Utorak, 23.09.2014.

12:35

Koliko zaista košta svaki deo iPhonea 6?

Izvor: B92

Koliko zaista košta svaki deo iPhonea 6? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Andjeo sa neba

pre 9 godina

Da, da, androidom haraju virusi, zato meni istice drugi ugovor (4 godina) sa androidom sa kojim sam prosao i sito i reseto a od virusa ni "v". Ako nemate nekakvo bolje snobovsko objasnjenje, bar nemojte lupetati gluposti.
(Mirkosoft, 24. septembar 2014 00:43)
Sinak ti nisi ni svestan da imas viruse!! Da si malo upoznat sa telefonima na ugovor znao bi da su programirani da koče i ubijaju posle isteka ugovora. Koliko sekundi ti otvara aplikaciju. Da mi otvara toliko dugo sa Samsungom bi pokrio kucu jer je crep!!!!

L

pre 9 godina

Apple prodaje marketing, stara priča.. Nijedan smartphone ne vredi tih para za koje se prodaje, uključujući sve troškove marketinga, logistike itd.. Iphone je posebna priča, jer su ubedili kupce da dobijaju "nešto više" kupovinom njihovih proizvoda za 700+ dolara. Naravno da je precenjen

Zeko Peko

pre 9 godina

1450€ lol. pa chip od 128 Gb ih kosta par evra vise. Taj ko tu verziju kupi i da tolke pare je nista drugo no konj. Za te pare cu kupiti note 4 i S5 i m8 i jos ce mi ostati da svakom turim jos po 64 Gb micro sd karticu.

Zoki

pre 9 godina

Naravno da su u pitanju troškovi prilikom proizvodnje, i to je samo procena. Probajete da kupite bilo koji od tih delova pa uporedite koliko će da vas košta. Ovo su cene delova kada naručite 6-8 miliona komada. Ono što je po meni značajnije u celoj priči je da je cena u proizvodnji porasla 15% u odnosu na 5S. Nisam primetio da je cena telefona u maloprodaji 15% veća u odnosu na prethodni model.

Konačno, šta mislite koliko košta (tehnički) dizajn ovog proizvoda i razvoj softvera?

Mirkosoft

pre 9 godina

Da, da, androidom haraju virusi, zato meni istice drugi ugovor (4 godina) sa androidom sa kojim sam prosao i sito i reseto a od virusa ni "v". Ako nemate nekakvo bolje snobovsko objasnjenje, bar nemojte lupetati gluposti.

Iscelitelj

pre 9 godina

To treba pitati kompanije iz Juzne Koreje i Japana koje im vec godinama prodaju svu ekektroniku, a sklapaju je kineski ratari i stocari. A za cenu cuvenog iKrs-lima treba pitati neki veci kineski depo gde se skladisti limeni otpad. Jedino je crvljiva jabuka njihov premium izum...

дурантула окц

pre 9 godina

to je cena kad bi neko od nas kupovao po jedan deo, ali oni kupuju milione delova i dobijaju ogroman popust. Znači da svi delovi vrede sigurno manje od 200+ ostali troškovi= telefon vredi možda oko 300 $

Ske

pre 9 godina

Apple zaradjuje od App Store i muzike koju prodaje. Kako ne razumete neke jednostavne stvari?
Telefoni su samo sporadicna zarada koja im se i ne isplati previse jer svako ko kupi iPhone 6 za $1000 potencijalno prestaje da bude kupac novog telefona u naredne 3-4 godine. uz to, imace i najnoviji OS posle 3-4 godine.

