Sreda, 22.10.2014.

18:28

Microsoft: Nokia postaje deo prošlosti

Izvor: Izvor: Tanjug

Microsoft: Nokia postaje deo prošlosti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

Bole

pre 9 godina

ovi sto pljuju po win phone-u su svi sa platama od po 1000e, za mene koji nemam te pare nokia 520 je zakon telefon,sa pristupacnom cenom i solidnom baterijom, a za vas mamine i tatine sinove samo da kazem dok se vi prepucavate izmedju androida i iOS mi sa win telefonima razmisljamo kako da zaradimo pare za zivot (zex, 24. oktobar 2014 19:23)

Ima nas i sa Androidima od 150€.

zex

pre 9 godina

ovi sto pljuju po win phone-u su svi sa platama od po 1000e, za mene koji nemam te pare nokia 520 je zakon telefon,sa pristupacnom cenom i solidnom baterijom, a za vas mamine i tatine sinove samo da kazem dok se vi prepucavate izmedju androida i iOS mi sa win telefonima razmisljamo kako da zaradimo pare za zivot

Sveznajuci

pre 9 godina

Kada bi narod u Srbiji,makar malo bio obrazovan i kada bi hteo da se predhodno informise,saznao bi da ni NOKIA,SAMSUMG,LG nisu proizvodjaci samo elektronike,nego i guma,papira,celika,brodova,buldozera,automobila,naftnih platvformi itd,itd.
Poja vi nemate.

neutralni felsh

pre 9 godina

E pa da Vam kaze jedan FON-ovac iz menadzerske struke i zapamtite ovo. Skroz pogresan potez Microsofta. Trebali su da izbace par telefona bez Nokia brenda u novoj liniji, a da zadrze Nokia ime. Setite se ovog za godinu dana kada budu rezimirali rezultate.
(Cooper, 23. oktobar 2014 05:49)

vau, kako studente ne zaposlise u ms da im oni objasne gde grese. osim kod nas, malom trzistu ljubitelja evociranja stare slave i golfa2, ime nokia je sinonim za zombija u svetu smartfona - dakle, onaj koji odbija da umre. sto bi rekli klinci "pukli su"... s takvim oreolom, brend je teze oporaviti nego probati da napravis nov. samim tim, ms zeli na talasu win10 da napravi sopstveni makrosistem, zajedno sa linijom telefona tu mu je ime nokia cisto smetalo jer unosi zabunu u tzv brending.

NS

pre 9 godina

@surovi

Windows mobile, isto kao i win ce je neprevazidjeno djubre od softvera, odlican primer kako nafurana kompanija misli da se pravi embedded softvare.

Rio

pre 9 godina

Zarko, imas i Nokiu u svakoj radnji . Za Philips si u pravu , moj brat koristi Xenium W-6610 , kupljen u Moskvi. A proguglaj ko je vlasnik sveprisutnog Alcatela ?

Zarko

pre 9 godina

Rio, zbog cega si svrstao alcatel,sagem i philips? Alcatel se oporavio i mozes da ga kupis u svakoj radnji kod nas. A to sto sagem i philips nemaju uvoznike,ne znaci da ih nema i da su pukli. Izguglaj pa vidi.

Surovi

pre 9 godina

Microsoft je otac i majka smartphonea kakav danas poznajemo. Windows mobile nije bio toliko popularan jer, za razliku od droida i iosa, nije bio retard friendly.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (sanjuro, 23. oktobar 2014 08:08)

Tacno!
Da su nastavili da unapredjuju i razvijaju wm,dans bi bio najbolji mobilni os na trzistu.Nazalost,odlucili su se za retard friendly Wp,koji je u nedostatku bolje reci,obicno djubre.
Wm je bio pravi , ozbiljan i veoma prilagodljiv os,koji je imao svojih ogranicenja,koja su mogla lako biti unapredjena.Nedostajala mu je podrska za koriscenje prstima,tako da je koriscenje olovcice bilo neophodno,imao je ogranicenje u rezoluciji i broju boja (65 000),ali se zato i danas koristi u gotovo svim radnjama i magacinima,a komercijalisti na terenu ne mogu da zamisle zivot bez njega.I ovi sto proveravaju parkinge,koriste wm pda uredjaje.Wm je imao sve i zapravo,osim sto nije bio otvorenog koda,veoma je bio slican androidu u svakodnevnom radu,sto znaci da si imao odlicne aplikacije,pun pristup file sistemu,mogucnost da modifikujes okruzenje.....
Sama odluka MS-a da ugasi podrsku za ovaj sjajni os bi trebalo da pokaze da ne zasluzuju veci deo na trzistu telefona ,nego sto ga sada imaju sa odvratnim WP-om

T

pre 9 godina

@sanjuro Nisamo koristio ali sam imao prilike da isprobam telefone sa starim Windows Mobile ili kako se to zvalo (verzija 6.x i sl.). To je izgledalo Windows sa desktopa portovan na telefon. Imalo je cak i minijaturno "Start" dugme. To je potpuno bio isti promasaj sa stanovista lakoce koriscenja kao obrnuti slucaj kada su u Windows-u 8 korisnicki interfejs dizajniran za telefon portovali na desktop. Bilo bi vise nego cudo da su sa time postigli znacajniji uspeh.

Mik

pre 9 godina

Stvarno ovi android fanovi smaraju kao da svi moraju imati isti operativni sistem po njima nokia treba da ima android,aplle treba da izbaci iz iphonea ios i da stavi android,blackberry treba da koristi android ej bre dosadni ste vise sa androidom...
Nokia jeste napravila gresku u odaberu os ali uopste nisu trebali stavljatî android nego su trebali i dalje da razvijaju sopstveni os( dali simbijan ili neki drugi) i da budu softverski i hardverski nezavisni ili da naprave neki europski telefon zajedno sa simensom ili ericssonom ili nekim drugim europskim proizvodjacem a imali su potencijala za to,istina danas kad gledamo na symbijan nemoze se uporediti sa danasnjim modernim os ali da su ga nastavili razvijati mogli smo imati jak europski brend nezavisan od amera danas na zalost amerikanci znauju sve o nama zbog toga sto su jedini koji imaju kontrolu nad 99 posto smartphonova u svetu( apple sa iphoneom google kontrolise sve sto imaju android a MS windovs phone) a kad se setim pre samo nekih 15 godina koristili smo samo europske telefone,nokiu,ericsson,siemens i bosh,pa alcatel,sagem u to vreme sa istoka je pokusavo da se probije samsung i panasonic a iz amerike je samo motorola dolazila ali bez prave konkurencije sa europskim proizvodjacima a danas je skroz drugacije kako je samo birokratama iz brisela promakla ova mogucnost da postanu lideri u IT svetu umesto da zastite ovaj sektor dozvolili su da ode sve sa one strane atlantika

Surovi

pre 9 godina

Nokia N95 8GB treba da udje u istoriju kao najbolji telefon vremena.Koristim ga i do dan danas kao drugi telefon.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (note 3, 23. oktobar 2014 09:13)

N 95 je najgori telefon u istoriji koji je Nokija izbacila.Kad se pojavio bio je preskup,a dobijalo se uzasno plaasticno kuciste ,koje je delovalo jeftino,telefon je bio suvise lagan i cinilo se kao da je u pitanju jeftina kineska igracka,simbijan je bio toliko bagovit,da ako se dobro secam,bas nista nije dobro radilo,gps mu je bio toliko spor da je bio beskoristan i jedino sto je bilo pristojno je bila kamera,koja je bila jedna od najboljih na trzistu u to vreme i zvucnici koji su bili veoma glasni.Zaboravio sam da dodam da se telefon cesto zamrzavao,tako da sam morao da ga resetujem,da mu je flet kabl relativno brzo crkavao i da je generalno bilo mucenje koristiti ga.
Bio sam ubedjen da Nokia nece vise praviti promasaje,ali se onda pojavio n97!
To je najgori telefon sa tac skrinom ikada i slogiranim simbijanom kome je na brzinu dodata mogucnost koriscenja na dodir.Kod ovog modela ne mogu da se setim nijedne pozitivne osobine,jer bukvalno nista na njemu nije valjalo i radilo kako treba.Uzasan,uzasan telefon i bacanje para.....

