Ponedeljak, 22.12.2014.

14:27

Da li će Windows 10 biti uspešan kao "sedmica"?

Izvor: B92

Da li æe Windows 10 biti uspešan kao "sedmica"? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

jahac

pre 9 godina

Nervira me sto za Office mora da se plati posle nekog vremena.Sad office ne mogu ni da koristim koji je uzas blagi jer stoji nalog kad se ode u Word i ne.vredi pise Nelicenciran proizvod -.-

name

pre 9 godina

@1+1=10
Aahhahahah care, pa ti nemas pojma sta pises. Isuse dragi, ja nekad dok citam komentare pomislim da u ovoj nasoj napacenoj zemljici samo IT bogovi zive.

plata 20k -10%

pre 9 godina

ako budu redizajnirali i WP načisto, i uradili ga kao Win 10, možda bude nešto od njih, ovako samo na desktopu, jel nema alternative, nažalost...i što jednostavnije da bude maximalno...kako im to nije više jasno

bob

pre 9 godina

@Jaa prvo probaj neki arhaicni linux pa onda pisi takve gluposti. svaki OS ima svoje prednosti i mane, ali linux je danas u svojim godinama moderan operativni sistem koji moze da izgleda daleko bolje od win-a (elementary os), radi savrseno bez ikakve potrebe za instaliranjem bilo cega odmah nakon instalacije a i izgleda odlicno (mint) ili savrseno prilagodljiv svakoj potrebi korisnika.. u principu sve vazi za svaki linux ali sam naveo apsolutne predvodnike.. probaj, daj sansu, pa onda pljuj
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (science bitch!, 22. decembar 2014 18:54)

Evo sve trčim da gubim vreme sa Linuks smećem!

Zoran

pre 9 godina

Operativni sistem koji ne može da se instalira na eksterni hard. Pametnome dosta...
(Nemesis MMX, 23. decembar 2014 01:11)

:))

Sto, da neces da OS na eksternom drajvu nosis i podizes drugi racunar? A drajveri, da li pasu?

Boris

pre 9 godina

Win 8 i Win 8.1 super rade, posebno na novim računarima sa touch screen-om. Jedini razlog njihove nepopularnosti su što su se suviše rano pojavili, bili su ispred svog vremena, i ljudi realno nisu imali razloga da odbace Win 7 ili čak Win XP, koji takođe super rade naročito na starijim računarima. Sledeća godina, i 2016. će biti dobre za Microsoft pošto će većina računara koje su kupljene sa Win 7 početi da se kvare i ljudi, a i firme, će kupiti nove kompjutere sa Win 10 i tek tada će nova generacija operativnih sistema stvarno zaživeti među širokim narodnim masama.

да да

pre 9 godina

Жао ми је што ово морам да кажем али Windows 8.1 је врло добар производ. Таман су дотерали осмицу а сада одустају ? Бојим се да су изгубили компас као ономад са мобилним ос-ом а сви знамо како се то завршило ...

Igor

pre 9 godina

MS treba da daje w10 skoro besplatno, do nekih 100$ da je cena. Znam da to nije realna cena, ali tako ce prodati vise. Meni smeta sto zele da naprave OS koji radi na velikom broju uredjaja. Neka naprave verzije za desktop i za prenosive uredjaje posebno.

Problem kod 90% korisnika u Srbiji je taj sto imaju neki piratski win koji se ne updejtuje. A nije ni malo jeftino ako treba da se plati neki Home Premium retail, koji kosta vise od samog kucista sa komponentama korisnika. Zato kazem da treba da bude jeftin i time dostupniji svima nama.

Zoki

pre 9 godina

@bice bolje - "Win je pre svega marketinski proizvod i potpuno inferioran za ozbiljne poslove"

Ko je taj ko će da kaže šta je ozbiljan posao, a šta nije? Neki geek iz IT departmenta? Vidiš, jako su velike šanse da tvoj posao, ali i cela kompanija u kojoj radiš, zavise od neke tabele koju je neko napravio u Excelu, odnosno od toga kako su se uklopili neki brojevi. Šta misliš kako je urađen taj rebalans budžeta o kome slušaš na vestima? Dobre su šanse da sudbina nekog Linux klastera upravo zavisi od nekog polja u Excelu.

Pankreas

pre 9 godina

1plus1 prekini da lažeš ljude o mogućnostima slobodnog softvera jer je većina toga što si napisao naučna fantastika koju ja lično volim da čitam i gledam u obliku video materijala ali NE i da čitam u tvojim komentarima.

1+1=10

pre 9 godina

@Cosmo®, лично си се нашао погођен и покушаваш да претвориш коментаре у личне препирке? То се зове троловање. Лепо сам написао моје утиске, а ако имаш нешто паметно да додаш и одузмеш о теми из чланка или садржини неког коментара, то је друга ствар, изволи из све снаге. Чекам.

bice bolje

pre 9 godina

Win je pre svega marketinski proizvod i potpuno inferioran za ozbiljne poslove, sta mislite koji server radi na winu. Kompanije koje koriste win imace gadnih problema i troskova da predju sa xp i sedmice na ovu novu ediciju koja nece doneti nista bitno osim kozmetickih promena. Linux nemojte da komentarisete jer to je mnogo vise od operativnog sistema to je filozofija i ideal slobodnog sistema koji ne pati od finansijskog uspeha. Linux je tu ne da bi zaradio vec da bi dao slobodu ljuduma koji stvaraju kod. A toliko je danas prilagodjen obicnom korisniku da ga moze koristiti i obican nob.

Pokndekl Piki

pre 9 godina

Mislim da nijedan windows nece biti uspijesan kao windows xp, bas iz razloga sto nije zahtjevao bogzna kakav hardver, bio je pristupacan i jednostavan za koristiti.
Da je microsoft htio, oni su mogli da zabrane svaki vid neovlastene distribucije tog OS-a, ali nisu, bas zbog toga jer su znali da ce oni kao kompanija vise vrijediti ako imaju vise korisnika, jer danas su i najvaznije brojke...

abc

pre 9 godina

mene ce privuci ako ne pokusavaju da spoje mobilni, tablet i desktop kompjuter u jedno... jedno je tac skrin a jedno je normalan kompjuter! zelim ozbiljan operativni sistem, a ne igracku...
ako nastave da se zavitlavaju, sta da radim, iako ne zelim, teska srca skupicu pare nekako i kupicu mac pro neki polovan... za 100p evra moze neko 2012 godiste da se uzme.

neutralni felsh

pre 9 godina

skromni prilog uzavreloj lin-win raspravi:
kad si mlad, i stoga prilicno dokon i posredno buntovan, onda imas vremena: i da pola sata stelujes ekvilajzere, i da gledas bergmanove smor-filmove i lozis se na kastanedu, i na teske pisce-klasike sa viseslojnom idejom i moderne apstraktne poetske kaktuse, i da nedeljama, ma mesecima, muvas curu svog zivota daveci i nju i sebe i3 okolinu... i da se macujes sa linuxima.
kad dodjes u godine, zabole te za sitan i krupan hakeraj i ostale zafrkancije, zelis da nesto radi sa sto manje potrebe za carobnim intervencijama. ok, volim i dan danas da pogledam neku cehovljevu dramu, procitam marsela prusta i sl... ali sto se kompa tice, daj da to radi i da lepo izgleda ali i da me sto manje gnjavi svojim postojanjem, boli me monitor za slobodan softver i ostale utopije. sloboda je hladna, treba raditi i za zivot zaraditi - nemam kad da gubim vreme na superiorne operativne sisteme i propovedam prednosti svog pogleda na svet. s godinama covek postane relativni konformist.
naravno, nemam nista protiv linuxa, zasto da entuzijasti i brucosi u it sektoru nemaju za sta da navijaju i cime da se igraju?