Android proizvodjaci, ne zaradjuju ama bas nista od Play Store-a, a muziku ne prodaju i zato gledaju kako da vam uvale sto vise hardvera. Naravno bez podrske za softver, kako bi je l', kupovali jos hardvera.
Pa vi sad vidite, da li vam je bolje da jednom platite $1000 nego 3-4 puta po $500-600

Li Osvald

pre 9 godina

To sto kompanija vredi na Vol stritu je virtualni pijam. Za tren oka akcije migu da se obezvrede...Kompanija koja ima samo jedan proizvod u sustini ne vredi NISTA!

lobotomija

pre 9 godina

(mitko, 23. septembar 2014 19:18)

Razvija procesor, optiku kamere, dizajn uredjaja, proizvodjacima salju specifikacije po kojima im urade delove, razvili su i retina ekran, placa marketing, radnike, patente za koriscenje tehnologija i naravno, mora kompanija nesto da zaradi, jok radice za dzabe i davati telefone po proizvodjackoj ceni kao sto Srbin radi i mesecima ne prima platu, yeah right...

alex

pre 9 godina

at pekerwood
jeste.ali da je pikaso naslikao 10ak miliona slika vredele bi malo vise od materijala.eto pikasove reprodukcije mozes da kupis za dz para.ocu da kazem da to poredjenje i nije bas neko,osim u domenu potraznje.

Maks

pre 9 godina

@ (Neke stvari treba rasvijetliti, 23. septembar 2014 16:10)

Ako misliš da je to "maloprodajna cena" komponenti i da je fabrička cena niža, kaži nam gde to u maloprodaji ima da se za samo $3.50 (oko 322 dinara) kupi nova originalna baterija za bilo koji smartphone (sajt koji je naveden kao izvor u ovom članku navodi da baterija košta tri i po dolara)...

To možda fabriku samo proizvonja iPhonea košta 227 dolara, ali gde su troškovi oko davanja garanicije (rezervni delovi, plate za servisere, drugi troškovi oko držanja servisa... itd), pa potencijalni gubitci ako se neki uređaj proizvede sa greškom ili ošteti prilikom transporta i bude vraćen proizvođaču, pa troškovi oko razvoja i održavanja softwarea (čak i kada bi ljudi koji razvijaju softwarea i dizajneri radili volonterski, da bi se milionima korisnika pustio update istovremeno, potrebno je da serveri imaju izuzetno brzu Internet konekciju, a to košta), pa troškovi oko održavanja iCloud servera (obzirom da Apple daje iCloud servise svojim korisnicima bez reklama, te troškove Apple mora da pokrije... da kupuje servere, da plaća struju za te servere, da plaća ljude koji održavaju te servere, pa internet konekcija za te servere... itd)... itd.

Pogledaj za Note 3 na koliko je "Bill of materials" procenjen kada je izašao: http://www.phonearena.com/news/Galaxy-Note-3-teardown-reveals-232-bill-of-materials-new-Wacom-digitizer_id47933

Piše da je BOM bio $232, a da je cena telefona u prodaji bila iznad $600.

mitko

pre 9 godina

Ste zapeli sa troskovima razvoja. Oni su ukljuceni u cenu kostanja komponenti. Apple nista ne razvija, vec narucuje komponente od proizvodjaca.

Slavoljub

pre 9 godina

Ispravka: iPhone 6 128 GB košta $485.00 uz dvogodišnji ugovor dok je cena istog bez ugovora $1080.00. Ranije pomenuta cena bez ugovora se odnosi na model manjeg kapaciteta! ;)

Surovi

pre 9 godina

Cena uredjaja od 227 dolara je cena koja je izracunata po mp cenama komponenata na komad.Na veliko,te komponente kostaju znacajno manje.To znacajno,znaci da prava cena izrade ajfona nije vise od 150 dolara ili nize.
Sto se tice softvera ,on se ne pravi od nule ,vec se unaredjuje,tako da su tu troskovi znacajno manji,jer se radi na platformi koja vec postoji odredjeni broj godina i pri tome se nista radikalno ne menja.
Apple ima neku cudnu politiku da komponente naplacuje i do 200 posto vise kada su racunari u pitanju,tako da hard od 1 tb,koji u maloprodaji kosta 60-70 dolara ,oni naplacuju po 200-250 dolara i sl.,sto je bezobrazno i preskupo.
Moj izbor je android iz vise razloga.Cena tu nema neki veliki znacaj,posto su premijum androidi cesto i skuplji.Ono sto je bitno je sloboda da menjam romove,da isprobavam sve one divote koje prave razni developeri po svetu,mogucnost da maksimalno personalizujem uredjaj i podesim po mojim potrebama.To je na Ajfonu nemoguce,cak i posle jailbreak-a.
Ne smatram da je I6 los telefon,ali nije moj izbor,posto ne zadovoljava moje potrebe.

