Petak, 16.01.2015.

21:28

Samsung Galaxy S6 će imati touch senzor za otisak prsta

Izvor: benchmark.rs

Samsung Galaxy S6 æe imati touch senzor za otisak prsta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

84 Komentari

Sortiraj po:

Ministarstvo za lobotomizaciju

pre 9 godina

Od svih glupih a kul tehnologija, ova je ubedljivo najgluplja. Jedino cemu vidim primenu jeste da pokupite tudje otiske. Previse filmova gde se vrata otvaraju otiskom prsta. Ako se bas tripujete da su vam podaci bitni, stavite lepo pin i za vasu mamu, tatu, decka, devojku ce biti vise nego problem.

Ske

pre 9 godina

Sta je tu novo? Pa i S5 ima tu foru sa otiskom prsta!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vrbaslija, 18. januar 2015 01:00)

Sta to pisete ,ja sam kupio proslog meseca Samsung Galaxi S5 i ima skaner za otisak prsta a takodje i mogucnost upotrebe PIN-a u slucaju ako dodje do problema sa skaniranjem prsta.Poz. iz VB
(british, 17. januar 2015 15:25)

Vama dvojici engleski izgleda nije jaca strana je l' da?
Pise lepo "touch senzor" a ne "swipe senzor" koji vise ne radi nego sto radi, i veoma je nepraktican za velicinu telefona.

Ske

pre 9 godina

Ne znam kako ce to Samsung da resi, ali mislim da gresite kada kazete da neko skuplja vase otiske.
Teorija zavere nikada dosta.

iOS 8.1 sada dozvoljava third-party developerima da se zakace na API i koriste otisak prsta u svojim aplikacijama. Na primer, 1Password umesto Master Passsworda moze da se podesi da radi na otisak.
Ne smem ni da zamislim kakva bi halabuka nastala da je API za koriscenje ove funkcije napravljen tako da developeri ili bilo ko mogu da sacuvaju vas otisak, kao i da mu na bilo koji nacin pristupe.
Isto vazi i za sam Apple.
Postoji neko pametniji od nas, ko bi dosad vec "provalio" da su nasi otisci vidljivi trecoj strani, a da je to stvarno tako, dosad bi se vec digla OGROMNA prasina oko toga.

Aleksandar

pre 9 godina

@ Antitheist
nisam napisao moja motorola nego ja sam na motoroli....
uz to je bilo i 1gb ram memorije i tegra chipset sa 1ghz dual core proc...
ali kao sto rekoh, u to vreme to nije bilo inovativno i revolucionarno... kao ni kada je microsoft predstavio prvi tablet... i ne, ne pricam o surface tabletu...

mali Aleksa

pre 9 godina

Aleksa: žiroskopi se odavno uggrađuju u brodove i avione, tako ti preporučujem da se informišeš o inovacijama na foto- aparatime pre nego što kreneš da ih komentarišeš...
(Dia, 17. januar 2015 18:58

Pročitaj moj komentar ponovo. PIŠE da Apple nije izmislio žiroskop i da se kod fotoaparata stabilizacija koristi već 20 godina. NE PIŠE da je žiroskop izmišljen za fotoaparate. NE PIŠE da se žiroskop ne ugrađuje u brodove i avione. Šta nije jasno?
Molim redakciju da objavi ovaj odgovor, da ne bi ispalo da sam napisao nešto što nije tačno.

Marko

pre 9 godina

Ja recimo gledam da kada kupujem telfon, isti nikako nema otisak prsta. Zašto bi iko trebalo da ima moj otisak prsta?

Tako da sad već imam problem, ne znam koji telefon (a planiram kupovinu istog) da uzmem (u planu mi je bio S5 ali onda saznah da ima glupi otisak prsta :(

Postoji li neka fora da se taj senzor neutrališe, da taster preškrabam nekim lakom/markerom? Možda postoji neka nalepnica?

Za one koji ne znaju, telefon se zaključava ne zbog švalerskih slika, nego da ako izgubiš telefon, ili ako nisi u prostoriji, neko ne može da pristupi tvojim podacima, kakvi god da su (službeni/privatni emailovi, privatne slike, raspored obaveza...)

Dia

pre 9 godina

Aleksa: žiroskopi se odavno uggrađuju u brodove i avione, tako ti preporučujem da se informišeš o inovacijama na foto- aparatime pre nego što kreneš da ih komentarišeš...

british

pre 9 godina

Sta to pisete ,ja sam kupio proslog meseca Samsung Galaxi S5 i ima skaner za otisak prsta a takodje i mogucnost upotrebe PIN-a u slucaju ako dodje do problema sa skaniranjem prsta.Poz. iz VB

Tja

pre 9 godina

@Hornet
I šta s tim što će imati moje biometrijske podatke?
Ko je bio u vojsci zna vrlo dobro da bezbednjak uvek zna ono što ga interesuje. Ko je doneo cirku, ko je pio i koliko je popio prethodno veče.
Država ionako skladišti sve podatke koje nađe za shodno, kada vadiš ličnu kartu i pasoš. Pa šta s tim?

xim

pre 9 godina

@(tako gomila neradnika zivi na racun jednog talentovanog, 17. januar 2015 08:57)

Dosta vise sa tom zabludom da je bolji telefon Samsung. Da je bolji, ne bi mu se cena prepolovila posle godinu dana, a iPhone-u pala za 10-20%. Mozda ces reci da potraznja utice na cenu polovnih telefona. Uprvo to, poverenje u kvalitet cak i polovnog Apple uredjaja donosi jaku cenu. Samsung kao nov je precenjen telefon. Mozda mozes da kazes da je po tvom misljenju bolji, lepsi, lepsi OS, ali sigurno nije bolji generalno gledano. Cak i testovi pokazuju to.

mali Aleksa

pre 9 godina

"... polako će sustići iPhone 5s ... a tek 6+ sa žiroskopom za stabilizaciju slike ... Prije ili kasnije shvatićete koja je pokretačka inovaciona snaga Apple."
(Apfel, 16. januar 2015 23:01)

Tipičan komentar zaljubljenika u Apple proizvode.
Nema tu, prika, nikakve inovacije. Nit' je Apple izmislio žiroskop, nit' je Apple izmislio "stabilizaciju slike". Niti ga je prvi ugradio u telefon. Da ne pominjem prave fotoaparate, u koje se stabilizacija ugrađuje već 20 godina.
Razumem ja da prosečan korisnik telefona nema pojma o tehnološkim inovacijama, ali ako već javno iznosite svoje mišljenje, bar se informišite prvo.

olo

pre 9 godina

Pre cu sa korist svoju 8210 nego da sam prinudjen da nekoj privatnoj firmi svojevoljbo dajem svoje biometrijske podatke, a pokazali su da moze im ti serveri nisu bas sigurni.

teska istina

pre 9 godina

ko jos zakljucava telefon pa ga iznova i iznova otkljucava, ne mozes ni da ga pozajmis nekom?? ah da, srpski svaleri pa da im zena ne pronadje neke pijane poruke!!

