Subota, 27.09.2014.

11:30

Windows 9 besplatan za vlasnike Windows 8 licenci

Izvor: B92

Windows 9 besplatan za vlasnike Windows 8 licenci IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

jezza

pre 9 godina

8.1 je mnogo bolji i optimizivaniji sistem. u odnosu na sedmicu, pocevsi od sitnih stvari npr fragmentacije drajvova pa do cpu schedulera i multicore podrske. Jednostavno klasa iznad sedmice, ko ga koristi zna da je tako. Sedmica jeste odlican sistem ali osmica ga je pregazila tehnoloski

Ljuba

pre 9 godina

Ali stvarno mi nije jasno u cemu je problem? Jesu stavili touch u prvi plan ali treba ti 1 sat da provalis da je desktop varijanta samo malo sakrivena.
Plus, 8.1 je sve olaksao. I radi kao sat. Ne moze da se poredi sa win vista-om.
Iskreno, ja ne vidim da ce (sem vizuelnog dela) devetka doneti mnogo boljih stvari.

obavesten

pre 9 godina

(Washington, 27. septembar 2014 16:36)
Korporacije ne kupuju osmicu,zato sto su relativno skoro presle na sedmicu,koja itekako zadovoljava sve sto im je potrebno za rad.Velike kompanije veoma retko menjaju operativne sisteme,posto je svaka tranzicija veoma skupa i zahteva previse vremena.Sto se tice licenci,one su za njih smesno jeftine i veoma mali uticaj imaju u odluci da se nesto menja.
Sto se servera tice,u MS okruzenju su uglavnom MS serveri zbog sjajne integracije,dok sve sto ima veze sa netom,je na linuxu.
Linux je inicijalno besplatan,ali je zato podrska jezivo skupa,pa je to i jedan od razloga zasto linux nema prodju u desktop okruzenju velikih kompanija.
Sto se tice OSX-a,on je u korporativnim okruzenjima na nivou statisticke greske,a ako ih i ima,to je u pojedinim biroima ili na mestima gde je lepo videti beli monitor sa jabucicom.
Kod velikih sistema nije mnogo ni bitno koji je os u pitanju,sve dok radi,ispunjava zadatke,ne pravi probleme i omogucava da se zavrsava posao na vreme,lako odrzava....Ms to nudi i zato su broj 1.

Dantes

pre 9 godina

Ovakvih komentara je bilo oduvek. I kada je MS izabcio DOS 5.0, kada je posle Win 3.10 izalzio Chicago (Win 95)... Svaka nova verzija je imala neko poboljšanje. Ovde u Srbiji se najnormalnije priča o piratskim verzijama, a za mnogo manje para je moguće kupiti legalan OS uz računar. Na zapadu je sasvim normalno da se kupovinom računara dobija i OS (pogotovo uz lap top racunare) jer su za pirateriju velike kazne. MS prestaje da prodaje Win 7, računaju da je njegovo vreme prošlo kao i hardver koji se prodavao u to doba.
Win 8.1 sam dobio uz tablet koji koristim za posao. Kod kuće ga koristim na 23 inča monitoru. Apsolutno sve radi kako treba - programer sam već nekoliko decenija - jedino što nisam probao su neke zahtevne igrice.
Osmica veoma lepo radi i na klasičnim desktop mašinama - instalirao sam nekoliko komada ali je potrebno malo podešvanja.
Nova devetka će moći da se skine u tzv preview verziji koja će biti besplatna sa vremenskim ograničenjem do pred početak prodaje konačne verzije

Nenad11

pre 9 godina

Koristim ruski windows 8 i 8.1, a ne znam ruski jezik, snalazim se jako dobro, bez problema. Ne znam koliko je zahtevan imam i7, 4 generacije, 8gb ram memorije pa ne mogu reci kako radi na slabijim masinama. Imam touch screen laptop od 15 inca i savrseno je kada se navikne i nauce precice, fore i trikovi, mnogo brze se radi. Kada treba nesto na tudjem lap topu da uradim, cesto mi se dogodi da krenem da pipam po ekranu i onda kada moram da koristim misa ili touchpad, onda shvatim tek koliko je dobra osmica u kombinaciji sa ekranom na dodir.

Veliki brat

pre 9 godina

Poenta je da ovo treba da uradi svaki proizvođač softvera (npr. Adobe je svojevremeno za CS5 paket najavio da će biti besplatan za one koji kupe CS4 - jer su oni koji su imali CS3 čekali CS5 koji je trebao da izađe za nekoliko meseci, pa je opalo pristizanje prihoda), jer onaj ko kupi novu verziju, a naslednik te verzije izađe posle relativno kratkog perioda, ispadne magarac.
To naročito važi za OS, koji ne treba vizuelno preterano da se menja svakih nekoliko godina, jer treba ispoštovati navike korisnika i popravljati samo ono što je loše.