Kamenko

pre 9 godina

laz
ovde u Americi osnovna verzija kosta 700$ ako sedis u redu kao ovca 3 dana cekas da ga uzmes. A dve godine ugovara je nesto jeftinije ali to je dostupno za sad samo ovde. Velika Glupost!

Marko

pre 9 godina

@Alex
Veci deo troskova za razvoj i patente ulazi u ovu cenu od 227 dolara zato sto je Apple kupio vec gotove komponente od drugih firmi. Troskovi za razvoj A8 procesora su njihovi.
Ali ne treba zaboraviti da razvoj i testiranje automobila (ukljucujuci platformu) kosta oko milijardu dolara, a za telefon su troskovi daleko manji i testiranje je daleko krace.
Trebalo bi racunati i razvoj softvera, ali kad se sve izracuna opet je u pitanju deranje ovaca. Dokaz ogromnoj profitnoj stopi je vrednost kompanije, vredi kao omanja drzava. Ali nikog ne prisiljavaju na kupovinu, pa ako ima ovaca neka prodaju za sto vece pare.

Činjenice i propaganda

pre 9 godina

Meni je sa Apple-om veći problem raznovrsnost ponude. Kada kupujem tehničku robu prvo napravim spisak šta hoću i šta neću i onda tražim ko to nudi. U svetu androida ću lako da nađem idealan model za sebe dok sa jabukom ostane spisak funkcionalnosti koji neću koristiti. Ja taj utisak o naduvanoj ceni imam kod stonih računara. Zbog specifičnih potreba sledeći će me koštati kao polovna kola i stvarno ću se osećati kao da su me odrali.

mile

pre 9 godina

Najači su ovi što pišu da što ako ti uz ugovornu obavezu košta 199 dolara, to je zato što operater plaća veći deo cene. Nije tačno, to je jedna velika zabluda... Plaćaju korisnici koji sa tim ugovorom za dve godine ne samo da isplate telefon, nego i više od toga... A cena iphona je dobar razlog zbog koga je bolje uzeti nexus5, one plus one i staviti sto pedeset dolara u džep.

Kolovođa

pre 9 godina

Na "amazonu" iPhone 6 16GB košta 860€ bez poštarine. iPhone 6 plus košta 1420€. Cene od 100-300€ su uz ugovor kod operatera tako da nisu realne niti se mogu koristiti kao osnova za računanje dobiti. Jedino se mogu koristiti u svrhu marketinga.
Ah ti novinari...

Alex

pre 9 godina

Bata je samo zaboravio troskove razvoja , ispitivanja, troskove za raznorazne patente drugim firmama da bi telefon uopšte mogao da radi itd. Koliko košta hardware - to je samo jedan deo jednačine zvane cena telefona na trzistu.

baustelle intellektuelle

pre 9 godina

@pekervud: poredjene Pikasa i iPhonea je neprimereno jer Pikaso nije pravio 150.000.000 slika godisnje niti ih je pravio imajuci profit i ROI na umu, niti je imao shareholder-e da mu disu za vrat. Slazem se da svaka roba ima kupca, ali kad je u pitanju formiranje cena u mass-produkciji, tu se hoda veoma tankom linijom koju Apple debelo gazi. Nisam ljubitelj Apple-a ali im treba skinuti kapu jer su ono sto je Marx opisao u svojoj analizi "robe kao fetisha" podigli na jedan sasvim novi nivo.