Banja Luka

pre 9 godina

@Komsija: Malo off-topic, ne sumnjam da je b92 napravio dobru app za androod. Koristim WP i misslim da je vrijeme da i nju unaprijede. Kao uzor mogu koristiti aplikaciju Al Jazeera-e za WP, savrsena app news tipa. Probajte, provjerite, uvjerite se sami. Pozdrav iz BL

ja

pre 9 godina

Ala brate mili ove Linux korisnike niko ne dira ali oni su uporni da nam objasne kako je linux superioran nad windowsom. Ma koga briga za osnovne potrebe mi je windows savrsen ne treba mi drugi. A o podrsci video igara da ne pricam. Dovidjenja!

najed

pre 9 godina

Win 8 je veoma dobar i stabilan sistem, a zale se samo oni koji ne mogu ili ne zele da ga savladaju. Sto se tice linuksa super je ali samo za napredne korisnike, a 90% populacije su obicni korisnici kojima je i windows komplikovan. Dakle linuks u poslovnom okruzenju nema sta da radi, isto vazi i za kucne korisnike. I zato prestanite vise da smarate sa mac os i linuksom. Da ne pricam da su skuplji za odrzavanje. ma...

Cosmo®

pre 9 godina

*Peticija da se osobi 1plus1 nadje devojka postao je moljac i rab tastature posto po ceo dan siluje terminal u linuxu i pametuje na tehnopolisu... Možete ti i slobodni softver da fantazirate i lažete ljude da je sve to što si nabrojao istina ali realnost kaže da je to jedna gnusna patološka laž za neznalice.

Јаа

pre 9 godina

@Jaa prvo probaj neki arhaicni linux pa onda pisi takve gluposti. svaki OS ima svoje prednosti i mane, ali linux je danas u svojim godinama moderan operativni sistem koji moze da izgleda daleko bolje od win-a (elementary os), radi savrseno bez ikakve potrebe za instaliranjem bilo cega odmah nakon instalacije a i izgleda odlicno (mint) ili savrseno prilagodljiv svakoj potrebi korisnika.. u principu sve vazi za svaki linux ali sam naveo apsolutne predvodnike.. probaj, daj sansu, pa onda pljuj
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (science bitch!, 22. decembar 2014 18:54)

A sta da probam? Nemam Fotoshop, nemam Premier, imam nekakav poluofis... izvini ali ne igraju se svi na kompjuteru...

Nikola

pre 9 godina

@(science bitch!, 22. decembar 2014 18:54)
Ja sam probao par verzija linuxa,neke light na nekom starom laptopu i ubuntu na nekom i3 laptopu.Znaci windows 7+ u svim segmentima je bolja opcija,ustvari linux u ni jednoj nije bolji.Mozda ne radi sporije od win7 ali ne radi ni brze,brze se jedno podigne sistem,ali zasto mi je to bitno na desktop i5 i ssd gde se win podize za 7-8sec.Ali za neku firmu gde samo koriste net i office slazem se da je linux bolje resenje ako hoce da ustede.Linux nije nista bolji od windowsa a ima bezbroj ogranicenja.

Koki

pre 9 godina

Nema sumnje da će biti bolji od Windows7 jer će imati sve što je imao windows7 plus još mnogo toga novoga što će preuzeti od Windows8 a kao šlag na torti novi windows10 imaće neke funkcije koje su godinama koristili MAC i Linux korisnici. Windows10 za sada obećava ali trebamo sačekati finalnu verziju no nema sumnje da će Windows10 biti možda i najbolji Windows OS do sada

bojan

pre 9 godina

@Jaa
Mogu da razumem da korisnik OS X-a (Apple-a) kaže za Linux da je ... ovakav i onakav ... Mogu da razumem i obrnutu situaciju ... već spram ljubavi, volje, znanja i naravno mogućnosti. Zašto, nije bitno, Win-ovci teško da će razumeti a ovi drugi to već odavno znaju.
Potpuno mi je nejasna namera i želja, i ne mogu da je razumem, kada Win-ovci imaju nameru da 'pokažu i ubede' sve druge da je "sve počelo sa Bilom"!
NIJE! TADA JE SVE POČELO ZA VAS!
Budite ipak dovoljno demokratični da date svima, ne samo sebi, mogućnost izbora ...

dakid

pre 9 godina

Hoce ako ubace opciju za gasenje metroa u startu prilikom instalacije windowsa i da ko hoce moze da ga ukljuci kasnije a ko nece nemora...

Dr. Sveznamen

pre 9 godina

moze li mi iko reci koji je to fazon sa draganom?
(cex, 22. decembar 2014 16:08)

Kakvo crno objašnjenje, ili si deo istorije komentara ili nisi... dobro de, Dragan je mit ili legenda o liku koji čeka video pozive poput Godoa. Oni se ne pojavljuju ali misteriozno se javljaju Draganovi klonovi, isto kao i članovi njegove porodice, svi sa istom željom... da Dragan izađe na televizor! Vreme će pokazati koliko će još to biti interesantno, za sada jeste.....
Što se tiče win10 nadam se da će biti super, ukoliko verzije za mob budu stabilne kao i do sad a pri tom uvedu mnoge mogućnosti koje imaju na desktopu... dobro ću razmisliti kod narednog ugovora za telefon.

Јаа

pre 9 godina

Kako ste dosadni sa Win-om. Jesu li ovo sponzorirani članci od strane Microsofta ili je neko totalno zaluđen sa win sistemom. I ja ga koristim na dva radna kompjutera, ali rijetko razmišljam o njemu. Kada dodje vrijeme da ga zamijenim, ja ga zamijenim i to je to... Ko je ko vidjeo polemisati o Win sistemu, i kakva je korist od toga. Kakav je takav je, ja i većina drugih smo osuđeni na njega, zbog programa koje koristimo, tako da šta god Microsoft napravi mi moramo koristiti. A polemikom ništa ne možemo primijetiti u budućim verzijama...
(rango, 22. decembar 2014 15:23)

Види друже, да није било Windows-а да покрене PC индустрију ти би данас куцкао на архаичном Линуксу или би цео живот отплаћивао рате за неки Apple Mac...

science bitch!

pre 9 godina

@Jaa prvo probaj neki arhaicni linux pa onda pisi takve gluposti. svaki OS ima svoje prednosti i mane, ali linux je danas u svojim godinama moderan operativni sistem koji moze da izgleda daleko bolje od win-a (elementary os), radi savrseno bez ikakve potrebe za instaliranjem bilo cega odmah nakon instalacije a i izgleda odlicno (mint) ili savrseno prilagodljiv svakoj potrebi korisnika.. u principu sve vazi za svaki linux ali sam naveo apsolutne predvodnike.. probaj, daj sansu, pa onda pljuj

1+1=10

pre 9 godina

Што се тиче зарада Микрософта и осталих који око њега шићаре, наравно да ће бити већа, немојте да се секирате.
Што се тиче крајњих корисника, биће одушевљени изменама у корисничком сучељу: добиће исти почетни екран као на седмици са врло мало покушаја побољшања.
Што се тиче квалитета система, занимало ме шта губим јер користим слободан оперативни систем, па сам пробао и ову бету. Моја искуства:
1) Боли ме уво за Микрософтове услуге. Нисам их користио, а инсталер сваког присиљава да их користи.
2) Систем је гломазан спор и превише троши. Исте игрице боље раде на Линџи.
3) Има стари превазиђени систем датотека који: а) и даље пуца. Прва инсталација је пукла при првом нестанку струје. Није било времена ни да се скоцка систем.б) нема другог избора.
4) Нема одговарајућих драјвера за старе уређаје у систему, а стари дриверси су непотписани и права је акробација инсталирање истих.
5) ТВ картица нема никакав драјвер, а камо ли јасан начин за проналазак програма за тв пријем.
6) Вируси и даље харају. Лоша безбедност.
7) Ништа нису изменили што се тиче неразумних и непрактичних подешавања система. Одрвратно и нејасно.
8) Похвала за покушај увођења упрошћених вишеструких радних површи.
10) Онолико запослених зарад „развоја“ а нема српског превода, а чак и ситнице попут натписа распореда тастаруре (по обичају) нису по међународним стандардима.
11) „Уметнички“ део је смејурија
Срећом, деца такође нису задовољна, па тај оперативни сустав иде у заборав до следеће бете.

