Nedelja, 21.12.2014.

11:49

Microsoft potvrdio Windows Phone 8.1 Update 2

Izvor: B92

Microsoft potvrdio Windows Phone 8.1 Update 2 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

Savovac

pre 9 godina

@1+1=10: pa za 3 god.cu promeniti i tel.i procesor i OS... ne kapiram onda u cemu je prb. u sustini,meni tel.,ma kakav da je,dosadi nakon par meseci. ali nmg bacati pare svakih 5,6 meseci na nov tel.

Kuvar ROM-ova

pre 9 godina

@Bojan,
Moja mama ima lumiu 720 na WP8.. pokusao sam ranije da ga azuriram na 8.1 ali prijavljuje da nema nikakvih azuriranja.. je li moze neko da kaze kako da to obavim?
Idi na ovu adresu http://www.nokia.com/rs-sr/podrska/proizvodi/lumia720/
Ali ako imaš neki problem prilikom ažuriranja, nađi iz koje je zemlje/regiona "Lumia 720 RM-885" koju tvoju mama ima,(pebaci ručno region i vreme na odgovarajuće), uključi Wi-Fi i potraži nova ažuriranja u podešavanjima...Posle toga, samo vrati naš region i automtsko vreme.

10+10=100

pre 9 godina

@1+1=10 Znaci potrosicete vrijeme, energiju i znanje (pod uslovom da ga imate, posto ovdje otprilike demonstrirate par istih fraza sa kada su u pitanju tekstovi o win-u) na "sklapanje sistema" za neki bijedno slab uredjaj da bi radio kako treba, dok istovremeno sa druge strane imate win uredjaj, zatvoren i klet, koji je otprilike u cijenovnom rangu tog bijednog, samo nema potrebe nista dirati na nj. da bi vrhunski radio. Zanimljivo.
Prosli put mi ne odgovoriste na pitanje vezano za to da li se bavite programiranjem, imate li svojih aplikacija i koje su. Posle ovog "dodavanja sistemskih programa..." bih vas samo pitao za nick na XDA forumu ili nekom slicnom?

aj sad malo i ja

pre 9 godina

@ 1+1=10 ja sam rekao za app i znam da sam u pravu...ok, ti "sklapas" sistem samo nemoj posle da ne radi kamera, zvucnik i mnoge druge stvari...rutovanje je po meni jedna obicna glupost..mnogi su stavljali custom romove pa se u 99% slucajeva vracali na fabricki jer uvek nesto fali a da te podsetim da sa tim wp nema problema jer svi dobijaju zvanican apdejt..a za 32bitne procesore i 2-3 god u buducnost-ne vodi brigu...

1+1=10

pre 9 godina

Прочитао сам у коментару да је предност Андроида „само“ у апликацијама.
То није тачно. Андроид је оперативни систем (додуше примитиван), а Виндоуз фоун је ROM (read ony memory), што значи системски запис који се не преправља.
Да дочарам:
Управо „склапам“ систем којим ћу да „упдатујем“ тј. променим оперативни систем свог телефона. Телефон је требало да остане на Андроиду 2.1 (бедно слаб уређај кога гуше садашње Гуглове услуге), али и даље служи својој сврси. То значи да избацујем непотребно а додајем системски програме који ми стално требају (мој избор извора програма, управника датотека, уредника текста, програмске скрипте за проширење места за програме на спољњу картицу).
Удобност је да вам неко други судбину кроји, али када почне да гуши са М$-ом немате одступницу. За 2-3 године ће свима 32-битни процесор телефона бити препрека за надоградње на нови Виндоуз. Тако је било и са претходним пенџерима за телефоне.

SrbinMusliman

pre 9 godina

Imao sa Win telefon, presao na ios. Super radi i brz je. Moze se preporuciti! Ali win sistem jednostavno nema broj aplikacija i azuriranje aplikacija kao ios i android. Vajber je katastrofa na win sistemu.

wlado

pre 9 godina

imam lumiu 830, osim izrade koja je fantasticna, ajmo o software-u, prodao sam nexus 5 da bi uzeo ovu lumiu, baterija mi traje 2-3x duze sto mi je najvazniji faktor MOBILNOG telefona. Brzina, stabilnost su jednaki bili, kamera na lumiji je mozda 7x bolja od nexusa, koji istina ima ocajnu kameru. Aplikacije koje su mi najbitnije(viber) su mnogo bolje optimizovane na androidu, dok su na wp blagi ocaj, ali opet to nije toliko do microsofta nego do vibera. Kvalitet zvuka koji imam na nokiji, mogu ladno da ga koristim kao kvalitetan spiker,sto se tice razgovora takodje pobedu donosi lumia, jer koga god da pozovem ili oni mene, razgovor je kristalno cist.Sto se tice kucanja poruka, tu je nexus(android) pobedio, swype radi besprekorno na srlskom(hrvatskom) dok je lumia jedva tek izbacila swype na engleskom.

Sve u svemu, obe platforme nose svoje + i -

neko gore rece da je windows objavio vec 3 update-a, evo ja jos nisam docekao ni jedan za ova 2 meseca kako koristim lumiu, dok sam na nexusu imao makar 1 svaka dva meseca.

dr

pre 9 godina

Android korisnici, neka prvo probaju neki Lumia telefon i neka onda lupaju minus.
Nikad nisam hteo da probam ili da predjem na WP, smatrao sam da su smesni ALI kada su izasle nove Lumie sa nekim normalnim hardverom i wp 8.1 je promenilo sve. Poceo sam sa Lumia 625 (odlicna), iznenadio sam se koliko je dobar taj telefon srednje klase, uskoro s je zamenio sa 925 iz ciste radoznalosti i jednostavno me je oborila sa nogu.
Na Android bih se vratio ali samo pod uslovom da imam i drugi telefon koji je WP.
Galerija od preko 1000slika se ucitava momentalno, gps fiksiranje traje 2sekunde. Vreme koje je potrebno da ukljucis navigaciju i postavis adresu je manje od 40
sekundi.

maxi

pre 9 godina

koristim lumiu 920,prezadovoljan!!!
pre neki dan mi dosla drugarica sa nekim alcatelom uzela ga tog dana pod uticajem mase a ne mojim uticajem jer sam je nagovarao da uzme lumiju, krenuli da skidamo aplikacije i ona kao u fazonu zadovoljna sam,super radi,a ja vidim da nije ni blizu mog telefona,dam joj moju lumiju i kazem ajde obavi sve ove stvari koje sam sad uradio na mom telefonu da osetis razliku,znaci devojka ja upala u bedak...kao pa moj stari tel je bio u haosu, kad sam probala ovaj alcatel mislila sam da super radi,jao ovo ,jao ono...ne ulzaim stvarno u rasprave o stvarima u koje se ne razumem ali je iskustvo koriscenja wp i andorida ne merljivo. poz i srecni praznici svima.

aj sad malo i ja

pre 9 godina

@ the rock! uzmes 930 ( taj sa slike ) ili 1520 pa vidis i poredis sa ovima koje si naveo a ne 630 koji je niskobudzetni...evo ja koristim note 3 a pre ovog sam imao lumiu 925 i mogu ti reci da su prednosti androida samo aplikacije i nista vise...iako i na wp imaju sve app na androidu su ipak optomizovanije, imaju vise i redovnije apdejte itd...sto se tice rada bolje radi lumia i to ta moja bivsa 925 bolje nego note 3... eto toliko...a ovi sto spominju da lumia nema multitasking itd. to je smesno..

Bojan

pre 9 godina

Moja mama ima lumiu 720 na WP8.. pokusao sam ranije da ga azuriram na 8.1 ali prijavljuje da nema nikakvih azuriranja.. je li moze neko da kaze kako da to obavim?

preletac

pre 9 godina

ja sam presla sa androida samsung s2 na nokiu lumia830, samp zbog apdejta os. tacno je, ne moze da se poredi android sa wp, ali je wp jeftiniji i razvija se, tj. nadam se da ce se jos popraviti. i android je bio krs na pocetku.

Susjed

pre 9 godina

Ako želite brz Android, brzi od, po cijeni sličnih lumia uredjaja, kupite Moto G 2014 - uredjaj košta 170€ a strava je brz.
(rango, 21. decembar 2014 14:51)

A što ako ti treba solidan smartphone s imenom za male pare i ne planiraš na njemu pokretati Call of Modern Candy Saga Duty Racing 2015?

Svaka čast Motoroli, ali 170€ je 170€. Ja sam kupio novu Lumiu 630 za doslovce pola tog novca (650 kn, 85€) i prezadovoljan sam. IPS ekran, Gorilla Glass 3, apdejti uredno stižu i doći će i Windows 10, baterija drži dovoljno dugo, zvučnik i mikrofon su vrlo solidni... To nije najbolji telefon, ali za 85€ stvarno nema ništa bolje nigdje u svijetu Androida.