Ivan

pre 9 godina

@(mare, 23. septembar 2014 15:02)
Pogledao sam video zapise na Youtube-u rastavljanja M8, S5 i Iphone 6. Zaista, Apple je ovde bolje uradio uređaj, ali je sve to verovatno povećalo troškove izrade (veliki broj dodatnih alata za sklapanje uređaja, znatno više vremena za sklapanje, cena šrafova i preciznost izrađenog zadnjeg dela tj. šasije). Stvarno je tu posvećena pažnja. Verovatno je zbog načina i kvaliteta izrade ušteda urađena na račun broja poluprovodničkih komponenti (manje RAM-a, ...).
M8 i S5 su urađeni sa mnogo više komponenti, ali im je zato i PCB znatno veći i razuđeniji, pa je bilo nemoguće izbeći sastavljanje lepljenjem, jer nije bilo mesta šrafovima.
konačna izrada ide u korist Apple-a, što se mene tiče.
Ostalo je po ciframa verovatno na strani S5 i M8. I svakako M8 mi se estetski najviše dopada.
Moja prva pohvala Apple Iphone-u :-).

nicky

pre 9 godina

@Brabus
Koliko košta "safino" dugme?Pretpostavljam da si mislio na "saphire",pa ovako ja posedujem par satova koji imaju taj materijal na sebi i to ništa spektakularno i fantastično nije.Materijal koji ima istu hemijsku strukturu kao safir iz prirode se mehanički pravi,bezbojan je za razliku od većine safira iz prirode i koristi se za razne stvari zbog svoje tvrdoće i otpornosti.Cena tako malog i tankog komada je zanemarljiva u odnosu na cenu uređaja a stavljati tako nešto na deo istog koji nije direktno izložen habanju je po meni potpuno nepotrebno (sem ako možeš prstom da izgrebeš staklo).Ono što je najavljivano a nije urađeno je celo staklo od toga,e to bi bio pun pogodak i tada bi vlasnici IPH6 mogli sa pravom da tvrde da im je uređaj nešto posebno.

nikola

pre 9 godina

lepo su ljudi napisali, svi delovi i sklapanje kosta 227 dolara, posto su 99 posto delova isti kao i na iphonu 4, ulaganje u dizajn i istrazivanja su zaista velika, pravougaonik sa zaobljenim ivicama, meni bi iskreno bilo sramota da ceo zivot radim na dizajnu necega sto izgleda isto vec 10 godina i cak sta vise sad su najruzniji ikada?? safirno staklo na dugmetu za otisak mozda kosta dolar ali i njega su uracunali, znaci ovako 227 dolara je ulaganje sa proizvodnjom i sklapanjem a 700 je prodaja, mislim na jeftiniji model posto je memorija 14 dolara a prodaju je za 100, jel i tu ima ulaganja u dizajn, ne znam mozda ima?, dok u evropi je 800 dolara za najjeftini model jer ipak razlike u kursu moraju da postoje ma koliko je to trziste pokusalo da ospori, pa dobro, transport i zarada su samo 200 % od pocetne cene racunajuci i porez, nije mnogo!! s obzirom da transport po jedinici proizvoda kosta verovatno 0.22 centi po telefonu, sad bar znamo zasto ipak androidi kostaju manje!!

Neke stvari treba rasvijetliti

pre 9 godina

Puno je jeftiniji, jer ovaj sajt računa maloprodajne cijene, a Apple dogovara komponente u milion svim brojevima. Znaci display i ekran nisu 41.5$ - za toliko para i vi možete kupiti isti display kod Kineza, već u veleprodaji košta možda 27-30$.
Vodeci se logikom veleprodaje, cijena izrade Iphone modela ne košta više od 200$! :) Software I inžinjeri ne kostaju mnogo, plate u Apple su manje od prosjeka u drugim firmama, a software isti koriste već godinama, sa malim izmjenama, tako da se davno otplatio.

xim

pre 9 godina

Inace dizajniranje hardvera, dizajn telefona, dizajrniranje operativnog sistema, rade klinci u osnovnim skolama, gde se najbolji rad bira, i nagradjuje sladoledom. Redovno azuriranje AppStore-a, uredjenost na hiljade radnji, usluge, garancije... Ma sve to rade hobiti. :)

trust no one

pre 9 godina

Prvo koliko stvarno kosta tel.bez pretplate,a drugo cena kopmonenti po komadu je mozda ova,ali ko se imalo razume u elektroniku zna da su cene na velike kolicine 10 i mnogo vise puta nize,prema tome ne tupite,deru oni zestoko.....

nebojsa

pre 9 godina

@pekervud
nemas ti pojma o marksizmu i da u cenu ulazi projektovanje sa testiranjem (inzinjering), marketing (osnovni deo apple uredjaja), marze, transport, zarada ... i ponuda i potraznja o kojoj je i marks govorio.