Bojan KG

pre 9 godina

Mene više zanima da li će u Aprilu da izađe i novi Windows Server s obzirom da sam MCSE za Windows Server 2012 R2 pa da opet učim :-).

mail

pre 9 godina

70% zarade kompanije dolazi od M$ Office, prema tome da bi se ta kolicina novac spasila, doslo je do toga da ovo mora da se nudi besplatno.

deki

pre 9 godina

@(Washington, 27. septembar 2014 16:36)

Ja sam mislio da covek misljenje o necemu formira po sopstvenom iskustvu, ako je, naravno, u mogucnosti da ga iskusi! Drugim recima, ako sam ja isprobao Windows 8 i meni se dopao, to znaci da misljenje o njemu formiram po sopstvenom iskustvu sa istim, a ne po tome sta u Americi kazu tvoji poznanici i firme. Ili ja moram da uskladjuem moje misljenje sa vecinskim u SAD?

sale

pre 9 godina

Ma da to će da im pomogne. To će biti još jedan promašaj kompanije koja polako propada zbog loših odluka. Win 8/8.1 zajedno trenutno imaju oko 12% udela u tržištu, Win 7 preko 51% i raste, Win XP je na oko 24%. I neka mi neko sada objasni kako će besplatni Win 9 za korsnike Win 8 da im pomogne.

pingvinarija

pre 9 godina

Bilo je govora da će i XP korisnici dobiti besplatan upgrade. Sve u svemu jedina prava vrednost linuxa (besplatnost) je ovim potezom anulirana. Moraće da smisle nešto drugo ako hoće da pariraju MS-u.

ukinite komentare

pre 9 godina

Na koju god vest da odeš samo botovi. Snsbotovi, jabučari, androiđani, mikrosoftbotovi... Komentari su izgubili svaki smisao.

Nemanja

pre 9 godina

Ja ssm nekako uvek koristio svaku drugu verziju Windowsa: 98, XP, 7 i baš juče probao osmicu kod drugara i svidela mi se. Sad čujem da će uskoro devetka, tako da možda nastavim niz... :-D

obavesten

pre 9 godina

(Milan, 27. septembar 2014 12:43) ,
Ne bih se slozio sa tobom da je Vista bila djubre.
Vista je imala drugaciji koncept i oslanjala se u vecoj meri na graficke procesore,sto tada nije bilo ispraceno od proizvodjaca hardvera.Bila je neuspesna,ali je to koncept koji ce veoma brzo zaziveti sa nekom novom generacijom softvera i hardvera.
Win 8 je odlican,a nema razloga da to ne bude slucaj i sa devetkom.

Milan

pre 9 godina

Windows 8 је одличан, Windows 8.1 је смеће.
Ко пљује 8 очигледно је никад није ни пробао.
Систем ради много боље од 7.
(rendek, 27. septembar 2014 13:35)

Windows 8 je smeće. Bio sam primoran da ga kupim jer novi računar nije imao drajvere za sedmicu pa nisam mogao da uradim dozvoljeni downgrade. Posle nekoliko katastrofalnih meseci zamenio sam ga sa 8.1. Na prvi pogled su stvari krenule na bolje ali su onda počeli krupniji lomovi mnogo gori nego na osmici. Sad se nadam da će devetka rešiti te probleme i ne pada mi na pamet da je plaćam dok ne isprobam 2-3 meseca. Ako bude ista priča vadim stari računar iz ormara i vraćam se na sedmicu.

dzoni

pre 9 godina

@ Mladen
Tebi je smesno na monotoru od 23 inca a sta je tek meni sto koristim 47 inca tv kao monitor..metro je tesko djubre ..zato i ako imam 8,1 na drugoj particiji evo mesec dana kako nisam ni usao u nju..vrti se sedmica.

dddripii

pre 9 godina

A usput, koristim win8 vec duze vreme, i sistem je savrseno optimizovan, bez ikakvih bagova, za razliku od sedmice koja ima svoje bubice...Opet i ja da naglasim da nisam prosecan korisnik.

Milan

pre 9 godina

Windows 8 pa potom 8.1 je krš neopevani. Na žalost Windows 7 nije podržan na mom novom računaru, davno bi ga skinuo osmicu i vratio se na sedmicu. Ovako se nadam da će devetka rešiti more problema sa svim i svačim počev od VPN-ova, sertifikata, drajvera, korisničkog interfejsa...Inače samo lud čovek može ponovo da plati nešto što ne radi, tako da je ovaj potez iznuđen, mada je to neverovatno kada je Microsoft u pitanju.

Vojvodjanin poslednji mohikanac

pre 9 godina

Dobra je osmica. Ti izgovori , metro bla, bla, truc, su vec debilni. To je na nivou, necu telefon na touch da ne masti ekran. Ustvari, imam ogromnu zamerku za osmicu. I to jako, jako, jako ogromnu zamerku-ne rade portable programi na osmici.

Bonvivan

pre 9 godina

e svasta, ja od kad koristim compjutter svi su mi windowsi bili besplatni, pa ce tako biti i ta 9 .. Ne razumem ljude koji daju skoro 100 evra za lincenciran W kad lepo mogu da ga skinu sa neta za 15 minuta ..

Washington

pre 9 godina

Sad ce Srbi da kontriraju sve koji kazu da je Windows 8 krs.

Ja realno u Americi ne znam za coveka koji je rekao da je Windows 8 dobar OS.

A nijedna kompanija ga ne koristi, bar za ove sto ja znam.

Ali eto u Srbiji ljudi sve znaju, Windows 8 je odlican operativni sistem i Blackberry je najbolji telefon na svetu. Ostatak sveta je definitivno glup mi smo jedini pametni.

dusand

pre 9 godina

Mislim da je Windows 8.1 jako dobar sistem. Realno, niko ne tera korisnika da koristi metro ako ne želi . Ja koristim novi start za prečice klasičnih desktop aplikacija. Windows 9 će biti veliko unapređenje u smislu resize metro (store) aplikacija koje imaju znatno lepši i moderniji interfejs u odnosu na desktop aplikacije i koje je bolje koristiti za neke jednostavne aplikacije kao što su kalkulator, alarm i slično.

ss

pre 9 godina

jeste, osmicine aplikacije jesu fensi. i sviđaju mi se, ali mi je u stvari klasičan vindovsov start daleko korisniji i praktičniji. majkrosoft je osmicom pokušao da se probije na tržište telefona, a da pritom objedini i tržište pc-a. na kraju nije dobio niti jedno, niti drugo. nadam se da će devetka ispuniti nedostatke. a ako je za nas, koji imamo osmicu, for free, neću časiti časa da je isprobam koliko odmah.

bojan

pre 9 godina

Čekaj .... stani ... jel to onaj isti Majkro$oft koji decenijama tvrdi "sve što je free je loše"!?

