Subota, 27.09.2014.

09:40

Razmislite o ovim internet pretraživačima za Android

Izvor: Saša Petroviæ

Razmislite o ovim internet pretraživaèima za Android IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

77 Komentari

Sortiraj po:

Petar

pre 2 godine

Jesi li ikada cuo za Opera GX? To je prvi browser za G A M E R E. Opera GX sadrzi alatku koja se zove GX control koja ti omogucava da radis #controlling na tvom CPU, RAM i mreznom koriscenju. Vec znate da Chrome jede RAM, zato uglavno koristim Firefox, ali kao sto vidite, stavka koja me je odmah podstakla da predjem na Opera GX je Force Dark Mode na stranicama. Kada sam video koliko su google docs svetli u Firefoxu, znao sam da se necu vracati na njega. Licno, ja koristim soundcloud za slusanje muzike, pa nisam mogao da koristim ugradjeni plejer za muziku koji se povezuje za Spotify, Apple Music i Youtube Music. Ali kada otvorim Soundcloud i krenem slusati nesto u Opera GX, jednostavno zvuci bolje. Sidebar je isto veoma koristan za kacenje aplikacija kao sto su twitch i twitter. Mnogo je lakse da vidim notifikacije sa mojih tvitova i strima. I kako zapravno znate da je ovo browser za G A M E R E, je ugradjeno RGB osvetljenje koje je potpuno prilagodljivo. Jako mi se svidja Opera GX, oseca se vise kao potpuno nova aplikacija nego samo web browser, cak ima i svoju background M U Z I K U, koja je iskljucena po default-u zato sto
G A M I N G. Ako razmisljate o preuzimanju Opera GX, posaljite mi poruku, ja uvek gledam za nove korisnike.

Demius

pre 9 godina

Opera jednostavno nema pravu konkurenciju za klasičan surf Netom.I to iz samo jednog prostog razloga , a koji se zove "text reflow".To je ono kada zumiraš tekst do određene veličine, (tj. veličinu fonta slova) i ekran se automatski prilagodi na tu veličinu.Ovo je neophodno za sve telefone sa displejom manjim od 5 inča, a za normalno čitanje bez naprezanja očiju...

Hijavata

pre 9 godina

Sto mi dadoste minuse kada sam samo preneo vest da je SBB udvostrucio brzine! Idite na njihov sajt pa proverite, a onda u red na izvinjavanje.

Ske

pre 9 godina

@Stanko

Ja koristim smartfone od neke 2004. a mobilne telefone jos i od ranije.
Blink Engine je napravljen 2013 kao fork jednog dela Webkit-a ako sam dobro razumeo i uopste nisam ni znao za njega do sada.

U ostalom, ja u svom komentaru nisam ni spomenuo Operu Mobile, ali JESAM rekao da su svi ostali derivati 4 nabrojana (Presto, Trident, Gecko, Webkit) i da nisu preterano vredni paznje.

Ovo za osecaj superiornosti i "strucnosti" samo pokazuje koliko ti u stvari goris za nekim dokazivanjem, bilo gde, i bilo kome. Ja sam taj period svog zivota odavno proziveo.

Ske

pre 9 godina

@ni klot ni frket

ja mozda nemam pojma, jer zastarelu tehnologiju ne koristim, ali kada me citiras i napadas, onda barem imaj dobar razlog za to.

Ukoliko nisi primetio, moj komentar je upucen liku koji tvrdi da je Opera najbolja na SVIM platformama, i da ono sto oni urade prvi, svi ostali prate.

E sad, ako si ti nasao da se brecas na mene samo radi mog komentara, onda ok :)

Mustafa

pre 9 godina

Probajte Baidu browser sve sam pretraživače probao ali ovaj me pozitivno iznenadio, vredi skinuti ga. U kombinaciji sa ES file explorer u mogućnosti ste i da skidate video klipove čista 5 kao ocena i ne zauzima puno prostora što je po mom mišljenju bitno, PROBAJTE SLOBODNO...

Radoznali Perica®™

pre 9 godina

Na kompu duže koristim Maxthon tako da mi je on glavni na mobu, najviše mi odgovara i sve mi je sinhronizovano. Koristio sam i chrom, sistemski, operu (mini), dolphin (na tabletu mi je po default) na kratko i još verovatno dvadesetak manje poznatih. Slobodno mogu reći za net surfovanje da su razlike minimalne i svaki mi je podjednako dobro izvršavao zadatak i da moram koristio bi bilo koji. Sad nijanse tipa add-on, profili, teme... to je subjektivno i time privoleće vas neki pa ćete taj i koristiti.

mc

pre 9 godina

Pa bas i ne moze mobilni internet da bude brzi od kablovskog. Razlog? Teorijski 42mbit. U praksi 5-6... Tesko se desi da ste samo vi nakaceni na jednu celiju ili cvor... A van grada i nema tolika brzina

ni klot, ni frket

pre 9 godina

Po meni,a i koliko vidim po drugim telefonima Opera Mini je najpopularnija i po meni najjednostaviji pregledac. Nista ti vise ne treba za mobilni internet. Ja je cak koristim i na kompu i radi perfektno.
(Android Jelly Bean, 27. septembar 2014 17:15)

Operu mini koristis na kompu??? I radi ti perfektno!? Opera mini nema skoro nikakve veze s Operom za desktop. Da... logo je isti.

ni klot, ni frket

pre 9 godina

Ti, a i svi ovi sto te potapsase po ramenu sa plusevima ocigledno nemate pojma da je Presto engine, jedan od najzaostalijih "shell-ova" na kojima se danas prave browseri.
(Ske, 27. septembar 2014 21:19)

Ocigledno ni ti nemas pojma o necem vrlo bitnom. Najnovija Opera je, na zalost, napustila Presto i presla na WebKit. Kazem "na zalost", ne zbog samog Presta, jer, to, zaista, vise nije najbrza engine (prvo je pretekao Safari, a potom i Chrome, ocigledno), nego zato sto je, izgleda, zbog tog prelaska, napustila mnostvo funkcija i karakteristika koje je imala, zapravo - sve ono po cemu je bila jedinstvena i zbog cega je bila ono sto je bila. Ukratko - postala je losiji klon Chrome-a. A kome se svidja tako nesto - uzece Chrome, sta ce mu Opera!? Ko govori o Operi, trebalo bi da prezicira o kojoj Operi govori i kada, o kojoj verziji - dok je bila Opera, nakon sto je kapitulirala pred Firefoxom i uvela ekstenzije (gazeci vlastitu filozofiju i logiku svog dotadasnjeg razvoja), ili o... ovome sada.

Stanko

pre 9 godina

Ti, a i svi ovi sto te potapsase po ramenu sa plusevima ocigledno nemate pojma da je Presto engine, jedan od najzaostalijih "shell-ova" ..
(Ske, 27. septembar 2014 21:19)

A ti očigledno pojma nemaš da Opera Mobile koristi Blink engine, a ne Presto. Opera Mini koristi Presto, i radi odlično ono za šta je namenjena, da štedi megabajte.
A ti i ostali "stručnjaci" slobodno koristite Gecko zbog provere renderovanja stranica, i osećajte se superiorno, ako ništa drugo, a ono bar ovde.

Dacha

pre 9 godina

Ja koristim Chrome zbog bookmark sinhronizacije jer mi je to nametnuto. Klasicni android web browser vise nema tu opciju na Kit Kat-u.
Pored Chroma, koristim Dolphin zbog fles sadrzaja.
Next browser je takodje dobar.
Mislim da je malo neprofesionalno da autor daje svoje subjektivno misljenje kako je to uradio u jednom delu teksta.

raramuri

pre 9 godina

Ja sam probao dosta browsera, medju njima i one manje poznate, i za sada mi je najbolji Next. Vrlo mi je bitno da mogu da ucitam vise od 10 tabova, sto npr. UC ne da (izbaci upozorenje), bar ne na mom telefonu (Samsung S3 Mini). Da to nije do telefona, mozda gresim? Nije najjaci, ali ne bi trebalo da je krs.
Firefox i dalje imam instaliran, jer ima podrsku za raznorazne ekstenzije, od kojih mi je ona za gestures najkorisnija.

CM Browser mi je ok, nista spec, kao i obicna Opera.

Vrlo mi je bitno i da mogu da swipe-ujem tabove (cak bih rekao da mi je to prioritet br.1), sto na dosta browsera ne moze da se radi. To imaju Chrome (na njemu je to lepo reseno, ali je brate spor u odnosu na konkurenciju), Firefox i Next, dok UC ima ali moras da koristis pritom 2 prsta, sto mi ne odgovara. Mozda ima i Maxton, ne mogu sad da se setim. Koji jos browseri imaju ovu opciju? Ja svako malo sa Google Play-a skinem par browsera da isprobam, tako da me zanima ako ima jos nekih kandidata.

Operu mini koristim jos od Nokie - ona mi sada sluzi kad treba da brzo proverim FB npr. ili kad stojim tanko sa megabajtima.

Ske

pre 9 godina

Najbolji je Opera sto na kompu sto na mobilnom,jednostavna za koriscenje,brza,i da se zna Opera je podizajnu prva a svi ostali pretrazivaci kasnije preuzimaju ti sto opera uradi,a Chrome koristi ne 70 mb kako je navedenu u tekstu nego preko 100mb. mnogo je za.jedan obican pretrazivac koji treba da sluzu samo za pretrazivanje.Ja licno koristim za Android Opera mobile classic i na kompu isto,a Chrome ceka ista sudbina kao i Internet ekplorer zato sto nam ga silom namecu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Svarog, 27. septembar 2014 13:54)

Ti, a i svi ovi sto te potapsase po ramenu sa plusevima ocigledno nemate pojma da je Presto engine, jedan od najzaostalijih "shell-ova" na kojima se danas prave browseri.
Opera je jedan on najsporijih, najtromijih i najnefunkcionalnijih browsera danasnjice. Da ne spominjemo da Presto engine na kom je napravljena Opera, ne podrzava gomilu modernih web standarda.

Moj izbor su uvek browseri koji rade na Webkitu (Safari, Chrome) mada imam instalirane i Gecko (Firefox) browsere zbog provere renderovanja stranica.