Velika Kikinda

pre 9 godina

@ (Kovin, 22. oktobar 2014 18:42)

Neko je unutar Nokia namerno imao zadatak da ne ide Android da bi posle doživeli debakl i da bi Microsoft preuzeo.
PS. Dakle, pare je unutar Nokia neko podigao od MS da bi ovi još jeftinije došli do mobil. tel. brenda kao što je Nokia. Šinko, da li je tebi i svima jasno.!?

asd

pre 9 godina

@veterinarkrusevac imas nokia telefon sa androidom, a i ne trebas platit 1000evra, kosta nekih 100 ako se dobro secam :) (nokia x i xl)

Mile

pre 9 godina

Stvarno ne znam zasto se ms toliko trpa i mobilnu telefoniju, kada su u toj oblasti stvarno losi, a i unistili su Nokia brend i misle da ce zbog toga ljudi da ih vole, mozda neko oce, ja necu...

Mortadela

pre 9 godina

NSN , Nokia Siemens Network pravi ogromne pare ! Sad su isplatili Siemens i potpuno se posvetili mrežama , baznim stanicama 4 G , LTE....
Prave i odlične softvere za tarifiranje i knjiženje.Nedavno su u NSN zaposlili veći broj vrhunskih matematičara !

pedestrian

pre 9 godina

Kada jednog dana MS počne da pravi automobile koji sami voze ja ću da pređem na javni prevoz. Iz istog razloga ne želim MS telefon. Ime Nokia ima težinu, kad kažem Microsoft ja pomislim da bagove, zamrzavanje, loš softver koji se nameće svim ostalim sredstvima samo ne kvalitetom. Bolje bi im bilo da su ceo MS prekrstili u Nokia. Kinezi kupe Volvo i ne promene naziv u Ding-dong, to je pametno, ovo nije.

sanjuro

pre 9 godina

Microsoft je otac i majka smartphonea kakav danas poznajemo. Windows mobile nije bio toliko popularan jer, za razliku od droida i iosa, nije bio retard friendly.

Cooper

pre 9 godina

E pa da Vam kaze jedan FON-ovac iz menadzerske struke i zapamtite ovo. Skroz pogresan potez Microsofta. Trebali su da izbace par telefona bez Nokia brenda u novoj liniji, a da zadrze Nokia ime. Setite se ovog za godinu dana kada budu rezimirali rezultate.

cvrc

pre 9 godina

Neko pitao, pa da odgovorim: zašto je microsoft kupio Fince ?!
Microsoft je Nokia-u kupio najviše zbog patenata, a mobilna linija je gratis. Nokia u svom posedu drži ogroman procenat patenata vezanih za mobilnu telefoniju i GSM mrezu, i svi proizvodjaci što telefona, što softvera(čitaj google-android) moraju da plaćaju korišćenje istih.
Microsoft sada ne mora da plaća te patente, jer poseduje iste, tako da se može očekivati niža cena uređaja sa wp. Microsoft očigledno planira da udje ozbiljnije na tržište mobilnih telefona, da li je kasno - pokazaće vreme.
U svakom slučaju, nokia kao kompanija će sigurno iščeznuti veoma brzo, a proizvodnja wp početi u Kini...

Kika

pre 9 godina

Aj neka mi neko objasni, zasto je Symbian los sistem? Pa tel koji je 3x slabiji u svakom pogledu je 5x brze radio od tel sa Androidom. Zasto je onda los? Drug i dan danas koristi 5800 a N97 je posle 3.meseca jedva uvalio a platio cini mi se preko 500e! Po meni, ziveli su zadnjih godina na staroj slavi. Prodavali su svoje ime, sistem koji vec umire, kameru s kojom moras biti carobnjak da bi izvukao dobru fotku... po paprenoj ceni. Bili su carevi, trebali su da postuju svoje korisnike i sad bi i dalje imali ogroman udeo u prodaji. Nije mi ih zao uopste.

ne nervozan

pre 9 godina

Microsoft se nije obavezao da će koristiti Nokia naziv narednih 10 godina. Odmah je bilo dogovora da se to promeni jer Nokia i dalje nastavlja da radi samo druge stvari.

Semke

pre 9 godina

Ovako: Microsoft nije kupio Nokiju, Nokia kao firma i dalje postoji i nezavisna je samo je Microsoftu prodala deo koji je proizvodio telefone do tada. Nokia je ovom prodajom pokrila enormne dugove prethodnih godina a Microsoft je dobio fabriku za proizvodnju telefona, ne i brend Nokia zauvek. Po odredbama ugovora Nokia i dalje može da proizvodi nove telefone u svojim preostalim fabrikama ali ne sme koristiti ime Nokia na njima do 31. decembra 2015. (dakle, za vas nostalgičare, ima nade da ćete od 2016. ponovo moći da kupujete Nokia telefone) a Microsoft je dobio brend Lumia i Asha A SAMO EKSKLUZIVNO PRAVO da koristi brend Nokia za smart telefone 3 godine od zaključenja ugovora i za dumb telefone 10 godina od zaključenja ugovora. Pošto je Microsoftu ostalo manje od 2 godine da koristi ime Nokia za smart telefone i pametno im je što napuštaju taj brend jer on neće biti dugoročno vezan za njih, a pošto nisu mnogo profitirali od tog brenda nije pametno da ulažu dalje u njegov marketing kad će ga uskoro, što se tiče smartfona, izgubiti već je bolje da da ulažu u reklamiranje brenda koji će uvek biti njihov a to je Lumia, pod imenom Microsoft Lumia.

zorsula

pre 9 godina

Samo kad se setim Nokia 6600 sa prvim simbianom,kakvo je to cudo tehnike bilo.Pa posle serija N pa E serija kao neka vrsta poslovnih...Ostalo je samo secanje...

Boris

pre 9 godina

@Nenade, Microsoft je hteo Lumia brend pošto je to trenutno jedino što Microsoftu vredi, a Nokia ime će zauvek ostati sinonim za perfektne, pouzdane i kvalitetne "običe, ne smart" telefone. Sad su ta dva brenda i zvanično razdvojili.

Rio

pre 9 godina

Evropa je potpuno unistila svoju industriju mob. telefona ?! Ericsson , Nokia , Siemens ,Alcatel , Philips , Sagem itd, itd.... Neshvatljivo ?

Laik

pre 9 godina

@(Windows Mobile, 22. oktobar 2014 20:50)
Ajde polako znam da ti tesko ide ios jednom procitaj moj popst...ali polako
pa se onda lupi celom u zid a drugi put pre slanja komentara polako barem dva puta procitaj ono sto citas

ONE TWO

pre 9 godina

NOKIA kao brend vise nikom nije zanimljiva MS ih je kupio jer su mu trebali patenti koje NOKIA ima,sl prica se desila izmedju google i motorole.Tako da MS treba da fura svoj fazon nisam ja koristio lumiu ili samsung ativ s zbog brenda vec zbog MS.

Surovi

pre 9 godina

Iskreno ,ovo vidim kao odlican potez,posto Nokia predstavlja brend koji se povezuje sa odlicnim dumb telefonima ,ali zato i sa nesrecnim simbijanom i uzasnim telefonima koji su radili pod njim.Imao sam nekoliko wp telefona,ali nekako sam izbegao da to budu Lumije i to samo zbog asocijacije na Nokiju i uzasni simbijan.
Sam wp nije nista specijalno i tesko da moze da se nosi sa androidom,ali ako to zanemarimo,i nije tako los za manje zahtevne korisnike,koji ne vole mnogo da cackaju i petljaju po uredjaju.
Nikada necu zaboraviti n95 i koliko sam bio radostan kada sam ga kupio,kao i koliko sam bio razocaran cim sam ga upalio,a to je u tom trenutku bilo nesto najbolje sto je Nokija imala u ponudi.HTC p3600 koji sam takodje posedovao je bio cudo u odnosu na N95,a ako se ne varam ,mislim da su cak gotovo isto i kostali.Onda pamtim i onu bruku od telefona n97,koji jedna kompanija kao Nokija ,jednostavno sebi nije smela da dozvoli...z54x

Sima Kosmos

pre 9 godina

Najnovija odluka Microsofta dolazi uprkos tome što se ta američka kompanija obavezala da će tokom perioda od deset godina zadržati ime brenda Nokia za mobilne uređaje.
Znači nema veze što su se obavezali. Puj pike ne važi. Šta ne radi sila.
(ПАМЕТЊАКОВИЋ МЛАЂИ N.L.1320, 22. oktobar 2014 18:49)

Kupili su pravo da ga koriste 10 godina, ali to ne znači da moraju da ga koriste. Da uprostim, time su uništili konkurenciju jer Nokija neće moći pod tim imenom da proizvodi telefone još 9 godina.