Još samo da otvore kod ... i svima drugima osim NSA i KGB ... dođosmo na Linux priču!

Veni vidi vici

pre 9 godina

Zaista je steta sto je odziv korisnikao bio skroman na Windows 8.*. Promene ispod haube, koje su najvaznije, su donele najbolji i najbrzi Windows ikad. Nadam se da ce sa povratkom starog/novog Start menija odziv biti bolji.

Rascia

pre 9 godina

Dobro sam prosao, kupio sam unapred dovoljno Win8 Pro licenci kad su ga po veoma povoljnoj ceni na pocetku prodaje nudili ( za upgrade sa Viste, Win7 i XP).

Neko Drugi

pre 9 godina

Vista nije promasaj, naprotiv to je bio napredan OS, samo sto je bio zahtevan i malo racunara je moglo da je pokrene. Win 8 je donela promenu u interfejsu i koriscenju (pogotovu zbog fokusa na tablete umesto na desktope/laptopove), tako da je logicno da je losije prihvacen. U svakom slucaju, videcemo. Devetka ce, kao i svaka prethodna verzija Windowsa, kod mene imati sansu da se pokaze.

rendek

pre 9 godina

Windows 8 је одличан, Windows 8.1 је смеће.
Ко пљује 8 очигледно је никад није ни пробао.
Систем ради много боље од 7.

S

pre 9 godina

Windows 8.1 razbija koliko je brz.Plus dozvoljava rad u desktop verziji za sve koji nemaju ekran na dodir! Ne bih se bas slozio da je promasaj kao vista.

Zlatan_Ibrahimovic

pre 9 godina

Tehnologija Win8 je dobra, samo taj GUI da unormale i ubrzaju.. Moj sad vec low-end racunar (Core2Duo E6600) radi primetno brze na 8.1....

Milan

pre 9 godina

Ne bih se složio da je windows 8 blizu Viste, Vista je bila katastrofa od sistema, radila je jako loše, preterano opterećivala kompjuter koji sada sa sedmicom baš fino radi. Windows 8 je loše prihvaćen. GUI se ne svidja mnogima, ali je sistem brz i od kad sam se navikao na izgled ne pada mi na pamet da se vraćam na sedmicu.

Mladen

pre 9 godina

Samo neka naprave opciju da korisnik može da izabere da nema touchscreen na računaru i ne želi uopšte da se smara sa tim "Metro" aplikacijama. Da li su oni svesni koliko je smešno koristiti te njihove aplikacije na desktop računaru sa motorom od 23 inča. Da li je iko u Microsoftu mislio o tome...

Nebojsa

pre 9 godina

Glupi majkrosoft a zašto bi neko zaboravio w7 zbog skupog w9 treba lepo da bude besplatan za sve ili maksimum 10 eura inače će većina preuzeti piratsku verziju ili neće uopšte preći na w9.

Free for all

pre 9 godina

Kao sto se i ocekivalo, MS je morao da isprati Appleov potez od prosle godine kada je Mavericks pusten za dzabe. Samo sto je Mavericks bio besplatan i korisnike 3 prethodna izdanja OS-a a ne samo poslednjeg.

S

pre 9 godina

Windows 8.1 razbija koliko je brz.Plus dozvoljava rad u desktop verziji za sve koji nemaju ekran na dodir! Ne bih se bas slozio da je promasaj kao vista.

Milan

pre 9 godina

Ne bih se složio da je windows 8 blizu Viste, Vista je bila katastrofa od sistema, radila je jako loše, preterano opterećivala kompjuter koji sada sa sedmicom baš fino radi. Windows 8 je loše prihvaćen. GUI se ne svidja mnogima, ali je sistem brz i od kad sam se navikao na izgled ne pada mi na pamet da se vraćam na sedmicu.

Neko Drugi

pre 9 godina

Vista nije promasaj, naprotiv to je bio napredan OS, samo sto je bio zahtevan i malo racunara je moglo da je pokrene. Win 8 je donela promenu u interfejsu i koriscenju (pogotovu zbog fokusa na tablete umesto na desktope/laptopove), tako da je logicno da je losije prihvacen. U svakom slucaju, videcemo. Devetka ce, kao i svaka prethodna verzija Windowsa, kod mene imati sansu da se pokaze.

Zlatan_Ibrahimovic

pre 9 godina

Tehnologija Win8 je dobra, samo taj GUI da unormale i ubrzaju.. Moj sad vec low-end racunar (Core2Duo E6600) radi primetno brze na 8.1....

Mladen

pre 9 godina

Samo neka naprave opciju da korisnik može da izabere da nema touchscreen na računaru i ne želi uopšte da se smara sa tim "Metro" aplikacijama. Da li su oni svesni koliko je smešno koristiti te njihove aplikacije na desktop računaru sa motorom od 23 inča. Da li je iko u Microsoftu mislio o tome...