Lana

pre 9 godina

@ Nebojša: Pa nije, mili, stvar u tome ko je šta "izmislio", ja sam imala senzor za otisak prsta na HP-ovom laptopu kupljenom 2004. godine, niti je Epl izmislio mobilni telefon, već se radi u tome ko od koga prepisuje. Epl je uveo ovaj senzor na ajfonu 5S, što je realno jedina suštinska razlika između njega i obične petice. E sad, to je tada bilo moderno, inovativno, popularno, ni Epl ni Samsung nisu imislili senzor, ali prilično upada u oči ko se prvi setio, a ko prepisivao.

loodak011

pre 9 godina

Ta s6ica ce onda verovatno biti ekstremno ruzan telefon. Licno sam se uverio da senzor na s5ici ne funkcionise kako treba,cak zna ozbiljno da nervira. Apple je u prednosti jer ima okruglo dugme i kao takav moze da ocita vecu povrsinu. Kada pogledate samsungovo dugme koje ide u sirinu,potrebno je da se samo dugme poveca kako ne bi skupljalo podatke sa male povrsine otiska. Licno,mislim da to nece ni malo dobro da izgleda ako se poveca. Ako vec prave tel od nule,mozda treba da razmisle da ukini dugme,a samo da stave isti senzor kao apple ali da bude neprimetan ispod stakla. Ili nesto tako. Zanimljivo je i resenje koje ima huawei. Mozda ne toliko prakticno...ali i dalje je drugacije. A to sto neki pominju nfc iphone-u. Mislim da je apple tu mudro reagovao. Ok,ubacili su nfc,nesto sto postoji u telefonima vec neku godinu,ali su ga ogranicili na apple pay samo pa su se mozda time ogradili od te tehnologije u smislu prenosa multimedije i sl,na cemu je samsung potencirao kada je uveo nfc u telefone.

bice bolje

pre 9 godina

Ova opcija je stvarno sporedna, svaka aplikacija koja se instalira na danasnjem smartfonu pristupa vasoj privatnosti facebook recimo, i tu neka zastita otiska prstiju vise deluje trivijalno, kao dobar marketinski trik a da ne pricam da ste nekom svoje otiske stavili na raspolaganje. Privatnost i enkripcija je ono sto nam treba a ne da svi privatni podaci budu dostupni googlu i slicnim kompanijama.

tako gomila neradnika zivi na racun jednog talentovanog

pre 9 godina

@sgs5: Recept za uspeh! Lakse je ispljuvati sposobnog i talentovanog nego sesti sam i uraditi nesto. Inace, vizuelno podseca na Iphone, ali Samsung je mnogo bolji telefon.

Cika

pre 9 godina

Samsung S7 - dupla mogucnost (mozes samo da prislonis prst ili da swipe).
Samsung S8 - mogucnost skeniranja drugog prsta itd.
Isto vazi i za Apple.

E, tako je Nokia propala. Doda jednu funkciju na kalkulatoru i izbacuje novi model.

Achitwn

pre 9 godina

i apple izumeo touch senzor ? ako jeste izvinite a ko hoće da zna motorola i philips su imali tu novotariju pre applea ko je onda koga tu kopirao.
(Nebojša, 16. januar 2015 22:0

E moj Sean. Motorola i phillips imali i nikakve applikacije nisu ostvarili sa njima. Apple je pravi pionir u kmercializaciji i ostvarivanju korisnih stvari od necijih nuspelih izuma.

Milos

pre 9 godina

Ne znam kako neki ljudi ne primecuju koliko Apple telefoni imaju inferiorniji hardver u odnosu na vodece Android telefone i potpuno zakljucan softver, a pritom su mnogo skuplji, neki kazu zbog dizajna, pa pogledajte dizajn Z3 i M8 telefona i to pada u vodu odmah, toliko.
(Fudbalski poznavalac, 16. januar 2015 23:56)

Sreca sto je skolski raspust inace bi te roditelji grdili sto sedis ovako kasno za racunarom i pises gluposti

neutralni felsh

pre 9 godina

ah kakvi komentari, uglavnom kao da se dva ista klinca ubedjuju ko je bolji, zvezda ili partizan. ali ajde, posto navijam za partizan :) - samo da kazem: taj "mrski plagijatogeni" samsung sutra da zatvori sve pogone koje ima, skoro nijedan proizvodjac ne bi mogao da sklopi telefon. narocito apple, taj svoj uzviseni bogom dani ajfon na koji vlasnici, cast izuzecima, gledaju kao na neko svoje posebno postignuce u zivotu... o tempora, o mores ;)

SkyDriver

pre 9 godina

Samo apple fanovima da kazem, android je jos pre 3 godine krenuo da koristi NFC. Apple je uveo NFC tek sa iphone 6 ticom :). Jedni od drugih uzimaju ideje nista to cudno nije. Mada ovo ostavljanje biometrijskih podataka mi se ni malo ne dopada. Uzme mi telefon otisak prsta i to ode u ruke hakera posle toga si cao zdravo, ukradu ti identitet, orobe bankovni racun. Urade krivicno delo u tvoje ime itd ....

sgs5

pre 9 godina

Koliki pavijan moras biti da pljujes i ponižavas bilo čiji rad i trud, a pritom nisi niko i nista u životu samo frustrirana ličnost koja ne ume ništa da napravi čak ni jaja da isprzi? I takav sr nađe da komentarise nešto.

Neo

pre 9 godina

Mogu samo da zaključim da su ti skeneri jeftina stvar kada se potpuno funkcionalni nalaze u raznim oblicima po kineskim telefonima ne skupljih od 150€, ali neke firme ih dobro naplaćuju, naravno svaka im čast, cenim sposobnost da se zaradi... vuk sit, ovce na broju.

Lorimer

pre 9 godina

Ne znam kako neki ljudi ne primecuju koliko Apple telefoni imaju inferiorniji hardver u odnosu na vodece Android telefone i potpuno zakljucan softver, a pritom su mnogo skuplji, neki kazu zbog dizajna, pa pogledajte dizajn Z3 i M8 telefona i to pada u vodu odmah, toliko.
(Fudbalski poznavalac, 16. januar 2015 23:56)

Covece, kakav crni inferiorni hardver??? Prebrojavas megaherce i gigabajte? Android telefonima treba tri puta jaci hardver, a opet ne mogu da pridju ajfonu po brzini! Ko je tu inferioran?

Pro

pre 9 godina

Jeli apple izumeo touch senzor ? ako jeste izvinite a ko hoće da zna motorola i philips su imali tu novotariju pre applea ko je onda koga tu kopirao.
(Nebojša, 16. januar 2015 22:06)
Apple je izumeo multitouch senzor i OS koji moze da se koristi prstom a ne stylus olovkom sto je dovelo do revolucije i ovakvih smart telefona koje danas koristimo.