Trident (IE) ne koristim

Svi ostali, su mnogo manje bitni jer su samo derivati jednog od ova 4. sa minornim udelom na trzistu.

asdw

pre 9 godina

Koristio sam sve od ponudjenih i jos neke sto nisu navedeni. Dolphin je bio savrsen za moju motorolu iz 2012 na 2.3, ali sad kad imam Nexus 4, Chrome radi sav posao i nezamenjiv mi je.

neutralni felsh

pre 9 godina

Ja koristim Baidu browser.
Žao mi je što nije na listi, zanimaju me komentari drugih ljudi.
(Bambi Gutović, 27. septembar 2014 10:51)
7 - 26

takodje, koristim bas taj "browser", u sadejstvu sa jos nekoliko - jer nikad ne treba koristiti samo jedan. za surf preko sim kartice koristim evergrin: opera mini (brza, stedljiva i nenametljiva, odlicna za prikaz tekstova), a za wifi surf koristim operu classic i baidu browser. ne znam zasto su ti nasa it braca nadavala ovoliko minusa, baidu je sasvim pristojan, sa vrlo intuitivnim komandama, i ni po cemu ne za ovim "hit" nabrojanim pregledacima. probao sam ih mnogo, ali sam se vec neko vreme ulenjio pa sam se zaustavio kod ova tri. mozda ima i boljih ali me traganje za savrsenstvom vise ne zanima.

Komšija

pre 9 godina

Koristim chromu I samsungov browser sa S5. Chroma radi uobicajeno dosta brzo I sto je nsjvaznije imam potpunu sinhronizaciju sa desktopom.
Prijatno iznenadjenje je browser sa S5 ( imam rootovan Note2) koji radi lakse I brze nego chroma, lepa grafika I vrlo bogato ali jednostavno podesavanje. Ucitava stranice unapred na wi fi , početni ekran sa brzim pristupom , ad free, regulacija velicine fonta I jos mnoga druga. Kad se otvori meni u S5 browseru na dnu imate opciju napusti internet kad se ona upotrebi aplikacija se totslno gasi tako da ne ostaje u ram memoriji.Trenutno sam otvorio I na chromi I ovom browseru istu stranicu, na chromi je zauzeto 32.79mb rama a na S5 27.80mb, inace aplikacija b92 trenutno je na 49mb rama. Dolphin browser sam isto koristio ali ima mnogo ekstenzija koji ga usporavaju I trose mnogo ram memorije tako da sam ga obrisao.

milan.m

pre 9 godina

Testirao sam ih bar 20 i next mi je za sada najbolji. Brz je i ima najbolji nocni mod, a to mi je vrlo bitno jer mi u mraku ne bljesti ekran.

uredni neplatisa

pre 9 godina

treba mi browser koji moze da podrzi plug in za IE (koji naravno nema Android verziju) - konkretno RDS Web servis?

i desktop verzija radi samo sa IE - probao Mozzila, Chrome za Android nista ne ide...

Android Jelly Bean

pre 9 godina

Po meni,a i koliko vidim po drugim telefonima Opera Mini je najpopularnija i po meni najjednostaviji pregledac. Nista ti vise ne treba za mobilni internet. Ja je cak koristim i na kompu i radi perfektno.

miLosh

pre 9 godina

Ukratko Puffin je trenutno najbrzi od svih, postoje razni benchmarkovi koji to pokazuju, a nije ni tezak mnogo (30ak mb).. Po meni, najbolji :)

Gorance

pre 9 godina

Ma svi su ti pretraživači ok, ali jedino Chrome nudi native sinhronizaciju otvorenih tabova i bookmark-a sa dektop Chrome. To je jedini zalog zbog kojeg je Chrome nezamjenjiv...

nastavite sa ovakvim temama

pre 9 godina

Ja sam probao bukvalno sve što postoji i najbolji mi je UC Browser. Naravno uvek mi je na telefonu i Opera Mini ali to je druga stvar. Za one koji vole milion podešavanja probajte i Habit browser. Ako vam trebaju dodaci kao na kompjuteru tipa Ghostery, Adblock itd. onda Firefox jedini to zadovoljava. Imam neku odbojnost prema Chromu na mobilnom jer me nervira što ga toliko guraju, a i preveliki je i u zadnje vreme ne radi toliko glatko. Ako često otvarate linkove iz drugih aplikacija i nervira vas što morate stalno da idete na browser i nazad onda probajte Flynx. Kad kliknete na link izađe bubble koji se učitava u pozadini i možete da pročitate na plutajućem prozoru bez da izlazite iz aplikacije. Sve u svemu najkompletniji i najbolji mi je UC Browser. Lepo izgleda, glatko radi, ima gestures, najbolji ugrađeni plejer za video (uključujući i flash) i dodatne opcije tipa adblock, speed mode, private itd koje se pale na jedan klik. Jedini minus brdo ovlašćenja i poprilična veličina. Mini verzija je nešto slabija ali iznenađujuće dobra s obzirom na veličinu. Zanimljivo da kod browsera imate mnogo veći i bolji izbor na mobilnom nego na kompjuteru.

luki

pre 9 godina

posto na kompu koristim firefox, prirodno je da ga koristim na fonu i tabletu. podrzava flash i ima sinhronizaciju. inace, imam sve vodece instalirane radi testiranja rednerovanja web stranica.

tuvaluu

pre 9 godina

Koristim Boat, Operu i Now browser. Dolphin je bio dobar do pred kraj prošle godine. Firefox najlošije performanse i mogućnosti.

vampir

pre 9 godina

Meni je lično najbrži AOSP browser (dolazi sa cyanogenmod ili bilo kojim AOSP romom i na nexus uređajima je zamenjen za chrome) , ali ima dosta manje funkcija u odnosu na druge.

Ske

pre 9 godina

@ni klot ni frket

Sve to sto ti pricas ima smisla, ali samo kada stavis sve u pravi kontekst a ne tako kao ti, da citiras samo jedan deo i od toga pravis zakljucak.

Poenta price je da je autor clanka koristio prevod, stiteci srpski jezik ili sta znam, samo problem je, sto taj prevod nije dobar.

"Browser" nije "pretrazivac" jer da jeste, zvao bi se "Searcher"
"Browse" na izvornom jeziku znaci, pregledati ili listati. Nikako "pretrazivati"

Dacha

pre 9 godina

Probao sam skoro sve, bar one najpopularnije, i izabrao Next. Nije bez mana, ali je najbolji po mom mišljenju. I dalje testiram nove, i nove verzije nekih starih, ali za sada Next ostaje.

Lana

pre 9 godina

Ovo nisu pretraživači, pretraživač je www.google.com ili www.bing.com, ovo su browseri, ne znam koji se termin kod nas koristi, mislim pregledač. Prvi browser koji sam počela da koristim posle podrazumevanog IE bila je Opera, tada je postojalo rivalstvo između Opere i Firefox-a, kod nas je FF čini mi se bio dosta popularniji, ali meni je Opera bila bolja i nikada ga nisam koristila. Isto sam mislila i kada se pojavio Chrome, međutim, on me je u međuvremenu ubedio da je bolji, stabilniji i praktičniji pa sam dobru, staru Operu poslala u penziju, a njega i dalje koristim na laptopu. Što se tiče Androida, prvo sam probala Chrome, ali mi se on iz nekog razloga nije svideo, ne mogu ni da se setim zašto, pre dve godine beše, uglavnom baš nisam bila zadovoljna android verzijom. Sada koristim Dolphin koji je fantastičan, kao sat radi, ali je sa njim problem što je upotrebljiv jedino na brzom protoku, recimo kad se kod kuće prikačim na Wi Fi ili dok ne potrošim brz net iz paketa, inače na sporijem protoku neće da učita pa nema šanse. Za sporiji net je i dalje zakon onaj podrazumevani browser što se dobija sa Androidom.

Svarog

pre 9 godina

Najbolji je Opera sto na kompu sto na mobilnom,jednostavna za koriscenje,brza,i da se zna Opera je podizajnu prva a svi ostali pretrazivaci kasnije preuzimaju ti sto opera uradi,a Chrome koristi ne 70 mb kako je navedenu u tekstu nego preko 100mb. mnogo je za.jedan obican pretrazivac koji treba da sluzu samo za pretrazivanje.Ja licno koristim za Android Opera mobile classic i na kompu isto,a Chrome ceka ista sudbina kao i Internet ekplorer zato sto nam ga silom namecu.

dzonikg

pre 9 godina

Chrome je spor i trom ne daj boze cak i na tabletu sa quad core procesorom..sa druge firefox leti koliko je brz na svim android uredjajima koje posedujem tako da je moj izbor kad koristim Wifi Firefox.

Kad koristim mobilni interenet ili Firefox ti naravno kralja ustede podataka Operu Mini..nju koristim pa ima jedno 10 godine ..jos od Nokia sa symbianom

JA

pre 9 godina

Moze neko da mi objasni sta je interna memorija. Zapravo kako da rijesim ovaj problem. Imam SD karticu od 4GB i njena memorija mi nikada nije bila niti do pola popunjena, pored toga ima i ono nesto malo memorije na telefonu koja mi je obavezno prazna, dakle sva pohranjivanja postavljena su na SD karticu. E sad u cemu je problem, imam instalirano nesto malo aplikacija, poneka igrica npr super mario, video plejeri, ttx, dokument preglednici i tako nesto, uglavnom sve manje memorije. Ali mi se cesto desava da prilikom instalacije neke nove aplikacije, ili prilikom pokusaja da pregledam neki video sa nekog portala, iskoci mi poruka PROSTORA JE SVE MANJE, INTERNA MEMORIJA JE SKORO POPUNJENA, i obustavi sve postupke i izbaci me na kucicu. Jedino rjesenje koje sam provalio je da formatiram oba diska i onda imam prazan telefon, ali se isti problem opet pojavi za mjesec-dva.

ni klot, ni frket

pre 9 godina

Mada mislim da je bolje koristiti engleske nazive (onako kako se pišu) radi lakšeg sporazumevanja i lakše pretrage, da ne nagađa neko na šta se misli kada neko upotrebi neki preveden izraz... iz istog razloga mi je OS X namešten na Engleski iako ga je Apple preveo i u podešavanjima sistema mogu da odaberem da mi umesto "File, Edit, View..." piše "Datoteka, Uredi, Prikaz..." i slično.
(Maks, 27. septembar 2014 10:51)

Naravno! Francuzi, kojima apsolutno sve mora biti na francuskom (a za njima i Talijani, koji pokusavaju da ih imitiraju) sami sebi pucaju u noge. (A Ameri ih, toboznjom "lokalizacijom", podlo podrzavaju u tehnoloskom zaostajanju, koje je neminovna posledica takve politike). Francuski Internet je dugo bio totalno neinteresantan i besadrzajan, jer je vise od pola sadrzaja bilo posveceno francuskom jeziku, kao takvom, i njegovoj upotrebi u informatici i na Internetu. Druze, potrudi se da stvoris nov operativni sistem, nov browser, program, uredjaj... pa kad to uradis, onda im nadevaj imena! Umesto da stvaralacku energiju trosis na krstavanje jarica (i time samog sebe iskljucujes iz ostatka Sveta i otezavas razumevanja onog sto se u Svetu radi, plus sto sebe osudjujes na zaostajanje u verzijama software-a, usled "lokalizacije", na kompromitovanu kompatibilnost, na vecu verovatnocu bugova...). Neguj svoj jezik u sadrzaju, ostavi na miru ambalazu!