Zoka

pre 9 godina

"Ja ne verujem da ste vi poštovaoci WP postali veće botine od ovih sa jabukom.Znači imam i android i WP i nemojte meni prodavati tu maglu koju pokušavate ovde da prodate,nijedna lumia se ne može porediti sa npr LG G2,3 HTC one M7,8,Samsung Note 3,4 pa čak ni sa S5 a o Apple uređajima da i ne govorim,oni su tri svetlosne godine ispred bilo kog WP uređaja.Ovo pišem zato što sam probao na više dana 6+ a inače koristim Samsung s5 i lumiu 630.Ili vi imate akcije MS a možda i radite za njih,ne kapiram poentu,ponašate se kao poneki komentatori na političkim stranama,regularni BOT komentatori...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (the rock!, 22. decembar 2014 03:00)"

Koji si ti lik! Veliš 6+, Samsung S5 i Lumia 630 i ona najslabija. Samo opušteno, niko ti nije drmao kavez.

Ako me razumeš ...

pre 9 godina

"mislio sam na brz rad u autocad-u ... zato kazem: samo apple"
(Jjack Ddaniels, 21. decembar 2014 20:18)

Radiš sa CAD-om na telefonu? Svaka ti čast. A ne k'o oni bilmezi kojima je potreban monitor od 27 inča i stalno nešto kukaju.

the rock!

pre 9 godina

Ja ne verujem da ste vi poštovaoci WP postali veće botine od ovih sa jabukom.Znači imam i android i WP i nemojte meni prodavati tu maglu koju pokušavate ovde da prodate,nijedna lumia se ne može porediti sa npr LG G2,3 HTC one M7,8,Samsung Note 3,4 pa čak ni sa S5 a o Apple uređajima da i ne govorim,oni su tri svetlosne godine ispred bilo kog WP uređaja.Ovo pišem zato što sam probao na više dana 6+ a inače koristim Samsung s5 i lumiu 630.Ili vi imate akcije MS a možda i radite za njih,ne kapiram poentu,ponašate se kao poneki komentatori na političkim stranama,regularni BOT komentatori...

Laki

pre 9 godina

Korisnik sam androida ali volim da probam i ostale varijante. Sto se tice WM moj utisak je da sa slabijim hardverom rade stabilnije i brze u odnosu na android. Kada je bagovanje androida u pitanju toga naravno ima ali sa jeftinijim i slabijim uredjajima a korisnici jabuke uzimaju bas te modele da porede sa svojim ios. Meni Note 3 radi glatko kao sat a pun je svega i svacega,poredio sam ga sa iphone 5s koji je po ceni u istom rangu i note 3 mnogo "lakse" radi...a da ne pominjem kada drugar hoce da mu prebacim nesto,ako treba bluetooth hvata se za glavu a da ne pominjem super beam i sl.
Sve pohvale za win,hteo sam da kupim lumiu 1520 ali mi se dizajn nije svideo i to je presudilo. Ako poredimo win i android modele u cenovnom rangu do 200e tu je win definitivno najbolji izbor i tu nema price,to je realno stanje...

31

pre 9 godina

Ljudi probajte windowsphone pa onda pljujte, ja sam probao skoro jednu lumiu i odusevio se. Moj sledeci telefon ce definotivno biti windows phone brzina, lakoca, sve na njemu leti.

Lumia 530

pre 9 godina

Svaka cast,ovo je samo jedan od gomilu razloga zasto nisam presao na android,kupis telefon i ostanes sa verzijom bez nadogradnje,pa cak i flegship modeli ne dobijaju svi update,Windows phone je po meni najbolji OS za telefone,pozdrav iz Nisa:)

Savovac

pre 9 godina

@Iscelitelj: Nakon 4god.androida,oseto sam potrebu da predjem ma nesto drugo. Tesko je to navikavanje,taj prelaz,ovog puta to je wp. Nedostaju mi neke stvarcice koje ima android,ali navikavam se. Jos ne znam da l' sam pogresio,ali za sada je zabavno sa wp-om. Poz svim hejterima,ma kog OS-a. Srecni novogodisnji i bozicni praznici!

Aleksandar

pre 9 godina

Да ли је стиже ћирилична тастатура или бар исправке текста за латиничну?

Iscelitelj

pre 9 godina

Haha, sta je ovo bre? Skup astro-fizicara iz juzne albanije? Kakav crni wp i jos crnja lumia? Dobri su jedino za tucanje oraha pored kamina...

ledu

pre 9 godina

Koristim htc 8x, na Windowsu 8.1, telefon kojeg nigde nema vise u ponudi, star 2 godine a i dalje sljaka IZVANREDNO, bez bagova, sa instalirnim najnovijim update-om. Veoma sam zadovoljan platformol, prećazim na Lumiu 930 kad ovaj rikne!

Petar

pre 9 godina

"@ Petarnisi me mozda razumeo. mislio sam na brz rad u autocad-u, pisanje mejlova, youtube klipovi, pozivi, jos par stvari. sve radi brzo, tecno, jednostavno. zato je apple extra. pouzdan i kvalitetan. to je sustina. zato kazem: samo apple, samo 5s, samo 6. sve zavrsis u 3 sekunde. to je poenta. pozz za tebe." Razumeo sam te potpuno, a i svi ostali, ti mene nisi. Iphone je odlican ali nemojmo pisati hvalospeve (zapravo gluposti) kako zavrsi autocad (nisi ti cad video) i youtube za 3 sekunde. Sta to uopste znaci? Ukljucis youtube i odgledas klip za tri sekunde? Vidis da se brukas. Ne znam ni ja zasto hranim trola.

Savovac

pre 9 godina

@stefanb:ne kapiram te,ja me procitah za mog zivota,da je neki wp-ovac ovde hejtovao. Samo kazu da im se to svidja i to je to. Ja volim android,sve sto taj OS donosi,ali nekako sam osetio potrebu za promenom. A to nije iOS. ?

Stefan J.

pre 9 godina

Imao sam gomilu android i ios telefona ali me je lumia 1020 odusevila! Kamera, brzina, kvalitet signala i kvalitet zvuka tokom razgovora- neprikosnoveni! Inace imam iphone 5s i vec gledam da ga zamenim lumiom 1020.

Igor

pre 9 godina

Ja koristim WP već godinu i po... Napredak za to vreme je ogroman... A kad stigne WP 10, ne smem ni da mislim kako će to izgledati... Moje iskreno mišljenje je da je Android igračka naspram WP... Toliko...

android ios

pre 9 godina

e a kad krenete da je fluidniji wp od androida muka mi je. Pa normalno da je fluidniji kad ste Android krcali sa aplikacijama koje rade u memoriji, a WP nema multitasking (zato i nokia 3310 ne baguje), a druga stvar cak i da ima multitasking nema dpvoljno aplikacija. Evo na ovaj sajt na primer morate da ulazite preko explorera, a najjaci su oni koji pricaju kako ti aplikacijr uopste ni ne trebaju, pa onda bih koristio Nokia-u Symbian (koji je inace prvi poluproizvod koji je ranije koristila ova kompanija). Ako vam se svidja ovaj sistem i interfejs iz srednjeg veka u redu, ne smarajte visr ljude.

wp korisnik

pre 9 godina

@android ios nemaš pojma!!! Postoji B92 aplikacija za WP... Uostalom ja sam sa androida prešao na wp baš zbog aplikacija. Na androidu stvarno ima više aplikacija ali za mene su 90% beskorisne. Na primer za foto i video postoji mnogo više i korisnijih app nego na androidu. Pozz svima (bez obzira koji os koristili) ;-)

Jjack Ddaniels

pre 9 godina

@ Petar
nisi me mozda razumeo. mislio sam na brz rad u autocad-u, pisanje mejlova, youtube klipovi, pozivi, jos par stvari. sve radi brzo, tecno, jednostavno. zato je apple extra. pouzdan i kvalitetan. to je sustina. zato kazem: samo apple, samo 5s, samo 6. sve zavrsis u 3 sekunde. to je poenta. pozz za tebe.

neutralni felsh

pre 9 godina

otkako sam sa androida presao na win umanjile su mi se bore oko ociju i zivot mi se osetno prolepsao. sunce sija nekim neuobicajenim sjajem i laste se vracaju u moje krajeve... na androidu cak i laste laguju.

jovan

pre 9 godina

Iskreno kupujem sad HTC One nikad ne bih uzeo WP verziju, bolja je Android i napravljena je kako kompabija zeli, a ne kako microsoft zeli. Mislim da bi i ovi botovi kupili Android verziju ali nece da priznaju. A i dzabe Lumijama 250 megapiksela kad nije opet dobra kamera, kad zumiras kao da je 5mp.

Vanja

pre 9 godina

WP sada lepo izgleda, posle cygan nadigradnje je lepsi, a posle denim je brzi, posebno surfovanje netom, ali i dalje ima boljku, a to je nedostatak lokalnih aplikacija. To ce biti razlog da uskoro sa WP predjem na android.

уорлд флоу придикција

pre 9 godina

samo da stigne word flow i predikcija za srpski to jedino fali
(kokobill, 21. decembar 2014 19:01)

Молим се да дође тај дан. Досадили сте писањем хрватским писмом и неразумним страним изразима.

kokobill

pre 9 godina

Lumia 525, Denim pre neki dan, telefon odrađuje sve što mi treba no problems samo da stigne word flow i predikcija za srpski to jedino fali

charlie

pre 9 godina

Lumia potpuno opravdala poverenje,leti kao ferari,nema kočenja na najačim igricama,više aplikacija u isto vreme bez kočenja,GPRS povezuje u sekundi,zvuk odličan itd itd.Topla preporuka.

stefanb

pre 9 godina

Al su zaludni ovi WP korisnici. Ma najbolji je WP, iOS i Android baguju nenormalno i mi koji koristimo ta dva sistema smo glupi, ludi, slepi i budale. WP koristi vas 3% zato sto toliko ima pametnih ljudi na svetu, a ostali su prosecni i glupi, ne znaju sta je dobro i lepo.