Zoran

pre 9 godina

može biti uspešan ako se odreknu odvratnih pločica i ne pokušavaju da spoje desktop i tablet/mobilni interfejs u jedno pakovanje - to jednostavno ne ide
(vladica, 22. decembar 2014 15:43)

To je to.

Zoki

pre 9 godina

Puno će zavisiti od cene, ljudi jednostavno nisu spremni da plate za operativni sistem ono što su plaćali pre pet godina. Inače će nastaviti da guraju ono što imaju, sve dok ga hardver podržava. Ispod haube Windows 8 nije lošiji od Windows 8, nego bolji. Problem je korisnički interfejs. Kod verzije 8.1 su neke stvari prilagođene zahtevima korisnika, ali ne do kraja. Windows 10 će sigurno privući one koji su ostali na Win 7 samo zato što ne vole interfejs Win 8. Među njima je i veliki broj pretplatnika koji svakako imaju pravo da koriste verziju koju žele.

Komšija

pre 9 godina

Trenutno na jednom lap topu sam istalirao bulid Windows 9879 i mogu vam reći da mi se sviđa. Prvenstveno zato što se možete vretiti na izgled sedmice . Ima tu lepih novina, jedino se plašim da konačnu verziju Windows 10 nece moci pokretati racunari ispod 3gb rama. Već razmisljam kad izadje Windows 10 da onda i kupim telefon sa takvim OS. Do tada se držim androida jer one pločice na telefonima ne mogu da smislim.
Uz put da pohvalim i b92 jer sa ovim novom aplikacijom za android telefone sigurno imaju najbržim i najstabilniju aplikaciju ovog tipa. Sve pohvale i samo napred.

omg

pre 9 godina

Koristim najnoviji 8.1 sad je potpuno funkcionalan i bolji mi je od 7ice. Ako ćemo po onoj da svaki drugi valja onda je posle sedmice , osmica a posle nje je 8.1 koji je praktično nov operativni sistem, a ne update od 8. po tome ispada da 10ka onda neće valjati. mada mislim da je sve to glupost sada i da treba menjati operativni sistem čim postigne punu funkcionalnost, a to 8.1 već jeste.

Zli

pre 9 godina

8.1 je bolji od sedmice 100 puta. Instaliram Win od 3.11-ce sa flopija i od svih koje sam testirao 8.1 je zakon. Nije stucnuo vec 7-8 meseci, "Start" meni je zanimljiv i super koristan kada se lepo podesi. Cini mi se da je manje zahtevan za komp a o podizanju sistema necu ni da pricam. Da, sistemska podrska za ISO mount je zakon, Task Manager je mnogo bolji, ma mogu do sutra. I da zakljucim, obicno nije problem do sistema nego do korisnika.

klauski

pre 9 godina

ja sam 8 instalirao i za 45min sam opet imao win 7. uzasno ruzan i nisam mogao da se pokupim na njemu. izgubio sam se totalno iako na racunaru RADIM vec 15-ak godina...i vise. meni je to promasaj totalni ali naravno to je moje licno misjenje. cenim i postujem tudje stavove po tom pitanju.

Future

pre 9 godina

A sta fali win8? Ja sam ga skoro instalirao na svoj racunar i prezadovoljan sam. Brzo radi, prelak je za koriscene, mogucnosti personalizacije su na mnogo visem nivou nego kod win7 tako da se ne vracam ni na win7, a ne prelazim ni na win10.

stefanb

pre 9 godina

Ako vrate klasicni start meni, potrosnja RAM memorije bude ista (ili cak manja :D, mada tesko) nego kod sedmice i ne bude se usporavao posle 5 instaliranih programa naravno da hoce. Inace skoro sam se vracao na XP i zaljubio sam se u njega ponovo zbog brzine, ali dosta igri i programa nije dostupna za njega pa je ponovo vracena sedmica :).

mimi

pre 9 godina

Svaka cast Microsoftu ali Windows 7 je za samo par godina svojim ugladjenim radom poceo da preuzima lidersku poziciju u odnosu na vremesni XP i nedovrsenu Vistu! Cisto sumnjam da ce Windows 10 uspeti da postane lider na trzistu operativnih sistema, dovoljno je pogledati šer npr popularne osmice pa zakljuciti da napredak ne dolazi preko noci. Wimdows 7 je najbolji!

vladica

pre 9 godina

može biti uspešan ako se odreknu odvratnih pločica i ne pokušavaju da spoje desktop i tablet/mobilni interfejs u jedno pakovanje - to jednostavno ne ide

rango

pre 9 godina

Kako ste dosadni sa Win-om. Jesu li ovo sponzorirani članci od strane Microsofta ili je neko totalno zaluđen sa win sistemom. I ja ga koristim na dva radna kompjutera, ali rijetko razmišljam o njemu. Kada dodje vrijeme da ga zamijenim, ja ga zamijenim i to je to... Ko je ko vidjeo polemisati o Win sistemu, i kakva je korist od toga. Kakav je takav je, ja i većina drugih smo osuđeni na njega, zbog programa koje koristimo, tako da šta god Microsoft napravi mi moramo koristiti. A polemikom ništa ne možemo primijetiti u budućim verzijama...

fasdf

pre 9 godina

O tome će odlučiti domaći internet komentatori kojima je neko davno rekao da je internet explorer 6.0 loš, a malo kasnije i da je svaki drugi win dobar. Oni samo nisu sigurni da li Microsoft propada ili je već propao.

fasdf

pre 9 godina

O tome će odlučiti domaći internet komentatori kojima je neko davno rekao da je internet explorer 6.0 loš, a malo kasnije i da je svaki drugi win dobar. Oni samo nisu sigurni da li Microsoft propada ili je već propao.

ja

pre 9 godina

Ala brate mili ove Linux korisnike niko ne dira ali oni su uporni da nam objasne kako je linux superioran nad windowsom. Ma koga briga za osnovne potrebe mi je windows savrsen ne treba mi drugi. A o podrsci video igara da ne pricam. Dovidjenja!

Јаа

pre 9 godina

Kako ste dosadni sa Win-om. Jesu li ovo sponzorirani članci od strane Microsofta ili je neko totalno zaluđen sa win sistemom. I ja ga koristim na dva radna kompjutera, ali rijetko razmišljam o njemu. Kada dodje vrijeme da ga zamijenim, ja ga zamijenim i to je to... Ko je ko vidjeo polemisati o Win sistemu, i kakva je korist od toga. Kakav je takav je, ja i većina drugih smo osuđeni na njega, zbog programa koje koristimo, tako da šta god Microsoft napravi mi moramo koristiti. A polemikom ništa ne možemo primijetiti u budućim verzijama...
(rango, 22. decembar 2014 15:23)

Види друже, да није било Windows-а да покрене PC индустрију ти би данас куцкао на архаичном Линуксу или би цео живот отплаћивао рате за неки Apple Mac...