Rascia

pre 9 godina

Dobro sam prosao, kupio sam unapred dovoljno Win8 Pro licenci kad su ga po veoma povoljnoj ceni na pocetku prodaje nudili ( za upgrade sa Viste, Win7 i XP).

Free for all

pre 9 godina

Kao sto se i ocekivalo, MS je morao da isprati Appleov potez od prosle godine kada je Mavericks pusten za dzabe. Samo sto je Mavericks bio besplatan i korisnike 3 prethodna izdanja OS-a a ne samo poslednjeg.

ukinite komentare

pre 9 godina

Na koju god vest da odeš samo botovi. Snsbotovi, jabučari, androiđani, mikrosoftbotovi... Komentari su izgubili svaki smisao.

dddripii

pre 9 godina

A usput, koristim win8 vec duze vreme, i sistem je savrseno optimizovan, bez ikakvih bagova, za razliku od sedmice koja ima svoje bubice...Opet i ja da naglasim da nisam prosecan korisnik.

deki

pre 9 godina

@(Washington, 27. septembar 2014 16:36)

Ja sam mislio da covek misljenje o necemu formira po sopstvenom iskustvu, ako je, naravno, u mogucnosti da ga iskusi! Drugim recima, ako sam ja isprobao Windows 8 i meni se dopao, to znaci da misljenje o njemu formiram po sopstvenom iskustvu sa istim, a ne po tome sta u Americi kazu tvoji poznanici i firme. Ili ja moram da uskladjuem moje misljenje sa vecinskim u SAD?

Nebojsa

pre 9 godina

Glupi majkrosoft a zašto bi neko zaboravio w7 zbog skupog w9 treba lepo da bude besplatan za sve ili maksimum 10 eura inače će većina preuzeti piratsku verziju ili neće uopšte preći na w9.

obavesten

pre 9 godina

(Milan, 27. septembar 2014 12:43) ,
Ne bih se slozio sa tobom da je Vista bila djubre.
Vista je imala drugaciji koncept i oslanjala se u vecoj meri na graficke procesore,sto tada nije bilo ispraceno od proizvodjaca hardvera.Bila je neuspesna,ali je to koncept koji ce veoma brzo zaziveti sa nekom novom generacijom softvera i hardvera.
Win 8 je odlican,a nema razloga da to ne bude slucaj i sa devetkom.

rendek

pre 9 godina

Windows 8 је одличан, Windows 8.1 је смеће.
Ко пљује 8 очигледно је никад није ни пробао.
Систем ради много боље од 7.

dusand

pre 9 godina

Mislim da je Windows 8.1 jako dobar sistem. Realno, niko ne tera korisnika da koristi metro ako ne želi . Ja koristim novi start za prečice klasičnih desktop aplikacija. Windows 9 će biti veliko unapređenje u smislu resize metro (store) aplikacija koje imaju znatno lepši i moderniji interfejs u odnosu na desktop aplikacije i koje je bolje koristiti za neke jednostavne aplikacije kao što su kalkulator, alarm i slično.

Nemanja

pre 9 godina

Ja ssm nekako uvek koristio svaku drugu verziju Windowsa: 98, XP, 7 i baš juče probao osmicu kod drugara i svidela mi se. Sad čujem da će uskoro devetka, tako da možda nastavim niz... :-D

Veni vidi vici

pre 9 godina

Zaista je steta sto je odziv korisnikao bio skroman na Windows 8.*. Promene ispod haube, koje su najvaznije, su donele najbolji i najbrzi Windows ikad. Nadam se da ce sa povratkom starog/novog Start menija odziv biti bolji.

mail

pre 9 godina

70% zarade kompanije dolazi od M$ Office, prema tome da bi se ta kolicina novac spasila, doslo je do toga da ovo mora da se nudi besplatno.

obavesten

pre 9 godina

(Washington, 27. septembar 2014 16:36)
Korporacije ne kupuju osmicu,zato sto su relativno skoro presle na sedmicu,koja itekako zadovoljava sve sto im je potrebno za rad.Velike kompanije veoma retko menjaju operativne sisteme,posto je svaka tranzicija veoma skupa i zahteva previse vremena.Sto se tice licenci,one su za njih smesno jeftine i veoma mali uticaj imaju u odluci da se nesto menja.
Sto se servera tice,u MS okruzenju su uglavnom MS serveri zbog sjajne integracije,dok sve sto ima veze sa netom,je na linuxu.
Linux je inicijalno besplatan,ali je zato podrska jezivo skupa,pa je to i jedan od razloga zasto linux nema prodju u desktop okruzenju velikih kompanija.
Sto se tice OSX-a,on je u korporativnim okruzenjima na nivou statisticke greske,a ako ih i ima,to je u pojedinim biroima ili na mestima gde je lepo videti beli monitor sa jabucicom.
Kod velikih sistema nije mnogo ni bitno koji je os u pitanju,sve dok radi,ispunjava zadatke,ne pravi probleme i omogucava da se zavrsava posao na vreme,lako odrzava....Ms to nudi i zato su broj 1.

ss

pre 9 godina

jeste, osmicine aplikacije jesu fensi. i sviđaju mi se, ali mi je u stvari klasičan vindovsov start daleko korisniji i praktičniji. majkrosoft je osmicom pokušao da se probije na tržište telefona, a da pritom objedini i tržište pc-a. na kraju nije dobio niti jedno, niti drugo. nadam se da će devetka ispuniti nedostatke. a ako je za nas, koji imamo osmicu, for free, neću časiti časa da je isprobam koliko odmah.