Upuceni

pre 9 godina

CM Browser!

Pre nego sto krenete da lupate minuse probajte. Jedina mana je sto je samo za mobilne a ne i tablete, ali je izuzetno brz, siguran, lep, malo zauzima i jedina je aplikacija koja nikad ne baguje na mom smecu od telefona. Probao sam ih nekoliko i on mi ubedljivo najbolje radi :)

saberslim

pre 9 godina

Ja koristim krom i operu. Operu mini ne volim jer neke strane ne ocitava lepo. Dolfin sam probao vise puta tokom godina ali mi se nikada nije svideo.

KitKat user

pre 9 godina

UC Browser Mini, po meni je najbolji od svih. Ucitava brzo stranice, ne trosi puno internet podataka i stabilan je. Postoje dva moda: Brzi mod i Normalan. Dolazi sa Brzim modom po defoltu, a ako hocete izgled kao na Destkop racunarima, jednostavno prebacite u Normalan mod. Ako cenite brzinu kao ja, a pri tom i kvalitet surfovanja, instalirajte onda UC Browser Mini, necete se pokajati. Pri tom, zauzima samo 2.5mb. :-)

MilosMLD

pre 9 godina

svima bih preporucio da od "pregledaca" z android probaju maxton i dolphin, i dolphin ima i mini varijanultu kao opera. a od pretrazivaca preferiram google i duckduckgo... mada realno je google-ov algoritam daleko najbolji

Slavisa

pre 9 godina

Testirao sam Now Browser. Stvarno radi brze od ostalih a instalacija je samo 170Kb.
UI izgleda nedovrsen, inace koristim Dolphin i Chrome.

Ske

pre 9 godina

Druze, internet pretrazivac je Google, Bing ili Yahoo, a ne Chrome, Firefox ili Opera.
Ono o cemu ti pises zove se "browser" ili na srpskom, "pregledac"

Benny Hill

pre 9 godina

koristio sam opera ali me poslednje vreme razočarali pa sam prešao na stari dobri chrome inače ponekad i Dolphin koristim koji je baš dobar,a ovaj Now ne znam uopšte.Inače ima i Ruski Yandex Browser koji je OK.Rusofili navalite skidajte Yanfex to je naš bratski browser

zoran

pre 9 godina

Chrome, Firefox i Opera na telefonu koriste samo oni koji ne poznaju dovoljno materiju i kojima telefon sluzi da pogledaju ko je sta novo izbacio na facebooku. Za sve ostale, naprednije korisnike, tu je Dolphin. Steta sto ne dolazi fabricki uz telefon jer je pitanje da li bi iko i pomislio da instalira Chrome ili nesto tome slicno. Ovako nazalost, vecina se navikne odmah na Chrome i na tome ostane do kraja. A porediti desktop pretrazivace sa mobilnim pretrazivacima nema nikakvog smisla, cak i kada je isti proizvodjac u pitanju.

Maks

pre 9 godina

Iako se u Srbiji aplikacije poput FireFox, Chrome, Opere i ostalih koje su pomenute neretko nazivaju "pretraživačima", to nisu "pretraživači" (pretraživač je search engine poput Bing/Google/Yahoo/DuckDuckGo), nego browseri (preciznije, to su web browseri) ili, ako baš hoćete domaću reč za browser, onda preglednici ili pregledači ("browse" na engleskom ne znači "tražiti" nešto, nego pregledati/razgledati nešto).

Mada mislim da je bolje koristiti engleske nazive (onako kako se pišu) radi lakšeg sporazumevanja i lakše pretrage, da ne nagađa neko na šta se misli kada neko upotrebi neki preveden izraz... iz istog razloga mi je OS X namešten na Engleski iako ga je Apple preveo i u podešavanjima sistema mogu da odaberem da mi umesto "File, Edit, View..." piše "Datoteka, Uredi, Prikaz..." i slično.

Web browser uglavnom samo otvara web stranice čiju adresu korisnik upiše ili na čiji link klikne, a ne pretražuje browser Internet, čak ni kada ima ugrađen search bar (search bar samo prosleđuje zahtev nekom search engineu poput Bing/Google/Yahoo/DuckDuckGo), pa prema tome ne može da se smatra pretraživačem.

aca

pre 9 godina

Dobro smo procitali, 42mbs!!? Gde je LTE u nasoj zemlji, da ide preko 100mbs, naravno ovde kod nas je i ovo sada predobro, extra, full itd.. Od PREGLEDACA skinite CM browser, odlican je. :)

Orgasmatron

pre 9 godina

"Razmislite o ovim internet pretraživačima za Android"

Razmislio odavno. Probao odavno. Vratio se na Operu mini odavno. Razlog? Koristeći Dolphin, Chrome i Firefox, potrošnja neta od strane browsera je bila oko 500 MB. Sa Operom mini potrošnja je oko 200 MB. Meni sasvim dovoljno da se odlučim. Naravno, ni Mini nije savršen, jer je za nijansu sporiji od ostalih, ali ne toliko da bi to kvarilo utisak.
Kome je bitna razlika od 0,5 sekunde a nije bitna potrošnja, taj je uzalud čitao ovaj komentar.

NN

pre 9 godina

Termin "pretraživač" nije adekvatan prevod originalne reči browser. Pretraživači su servisi kao Google, Bing itd. Programi za pregledavanje sadržaja na internetu treba da se zovu adekvatno tome - pregledači. Njima se ne pretražuje internet, već se gleda sadržaj na internetu.
Inače, trenutno na telefonu imam 8 pregledača, dok ne odlučim koji mi je najbolji. Dolphin (sa Jetpackom) mi se najviše sviđa ali samo sa njim mi se greje telefon! Osim navedenih u tekstu, treba istaći i Boat Browser, a i Next Browser. Njih najviše koristim poslednjih dana. Lepo rade i UC Browser i CM Browser.

Ske

pre 9 godina

Druze, internet pretrazivac je Google, Bing ili Yahoo, a ne Chrome, Firefox ili Opera.
Ono o cemu ti pises zove se "browser" ili na srpskom, "pregledac"

Orgasmatron

pre 9 godina

"Razmislite o ovim internet pretraživačima za Android"

Razmislio odavno. Probao odavno. Vratio se na Operu mini odavno. Razlog? Koristeći Dolphin, Chrome i Firefox, potrošnja neta od strane browsera je bila oko 500 MB. Sa Operom mini potrošnja je oko 200 MB. Meni sasvim dovoljno da se odlučim. Naravno, ni Mini nije savršen, jer je za nijansu sporiji od ostalih, ali ne toliko da bi to kvarilo utisak.
Kome je bitna razlika od 0,5 sekunde a nije bitna potrošnja, taj je uzalud čitao ovaj komentar.

Maks

pre 9 godina

Iako se u Srbiji aplikacije poput FireFox, Chrome, Opere i ostalih koje su pomenute neretko nazivaju "pretraživačima", to nisu "pretraživači" (pretraživač je search engine poput Bing/Google/Yahoo/DuckDuckGo), nego browseri (preciznije, to su web browseri) ili, ako baš hoćete domaću reč za browser, onda preglednici ili pregledači ("browse" na engleskom ne znači "tražiti" nešto, nego pregledati/razgledati nešto).

Mada mislim da je bolje koristiti engleske nazive (onako kako se pišu) radi lakšeg sporazumevanja i lakše pretrage, da ne nagađa neko na šta se misli kada neko upotrebi neki preveden izraz... iz istog razloga mi je OS X namešten na Engleski iako ga je Apple preveo i u podešavanjima sistema mogu da odaberem da mi umesto "File, Edit, View..." piše "Datoteka, Uredi, Prikaz..." i slično.

Web browser uglavnom samo otvara web stranice čiju adresu korisnik upiše ili na čiji link klikne, a ne pretražuje browser Internet, čak ni kada ima ugrađen search bar (search bar samo prosleđuje zahtev nekom search engineu poput Bing/Google/Yahoo/DuckDuckGo), pa prema tome ne može da se smatra pretraživačem.

NN

pre 9 godina

Termin "pretraživač" nije adekvatan prevod originalne reči browser. Pretraživači su servisi kao Google, Bing itd. Programi za pregledavanje sadržaja na internetu treba da se zovu adekvatno tome - pregledači. Njima se ne pretražuje internet, već se gleda sadržaj na internetu.
Inače, trenutno na telefonu imam 8 pregledača, dok ne odlučim koji mi je najbolji. Dolphin (sa Jetpackom) mi se najviše sviđa ali samo sa njim mi se greje telefon! Osim navedenih u tekstu, treba istaći i Boat Browser, a i Next Browser. Njih najviše koristim poslednjih dana. Lepo rade i UC Browser i CM Browser.

aca

pre 9 godina

Dobro smo procitali, 42mbs!!? Gde je LTE u nasoj zemlji, da ide preko 100mbs, naravno ovde kod nas je i ovo sada predobro, extra, full itd.. Od PREGLEDACA skinite CM browser, odlican je. :)

zoran

pre 9 godina

Chrome, Firefox i Opera na telefonu koriste samo oni koji ne poznaju dovoljno materiju i kojima telefon sluzi da pogledaju ko je sta novo izbacio na facebooku. Za sve ostale, naprednije korisnike, tu je Dolphin. Steta sto ne dolazi fabricki uz telefon jer je pitanje da li bi iko i pomislio da instalira Chrome ili nesto tome slicno. Ovako nazalost, vecina se navikne odmah na Chrome i na tome ostane do kraja. A porediti desktop pretrazivace sa mobilnim pretrazivacima nema nikakvog smisla, cak i kada je isti proizvodjac u pitanju.