Zli

pre 9 godina

8.1 je bolji od sedmice 100 puta. Instaliram Win od 3.11-ce sa flopija i od svih koje sam testirao 8.1 je zakon. Nije stucnuo vec 7-8 meseci, "Start" meni je zanimljiv i super koristan kada se lepo podesi. Cini mi se da je manje zahtevan za komp a o podizanju sistema necu ni da pricam. Da, sistemska podrska za ISO mount je zakon, Task Manager je mnogo bolji, ma mogu do sutra. I da zakljucim, obicno nije problem do sistema nego do korisnika.

vladica

pre 9 godina

može biti uspešan ako se odreknu odvratnih pločica i ne pokušavaju da spoje desktop i tablet/mobilni interfejs u jedno pakovanje - to jednostavno ne ide

mimi

pre 9 godina

Svaka cast Microsoftu ali Windows 7 je za samo par godina svojim ugladjenim radom poceo da preuzima lidersku poziciju u odnosu na vremesni XP i nedovrsenu Vistu! Cisto sumnjam da ce Windows 10 uspeti da postane lider na trzistu operativnih sistema, dovoljno je pogledati šer npr popularne osmice pa zakljuciti da napredak ne dolazi preko noci. Wimdows 7 je najbolji!

stefanb

pre 9 godina

Ako vrate klasicni start meni, potrosnja RAM memorije bude ista (ili cak manja :D, mada tesko) nego kod sedmice i ne bude se usporavao posle 5 instaliranih programa naravno da hoce. Inace skoro sam se vracao na XP i zaljubio sam se u njega ponovo zbog brzine, ali dosta igri i programa nije dostupna za njega pa je ponovo vracena sedmica :).

najed

pre 9 godina

Win 8 je veoma dobar i stabilan sistem, a zale se samo oni koji ne mogu ili ne zele da ga savladaju. Sto se tice linuksa super je ali samo za napredne korisnike, a 90% populacije su obicni korisnici kojima je i windows komplikovan. Dakle linuks u poslovnom okruzenju nema sta da radi, isto vazi i za kucne korisnike. I zato prestanite vise da smarate sa mac os i linuksom. Da ne pricam da su skuplji za odrzavanje. ma...

rango

pre 9 godina

Kako ste dosadni sa Win-om. Jesu li ovo sponzorirani članci od strane Microsofta ili je neko totalno zaluđen sa win sistemom. I ja ga koristim na dva radna kompjutera, ali rijetko razmišljam o njemu. Kada dodje vrijeme da ga zamijenim, ja ga zamijenim i to je to... Ko je ko vidjeo polemisati o Win sistemu, i kakva je korist od toga. Kakav je takav je, ja i većina drugih smo osuđeni na njega, zbog programa koje koristimo, tako da šta god Microsoft napravi mi moramo koristiti. A polemikom ništa ne možemo primijetiti u budućim verzijama...

Dr. Sveznamen

pre 9 godina

moze li mi iko reci koji je to fazon sa draganom?
(cex, 22. decembar 2014 16:08)

Kakvo crno objašnjenje, ili si deo istorije komentara ili nisi... dobro de, Dragan je mit ili legenda o liku koji čeka video pozive poput Godoa. Oni se ne pojavljuju ali misteriozno se javljaju Draganovi klonovi, isto kao i članovi njegove porodice, svi sa istom željom... da Dragan izađe na televizor! Vreme će pokazati koliko će još to biti interesantno, za sada jeste.....
Što se tiče win10 nadam se da će biti super, ukoliko verzije za mob budu stabilne kao i do sad a pri tom uvedu mnoge mogućnosti koje imaju na desktopu... dobro ću razmisliti kod narednog ugovora za telefon.

Јаа

pre 9 godina

@Jaa prvo probaj neki arhaicni linux pa onda pisi takve gluposti. svaki OS ima svoje prednosti i mane, ali linux je danas u svojim godinama moderan operativni sistem koji moze da izgleda daleko bolje od win-a (elementary os), radi savrseno bez ikakve potrebe za instaliranjem bilo cega odmah nakon instalacije a i izgleda odlicno (mint) ili savrseno prilagodljiv svakoj potrebi korisnika.. u principu sve vazi za svaki linux ali sam naveo apsolutne predvodnike.. probaj, daj sansu, pa onda pljuj
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (science bitch!, 22. decembar 2014 18:54)

A sta da probam? Nemam Fotoshop, nemam Premier, imam nekakav poluofis... izvini ali ne igraju se svi na kompjuteru...

Zoki

pre 9 godina

Puno će zavisiti od cene, ljudi jednostavno nisu spremni da plate za operativni sistem ono što su plaćali pre pet godina. Inače će nastaviti da guraju ono što imaju, sve dok ga hardver podržava. Ispod haube Windows 8 nije lošiji od Windows 8, nego bolji. Problem je korisnički interfejs. Kod verzije 8.1 su neke stvari prilagođene zahtevima korisnika, ali ne do kraja. Windows 10 će sigurno privući one koji su ostali na Win 7 samo zato što ne vole interfejs Win 8. Među njima je i veliki broj pretplatnika koji svakako imaju pravo da koriste verziju koju žele.

dakid

pre 9 godina

Hoce ako ubace opciju za gasenje metroa u startu prilikom instalacije windowsa i da ko hoce moze da ga ukljuci kasnije a ko nece nemora...

klauski

pre 9 godina

ja sam 8 instalirao i za 45min sam opet imao win 7. uzasno ruzan i nisam mogao da se pokupim na njemu. izgubio sam se totalno iako na racunaru RADIM vec 15-ak godina...i vise. meni je to promasaj totalni ali naravno to je moje licno misjenje. cenim i postujem tudje stavove po tom pitanju.

Zoran

pre 9 godina

može biti uspešan ako se odreknu odvratnih pločica i ne pokušavaju da spoje desktop i tablet/mobilni interfejs u jedno pakovanje - to jednostavno ne ide
(vladica, 22. decembar 2014 15:43)

To je to.

Nikola

pre 9 godina

@(science bitch!, 22. decembar 2014 18:54)
Ja sam probao par verzija linuxa,neke light na nekom starom laptopu i ubuntu na nekom i3 laptopu.Znaci windows 7+ u svim segmentima je bolja opcija,ustvari linux u ni jednoj nije bolji.Mozda ne radi sporije od win7 ali ne radi ni brze,brze se jedno podigne sistem,ali zasto mi je to bitno na desktop i5 i ssd gde se win podize za 7-8sec.Ali za neku firmu gde samo koriste net i office slazem se da je linux bolje resenje ako hoce da ustede.Linux nije nista bolji od windowsa a ima bezbroj ogranicenja.

Cosmo®

pre 9 godina

*Peticija da se osobi 1plus1 nadje devojka postao je moljac i rab tastature posto po ceo dan siluje terminal u linuxu i pametuje na tehnopolisu... Možete ti i slobodni softver da fantazirate i lažete ljude da je sve to što si nabrojao istina ali realnost kaže da je to jedna gnusna patološka laž za neznalice.

Future

pre 9 godina

A sta fali win8? Ja sam ga skoro instalirao na svoj racunar i prezadovoljan sam. Brzo radi, prelak je za koriscene, mogucnosti personalizacije su na mnogo visem nivou nego kod win7 tako da se ne vracam ni na win7, a ne prelazim ni na win10.

bojan

pre 9 godina

@Jaa
Mogu da razumem da korisnik OS X-a (Apple-a) kaže za Linux da je ... ovakav i onakav ... Mogu da razumem i obrnutu situaciju ... već spram ljubavi, volje, znanja i naravno mogućnosti. Zašto, nije bitno, Win-ovci teško da će razumeti a ovi drugi to već odavno znaju.
Potpuno mi je nejasna namera i želja, i ne mogu da je razumem, kada Win-ovci imaju nameru da 'pokažu i ubede' sve druge da je "sve počelo sa Bilom"!
NIJE! TADA JE SVE POČELO ZA VAS!
Budite ipak dovoljno demokratični da date svima, ne samo sebi, mogućnost izbora ...

science bitch!

pre 9 godina

@Jaa prvo probaj neki arhaicni linux pa onda pisi takve gluposti. svaki OS ima svoje prednosti i mane, ali linux je danas u svojim godinama moderan operativni sistem koji moze da izgleda daleko bolje od win-a (elementary os), radi savrseno bez ikakve potrebe za instaliranjem bilo cega odmah nakon instalacije a i izgleda odlicno (mint) ili savrseno prilagodljiv svakoj potrebi korisnika.. u principu sve vazi za svaki linux ali sam naveo apsolutne predvodnike.. probaj, daj sansu, pa onda pljuj

Komšija

pre 9 godina

Trenutno na jednom lap topu sam istalirao bulid Windows 9879 i mogu vam reći da mi se sviđa. Prvenstveno zato što se možete vretiti na izgled sedmice . Ima tu lepih novina, jedino se plašim da konačnu verziju Windows 10 nece moci pokretati racunari ispod 3gb rama. Već razmisljam kad izadje Windows 10 da onda i kupim telefon sa takvim OS. Do tada se držim androida jer one pločice na telefonima ne mogu da smislim.
Uz put da pohvalim i b92 jer sa ovim novom aplikacijom za android telefone sigurno imaju najbržim i najstabilniju aplikaciju ovog tipa. Sve pohvale i samo napred.