Note3

pre 9 godina

Pametnije bi im bilo da smanje touchwiz kao sto pricaju a i da poboljsaju kvalitet izrade da se lajsne ne gule od samog stavljanja futrole.

Apfel

pre 9 godina

Još da ubace i slow-mo i polako će sustići iPhone 5s, a da sustignu 6icu a tek 6+ sa žiroskopom za stabilizaciju slike videa u pokretu treba još mnogo da se pomuče i da naporno rade. Prije ili kasnije shvatićete koja je pokretačka inovaciona snaga Apple. Svi su se, da izvinete, "sprdali" sa tim senzor, a uskoro će to biti "default", podrazumijevano. I ne samo da će biti default nego će svi hvaliti kako njihov smartphone ima "taster za prst".

Fudbalski poznavalac

pre 9 godina

Ne znam kako neki ljudi ne primecuju koliko Apple telefoni imaju inferiorniji hardver u odnosu na vodece Android telefone i potpuno zakljucan softver, a pritom su mnogo skuplji, neki kazu zbog dizajna, pa pogledajte dizajn Z3 i M8 telefona i to pada u vodu odmah, toliko.

black&white

pre 9 godina

jel zna neko koliko ce kostat Samsung 6,inace cena Samsung S4 kod nas se krece oko 290 eura, dok u oficijalnu radnju u Istanbul kosta 410 eura.. zbog cega je razlika u ceni takva, ako moze neko da obijasni.. hvala

nn

pre 9 godina

Kakve gluposti oni plasiraju. Sta ce meni sprava za otisak prsta. Dajte bre telefon koji ce da leti kao munja i koji ce da izgura par dana. Dosta vise gluposti.

gast

pre 9 godina

A meni sto je zena dok sam pijan spavao,prinela telefon prstu i otkljucala ga i videla slike od te veceri.Sad sam razveden zbog te njihove tehnike izem im tehniku a ja mislio da sam siguran :(

Dragan

pre 9 godina

A posto ce biti na lolipopu 5.0 nece moci bez sto muka da se stavi na silent.Svi stari telefoni imali u 2 pritiska tu opciju a ovaj najnoviji android to nema.

Gos'n

pre 9 godina

Kako ste dokoni svi sa tim ko koga kopira. Kako vozite automobile? Ili imate neke sa kockastim tockovima i sedite na panjevima unutra, da ne budu isti svi?

B

pre 9 godina

Pa sta ce kad ne znaju napraviti. Licno sam se uvjerio na s5. Morao iskljuciti prvi dan kolko me nerviralo. Na iphonu kako god stavis prst ocitava i to u sekundi.

Hornet

pre 9 godina

Go Apple, go Samsung!

Samo se vi palite i flejmujte. Sledeće generacije telefona skeniraće rožnjače, pa da vas vidim kad svi vaši biometrijski podaci, uz psihološke profile sa društvenih mreža budu deo jedne lepe baze podataka.

Toliko o bezbednosti i zaštiti podataka ;)

ekser

pre 9 godina

samo puste price sam samsung proda vise uredjaja od od aplla tako da ovde oni zezaju nas mi smo ti ko ji smo izograni jel nikad nedobijemo ono sto zelimo od telefona nego pusta obecanja

Mario

pre 9 godina

Jadni sve kopiraju od Apple i onda prave spotove kako ismejavaju Apple. Azijati su takvi i u svemu postupaju isto. Kako je bilo sa Video kamerama? Uzeli Grundigovu prvu kameru rasklopili je i onda kopirali. Grundig je danas vise ne postoji, samo ime Grundig je prodano turcima i sad oni prodaju škart pod tim imenom. A o autima i kopijama istih zapadnih brendova ne zelim ni rec da potrošim to je bljak i ne stide se.

Aleksandar

pre 9 godina

Sta da rade, ne bi oni da prepisuju od Apple, nego nemaju izbora. Ako ne mozes da ih pobedis, pridruzi im se...
(Polo89, 16. januar 2015 21:33)

ja sam to imao na motoroli atrix mnogo pre nego sto je izasao iphone 5... samo sto to tada nije bilo inovativno i revolucionarno...

Day

pre 9 godina

onu koja se može naći na iPhone-u ili Huawei Ascend Mate 7 telefonu. naravnojabucari vide samo iPhone a Huawei ni ne spominju sta ako samsung kopira Huawei ??

Nebojša

pre 9 godina

Jeli apple izumeo touch senzor ? ako jeste izvinite a ko hoće da zna motorola i philips su imali tu novotariju pre applea ko je onda koga tu kopirao.

gradjaninXYZ

pre 9 godina

jos sam otiske prstiju nemaju u svojim databazama.. sada ce i to kompletirati pored fotki, datuma rodjenja, brojeva racuna itd itd...

gast

pre 9 godina

A meni sto je zena dok sam pijan spavao,prinela telefon prstu i otkljucala ga i videla slike od te veceri.Sad sam razveden zbog te njihove tehnike izem im tehniku a ja mislio da sam siguran :(

sgs5

pre 9 godina

Koliki pavijan moras biti da pljujes i ponižavas bilo čiji rad i trud, a pritom nisi niko i nista u životu samo frustrirana ličnost koja ne ume ništa da napravi čak ni jaja da isprzi? I takav sr nađe da komentarise nešto.

Gos'n

pre 9 godina

Kako ste dokoni svi sa tim ko koga kopira. Kako vozite automobile? Ili imate neke sa kockastim tockovima i sedite na panjevima unutra, da ne budu isti svi?

neutralni felsh

pre 9 godina

ah kakvi komentari, uglavnom kao da se dva ista klinca ubedjuju ko je bolji, zvezda ili partizan. ali ajde, posto navijam za partizan :) - samo da kazem: taj "mrski plagijatogeni" samsung sutra da zatvori sve pogone koje ima, skoro nijedan proizvodjac ne bi mogao da sklopi telefon. narocito apple, taj svoj uzviseni bogom dani ajfon na koji vlasnici, cast izuzecima, gledaju kao na neko svoje posebno postignuce u zivotu... o tempora, o mores ;)

Hornet

pre 9 godina

Go Apple, go Samsung!

Samo se vi palite i flejmujte. Sledeće generacije telefona skeniraće rožnjače, pa da vas vidim kad svi vaši biometrijski podaci, uz psihološke profile sa društvenih mreža budu deo jedne lepe baze podataka.

Toliko o bezbednosti i zaštiti podataka ;)

Fudbalski poznavalac

pre 9 godina

Ne znam kako neki ljudi ne primecuju koliko Apple telefoni imaju inferiorniji hardver u odnosu na vodece Android telefone i potpuno zakljucan softver, a pritom su mnogo skuplji, neki kazu zbog dizajna, pa pogledajte dizajn Z3 i M8 telefona i to pada u vodu odmah, toliko.