Svarog

pre 9 godina

Najbolji je Opera sto na kompu sto na mobilnom,jednostavna za koriscenje,brza,i da se zna Opera je podizajnu prva a svi ostali pretrazivaci kasnije preuzimaju ti sto opera uradi,a Chrome koristi ne 70 mb kako je navedenu u tekstu nego preko 100mb. mnogo je za.jedan obican pretrazivac koji treba da sluzu samo za pretrazivanje.Ja licno koristim za Android Opera mobile classic i na kompu isto,a Chrome ceka ista sudbina kao i Internet ekplorer zato sto nam ga silom namecu.

Benny Hill

pre 9 godina

koristio sam opera ali me poslednje vreme razočarali pa sam prešao na stari dobri chrome inače ponekad i Dolphin koristim koji je baš dobar,a ovaj Now ne znam uopšte.Inače ima i Ruski Yandex Browser koji je OK.Rusofili navalite skidajte Yanfex to je naš bratski browser

ni klot, ni frket

pre 9 godina

Mada mislim da je bolje koristiti engleske nazive (onako kako se pišu) radi lakšeg sporazumevanja i lakše pretrage, da ne nagađa neko na šta se misli kada neko upotrebi neki preveden izraz... iz istog razloga mi je OS X namešten na Engleski iako ga je Apple preveo i u podešavanjima sistema mogu da odaberem da mi umesto "File, Edit, View..." piše "Datoteka, Uredi, Prikaz..." i slično.
(Maks, 27. septembar 2014 10:51)

Naravno! Francuzi, kojima apsolutno sve mora biti na francuskom (a za njima i Talijani, koji pokusavaju da ih imitiraju) sami sebi pucaju u noge. (A Ameri ih, toboznjom "lokalizacijom", podlo podrzavaju u tehnoloskom zaostajanju, koje je neminovna posledica takve politike). Francuski Internet je dugo bio totalno neinteresantan i besadrzajan, jer je vise od pola sadrzaja bilo posveceno francuskom jeziku, kao takvom, i njegovoj upotrebi u informatici i na Internetu. Druze, potrudi se da stvoris nov operativni sistem, nov browser, program, uredjaj... pa kad to uradis, onda im nadevaj imena! Umesto da stvaralacku energiju trosis na krstavanje jarica (i time samog sebe iskljucujes iz ostatka Sveta i otezavas razumevanja onog sto se u Svetu radi, plus sto sebe osudjujes na zaostajanje u verzijama software-a, usled "lokalizacije", na kompromitovanu kompatibilnost, na vecu verovatnocu bugova...). Neguj svoj jezik u sadrzaju, ostavi na miru ambalazu!

KitKat user

pre 9 godina

UC Browser Mini, po meni je najbolji od svih. Ucitava brzo stranice, ne trosi puno internet podataka i stabilan je. Postoje dva moda: Brzi mod i Normalan. Dolazi sa Brzim modom po defoltu, a ako hocete izgled kao na Destkop racunarima, jednostavno prebacite u Normalan mod. Ako cenite brzinu kao ja, a pri tom i kvalitet surfovanja, instalirajte onda UC Browser Mini, necete se pokajati. Pri tom, zauzima samo 2.5mb. :-)

saberslim

pre 9 godina

Ja koristim krom i operu. Operu mini ne volim jer neke strane ne ocitava lepo. Dolfin sam probao vise puta tokom godina ali mi se nikada nije svideo.

Lana

pre 9 godina

Ovo nisu pretraživači, pretraživač je www.google.com ili www.bing.com, ovo su browseri, ne znam koji se termin kod nas koristi, mislim pregledač. Prvi browser koji sam počela da koristim posle podrazumevanog IE bila je Opera, tada je postojalo rivalstvo između Opere i Firefox-a, kod nas je FF čini mi se bio dosta popularniji, ali meni je Opera bila bolja i nikada ga nisam koristila. Isto sam mislila i kada se pojavio Chrome, međutim, on me je u međuvremenu ubedio da je bolji, stabilniji i praktičniji pa sam dobru, staru Operu poslala u penziju, a njega i dalje koristim na laptopu. Što se tiče Androida, prvo sam probala Chrome, ali mi se on iz nekog razloga nije svideo, ne mogu ni da se setim zašto, pre dve godine beše, uglavnom baš nisam bila zadovoljna android verzijom. Sada koristim Dolphin koji je fantastičan, kao sat radi, ali je sa njim problem što je upotrebljiv jedino na brzom protoku, recimo kad se kod kuće prikačim na Wi Fi ili dok ne potrošim brz net iz paketa, inače na sporijem protoku neće da učita pa nema šanse. Za sporiji net je i dalje zakon onaj podrazumevani browser što se dobija sa Androidom.

ni klot, ni frket

pre 9 godina

Po meni,a i koliko vidim po drugim telefonima Opera Mini je najpopularnija i po meni najjednostaviji pregledac. Nista ti vise ne treba za mobilni internet. Ja je cak koristim i na kompu i radi perfektno.
(Android Jelly Bean, 27. septembar 2014 17:15)

Operu mini koristis na kompu??? I radi ti perfektno!? Opera mini nema skoro nikakve veze s Operom za desktop. Da... logo je isti.

dzonikg

pre 9 godina

Chrome je spor i trom ne daj boze cak i na tabletu sa quad core procesorom..sa druge firefox leti koliko je brz na svim android uredjajima koje posedujem tako da je moj izbor kad koristim Wifi Firefox.

Kad koristim mobilni interenet ili Firefox ti naravno kralja ustede podataka Operu Mini..nju koristim pa ima jedno 10 godine ..jos od Nokia sa symbianom

Demius

pre 9 godina

Opera jednostavno nema pravu konkurenciju za klasičan surf Netom.I to iz samo jednog prostog razloga , a koji se zove "text reflow".To je ono kada zumiraš tekst do određene veličine, (tj. veličinu fonta slova) i ekran se automatski prilagodi na tu veličinu.Ovo je neophodno za sve telefone sa displejom manjim od 5 inča, a za normalno čitanje bez naprezanja očiju...

Android Jelly Bean

pre 9 godina

Po meni,a i koliko vidim po drugim telefonima Opera Mini je najpopularnija i po meni najjednostaviji pregledac. Nista ti vise ne treba za mobilni internet. Ja je cak koristim i na kompu i radi perfektno.

Komšija

pre 9 godina

Koristim chromu I samsungov browser sa S5. Chroma radi uobicajeno dosta brzo I sto je nsjvaznije imam potpunu sinhronizaciju sa desktopom.
Prijatno iznenadjenje je browser sa S5 ( imam rootovan Note2) koji radi lakse I brze nego chroma, lepa grafika I vrlo bogato ali jednostavno podesavanje. Ucitava stranice unapred na wi fi , početni ekran sa brzim pristupom , ad free, regulacija velicine fonta I jos mnoga druga. Kad se otvori meni u S5 browseru na dnu imate opciju napusti internet kad se ona upotrebi aplikacija se totslno gasi tako da ne ostaje u ram memoriji.Trenutno sam otvorio I na chromi I ovom browseru istu stranicu, na chromi je zauzeto 32.79mb rama a na S5 27.80mb, inace aplikacija b92 trenutno je na 49mb rama. Dolphin browser sam isto koristio ali ima mnogo ekstenzija koji ga usporavaju I trose mnogo ram memorije tako da sam ga obrisao.

neutralni felsh

pre 9 godina

Ja koristim Baidu browser.
Žao mi je što nije na listi, zanimaju me komentari drugih ljudi.
(Bambi Gutović, 27. septembar 2014 10:51)
7 - 26

takodje, koristim bas taj "browser", u sadejstvu sa jos nekoliko - jer nikad ne treba koristiti samo jedan. za surf preko sim kartice koristim evergrin: opera mini (brza, stedljiva i nenametljiva, odlicna za prikaz tekstova), a za wifi surf koristim operu classic i baidu browser. ne znam zasto su ti nasa it braca nadavala ovoliko minusa, baidu je sasvim pristojan, sa vrlo intuitivnim komandama, i ni po cemu ne za ovim "hit" nabrojanim pregledacima. probao sam ih mnogo, ali sam se vec neko vreme ulenjio pa sam se zaustavio kod ova tri. mozda ima i boljih ali me traganje za savrsenstvom vise ne zanima.

Stanko

pre 9 godina

Ti, a i svi ovi sto te potapsase po ramenu sa plusevima ocigledno nemate pojma da je Presto engine, jedan od najzaostalijih "shell-ova" ..
(Ske, 27. septembar 2014 21:19)

A ti očigledno pojma nemaš da Opera Mobile koristi Blink engine, a ne Presto. Opera Mini koristi Presto, i radi odlično ono za šta je namenjena, da štedi megabajte.
A ti i ostali "stručnjaci" slobodno koristite Gecko zbog provere renderovanja stranica, i osećajte se superiorno, ako ništa drugo, a ono bar ovde.

Hijavata

pre 9 godina

Sto mi dadoste minuse kada sam samo preneo vest da je SBB udvostrucio brzine! Idite na njihov sajt pa proverite, a onda u red na izvinjavanje.

Slavisa

pre 9 godina

Testirao sam Now Browser. Stvarno radi brze od ostalih a instalacija je samo 170Kb.
UI izgleda nedovrsen, inace koristim Dolphin i Chrome.