Koki

pre 9 godina

Nema sumnje da će biti bolji od Windows7 jer će imati sve što je imao windows7 plus još mnogo toga novoga što će preuzeti od Windows8 a kao šlag na torti novi windows10 imaće neke funkcije koje su godinama koristili MAC i Linux korisnici. Windows10 za sada obećava ali trebamo sačekati finalnu verziju no nema sumnje da će Windows10 biti možda i najbolji Windows OS do sada

1+1=10

pre 9 godina

Што се тиче зарада Микрософта и осталих који око њега шићаре, наравно да ће бити већа, немојте да се секирате.
Што се тиче крајњих корисника, биће одушевљени изменама у корисничком сучељу: добиће исти почетни екран као на седмици са врло мало покушаја побољшања.
Што се тиче квалитета система, занимало ме шта губим јер користим слободан оперативни систем, па сам пробао и ову бету. Моја искуства:
1) Боли ме уво за Микрософтове услуге. Нисам их користио, а инсталер сваког присиљава да их користи.
2) Систем је гломазан спор и превише троши. Исте игрице боље раде на Линџи.
3) Има стари превазиђени систем датотека који: а) и даље пуца. Прва инсталација је пукла при првом нестанку струје. Није било времена ни да се скоцка систем.б) нема другог избора.
4) Нема одговарајућих драјвера за старе уређаје у систему, а стари дриверси су непотписани и права је акробација инсталирање истих.
5) ТВ картица нема никакав драјвер, а камо ли јасан начин за проналазак програма за тв пријем.
6) Вируси и даље харају. Лоша безбедност.
7) Ништа нису изменили што се тиче неразумних и непрактичних подешавања система. Одрвратно и нејасно.
8) Похвала за покушај увођења упрошћених вишеструких радних површи.
10) Онолико запослених зарад „развоја“ а нема српског превода, а чак и ситнице попут натписа распореда тастаруре (по обичају) нису по међународним стандардима.
11) „Уметнички“ део је смејурија
Срећом, деца такође нису задовољна, па тај оперативни сустав иде у заборав до следеће бете.

neutralni felsh

pre 9 godina

skromni prilog uzavreloj lin-win raspravi:
kad si mlad, i stoga prilicno dokon i posredno buntovan, onda imas vremena: i da pola sata stelujes ekvilajzere, i da gledas bergmanove smor-filmove i lozis se na kastanedu, i na teske pisce-klasike sa viseslojnom idejom i moderne apstraktne poetske kaktuse, i da nedeljama, ma mesecima, muvas curu svog zivota daveci i nju i sebe i3 okolinu... i da se macujes sa linuxima.
kad dodjes u godine, zabole te za sitan i krupan hakeraj i ostale zafrkancije, zelis da nesto radi sa sto manje potrebe za carobnim intervencijama. ok, volim i dan danas da pogledam neku cehovljevu dramu, procitam marsela prusta i sl... ali sto se kompa tice, daj da to radi i da lepo izgleda ali i da me sto manje gnjavi svojim postojanjem, boli me monitor za slobodan softver i ostale utopije. sloboda je hladna, treba raditi i za zivot zaraditi - nemam kad da gubim vreme na superiorne operativne sisteme i propovedam prednosti svog pogleda na svet. s godinama covek postane relativni konformist.
naravno, nemam nista protiv linuxa, zasto da entuzijasti i brucosi u it sektoru nemaju za sta da navijaju i cime da se igraju?

omg

pre 9 godina

Koristim najnoviji 8.1 sad je potpuno funkcionalan i bolji mi je od 7ice. Ako ćemo po onoj da svaki drugi valja onda je posle sedmice , osmica a posle nje je 8.1 koji je praktično nov operativni sistem, a ne update od 8. po tome ispada da 10ka onda neće valjati. mada mislim da je sve to glupost sada i da treba menjati operativni sistem čim postigne punu funkcionalnost, a to 8.1 već jeste.

Zoran

pre 9 godina

Operativni sistem koji ne može da se instalira na eksterni hard. Pametnome dosta...
(Nemesis MMX, 23. decembar 2014 01:11)

:))

Sto, da neces da OS na eksternom drajvu nosis i podizes drugi racunar? A drajveri, da li pasu?

Zoki

pre 9 godina

@bice bolje - "Win je pre svega marketinski proizvod i potpuno inferioran za ozbiljne poslove"

Ko je taj ko će da kaže šta je ozbiljan posao, a šta nije? Neki geek iz IT departmenta? Vidiš, jako su velike šanse da tvoj posao, ali i cela kompanija u kojoj radiš, zavise od neke tabele koju je neko napravio u Excelu, odnosno od toga kako su se uklopili neki brojevi. Šta misliš kako je urađen taj rebalans budžeta o kome slušaš na vestima? Dobre su šanse da sudbina nekog Linux klastera upravo zavisi od nekog polja u Excelu.

Banja Luka

pre 9 godina

@Komsija: Malo off-topic, ne sumnjam da je b92 napravio dobru app za androod. Koristim WP i misslim da je vrijeme da i nju unaprijede. Kao uzor mogu koristiti aplikaciju Al Jazeera-e za WP, savrsena app news tipa. Probajte, provjerite, uvjerite se sami. Pozdrav iz BL

bice bolje

pre 9 godina

Win je pre svega marketinski proizvod i potpuno inferioran za ozbiljne poslove, sta mislite koji server radi na winu. Kompanije koje koriste win imace gadnih problema i troskova da predju sa xp i sedmice na ovu novu ediciju koja nece doneti nista bitno osim kozmetickih promena. Linux nemojte da komentarisete jer to je mnogo vise od operativnog sistema to je filozofija i ideal slobodnog sistema koji ne pati od finansijskog uspeha. Linux je tu ne da bi zaradio vec da bi dao slobodu ljuduma koji stvaraju kod. A toliko je danas prilagodjen obicnom korisniku da ga moze koristiti i obican nob.

bob

pre 9 godina

@Jaa prvo probaj neki arhaicni linux pa onda pisi takve gluposti. svaki OS ima svoje prednosti i mane, ali linux je danas u svojim godinama moderan operativni sistem koji moze da izgleda daleko bolje od win-a (elementary os), radi savrseno bez ikakve potrebe za instaliranjem bilo cega odmah nakon instalacije a i izgleda odlicno (mint) ili savrseno prilagodljiv svakoj potrebi korisnika.. u principu sve vazi za svaki linux ali sam naveo apsolutne predvodnike.. probaj, daj sansu, pa onda pljuj
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (science bitch!, 22. decembar 2014 18:54)

Evo sve trčim da gubim vreme sa Linuks smećem!

Igor

pre 9 godina

MS treba da daje w10 skoro besplatno, do nekih 100$ da je cena. Znam da to nije realna cena, ali tako ce prodati vise. Meni smeta sto zele da naprave OS koji radi na velikom broju uredjaja. Neka naprave verzije za desktop i za prenosive uredjaje posebno.

Problem kod 90% korisnika u Srbiji je taj sto imaju neki piratski win koji se ne updejtuje. A nije ni malo jeftino ako treba da se plati neki Home Premium retail, koji kosta vise od samog kucista sa komponentama korisnika. Zato kazem da treba da bude jeftin i time dostupniji svima nama.

name

pre 9 godina

@1+1=10
Aahhahahah care, pa ti nemas pojma sta pises. Isuse dragi, ja nekad dok citam komentare pomislim da u ovoj nasoj napacenoj zemljici samo IT bogovi zive.