Gazda Cvetko

pre 9 godina

Da je Nokia gurala simbian on bi liceo na IOS, ali oni u stvari ziveli od stare slave. Hardver je uvek bio vrhunski, ali softver se nije razvijao uporedo. Samo zbog toga je Nokija propala.

Komentator

pre 9 godina

MS je usao u podrucje u kojem pre nije bio, pre su ulazni troskovi proizvodnje bili 99% vezani za rad programera (papir i cd / dvd-ovi su bili jedini hw trosak), sada je i hw = masina u sastavu troska (u delu vezanom za Lumiu), sto je ogromna razlika. Zato je Gates mogao da zaradi tolike pare (kao, na primer i Ellison iz Oraclea, gle cuda - opet sw bez hw-a). Sef Cisca Chambers udara cenama u nebo, pa opet ne moze da pridje ovoj dvojici.

Sa druge strane, izvesno je da ce sve ove prodaje i preprodaje ubrzo da okoncaju. Samo jedna rec: Kina.

Zivi bili pa videli. Kupice Kina sve.

Ha

pre 9 godina

@Aleksandar

Pa valjda je logicno da ako koristis Windows budes i najglasniji kada nesto nije uredu i treba popraviti u vezi sa Windowsom. Koja je svrha da se bunis ako si presao na neku drugu platformu, ti si onda problem resio, zar ne?

Windows Mobile

pre 9 godina

@(Laik, 22. oktobar 2014 19:02)

Stvarno si laik. Windows Mobile telefoni uredjaji su mogli da se kupe celih 6 godina pre nego sto se pojavio iPhone. I prosto mi je neverovatno kako je marketing Apple stvorio spin oko toga da su oni napravili prvi touch telefon. Taj telefon dugo nije mogao ni da se prilagodi za nase trziste. Kasnije su krenula seckanja kartica i jailbrake. Ali prve godine je prakticno bio neupotrebljiv.

Search: I-Mate, HTC Kaiser, HTC TyTN 2 itd.

HTC Sense za Android telefone je preuzet sa HTC Windows Mobile uredjaja. Jedina razlika je u tome sto je Google nudio besplatne usluge, jeftinije uredjaje i osmislio app market. Microsoft je tu pogresio, i 2 godine bio posmatrac desvanja na trzistu. 2010 se probudio i sada ima sigurno najbolji Mobile OS :) mada je to stvar ukusa i preferencija.

Poz.

dex3108

pre 9 godina

Po meni glupa odluka jer je Nokia brend mnogo poznatiji u svijetu sto se tice mobilnih uredjaja nego MS. Ali odavno sam navikao na njihove glupe odluke.

dovlax

pre 9 godina

procitsjte malo nokia nije prodala svoje ime na pametnim telefonima, samo je prodala ime lumia. tako da ovo nije microsoftovo delo, nego od nokie.

dusan

pre 9 godina

zanimljiv naslov. firma nokia postoji i ponovo je otkupila "joint venture" dio od simensa (bili su nsn) i imaju preko 90 000 zaposlenih u 140 zemalja. proslogodisnji obrt im je bio 12,70 milijardi evra i uz ericsson, cisco i huawei su lideri u telekomunikacionim mrezama

Nenad

pre 9 godina

Ja sam mislio da je poenta kupovine Nikie upravo to - da koriste Nokia brend. Ako im Nokia ne treba zbog brenda, pa sto su ih onda kupovali? Nije valjda da bi im ovi pokazali kako se prave mobilni telefoni? Mogli su nekog mnogo manjeg i jeftinijeg da kupe zbog toga. Kada su hteli da prave Surface nisu kupili HP (ili nekog adekvatnog) da bi ga posle preimenovali u Microsoft. Ako neko zna za neku logiku sto su ih kupili, neka napise :)

dragan

pre 9 godina

Rukovodstvo Nokije je imalo nadmen stav, kada se pojaivo iPhone izjavljivali su da ih to ne ugrozava cak i da to nista ne znaci sto se tice Nokije. Takvo razmisljanje, o vlastitoj velicini, im je doslo glave. Microsoft nece nikada uspeti da zauzme znacajno mesto na trzistu teefona jer je prekasno stigao i sto ima losu reputaciju.

Zarko

pre 9 godina

Philips je mobilnu jedinicu prodao kineskoj firmi i pod njegovim imenom proizvodi tel. Ima ih nesto malo u ponudi po Evropi,cak i u Hrvatskoj je bio. I Panasonic pravi azdaje od tel samo ne mogu da se sada probiju od iphona sonya samsunga lga

Laik

pre 9 godina

@Kovin
Dobro da je Android postojao u vreme prvih Syimbiana haha poznavanje istorije pre pustanja komentara ne steti
ali stoji da je Nokia zaspala kad je predstavljen prvi iPhone dakle prvi toushscren telefon koji je i radio kako treba naime touch scren telefoni su postojali i prije recimo ja sam imao motorolu ali prvi iPhone je bio potpuno nova dimenzija u vremenu i prostoru, sto ne znaci da su i novi IPhoni ovako superiorni

ПАМЕТЊАКОВИЋ МЛАЂИ N.L.1320

pre 9 godina

Najnovija odluka Microsofta dolazi uprkos tome što se ta američka kompanija obavezala da će tokom perioda od deset godina zadržati ime brenda Nokia za mobilne uređaje.
Znači nema veze što su se obavezali. Puj pike ne važi. Šta ne radi sila.

Kovin

pre 9 godina

Nokia je sama kriva za propast jer su godinama uporno gurali simbijan sistem. Ne volim Android, ali da su koristili ovaj sistem, zasigurno ne bi propali.

Kovin

pre 9 godina

Nokia je sama kriva za propast jer su godinama uporno gurali simbijan sistem. Ne volim Android, ali da su koristili ovaj sistem, zasigurno ne bi propali.

ПАМЕТЊАКОВИЋ МЛАЂИ N.L.1320

pre 9 godina

Najnovija odluka Microsofta dolazi uprkos tome što se ta američka kompanija obavezala da će tokom perioda od deset godina zadržati ime brenda Nokia za mobilne uređaje.
Znači nema veze što su se obavezali. Puj pike ne važi. Šta ne radi sila.

dragan

pre 9 godina

Rukovodstvo Nokije je imalo nadmen stav, kada se pojaivo iPhone izjavljivali su da ih to ne ugrozava cak i da to nista ne znaci sto se tice Nokije. Takvo razmisljanje, o vlastitoj velicini, im je doslo glave. Microsoft nece nikada uspeti da zauzme znacajno mesto na trzistu teefona jer je prekasno stigao i sto ima losu reputaciju.

Gazda Cvetko

pre 9 godina

Da je Nokia gurala simbian on bi liceo na IOS, ali oni u stvari ziveli od stare slave. Hardver je uvek bio vrhunski, ali softver se nije razvijao uporedo. Samo zbog toga je Nokija propala.

dovlax

pre 9 godina

procitsjte malo nokia nije prodala svoje ime na pametnim telefonima, samo je prodala ime lumia. tako da ovo nije microsoftovo delo, nego od nokie.

Windows Mobile

pre 9 godina

@(Laik, 22. oktobar 2014 19:02)

Stvarno si laik. Windows Mobile telefoni uredjaji su mogli da se kupe celih 6 godina pre nego sto se pojavio iPhone. I prosto mi je neverovatno kako je marketing Apple stvorio spin oko toga da su oni napravili prvi touch telefon. Taj telefon dugo nije mogao ni da se prilagodi za nase trziste. Kasnije su krenula seckanja kartica i jailbrake. Ali prve godine je prakticno bio neupotrebljiv.

Search: I-Mate, HTC Kaiser, HTC TyTN 2 itd.

HTC Sense za Android telefone je preuzet sa HTC Windows Mobile uredjaja. Jedina razlika je u tome sto je Google nudio besplatne usluge, jeftinije uredjaje i osmislio app market. Microsoft je tu pogresio, i 2 godine bio posmatrac desvanja na trzistu. 2010 se probudio i sada ima sigurno najbolji Mobile OS :) mada je to stvar ukusa i preferencija.

Poz.

