5... To je cinjenica, a narverska zahtevnost nije problem flasha, problem je malo i do YT. Kako ocekujete da vam single core CPU sazvace H264????? FLash je definitivno prevazidjen kao i super savrseni laptopovi sa singlecore procesorima :)
(markantz, 28. januar 2015 17:53)

Koliko pogresnih informacija u samo jednom pasusu.
Flash nema pristup GPU vec koristi CPU da renderuje animaciju, ZATO ti je potreban dobar kompjuter i ZATO nekim komentatorima sa slabijim masinama YouTube "stuca" u vecoj rezoluciji. U sustini, nije YouTube, vec procesor.
HTML5 nije plejer i ne pusta video pa shodno tome, ne ocekujemo da single core sazvace H264, jer HTML5 NIJE plejer, vec web standard. Video ili animacija se izvrsava na serveru koji hostuje fizicki fajl i tvoj kompjuter tu ne radi ama bas nista.
Starije masine ce se preporoditi sa HTML5 i CSS3

Zoki

pre 9 godina

Valjda će pojedini "stručnjaci" konačno da shvate da je Apple bio u pravu kada je tvrdoglavo odbijao da podrži Flash na iOS uređajma.

Demius

pre 9 godina

@markantz
"Na racunaru na kojem youtube u flashu "secka", seckace i u HTML5..."
Promašio si poentu.Adobe flash se najvećim delom oslanjao na CPU rendering i zato je na mašinama sa slabijim CPU drastično kočio i usporavao video.Sad to više nije slučaj, jer većinu posla preuzima GPU.Tako da sada na primer i na najslabiji APU može hendlovati 1440p (2k), pa čak i 2160p (4k) bez problema.Naravno uz pristojnu brzinu Net-a i neki kvalitetan browser...

Milos

pre 9 godina

Jel moze neko ucen da mi odgovori kako da na starijem kompu jutube radi iole kako je radio pre 5 godina? Sta se to promenilo pa ovoliko koci i secka? Rezolucija je i dalje 36op. Vindovs XP sp3,bilo koji brovser(svi isto lose rade). Malo je bolje kada vratim na starije verzije fles plejera(9-ka ne radi kako treba tako da je na verziji 10). Mislim da bolje radi i kada je onaj majkrosoft frejmvork na 2.0 umesto na 3.5. Sta covek da uradi kako bi jutube radio kao nekad? Sljakao je kao leptir i na Duronu od 1.2mhz...

Punky

pre 9 godina

Ja sam Linux korisnik i kao po defaultu veliki protivnik flash tehnologije, a druge strane pratioc html tehnologije i standarda od prvih dana. Ipak, u ovom tekstu se zanemaruju igrice koje rade u fleshu. jeste, ovo je tekst vezan za youtube, ali neće flash tek tako propasti, ne očekujte to...

markantz

pre 9 godina

Na racunaru na kojem youtube u flashu "secka", seckace i u HTML5... To je cinjenica, a narverska zahtevnost nije problem flasha, problem je malo i do YT. Kako ocekujete da vam single core CPU sazvace H264????? FLash je definitivno prevazidjen kao i super savrseni laptopovi sa singlecore procesorima :)

Tonino

pre 9 godina

Ma samo neka umre više...koliko je doneo mogućnosti, toliko je postao i možda najgori bloatware na svetu. Doduše matična firma je poznata po tome...

cepidlaka

pre 9 godina

Kamo lepe sreće da je ovako jednostavno, Flash player je na mnogim sajtovima nezamenljiv jer može da prikaže reklame uprkos AdBlock-u npr.

flash from chicago

pre 9 godina

Samo da vidimo kakve ce igre da se prave u html-u...Veliko nazadovanje kada je razvoj online igara. U smislu jezika, sintakse, kvaliteta koda, objektnog programiranja, itd.

Marx

pre 9 godina

@ (Ske, 29. januar 2015 13:33)

Podatak o odnosima u brzinama animacija u flashu i html5 je otprilike toliki, ali...

Kapiraš da su animirani filmovi na YouTube-u video zapisi kao i sav drugi sadržaj na sajtu. U zavisnosti od rezolucije pohranjeni u određenom formatu (mp4, webm...) isto kao i svaki drugi video. Nema drugih animacija na sajtu. U flashu je odrađen plejer koji vrši reprodukciju video zapisa.