Lorimer

pre 9 godina

Ne znam kako neki ljudi ne primecuju koliko Apple telefoni imaju inferiorniji hardver u odnosu na vodece Android telefone i potpuno zakljucan softver, a pritom su mnogo skuplji, neki kazu zbog dizajna, pa pogledajte dizajn Z3 i M8 telefona i to pada u vodu odmah, toliko.
(Fudbalski poznavalac, 16. januar 2015 23:56)

Covece, kakav crni inferiorni hardver??? Prebrojavas megaherce i gigabajte? Android telefonima treba tri puta jaci hardver, a opet ne mogu da pridju ajfonu po brzini! Ko je tu inferioran?

nn

pre 9 godina

Kakve gluposti oni plasiraju. Sta ce meni sprava za otisak prsta. Dajte bre telefon koji ce da leti kao munja i koji ce da izgura par dana. Dosta vise gluposti.

SkyDriver

pre 9 godina

Samo apple fanovima da kazem, android je jos pre 3 godine krenuo da koristi NFC. Apple je uveo NFC tek sa iphone 6 ticom :). Jedni od drugih uzimaju ideje nista to cudno nije. Mada ovo ostavljanje biometrijskih podataka mi se ni malo ne dopada. Uzme mi telefon otisak prsta i to ode u ruke hakera posle toga si cao zdravo, ukradu ti identitet, orobe bankovni racun. Urade krivicno delo u tvoje ime itd ....

mali Aleksa

pre 9 godina

"... polako će sustići iPhone 5s ... a tek 6+ sa žiroskopom za stabilizaciju slike ... Prije ili kasnije shvatićete koja je pokretačka inovaciona snaga Apple."
(Apfel, 16. januar 2015 23:01)

Tipičan komentar zaljubljenika u Apple proizvode.
Nema tu, prika, nikakve inovacije. Nit' je Apple izmislio žiroskop, nit' je Apple izmislio "stabilizaciju slike". Niti ga je prvi ugradio u telefon. Da ne pominjem prave fotoaparate, u koje se stabilizacija ugrađuje već 20 godina.
Razumem ja da prosečan korisnik telefona nema pojma o tehnološkim inovacijama, ali ako već javno iznosite svoje mišljenje, bar se informišite prvo.

Note3

pre 9 godina

Pametnije bi im bilo da smanje touchwiz kao sto pricaju a i da poboljsaju kvalitet izrade da se lajsne ne gule od samog stavljanja futrole.

Nebojša

pre 9 godina

Jeli apple izumeo touch senzor ? ako jeste izvinite a ko hoće da zna motorola i philips su imali tu novotariju pre applea ko je onda koga tu kopirao.

Aleksandar

pre 9 godina

Sta da rade, ne bi oni da prepisuju od Apple, nego nemaju izbora. Ako ne mozes da ih pobedis, pridruzi im se...
(Polo89, 16. januar 2015 21:33)

ja sam to imao na motoroli atrix mnogo pre nego sto je izasao iphone 5... samo sto to tada nije bilo inovativno i revolucionarno...

Pro

pre 9 godina

Jeli apple izumeo touch senzor ? ako jeste izvinite a ko hoće da zna motorola i philips su imali tu novotariju pre applea ko je onda koga tu kopirao.
(Nebojša, 16. januar 2015 22:06)
Apple je izumeo multitouch senzor i OS koji moze da se koristi prstom a ne stylus olovkom sto je dovelo do revolucije i ovakvih smart telefona koje danas koristimo.

B

pre 9 godina

Pa sta ce kad ne znaju napraviti. Licno sam se uvjerio na s5. Morao iskljuciti prvi dan kolko me nerviralo. Na iphonu kako god stavis prst ocitava i to u sekundi.

Neo

pre 9 godina

Mogu samo da zaključim da su ti skeneri jeftina stvar kada se potpuno funkcionalni nalaze u raznim oblicima po kineskim telefonima ne skupljih od 150€, ali neke firme ih dobro naplaćuju, naravno svaka im čast, cenim sposobnost da se zaradi... vuk sit, ovce na broju.

Apfel

pre 9 godina

Još da ubace i slow-mo i polako će sustići iPhone 5s, a da sustignu 6icu a tek 6+ sa žiroskopom za stabilizaciju slike videa u pokretu treba još mnogo da se pomuče i da naporno rade. Prije ili kasnije shvatićete koja je pokretačka inovaciona snaga Apple. Svi su se, da izvinete, "sprdali" sa tim senzor, a uskoro će to biti "default", podrazumijevano. I ne samo da će biti default nego će svi hvaliti kako njihov smartphone ima "taster za prst".

gradjaninXYZ

pre 9 godina

jos sam otiske prstiju nemaju u svojim databazama.. sada ce i to kompletirati pored fotki, datuma rodjenja, brojeva racuna itd itd...

Day

pre 9 godina

onu koja se može naći na iPhone-u ili Huawei Ascend Mate 7 telefonu. naravnojabucari vide samo iPhone a Huawei ni ne spominju sta ako samsung kopira Huawei ??

teska istina

pre 9 godina

ko jos zakljucava telefon pa ga iznova i iznova otkljucava, ne mozes ni da ga pozajmis nekom?? ah da, srpski svaleri pa da im zena ne pronadje neke pijane poruke!!

Mario

pre 9 godina

Jadni sve kopiraju od Apple i onda prave spotove kako ismejavaju Apple. Azijati su takvi i u svemu postupaju isto. Kako je bilo sa Video kamerama? Uzeli Grundigovu prvu kameru rasklopili je i onda kopirali. Grundig je danas vise ne postoji, samo ime Grundig je prodano turcima i sad oni prodaju škart pod tim imenom. A o autima i kopijama istih zapadnih brendova ne zelim ni rec da potrošim to je bljak i ne stide se.

mali Aleksa

pre 9 godina

Aleksa: žiroskopi se odavno uggrađuju u brodove i avione, tako ti preporučujem da se informišeš o inovacijama na foto- aparatime pre nego što kreneš da ih komentarišeš...
(Dia, 17. januar 2015 18:58

Pročitaj moj komentar ponovo. PIŠE da Apple nije izmislio žiroskop i da se kod fotoaparata stabilizacija koristi već 20 godina. NE PIŠE da je žiroskop izmišljen za fotoaparate. NE PIŠE da se žiroskop ne ugrađuje u brodove i avione. Šta nije jasno?
Molim redakciju da objavi ovaj odgovor, da ne bi ispalo da sam napisao nešto što nije tačno.