Sima Kosmos

pre 9 godina

Najnovija odluka Microsofta dolazi uprkos tome što se ta američka kompanija obavezala da će tokom perioda od deset godina zadržati ime brenda Nokia za mobilne uređaje.
Znači nema veze što su se obavezali. Puj pike ne važi. Šta ne radi sila.
(ПАМЕТЊАКОВИЋ МЛАЂИ N.L.1320, 22. oktobar 2014 18:49)

Kupili su pravo da ga koriste 10 godina, ali to ne znači da moraju da ga koriste. Da uprostim, time su uništili konkurenciju jer Nokija neće moći pod tim imenom da proizvodi telefone još 9 godina.

dex3108

pre 9 godina

Po meni glupa odluka jer je Nokia brend mnogo poznatiji u svijetu sto se tice mobilnih uredjaja nego MS. Ali odavno sam navikao na njihove glupe odluke.

Laik

pre 9 godina

@Kovin
Dobro da je Android postojao u vreme prvih Syimbiana haha poznavanje istorije pre pustanja komentara ne steti
ali stoji da je Nokia zaspala kad je predstavljen prvi iPhone dakle prvi toushscren telefon koji je i radio kako treba naime touch scren telefoni su postojali i prije recimo ja sam imao motorolu ali prvi iPhone je bio potpuno nova dimenzija u vremenu i prostoru, sto ne znaci da su i novi IPhoni ovako superiorni

dusan

pre 9 godina

zanimljiv naslov. firma nokia postoji i ponovo je otkupila "joint venture" dio od simensa (bili su nsn) i imaju preko 90 000 zaposlenih u 140 zemalja. proslogodisnji obrt im je bio 12,70 milijardi evra i uz ericsson, cisco i huawei su lideri u telekomunikacionim mrezama

Komentator

pre 9 godina

MS je usao u podrucje u kojem pre nije bio, pre su ulazni troskovi proizvodnje bili 99% vezani za rad programera (papir i cd / dvd-ovi su bili jedini hw trosak), sada je i hw = masina u sastavu troska (u delu vezanom za Lumiu), sto je ogromna razlika. Zato je Gates mogao da zaradi tolike pare (kao, na primer i Ellison iz Oraclea, gle cuda - opet sw bez hw-a). Sef Cisca Chambers udara cenama u nebo, pa opet ne moze da pridje ovoj dvojici.

Sa druge strane, izvesno je da ce sve ove prodaje i preprodaje ubrzo da okoncaju. Samo jedna rec: Kina.

Zivi bili pa videli. Kupice Kina sve.

Nenad

pre 9 godina

Ja sam mislio da je poenta kupovine Nikie upravo to - da koriste Nokia brend. Ako im Nokia ne treba zbog brenda, pa sto su ih onda kupovali? Nije valjda da bi im ovi pokazali kako se prave mobilni telefoni? Mogli su nekog mnogo manjeg i jeftinijeg da kupe zbog toga. Kada su hteli da prave Surface nisu kupili HP (ili nekog adekvatnog) da bi ga posle preimenovali u Microsoft. Ako neko zna za neku logiku sto su ih kupili, neka napise :)

Zarko

pre 9 godina

Philips je mobilnu jedinicu prodao kineskoj firmi i pod njegovim imenom proizvodi tel. Ima ih nesto malo u ponudi po Evropi,cak i u Hrvatskoj je bio. I Panasonic pravi azdaje od tel samo ne mogu da se sada probiju od iphona sonya samsunga lga

Ha

pre 9 godina

@Aleksandar

Pa valjda je logicno da ako koristis Windows budes i najglasniji kada nesto nije uredu i treba popraviti u vezi sa Windowsom. Koja je svrha da se bunis ako si presao na neku drugu platformu, ti si onda problem resio, zar ne?

Rio

pre 9 godina

Evropa je potpuno unistila svoju industriju mob. telefona ?! Ericsson , Nokia , Siemens ,Alcatel , Philips , Sagem itd, itd.... Neshvatljivo ?

pedestrian

pre 9 godina

Kada jednog dana MS počne da pravi automobile koji sami voze ja ću da pređem na javni prevoz. Iz istog razloga ne želim MS telefon. Ime Nokia ima težinu, kad kažem Microsoft ja pomislim da bagove, zamrzavanje, loš softver koji se nameće svim ostalim sredstvima samo ne kvalitetom. Bolje bi im bilo da su ceo MS prekrstili u Nokia. Kinezi kupe Volvo i ne promene naziv u Ding-dong, to je pametno, ovo nije.

Semke

pre 9 godina

Ovako: Microsoft nije kupio Nokiju, Nokia kao firma i dalje postoji i nezavisna je samo je Microsoftu prodala deo koji je proizvodio telefone do tada. Nokia je ovom prodajom pokrila enormne dugove prethodnih godina a Microsoft je dobio fabriku za proizvodnju telefona, ne i brend Nokia zauvek. Po odredbama ugovora Nokia i dalje može da proizvodi nove telefone u svojim preostalim fabrikama ali ne sme koristiti ime Nokia na njima do 31. decembra 2015. (dakle, za vas nostalgičare, ima nade da ćete od 2016. ponovo moći da kupujete Nokia telefone) a Microsoft je dobio brend Lumia i Asha A SAMO EKSKLUZIVNO PRAVO da koristi brend Nokia za smart telefone 3 godine od zaključenja ugovora i za dumb telefone 10 godina od zaključenja ugovora. Pošto je Microsoftu ostalo manje od 2 godine da koristi ime Nokia za smart telefone i pametno im je što napuštaju taj brend jer on neće biti dugoročno vezan za njih, a pošto nisu mnogo profitirali od tog brenda nije pametno da ulažu dalje u njegov marketing kad će ga uskoro, što se tiče smartfona, izgubiti već je bolje da da ulažu u reklamiranje brenda koji će uvek biti njihov a to je Lumia, pod imenom Microsoft Lumia.

Surovi

pre 9 godina

Iskreno ,ovo vidim kao odlican potez,posto Nokia predstavlja brend koji se povezuje sa odlicnim dumb telefonima ,ali zato i sa nesrecnim simbijanom i uzasnim telefonima koji su radili pod njim.Imao sam nekoliko wp telefona,ali nekako sam izbegao da to budu Lumije i to samo zbog asocijacije na Nokiju i uzasni simbijan.
Sam wp nije nista specijalno i tesko da moze da se nosi sa androidom,ali ako to zanemarimo,i nije tako los za manje zahtevne korisnike,koji ne vole mnogo da cackaju i petljaju po uredjaju.
Nikada necu zaboraviti n95 i koliko sam bio radostan kada sam ga kupio,kao i koliko sam bio razocaran cim sam ga upalio,a to je u tom trenutku bilo nesto najbolje sto je Nokija imala u ponudi.HTC p3600 koji sam takodje posedovao je bio cudo u odnosu na N95,a ako se ne varam ,mislim da su cak gotovo isto i kostali.Onda pamtim i onu bruku od telefona n97,koji jedna kompanija kao Nokija ,jednostavno sebi nije smela da dozvoli...z54x

Mile

pre 9 godina

Stvarno ne znam zasto se ms toliko trpa i mobilnu telefoniju, kada su u toj oblasti stvarno losi, a i unistili su Nokia brend i misle da ce zbog toga ljudi da ih vole, mozda neko oce, ja necu...

Mortadela

pre 9 godina

NSN , Nokia Siemens Network pravi ogromne pare ! Sad su isplatili Siemens i potpuno se posvetili mrežama , baznim stanicama 4 G , LTE....
Prave i odlične softvere za tarifiranje i knjiženje.Nedavno su u NSN zaposlili veći broj vrhunskih matematičara !

Velika Kikinda

pre 9 godina

@ (Kovin, 22. oktobar 2014 18:42)

Neko je unutar Nokia namerno imao zadatak da ne ide Android da bi posle doživeli debakl i da bi Microsoft preuzeo.
PS. Dakle, pare je unutar Nokia neko podigao od MS da bi ovi još jeftinije došli do mobil. tel. brenda kao što je Nokia. Šinko, da li je tebi i svima jasno.!?

zorsula

pre 9 godina

Samo kad se setim Nokia 6600 sa prvim simbianom,kakvo je to cudo tehnike bilo.Pa posle serija N pa E serija kao neka vrsta poslovnih...Ostalo je samo secanje...

sanjuro

pre 9 godina

Microsoft je otac i majka smartphonea kakav danas poznajemo. Windows mobile nije bio toliko popularan jer, za razliku od droida i iosa, nije bio retard friendly.