Bonvivan

pre 9 godina

e svasta, ja od kad koristim compjutter svi su mi windowsi bili besplatni, pa ce tako biti i ta 9 .. Ne razumem ljude koji daju skoro 100 evra za lincenciran W kad lepo mogu da ga skinu sa neta za 15 minuta ..

bojan

pre 9 godina

Čekaj .... stani ... jel to onaj isti Majkro$oft koji decenijama tvrdi "sve što je free je loše"!?

Još samo da otvore kod ... i svima drugima osim NSA i KGB ... dođosmo na Linux priču!

Washington

pre 9 godina

Sad ce Srbi da kontriraju sve koji kazu da je Windows 8 krs.

Ja realno u Americi ne znam za coveka koji je rekao da je Windows 8 dobar OS.

A nijedna kompanija ga ne koristi, bar za ove sto ja znam.

Ali eto u Srbiji ljudi sve znaju, Windows 8 je odlican operativni sistem i Blackberry je najbolji telefon na svetu. Ostatak sveta je definitivno glup mi smo jedini pametni.

sale

pre 9 godina

Ma da to će da im pomogne. To će biti još jedan promašaj kompanije koja polako propada zbog loših odluka. Win 8/8.1 zajedno trenutno imaju oko 12% udela u tržištu, Win 7 preko 51% i raste, Win XP je na oko 24%. I neka mi neko sada objasni kako će besplatni Win 9 za korsnike Win 8 da im pomogne.

dzoni

pre 9 godina

@ Mladen
Tebi je smesno na monotoru od 23 inca a sta je tek meni sto koristim 47 inca tv kao monitor..metro je tesko djubre ..zato i ako imam 8,1 na drugoj particiji evo mesec dana kako nisam ni usao u nju..vrti se sedmica.

Milan

pre 9 godina

Windows 8 је одличан, Windows 8.1 је смеће.
Ко пљује 8 очигледно је никад није ни пробао.
Систем ради много боље од 7.
(rendek, 27. septembar 2014 13:35)

Windows 8 je smeće. Bio sam primoran da ga kupim jer novi računar nije imao drajvere za sedmicu pa nisam mogao da uradim dozvoljeni downgrade. Posle nekoliko katastrofalnih meseci zamenio sam ga sa 8.1. Na prvi pogled su stvari krenule na bolje ali su onda počeli krupniji lomovi mnogo gori nego na osmici. Sad se nadam da će devetka rešiti te probleme i ne pada mi na pamet da je plaćam dok ne isprobam 2-3 meseca. Ako bude ista priča vadim stari računar iz ormara i vraćam se na sedmicu.

pingvinarija

pre 9 godina

Bilo je govora da će i XP korisnici dobiti besplatan upgrade. Sve u svemu jedina prava vrednost linuxa (besplatnost) je ovim potezom anulirana. Moraće da smisle nešto drugo ako hoće da pariraju MS-u.

Ljuba

pre 9 godina

Ali stvarno mi nije jasno u cemu je problem? Jesu stavili touch u prvi plan ali treba ti 1 sat da provalis da je desktop varijanta samo malo sakrivena.
Plus, 8.1 je sve olaksao. I radi kao sat. Ne moze da se poredi sa win vista-om.
Iskreno, ja ne vidim da ce (sem vizuelnog dela) devetka doneti mnogo boljih stvari.

jezza

pre 9 godina

8.1 je mnogo bolji i optimizivaniji sistem. u odnosu na sedmicu, pocevsi od sitnih stvari npr fragmentacije drajvova pa do cpu schedulera i multicore podrske. Jednostavno klasa iznad sedmice, ko ga koristi zna da je tako. Sedmica jeste odlican sistem ali osmica ga je pregazila tehnoloski

Vojvodjanin poslednji mohikanac

pre 9 godina

Dobra je osmica. Ti izgovori , metro bla, bla, truc, su vec debilni. To je na nivou, necu telefon na touch da ne masti ekran. Ustvari, imam ogromnu zamerku za osmicu. I to jako, jako, jako ogromnu zamerku-ne rade portable programi na osmici.

Dantes

pre 9 godina

Ovakvih komentara je bilo oduvek. I kada je MS izabcio DOS 5.0, kada je posle Win 3.10 izalzio Chicago (Win 95)... Svaka nova verzija je imala neko poboljšanje. Ovde u Srbiji se najnormalnije priča o piratskim verzijama, a za mnogo manje para je moguće kupiti legalan OS uz računar. Na zapadu je sasvim normalno da se kupovinom računara dobija i OS (pogotovo uz lap top racunare) jer su za pirateriju velike kazne. MS prestaje da prodaje Win 7, računaju da je njegovo vreme prošlo kao i hardver koji se prodavao u to doba.
Win 8.1 sam dobio uz tablet koji koristim za posao. Kod kuće ga koristim na 23 inča monitoru. Apsolutno sve radi kako treba - programer sam već nekoliko decenija - jedino što nisam probao su neke zahtevne igrice.
Osmica veoma lepo radi i na klasičnim desktop mašinama - instalirao sam nekoliko komada ali je potrebno malo podešvanja.
Nova devetka će moći da se skine u tzv preview verziji koja će biti besplatna sa vremenskim ograničenjem do pred početak prodaje konačne verzije

Milan

pre 9 godina

Windows 8 pa potom 8.1 je krš neopevani. Na žalost Windows 7 nije podržan na mom novom računaru, davno bi ga skinuo osmicu i vratio se na sedmicu. Ovako se nadam da će devetka rešiti more problema sa svim i svačim počev od VPN-ova, sertifikata, drajvera, korisničkog interfejsa...Inače samo lud čovek može ponovo da plati nešto što ne radi, tako da je ovaj potez iznuđen, mada je to neverovatno kada je Microsoft u pitanju.