MilosMLD

pre 9 godina

svima bih preporucio da od "pregledaca" z android probaju maxton i dolphin, i dolphin ima i mini varijanultu kao opera. a od pretrazivaca preferiram google i duckduckgo... mada realno je google-ov algoritam daleko najbolji

nastavite sa ovakvim temama

pre 9 godina

Ja sam probao bukvalno sve što postoji i najbolji mi je UC Browser. Naravno uvek mi je na telefonu i Opera Mini ali to je druga stvar. Za one koji vole milion podešavanja probajte i Habit browser. Ako vam trebaju dodaci kao na kompjuteru tipa Ghostery, Adblock itd. onda Firefox jedini to zadovoljava. Imam neku odbojnost prema Chromu na mobilnom jer me nervira što ga toliko guraju, a i preveliki je i u zadnje vreme ne radi toliko glatko. Ako često otvarate linkove iz drugih aplikacija i nervira vas što morate stalno da idete na browser i nazad onda probajte Flynx. Kad kliknete na link izađe bubble koji se učitava u pozadini i možete da pročitate na plutajućem prozoru bez da izlazite iz aplikacije. Sve u svemu najkompletniji i najbolji mi je UC Browser. Lepo izgleda, glatko radi, ima gestures, najbolji ugrađeni plejer za video (uključujući i flash) i dodatne opcije tipa adblock, speed mode, private itd koje se pale na jedan klik. Jedini minus brdo ovlašćenja i poprilična veličina. Mini verzija je nešto slabija ali iznenađujuće dobra s obzirom na veličinu. Zanimljivo da kod browsera imate mnogo veći i bolji izbor na mobilnom nego na kompjuteru.

Upuceni

pre 9 godina

CM Browser!

Pre nego sto krenete da lupate minuse probajte. Jedina mana je sto je samo za mobilne a ne i tablete, ali je izuzetno brz, siguran, lep, malo zauzima i jedina je aplikacija koja nikad ne baguje na mom smecu od telefona. Probao sam ih nekoliko i on mi ubedljivo najbolje radi :)

luki

pre 9 godina

posto na kompu koristim firefox, prirodno je da ga koristim na fonu i tabletu. podrzava flash i ima sinhronizaciju. inace, imam sve vodece instalirane radi testiranja rednerovanja web stranica.

Ske

pre 9 godina

@ni klot ni frket

Sve to sto ti pricas ima smisla, ali samo kada stavis sve u pravi kontekst a ne tako kao ti, da citiras samo jedan deo i od toga pravis zakljucak.

Poenta price je da je autor clanka koristio prevod, stiteci srpski jezik ili sta znam, samo problem je, sto taj prevod nije dobar.

"Browser" nije "pretrazivac" jer da jeste, zvao bi se "Searcher"
"Browse" na izvornom jeziku znaci, pregledati ili listati. Nikako "pretrazivati"

Ske

pre 9 godina

Najbolji je Opera sto na kompu sto na mobilnom,jednostavna za koriscenje,brza,i da se zna Opera je podizajnu prva a svi ostali pretrazivaci kasnije preuzimaju ti sto opera uradi,a Chrome koristi ne 70 mb kako je navedenu u tekstu nego preko 100mb. mnogo je za.jedan obican pretrazivac koji treba da sluzu samo za pretrazivanje.Ja licno koristim za Android Opera mobile classic i na kompu isto,a Chrome ceka ista sudbina kao i Internet ekplorer zato sto nam ga silom namecu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Svarog, 27. septembar 2014 13:54)

Ti, a i svi ovi sto te potapsase po ramenu sa plusevima ocigledno nemate pojma da je Presto engine, jedan od najzaostalijih "shell-ova" na kojima se danas prave browseri.
Opera je jedan on najsporijih, najtromijih i najnefunkcionalnijih browsera danasnjice. Da ne spominjemo da Presto engine na kom je napravljena Opera, ne podrzava gomilu modernih web standarda.

Moj izbor su uvek browseri koji rade na Webkitu (Safari, Chrome) mada imam instalirane i Gecko (Firefox) browsere zbog provere renderovanja stranica.

Trident (IE) ne koristim

Svi ostali, su mnogo manje bitni jer su samo derivati jednog od ova 4. sa minornim udelom na trzistu.

JA

pre 9 godina

Moze neko da mi objasni sta je interna memorija. Zapravo kako da rijesim ovaj problem. Imam SD karticu od 4GB i njena memorija mi nikada nije bila niti do pola popunjena, pored toga ima i ono nesto malo memorije na telefonu koja mi je obavezno prazna, dakle sva pohranjivanja postavljena su na SD karticu. E sad u cemu je problem, imam instalirano nesto malo aplikacija, poneka igrica npr super mario, video plejeri, ttx, dokument preglednici i tako nesto, uglavnom sve manje memorije. Ali mi se cesto desava da prilikom instalacije neke nove aplikacije, ili prilikom pokusaja da pregledam neki video sa nekog portala, iskoci mi poruka PROSTORA JE SVE MANJE, INTERNA MEMORIJA JE SKORO POPUNJENA, i obustavi sve postupke i izbaci me na kucicu. Jedino rjesenje koje sam provalio je da formatiram oba diska i onda imam prazan telefon, ali se isti problem opet pojavi za mjesec-dva.

ni klot, ni frket

pre 9 godina

Ti, a i svi ovi sto te potapsase po ramenu sa plusevima ocigledno nemate pojma da je Presto engine, jedan od najzaostalijih "shell-ova" na kojima se danas prave browseri.
(Ske, 27. septembar 2014 21:19)

Ocigledno ni ti nemas pojma o necem vrlo bitnom. Najnovija Opera je, na zalost, napustila Presto i presla na WebKit. Kazem "na zalost", ne zbog samog Presta, jer, to, zaista, vise nije najbrza engine (prvo je pretekao Safari, a potom i Chrome, ocigledno), nego zato sto je, izgleda, zbog tog prelaska, napustila mnostvo funkcija i karakteristika koje je imala, zapravo - sve ono po cemu je bila jedinstvena i zbog cega je bila ono sto je bila. Ukratko - postala je losiji klon Chrome-a. A kome se svidja tako nesto - uzece Chrome, sta ce mu Opera!? Ko govori o Operi, trebalo bi da prezicira o kojoj Operi govori i kada, o kojoj verziji - dok je bila Opera, nakon sto je kapitulirala pred Firefoxom i uvela ekstenzije (gazeci vlastitu filozofiju i logiku svog dotadasnjeg razvoja), ili o... ovome sada.

Mustafa

pre 9 godina

Probajte Baidu browser sve sam pretraživače probao ali ovaj me pozitivno iznenadio, vredi skinuti ga. U kombinaciji sa ES file explorer u mogućnosti ste i da skidate video klipove čista 5 kao ocena i ne zauzima puno prostora što je po mom mišljenju bitno, PROBAJTE SLOBODNO...

miLosh

pre 9 godina

Ukratko Puffin je trenutno najbrzi od svih, postoje razni benchmarkovi koji to pokazuju, a nije ni tezak mnogo (30ak mb).. Po meni, najbolji :)

milan.m

pre 9 godina

Testirao sam ih bar 20 i next mi je za sada najbolji. Brz je i ima najbolji nocni mod, a to mi je vrlo bitno jer mi u mraku ne bljesti ekran.

raramuri

pre 9 godina

Ja sam probao dosta browsera, medju njima i one manje poznate, i za sada mi je najbolji Next. Vrlo mi je bitno da mogu da ucitam vise od 10 tabova, sto npr. UC ne da (izbaci upozorenje), bar ne na mom telefonu (Samsung S3 Mini). Da to nije do telefona, mozda gresim? Nije najjaci, ali ne bi trebalo da je krs.
Firefox i dalje imam instaliran, jer ima podrsku za raznorazne ekstenzije, od kojih mi je ona za gestures najkorisnija.

CM Browser mi je ok, nista spec, kao i obicna Opera.

Vrlo mi je bitno i da mogu da swipe-ujem tabove (cak bih rekao da mi je to prioritet br.1), sto na dosta browsera ne moze da se radi. To imaju Chrome (na njemu je to lepo reseno, ali je brate spor u odnosu na konkurenciju), Firefox i Next, dok UC ima ali moras da koristis pritom 2 prsta, sto mi ne odgovara. Mozda ima i Maxton, ne mogu sad da se setim. Koji jos browseri imaju ovu opciju? Ja svako malo sa Google Play-a skinem par browsera da isprobam, tako da me zanima ako ima jos nekih kandidata.

Operu mini koristim jos od Nokie - ona mi sada sluzi kad treba da brzo proverim FB npr. ili kad stojim tanko sa megabajtima.

Radoznali Perica®™

pre 9 godina

Na kompu duže koristim Maxthon tako da mi je on glavni na mobu, najviše mi odgovara i sve mi je sinhronizovano. Koristio sam i chrom, sistemski, operu (mini), dolphin (na tabletu mi je po default) na kratko i još verovatno dvadesetak manje poznatih. Slobodno mogu reći za net surfovanje da su razlike minimalne i svaki mi je podjednako dobro izvršavao zadatak i da moram koristio bi bilo koji. Sad nijanse tipa add-on, profili, teme... to je subjektivno i time privoleće vas neki pa ćete taj i koristiti.

Ske

pre 9 godina

@Stanko

Ja koristim smartfone od neke 2004. a mobilne telefone jos i od ranije.
Blink Engine je napravljen 2013 kao fork jednog dela Webkit-a ako sam dobro razumeo i uopste nisam ni znao za njega do sada.

U ostalom, ja u svom komentaru nisam ni spomenuo Operu Mobile, ali JESAM rekao da su svi ostali derivati 4 nabrojana (Presto, Trident, Gecko, Webkit) i da nisu preterano vredni paznje.

Ovo za osecaj superiornosti i "strucnosti" samo pokazuje koliko ti u stvari goris za nekim dokazivanjem, bilo gde, i bilo kome. Ja sam taj period svog zivota odavno proziveo.

Ske

pre 9 godina

@ni klot ni frket

ja mozda nemam pojma, jer zastarelu tehnologiju ne koristim, ali kada me citiras i napadas, onda barem imaj dobar razlog za to.

Ukoliko nisi primetio, moj komentar je upucen liku koji tvrdi da je Opera najbolja na SVIM platformama, i da ono sto oni urade prvi, svi ostali prate.