Milos

pre 9 godina

Ne znam kako neki ljudi ne primecuju koliko Apple telefoni imaju inferiorniji hardver u odnosu na vodece Android telefone i potpuno zakljucan softver, a pritom su mnogo skuplji, neki kazu zbog dizajna, pa pogledajte dizajn Z3 i M8 telefona i to pada u vodu odmah, toliko.
(Fudbalski poznavalac, 16. januar 2015 23:56)

Sreca sto je skolski raspust inace bi te roditelji grdili sto sedis ovako kasno za racunarom i pises gluposti

Lana

pre 9 godina

@ Nebojša: Pa nije, mili, stvar u tome ko je šta "izmislio", ja sam imala senzor za otisak prsta na HP-ovom laptopu kupljenom 2004. godine, niti je Epl izmislio mobilni telefon, već se radi u tome ko od koga prepisuje. Epl je uveo ovaj senzor na ajfonu 5S, što je realno jedina suštinska razlika između njega i obične petice. E sad, to je tada bilo moderno, inovativno, popularno, ni Epl ni Samsung nisu imislili senzor, ali prilično upada u oči ko se prvi setio, a ko prepisivao.

Dragan

pre 9 godina

A posto ce biti na lolipopu 5.0 nece moci bez sto muka da se stavi na silent.Svi stari telefoni imali u 2 pritiska tu opciju a ovaj najnoviji android to nema.

Tja

pre 9 godina

@Hornet
I šta s tim što će imati moje biometrijske podatke?
Ko je bio u vojsci zna vrlo dobro da bezbednjak uvek zna ono što ga interesuje. Ko je doneo cirku, ko je pio i koliko je popio prethodno veče.
Država ionako skladišti sve podatke koje nađe za shodno, kada vadiš ličnu kartu i pasoš. Pa šta s tim?

Cika

pre 9 godina

Samsung S7 - dupla mogucnost (mozes samo da prislonis prst ili da swipe).
Samsung S8 - mogucnost skeniranja drugog prsta itd.
Isto vazi i za Apple.

E, tako je Nokia propala. Doda jednu funkciju na kalkulatoru i izbacuje novi model.

ekser

pre 9 godina

samo puste price sam samsung proda vise uredjaja od od aplla tako da ovde oni zezaju nas mi smo ti ko ji smo izograni jel nikad nedobijemo ono sto zelimo od telefona nego pusta obecanja

black&white

pre 9 godina

jel zna neko koliko ce kostat Samsung 6,inace cena Samsung S4 kod nas se krece oko 290 eura, dok u oficijalnu radnju u Istanbul kosta 410 eura.. zbog cega je razlika u ceni takva, ako moze neko da obijasni.. hvala

Achitwn

pre 9 godina

i apple izumeo touch senzor ? ako jeste izvinite a ko hoće da zna motorola i philips su imali tu novotariju pre applea ko je onda koga tu kopirao.
(Nebojša, 16. januar 2015 22:0

E moj Sean. Motorola i phillips imali i nikakve applikacije nisu ostvarili sa njima. Apple je pravi pionir u kmercializaciji i ostvarivanju korisnih stvari od necijih nuspelih izuma.

xim

pre 9 godina

@(tako gomila neradnika zivi na racun jednog talentovanog, 17. januar 2015 08:57)

Dosta vise sa tom zabludom da je bolji telefon Samsung. Da je bolji, ne bi mu se cena prepolovila posle godinu dana, a iPhone-u pala za 10-20%. Mozda ces reci da potraznja utice na cenu polovnih telefona. Uprvo to, poverenje u kvalitet cak i polovnog Apple uredjaja donosi jaku cenu. Samsung kao nov je precenjen telefon. Mozda mozes da kazes da je po tvom misljenju bolji, lepsi, lepsi OS, ali sigurno nije bolji generalno gledano. Cak i testovi pokazuju to.

loodak011

pre 9 godina

Ta s6ica ce onda verovatno biti ekstremno ruzan telefon. Licno sam se uverio da senzor na s5ici ne funkcionise kako treba,cak zna ozbiljno da nervira. Apple je u prednosti jer ima okruglo dugme i kao takav moze da ocita vecu povrsinu. Kada pogledate samsungovo dugme koje ide u sirinu,potrebno je da se samo dugme poveca kako ne bi skupljalo podatke sa male povrsine otiska. Licno,mislim da to nece ni malo dobro da izgleda ako se poveca. Ako vec prave tel od nule,mozda treba da razmisle da ukini dugme,a samo da stave isti senzor kao apple ali da bude neprimetan ispod stakla. Ili nesto tako. Zanimljivo je i resenje koje ima huawei. Mozda ne toliko prakticno...ali i dalje je drugacije. A to sto neki pominju nfc iphone-u. Mislim da je apple tu mudro reagovao. Ok,ubacili su nfc,nesto sto postoji u telefonima vec neku godinu,ali su ga ogranicili na apple pay samo pa su se mozda time ogradili od te tehnologije u smislu prenosa multimedije i sl,na cemu je samsung potencirao kada je uveo nfc u telefone.

british

pre 9 godina

Sta to pisete ,ja sam kupio proslog meseca Samsung Galaxi S5 i ima skaner za otisak prsta a takodje i mogucnost upotrebe PIN-a u slucaju ako dodje do problema sa skaniranjem prsta.Poz. iz VB

tako gomila neradnika zivi na racun jednog talentovanog

pre 9 godina

@sgs5: Recept za uspeh! Lakse je ispljuvati sposobnog i talentovanog nego sesti sam i uraditi nesto. Inace, vizuelno podseca na Iphone, ali Samsung je mnogo bolji telefon.

Dia

pre 9 godina

Aleksa: žiroskopi se odavno uggrađuju u brodove i avione, tako ti preporučujem da se informišeš o inovacijama na foto- aparatime pre nego što kreneš da ih komentarišeš...

Aleksandar

pre 9 godina

@ Antitheist
nisam napisao moja motorola nego ja sam na motoroli....
uz to je bilo i 1gb ram memorije i tegra chipset sa 1ghz dual core proc...
ali kao sto rekoh, u to vreme to nije bilo inovativno i revolucionarno... kao ni kada je microsoft predstavio prvi tablet... i ne, ne pricam o surface tabletu...

bice bolje

pre 9 godina

Ova opcija je stvarno sporedna, svaka aplikacija koja se instalira na danasnjem smartfonu pristupa vasoj privatnosti facebook recimo, i tu neka zastita otiska prstiju vise deluje trivijalno, kao dobar marketinski trik a da ne pricam da ste nekom svoje otiske stavili na raspolaganje. Privatnost i enkripcija je ono sto nam treba a ne da svi privatni podaci budu dostupni googlu i slicnim kompanijama.

olo

pre 9 godina

Pre cu sa korist svoju 8210 nego da sam prinudjen da nekoj privatnoj firmi svojevoljbo dajem svoje biometrijske podatke, a pokazali su da moze im ti serveri nisu bas sigurni.

Ske

pre 9 godina

Sta je tu novo? Pa i S5 ima tu foru sa otiskom prsta!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vrbaslija, 18. januar 2015 01:00)

Sta to pisete ,ja sam kupio proslog meseca Samsung Galaxi S5 i ima skaner za otisak prsta a takodje i mogucnost upotrebe PIN-a u slucaju ako dodje do problema sa skaniranjem prsta.Poz. iz VB
(british, 17. januar 2015 15:25)

Vama dvojici engleski izgleda nije jaca strana je l' da?
Pise lepo "touch senzor" a ne "swipe senzor" koji vise ne radi nego sto radi, i veoma je nepraktican za velicinu telefona.