Boris

pre 9 godina

@Nenade, Microsoft je hteo Lumia brend pošto je to trenutno jedino što Microsoftu vredi, a Nokia ime će zauvek ostati sinonim za perfektne, pouzdane i kvalitetne "običe, ne smart" telefone. Sad su ta dva brenda i zvanično razdvojili.

Cooper

pre 9 godina

E pa da Vam kaze jedan FON-ovac iz menadzerske struke i zapamtite ovo. Skroz pogresan potez Microsofta. Trebali su da izbace par telefona bez Nokia brenda u novoj liniji, a da zadrze Nokia ime. Setite se ovog za godinu dana kada budu rezimirali rezultate.

ne nervozan

pre 9 godina

Microsoft se nije obavezao da će koristiti Nokia naziv narednih 10 godina. Odmah je bilo dogovora da se to promeni jer Nokia i dalje nastavlja da radi samo druge stvari.

cvrc

pre 9 godina

Neko pitao, pa da odgovorim: zašto je microsoft kupio Fince ?!
Microsoft je Nokia-u kupio najviše zbog patenata, a mobilna linija je gratis. Nokia u svom posedu drži ogroman procenat patenata vezanih za mobilnu telefoniju i GSM mrezu, i svi proizvodjaci što telefona, što softvera(čitaj google-android) moraju da plaćaju korišćenje istih.
Microsoft sada ne mora da plaća te patente, jer poseduje iste, tako da se može očekivati niža cena uređaja sa wp. Microsoft očigledno planira da udje ozbiljnije na tržište mobilnih telefona, da li je kasno - pokazaće vreme.
U svakom slučaju, nokia kao kompanija će sigurno iščeznuti veoma brzo, a proizvodnja wp početi u Kini...

asd

pre 9 godina

@veterinarkrusevac imas nokia telefon sa androidom, a i ne trebas platit 1000evra, kosta nekih 100 ako se dobro secam :) (nokia x i xl)

Mik

pre 9 godina

Stvarno ovi android fanovi smaraju kao da svi moraju imati isti operativni sistem po njima nokia treba da ima android,aplle treba da izbaci iz iphonea ios i da stavi android,blackberry treba da koristi android ej bre dosadni ste vise sa androidom...
Nokia jeste napravila gresku u odaberu os ali uopste nisu trebali stavljatî android nego su trebali i dalje da razvijaju sopstveni os( dali simbijan ili neki drugi) i da budu softverski i hardverski nezavisni ili da naprave neki europski telefon zajedno sa simensom ili ericssonom ili nekim drugim europskim proizvodjacem a imali su potencijala za to,istina danas kad gledamo na symbijan nemoze se uporediti sa danasnjim modernim os ali da su ga nastavili razvijati mogli smo imati jak europski brend nezavisan od amera danas na zalost amerikanci znauju sve o nama zbog toga sto su jedini koji imaju kontrolu nad 99 posto smartphonova u svetu( apple sa iphoneom google kontrolise sve sto imaju android a MS windovs phone) a kad se setim pre samo nekih 15 godina koristili smo samo europske telefone,nokiu,ericsson,siemens i bosh,pa alcatel,sagem u to vreme sa istoka je pokusavo da se probije samsung i panasonic a iz amerike je samo motorola dolazila ali bez prave konkurencije sa europskim proizvodjacima a danas je skroz drugacije kako je samo birokratama iz brisela promakla ova mogucnost da postanu lideri u IT svetu umesto da zastite ovaj sektor dozvolili su da ode sve sa one strane atlantika

ONE TWO

pre 9 godina

NOKIA kao brend vise nikom nije zanimljiva MS ih je kupio jer su mu trebali patenti koje NOKIA ima,sl prica se desila izmedju google i motorole.Tako da MS treba da fura svoj fazon nisam ja koristio lumiu ili samsung ativ s zbog brenda vec zbog MS.

Kika

pre 9 godina

Aj neka mi neko objasni, zasto je Symbian los sistem? Pa tel koji je 3x slabiji u svakom pogledu je 5x brze radio od tel sa Androidom. Zasto je onda los? Drug i dan danas koristi 5800 a N97 je posle 3.meseca jedva uvalio a platio cini mi se preko 500e! Po meni, ziveli su zadnjih godina na staroj slavi. Prodavali su svoje ime, sistem koji vec umire, kameru s kojom moras biti carobnjak da bi izvukao dobru fotku... po paprenoj ceni. Bili su carevi, trebali su da postuju svoje korisnike i sad bi i dalje imali ogroman udeo u prodaji. Nije mi ih zao uopste.

Surovi

pre 9 godina

Nokia N95 8GB treba da udje u istoriju kao najbolji telefon vremena.Koristim ga i do dan danas kao drugi telefon.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (note 3, 23. oktobar 2014 09:13)

N 95 je najgori telefon u istoriji koji je Nokija izbacila.Kad se pojavio bio je preskup,a dobijalo se uzasno plaasticno kuciste ,koje je delovalo jeftino,telefon je bio suvise lagan i cinilo se kao da je u pitanju jeftina kineska igracka,simbijan je bio toliko bagovit,da ako se dobro secam,bas nista nije dobro radilo,gps mu je bio toliko spor da je bio beskoristan i jedino sto je bilo pristojno je bila kamera,koja je bila jedna od najboljih na trzistu u to vreme i zvucnici koji su bili veoma glasni.Zaboravio sam da dodam da se telefon cesto zamrzavao,tako da sam morao da ga resetujem,da mu je flet kabl relativno brzo crkavao i da je generalno bilo mucenje koristiti ga.
Bio sam ubedjen da Nokia nece vise praviti promasaje,ali se onda pojavio n97!
To je najgori telefon sa tac skrinom ikada i slogiranim simbijanom kome je na brzinu dodata mogucnost koriscenja na dodir.Kod ovog modela ne mogu da se setim nijedne pozitivne osobine,jer bukvalno nista na njemu nije valjalo i radilo kako treba.Uzasan,uzasan telefon i bacanje para.....

Surovi

pre 9 godina

Microsoft je otac i majka smartphonea kakav danas poznajemo. Windows mobile nije bio toliko popularan jer, za razliku od droida i iosa, nije bio retard friendly.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (sanjuro, 23. oktobar 2014 08:08)

Tacno!
Da su nastavili da unapredjuju i razvijaju wm,dans bi bio najbolji mobilni os na trzistu.Nazalost,odlucili su se za retard friendly Wp,koji je u nedostatku bolje reci,obicno djubre.
Wm je bio pravi , ozbiljan i veoma prilagodljiv os,koji je imao svojih ogranicenja,koja su mogla lako biti unapredjena.Nedostajala mu je podrska za koriscenje prstima,tako da je koriscenje olovcice bilo neophodno,imao je ogranicenje u rezoluciji i broju boja (65 000),ali se zato i danas koristi u gotovo svim radnjama i magacinima,a komercijalisti na terenu ne mogu da zamisle zivot bez njega.I ovi sto proveravaju parkinge,koriste wm pda uredjaje.Wm je imao sve i zapravo,osim sto nije bio otvorenog koda,veoma je bio slican androidu u svakodnevnom radu,sto znaci da si imao odlicne aplikacije,pun pristup file sistemu,mogucnost da modifikujes okruzenje.....
Sama odluka MS-a da ugasi podrsku za ovaj sjajni os bi trebalo da pokaze da ne zasluzuju veci deo na trzistu telefona ,nego sto ga sada imaju sa odvratnim WP-om

Rio

pre 9 godina

Zarko, imas i Nokiu u svakoj radnji . Za Philips si u pravu , moj brat koristi Xenium W-6610 , kupljen u Moskvi. A proguglaj ko je vlasnik sveprisutnog Alcatela ?

Zarko

pre 9 godina

Rio, zbog cega si svrstao alcatel,sagem i philips? Alcatel se oporavio i mozes da ga kupis u svakoj radnji kod nas. A to sto sagem i philips nemaju uvoznike,ne znaci da ih nema i da su pukli. Izguglaj pa vidi.

T

pre 9 godina

@sanjuro Nisamo koristio ali sam imao prilike da isprobam telefone sa starim Windows Mobile ili kako se to zvalo (verzija 6.x i sl.). To je izgledalo Windows sa desktopa portovan na telefon. Imalo je cak i minijaturno "Start" dugme. To je potpuno bio isti promasaj sa stanovista lakoce koriscenja kao obrnuti slucaj kada su u Windows-u 8 korisnicki interfejs dizajniran za telefon portovali na desktop. Bilo bi vise nego cudo da su sa time postigli znacajniji uspeh.