Marko

pre 9 godina

Pre neko vece uzeh iPhone u ruke da posaljem poruku, on stvarno lepo lezi u ruci i ima dobar displej, ali su preterali sa tranzicijama i animacijama da to sve deluje sporo i cini mi se da laguje, u poredjenju sa mojom Lumiom. I ne, nije brzi od WP sistema, kao sto neko rece.

lokalpatriota

pre 9 godina

Ponosan vlasnik Lumie 735. Imao sam Android pre toga i nije me mnogo odusevila, ne patim da imam milion aplikacija koje koristim jednom godisnje. Rutovanje me zanima. WP leti! Sve je glatko i elegantno. Osecam se "kao kod kuce" na WP.

BAD MAN

pre 9 godina

@kole jeste android krš, i stalno baguje, koči, sam se gasi... ali niža klasa i srednja klasa tih uređaja, moj G2 je odličan, ali ženin Alcatel idol 2 mini je takav krš, windous telefoni nisu loši, čak šta više odlični su ali me sama pomisao na one pločice na početnom ekranu i sam format tog vindousa jako nervira, moglo je to mnogo pristojnije, samo su zakomplikovali stvar.

Petar

pre 9 godina

" edino sto mi fali MxPlayer koji sam koristio na androidu.
(xRade, 21. decembar 2014 17:10)" izašao je mx, ali je beta još uvek. Kao i VLC. Preporuka za Moli pro i ccplayer.

xRade

pre 9 godina

letos sam presao na WIN i deluje mi profesionalnje pogotovo kad treba neke dokumenta da otvatam i koristim. vrlo je brz, dosta brzi od androida. Nokija navigacija je fenomenalna. koristim ga ko GPS redovno. nadje ti parking, kad trebam u wc ukucam McDonalds... jedino sto mi fali MxPlayer koji sam koristio na androidu.

so alive

pre 9 godina

Zasto niko ziv ne kupuje te Lumie kad su toliko "dobre"?
(Darko, 21. decembar 2014 14:13)

Pa zato sto ljudi uvek cekaju da vide sta kupuju drugi, pa onda tek biraju telefon. Uzeo sam Lumiu 1020, nema 15 milijardi aplikacija, nema jabuku koju cu da pokazujem na javnim mestima, ali ima kameru sto je meni najvaznije, sve ostalo slanje poruka i razgovor je sasvim u redu i ja sam zadovoljan.

kićo

pre 9 godina

Ja imam Lumiju 820. Kada sam kupovao telefon, tip iz radnje mi je objasnio da to niko neće jer ne valja. A evo mene dobro služi već dve godine.

Savovac

pre 9 godina

@rango: jeste sve to lepo i fino,ali estetski mi se ne svidja moto G. lep je na slici,kada sam otisao da ga pazarim,odustao sam odmah. pa sam resio ipak da kupim wp,

Petar

pre 9 godina

" microsoft je skroz ok. dobra prica. telefon su ok. ali ipak jedan je apple. samo 5s i 6. pouzdanost i kvalitet. sve zavrsis za 3 sekunde. jos jednom, microsoft je skroz ok.
(Jjack Ddaniels, 21. decembar 2014 15:22)" Dosadan si više. I ne širi dezinformacije. Na iPhone-u na primer hoću da pošaljem poruku, sekunda dok uđe u poruke, pa dok otkucam poruku, i pošaljem, prođe mnogo više od 3 sekunde. Isto toliko traje na drugim uređajima. Ovoj je banalan primer ali koju god operaciju treba da uradiš, treba ti više od 3 sekunde.

rotkod

pre 9 godina

Popularnost sistema je nešto što donosi usmerenost čitavog niza, počev od prodavca koji ti preporučujue android, sad i ios... Pa do prijatelja... Okruženja... U Srbiji je značajan porast korisnika wp telefona... Iskreno?! Nikom od svojih prijatelja ga nisam preporučio, ali oni koji su na neki način prešli zbog mene na wp, videvši da sam zadovoljan korisnik... Niko se nije pokajao... Ovo svakako ne znači da ios, android... Ne bi ponovo koristio...
Inače... Donekle mi se gadi to što neki pljuju, a da nisu ni probali... Bez veze...
L1020

Jjack Ddaniels

pre 9 godina

microsoft je skroz ok. dobra prica. telefon su ok. ali ipak jedan je apple. samo 5s i 6. pouzdanost i kvalitet. sve zavrsis za 3 sekunde. jos jednom, microsoft je skroz ok.

c.o.a.

pre 9 godina

@kockice se slazu
Ulazimo u 2015. godinu, a ti se radujem što ćeš dobiti update da mozes da koristiš blutut tastaturu na wp8? Strašno. 3 različite tastature sam povezao na svoj s3 i svaka je radila bez problema. I posle kažu da je Android los os.

kole

pre 9 godina

Win phone korisnika nema ni 3 % ukupnog trzista a navodno je sistem toliko dobar, fluidan, ma najbolji. Android i ios toliko navodno baguju da se stice utisak da su 90% korisnika totalni mazohisti. Ma vazi. Da je wp iole dobar presao bi za njih magicnu granicu od 3% ukupnog trzista.

rango

pre 9 godina

Ako želite brz Android, brzi od, po cijeni sličnih lumia uredjaja, kupite Moto G 2014 - uredjaj košta 170€ a strava je brz. Nemojte kupovati Samsung, LG, Sony i slična sranja u jeftinijem Android segmentu, samo uređaj koji radi na čistom Androidu može vam ponuditi super stabilnost i ekstremno dobre performanse... Za sada to je jedino Moto G, svi ostali uredjaji koji rade na vanila androidu su skuplji.

Ivan

pre 9 godina

Svaka cast. Imam lumiu 520 i do sada sam dobio 3-4 azuriranja a mozda cu i Windows 10 kada izadje. Mnogo skuplji Android modeli mogu samo da sanjaju toliko azuriranja a da ne pricam o jeftinim Abdroidima.

Ivan

pre 9 godina

Svaka cast. Imam lumiu 520 i do sada sam dobio 3-4 azuriranja a mozda cu i Windows 10 kada izadje. Mnogo skuplji Android modeli mogu samo da sanjaju toliko azuriranja a da ne pricam o jeftinim Abdroidima.

kićo

pre 9 godina

Ja imam Lumiju 820. Kada sam kupovao telefon, tip iz radnje mi je objasnio da to niko neće jer ne valja. A evo mene dobro služi već dve godine.

so alive

pre 9 godina

Zasto niko ziv ne kupuje te Lumie kad su toliko "dobre"?
(Darko, 21. decembar 2014 14:13)

Pa zato sto ljudi uvek cekaju da vide sta kupuju drugi, pa onda tek biraju telefon. Uzeo sam Lumiu 1020, nema 15 milijardi aplikacija, nema jabuku koju cu da pokazujem na javnim mestima, ali ima kameru sto je meni najvaznije, sve ostalo slanje poruka i razgovor je sasvim u redu i ja sam zadovoljan.

Savovac

pre 9 godina

@Iscelitelj: Nakon 4god.androida,oseto sam potrebu da predjem ma nesto drugo. Tesko je to navikavanje,taj prelaz,ovog puta to je wp. Nedostaju mi neke stvarcice koje ima android,ali navikavam se. Jos ne znam da l' sam pogresio,ali za sada je zabavno sa wp-om. Poz svim hejterima,ma kog OS-a. Srecni novogodisnji i bozicni praznici!

rotkod

pre 9 godina

Popularnost sistema je nešto što donosi usmerenost čitavog niza, počev od prodavca koji ti preporučujue android, sad i ios... Pa do prijatelja... Okruženja... U Srbiji je značajan porast korisnika wp telefona... Iskreno?! Nikom od svojih prijatelja ga nisam preporučio, ali oni koji su na neki način prešli zbog mene na wp, videvši da sam zadovoljan korisnik... Niko se nije pokajao... Ovo svakako ne znači da ios, android... Ne bi ponovo koristio...
Inače... Donekle mi se gadi to što neki pljuju, a da nisu ni probali... Bez veze...
L1020

Ako me razumeš ...

pre 9 godina

"mislio sam na brz rad u autocad-u ... zato kazem: samo apple"
(Jjack Ddaniels, 21. decembar 2014 20:18)

Radiš sa CAD-om na telefonu? Svaka ti čast. A ne k'o oni bilmezi kojima je potreban monitor od 27 inča i stalno nešto kukaju.