Pokndekl Piki

pre 9 godina

Mislim da nijedan windows nece biti uspijesan kao windows xp, bas iz razloga sto nije zahtjevao bogzna kakav hardver, bio je pristupacan i jednostavan za koristiti.
Da je microsoft htio, oni su mogli da zabrane svaki vid neovlastene distribucije tog OS-a, ali nisu, bas zbog toga jer su znali da ce oni kao kompanija vise vrijediti ako imaju vise korisnika, jer danas su i najvaznije brojke...

abc

pre 9 godina

mene ce privuci ako ne pokusavaju da spoje mobilni, tablet i desktop kompjuter u jedno... jedno je tac skrin a jedno je normalan kompjuter! zelim ozbiljan operativni sistem, a ne igracku...
ako nastave da se zavitlavaju, sta da radim, iako ne zelim, teska srca skupicu pare nekako i kupicu mac pro neki polovan... za 100p evra moze neko 2012 godiste da se uzme.

1+1=10

pre 9 godina

@Cosmo®, лично си се нашао погођен и покушаваш да претвориш коментаре у личне препирке? То се зове троловање. Лепо сам написао моје утиске, а ако имаш нешто паметно да додаш и одузмеш о теми из чланка или садржини неког коментара, то је друга ствар, изволи из све снаге. Чекам.

да да

pre 9 godina

Жао ми је што ово морам да кажем али Windows 8.1 је врло добар производ. Таман су дотерали осмицу а сада одустају ? Бојим се да су изгубили компас као ономад са мобилним ос-ом а сви знамо како се то завршило ...

Boris

pre 9 godina

Win 8 i Win 8.1 super rade, posebno na novim računarima sa touch screen-om. Jedini razlog njihove nepopularnosti su što su se suviše rano pojavili, bili su ispred svog vremena, i ljudi realno nisu imali razloga da odbace Win 7 ili čak Win XP, koji takođe super rade naročito na starijim računarima. Sledeća godina, i 2016. će biti dobre za Microsoft pošto će većina računara koje su kupljene sa Win 7 početi da se kvare i ljudi, a i firme, će kupiti nove kompjutere sa Win 10 i tek tada će nova generacija operativnih sistema stvarno zaživeti među širokim narodnim masama.

Pankreas

pre 9 godina

1plus1 prekini da lažeš ljude o mogućnostima slobodnog softvera jer je većina toga što si napisao naučna fantastika koju ja lično volim da čitam i gledam u obliku video materijala ali NE i da čitam u tvojim komentarima.

jahac

pre 9 godina

Nervira me sto za Office mora da se plati posle nekog vremena.Sad office ne mogu ni da koristim koji je uzas blagi jer stoji nalog kad se ode u Word i ne.vredi pise Nelicenciran proizvod -.-

plata 20k -10%

pre 9 godina

ako budu redizajnirali i WP načisto, i uradili ga kao Win 10, možda bude nešto od njih, ovako samo na desktopu, jel nema alternative, nažalost...i što jednostavnije da bude maximalno...kako im to nije više jasno

rango

pre 9 godina

Kako ste dosadni sa Win-om. Jesu li ovo sponzorirani članci od strane Microsofta ili je neko totalno zaluđen sa win sistemom. I ja ga koristim na dva radna kompjutera, ali rijetko razmišljam o njemu. Kada dodje vrijeme da ga zamijenim, ja ga zamijenim i to je to... Ko je ko vidjeo polemisati o Win sistemu, i kakva je korist od toga. Kakav je takav je, ja i većina drugih smo osuđeni na njega, zbog programa koje koristimo, tako da šta god Microsoft napravi mi moramo koristiti. A polemikom ništa ne možemo primijetiti u budućim verzijama...

1+1=10

pre 9 godina

Што се тиче зарада Микрософта и осталих који око њега шићаре, наравно да ће бити већа, немојте да се секирате.
Што се тиче крајњих корисника, биће одушевљени изменама у корисничком сучељу: добиће исти почетни екран као на седмици са врло мало покушаја побољшања.
Што се тиче квалитета система, занимало ме шта губим јер користим слободан оперативни систем, па сам пробао и ову бету. Моја искуства:
1) Боли ме уво за Микрософтове услуге. Нисам их користио, а инсталер сваког присиљава да их користи.
2) Систем је гломазан спор и превише троши. Исте игрице боље раде на Линџи.
3) Има стари превазиђени систем датотека који: а) и даље пуца. Прва инсталација је пукла при првом нестанку струје. Није било времена ни да се скоцка систем.б) нема другог избора.
4) Нема одговарајућих драјвера за старе уређаје у систему, а стари дриверси су непотписани и права је акробација инсталирање истих.
5) ТВ картица нема никакав драјвер, а камо ли јасан начин за проналазак програма за тв пријем.
6) Вируси и даље харају. Лоша безбедност.
7) Ништа нису изменили што се тиче неразумних и непрактичних подешавања система. Одрвратно и нејасно.
8) Похвала за покушај увођења упрошћених вишеструких радних површи.
10) Онолико запослених зарад „развоја“ а нема српског превода, а чак и ситнице попут натписа распореда тастаруре (по обичају) нису по међународним стандардима.
11) „Уметнички“ део је смејурија
Срећом, деца такође нису задовољна, па тај оперативни сустав иде у заборав до следеће бете.

vladica

pre 9 godina

može biti uspešan ako se odreknu odvratnih pločica i ne pokušavaju da spoje desktop i tablet/mobilni interfejs u jedno pakovanje - to jednostavno ne ide

mimi

pre 9 godina

Svaka cast Microsoftu ali Windows 7 je za samo par godina svojim ugladjenim radom poceo da preuzima lidersku poziciju u odnosu na vremesni XP i nedovrsenu Vistu! Cisto sumnjam da ce Windows 10 uspeti da postane lider na trzistu operativnih sistema, dovoljno je pogledati šer npr popularne osmice pa zakljuciti da napredak ne dolazi preko noci. Wimdows 7 je najbolji!

klauski

pre 9 godina

ja sam 8 instalirao i za 45min sam opet imao win 7. uzasno ruzan i nisam mogao da se pokupim na njemu. izgubio sam se totalno iako na racunaru RADIM vec 15-ak godina...i vise. meni je to promasaj totalni ali naravno to je moje licno misjenje. cenim i postujem tudje stavove po tom pitanju.

bojan

pre 9 godina

@Jaa
Mogu da razumem da korisnik OS X-a (Apple-a) kaže za Linux da je ... ovakav i onakav ... Mogu da razumem i obrnutu situaciju ... već spram ljubavi, volje, znanja i naravno mogućnosti. Zašto, nije bitno, Win-ovci teško da će razumeti a ovi drugi to već odavno znaju.
Potpuno mi je nejasna namera i želja, i ne mogu da je razumem, kada Win-ovci imaju nameru da 'pokažu i ubede' sve druge da je "sve počelo sa Bilom"!
NIJE! TADA JE SVE POČELO ZA VAS!
Budite ipak dovoljno demokratični da date svima, ne samo sebi, mogućnost izbora ...

Јаа

pre 9 godina

Kako ste dosadni sa Win-om. Jesu li ovo sponzorirani članci od strane Microsofta ili je neko totalno zaluđen sa win sistemom. I ja ga koristim na dva radna kompjutera, ali rijetko razmišljam o njemu. Kada dodje vrijeme da ga zamijenim, ja ga zamijenim i to je to... Ko je ko vidjeo polemisati o Win sistemu, i kakva je korist od toga. Kakav je takav je, ja i većina drugih smo osuđeni na njega, zbog programa koje koristimo, tako da šta god Microsoft napravi mi moramo koristiti. A polemikom ništa ne možemo primijetiti u budućim verzijama...
(rango, 22. decembar 2014 15:23)

Види друже, да није било Windows-а да покрене PC индустрију ти би данас куцкао на архаичном Линуксу или би цео живот отплаћивао рате за неки Apple Mac...

stefanb

pre 9 godina

Ako vrate klasicni start meni, potrosnja RAM memorije bude ista (ili cak manja :D, mada tesko) nego kod sedmice i ne bude se usporavao posle 5 instaliranih programa naravno da hoce. Inace skoro sam se vracao na XP i zaljubio sam se u njega ponovo zbog brzine, ali dosta igri i programa nije dostupna za njega pa je ponovo vracena sedmica :).