NS

pre 9 godina

@surovi

Windows mobile, isto kao i win ce je neprevazidjeno djubre od softvera, odlican primer kako nafurana kompanija misli da se pravi embedded softvare.

Sveznajuci

pre 9 godina

Kada bi narod u Srbiji,makar malo bio obrazovan i kada bi hteo da se predhodno informise,saznao bi da ni NOKIA,SAMSUMG,LG nisu proizvodjaci samo elektronike,nego i guma,papira,celika,brodova,buldozera,automobila,naftnih platvformi itd,itd.
Poja vi nemate.

zex

pre 9 godina

ovi sto pljuju po win phone-u su svi sa platama od po 1000e, za mene koji nemam te pare nokia 520 je zakon telefon,sa pristupacnom cenom i solidnom baterijom, a za vas mamine i tatine sinove samo da kazem dok se vi prepucavate izmedju androida i iOS mi sa win telefonima razmisljamo kako da zaradimo pare za zivot

Bole

pre 9 godina

ovi sto pljuju po win phone-u su svi sa platama od po 1000e, za mene koji nemam te pare nokia 520 je zakon telefon,sa pristupacnom cenom i solidnom baterijom, a za vas mamine i tatine sinove samo da kazem dok se vi prepucavate izmedju androida i iOS mi sa win telefonima razmisljamo kako da zaradimo pare za zivot (zex, 24. oktobar 2014 19:23)

Ima nas i sa Androidima od 150€.

neutralni felsh

pre 9 godina

E pa da Vam kaze jedan FON-ovac iz menadzerske struke i zapamtite ovo. Skroz pogresan potez Microsofta. Trebali su da izbace par telefona bez Nokia brenda u novoj liniji, a da zadrze Nokia ime. Setite se ovog za godinu dana kada budu rezimirali rezultate.
(Cooper, 23. oktobar 2014 05:49)

vau, kako studente ne zaposlise u ms da im oni objasne gde grese. osim kod nas, malom trzistu ljubitelja evociranja stare slave i golfa2, ime nokia je sinonim za zombija u svetu smartfona - dakle, onaj koji odbija da umre. sto bi rekli klinci "pukli su"... s takvim oreolom, brend je teze oporaviti nego probati da napravis nov. samim tim, ms zeli na talasu win10 da napravi sopstveni makrosistem, zajedno sa linijom telefona tu mu je ime nokia cisto smetalo jer unosi zabunu u tzv brending.

Laik

pre 9 godina

@(Windows Mobile, 22. oktobar 2014 20:50)
Ajde polako znam da ti tesko ide ios jednom procitaj moj popst...ali polako
pa se onda lupi celom u zid a drugi put pre slanja komentara polako barem dva puta procitaj ono sto citas

Surovi

pre 9 godina

Iskreno ,ovo vidim kao odlican potez,posto Nokia predstavlja brend koji se povezuje sa odlicnim dumb telefonima ,ali zato i sa nesrecnim simbijanom i uzasnim telefonima koji su radili pod njim.Imao sam nekoliko wp telefona,ali nekako sam izbegao da to budu Lumije i to samo zbog asocijacije na Nokiju i uzasni simbijan.
Sam wp nije nista specijalno i tesko da moze da se nosi sa androidom,ali ako to zanemarimo,i nije tako los za manje zahtevne korisnike,koji ne vole mnogo da cackaju i petljaju po uredjaju.
Nikada necu zaboraviti n95 i koliko sam bio radostan kada sam ga kupio,kao i koliko sam bio razocaran cim sam ga upalio,a to je u tom trenutku bilo nesto najbolje sto je Nokija imala u ponudi.HTC p3600 koji sam takodje posedovao je bio cudo u odnosu na N95,a ako se ne varam ,mislim da su cak gotovo isto i kostali.Onda pamtim i onu bruku od telefona n97,koji jedna kompanija kao Nokija ,jednostavno sebi nije smela da dozvoli...z54x

Laik

pre 9 godina

@Kovin
Dobro da je Android postojao u vreme prvih Syimbiana haha poznavanje istorije pre pustanja komentara ne steti
ali stoji da je Nokia zaspala kad je predstavljen prvi iPhone dakle prvi toushscren telefon koji je i radio kako treba naime touch scren telefoni su postojali i prije recimo ja sam imao motorolu ali prvi iPhone je bio potpuno nova dimenzija u vremenu i prostoru, sto ne znaci da su i novi IPhoni ovako superiorni

dragan

pre 9 godina

Rukovodstvo Nokije je imalo nadmen stav, kada se pojaivo iPhone izjavljivali su da ih to ne ugrozava cak i da to nista ne znaci sto se tice Nokije. Takvo razmisljanje, o vlastitoj velicini, im je doslo glave. Microsoft nece nikada uspeti da zauzme znacajno mesto na trzistu teefona jer je prekasno stigao i sto ima losu reputaciju.

Kovin

pre 9 godina

Nokia je sama kriva za propast jer su godinama uporno gurali simbijan sistem. Ne volim Android, ali da su koristili ovaj sistem, zasigurno ne bi propali.

ПАМЕТЊАКОВИЋ МЛАЂИ N.L.1320

pre 9 godina

Najnovija odluka Microsofta dolazi uprkos tome što se ta američka kompanija obavezala da će tokom perioda od deset godina zadržati ime brenda Nokia za mobilne uređaje.
Znači nema veze što su se obavezali. Puj pike ne važi. Šta ne radi sila.

Windows Mobile

pre 9 godina

@(Laik, 22. oktobar 2014 19:02)

Stvarno si laik. Windows Mobile telefoni uredjaji su mogli da se kupe celih 6 godina pre nego sto se pojavio iPhone. I prosto mi je neverovatno kako je marketing Apple stvorio spin oko toga da su oni napravili prvi touch telefon. Taj telefon dugo nije mogao ni da se prilagodi za nase trziste. Kasnije su krenula seckanja kartica i jailbrake. Ali prve godine je prakticno bio neupotrebljiv.

Search: I-Mate, HTC Kaiser, HTC TyTN 2 itd.

HTC Sense za Android telefone je preuzet sa HTC Windows Mobile uredjaja. Jedina razlika je u tome sto je Google nudio besplatne usluge, jeftinije uredjaje i osmislio app market. Microsoft je tu pogresio, i 2 godine bio posmatrac desvanja na trzistu. 2010 se probudio i sada ima sigurno najbolji Mobile OS :) mada je to stvar ukusa i preferencija.

Poz.

dovlax

pre 9 godina

procitsjte malo nokia nije prodala svoje ime na pametnim telefonima, samo je prodala ime lumia. tako da ovo nije microsoftovo delo, nego od nokie.

Komentator

pre 9 godina

MS je usao u podrucje u kojem pre nije bio, pre su ulazni troskovi proizvodnje bili 99% vezani za rad programera (papir i cd / dvd-ovi su bili jedini hw trosak), sada je i hw = masina u sastavu troska (u delu vezanom za Lumiu), sto je ogromna razlika. Zato je Gates mogao da zaradi tolike pare (kao, na primer i Ellison iz Oraclea, gle cuda - opet sw bez hw-a). Sef Cisca Chambers udara cenama u nebo, pa opet ne moze da pridje ovoj dvojici.

Sa druge strane, izvesno je da ce sve ove prodaje i preprodaje ubrzo da okoncaju. Samo jedna rec: Kina.

Zivi bili pa videli. Kupice Kina sve.

dex3108

pre 9 godina

Po meni glupa odluka jer je Nokia brend mnogo poznatiji u svijetu sto se tice mobilnih uredjaja nego MS. Ali odavno sam navikao na njihove glupe odluke.

sanjuro

pre 9 godina

Microsoft je otac i majka smartphonea kakav danas poznajemo. Windows mobile nije bio toliko popularan jer, za razliku od droida i iosa, nije bio retard friendly.