Igor

pre 9 godina

Ja koristim WP već godinu i po... Napredak za to vreme je ogroman... A kad stigne WP 10, ne smem ni da mislim kako će to izgledati... Moje iskreno mišljenje je da je Android igračka naspram WP... Toliko...

lokalpatriota

pre 9 godina

Ponosan vlasnik Lumie 735. Imao sam Android pre toga i nije me mnogo odusevila, ne patim da imam milion aplikacija koje koristim jednom godisnje. Rutovanje me zanima. WP leti! Sve je glatko i elegantno. Osecam se "kao kod kuce" na WP.

neutralni felsh

pre 9 godina

otkako sam sa androida presao na win umanjile su mi se bore oko ociju i zivot mi se osetno prolepsao. sunce sija nekim neuobicajenim sjajem i laste se vracaju u moje krajeve... na androidu cak i laste laguju.

xRade

pre 9 godina

letos sam presao na WIN i deluje mi profesionalnje pogotovo kad treba neke dokumenta da otvatam i koristim. vrlo je brz, dosta brzi od androida. Nokija navigacija je fenomenalna. koristim ga ko GPS redovno. nadje ti parking, kad trebam u wc ukucam McDonalds... jedino sto mi fali MxPlayer koji sam koristio na androidu.

Marko

pre 9 godina

Pre neko vece uzeh iPhone u ruke da posaljem poruku, on stvarno lepo lezi u ruci i ima dobar displej, ali su preterali sa tranzicijama i animacijama da to sve deluje sporo i cini mi se da laguje, u poredjenju sa mojom Lumiom. I ne, nije brzi od WP sistema, kao sto neko rece.

charlie

pre 9 godina

Lumia potpuno opravdala poverenje,leti kao ferari,nema kočenja na najačim igricama,više aplikacija u isto vreme bez kočenja,GPRS povezuje u sekundi,zvuk odličan itd itd.Topla preporuka.

ledu

pre 9 godina

Koristim htc 8x, na Windowsu 8.1, telefon kojeg nigde nema vise u ponudi, star 2 godine a i dalje sljaka IZVANREDNO, bez bagova, sa instalirnim najnovijim update-om. Veoma sam zadovoljan platformol, prećazim na Lumiu 930 kad ovaj rikne!

Petar

pre 9 godina

" microsoft je skroz ok. dobra prica. telefon su ok. ali ipak jedan je apple. samo 5s i 6. pouzdanost i kvalitet. sve zavrsis za 3 sekunde. jos jednom, microsoft je skroz ok.
(Jjack Ddaniels, 21. decembar 2014 15:22)" Dosadan si više. I ne širi dezinformacije. Na iPhone-u na primer hoću da pošaljem poruku, sekunda dok uđe u poruke, pa dok otkucam poruku, i pošaljem, prođe mnogo više od 3 sekunde. Isto toliko traje na drugim uređajima. Ovoj je banalan primer ali koju god operaciju treba da uradiš, treba ti više od 3 sekunde.

Petar

pre 9 godina

"@ Petarnisi me mozda razumeo. mislio sam na brz rad u autocad-u, pisanje mejlova, youtube klipovi, pozivi, jos par stvari. sve radi brzo, tecno, jednostavno. zato je apple extra. pouzdan i kvalitetan. to je sustina. zato kazem: samo apple, samo 5s, samo 6. sve zavrsis u 3 sekunde. to je poenta. pozz za tebe." Razumeo sam te potpuno, a i svi ostali, ti mene nisi. Iphone je odlican ali nemojmo pisati hvalospeve (zapravo gluposti) kako zavrsi autocad (nisi ti cad video) i youtube za 3 sekunde. Sta to uopste znaci? Ukljucis youtube i odgledas klip za tri sekunde? Vidis da se brukas. Ne znam ni ja zasto hranim trola.

wp korisnik

pre 9 godina

@android ios nemaš pojma!!! Postoji B92 aplikacija za WP... Uostalom ja sam sa androida prešao na wp baš zbog aplikacija. Na androidu stvarno ima više aplikacija ali za mene su 90% beskorisne. Na primer za foto i video postoji mnogo više i korisnijih app nego na androidu. Pozz svima (bez obzira koji os koristili) ;-)

Stefan J.

pre 9 godina

Imao sam gomilu android i ios telefona ali me je lumia 1020 odusevila! Kamera, brzina, kvalitet signala i kvalitet zvuka tokom razgovora- neprikosnoveni! Inace imam iphone 5s i vec gledam da ga zamenim lumiom 1020.

rango

pre 9 godina

Ako želite brz Android, brzi od, po cijeni sličnih lumia uredjaja, kupite Moto G 2014 - uredjaj košta 170€ a strava je brz. Nemojte kupovati Samsung, LG, Sony i slična sranja u jeftinijem Android segmentu, samo uređaj koji radi na čistom Androidu može vam ponuditi super stabilnost i ekstremno dobre performanse... Za sada to je jedino Moto G, svi ostali uredjaji koji rade na vanila androidu su skuplji.

kokobill

pre 9 godina

Lumia 525, Denim pre neki dan, telefon odrađuje sve što mi treba no problems samo da stigne word flow i predikcija za srpski to jedino fali

kole

pre 9 godina

Win phone korisnika nema ni 3 % ukupnog trzista a navodno je sistem toliko dobar, fluidan, ma najbolji. Android i ios toliko navodno baguju da se stice utisak da su 90% korisnika totalni mazohisti. Ma vazi. Da je wp iole dobar presao bi za njih magicnu granicu od 3% ukupnog trzista.

Petar

pre 9 godina

" edino sto mi fali MxPlayer koji sam koristio na androidu.
(xRade, 21. decembar 2014 17:10)" izašao je mx, ali je beta još uvek. Kao i VLC. Preporuka za Moli pro i ccplayer.

maxi

pre 9 godina

koristim lumiu 920,prezadovoljan!!!
pre neki dan mi dosla drugarica sa nekim alcatelom uzela ga tog dana pod uticajem mase a ne mojim uticajem jer sam je nagovarao da uzme lumiju, krenuli da skidamo aplikacije i ona kao u fazonu zadovoljna sam,super radi,a ja vidim da nije ni blizu mog telefona,dam joj moju lumiju i kazem ajde obavi sve ove stvari koje sam sad uradio na mom telefonu da osetis razliku,znaci devojka ja upala u bedak...kao pa moj stari tel je bio u haosu, kad sam probala ovaj alcatel mislila sam da super radi,jao ovo ,jao ono...ne ulzaim stvarno u rasprave o stvarima u koje se ne razumem ali je iskustvo koriscenja wp i andorida ne merljivo. poz i srecni praznici svima.

Lumia 530

pre 9 godina

Svaka cast,ovo je samo jedan od gomilu razloga zasto nisam presao na android,kupis telefon i ostanes sa verzijom bez nadogradnje,pa cak i flegship modeli ne dobijaju svi update,Windows phone je po meni najbolji OS za telefone,pozdrav iz Nisa:)

уорлд флоу придикција

pre 9 godina

samo da stigne word flow i predikcija za srpski to jedino fali
(kokobill, 21. decembar 2014 19:01)

Молим се да дође тај дан. Досадили сте писањем хрватским писмом и неразумним страним изразима.

31

pre 9 godina

Ljudi probajte windowsphone pa onda pljujte, ja sam probao skoro jednu lumiu i odusevio se. Moj sledeci telefon ce definotivno biti windows phone brzina, lakoca, sve na njemu leti.

Savovac

pre 9 godina

@stefanb:ne kapiram te,ja me procitah za mog zivota,da je neki wp-ovac ovde hejtovao. Samo kazu da im se to svidja i to je to. Ja volim android,sve sto taj OS donosi,ali nekako sam osetio potrebu za promenom. A to nije iOS. ?

Savovac

pre 9 godina

@rango: jeste sve to lepo i fino,ali estetski mi se ne svidja moto G. lep je na slici,kada sam otisao da ga pazarim,odustao sam odmah. pa sam resio ipak da kupim wp,

Jjack Ddaniels

pre 9 godina

microsoft je skroz ok. dobra prica. telefon su ok. ali ipak jedan je apple. samo 5s i 6. pouzdanost i kvalitet. sve zavrsis za 3 sekunde. jos jednom, microsoft je skroz ok.

Laki

pre 9 godina

Korisnik sam androida ali volim da probam i ostale varijante. Sto se tice WM moj utisak je da sa slabijim hardverom rade stabilnije i brze u odnosu na android. Kada je bagovanje androida u pitanju toga naravno ima ali sa jeftinijim i slabijim uredjajima a korisnici jabuke uzimaju bas te modele da porede sa svojim ios. Meni Note 3 radi glatko kao sat a pun je svega i svacega,poredio sam ga sa iphone 5s koji je po ceni u istom rangu i note 3 mnogo "lakse" radi...a da ne pominjem kada drugar hoce da mu prebacim nesto,ako treba bluetooth hvata se za glavu a da ne pominjem super beam i sl.
Sve pohvale za win,hteo sam da kupim lumiu 1520 ali mi se dizajn nije svideo i to je presudilo. Ako poredimo win i android modele u cenovnom rangu do 200e tu je win definitivno najbolji izbor i tu nema price,to je realno stanje...