Ispeci pa reci... pre no što čoveku kažeš: "a web ostavi onima koji se zaista bave webom."

nemanja

pre 9 godina

Ali Firefox ne moze da pusti html5 u 480p i 1080p rezolucijama na youtube, ta opcija prosto ne postoji. Sem ako se nesto ne menja od pomenute beta verzije. Bilo bi super da je tako. Inace super vest, jos samo da twitch.tv uvede html5 i da vise nikad ne vidim flash...

kljaic milenko

pre 9 godina

ja sam linux korisnik i kao po pravilu koristim samo lowercase ascii, ali drago mi je da je flash konacno nestao. kad bi svi radili po standardima svet bi bio bolje mesto.

sivonja

pre 9 godina

na firefox 36 beta4 radi odlicno ali mora da se izmeni mediasource da bi pustao 1080p i navise, nativno je limit 720p. Takodje iskljuciti hardversku akceleraciju u podesavanjima. Bez seckanja 1080p, 30 ili 60fps, kako god. Konacno ubogi flash da batale

igor

pre 9 godina

Sve je isto, vrtić, osnovna, srednja, 30g, 40, 50,
ljudi su uvjek isti, načuju nešto od seoskog prca koji najbolje viče
i onda ponavljaju priču... zvezda, partizan, html5, fleš.
ou jeah umro fles... u as3 je milina programirati, zato i postoji milion flash igrica, za razliku od senilnog html (ne)standarda, al jbga reko Stevo da ne valja...

Surovi

pre 9 godina

Hvala bogu da fles polako umire.Nista nije u stanju da ukuca racunar kao to djubre od softvera.Od samog strimnga su gori sajtovi radjeni u flesu,posto po pravilu nikada ne rade kako treba,pogotovo ali je sporiji net,pretesku su i puni kojekakvog djubreta koje vam skace pred ocima.

Ske

pre 9 godina

(Zg, 28. januar 2015 20:29)

Ako kazes da je sve isto, zasto je onda na vecini testova HTML5 brzi u prikazivanju animacija i do 60-70%
Idi ti jos podrzavaj hardverska ubrzanja, i nek ti izgori procesor ako hoces, a web ostavi onima koji se zaista bave webom.

dragan

pre 9 godina

Jedna napomena za onekojima you tube neradi dobro da ponovo instaliraju pretraživač i to na najnoviju verziju.Na nekim pretraživačima se i pojavio upozorenje da više nije podržan u starim pretraživačima i da se instalira nova verzija pretraživača.

jolly

pre 9 godina

Konacno da se komentatori sa ovog sajta jednoglasno sloze sa Apple-om oko necega. Apple je prvi rekao neizrecivo - da je Flash kanta koja guta resurse i nije dozvolio to na svojim telefonima. Isto se desilo i sa floppy diskovima. To sto Apple ubije, samo je pitanje vremena kada ce stvarno da umre. Hvala Apple i RIP Flash!

cepidlaka

pre 9 godina

Kamo lepe sreće da je ovako jednostavno, Flash player je na mnogim sajtovima nezamenljiv jer može da prikaže reklame uprkos AdBlock-u npr.

Zoki

pre 9 godina

Valjda će pojedini "stručnjaci" konačno da shvate da je Apple bio u pravu kada je tvrdoglavo odbijao da podrži Flash na iOS uređajma.

markantz

pre 9 godina

Na racunaru na kojem youtube u flashu "secka", seckace i u HTML5... To je cinjenica, a narverska zahtevnost nije problem flasha, problem je malo i do YT. Kako ocekujete da vam single core CPU sazvace H264????? FLash je definitivno prevazidjen kao i super savrseni laptopovi sa singlecore procesorima :)

Ime

pre 9 godina

Konacno! Jos kada je Steve Jobs slao otvorenu kritiku ytubu da prestanu sa favorizovanjem flasha i predju na html5. Ta hardverska zahtevanost flasha me po malo podseca na odnos farmacijske industrije i ovih "neizlecivih" gripova.

Adriano_Galliani

pre 9 godina

Konacno da se komentatori sa ovog sajta jednoglasno sloze sa Apple-om oko necega. Apple je prvi rekao neizrecivo - da je Flash kanta koja guta resurse i nije dozvolio to na svojim telefonima. Isto se desilo i sa floppy diskovima. To sto Apple ubije, samo je pitanje vremena kada ce stvarno da umre. Hvala Apple i RIP Flash!
(jolly, 28. januar 2015 16:35)

Нормално да није дозволио, до скора је имао једнојезгарни процесор на 200 мегахерца, вероватно би експлодирао ако би пустио Флеш на њему :)

Шалу на страну, наравно да су хтели да сакрију хардверску инфериорност свог уређаја од 1000 евра у односу на Самсунг, Сони и ХТЦ са квадовима на 2 гигахерца.

dejan

pre 9 godina

Konacno adobe flash plejer je zasluzio da propadne i da se vise nikada nevrati,zato sto su stalno povecavali zahtevnost brzim procesorom pa moj lap top i ako je u savrsenom stanju nemoze da koristi you tube zato sto ima singal core procesor kojem je prilikom gledanja video materijala opterecenje procesora bilo na 100%.I video je seckao i prekidao.