Nenad

pre 9 godina

Ja sam mislio da je poenta kupovine Nikie upravo to - da koriste Nokia brend. Ako im Nokia ne treba zbog brenda, pa sto su ih onda kupovali? Nije valjda da bi im ovi pokazali kako se prave mobilni telefoni? Mogli su nekog mnogo manjeg i jeftinijeg da kupe zbog toga. Kada su hteli da prave Surface nisu kupili HP (ili nekog adekvatnog) da bi ga posle preimenovali u Microsoft. Ako neko zna za neku logiku sto su ih kupili, neka napise :)

Mile

pre 9 godina

Stvarno ne znam zasto se ms toliko trpa i mobilnu telefoniju, kada su u toj oblasti stvarno losi, a i unistili su Nokia brend i misle da ce zbog toga ljudi da ih vole, mozda neko oce, ja necu...

NS

pre 9 godina

@surovi

Windows mobile, isto kao i win ce je neprevazidjeno djubre od softvera, odlican primer kako nafurana kompanija misli da se pravi embedded softvare.

Gazda Cvetko

pre 9 godina

Da je Nokia gurala simbian on bi liceo na IOS, ali oni u stvari ziveli od stare slave. Hardver je uvek bio vrhunski, ali softver se nije razvijao uporedo. Samo zbog toga je Nokija propala.

Cooper

pre 9 godina

E pa da Vam kaze jedan FON-ovac iz menadzerske struke i zapamtite ovo. Skroz pogresan potez Microsofta. Trebali su da izbace par telefona bez Nokia brenda u novoj liniji, a da zadrze Nokia ime. Setite se ovog za godinu dana kada budu rezimirali rezultate.

pedestrian

pre 9 godina

Kada jednog dana MS počne da pravi automobile koji sami voze ja ću da pređem na javni prevoz. Iz istog razloga ne želim MS telefon. Ime Nokia ima težinu, kad kažem Microsoft ja pomislim da bagove, zamrzavanje, loš softver koji se nameće svim ostalim sredstvima samo ne kvalitetom. Bolje bi im bilo da su ceo MS prekrstili u Nokia. Kinezi kupe Volvo i ne promene naziv u Ding-dong, to je pametno, ovo nije.

Kika

pre 9 godina

Aj neka mi neko objasni, zasto je Symbian los sistem? Pa tel koji je 3x slabiji u svakom pogledu je 5x brze radio od tel sa Androidom. Zasto je onda los? Drug i dan danas koristi 5800 a N97 je posle 3.meseca jedva uvalio a platio cini mi se preko 500e! Po meni, ziveli su zadnjih godina na staroj slavi. Prodavali su svoje ime, sistem koji vec umire, kameru s kojom moras biti carobnjak da bi izvukao dobru fotku... po paprenoj ceni. Bili su carevi, trebali su da postuju svoje korisnike i sad bi i dalje imali ogroman udeo u prodaji. Nije mi ih zao uopste.

Sima Kosmos

pre 9 godina

Najnovija odluka Microsofta dolazi uprkos tome što se ta američka kompanija obavezala da će tokom perioda od deset godina zadržati ime brenda Nokia za mobilne uređaje.
Znači nema veze što su se obavezali. Puj pike ne važi. Šta ne radi sila.
(ПАМЕТЊАКОВИЋ МЛАЂИ N.L.1320, 22. oktobar 2014 18:49)

Kupili su pravo da ga koriste 10 godina, ali to ne znači da moraju da ga koriste. Da uprostim, time su uništili konkurenciju jer Nokija neće moći pod tim imenom da proizvodi telefone još 9 godina.

cvrc

pre 9 godina

Neko pitao, pa da odgovorim: zašto je microsoft kupio Fince ?!
Microsoft je Nokia-u kupio najviše zbog patenata, a mobilna linija je gratis. Nokia u svom posedu drži ogroman procenat patenata vezanih za mobilnu telefoniju i GSM mrezu, i svi proizvodjaci što telefona, što softvera(čitaj google-android) moraju da plaćaju korišćenje istih.
Microsoft sada ne mora da plaća te patente, jer poseduje iste, tako da se može očekivati niža cena uređaja sa wp. Microsoft očigledno planira da udje ozbiljnije na tržište mobilnih telefona, da li je kasno - pokazaće vreme.
U svakom slučaju, nokia kao kompanija će sigurno iščeznuti veoma brzo, a proizvodnja wp početi u Kini...

Zarko

pre 9 godina

Philips je mobilnu jedinicu prodao kineskoj firmi i pod njegovim imenom proizvodi tel. Ima ih nesto malo u ponudi po Evropi,cak i u Hrvatskoj je bio. I Panasonic pravi azdaje od tel samo ne mogu da se sada probiju od iphona sonya samsunga lga

ONE TWO

pre 9 godina

NOKIA kao brend vise nikom nije zanimljiva MS ih je kupio jer su mu trebali patenti koje NOKIA ima,sl prica se desila izmedju google i motorole.Tako da MS treba da fura svoj fazon nisam ja koristio lumiu ili samsung ativ s zbog brenda vec zbog MS.

Surovi

pre 9 godina

Microsoft je otac i majka smartphonea kakav danas poznajemo. Windows mobile nije bio toliko popularan jer, za razliku od droida i iosa, nije bio retard friendly.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (sanjuro, 23. oktobar 2014 08:08)

Tacno!
Da su nastavili da unapredjuju i razvijaju wm,dans bi bio najbolji mobilni os na trzistu.Nazalost,odlucili su se za retard friendly Wp,koji je u nedostatku bolje reci,obicno djubre.
Wm je bio pravi , ozbiljan i veoma prilagodljiv os,koji je imao svojih ogranicenja,koja su mogla lako biti unapredjena.Nedostajala mu je podrska za koriscenje prstima,tako da je koriscenje olovcice bilo neophodno,imao je ogranicenje u rezoluciji i broju boja (65 000),ali se zato i danas koristi u gotovo svim radnjama i magacinima,a komercijalisti na terenu ne mogu da zamisle zivot bez njega.I ovi sto proveravaju parkinge,koriste wm pda uredjaje.Wm je imao sve i zapravo,osim sto nije bio otvorenog koda,veoma je bio slican androidu u svakodnevnom radu,sto znaci da si imao odlicne aplikacije,pun pristup file sistemu,mogucnost da modifikujes okruzenje.....
Sama odluka MS-a da ugasi podrsku za ovaj sjajni os bi trebalo da pokaze da ne zasluzuju veci deo na trzistu telefona ,nego sto ga sada imaju sa odvratnim WP-om

dusan

pre 9 godina

zanimljiv naslov. firma nokia postoji i ponovo je otkupila "joint venture" dio od simensa (bili su nsn) i imaju preko 90 000 zaposlenih u 140 zemalja. proslogodisnji obrt im je bio 12,70 milijardi evra i uz ericsson, cisco i huawei su lideri u telekomunikacionim mrezama

Laik

pre 9 godina

@(Windows Mobile, 22. oktobar 2014 20:50)
Ajde polako znam da ti tesko ide ios jednom procitaj moj popst...ali polako
pa se onda lupi celom u zid a drugi put pre slanja komentara polako barem dva puta procitaj ono sto citas

zex

pre 9 godina

ovi sto pljuju po win phone-u su svi sa platama od po 1000e, za mene koji nemam te pare nokia 520 je zakon telefon,sa pristupacnom cenom i solidnom baterijom, a za vas mamine i tatine sinove samo da kazem dok se vi prepucavate izmedju androida i iOS mi sa win telefonima razmisljamo kako da zaradimo pare za zivot

Ha

pre 9 godina

@Aleksandar

Pa valjda je logicno da ako koristis Windows budes i najglasniji kada nesto nije uredu i treba popraviti u vezi sa Windowsom. Koja je svrha da se bunis ako si presao na neku drugu platformu, ti si onda problem resio, zar ne?

Velika Kikinda

pre 9 godina

@ (Kovin, 22. oktobar 2014 18:42)

Neko je unutar Nokia namerno imao zadatak da ne ide Android da bi posle doživeli debakl i da bi Microsoft preuzeo.
PS. Dakle, pare je unutar Nokia neko podigao od MS da bi ovi još jeftinije došli do mobil. tel. brenda kao što je Nokia. Šinko, da li je tebi i svima jasno.!?

Zarko

pre 9 godina

Rio, zbog cega si svrstao alcatel,sagem i philips? Alcatel se oporavio i mozes da ga kupis u svakoj radnji kod nas. A to sto sagem i philips nemaju uvoznike,ne znaci da ih nema i da su pukli. Izguglaj pa vidi.