Zoka

pre 9 godina

"Ja ne verujem da ste vi poštovaoci WP postali veće botine od ovih sa jabukom.Znači imam i android i WP i nemojte meni prodavati tu maglu koju pokušavate ovde da prodate,nijedna lumia se ne može porediti sa npr LG G2,3 HTC one M7,8,Samsung Note 3,4 pa čak ni sa S5 a o Apple uređajima da i ne govorim,oni su tri svetlosne godine ispred bilo kog WP uređaja.Ovo pišem zato što sam probao na više dana 6+ a inače koristim Samsung s5 i lumiu 630.Ili vi imate akcije MS a možda i radite za njih,ne kapiram poentu,ponašate se kao poneki komentatori na političkim stranama,regularni BOT komentatori...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (the rock!, 22. decembar 2014 03:00)"

Koji si ti lik! Veliš 6+, Samsung S5 i Lumia 630 i ona najslabija. Samo opušteno, niko ti nije drmao kavez.

aj sad malo i ja

pre 9 godina

@ the rock! uzmes 930 ( taj sa slike ) ili 1520 pa vidis i poredis sa ovima koje si naveo a ne 630 koji je niskobudzetni...evo ja koristim note 3 a pre ovog sam imao lumiu 925 i mogu ti reci da su prednosti androida samo aplikacije i nista vise...iako i na wp imaju sve app na androidu su ipak optomizovanije, imaju vise i redovnije apdejte itd...sto se tice rada bolje radi lumia i to ta moja bivsa 925 bolje nego note 3... eto toliko...a ovi sto spominju da lumia nema multitasking itd. to je smesno..

c.o.a.

pre 9 godina

@kockice se slazu
Ulazimo u 2015. godinu, a ti se radujem što ćeš dobiti update da mozes da koristiš blutut tastaturu na wp8? Strašno. 3 različite tastature sam povezao na svoj s3 i svaka je radila bez problema. I posle kažu da je Android los os.

Aleksandar

pre 9 godina

Да ли је стиже ћирилична тастатура или бар исправке текста за латиничну?

Susjed

pre 9 godina

Ako želite brz Android, brzi od, po cijeni sličnih lumia uredjaja, kupite Moto G 2014 - uredjaj košta 170€ a strava je brz.
(rango, 21. decembar 2014 14:51)

A što ako ti treba solidan smartphone s imenom za male pare i ne planiraš na njemu pokretati Call of Modern Candy Saga Duty Racing 2015?

Svaka čast Motoroli, ali 170€ je 170€. Ja sam kupio novu Lumiu 630 za doslovce pola tog novca (650 kn, 85€) i prezadovoljan sam. IPS ekran, Gorilla Glass 3, apdejti uredno stižu i doći će i Windows 10, baterija drži dovoljno dugo, zvučnik i mikrofon su vrlo solidni... To nije najbolji telefon, ali za 85€ stvarno nema ništa bolje nigdje u svijetu Androida.

stefanb

pre 9 godina

Al su zaludni ovi WP korisnici. Ma najbolji je WP, iOS i Android baguju nenormalno i mi koji koristimo ta dva sistema smo glupi, ludi, slepi i budale. WP koristi vas 3% zato sto toliko ima pametnih ljudi na svetu, a ostali su prosecni i glupi, ne znaju sta je dobro i lepo.

Iscelitelj

pre 9 godina

Haha, sta je ovo bre? Skup astro-fizicara iz juzne albanije? Kakav crni wp i jos crnja lumia? Dobri su jedino za tucanje oraha pored kamina...

BAD MAN

pre 9 godina

@kole jeste android krš, i stalno baguje, koči, sam se gasi... ali niža klasa i srednja klasa tih uređaja, moj G2 je odličan, ali ženin Alcatel idol 2 mini je takav krš, windous telefoni nisu loši, čak šta više odlični su ali me sama pomisao na one pločice na početnom ekranu i sam format tog vindousa jako nervira, moglo je to mnogo pristojnije, samo su zakomplikovali stvar.

the rock!

pre 9 godina

Ja ne verujem da ste vi poštovaoci WP postali veće botine od ovih sa jabukom.Znači imam i android i WP i nemojte meni prodavati tu maglu koju pokušavate ovde da prodate,nijedna lumia se ne može porediti sa npr LG G2,3 HTC one M7,8,Samsung Note 3,4 pa čak ni sa S5 a o Apple uređajima da i ne govorim,oni su tri svetlosne godine ispred bilo kog WP uređaja.Ovo pišem zato što sam probao na više dana 6+ a inače koristim Samsung s5 i lumiu 630.Ili vi imate akcije MS a možda i radite za njih,ne kapiram poentu,ponašate se kao poneki komentatori na političkim stranama,regularni BOT komentatori...

android ios

pre 9 godina

e a kad krenete da je fluidniji wp od androida muka mi je. Pa normalno da je fluidniji kad ste Android krcali sa aplikacijama koje rade u memoriji, a WP nema multitasking (zato i nokia 3310 ne baguje), a druga stvar cak i da ima multitasking nema dpvoljno aplikacija. Evo na ovaj sajt na primer morate da ulazite preko explorera, a najjaci su oni koji pricaju kako ti aplikacijr uopste ni ne trebaju, pa onda bih koristio Nokia-u Symbian (koji je inace prvi poluproizvod koji je ranije koristila ova kompanija). Ako vam se svidja ovaj sistem i interfejs iz srednjeg veka u redu, ne smarajte visr ljude.

preletac

pre 9 godina

ja sam presla sa androida samsung s2 na nokiu lumia830, samp zbog apdejta os. tacno je, ne moze da se poredi android sa wp, ali je wp jeftiniji i razvija se, tj. nadam se da ce se jos popraviti. i android je bio krs na pocetku.

Vanja

pre 9 godina

WP sada lepo izgleda, posle cygan nadigradnje je lepsi, a posle denim je brzi, posebno surfovanje netom, ali i dalje ima boljku, a to je nedostatak lokalnih aplikacija. To ce biti razlog da uskoro sa WP predjem na android.

dr

pre 9 godina

Android korisnici, neka prvo probaju neki Lumia telefon i neka onda lupaju minus.
Nikad nisam hteo da probam ili da predjem na WP, smatrao sam da su smesni ALI kada su izasle nove Lumie sa nekim normalnim hardverom i wp 8.1 je promenilo sve. Poceo sam sa Lumia 625 (odlicna), iznenadio sam se koliko je dobar taj telefon srednje klase, uskoro s je zamenio sa 925 iz ciste radoznalosti i jednostavno me je oborila sa nogu.
Na Android bih se vratio ali samo pod uslovom da imam i drugi telefon koji je WP.
Galerija od preko 1000slika se ucitava momentalno, gps fiksiranje traje 2sekunde. Vreme koje je potrebno da ukljucis navigaciju i postavis adresu je manje od 40
sekundi.

Jjack Ddaniels

pre 9 godina

@ Petar
nisi me mozda razumeo. mislio sam na brz rad u autocad-u, pisanje mejlova, youtube klipovi, pozivi, jos par stvari. sve radi brzo, tecno, jednostavno. zato je apple extra. pouzdan i kvalitetan. to je sustina. zato kazem: samo apple, samo 5s, samo 6. sve zavrsis u 3 sekunde. to je poenta. pozz za tebe.

jovan

pre 9 godina

Iskreno kupujem sad HTC One nikad ne bih uzeo WP verziju, bolja je Android i napravljena je kako kompabija zeli, a ne kako microsoft zeli. Mislim da bi i ovi botovi kupili Android verziju ali nece da priznaju. A i dzabe Lumijama 250 megapiksela kad nije opet dobra kamera, kad zumiras kao da je 5mp.

aj sad malo i ja

pre 9 godina

@ 1+1=10 ja sam rekao za app i znam da sam u pravu...ok, ti "sklapas" sistem samo nemoj posle da ne radi kamera, zvucnik i mnoge druge stvari...rutovanje je po meni jedna obicna glupost..mnogi su stavljali custom romove pa se u 99% slucajeva vracali na fabricki jer uvek nesto fali a da te podsetim da sa tim wp nema problema jer svi dobijaju zvanican apdejt..a za 32bitne procesore i 2-3 god u buducnost-ne vodi brigu...

Bojan

pre 9 godina

Moja mama ima lumiu 720 na WP8.. pokusao sam ranije da ga azuriram na 8.1 ali prijavljuje da nema nikakvih azuriranja.. je li moze neko da kaze kako da to obavim?

wlado

pre 9 godina

imam lumiu 830, osim izrade koja je fantasticna, ajmo o software-u, prodao sam nexus 5 da bi uzeo ovu lumiu, baterija mi traje 2-3x duze sto mi je najvazniji faktor MOBILNOG telefona. Brzina, stabilnost su jednaki bili, kamera na lumiji je mozda 7x bolja od nexusa, koji istina ima ocajnu kameru. Aplikacije koje su mi najbitnije(viber) su mnogo bolje optimizovane na androidu, dok su na wp blagi ocaj, ali opet to nije toliko do microsofta nego do vibera. Kvalitet zvuka koji imam na nokiji, mogu ladno da ga koristim kao kvalitetan spiker,sto se tice razgovora takodje pobedu donosi lumia, jer koga god da pozovem ili oni mene, razgovor je kristalno cist.Sto se tice kucanja poruka, tu je nexus(android) pobedio, swype radi besprekorno na srlskom(hrvatskom) dok je lumia jedva tek izbacila swype na engleskom.

Sve u svemu, obe platforme nose svoje + i -

neko gore rece da je windows objavio vec 3 update-a, evo ja jos nisam docekao ni jedan za ova 2 meseca kako koristim lumiu, dok sam na nexusu imao makar 1 svaka dva meseca.