Zli

pre 9 godina

8.1 je bolji od sedmice 100 puta. Instaliram Win od 3.11-ce sa flopija i od svih koje sam testirao 8.1 je zakon. Nije stucnuo vec 7-8 meseci, "Start" meni je zanimljiv i super koristan kada se lepo podesi. Cini mi se da je manje zahtevan za komp a o podizanju sistema necu ni da pricam. Da, sistemska podrska za ISO mount je zakon, Task Manager je mnogo bolji, ma mogu do sutra. I da zakljucim, obicno nije problem do sistema nego do korisnika.

omg

pre 9 godina

Koristim najnoviji 8.1 sad je potpuno funkcionalan i bolji mi je od 7ice. Ako ćemo po onoj da svaki drugi valja onda je posle sedmice , osmica a posle nje je 8.1 koji je praktično nov operativni sistem, a ne update od 8. po tome ispada da 10ka onda neće valjati. mada mislim da je sve to glupost sada i da treba menjati operativni sistem čim postigne punu funkcionalnost, a to 8.1 već jeste.

science bitch!

pre 9 godina

@Jaa prvo probaj neki arhaicni linux pa onda pisi takve gluposti. svaki OS ima svoje prednosti i mane, ali linux je danas u svojim godinama moderan operativni sistem koji moze da izgleda daleko bolje od win-a (elementary os), radi savrseno bez ikakve potrebe za instaliranjem bilo cega odmah nakon instalacije a i izgleda odlicno (mint) ili savrseno prilagodljiv svakoj potrebi korisnika.. u principu sve vazi za svaki linux ali sam naveo apsolutne predvodnike.. probaj, daj sansu, pa onda pljuj

Future

pre 9 godina

A sta fali win8? Ja sam ga skoro instalirao na svoj racunar i prezadovoljan sam. Brzo radi, prelak je za koriscene, mogucnosti personalizacije su na mnogo visem nivou nego kod win7 tako da se ne vracam ni na win7, a ne prelazim ni na win10.

Zoran

pre 9 godina

može biti uspešan ako se odreknu odvratnih pločica i ne pokušavaju da spoje desktop i tablet/mobilni interfejs u jedno pakovanje - to jednostavno ne ide
(vladica, 22. decembar 2014 15:43)

To je to.

fasdf

pre 9 godina

O tome će odlučiti domaći internet komentatori kojima je neko davno rekao da je internet explorer 6.0 loš, a malo kasnije i da je svaki drugi win dobar. Oni samo nisu sigurni da li Microsoft propada ili je već propao.

ja

pre 9 godina

Ala brate mili ove Linux korisnike niko ne dira ali oni su uporni da nam objasne kako je linux superioran nad windowsom. Ma koga briga za osnovne potrebe mi je windows savrsen ne treba mi drugi. A o podrsci video igara da ne pricam. Dovidjenja!

bice bolje

pre 9 godina

Win je pre svega marketinski proizvod i potpuno inferioran za ozbiljne poslove, sta mislite koji server radi na winu. Kompanije koje koriste win imace gadnih problema i troskova da predju sa xp i sedmice na ovu novu ediciju koja nece doneti nista bitno osim kozmetickih promena. Linux nemojte da komentarisete jer to je mnogo vise od operativnog sistema to je filozofija i ideal slobodnog sistema koji ne pati od finansijskog uspeha. Linux je tu ne da bi zaradio vec da bi dao slobodu ljuduma koji stvaraju kod. A toliko je danas prilagodjen obicnom korisniku da ga moze koristiti i obican nob.

Cosmo®

pre 9 godina

*Peticija da se osobi 1plus1 nadje devojka postao je moljac i rab tastature posto po ceo dan siluje terminal u linuxu i pametuje na tehnopolisu... Možete ti i slobodni softver da fantazirate i lažete ljude da je sve to što si nabrojao istina ali realnost kaže da je to jedna gnusna patološka laž za neznalice.

najed

pre 9 godina

Win 8 je veoma dobar i stabilan sistem, a zale se samo oni koji ne mogu ili ne zele da ga savladaju. Sto se tice linuksa super je ali samo za napredne korisnike, a 90% populacije su obicni korisnici kojima je i windows komplikovan. Dakle linuks u poslovnom okruzenju nema sta da radi, isto vazi i za kucne korisnike. I zato prestanite vise da smarate sa mac os i linuksom. Da ne pricam da su skuplji za odrzavanje. ma...

Komšija

pre 9 godina

Trenutno na jednom lap topu sam istalirao bulid Windows 9879 i mogu vam reći da mi se sviđa. Prvenstveno zato što se možete vretiti na izgled sedmice . Ima tu lepih novina, jedino se plašim da konačnu verziju Windows 10 nece moci pokretati racunari ispod 3gb rama. Već razmisljam kad izadje Windows 10 da onda i kupim telefon sa takvim OS. Do tada se držim androida jer one pločice na telefonima ne mogu da smislim.
Uz put da pohvalim i b92 jer sa ovim novom aplikacijom za android telefone sigurno imaju najbržim i najstabilniju aplikaciju ovog tipa. Sve pohvale i samo napred.

Јаа

pre 9 godina

@Jaa prvo probaj neki arhaicni linux pa onda pisi takve gluposti. svaki OS ima svoje prednosti i mane, ali linux je danas u svojim godinama moderan operativni sistem koji moze da izgleda daleko bolje od win-a (elementary os), radi savrseno bez ikakve potrebe za instaliranjem bilo cega odmah nakon instalacije a i izgleda odlicno (mint) ili savrseno prilagodljiv svakoj potrebi korisnika.. u principu sve vazi za svaki linux ali sam naveo apsolutne predvodnike.. probaj, daj sansu, pa onda pljuj
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (science bitch!, 22. decembar 2014 18:54)

A sta da probam? Nemam Fotoshop, nemam Premier, imam nekakav poluofis... izvini ali ne igraju se svi na kompjuteru...

Nikola

pre 9 godina

@(science bitch!, 22. decembar 2014 18:54)
Ja sam probao par verzija linuxa,neke light na nekom starom laptopu i ubuntu na nekom i3 laptopu.Znaci windows 7+ u svim segmentima je bolja opcija,ustvari linux u ni jednoj nije bolji.Mozda ne radi sporije od win7 ali ne radi ni brze,brze se jedno podigne sistem,ali zasto mi je to bitno na desktop i5 i ssd gde se win podize za 7-8sec.Ali za neku firmu gde samo koriste net i office slazem se da je linux bolje resenje ako hoce da ustede.Linux nije nista bolji od windowsa a ima bezbroj ogranicenja.

dakid

pre 9 godina

Hoce ako ubace opciju za gasenje metroa u startu prilikom instalacije windowsa i da ko hoce moze da ga ukljuci kasnije a ko nece nemora...

abc

pre 9 godina

mene ce privuci ako ne pokusavaju da spoje mobilni, tablet i desktop kompjuter u jedno... jedno je tac skrin a jedno je normalan kompjuter! zelim ozbiljan operativni sistem, a ne igracku...
ako nastave da se zavitlavaju, sta da radim, iako ne zelim, teska srca skupicu pare nekako i kupicu mac pro neki polovan... za 100p evra moze neko 2012 godiste da se uzme.

1+1=10

pre 9 godina

@Cosmo®, лично си се нашао погођен и покушаваш да претвориш коментаре у личне препирке? То се зове троловање. Лепо сам написао моје утиске, а ако имаш нешто паметно да додаш и одузмеш о теми из чланка или садржини неког коментара, то је друга ствар, изволи из све снаге. Чекам.

bob

pre 9 godina

@Jaa prvo probaj neki arhaicni linux pa onda pisi takve gluposti. svaki OS ima svoje prednosti i mane, ali linux je danas u svojim godinama moderan operativni sistem koji moze da izgleda daleko bolje od win-a (elementary os), radi savrseno bez ikakve potrebe za instaliranjem bilo cega odmah nakon instalacije a i izgleda odlicno (mint) ili savrseno prilagodljiv svakoj potrebi korisnika.. u principu sve vazi za svaki linux ali sam naveo apsolutne predvodnike.. probaj, daj sansu, pa onda pljuj
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (science bitch!, 22. decembar 2014 18:54)

Evo sve trčim da gubim vreme sa Linuks smećem!