E sad, ako si ti nasao da se brecas na mene samo radi mog komentara, onda ok :)

Dacha

pre 9 godina

Probao sam skoro sve, bar one najpopularnije, i izabrao Next. Nije bez mana, ali je najbolji po mom mišljenju. I dalje testiram nove, i nove verzije nekih starih, ali za sada Next ostaje.

vampir

pre 9 godina

Meni je lično najbrži AOSP browser (dolazi sa cyanogenmod ili bilo kojim AOSP romom i na nexus uređajima je zamenjen za chrome) , ali ima dosta manje funkcija u odnosu na druge.

asdw

pre 9 godina

Koristio sam sve od ponudjenih i jos neke sto nisu navedeni. Dolphin je bio savrsen za moju motorolu iz 2012 na 2.3, ali sad kad imam Nexus 4, Chrome radi sav posao i nezamenjiv mi je.

mc

pre 9 godina

Pa bas i ne moze mobilni internet da bude brzi od kablovskog. Razlog? Teorijski 42mbit. U praksi 5-6... Tesko se desi da ste samo vi nakaceni na jednu celiju ili cvor... A van grada i nema tolika brzina

tuvaluu

pre 9 godina

Koristim Boat, Operu i Now browser. Dolphin je bio dobar do pred kraj prošle godine. Firefox najlošije performanse i mogućnosti.

Gorance

pre 9 godina

Ma svi su ti pretraživači ok, ali jedino Chrome nudi native sinhronizaciju otvorenih tabova i bookmark-a sa dektop Chrome. To je jedini zalog zbog kojeg je Chrome nezamjenjiv...

uredni neplatisa

pre 9 godina

treba mi browser koji moze da podrzi plug in za IE (koji naravno nema Android verziju) - konkretno RDS Web servis?

i desktop verzija radi samo sa IE - probao Mozzila, Chrome za Android nista ne ide...

Dacha

pre 9 godina

Ja koristim Chrome zbog bookmark sinhronizacije jer mi je to nametnuto. Klasicni android web browser vise nema tu opciju na Kit Kat-u.
Pored Chroma, koristim Dolphin zbog fles sadrzaja.
Next browser je takodje dobar.
Mislim da je malo neprofesionalno da autor daje svoje subjektivno misljenje kako je to uradio u jednom delu teksta.

Petar

pre 2 godine

Jesi li ikada cuo za Opera GX? To je prvi browser za G A M E R E. Opera GX sadrzi alatku koja se zove GX control koja ti omogucava da radis #controlling na tvom CPU, RAM i mreznom koriscenju. Vec znate da Chrome jede RAM, zato uglavno koristim Firefox, ali kao sto vidite, stavka koja me je odmah podstakla da predjem na Opera GX je Force Dark Mode na stranicama. Kada sam video koliko su google docs svetli u Firefoxu, znao sam da se necu vracati na njega. Licno, ja koristim soundcloud za slusanje muzike, pa nisam mogao da koristim ugradjeni plejer za muziku koji se povezuje za Spotify, Apple Music i Youtube Music. Ali kada otvorim Soundcloud i krenem slusati nesto u Opera GX, jednostavno zvuci bolje. Sidebar je isto veoma koristan za kacenje aplikacija kao sto su twitch i twitter. Mnogo je lakse da vidim notifikacije sa mojih tvitova i strima. I kako zapravno znate da je ovo browser za G A M E R E, je ugradjeno RGB osvetljenje koje je potpuno prilagodljivo. Jako mi se svidja Opera GX, oseca se vise kao potpuno nova aplikacija nego samo web browser, cak ima i svoju background M U Z I K U, koja je iskljucena po default-u zato sto
G A M I N G. Ako razmisljate o preuzimanju Opera GX, posaljite mi poruku, ja uvek gledam za nove korisnike.

zoran

pre 9 godina

Chrome, Firefox i Opera na telefonu koriste samo oni koji ne poznaju dovoljno materiju i kojima telefon sluzi da pogledaju ko je sta novo izbacio na facebooku. Za sve ostale, naprednije korisnike, tu je Dolphin. Steta sto ne dolazi fabricki uz telefon jer je pitanje da li bi iko i pomislio da instalira Chrome ili nesto tome slicno. Ovako nazalost, vecina se navikne odmah na Chrome i na tome ostane do kraja. A porediti desktop pretrazivace sa mobilnim pretrazivacima nema nikakvog smisla, cak i kada je isti proizvodjac u pitanju.

Benny Hill

pre 9 godina

koristio sam opera ali me poslednje vreme razočarali pa sam prešao na stari dobri chrome inače ponekad i Dolphin koristim koji je baš dobar,a ovaj Now ne znam uopšte.Inače ima i Ruski Yandex Browser koji je OK.Rusofili navalite skidajte Yanfex to je naš bratski browser

KitKat user

pre 9 godina

UC Browser Mini, po meni je najbolji od svih. Ucitava brzo stranice, ne trosi puno internet podataka i stabilan je. Postoje dva moda: Brzi mod i Normalan. Dolazi sa Brzim modom po defoltu, a ako hocete izgled kao na Destkop racunarima, jednostavno prebacite u Normalan mod. Ako cenite brzinu kao ja, a pri tom i kvalitet surfovanja, instalirajte onda UC Browser Mini, necete se pokajati. Pri tom, zauzima samo 2.5mb. :-)

aca

pre 9 godina

Dobro smo procitali, 42mbs!!? Gde je LTE u nasoj zemlji, da ide preko 100mbs, naravno ovde kod nas je i ovo sada predobro, extra, full itd.. Od PREGLEDACA skinite CM browser, odlican je. :)

JA

pre 9 godina

Moze neko da mi objasni sta je interna memorija. Zapravo kako da rijesim ovaj problem. Imam SD karticu od 4GB i njena memorija mi nikada nije bila niti do pola popunjena, pored toga ima i ono nesto malo memorije na telefonu koja mi je obavezno prazna, dakle sva pohranjivanja postavljena su na SD karticu. E sad u cemu je problem, imam instalirano nesto malo aplikacija, poneka igrica npr super mario, video plejeri, ttx, dokument preglednici i tako nesto, uglavnom sve manje memorije. Ali mi se cesto desava da prilikom instalacije neke nove aplikacije, ili prilikom pokusaja da pregledam neki video sa nekog portala, iskoci mi poruka PROSTORA JE SVE MANJE, INTERNA MEMORIJA JE SKORO POPUNJENA, i obustavi sve postupke i izbaci me na kucicu. Jedino rjesenje koje sam provalio je da formatiram oba diska i onda imam prazan telefon, ali se isti problem opet pojavi za mjesec-dva.

Ske

pre 9 godina

Druze, internet pretrazivac je Google, Bing ili Yahoo, a ne Chrome, Firefox ili Opera.
Ono o cemu ti pises zove se "browser" ili na srpskom, "pregledac"

Orgasmatron

pre 9 godina

"Razmislite o ovim internet pretraživačima za Android"

Razmislio odavno. Probao odavno. Vratio se na Operu mini odavno. Razlog? Koristeći Dolphin, Chrome i Firefox, potrošnja neta od strane browsera je bila oko 500 MB. Sa Operom mini potrošnja je oko 200 MB. Meni sasvim dovoljno da se odlučim. Naravno, ni Mini nije savršen, jer je za nijansu sporiji od ostalih, ali ne toliko da bi to kvarilo utisak.
Kome je bitna razlika od 0,5 sekunde a nije bitna potrošnja, taj je uzalud čitao ovaj komentar.

Hijavata

pre 9 godina

Sto mi dadoste minuse kada sam samo preneo vest da je SBB udvostrucio brzine! Idite na njihov sajt pa proverite, a onda u red na izvinjavanje.

Ske

pre 9 godina

Najbolji je Opera sto na kompu sto na mobilnom,jednostavna za koriscenje,brza,i da se zna Opera je podizajnu prva a svi ostali pretrazivaci kasnije preuzimaju ti sto opera uradi,a Chrome koristi ne 70 mb kako je navedenu u tekstu nego preko 100mb. mnogo je za.jedan obican pretrazivac koji treba da sluzu samo za pretrazivanje.Ja licno koristim za Android Opera mobile classic i na kompu isto,a Chrome ceka ista sudbina kao i Internet ekplorer zato sto nam ga silom namecu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Svarog, 27. septembar 2014 13:54)

Ti, a i svi ovi sto te potapsase po ramenu sa plusevima ocigledno nemate pojma da je Presto engine, jedan od najzaostalijih "shell-ova" na kojima se danas prave browseri.
Opera je jedan on najsporijih, najtromijih i najnefunkcionalnijih browsera danasnjice. Da ne spominjemo da Presto engine na kom je napravljena Opera, ne podrzava gomilu modernih web standarda.

Moj izbor su uvek browseri koji rade na Webkitu (Safari, Chrome) mada imam instalirane i Gecko (Firefox) browsere zbog provere renderovanja stranica.

Trident (IE) ne koristim

Svi ostali, su mnogo manje bitni jer su samo derivati jednog od ova 4. sa minornim udelom na trzistu.

NN

pre 9 godina

Termin "pretraživač" nije adekvatan prevod originalne reči browser. Pretraživači su servisi kao Google, Bing itd. Programi za pregledavanje sadržaja na internetu treba da se zovu adekvatno tome - pregledači. Njima se ne pretražuje internet, već se gleda sadržaj na internetu.
Inače, trenutno na telefonu imam 8 pregledača, dok ne odlučim koji mi je najbolji. Dolphin (sa Jetpackom) mi se najviše sviđa ali samo sa njim mi se greje telefon! Osim navedenih u tekstu, treba istaći i Boat Browser, a i Next Browser. Njih najviše koristim poslednjih dana. Lepo rade i UC Browser i CM Browser.

Upuceni

pre 9 godina

CM Browser!

Pre nego sto krenete da lupate minuse probajte. Jedina mana je sto je samo za mobilne a ne i tablete, ali je izuzetno brz, siguran, lep, malo zauzima i jedina je aplikacija koja nikad ne baguje na mom smecu od telefona. Probao sam ih nekoliko i on mi ubedljivo najbolje radi :)

dzonikg

pre 9 godina

Chrome je spor i trom ne daj boze cak i na tabletu sa quad core procesorom..sa druge firefox leti koliko je brz na svim android uredjajima koje posedujem tako da je moj izbor kad koristim Wifi Firefox.