Nenad11

pre 9 godina

Koristim ruski windows 8 i 8.1, a ne znam ruski jezik, snalazim se jako dobro, bez problema. Ne znam koliko je zahtevan imam i7, 4 generacije, 8gb ram memorije pa ne mogu reci kako radi na slabijim masinama. Imam touch screen laptop od 15 inca i savrseno je kada se navikne i nauce precice, fore i trikovi, mnogo brze se radi. Kada treba nesto na tudjem lap topu da uradim, cesto mi se dogodi da krenem da pipam po ekranu i onda kada moram da koristim misa ili touchpad, onda shvatim tek koliko je dobra osmica u kombinaciji sa ekranom na dodir.

Bojan KG

pre 9 godina

Mene više zanima da li će u Aprilu da izađe i novi Windows Server s obzirom da sam MCSE za Windows Server 2012 R2 pa da opet učim :-).

Veliki brat

pre 9 godina

Poenta je da ovo treba da uradi svaki proizvođač softvera (npr. Adobe je svojevremeno za CS5 paket najavio da će biti besplatan za one koji kupe CS4 - jer su oni koji su imali CS3 čekali CS5 koji je trebao da izađe za nekoliko meseci, pa je opalo pristizanje prihoda), jer onaj ko kupi novu verziju, a naslednik te verzije izađe posle relativno kratkog perioda, ispadne magarac.
To naročito važi za OS, koji ne treba vizuelno preterano da se menja svakih nekoliko godina, jer treba ispoštovati navike korisnika i popravljati samo ono što je loše.

rendek

pre 9 godina

Windows 8 је одличан, Windows 8.1 је смеће.
Ко пљује 8 очигледно је никад није ни пробао.
Систем ради много боље од 7.

Washington

pre 9 godina

Sad ce Srbi da kontriraju sve koji kazu da je Windows 8 krs.

Ja realno u Americi ne znam za coveka koji je rekao da je Windows 8 dobar OS.

A nijedna kompanija ga ne koristi, bar za ove sto ja znam.

Ali eto u Srbiji ljudi sve znaju, Windows 8 je odlican operativni sistem i Blackberry je najbolji telefon na svetu. Ostatak sveta je definitivno glup mi smo jedini pametni.

Nebojsa

pre 9 godina

Glupi majkrosoft a zašto bi neko zaboravio w7 zbog skupog w9 treba lepo da bude besplatan za sve ili maksimum 10 eura inače će većina preuzeti piratsku verziju ili neće uopšte preći na w9.

Bonvivan

pre 9 godina

e svasta, ja od kad koristim compjutter svi su mi windowsi bili besplatni, pa ce tako biti i ta 9 .. Ne razumem ljude koji daju skoro 100 evra za lincenciran W kad lepo mogu da ga skinu sa neta za 15 minuta ..

Milan

pre 9 godina

Windows 8 pa potom 8.1 je krš neopevani. Na žalost Windows 7 nije podržan na mom novom računaru, davno bi ga skinuo osmicu i vratio se na sedmicu. Ovako se nadam da će devetka rešiti more problema sa svim i svačim počev od VPN-ova, sertifikata, drajvera, korisničkog interfejsa...Inače samo lud čovek može ponovo da plati nešto što ne radi, tako da je ovaj potez iznuđen, mada je to neverovatno kada je Microsoft u pitanju.

Milan

pre 9 godina

Windows 8 је одличан, Windows 8.1 је смеће.
Ко пљује 8 очигледно је никад није ни пробао.
Систем ради много боље од 7.
(rendek, 27. septembar 2014 13:35)

Windows 8 je smeće. Bio sam primoran da ga kupim jer novi računar nije imao drajvere za sedmicu pa nisam mogao da uradim dozvoljeni downgrade. Posle nekoliko katastrofalnih meseci zamenio sam ga sa 8.1. Na prvi pogled su stvari krenule na bolje ali su onda počeli krupniji lomovi mnogo gori nego na osmici. Sad se nadam da će devetka rešiti te probleme i ne pada mi na pamet da je plaćam dok ne isprobam 2-3 meseca. Ako bude ista priča vadim stari računar iz ormara i vraćam se na sedmicu.

pingvinarija

pre 9 godina

Bilo je govora da će i XP korisnici dobiti besplatan upgrade. Sve u svemu jedina prava vrednost linuxa (besplatnost) je ovim potezom anulirana. Moraće da smisle nešto drugo ako hoće da pariraju MS-u.

S

pre 9 godina

Windows 8.1 razbija koliko je brz.Plus dozvoljava rad u desktop verziji za sve koji nemaju ekran na dodir! Ne bih se bas slozio da je promasaj kao vista.

sale

pre 9 godina

Ma da to će da im pomogne. To će biti još jedan promašaj kompanije koja polako propada zbog loših odluka. Win 8/8.1 zajedno trenutno imaju oko 12% udela u tržištu, Win 7 preko 51% i raste, Win XP je na oko 24%. I neka mi neko sada objasni kako će besplatni Win 9 za korsnike Win 8 da im pomogne.