Dr. Sveznamen

pre 9 godina

moze li mi iko reci koji je to fazon sa draganom?
(cex, 22. decembar 2014 16:08)

Kakvo crno objašnjenje, ili si deo istorije komentara ili nisi... dobro de, Dragan je mit ili legenda o liku koji čeka video pozive poput Godoa. Oni se ne pojavljuju ali misteriozno se javljaju Draganovi klonovi, isto kao i članovi njegove porodice, svi sa istom željom... da Dragan izađe na televizor! Vreme će pokazati koliko će još to biti interesantno, za sada jeste.....
Što se tiče win10 nadam se da će biti super, ukoliko verzije za mob budu stabilne kao i do sad a pri tom uvedu mnoge mogućnosti koje imaju na desktopu... dobro ću razmisliti kod narednog ugovora za telefon.

neutralni felsh

pre 9 godina

skromni prilog uzavreloj lin-win raspravi:
kad si mlad, i stoga prilicno dokon i posredno buntovan, onda imas vremena: i da pola sata stelujes ekvilajzere, i da gledas bergmanove smor-filmove i lozis se na kastanedu, i na teske pisce-klasike sa viseslojnom idejom i moderne apstraktne poetske kaktuse, i da nedeljama, ma mesecima, muvas curu svog zivota daveci i nju i sebe i3 okolinu... i da se macujes sa linuxima.
kad dodjes u godine, zabole te za sitan i krupan hakeraj i ostale zafrkancije, zelis da nesto radi sa sto manje potrebe za carobnim intervencijama. ok, volim i dan danas da pogledam neku cehovljevu dramu, procitam marsela prusta i sl... ali sto se kompa tice, daj da to radi i da lepo izgleda ali i da me sto manje gnjavi svojim postojanjem, boli me monitor za slobodan softver i ostale utopije. sloboda je hladna, treba raditi i za zivot zaraditi - nemam kad da gubim vreme na superiorne operativne sisteme i propovedam prednosti svog pogleda na svet. s godinama covek postane relativni konformist.
naravno, nemam nista protiv linuxa, zasto da entuzijasti i brucosi u it sektoru nemaju za sta da navijaju i cime da se igraju?

Pokndekl Piki

pre 9 godina

Mislim da nijedan windows nece biti uspijesan kao windows xp, bas iz razloga sto nije zahtjevao bogzna kakav hardver, bio je pristupacan i jednostavan za koristiti.
Da je microsoft htio, oni su mogli da zabrane svaki vid neovlastene distribucije tog OS-a, ali nisu, bas zbog toga jer su znali da ce oni kao kompanija vise vrijediti ako imaju vise korisnika, jer danas su i najvaznije brojke...

Boris

pre 9 godina

Win 8 i Win 8.1 super rade, posebno na novim računarima sa touch screen-om. Jedini razlog njihove nepopularnosti su što su se suviše rano pojavili, bili su ispred svog vremena, i ljudi realno nisu imali razloga da odbace Win 7 ili čak Win XP, koji takođe super rade naročito na starijim računarima. Sledeća godina, i 2016. će biti dobre za Microsoft pošto će većina računara koje su kupljene sa Win 7 početi da se kvare i ljudi, a i firme, će kupiti nove kompjutere sa Win 10 i tek tada će nova generacija operativnih sistema stvarno zaživeti među širokim narodnim masama.

plata 20k -10%

pre 9 godina

ako budu redizajnirali i WP načisto, i uradili ga kao Win 10, možda bude nešto od njih, ovako samo na desktopu, jel nema alternative, nažalost...i što jednostavnije da bude maximalno...kako im to nije više jasno

jahac

pre 9 godina

Nervira me sto za Office mora da se plati posle nekog vremena.Sad office ne mogu ni da koristim koji je uzas blagi jer stoji nalog kad se ode u Word i ne.vredi pise Nelicenciran proizvod -.-

Pankreas

pre 9 godina

1plus1 prekini da lažeš ljude o mogućnostima slobodnog softvera jer je većina toga što si napisao naučna fantastika koju ja lično volim da čitam i gledam u obliku video materijala ali NE i da čitam u tvojim komentarima.

Zoki

pre 9 godina

Puno će zavisiti od cene, ljudi jednostavno nisu spremni da plate za operativni sistem ono što su plaćali pre pet godina. Inače će nastaviti da guraju ono što imaju, sve dok ga hardver podržava. Ispod haube Windows 8 nije lošiji od Windows 8, nego bolji. Problem je korisnički interfejs. Kod verzije 8.1 su neke stvari prilagođene zahtevima korisnika, ali ne do kraja. Windows 10 će sigurno privući one koji su ostali na Win 7 samo zato što ne vole interfejs Win 8. Među njima je i veliki broj pretplatnika koji svakako imaju pravo da koriste verziju koju žele.

Koki

pre 9 godina

Nema sumnje da će biti bolji od Windows7 jer će imati sve što je imao windows7 plus još mnogo toga novoga što će preuzeti od Windows8 a kao šlag na torti novi windows10 imaće neke funkcije koje su godinama koristili MAC i Linux korisnici. Windows10 za sada obećava ali trebamo sačekati finalnu verziju no nema sumnje da će Windows10 biti možda i najbolji Windows OS do sada

Banja Luka

pre 9 godina

@Komsija: Malo off-topic, ne sumnjam da je b92 napravio dobru app za androod. Koristim WP i misslim da je vrijeme da i nju unaprijede. Kao uzor mogu koristiti aplikaciju Al Jazeera-e za WP, savrsena app news tipa. Probajte, provjerite, uvjerite se sami. Pozdrav iz BL

Zoki

pre 9 godina

@bice bolje - "Win je pre svega marketinski proizvod i potpuno inferioran za ozbiljne poslove"

Ko je taj ko će da kaže šta je ozbiljan posao, a šta nije? Neki geek iz IT departmenta? Vidiš, jako su velike šanse da tvoj posao, ali i cela kompanija u kojoj radiš, zavise od neke tabele koju je neko napravio u Excelu, odnosno od toga kako su se uklopili neki brojevi. Šta misliš kako je urađen taj rebalans budžeta o kome slušaš na vestima? Dobre su šanse da sudbina nekog Linux klastera upravo zavisi od nekog polja u Excelu.

да да

pre 9 godina

Жао ми је што ово морам да кажем али Windows 8.1 је врло добар производ. Таман су дотерали осмицу а сада одустају ? Бојим се да су изгубили компас као ономад са мобилним ос-ом а сви знамо како се то завршило ...

Igor

pre 9 godina

MS treba da daje w10 skoro besplatno, do nekih 100$ da je cena. Znam da to nije realna cena, ali tako ce prodati vise. Meni smeta sto zele da naprave OS koji radi na velikom broju uredjaja. Neka naprave verzije za desktop i za prenosive uredjaje posebno.

Problem kod 90% korisnika u Srbiji je taj sto imaju neki piratski win koji se ne updejtuje. A nije ni malo jeftino ako treba da se plati neki Home Premium retail, koji kosta vise od samog kucista sa komponentama korisnika. Zato kazem da treba da bude jeftin i time dostupniji svima nama.

Zoran

pre 9 godina

Operativni sistem koji ne može da se instalira na eksterni hard. Pametnome dosta...
(Nemesis MMX, 23. decembar 2014 01:11)

:))

Sto, da neces da OS na eksternom drajvu nosis i podizes drugi racunar? A drajveri, da li pasu?

name

pre 9 godina

@1+1=10
Aahhahahah care, pa ti nemas pojma sta pises. Isuse dragi, ja nekad dok citam komentare pomislim da u ovoj nasoj napacenoj zemljici samo IT bogovi zive.