Senior Programer

pre 9 godina

Dragi korisnici, ovim putem vas obavestavam da ce i vas PRASTARI kompjuter koga ste odbacili zbog nemogucnosti koriscenja interneta, pre svega YouTube-a, sada cete moci ponovo da ga koristite jer vise necete imati probelma sa kocenjem dok gledate YouTube video. Poenta ranijeg i trenutnog zaglavljivanja racunara na YouTube-u je uzrok slabog procesora i ogromno crpenje resursa od strane servisa zvanog "plugincontainer.exe" kojeg imamo priliku da koristimo kada je u pitanju firefox, opera i jos neki. Chrome ima integrisani plugin u samom browseru ali se takodje oseca pozamasan broj procenata iskoriscenja procesora (preko 90%) dok gledate youtube video sto uzrokuje nepodnosljivo seckanje.
HTML5 radi po totalnoj drugoj organizaciji i kodu, tako da je glavni nosioc video frejma (polje za prikaz video klipa) samo obicna HTML stranica sa prikacenim (embedovanim) video materijalom. Samim tim, najobicniji kompjuter na kome ste nekada gledali DIV-X filmove ce biti ponovo u upotrebi za internet i ostale radnje, sto je strava! Vadite kompjutere iz podruma i sa tavana i preinstalirajte sisteme. Vas procesor moze konacno da odahne! hehe

flash from chicago

pre 9 godina

Samo da vidimo kakve ce igre da se prave u html-u...Veliko nazadovanje kada je razvoj online igara. U smislu jezika, sintakse, kvaliteta koda, objektnog programiranja, itd.

Zg

pre 9 godina

Koliko pogresnih informacija u samo jednom pasusu.
(Ske, 28. januar 2015 18:58)

Ti si još gori :)

"Flash nema pristup GPU vec koristi CPU da renderuje animaciju"

Nije istina. Flash podržava hardversku akceleraciju. Idi na YouTube, desni klik, Settings. Odmah na prvom tabu ti je "Enable hardware acceleration".

Imaš i desni klik pa "Stats for nerds". Tamo imaš status akceleracije renderinga i decodinga.

"HTML5 nije plejer i ne pusta video pa shodno tome, ne ocekujemo da single core sazvace H264, jer HTML5 NIJE plejer, vec web standard. Video ili animacija se izvrsava na serveru koji hostuje fizicki fajl i tvoj kompjuter tu ne radi ama bas nista. "

HTML5 jest standard, ali video se renderira na tvom računalu. Koje radi potpuno jednaku stvar kao i Flash.

"Starije masine ce se preporoditi sa HTML5 i CSS3"

Neće. YouTube gura H.264 i VP9/WebM. I u Flashu, i u HTML5 nativnom obliku.

Sve je isto.

Ske

pre 9 godina

Na racunaru na kojem youtube u flashu "secka", seckace i u HTML5... To je cinjenica, a narverska zahtevnost nije problem flasha, problem je malo i do YT. Kako ocekujete da vam single core CPU sazvace H264????? FLash je definitivno prevazidjen kao i super savrseni laptopovi sa singlecore procesorima :)
(markantz, 28. januar 2015 17:53)

Koliko pogresnih informacija u samo jednom pasusu.
Flash nema pristup GPU vec koristi CPU da renderuje animaciju, ZATO ti je potreban dobar kompjuter i ZATO nekim komentatorima sa slabijim masinama YouTube "stuca" u vecoj rezoluciji. U sustini, nije YouTube, vec procesor.
HTML5 nije plejer i ne pusta video pa shodno tome, ne ocekujemo da single core sazvace H264, jer HTML5 NIJE plejer, vec web standard. Video ili animacija se izvrsava na serveru koji hostuje fizicki fajl i tvoj kompjuter tu ne radi ama bas nista.
Starije masine ce se preporoditi sa HTML5 i CSS3

rip

pre 9 godina

nisam ga voleo jos iz doba macromedia-e, kad se samo setim onih sajtova koji su bili potpuno radjeni u flash, smejurija ti ljudi su stvarno bili ovce