Ministarstvo za lobotomizaciju

pre 9 godina

Od svih glupih a kul tehnologija, ova je ubedljivo najgluplja. Jedino cemu vidim primenu jeste da pokupite tudje otiske. Previse filmova gde se vrata otvaraju otiskom prsta. Ako se bas tripujete da su vam podaci bitni, stavite lepo pin i za vasu mamu, tatu, decka, devojku ce biti vise nego problem.

Marko

pre 9 godina

Ja recimo gledam da kada kupujem telfon, isti nikako nema otisak prsta. Zašto bi iko trebalo da ima moj otisak prsta?

Tako da sad već imam problem, ne znam koji telefon (a planiram kupovinu istog) da uzmem (u planu mi je bio S5 ali onda saznah da ima glupi otisak prsta :(

Postoji li neka fora da se taj senzor neutrališe, da taster preškrabam nekim lakom/markerom? Možda postoji neka nalepnica?

Za one koji ne znaju, telefon se zaključava ne zbog švalerskih slika, nego da ako izgubiš telefon, ili ako nisi u prostoriji, neko ne može da pristupi tvojim podacima, kakvi god da su (službeni/privatni emailovi, privatne slike, raspored obaveza...)

Ske

pre 9 godina

Ne znam kako ce to Samsung da resi, ali mislim da gresite kada kazete da neko skuplja vase otiske.
Teorija zavere nikada dosta.

iOS 8.1 sada dozvoljava third-party developerima da se zakace na API i koriste otisak prsta u svojim aplikacijama. Na primer, 1Password umesto Master Passsworda moze da se podesi da radi na otisak.
Ne smem ni da zamislim kakva bi halabuka nastala da je API za koriscenje ove funkcije napravljen tako da developeri ili bilo ko mogu da sacuvaju vas otisak, kao i da mu na bilo koji nacin pristupe.
Isto vazi i za sam Apple.
Postoji neko pametniji od nas, ko bi dosad vec "provalio" da su nasi otisci vidljivi trecoj strani, a da je to stvarno tako, dosad bi se vec digla OGROMNA prasina oko toga.

Fudbalski poznavalac

pre 9 godina

Ne znam kako neki ljudi ne primecuju koliko Apple telefoni imaju inferiorniji hardver u odnosu na vodece Android telefone i potpuno zakljucan softver, a pritom su mnogo skuplji, neki kazu zbog dizajna, pa pogledajte dizajn Z3 i M8 telefona i to pada u vodu odmah, toliko.

Lorimer

pre 9 godina

Ne znam kako neki ljudi ne primecuju koliko Apple telefoni imaju inferiorniji hardver u odnosu na vodece Android telefone i potpuno zakljucan softver, a pritom su mnogo skuplji, neki kazu zbog dizajna, pa pogledajte dizajn Z3 i M8 telefona i to pada u vodu odmah, toliko.
(Fudbalski poznavalac, 16. januar 2015 23:56)

Covece, kakav crni inferiorni hardver??? Prebrojavas megaherce i gigabajte? Android telefonima treba tri puta jaci hardver, a opet ne mogu da pridju ajfonu po brzini! Ko je tu inferioran?

Apfel

pre 9 godina

Još da ubace i slow-mo i polako će sustići iPhone 5s, a da sustignu 6icu a tek 6+ sa žiroskopom za stabilizaciju slike videa u pokretu treba još mnogo da se pomuče i da naporno rade. Prije ili kasnije shvatićete koja je pokretačka inovaciona snaga Apple. Svi su se, da izvinete, "sprdali" sa tim senzor, a uskoro će to biti "default", podrazumijevano. I ne samo da će biti default nego će svi hvaliti kako njihov smartphone ima "taster za prst".

Pro

pre 9 godina

Jeli apple izumeo touch senzor ? ako jeste izvinite a ko hoće da zna motorola i philips su imali tu novotariju pre applea ko je onda koga tu kopirao.
(Nebojša, 16. januar 2015 22:06)
Apple je izumeo multitouch senzor i OS koji moze da se koristi prstom a ne stylus olovkom sto je dovelo do revolucije i ovakvih smart telefona koje danas koristimo.

gast

pre 9 godina

A meni sto je zena dok sam pijan spavao,prinela telefon prstu i otkljucala ga i videla slike od te veceri.Sad sam razveden zbog te njihove tehnike izem im tehniku a ja mislio da sam siguran :(

SkyDriver

pre 9 godina

Samo apple fanovima da kazem, android je jos pre 3 godine krenuo da koristi NFC. Apple je uveo NFC tek sa iphone 6 ticom :). Jedni od drugih uzimaju ideje nista to cudno nije. Mada ovo ostavljanje biometrijskih podataka mi se ni malo ne dopada. Uzme mi telefon otisak prsta i to ode u ruke hakera posle toga si cao zdravo, ukradu ti identitet, orobe bankovni racun. Urade krivicno delo u tvoje ime itd ....

Mario

pre 9 godina

Jadni sve kopiraju od Apple i onda prave spotove kako ismejavaju Apple. Azijati su takvi i u svemu postupaju isto. Kako je bilo sa Video kamerama? Uzeli Grundigovu prvu kameru rasklopili je i onda kopirali. Grundig je danas vise ne postoji, samo ime Grundig je prodano turcima i sad oni prodaju škart pod tim imenom. A o autima i kopijama istih zapadnih brendova ne zelim ni rec da potrošim to je bljak i ne stide se.

neutralni felsh

pre 9 godina

ah kakvi komentari, uglavnom kao da se dva ista klinca ubedjuju ko je bolji, zvezda ili partizan. ali ajde, posto navijam za partizan :) - samo da kazem: taj "mrski plagijatogeni" samsung sutra da zatvori sve pogone koje ima, skoro nijedan proizvodjac ne bi mogao da sklopi telefon. narocito apple, taj svoj uzviseni bogom dani ajfon na koji vlasnici, cast izuzecima, gledaju kao na neko svoje posebno postignuce u zivotu... o tempora, o mores ;)

xim

pre 9 godina

@(tako gomila neradnika zivi na racun jednog talentovanog, 17. januar 2015 08:57)

Dosta vise sa tom zabludom da je bolji telefon Samsung. Da je bolji, ne bi mu se cena prepolovila posle godinu dana, a iPhone-u pala za 10-20%. Mozda ces reci da potraznja utice na cenu polovnih telefona. Uprvo to, poverenje u kvalitet cak i polovnog Apple uredjaja donosi jaku cenu. Samsung kao nov je precenjen telefon. Mozda mozes da kazes da je po tvom misljenju bolji, lepsi, lepsi OS, ali sigurno nije bolji generalno gledano. Cak i testovi pokazuju to.