Kad koristim mobilni interenet ili Firefox ti naravno kralja ustede podataka Operu Mini..nju koristim pa ima jedno 10 godine ..jos od Nokia sa symbianom

Maks

pre 9 godina

Iako se u Srbiji aplikacije poput FireFox, Chrome, Opere i ostalih koje su pomenute neretko nazivaju "pretraživačima", to nisu "pretraživači" (pretraživač je search engine poput Bing/Google/Yahoo/DuckDuckGo), nego browseri (preciznije, to su web browseri) ili, ako baš hoćete domaću reč za browser, onda preglednici ili pregledači ("browse" na engleskom ne znači "tražiti" nešto, nego pregledati/razgledati nešto).

Mada mislim da je bolje koristiti engleske nazive (onako kako se pišu) radi lakšeg sporazumevanja i lakše pretrage, da ne nagađa neko na šta se misli kada neko upotrebi neki preveden izraz... iz istog razloga mi je OS X namešten na Engleski iako ga je Apple preveo i u podešavanjima sistema mogu da odaberem da mi umesto "File, Edit, View..." piše "Datoteka, Uredi, Prikaz..." i slično.

Web browser uglavnom samo otvara web stranice čiju adresu korisnik upiše ili na čiji link klikne, a ne pretražuje browser Internet, čak ni kada ima ugrađen search bar (search bar samo prosleđuje zahtev nekom search engineu poput Bing/Google/Yahoo/DuckDuckGo), pa prema tome ne može da se smatra pretraživačem.

Svarog

pre 9 godina

Najbolji je Opera sto na kompu sto na mobilnom,jednostavna za koriscenje,brza,i da se zna Opera je podizajnu prva a svi ostali pretrazivaci kasnije preuzimaju ti sto opera uradi,a Chrome koristi ne 70 mb kako je navedenu u tekstu nego preko 100mb. mnogo je za.jedan obican pretrazivac koji treba da sluzu samo za pretrazivanje.Ja licno koristim za Android Opera mobile classic i na kompu isto,a Chrome ceka ista sudbina kao i Internet ekplorer zato sto nam ga silom namecu.

luki

pre 9 godina

posto na kompu koristim firefox, prirodno je da ga koristim na fonu i tabletu. podrzava flash i ima sinhronizaciju. inace, imam sve vodece instalirane radi testiranja rednerovanja web stranica.

Lana

pre 9 godina

Ovo nisu pretraživači, pretraživač je www.google.com ili www.bing.com, ovo su browseri, ne znam koji se termin kod nas koristi, mislim pregledač. Prvi browser koji sam počela da koristim posle podrazumevanog IE bila je Opera, tada je postojalo rivalstvo između Opere i Firefox-a, kod nas je FF čini mi se bio dosta popularniji, ali meni je Opera bila bolja i nikada ga nisam koristila. Isto sam mislila i kada se pojavio Chrome, međutim, on me je u međuvremenu ubedio da je bolji, stabilniji i praktičniji pa sam dobru, staru Operu poslala u penziju, a njega i dalje koristim na laptopu. Što se tiče Androida, prvo sam probala Chrome, ali mi se on iz nekog razloga nije svideo, ne mogu ni da se setim zašto, pre dve godine beše, uglavnom baš nisam bila zadovoljna android verzijom. Sada koristim Dolphin koji je fantastičan, kao sat radi, ali je sa njim problem što je upotrebljiv jedino na brzom protoku, recimo kad se kod kuće prikačim na Wi Fi ili dok ne potrošim brz net iz paketa, inače na sporijem protoku neće da učita pa nema šanse. Za sporiji net je i dalje zakon onaj podrazumevani browser što se dobija sa Androidom.

Dacha

pre 9 godina

Probao sam skoro sve, bar one najpopularnije, i izabrao Next. Nije bez mana, ali je najbolji po mom mišljenju. I dalje testiram nove, i nove verzije nekih starih, ali za sada Next ostaje.

Gorance

pre 9 godina

Ma svi su ti pretraživači ok, ali jedino Chrome nudi native sinhronizaciju otvorenih tabova i bookmark-a sa dektop Chrome. To je jedini zalog zbog kojeg je Chrome nezamjenjiv...

ni klot, ni frket

pre 9 godina

Mada mislim da je bolje koristiti engleske nazive (onako kako se pišu) radi lakšeg sporazumevanja i lakše pretrage, da ne nagađa neko na šta se misli kada neko upotrebi neki preveden izraz... iz istog razloga mi je OS X namešten na Engleski iako ga je Apple preveo i u podešavanjima sistema mogu da odaberem da mi umesto "File, Edit, View..." piše "Datoteka, Uredi, Prikaz..." i slično.
(Maks, 27. septembar 2014 10:51)

Naravno! Francuzi, kojima apsolutno sve mora biti na francuskom (a za njima i Talijani, koji pokusavaju da ih imitiraju) sami sebi pucaju u noge. (A Ameri ih, toboznjom "lokalizacijom", podlo podrzavaju u tehnoloskom zaostajanju, koje je neminovna posledica takve politike). Francuski Internet je dugo bio totalno neinteresantan i besadrzajan, jer je vise od pola sadrzaja bilo posveceno francuskom jeziku, kao takvom, i njegovoj upotrebi u informatici i na Internetu. Druze, potrudi se da stvoris nov operativni sistem, nov browser, program, uredjaj... pa kad to uradis, onda im nadevaj imena! Umesto da stvaralacku energiju trosis na krstavanje jarica (i time samog sebe iskljucujes iz ostatka Sveta i otezavas razumevanja onog sto se u Svetu radi, plus sto sebe osudjujes na zaostajanje u verzijama software-a, usled "lokalizacije", na kompromitovanu kompatibilnost, na vecu verovatnocu bugova...). Neguj svoj jezik u sadrzaju, ostavi na miru ambalazu!

Komšija

pre 9 godina

Koristim chromu I samsungov browser sa S5. Chroma radi uobicajeno dosta brzo I sto je nsjvaznije imam potpunu sinhronizaciju sa desktopom.
Prijatno iznenadjenje je browser sa S5 ( imam rootovan Note2) koji radi lakse I brze nego chroma, lepa grafika I vrlo bogato ali jednostavno podesavanje. Ucitava stranice unapred na wi fi , početni ekran sa brzim pristupom , ad free, regulacija velicine fonta I jos mnoga druga. Kad se otvori meni u S5 browseru na dnu imate opciju napusti internet kad se ona upotrebi aplikacija se totslno gasi tako da ne ostaje u ram memoriji.Trenutno sam otvorio I na chromi I ovom browseru istu stranicu, na chromi je zauzeto 32.79mb rama a na S5 27.80mb, inace aplikacija b92 trenutno je na 49mb rama. Dolphin browser sam isto koristio ali ima mnogo ekstenzija koji ga usporavaju I trose mnogo ram memorije tako da sam ga obrisao.

Stanko

pre 9 godina

Ti, a i svi ovi sto te potapsase po ramenu sa plusevima ocigledno nemate pojma da je Presto engine, jedan od najzaostalijih "shell-ova" ..
(Ske, 27. septembar 2014 21:19)

A ti očigledno pojma nemaš da Opera Mobile koristi Blink engine, a ne Presto. Opera Mini koristi Presto, i radi odlično ono za šta je namenjena, da štedi megabajte.
A ti i ostali "stručnjaci" slobodno koristite Gecko zbog provere renderovanja stranica, i osećajte se superiorno, ako ništa drugo, a ono bar ovde.

MilosMLD

pre 9 godina

svima bih preporucio da od "pregledaca" z android probaju maxton i dolphin, i dolphin ima i mini varijanultu kao opera. a od pretrazivaca preferiram google i duckduckgo... mada realno je google-ov algoritam daleko najbolji

vampir

pre 9 godina

Meni je lično najbrži AOSP browser (dolazi sa cyanogenmod ili bilo kojim AOSP romom i na nexus uređajima je zamenjen za chrome) , ali ima dosta manje funkcija u odnosu na druge.

mc

pre 9 godina

Pa bas i ne moze mobilni internet da bude brzi od kablovskog. Razlog? Teorijski 42mbit. U praksi 5-6... Tesko se desi da ste samo vi nakaceni na jednu celiju ili cvor... A van grada i nema tolika brzina

Ske

pre 9 godina

@Stanko

Ja koristim smartfone od neke 2004. a mobilne telefone jos i od ranije.
Blink Engine je napravljen 2013 kao fork jednog dela Webkit-a ako sam dobro razumeo i uopste nisam ni znao za njega do sada.

U ostalom, ja u svom komentaru nisam ni spomenuo Operu Mobile, ali JESAM rekao da su svi ostali derivati 4 nabrojana (Presto, Trident, Gecko, Webkit) i da nisu preterano vredni paznje.

Ovo za osecaj superiornosti i "strucnosti" samo pokazuje koliko ti u stvari goris za nekim dokazivanjem, bilo gde, i bilo kome. Ja sam taj period svog zivota odavno proziveo.

Ske

pre 9 godina

@ni klot ni frket

ja mozda nemam pojma, jer zastarelu tehnologiju ne koristim, ali kada me citiras i napadas, onda barem imaj dobar razlog za to.

Ukoliko nisi primetio, moj komentar je upucen liku koji tvrdi da je Opera najbolja na SVIM platformama, i da ono sto oni urade prvi, svi ostali prate.

E sad, ako si ti nasao da se brecas na mene samo radi mog komentara, onda ok :)

Slavisa

pre 9 godina

Testirao sam Now Browser. Stvarno radi brze od ostalih a instalacija je samo 170Kb.
UI izgleda nedovrsen, inace koristim Dolphin i Chrome.

saberslim

pre 9 godina

Ja koristim krom i operu. Operu mini ne volim jer neke strane ne ocitava lepo. Dolfin sam probao vise puta tokom godina ali mi se nikada nije svideo.

tuvaluu

pre 9 godina

Koristim Boat, Operu i Now browser. Dolphin je bio dobar do pred kraj prošle godine. Firefox najlošije performanse i mogućnosti.