Ske

pre 9 godina

(Zg, 28. januar 2015 20:29)

Ako kazes da je sve isto, zasto je onda na vecini testova HTML5 brzi u prikazivanju animacija i do 60-70%
Idi ti jos podrzavaj hardverska ubrzanja, i nek ti izgori procesor ako hoces, a web ostavi onima koji se zaista bave webom.

mcmurphy

pre 9 godina

Ne mozes tek tako ukinuti nesto sto se na veliko i na siroko koristi. Nije Steve Jobs otkrio Ameriku time sto je kritikovao Flash, znali smo i pre njega da je los.

Ske

pre 9 godina

Dobro su se setili.
Flash je jedno djubre koje je bilo relevantno do 2005. na staticnim HTML sajtovima, dok ga je jos razvijala Macromedia.
Gomila smeca koja nema pristup GPU za renderovanje sadrzaja i samim tim usporava i ucitavanje stranica i uredjaj, zahteva instalaciju sopstvenog plejera, Ne podrzava touch screen komande i trosi vise baterije, prouzrokovajuci da se telefoni koji ga podrzavaju vise greju.
Nista od tih problema nije prisutno na HTML5, ali ajde ti to objasni nasim "strucnjacima" kojima je Flash i dalje bitna stavka, kako na racunaru tako i na telefonu.

Rambo

pre 9 godina

Još da umre kompletno, pa da umru i banneri sa njim. I cela produkcija bannera, koja je mrcvarenje jedne prastare platforme. I nek crkne Flash, vala je i zaslužio...

Punky

pre 9 godina

Ja sam Linux korisnik i kao po defaultu veliki protivnik flash tehnologije, a druge strane pratioc html tehnologije i standarda od prvih dana. Ipak, u ovom tekstu se zanemaruju igrice koje rade u fleshu. jeste, ovo je tekst vezan za youtube, ali neće flash tek tako propasti, ne očekujte to...

dzonikg

pre 9 godina

Na starijim laptopovima koji nemaju gpuvoe bas novije generacije html 5 ce da radi gore nego flash tj zauzimace vise cpu i vise jesti bateriju.. Na novijim laptopovima ce da radi bolje.
Resenje za starije laptopove je program mini tube. On sve u youtubu pusta u native formatu tj mp4 koji podrzava bukvalno i pentijum trojke.. Znaci nekom single coreu gde u chromeu pustis youtube a on secka i procesor 100% zauzet u mini tubu ce da radi bez ikakvog seckanja i to sa samo 10% zauzetosti procesora.. Npr mini tube mi pusta 720p youtube savrseno na procesoru intel 1.6 ghz m koji je star vise od 11 godina.

neutralni felsh

pre 9 godina

konacno! renesansa za united komp starudiju :) moze li neko upucen da nam kaze sta ovo tacno znaci za starije racunare, i kako ce oni videti blagodeti ovog html5 standarda? mami secka jutjub na vise od 360p, atom dual core joj se sav obuzme ;)

igor

pre 9 godina

Sve je isto, vrtić, osnovna, srednja, 30g, 40, 50,
ljudi su uvjek isti, načuju nešto od seoskog prca koji najbolje viče
i onda ponavljaju priču... zvezda, partizan, html5, fleš.
ou jeah umro fles... u as3 je milina programirati, zato i postoji milion flash igrica, za razliku od senilnog html (ne)standarda, al jbga reko Stevo da ne valja...

Marx

pre 9 godina

@ (jolly, 28. januar 2015 16:35)

Jeste, flopi disk je propao zato što je Apple tako rekao. Ne zato što je 1.4MB postalo prevaziđeno.

Jeste, i flash je propao zato što je to Apple rekao. Ne zato što ljudima usporava uređaje, troši resurse, bateriju...

Još je rano govoriti o propasti flasha. Još uvek je u masovnoj upotrebi. Ovakve vesti će pogurati taj proces, ali do potpunog ukidanja ćemo još dosta sačekati. Do tada, kod mene je disableovan, osim i trenucima kad je ipak neophodan.

Zg

pre 9 godina

Još da umre kompletno, pa da umru i banneri sa njim. I cela produkcija bannera, koja je mrcvarenje jedne prastare platforme.
(Rambo, 28. januar 2015 16:02)

Nije ti palo na pamet da ćeš sada imati HTML5 bannere, koje će biti malo teže blokirati, jer će biti dio same stranice, a ne vanjski container?