10+10=100

pre 9 godina

@1+1=10 Znaci potrosicete vrijeme, energiju i znanje (pod uslovom da ga imate, posto ovdje otprilike demonstrirate par istih fraza sa kada su u pitanju tekstovi o win-u) na "sklapanje sistema" za neki bijedno slab uredjaj da bi radio kako treba, dok istovremeno sa druge strane imate win uredjaj, zatvoren i klet, koji je otprilike u cijenovnom rangu tog bijednog, samo nema potrebe nista dirati na nj. da bi vrhunski radio. Zanimljivo.
Prosli put mi ne odgovoriste na pitanje vezano za to da li se bavite programiranjem, imate li svojih aplikacija i koje su. Posle ovog "dodavanja sistemskih programa..." bih vas samo pitao za nick na XDA forumu ili nekom slicnom?

Kuvar ROM-ova

pre 9 godina

@Bojan,
Moja mama ima lumiu 720 na WP8.. pokusao sam ranije da ga azuriram na 8.1 ali prijavljuje da nema nikakvih azuriranja.. je li moze neko da kaze kako da to obavim?
Idi na ovu adresu http://www.nokia.com/rs-sr/podrska/proizvodi/lumia720/
Ali ako imaš neki problem prilikom ažuriranja, nađi iz koje je zemlje/regiona "Lumia 720 RM-885" koju tvoju mama ima,(pebaci ručno region i vreme na odgovarajuće), uključi Wi-Fi i potraži nova ažuriranja u podešavanjima...Posle toga, samo vrati naš region i automtsko vreme.

SrbinMusliman

pre 9 godina

Imao sa Win telefon, presao na ios. Super radi i brz je. Moze se preporuciti! Ali win sistem jednostavno nema broj aplikacija i azuriranje aplikacija kao ios i android. Vajber je katastrofa na win sistemu.

1+1=10

pre 9 godina

Прочитао сам у коментару да је предност Андроида „само“ у апликацијама.
То није тачно. Андроид је оперативни систем (додуше примитиван), а Виндоуз фоун је ROM (read ony memory), што значи системски запис који се не преправља.
Да дочарам:
Управо „склапам“ систем којим ћу да „упдатујем“ тј. променим оперативни систем свог телефона. Телефон је требало да остане на Андроиду 2.1 (бедно слаб уређај кога гуше садашње Гуглове услуге), али и даље служи својој сврси. То значи да избацујем непотребно а додајем системски програме који ми стално требају (мој избор извора програма, управника датотека, уредника текста, програмске скрипте за проширење места за програме на спољњу картицу).
Удобност је да вам неко други судбину кроји, али када почне да гуши са М$-ом немате одступницу. За 2-3 године ће свима 32-битни процесор телефона бити препрека за надоградње на нови Виндоуз. Тако је било и са претходним пенџерима за телефоне.

Savovac

pre 9 godina

@1+1=10: pa za 3 god.cu promeniti i tel.i procesor i OS... ne kapiram onda u cemu je prb. u sustini,meni tel.,ma kakav da je,dosadi nakon par meseci. ali nmg bacati pare svakih 5,6 meseci na nov tel.

kole

pre 9 godina

Win phone korisnika nema ni 3 % ukupnog trzista a navodno je sistem toliko dobar, fluidan, ma najbolji. Android i ios toliko navodno baguju da se stice utisak da su 90% korisnika totalni mazohisti. Ma vazi. Da je wp iole dobar presao bi za njih magicnu granicu od 3% ukupnog trzista.

Iscelitelj

pre 9 godina

Haha, sta je ovo bre? Skup astro-fizicara iz juzne albanije? Kakav crni wp i jos crnja lumia? Dobri su jedino za tucanje oraha pored kamina...

Jjack Ddaniels

pre 9 godina

microsoft je skroz ok. dobra prica. telefon su ok. ali ipak jedan je apple. samo 5s i 6. pouzdanost i kvalitet. sve zavrsis za 3 sekunde. jos jednom, microsoft je skroz ok.

android ios

pre 9 godina

e a kad krenete da je fluidniji wp od androida muka mi je. Pa normalno da je fluidniji kad ste Android krcali sa aplikacijama koje rade u memoriji, a WP nema multitasking (zato i nokia 3310 ne baguje), a druga stvar cak i da ima multitasking nema dpvoljno aplikacija. Evo na ovaj sajt na primer morate da ulazite preko explorera, a najjaci su oni koji pricaju kako ti aplikacijr uopste ni ne trebaju, pa onda bih koristio Nokia-u Symbian (koji je inace prvi poluproizvod koji je ranije koristila ova kompanija). Ako vam se svidja ovaj sistem i interfejs iz srednjeg veka u redu, ne smarajte visr ljude.

jovan

pre 9 godina

Iskreno kupujem sad HTC One nikad ne bih uzeo WP verziju, bolja je Android i napravljena je kako kompabija zeli, a ne kako microsoft zeli. Mislim da bi i ovi botovi kupili Android verziju ali nece da priznaju. A i dzabe Lumijama 250 megapiksela kad nije opet dobra kamera, kad zumiras kao da je 5mp.

stefanb

pre 9 godina

Al su zaludni ovi WP korisnici. Ma najbolji je WP, iOS i Android baguju nenormalno i mi koji koristimo ta dva sistema smo glupi, ludi, slepi i budale. WP koristi vas 3% zato sto toliko ima pametnih ljudi na svetu, a ostali su prosecni i glupi, ne znaju sta je dobro i lepo.

the rock!

pre 9 godina

Ja ne verujem da ste vi poštovaoci WP postali veće botine od ovih sa jabukom.Znači imam i android i WP i nemojte meni prodavati tu maglu koju pokušavate ovde da prodate,nijedna lumia se ne može porediti sa npr LG G2,3 HTC one M7,8,Samsung Note 3,4 pa čak ni sa S5 a o Apple uređajima da i ne govorim,oni su tri svetlosne godine ispred bilo kog WP uređaja.Ovo pišem zato što sam probao na više dana 6+ a inače koristim Samsung s5 i lumiu 630.Ili vi imate akcije MS a možda i radite za njih,ne kapiram poentu,ponašate se kao poneki komentatori na političkim stranama,regularni BOT komentatori...

c.o.a.

pre 9 godina

@kockice se slazu
Ulazimo u 2015. godinu, a ti se radujem što ćeš dobiti update da mozes da koristiš blutut tastaturu na wp8? Strašno. 3 različite tastature sam povezao na svoj s3 i svaka je radila bez problema. I posle kažu da je Android los os.

Jjack Ddaniels

pre 9 godina

@ Petar
nisi me mozda razumeo. mislio sam na brz rad u autocad-u, pisanje mejlova, youtube klipovi, pozivi, jos par stvari. sve radi brzo, tecno, jednostavno. zato je apple extra. pouzdan i kvalitetan. to je sustina. zato kazem: samo apple, samo 5s, samo 6. sve zavrsis u 3 sekunde. to je poenta. pozz za tebe.

Vanja

pre 9 godina

WP sada lepo izgleda, posle cygan nadigradnje je lepsi, a posle denim je brzi, posebno surfovanje netom, ali i dalje ima boljku, a to je nedostatak lokalnih aplikacija. To ce biti razlog da uskoro sa WP predjem na android.

BAD MAN

pre 9 godina

@kole jeste android krš, i stalno baguje, koči, sam se gasi... ali niža klasa i srednja klasa tih uređaja, moj G2 je odličan, ali ženin Alcatel idol 2 mini je takav krš, windous telefoni nisu loši, čak šta više odlični su ali me sama pomisao na one pločice na početnom ekranu i sam format tog vindousa jako nervira, moglo je to mnogo pristojnije, samo su zakomplikovali stvar.

уорлд флоу придикција

pre 9 godina

samo da stigne word flow i predikcija za srpski to jedino fali
(kokobill, 21. decembar 2014 19:01)

Молим се да дође тај дан. Досадили сте писањем хрватским писмом и неразумним страним изразима.

rango

pre 9 godina

Ako želite brz Android, brzi od, po cijeni sličnih lumia uredjaja, kupite Moto G 2014 - uredjaj košta 170€ a strava je brz. Nemojte kupovati Samsung, LG, Sony i slična sranja u jeftinijem Android segmentu, samo uređaj koji radi na čistom Androidu može vam ponuditi super stabilnost i ekstremno dobre performanse... Za sada to je jedino Moto G, svi ostali uredjaji koji rade na vanila androidu su skuplji.

Ivan

pre 9 godina

Svaka cast. Imam lumiu 520 i do sada sam dobio 3-4 azuriranja a mozda cu i Windows 10 kada izadje. Mnogo skuplji Android modeli mogu samo da sanjaju toliko azuriranja a da ne pricam o jeftinim Abdroidima.

Marko

pre 9 godina

Pre neko vece uzeh iPhone u ruke da posaljem poruku, on stvarno lepo lezi u ruci i ima dobar displej, ali su preterali sa tranzicijama i animacijama da to sve deluje sporo i cini mi se da laguje, u poredjenju sa mojom Lumiom. I ne, nije brzi od WP sistema, kao sto neko rece.