Neko Drugi

pre 9 godina

Vista nije promasaj, naprotiv to je bio napredan OS, samo sto je bio zahtevan i malo racunara je moglo da je pokrene. Win 8 je donela promenu u interfejsu i koriscenju (pogotovu zbog fokusa na tablete umesto na desktope/laptopove), tako da je logicno da je losije prihvacen. U svakom slucaju, videcemo. Devetka ce, kao i svaka prethodna verzija Windowsa, kod mene imati sansu da se pokaze.

Vojvodjanin poslednji mohikanac

pre 9 godina

Dobra je osmica. Ti izgovori , metro bla, bla, truc, su vec debilni. To je na nivou, necu telefon na touch da ne masti ekran. Ustvari, imam ogromnu zamerku za osmicu. I to jako, jako, jako ogromnu zamerku-ne rade portable programi na osmici.

dzoni

pre 9 godina

@ Mladen
Tebi je smesno na monotoru od 23 inca a sta je tek meni sto koristim 47 inca tv kao monitor..metro je tesko djubre ..zato i ako imam 8,1 na drugoj particiji evo mesec dana kako nisam ni usao u nju..vrti se sedmica.

Rascia

pre 9 godina

Dobro sam prosao, kupio sam unapred dovoljno Win8 Pro licenci kad su ga po veoma povoljnoj ceni na pocetku prodaje nudili ( za upgrade sa Viste, Win7 i XP).

Milan

pre 9 godina

Ne bih se složio da je windows 8 blizu Viste, Vista je bila katastrofa od sistema, radila je jako loše, preterano opterećivala kompjuter koji sada sa sedmicom baš fino radi. Windows 8 je loše prihvaćen. GUI se ne svidja mnogima, ali je sistem brz i od kad sam se navikao na izgled ne pada mi na pamet da se vraćam na sedmicu.

Mladen

pre 9 godina

Samo neka naprave opciju da korisnik može da izabere da nema touchscreen na računaru i ne želi uopšte da se smara sa tim "Metro" aplikacijama. Da li su oni svesni koliko je smešno koristiti te njihove aplikacije na desktop računaru sa motorom od 23 inča. Da li je iko u Microsoftu mislio o tome...

obavesten

pre 9 godina

(Milan, 27. septembar 2014 12:43) ,
Ne bih se slozio sa tobom da je Vista bila djubre.
Vista je imala drugaciji koncept i oslanjala se u vecoj meri na graficke procesore,sto tada nije bilo ispraceno od proizvodjaca hardvera.Bila je neuspesna,ali je to koncept koji ce veoma brzo zaziveti sa nekom novom generacijom softvera i hardvera.
Win 8 je odlican,a nema razloga da to ne bude slucaj i sa devetkom.

bojan

pre 9 godina

Čekaj .... stani ... jel to onaj isti Majkro$oft koji decenijama tvrdi "sve što je free je loše"!?

Još samo da otvore kod ... i svima drugima osim NSA i KGB ... dođosmo na Linux priču!

dddripii

pre 9 godina

A usput, koristim win8 vec duze vreme, i sistem je savrseno optimizovan, bez ikakvih bagova, za razliku od sedmice koja ima svoje bubice...Opet i ja da naglasim da nisam prosecan korisnik.

ukinite komentare

pre 9 godina

Na koju god vest da odeš samo botovi. Snsbotovi, jabučari, androiđani, mikrosoftbotovi... Komentari su izgubili svaki smisao.

Free for all

pre 9 godina

Kao sto se i ocekivalo, MS je morao da isprati Appleov potez od prosle godine kada je Mavericks pusten za dzabe. Samo sto je Mavericks bio besplatan i korisnike 3 prethodna izdanja OS-a a ne samo poslednjeg.

Zlatan_Ibrahimovic

pre 9 godina

Tehnologija Win8 je dobra, samo taj GUI da unormale i ubrzaju.. Moj sad vec low-end racunar (Core2Duo E6600) radi primetno brze na 8.1....

ss

pre 9 godina

jeste, osmicine aplikacije jesu fensi. i sviđaju mi se, ali mi je u stvari klasičan vindovsov start daleko korisniji i praktičniji. majkrosoft je osmicom pokušao da se probije na tržište telefona, a da pritom objedini i tržište pc-a. na kraju nije dobio niti jedno, niti drugo. nadam se da će devetka ispuniti nedostatke. a ako je za nas, koji imamo osmicu, for free, neću časiti časa da je isprobam koliko odmah.

mail

pre 9 godina

70% zarade kompanije dolazi od M$ Office, prema tome da bi se ta kolicina novac spasila, doslo je do toga da ovo mora da se nudi besplatno.

jezza

pre 9 godina

8.1 je mnogo bolji i optimizivaniji sistem. u odnosu na sedmicu, pocevsi od sitnih stvari npr fragmentacije drajvova pa do cpu schedulera i multicore podrske. Jednostavno klasa iznad sedmice, ko ga koristi zna da je tako. Sedmica jeste odlican sistem ali osmica ga je pregazila tehnoloski

Bojan KG

pre 9 godina

Mene više zanima da li će u Aprilu da izađe i novi Windows Server s obzirom da sam MCSE za Windows Server 2012 R2 pa da opet učim :-).