Dragan

pre 9 godina

A posto ce biti na lolipopu 5.0 nece moci bez sto muka da se stavi na silent.Svi stari telefoni imali u 2 pritiska tu opciju a ovaj najnoviji android to nema.

Nebojša

pre 9 godina

Jeli apple izumeo touch senzor ? ako jeste izvinite a ko hoće da zna motorola i philips su imali tu novotariju pre applea ko je onda koga tu kopirao.

black&white

pre 9 godina

jel zna neko koliko ce kostat Samsung 6,inace cena Samsung S4 kod nas se krece oko 290 eura, dok u oficijalnu radnju u Istanbul kosta 410 eura.. zbog cega je razlika u ceni takva, ako moze neko da obijasni.. hvala

mali Aleksa

pre 9 godina

"... polako će sustići iPhone 5s ... a tek 6+ sa žiroskopom za stabilizaciju slike ... Prije ili kasnije shvatićete koja je pokretačka inovaciona snaga Apple."
(Apfel, 16. januar 2015 23:01)

Tipičan komentar zaljubljenika u Apple proizvode.
Nema tu, prika, nikakve inovacije. Nit' je Apple izmislio žiroskop, nit' je Apple izmislio "stabilizaciju slike". Niti ga je prvi ugradio u telefon. Da ne pominjem prave fotoaparate, u koje se stabilizacija ugrađuje već 20 godina.
Razumem ja da prosečan korisnik telefona nema pojma o tehnološkim inovacijama, ali ako već javno iznosite svoje mišljenje, bar se informišite prvo.

Day

pre 9 godina

onu koja se može naći na iPhone-u ili Huawei Ascend Mate 7 telefonu. naravnojabucari vide samo iPhone a Huawei ni ne spominju sta ako samsung kopira Huawei ??

nn

pre 9 godina

Kakve gluposti oni plasiraju. Sta ce meni sprava za otisak prsta. Dajte bre telefon koji ce da leti kao munja i koji ce da izgura par dana. Dosta vise gluposti.

B

pre 9 godina

Pa sta ce kad ne znaju napraviti. Licno sam se uvjerio na s5. Morao iskljuciti prvi dan kolko me nerviralo. Na iphonu kako god stavis prst ocitava i to u sekundi.

Aleksandar

pre 9 godina

Sta da rade, ne bi oni da prepisuju od Apple, nego nemaju izbora. Ako ne mozes da ih pobedis, pridruzi im se...
(Polo89, 16. januar 2015 21:33)

ja sam to imao na motoroli atrix mnogo pre nego sto je izasao iphone 5... samo sto to tada nije bilo inovativno i revolucionarno...

sgs5

pre 9 godina

Koliki pavijan moras biti da pljujes i ponižavas bilo čiji rad i trud, a pritom nisi niko i nista u životu samo frustrirana ličnost koja ne ume ništa da napravi čak ni jaja da isprzi? I takav sr nađe da komentarise nešto.

british

pre 9 godina

Sta to pisete ,ja sam kupio proslog meseca Samsung Galaxi S5 i ima skaner za otisak prsta a takodje i mogucnost upotrebe PIN-a u slucaju ako dodje do problema sa skaniranjem prsta.Poz. iz VB

Achitwn

pre 9 godina

i apple izumeo touch senzor ? ako jeste izvinite a ko hoće da zna motorola i philips su imali tu novotariju pre applea ko je onda koga tu kopirao.
(Nebojša, 16. januar 2015 22:0

E moj Sean. Motorola i phillips imali i nikakve applikacije nisu ostvarili sa njima. Apple je pravi pionir u kmercializaciji i ostvarivanju korisnih stvari od necijih nuspelih izuma.

ekser

pre 9 godina

samo puste price sam samsung proda vise uredjaja od od aplla tako da ovde oni zezaju nas mi smo ti ko ji smo izograni jel nikad nedobijemo ono sto zelimo od telefona nego pusta obecanja

gradjaninXYZ

pre 9 godina

jos sam otiske prstiju nemaju u svojim databazama.. sada ce i to kompletirati pored fotki, datuma rodjenja, brojeva racuna itd itd...

Hornet

pre 9 godina

Go Apple, go Samsung!

Samo se vi palite i flejmujte. Sledeće generacije telefona skeniraće rožnjače, pa da vas vidim kad svi vaši biometrijski podaci, uz psihološke profile sa društvenih mreža budu deo jedne lepe baze podataka.

Toliko o bezbednosti i zaštiti podataka ;)

Gos'n

pre 9 godina

Kako ste dokoni svi sa tim ko koga kopira. Kako vozite automobile? Ili imate neke sa kockastim tockovima i sedite na panjevima unutra, da ne budu isti svi?

Milos

pre 9 godina

Ne znam kako neki ljudi ne primecuju koliko Apple telefoni imaju inferiorniji hardver u odnosu na vodece Android telefone i potpuno zakljucan softver, a pritom su mnogo skuplji, neki kazu zbog dizajna, pa pogledajte dizajn Z3 i M8 telefona i to pada u vodu odmah, toliko.
(Fudbalski poznavalac, 16. januar 2015 23:56)

Sreca sto je skolski raspust inace bi te roditelji grdili sto sedis ovako kasno za racunarom i pises gluposti

Note3

pre 9 godina

Pametnije bi im bilo da smanje touchwiz kao sto pricaju a i da poboljsaju kvalitet izrade da se lajsne ne gule od samog stavljanja futrole.

olo

pre 9 godina

Pre cu sa korist svoju 8210 nego da sam prinudjen da nekoj privatnoj firmi svojevoljbo dajem svoje biometrijske podatke, a pokazali su da moze im ti serveri nisu bas sigurni.

Dia

pre 9 godina

Aleksa: žiroskopi se odavno uggrađuju u brodove i avione, tako ti preporučujem da se informišeš o inovacijama na foto- aparatime pre nego što kreneš da ih komentarišeš...

tako gomila neradnika zivi na racun jednog talentovanog

pre 9 godina

@sgs5: Recept za uspeh! Lakse je ispljuvati sposobnog i talentovanog nego sesti sam i uraditi nesto. Inace, vizuelno podseca na Iphone, ali Samsung je mnogo bolji telefon.

loodak011

pre 9 godina

Ta s6ica ce onda verovatno biti ekstremno ruzan telefon. Licno sam se uverio da senzor na s5ici ne funkcionise kako treba,cak zna ozbiljno da nervira. Apple je u prednosti jer ima okruglo dugme i kao takav moze da ocita vecu povrsinu. Kada pogledate samsungovo dugme koje ide u sirinu,potrebno je da se samo dugme poveca kako ne bi skupljalo podatke sa male povrsine otiska. Licno,mislim da to nece ni malo dobro da izgleda ako se poveca. Ako vec prave tel od nule,mozda treba da razmisle da ukini dugme,a samo da stave isti senzor kao apple ali da bude neprimetan ispod stakla. Ili nesto tako. Zanimljivo je i resenje koje ima huawei. Mozda ne toliko prakticno...ali i dalje je drugacije. A to sto neki pominju nfc iphone-u. Mislim da je apple tu mudro reagovao. Ok,ubacili su nfc,nesto sto postoji u telefonima vec neku godinu,ali su ga ogranicili na apple pay samo pa su se mozda time ogradili od te tehnologije u smislu prenosa multimedije i sl,na cemu je samsung potencirao kada je uveo nfc u telefone.