SrbinMusliman

pre 9 godina

Imao sa Win telefon, presao na ios. Super radi i brz je. Moze se preporuciti! Ali win sistem jednostavno nema broj aplikacija i azuriranje aplikacija kao ios i android. Vajber je katastrofa na win sistemu.

neutralni felsh

pre 9 godina

otkako sam sa androida presao na win umanjile su mi se bore oko ociju i zivot mi se osetno prolepsao. sunce sija nekim neuobicajenim sjajem i laste se vracaju u moje krajeve... na androidu cak i laste laguju.

Igor

pre 9 godina

Ja koristim WP već godinu i po... Napredak za to vreme je ogroman... A kad stigne WP 10, ne smem ni da mislim kako će to izgledati... Moje iskreno mišljenje je da je Android igračka naspram WP... Toliko...

Aleksandar

pre 9 godina

Да ли је стиже ћирилична тастатура или бар исправке текста за латиничну?

maxi

pre 9 godina

koristim lumiu 920,prezadovoljan!!!
pre neki dan mi dosla drugarica sa nekim alcatelom uzela ga tog dana pod uticajem mase a ne mojim uticajem jer sam je nagovarao da uzme lumiju, krenuli da skidamo aplikacije i ona kao u fazonu zadovoljna sam,super radi,a ja vidim da nije ni blizu mog telefona,dam joj moju lumiju i kazem ajde obavi sve ove stvari koje sam sad uradio na mom telefonu da osetis razliku,znaci devojka ja upala u bedak...kao pa moj stari tel je bio u haosu, kad sam probala ovaj alcatel mislila sam da super radi,jao ovo ,jao ono...ne ulzaim stvarno u rasprave o stvarima u koje se ne razumem ali je iskustvo koriscenja wp i andorida ne merljivo. poz i srecni praznici svima.

1+1=10

pre 9 godina

Прочитао сам у коментару да је предност Андроида „само“ у апликацијама.
То није тачно. Андроид је оперативни систем (додуше примитиван), а Виндоуз фоун је ROM (read ony memory), што значи системски запис који се не преправља.
Да дочарам:
Управо „склапам“ систем којим ћу да „упдатујем“ тј. променим оперативни систем свог телефона. Телефон је требало да остане на Андроиду 2.1 (бедно слаб уређај кога гуше садашње Гуглове услуге), али и даље служи својој сврси. То значи да избацујем непотребно а додајем системски програме који ми стално требају (мој избор извора програма, управника датотека, уредника текста, програмске скрипте за проширење места за програме на спољњу картицу).
Удобност је да вам неко други судбину кроји, али када почне да гуши са М$-ом немате одступницу. За 2-3 године ће свима 32-битни процесор телефона бити препрека за надоградње на нови Виндоуз. Тако је било и са претходним пенџерима за телефоне.

so alive

pre 9 godina

Zasto niko ziv ne kupuje te Lumie kad su toliko "dobre"?
(Darko, 21. decembar 2014 14:13)

Pa zato sto ljudi uvek cekaju da vide sta kupuju drugi, pa onda tek biraju telefon. Uzeo sam Lumiu 1020, nema 15 milijardi aplikacija, nema jabuku koju cu da pokazujem na javnim mestima, ali ima kameru sto je meni najvaznije, sve ostalo slanje poruka i razgovor je sasvim u redu i ja sam zadovoljan.

Petar

pre 9 godina

" microsoft je skroz ok. dobra prica. telefon su ok. ali ipak jedan je apple. samo 5s i 6. pouzdanost i kvalitet. sve zavrsis za 3 sekunde. jos jednom, microsoft je skroz ok.
(Jjack Ddaniels, 21. decembar 2014 15:22)" Dosadan si više. I ne širi dezinformacije. Na iPhone-u na primer hoću da pošaljem poruku, sekunda dok uđe u poruke, pa dok otkucam poruku, i pošaljem, prođe mnogo više od 3 sekunde. Isto toliko traje na drugim uređajima. Ovoj je banalan primer ali koju god operaciju treba da uradiš, treba ti više od 3 sekunde.

Savovac

pre 9 godina

@rango: jeste sve to lepo i fino,ali estetski mi se ne svidja moto G. lep je na slici,kada sam otisao da ga pazarim,odustao sam odmah. pa sam resio ipak da kupim wp,

lokalpatriota

pre 9 godina

Ponosan vlasnik Lumie 735. Imao sam Android pre toga i nije me mnogo odusevila, ne patim da imam milion aplikacija koje koristim jednom godisnje. Rutovanje me zanima. WP leti! Sve je glatko i elegantno. Osecam se "kao kod kuce" na WP.

Lumia 530

pre 9 godina

Svaka cast,ovo je samo jedan od gomilu razloga zasto nisam presao na android,kupis telefon i ostanes sa verzijom bez nadogradnje,pa cak i flegship modeli ne dobijaju svi update,Windows phone je po meni najbolji OS za telefone,pozdrav iz Nisa:)

kićo

pre 9 godina

Ja imam Lumiju 820. Kada sam kupovao telefon, tip iz radnje mi je objasnio da to niko neće jer ne valja. A evo mene dobro služi već dve godine.

charlie

pre 9 godina

Lumia potpuno opravdala poverenje,leti kao ferari,nema kočenja na najačim igricama,više aplikacija u isto vreme bez kočenja,GPRS povezuje u sekundi,zvuk odličan itd itd.Topla preporuka.

Stefan J.

pre 9 godina

Imao sam gomilu android i ios telefona ali me je lumia 1020 odusevila! Kamera, brzina, kvalitet signala i kvalitet zvuka tokom razgovora- neprikosnoveni! Inace imam iphone 5s i vec gledam da ga zamenim lumiom 1020.

Petar

pre 9 godina

" edino sto mi fali MxPlayer koji sam koristio na androidu.
(xRade, 21. decembar 2014 17:10)" izašao je mx, ali je beta još uvek. Kao i VLC. Preporuka za Moli pro i ccplayer.

Petar

pre 9 godina

"@ Petarnisi me mozda razumeo. mislio sam na brz rad u autocad-u, pisanje mejlova, youtube klipovi, pozivi, jos par stvari. sve radi brzo, tecno, jednostavno. zato je apple extra. pouzdan i kvalitetan. to je sustina. zato kazem: samo apple, samo 5s, samo 6. sve zavrsis u 3 sekunde. to je poenta. pozz za tebe." Razumeo sam te potpuno, a i svi ostali, ti mene nisi. Iphone je odlican ali nemojmo pisati hvalospeve (zapravo gluposti) kako zavrsi autocad (nisi ti cad video) i youtube za 3 sekunde. Sta to uopste znaci? Ukljucis youtube i odgledas klip za tri sekunde? Vidis da se brukas. Ne znam ni ja zasto hranim trola.

ledu

pre 9 godina

Koristim htc 8x, na Windowsu 8.1, telefon kojeg nigde nema vise u ponudi, star 2 godine a i dalje sljaka IZVANREDNO, bez bagova, sa instalirnim najnovijim update-om. Veoma sam zadovoljan platformol, prećazim na Lumiu 930 kad ovaj rikne!

31

pre 9 godina

Ljudi probajte windowsphone pa onda pljujte, ja sam probao skoro jednu lumiu i odusevio se. Moj sledeci telefon ce definotivno biti windows phone brzina, lakoca, sve na njemu leti.

Bojan

pre 9 godina

Moja mama ima lumiu 720 na WP8.. pokusao sam ranije da ga azuriram na 8.1 ali prijavljuje da nema nikakvih azuriranja.. je li moze neko da kaze kako da to obavim?

rotkod

pre 9 godina

Popularnost sistema je nešto što donosi usmerenost čitavog niza, počev od prodavca koji ti preporučujue android, sad i ios... Pa do prijatelja... Okruženja... U Srbiji je značajan porast korisnika wp telefona... Iskreno?! Nikom od svojih prijatelja ga nisam preporučio, ali oni koji su na neki način prešli zbog mene na wp, videvši da sam zadovoljan korisnik... Niko se nije pokajao... Ovo svakako ne znači da ios, android... Ne bi ponovo koristio...
Inače... Donekle mi se gadi to što neki pljuju, a da nisu ni probali... Bez veze...
L1020

xRade

pre 9 godina

letos sam presao na WIN i deluje mi profesionalnje pogotovo kad treba neke dokumenta da otvatam i koristim. vrlo je brz, dosta brzi od androida. Nokija navigacija je fenomenalna. koristim ga ko GPS redovno. nadje ti parking, kad trebam u wc ukucam McDonalds... jedino sto mi fali MxPlayer koji sam koristio na androidu.

kokobill

pre 9 godina

Lumia 525, Denim pre neki dan, telefon odrađuje sve što mi treba no problems samo da stigne word flow i predikcija za srpski to jedino fali

wp korisnik

pre 9 godina

@android ios nemaš pojma!!! Postoji B92 aplikacija za WP... Uostalom ja sam sa androida prešao na wp baš zbog aplikacija. Na androidu stvarno ima više aplikacija ali za mene su 90% beskorisne. Na primer za foto i video postoji mnogo više i korisnijih app nego na androidu. Pozz svima (bez obzira koji os koristili) ;-)

Laki

pre 9 godina

Korisnik sam androida ali volim da probam i ostale varijante. Sto se tice WM moj utisak je da sa slabijim hardverom rade stabilnije i brze u odnosu na android. Kada je bagovanje androida u pitanju toga naravno ima ali sa jeftinijim i slabijim uredjajima a korisnici jabuke uzimaju bas te modele da porede sa svojim ios. Meni Note 3 radi glatko kao sat a pun je svega i svacega,poredio sam ga sa iphone 5s koji je po ceni u istom rangu i note 3 mnogo "lakse" radi...a da ne pominjem kada drugar hoce da mu prebacim nesto,ako treba bluetooth hvata se za glavu a da ne pominjem super beam i sl.
Sve pohvale za win,hteo sam da kupim lumiu 1520 ali mi se dizajn nije svideo i to je presudilo. Ako poredimo win i android modele u cenovnom rangu do 200e tu je win definitivno najbolji izbor i tu nema price,to je realno stanje...