Android Jelly Bean

pre 9 godina

Po meni,a i koliko vidim po drugim telefonima Opera Mini je najpopularnija i po meni najjednostaviji pregledac. Nista ti vise ne treba za mobilni internet. Ja je cak koristim i na kompu i radi perfektno.

miLosh

pre 9 godina

Ukratko Puffin je trenutno najbrzi od svih, postoje razni benchmarkovi koji to pokazuju, a nije ni tezak mnogo (30ak mb).. Po meni, najbolji :)

neutralni felsh

pre 9 godina

Ja koristim Baidu browser.
Žao mi je što nije na listi, zanimaju me komentari drugih ljudi.
(Bambi Gutović, 27. septembar 2014 10:51)
7 - 26

takodje, koristim bas taj "browser", u sadejstvu sa jos nekoliko - jer nikad ne treba koristiti samo jedan. za surf preko sim kartice koristim evergrin: opera mini (brza, stedljiva i nenametljiva, odlicna za prikaz tekstova), a za wifi surf koristim operu classic i baidu browser. ne znam zasto su ti nasa it braca nadavala ovoliko minusa, baidu je sasvim pristojan, sa vrlo intuitivnim komandama, i ni po cemu ne za ovim "hit" nabrojanim pregledacima. probao sam ih mnogo, ali sam se vec neko vreme ulenjio pa sam se zaustavio kod ova tri. mozda ima i boljih ali me traganje za savrsenstvom vise ne zanima.

asdw

pre 9 godina

Koristio sam sve od ponudjenih i jos neke sto nisu navedeni. Dolphin je bio savrsen za moju motorolu iz 2012 na 2.3, ali sad kad imam Nexus 4, Chrome radi sav posao i nezamenjiv mi je.

Dacha

pre 9 godina

Ja koristim Chrome zbog bookmark sinhronizacije jer mi je to nametnuto. Klasicni android web browser vise nema tu opciju na Kit Kat-u.
Pored Chroma, koristim Dolphin zbog fles sadrzaja.
Next browser je takodje dobar.
Mislim da je malo neprofesionalno da autor daje svoje subjektivno misljenje kako je to uradio u jednom delu teksta.

raramuri

pre 9 godina

Ja sam probao dosta browsera, medju njima i one manje poznate, i za sada mi je najbolji Next. Vrlo mi je bitno da mogu da ucitam vise od 10 tabova, sto npr. UC ne da (izbaci upozorenje), bar ne na mom telefonu (Samsung S3 Mini). Da to nije do telefona, mozda gresim? Nije najjaci, ali ne bi trebalo da je krs.
Firefox i dalje imam instaliran, jer ima podrsku za raznorazne ekstenzije, od kojih mi je ona za gestures najkorisnija.

CM Browser mi je ok, nista spec, kao i obicna Opera.

Vrlo mi je bitno i da mogu da swipe-ujem tabove (cak bih rekao da mi je to prioritet br.1), sto na dosta browsera ne moze da se radi. To imaju Chrome (na njemu je to lepo reseno, ali je brate spor u odnosu na konkurenciju), Firefox i Next, dok UC ima ali moras da koristis pritom 2 prsta, sto mi ne odgovara. Mozda ima i Maxton, ne mogu sad da se setim. Koji jos browseri imaju ovu opciju? Ja svako malo sa Google Play-a skinem par browsera da isprobam, tako da me zanima ako ima jos nekih kandidata.

Operu mini koristim jos od Nokie - ona mi sada sluzi kad treba da brzo proverim FB npr. ili kad stojim tanko sa megabajtima.

Mustafa

pre 9 godina

Probajte Baidu browser sve sam pretraživače probao ali ovaj me pozitivno iznenadio, vredi skinuti ga. U kombinaciji sa ES file explorer u mogućnosti ste i da skidate video klipove čista 5 kao ocena i ne zauzima puno prostora što je po mom mišljenju bitno, PROBAJTE SLOBODNO...

nastavite sa ovakvim temama

pre 9 godina

Ja sam probao bukvalno sve što postoji i najbolji mi je UC Browser. Naravno uvek mi je na telefonu i Opera Mini ali to je druga stvar. Za one koji vole milion podešavanja probajte i Habit browser. Ako vam trebaju dodaci kao na kompjuteru tipa Ghostery, Adblock itd. onda Firefox jedini to zadovoljava. Imam neku odbojnost prema Chromu na mobilnom jer me nervira što ga toliko guraju, a i preveliki je i u zadnje vreme ne radi toliko glatko. Ako često otvarate linkove iz drugih aplikacija i nervira vas što morate stalno da idete na browser i nazad onda probajte Flynx. Kad kliknete na link izađe bubble koji se učitava u pozadini i možete da pročitate na plutajućem prozoru bez da izlazite iz aplikacije. Sve u svemu najkompletniji i najbolji mi je UC Browser. Lepo izgleda, glatko radi, ima gestures, najbolji ugrađeni plejer za video (uključujući i flash) i dodatne opcije tipa adblock, speed mode, private itd koje se pale na jedan klik. Jedini minus brdo ovlašćenja i poprilična veličina. Mini verzija je nešto slabija ali iznenađujuće dobra s obzirom na veličinu. Zanimljivo da kod browsera imate mnogo veći i bolji izbor na mobilnom nego na kompjuteru.

Ske

pre 9 godina

@ni klot ni frket

Sve to sto ti pricas ima smisla, ali samo kada stavis sve u pravi kontekst a ne tako kao ti, da citiras samo jedan deo i od toga pravis zakljucak.

Poenta price je da je autor clanka koristio prevod, stiteci srpski jezik ili sta znam, samo problem je, sto taj prevod nije dobar.

"Browser" nije "pretrazivac" jer da jeste, zvao bi se "Searcher"
"Browse" na izvornom jeziku znaci, pregledati ili listati. Nikako "pretrazivati"

uredni neplatisa

pre 9 godina

treba mi browser koji moze da podrzi plug in za IE (koji naravno nema Android verziju) - konkretno RDS Web servis?

i desktop verzija radi samo sa IE - probao Mozzila, Chrome za Android nista ne ide...

ni klot, ni frket

pre 9 godina

Ti, a i svi ovi sto te potapsase po ramenu sa plusevima ocigledno nemate pojma da je Presto engine, jedan od najzaostalijih "shell-ova" na kojima se danas prave browseri.
(Ske, 27. septembar 2014 21:19)

Ocigledno ni ti nemas pojma o necem vrlo bitnom. Najnovija Opera je, na zalost, napustila Presto i presla na WebKit. Kazem "na zalost", ne zbog samog Presta, jer, to, zaista, vise nije najbrza engine (prvo je pretekao Safari, a potom i Chrome, ocigledno), nego zato sto je, izgleda, zbog tog prelaska, napustila mnostvo funkcija i karakteristika koje je imala, zapravo - sve ono po cemu je bila jedinstvena i zbog cega je bila ono sto je bila. Ukratko - postala je losiji klon Chrome-a. A kome se svidja tako nesto - uzece Chrome, sta ce mu Opera!? Ko govori o Operi, trebalo bi da prezicira o kojoj Operi govori i kada, o kojoj verziji - dok je bila Opera, nakon sto je kapitulirala pred Firefoxom i uvela ekstenzije (gazeci vlastitu filozofiju i logiku svog dotadasnjeg razvoja), ili o... ovome sada.

ni klot, ni frket

pre 9 godina

Po meni,a i koliko vidim po drugim telefonima Opera Mini je najpopularnija i po meni najjednostaviji pregledac. Nista ti vise ne treba za mobilni internet. Ja je cak koristim i na kompu i radi perfektno.
(Android Jelly Bean, 27. septembar 2014 17:15)

Operu mini koristis na kompu??? I radi ti perfektno!? Opera mini nema skoro nikakve veze s Operom za desktop. Da... logo je isti.

Radoznali Perica®™

pre 9 godina

Na kompu duže koristim Maxthon tako da mi je on glavni na mobu, najviše mi odgovara i sve mi je sinhronizovano. Koristio sam i chrom, sistemski, operu (mini), dolphin (na tabletu mi je po default) na kratko i još verovatno dvadesetak manje poznatih. Slobodno mogu reći za net surfovanje da su razlike minimalne i svaki mi je podjednako dobro izvršavao zadatak i da moram koristio bi bilo koji. Sad nijanse tipa add-on, profili, teme... to je subjektivno i time privoleće vas neki pa ćete taj i koristiti.

milan.m

pre 9 godina

Testirao sam ih bar 20 i next mi je za sada najbolji. Brz je i ima najbolji nocni mod, a to mi je vrlo bitno jer mi u mraku ne bljesti ekran.

Demius

pre 9 godina

Opera jednostavno nema pravu konkurenciju za klasičan surf Netom.I to iz samo jednog prostog razloga , a koji se zove "text reflow".To je ono kada zumiraš tekst do određene veličine, (tj. veličinu fonta slova) i ekran se automatski prilagodi na tu veličinu.Ovo je neophodno za sve telefone sa displejom manjim od 5 inča, a za normalno čitanje bez naprezanja očiju...

Petar

pre 2 godine

Jesi li ikada cuo za Opera GX? To je prvi browser za G A M E R E. Opera GX sadrzi alatku koja se zove GX control koja ti omogucava da radis #controlling na tvom CPU, RAM i mreznom koriscenju. Vec znate da Chrome jede RAM, zato uglavno koristim Firefox, ali kao sto vidite, stavka koja me je odmah podstakla da predjem na Opera GX je Force Dark Mode na stranicama. Kada sam video koliko su google docs svetli u Firefoxu, znao sam da se necu vracati na njega. Licno, ja koristim soundcloud za slusanje muzike, pa nisam mogao da koristim ugradjeni plejer za muziku koji se povezuje za Spotify, Apple Music i Youtube Music. Ali kada otvorim Soundcloud i krenem slusati nesto u Opera GX, jednostavno zvuci bolje. Sidebar je isto veoma koristan za kacenje aplikacija kao sto su twitch i twitter. Mnogo je lakse da vidim notifikacije sa mojih tvitova i strima. I kako zapravno znate da je ovo browser za G A M E R E, je ugradjeno RGB osvetljenje koje je potpuno prilagodljivo. Jako mi se svidja Opera GX, oseca se vise kao potpuno nova aplikacija nego samo web browser, cak ima i svoju background M U Z I K U, koja je iskljucena po default-u zato sto
G A M I N G. Ako razmisljate o preuzimanju Opera GX, posaljite mi poruku, ja uvek gledam za nove korisnike.