Za Flash si barem staviš "click to play", ako ništa drugo. Za ovo nećeš moći. Samo čekaj da ti počnu vrištati reklame u tabovima... I animacije i zvuk. Dok je Flash fizički odvojen od web stranice i ne može ju ama baš nikako mijenjati, ovo je HTML i radi što hoće.

Smrt Flasha je dobra stvar sama po sebi, ali reklame će početi stvarati sve veće probleme dok AdBlock raznih vrsta i oblika ne dobije neku heurističku zaštitu protiv takvih stvari.

nemanja

pre 9 godina

Ali Firefox ne moze da pusti html5 u 480p i 1080p rezolucijama na youtube, ta opcija prosto ne postoji. Sem ako se nesto ne menja od pomenute beta verzije. Bilo bi super da je tako. Inace super vest, jos samo da twitch.tv uvede html5 i da vise nikad ne vidim flash...

Demius

pre 9 godina

@markantz
"Na racunaru na kojem youtube u flashu "secka", seckace i u HTML5..."
Promašio si poentu.Adobe flash se najvećim delom oslanjao na CPU rendering i zato je na mašinama sa slabijim CPU drastično kočio i usporavao video.Sad to više nije slučaj, jer većinu posla preuzima GPU.Tako da sada na primer i na najslabiji APU može hendlovati 1440p (2k), pa čak i 2160p (4k) bez problema.Naravno uz pristojnu brzinu Net-a i neki kvalitetan browser...

sivonja

pre 9 godina

na firefox 36 beta4 radi odlicno ali mora da se izmeni mediasource da bi pustao 1080p i navise, nativno je limit 720p. Takodje iskljuciti hardversku akceleraciju u podesavanjima. Bez seckanja 1080p, 30 ili 60fps, kako god. Konacno ubogi flash da batale

kljaic milenko

pre 9 godina

ja sam linux korisnik i kao po pravilu koristim samo lowercase ascii, ali drago mi je da je flash konacno nestao. kad bi svi radili po standardima svet bi bio bolje mesto.

Milan

pre 9 godina

Ovo je odlična stvar. Novije verzije flasha su baš kočile i na novijim računarima a tek na starijim. A i html5 napreduje brzo tako da će ovo dati mnoštvo opcija poput filtera i ubrzavanja/usporavanja.

Milos

pre 9 godina

Jel moze neko ucen da mi odgovori kako da na starijem kompu jutube radi iole kako je radio pre 5 godina? Sta se to promenilo pa ovoliko koci i secka? Rezolucija je i dalje 36op. Vindovs XP sp3,bilo koji brovser(svi isto lose rade). Malo je bolje kada vratim na starije verzije fles plejera(9-ka ne radi kako treba tako da je na verziji 10). Mislim da bolje radi i kada je onaj majkrosoft frejmvork na 2.0 umesto na 3.5. Sta covek da uradi kako bi jutube radio kao nekad? Sljakao je kao leptir i na Duronu od 1.2mhz...

Surovi

pre 9 godina

Hvala bogu da fles polako umire.Nista nije u stanju da ukuca racunar kao to djubre od softvera.Od samog strimnga su gori sajtovi radjeni u flesu,posto po pravilu nikada ne rade kako treba,pogotovo ali je sporiji net,pretesku su i puni kojekakvog djubreta koje vam skace pred ocima.

dragan

pre 9 godina

Jedna napomena za onekojima you tube neradi dobro da ponovo instaliraju pretraživač i to na najnoviju verziju.Na nekim pretraživačima se i pojavio upozorenje da više nije podržan u starim pretraživačima i da se instalira nova verzija pretraživača.

Tonino

pre 9 godina

Ma samo neka umre više...koliko je doneo mogućnosti, toliko je postao i možda najgori bloatware na svetu. Doduše matična firma je poznata po tome...

Marx

pre 9 godina

@ (Ske, 29. januar 2015 13:33)

Podatak o odnosima u brzinama animacija u flashu i html5 je otprilike toliki, ali...

Kapiraš da su animirani filmovi na YouTube-u video zapisi kao i sav drugi sadržaj na sajtu. U zavisnosti od rezolucije pohranjeni u određenom formatu (mp4, webm...) isto kao i svaki drugi video. Nema drugih animacija na sajtu. U flashu je odrađen plejer koji vrši reprodukciju video zapisa.

Ispeci pa reci... pre no što čoveku kažeš: "a web ostavi onima koji se zaista bave webom."