Zoka

pre 9 godina

"Ja ne verujem da ste vi poštovaoci WP postali veće botine od ovih sa jabukom.Znači imam i android i WP i nemojte meni prodavati tu maglu koju pokušavate ovde da prodate,nijedna lumia se ne može porediti sa npr LG G2,3 HTC one M7,8,Samsung Note 3,4 pa čak ni sa S5 a o Apple uređajima da i ne govorim,oni su tri svetlosne godine ispred bilo kog WP uređaja.Ovo pišem zato što sam probao na više dana 6+ a inače koristim Samsung s5 i lumiu 630.Ili vi imate akcije MS a možda i radite za njih,ne kapiram poentu,ponašate se kao poneki komentatori na političkim stranama,regularni BOT komentatori...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (the rock!, 22. decembar 2014 03:00)"

Koji si ti lik! Veliš 6+, Samsung S5 i Lumia 630 i ona najslabija. Samo opušteno, niko ti nije drmao kavez.

dr

pre 9 godina

Android korisnici, neka prvo probaju neki Lumia telefon i neka onda lupaju minus.
Nikad nisam hteo da probam ili da predjem na WP, smatrao sam da su smesni ALI kada su izasle nove Lumie sa nekim normalnim hardverom i wp 8.1 je promenilo sve. Poceo sam sa Lumia 625 (odlicna), iznenadio sam se koliko je dobar taj telefon srednje klase, uskoro s je zamenio sa 925 iz ciste radoznalosti i jednostavno me je oborila sa nogu.
Na Android bih se vratio ali samo pod uslovom da imam i drugi telefon koji je WP.
Galerija od preko 1000slika se ucitava momentalno, gps fiksiranje traje 2sekunde. Vreme koje je potrebno da ukljucis navigaciju i postavis adresu je manje od 40
sekundi.

wlado

pre 9 godina

imam lumiu 830, osim izrade koja je fantasticna, ajmo o software-u, prodao sam nexus 5 da bi uzeo ovu lumiu, baterija mi traje 2-3x duze sto mi je najvazniji faktor MOBILNOG telefona. Brzina, stabilnost su jednaki bili, kamera na lumiji je mozda 7x bolja od nexusa, koji istina ima ocajnu kameru. Aplikacije koje su mi najbitnije(viber) su mnogo bolje optimizovane na androidu, dok su na wp blagi ocaj, ali opet to nije toliko do microsofta nego do vibera. Kvalitet zvuka koji imam na nokiji, mogu ladno da ga koristim kao kvalitetan spiker,sto se tice razgovora takodje pobedu donosi lumia, jer koga god da pozovem ili oni mene, razgovor je kristalno cist.Sto se tice kucanja poruka, tu je nexus(android) pobedio, swype radi besprekorno na srlskom(hrvatskom) dok je lumia jedva tek izbacila swype na engleskom.

Sve u svemu, obe platforme nose svoje + i -

neko gore rece da je windows objavio vec 3 update-a, evo ja jos nisam docekao ni jedan za ova 2 meseca kako koristim lumiu, dok sam na nexusu imao makar 1 svaka dva meseca.

Savovac

pre 9 godina

@stefanb:ne kapiram te,ja me procitah za mog zivota,da je neki wp-ovac ovde hejtovao. Samo kazu da im se to svidja i to je to. Ja volim android,sve sto taj OS donosi,ali nekako sam osetio potrebu za promenom. A to nije iOS. ?

Savovac

pre 9 godina

@Iscelitelj: Nakon 4god.androida,oseto sam potrebu da predjem ma nesto drugo. Tesko je to navikavanje,taj prelaz,ovog puta to je wp. Nedostaju mi neke stvarcice koje ima android,ali navikavam se. Jos ne znam da l' sam pogresio,ali za sada je zabavno sa wp-om. Poz svim hejterima,ma kog OS-a. Srecni novogodisnji i bozicni praznici!

Susjed

pre 9 godina

Ako želite brz Android, brzi od, po cijeni sličnih lumia uredjaja, kupite Moto G 2014 - uredjaj košta 170€ a strava je brz.
(rango, 21. decembar 2014 14:51)

A što ako ti treba solidan smartphone s imenom za male pare i ne planiraš na njemu pokretati Call of Modern Candy Saga Duty Racing 2015?

Svaka čast Motoroli, ali 170€ je 170€. Ja sam kupio novu Lumiu 630 za doslovce pola tog novca (650 kn, 85€) i prezadovoljan sam. IPS ekran, Gorilla Glass 3, apdejti uredno stižu i doći će i Windows 10, baterija drži dovoljno dugo, zvučnik i mikrofon su vrlo solidni... To nije najbolji telefon, ali za 85€ stvarno nema ništa bolje nigdje u svijetu Androida.

preletac

pre 9 godina

ja sam presla sa androida samsung s2 na nokiu lumia830, samp zbog apdejta os. tacno je, ne moze da se poredi android sa wp, ali je wp jeftiniji i razvija se, tj. nadam se da ce se jos popraviti. i android je bio krs na pocetku.

aj sad malo i ja

pre 9 godina

@ the rock! uzmes 930 ( taj sa slike ) ili 1520 pa vidis i poredis sa ovima koje si naveo a ne 630 koji je niskobudzetni...evo ja koristim note 3 a pre ovog sam imao lumiu 925 i mogu ti reci da su prednosti androida samo aplikacije i nista vise...iako i na wp imaju sve app na androidu su ipak optomizovanije, imaju vise i redovnije apdejte itd...sto se tice rada bolje radi lumia i to ta moja bivsa 925 bolje nego note 3... eto toliko...a ovi sto spominju da lumia nema multitasking itd. to je smesno..

aj sad malo i ja

pre 9 godina

@ 1+1=10 ja sam rekao za app i znam da sam u pravu...ok, ti "sklapas" sistem samo nemoj posle da ne radi kamera, zvucnik i mnoge druge stvari...rutovanje je po meni jedna obicna glupost..mnogi su stavljali custom romove pa se u 99% slucajeva vracali na fabricki jer uvek nesto fali a da te podsetim da sa tim wp nema problema jer svi dobijaju zvanican apdejt..a za 32bitne procesore i 2-3 god u buducnost-ne vodi brigu...

Ako me razumeš ...

pre 9 godina

"mislio sam na brz rad u autocad-u ... zato kazem: samo apple"
(Jjack Ddaniels, 21. decembar 2014 20:18)

Radiš sa CAD-om na telefonu? Svaka ti čast. A ne k'o oni bilmezi kojima je potreban monitor od 27 inča i stalno nešto kukaju.

10+10=100

pre 9 godina

@1+1=10 Znaci potrosicete vrijeme, energiju i znanje (pod uslovom da ga imate, posto ovdje otprilike demonstrirate par istih fraza sa kada su u pitanju tekstovi o win-u) na "sklapanje sistema" za neki bijedno slab uredjaj da bi radio kako treba, dok istovremeno sa druge strane imate win uredjaj, zatvoren i klet, koji je otprilike u cijenovnom rangu tog bijednog, samo nema potrebe nista dirati na nj. da bi vrhunski radio. Zanimljivo.
Prosli put mi ne odgovoriste na pitanje vezano za to da li se bavite programiranjem, imate li svojih aplikacija i koje su. Posle ovog "dodavanja sistemskih programa..." bih vas samo pitao za nick na XDA forumu ili nekom slicnom?

Kuvar ROM-ova

pre 9 godina

@Bojan,
Moja mama ima lumiu 720 na WP8.. pokusao sam ranije da ga azuriram na 8.1 ali prijavljuje da nema nikakvih azuriranja.. je li moze neko da kaze kako da to obavim?
Idi na ovu adresu http://www.nokia.com/rs-sr/podrska/proizvodi/lumia720/
Ali ako imaš neki problem prilikom ažuriranja, nađi iz koje je zemlje/regiona "Lumia 720 RM-885" koju tvoju mama ima,(pebaci ručno region i vreme na odgovarajuće), uključi Wi-Fi i potraži nova ažuriranja u podešavanjima...Posle toga, samo vrati naš region i automtsko vreme.

Savovac

pre 9 godina

@1+1=10: pa za 3 god.cu promeniti i tel.i procesor i OS... ne kapiram onda u cemu je prb. u sustini,meni tel.,ma kakav da je,dosadi nakon par meseci. ali nmg bacati pare svakih 5,6 meseci na nov tel.