Dantes

pre 9 godina

Ovakvih komentara je bilo oduvek. I kada je MS izabcio DOS 5.0, kada je posle Win 3.10 izalzio Chicago (Win 95)... Svaka nova verzija je imala neko poboljšanje. Ovde u Srbiji se najnormalnije priča o piratskim verzijama, a za mnogo manje para je moguće kupiti legalan OS uz računar. Na zapadu je sasvim normalno da se kupovinom računara dobija i OS (pogotovo uz lap top racunare) jer su za pirateriju velike kazne. MS prestaje da prodaje Win 7, računaju da je njegovo vreme prošlo kao i hardver koji se prodavao u to doba.
Win 8.1 sam dobio uz tablet koji koristim za posao. Kod kuće ga koristim na 23 inča monitoru. Apsolutno sve radi kako treba - programer sam već nekoliko decenija - jedino što nisam probao su neke zahtevne igrice.
Osmica veoma lepo radi i na klasičnim desktop mašinama - instalirao sam nekoliko komada ali je potrebno malo podešvanja.
Nova devetka će moći da se skine u tzv preview verziji koja će biti besplatna sa vremenskim ograničenjem do pred početak prodaje konačne verzije

Ljuba

pre 9 godina

Ali stvarno mi nije jasno u cemu je problem? Jesu stavili touch u prvi plan ali treba ti 1 sat da provalis da je desktop varijanta samo malo sakrivena.
Plus, 8.1 je sve olaksao. I radi kao sat. Ne moze da se poredi sa win vista-om.
Iskreno, ja ne vidim da ce (sem vizuelnog dela) devetka doneti mnogo boljih stvari.

dusand

pre 9 godina

Mislim da je Windows 8.1 jako dobar sistem. Realno, niko ne tera korisnika da koristi metro ako ne želi . Ja koristim novi start za prečice klasičnih desktop aplikacija. Windows 9 će biti veliko unapređenje u smislu resize metro (store) aplikacija koje imaju znatno lepši i moderniji interfejs u odnosu na desktop aplikacije i koje je bolje koristiti za neke jednostavne aplikacije kao što su kalkulator, alarm i slično.

Nemanja

pre 9 godina

Ja ssm nekako uvek koristio svaku drugu verziju Windowsa: 98, XP, 7 i baš juče probao osmicu kod drugara i svidela mi se. Sad čujem da će uskoro devetka, tako da možda nastavim niz... :-D

Nenad11

pre 9 godina

Koristim ruski windows 8 i 8.1, a ne znam ruski jezik, snalazim se jako dobro, bez problema. Ne znam koliko je zahtevan imam i7, 4 generacije, 8gb ram memorije pa ne mogu reci kako radi na slabijim masinama. Imam touch screen laptop od 15 inca i savrseno je kada se navikne i nauce precice, fore i trikovi, mnogo brze se radi. Kada treba nesto na tudjem lap topu da uradim, cesto mi se dogodi da krenem da pipam po ekranu i onda kada moram da koristim misa ili touchpad, onda shvatim tek koliko je dobra osmica u kombinaciji sa ekranom na dodir.

Veni vidi vici

pre 9 godina

Zaista je steta sto je odziv korisnikao bio skroman na Windows 8.*. Promene ispod haube, koje su najvaznije, su donele najbolji i najbrzi Windows ikad. Nadam se da ce sa povratkom starog/novog Start menija odziv biti bolji.

deki

pre 9 godina

@(Washington, 27. septembar 2014 16:36)

Ja sam mislio da covek misljenje o necemu formira po sopstvenom iskustvu, ako je, naravno, u mogucnosti da ga iskusi! Drugim recima, ako sam ja isprobao Windows 8 i meni se dopao, to znaci da misljenje o njemu formiram po sopstvenom iskustvu sa istim, a ne po tome sta u Americi kazu tvoji poznanici i firme. Ili ja moram da uskladjuem moje misljenje sa vecinskim u SAD?

Veliki brat

pre 9 godina

Poenta je da ovo treba da uradi svaki proizvođač softvera (npr. Adobe je svojevremeno za CS5 paket najavio da će biti besplatan za one koji kupe CS4 - jer su oni koji su imali CS3 čekali CS5 koji je trebao da izađe za nekoliko meseci, pa je opalo pristizanje prihoda), jer onaj ko kupi novu verziju, a naslednik te verzije izađe posle relativno kratkog perioda, ispadne magarac.
To naročito važi za OS, koji ne treba vizuelno preterano da se menja svakih nekoliko godina, jer treba ispoštovati navike korisnika i popravljati samo ono što je loše.

obavesten

pre 9 godina

(Washington, 27. septembar 2014 16:36)
Korporacije ne kupuju osmicu,zato sto su relativno skoro presle na sedmicu,koja itekako zadovoljava sve sto im je potrebno za rad.Velike kompanije veoma retko menjaju operativne sisteme,posto je svaka tranzicija veoma skupa i zahteva previse vremena.Sto se tice licenci,one su za njih smesno jeftine i veoma mali uticaj imaju u odluci da se nesto menja.
Sto se servera tice,u MS okruzenju su uglavnom MS serveri zbog sjajne integracije,dok sve sto ima veze sa netom,je na linuxu.
Linux je inicijalno besplatan,ali je zato podrska jezivo skupa,pa je to i jedan od razloga zasto linux nema prodju u desktop okruzenju velikih kompanija.
Sto se tice OSX-a,on je u korporativnim okruzenjima na nivou statisticke greske,a ako ih i ima,to je u pojedinim biroima ili na mestima gde je lepo videti beli monitor sa jabucicom.
Kod velikih sistema nije mnogo ni bitno koji je os u pitanju,sve dok radi,ispunjava zadatke,ne pravi probleme i omogucava da se zavrsava posao na vreme,lako odrzava....Ms to nudi i zato su broj 1.