Lana

pre 9 godina

@ Nebojša: Pa nije, mili, stvar u tome ko je šta "izmislio", ja sam imala senzor za otisak prsta na HP-ovom laptopu kupljenom 2004. godine, niti je Epl izmislio mobilni telefon, već se radi u tome ko od koga prepisuje. Epl je uveo ovaj senzor na ajfonu 5S, što je realno jedina suštinska razlika između njega i obične petice. E sad, to je tada bilo moderno, inovativno, popularno, ni Epl ni Samsung nisu imislili senzor, ali prilično upada u oči ko se prvi setio, a ko prepisivao.

Marko

pre 9 godina

Ja recimo gledam da kada kupujem telfon, isti nikako nema otisak prsta. Zašto bi iko trebalo da ima moj otisak prsta?

Tako da sad već imam problem, ne znam koji telefon (a planiram kupovinu istog) da uzmem (u planu mi je bio S5 ali onda saznah da ima glupi otisak prsta :(

Postoji li neka fora da se taj senzor neutrališe, da taster preškrabam nekim lakom/markerom? Možda postoji neka nalepnica?

Za one koji ne znaju, telefon se zaključava ne zbog švalerskih slika, nego da ako izgubiš telefon, ili ako nisi u prostoriji, neko ne može da pristupi tvojim podacima, kakvi god da su (službeni/privatni emailovi, privatne slike, raspored obaveza...)

teska istina

pre 9 godina

ko jos zakljucava telefon pa ga iznova i iznova otkljucava, ne mozes ni da ga pozajmis nekom?? ah da, srpski svaleri pa da im zena ne pronadje neke pijane poruke!!

Neo

pre 9 godina

Mogu samo da zaključim da su ti skeneri jeftina stvar kada se potpuno funkcionalni nalaze u raznim oblicima po kineskim telefonima ne skupljih od 150€, ali neke firme ih dobro naplaćuju, naravno svaka im čast, cenim sposobnost da se zaradi... vuk sit, ovce na broju.

Cika

pre 9 godina

Samsung S7 - dupla mogucnost (mozes samo da prislonis prst ili da swipe).
Samsung S8 - mogucnost skeniranja drugog prsta itd.
Isto vazi i za Apple.

E, tako je Nokia propala. Doda jednu funkciju na kalkulatoru i izbacuje novi model.

Ministarstvo za lobotomizaciju

pre 9 godina

Od svih glupih a kul tehnologija, ova je ubedljivo najgluplja. Jedino cemu vidim primenu jeste da pokupite tudje otiske. Previse filmova gde se vrata otvaraju otiskom prsta. Ako se bas tripujete da su vam podaci bitni, stavite lepo pin i za vasu mamu, tatu, decka, devojku ce biti vise nego problem.

Tja

pre 9 godina

@Hornet
I šta s tim što će imati moje biometrijske podatke?
Ko je bio u vojsci zna vrlo dobro da bezbednjak uvek zna ono što ga interesuje. Ko je doneo cirku, ko je pio i koliko je popio prethodno veče.
Država ionako skladišti sve podatke koje nađe za shodno, kada vadiš ličnu kartu i pasoš. Pa šta s tim?

bice bolje

pre 9 godina

Ova opcija je stvarno sporedna, svaka aplikacija koja se instalira na danasnjem smartfonu pristupa vasoj privatnosti facebook recimo, i tu neka zastita otiska prstiju vise deluje trivijalno, kao dobar marketinski trik a da ne pricam da ste nekom svoje otiske stavili na raspolaganje. Privatnost i enkripcija je ono sto nam treba a ne da svi privatni podaci budu dostupni googlu i slicnim kompanijama.

mali Aleksa

pre 9 godina

Aleksa: žiroskopi se odavno uggrađuju u brodove i avione, tako ti preporučujem da se informišeš o inovacijama na foto- aparatime pre nego što kreneš da ih komentarišeš...
(Dia, 17. januar 2015 18:58

Pročitaj moj komentar ponovo. PIŠE da Apple nije izmislio žiroskop i da se kod fotoaparata stabilizacija koristi već 20 godina. NE PIŠE da je žiroskop izmišljen za fotoaparate. NE PIŠE da se žiroskop ne ugrađuje u brodove i avione. Šta nije jasno?
Molim redakciju da objavi ovaj odgovor, da ne bi ispalo da sam napisao nešto što nije tačno.

Aleksandar

pre 9 godina

@ Antitheist
nisam napisao moja motorola nego ja sam na motoroli....
uz to je bilo i 1gb ram memorije i tegra chipset sa 1ghz dual core proc...
ali kao sto rekoh, u to vreme to nije bilo inovativno i revolucionarno... kao ni kada je microsoft predstavio prvi tablet... i ne, ne pricam o surface tabletu...

Ske

pre 9 godina

Ne znam kako ce to Samsung da resi, ali mislim da gresite kada kazete da neko skuplja vase otiske.
Teorija zavere nikada dosta.

iOS 8.1 sada dozvoljava third-party developerima da se zakace na API i koriste otisak prsta u svojim aplikacijama. Na primer, 1Password umesto Master Passsworda moze da se podesi da radi na otisak.
Ne smem ni da zamislim kakva bi halabuka nastala da je API za koriscenje ove funkcije napravljen tako da developeri ili bilo ko mogu da sacuvaju vas otisak, kao i da mu na bilo koji nacin pristupe.
Isto vazi i za sam Apple.
Postoji neko pametniji od nas, ko bi dosad vec "provalio" da su nasi otisci vidljivi trecoj strani, a da je to stvarno tako, dosad bi se vec digla OGROMNA prasina oko toga.

Ske

pre 9 godina

Sta je tu novo? Pa i S5 ima tu foru sa otiskom prsta!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vrbaslija, 18. januar 2015 01:00)

Sta to pisete ,ja sam kupio proslog meseca Samsung Galaxi S5 i ima skaner za otisak prsta a takodje i mogucnost upotrebe PIN-a u slucaju ako dodje do problema sa skaniranjem prsta.Poz. iz VB
(british, 17. januar 2015 15:25)

Vama dvojici engleski izgleda nije jaca strana je l' da?
Pise lepo "touch senzor" a ne "swipe senzor" koji vise ne radi nego sto radi, i veoma je nepraktican za velicinu telefona.