Semke

pre 9 godina

Ovako: Microsoft nije kupio Nokiju, Nokia kao firma i dalje postoji i nezavisna je samo je Microsoftu prodala deo koji je proizvodio telefone do tada. Nokia je ovom prodajom pokrila enormne dugove prethodnih godina a Microsoft je dobio fabriku za proizvodnju telefona, ne i brend Nokia zauvek. Po odredbama ugovora Nokia i dalje može da proizvodi nove telefone u svojim preostalim fabrikama ali ne sme koristiti ime Nokia na njima do 31. decembra 2015. (dakle, za vas nostalgičare, ima nade da ćete od 2016. ponovo moći da kupujete Nokia telefone) a Microsoft je dobio brend Lumia i Asha A SAMO EKSKLUZIVNO PRAVO da koristi brend Nokia za smart telefone 3 godine od zaključenja ugovora i za dumb telefone 10 godina od zaključenja ugovora. Pošto je Microsoftu ostalo manje od 2 godine da koristi ime Nokia za smart telefone i pametno im je što napuštaju taj brend jer on neće biti dugoročno vezan za njih, a pošto nisu mnogo profitirali od tog brenda nije pametno da ulažu dalje u njegov marketing kad će ga uskoro, što se tiče smartfona, izgubiti već je bolje da da ulažu u reklamiranje brenda koji će uvek biti njihov a to je Lumia, pod imenom Microsoft Lumia.

ne nervozan

pre 9 godina

Microsoft se nije obavezao da će koristiti Nokia naziv narednih 10 godina. Odmah je bilo dogovora da se to promeni jer Nokia i dalje nastavlja da radi samo druge stvari.

asd

pre 9 godina

@veterinarkrusevac imas nokia telefon sa androidom, a i ne trebas platit 1000evra, kosta nekih 100 ako se dobro secam :) (nokia x i xl)

Mik

pre 9 godina

Stvarno ovi android fanovi smaraju kao da svi moraju imati isti operativni sistem po njima nokia treba da ima android,aplle treba da izbaci iz iphonea ios i da stavi android,blackberry treba da koristi android ej bre dosadni ste vise sa androidom...
Nokia jeste napravila gresku u odaberu os ali uopste nisu trebali stavljatî android nego su trebali i dalje da razvijaju sopstveni os( dali simbijan ili neki drugi) i da budu softverski i hardverski nezavisni ili da naprave neki europski telefon zajedno sa simensom ili ericssonom ili nekim drugim europskim proizvodjacem a imali su potencijala za to,istina danas kad gledamo na symbijan nemoze se uporediti sa danasnjim modernim os ali da su ga nastavili razvijati mogli smo imati jak europski brend nezavisan od amera danas na zalost amerikanci znauju sve o nama zbog toga sto su jedini koji imaju kontrolu nad 99 posto smartphonova u svetu( apple sa iphoneom google kontrolise sve sto imaju android a MS windovs phone) a kad se setim pre samo nekih 15 godina koristili smo samo europske telefone,nokiu,ericsson,siemens i bosh,pa alcatel,sagem u to vreme sa istoka je pokusavo da se probije samsung i panasonic a iz amerike je samo motorola dolazila ali bez prave konkurencije sa europskim proizvodjacima a danas je skroz drugacije kako je samo birokratama iz brisela promakla ova mogucnost da postanu lideri u IT svetu umesto da zastite ovaj sektor dozvolili su da ode sve sa one strane atlantika

neutralni felsh

pre 9 godina

E pa da Vam kaze jedan FON-ovac iz menadzerske struke i zapamtite ovo. Skroz pogresan potez Microsofta. Trebali su da izbace par telefona bez Nokia brenda u novoj liniji, a da zadrze Nokia ime. Setite se ovog za godinu dana kada budu rezimirali rezultate.
(Cooper, 23. oktobar 2014 05:49)

vau, kako studente ne zaposlise u ms da im oni objasne gde grese. osim kod nas, malom trzistu ljubitelja evociranja stare slave i golfa2, ime nokia je sinonim za zombija u svetu smartfona - dakle, onaj koji odbija da umre. sto bi rekli klinci "pukli su"... s takvim oreolom, brend je teze oporaviti nego probati da napravis nov. samim tim, ms zeli na talasu win10 da napravi sopstveni makrosistem, zajedno sa linijom telefona tu mu je ime nokia cisto smetalo jer unosi zabunu u tzv brending.

zorsula

pre 9 godina

Samo kad se setim Nokia 6600 sa prvim simbianom,kakvo je to cudo tehnike bilo.Pa posle serija N pa E serija kao neka vrsta poslovnih...Ostalo je samo secanje...

T

pre 9 godina

@sanjuro Nisamo koristio ali sam imao prilike da isprobam telefone sa starim Windows Mobile ili kako se to zvalo (verzija 6.x i sl.). To je izgledalo Windows sa desktopa portovan na telefon. Imalo je cak i minijaturno "Start" dugme. To je potpuno bio isti promasaj sa stanovista lakoce koriscenja kao obrnuti slucaj kada su u Windows-u 8 korisnicki interfejs dizajniran za telefon portovali na desktop. Bilo bi vise nego cudo da su sa time postigli znacajniji uspeh.

Rio

pre 9 godina

Zarko, imas i Nokiu u svakoj radnji . Za Philips si u pravu , moj brat koristi Xenium W-6610 , kupljen u Moskvi. A proguglaj ko je vlasnik sveprisutnog Alcatela ?

Rio

pre 9 godina

Evropa je potpuno unistila svoju industriju mob. telefona ?! Ericsson , Nokia , Siemens ,Alcatel , Philips , Sagem itd, itd.... Neshvatljivo ?

Boris

pre 9 godina

@Nenade, Microsoft je hteo Lumia brend pošto je to trenutno jedino što Microsoftu vredi, a Nokia ime će zauvek ostati sinonim za perfektne, pouzdane i kvalitetne "običe, ne smart" telefone. Sad su ta dva brenda i zvanično razdvojili.

Surovi

pre 9 godina

Nokia N95 8GB treba da udje u istoriju kao najbolji telefon vremena.Koristim ga i do dan danas kao drugi telefon.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (note 3, 23. oktobar 2014 09:13)

N 95 je najgori telefon u istoriji koji je Nokija izbacila.Kad se pojavio bio je preskup,a dobijalo se uzasno plaasticno kuciste ,koje je delovalo jeftino,telefon je bio suvise lagan i cinilo se kao da je u pitanju jeftina kineska igracka,simbijan je bio toliko bagovit,da ako se dobro secam,bas nista nije dobro radilo,gps mu je bio toliko spor da je bio beskoristan i jedino sto je bilo pristojno je bila kamera,koja je bila jedna od najboljih na trzistu u to vreme i zvucnici koji su bili veoma glasni.Zaboravio sam da dodam da se telefon cesto zamrzavao,tako da sam morao da ga resetujem,da mu je flet kabl relativno brzo crkavao i da je generalno bilo mucenje koristiti ga.
Bio sam ubedjen da Nokia nece vise praviti promasaje,ali se onda pojavio n97!
To je najgori telefon sa tac skrinom ikada i slogiranim simbijanom kome je na brzinu dodata mogucnost koriscenja na dodir.Kod ovog modela ne mogu da se setim nijedne pozitivne osobine,jer bukvalno nista na njemu nije valjalo i radilo kako treba.Uzasan,uzasan telefon i bacanje para.....

Sveznajuci

pre 9 godina

Kada bi narod u Srbiji,makar malo bio obrazovan i kada bi hteo da se predhodno informise,saznao bi da ni NOKIA,SAMSUMG,LG nisu proizvodjaci samo elektronike,nego i guma,papira,celika,brodova,buldozera,automobila,naftnih platvformi itd,itd.
Poja vi nemate.

Mortadela

pre 9 godina

NSN , Nokia Siemens Network pravi ogromne pare ! Sad su isplatili Siemens i potpuno se posvetili mrežama , baznim stanicama 4 G , LTE....
Prave i odlične softvere za tarifiranje i knjiženje.Nedavno su u NSN zaposlili veći broj vrhunskih matematičara !

Bole

pre 9 godina

ovi sto pljuju po win phone-u su svi sa platama od po 1000e, za mene koji nemam te pare nokia 520 je zakon telefon,sa pristupacnom cenom i solidnom baterijom, a za vas mamine i tatine sinove samo da kazem dok se vi prepucavate izmedju androida i iOS mi sa win telefonima razmisljamo kako da zaradimo pare za zivot (zex, 24. oktobar 2014 19:23)

Ima nas i sa Androidima od 150€.