Vladimir

pre 9 godina

Још један Ајфон и још једна дебилозна калкулација. Хајде за бис раскомадајте човека, саберите цене појединачних органа, па да знамо колико човек заправо кошта.

Mile

pre 9 godina

Totalna glupost, moze da kosta do 100 dolara, ne vise. Jedini pravi razlog zasto telefon kosta mnogo vise od cene potrebne da se proizvede je radna snaga programeri dizajneri i sve ostalo. Ali opet je precenjen, da iPhone kosta 300e kupio bih ga a posto kosta 1000, nisam skrenuo, za 200e kupim android koji je jaci od iPhone-a.

sasa

pre 9 godina

Koliko kosta OS i ljudi koji svakodnevno rade na njemu, koliko kostaju dizajneri, ljudi koji su sve to osmislili, radna snaga koja sklapa te telefone, safino dugme (home button), prevoz..i zilion drugih troskova.. I naravno, kao i svaka firma, zarada.
(Brabus, 23. septembar 2014 15:28)

Tu si u pravu skroz, ima tu tona drugih troskova kod svakog proizvodjaca. Medjutim kada isti telefon koji je vec dizajniran i proizveden, a razlika je samo da li je 32 ili 64 giga memorije naplacuju 150-200 evra skuplje (zavisno od trzista) e to je onda kradja. Jer ih ubacivanje drugog memorijskog cipa kosta koliko mene da napravim kajganu ujutru.

niki

pre 9 godina

pa ovo kosta ovoliko sa svom zivom mogucom provizijom firmi koji im prodaju ove proizvode, ekrane, procesore, blutut, nfc, maticne, staklo, znaci za ovu gospodu sto misle da na ovo jos treba dodati neku proviziju za dizajnere i radnike, i ove sto sklapaju, sve je ovde uracunato, pa jel ti stvarno mislis da blutuut vredi 40 dolara da se napravi????????????????????? ili parce pola sa pola centimetra plastike za memoriju da vredi 14 dolara koju prodaju za 100?????

"razum" u diplomi

pre 9 godina

@brabus..u ogromnoj virtualnoj marketing entertainment otimačini novca.bolje je plaćen kliktavac na netu nego radnik na njivi koji neuporedivo bitniju funkciju u sistemu ima.

mare

pre 9 godina

iPhone iznutra izgleda bas lepo, sve nekako lepo slozeno, cisto..., dok sam se bas iznenadio kada sam gledao rastavljanje htc one m8, sve nekako neuredno, izlepljeno sa svih strana... Ne kazem da je m8 los telefon, daleko od toga, ali eto to sam zapazio.

smirite malo hormone deco

pre 9 godina

Pa dobro, ovo je cena samo komponenti prostim zbirom delova. Ali te komponente su samo deo ukupne cene. Objasnili su i prethodni komentari šta još ulazi u cenu pa da ne ponavljam. Veliki deo cene otpada i na marketing koji je vrlo skup. Ali mnogo puta je dokazano da je ulaganje u marketing najisplativije ulaganje. Zato se i Apple i Samsung telefoni prodaju u mnogo većem broju od HTC-a, LG-a, kineza itd. Nije lepo ali je tako. Dokgod ga prodaju u tolikom broju znači da pogađaju pravu cenu. Druga je stvar što smo mi najgora beda pa nemamo para da platimo i gledamo sve iz drugog ugla. Zato smo toliko i frustrirani na svakoj vesti. Kao da nam pokazuju lizalo a ne smemo da ga uzmemo. Opsesija ajfonom je naravno potpuna glupost, ali je glupost i pljuvanje. Šta imate i od jednog i od drugog? Ne razumem nijednu stranu.

Sale

pre 9 godina

Ne mozete napisati da je njegova cena $199 uz ugovornu obavezu, jer najveci deo njegove cene placa operater. Napisite cenu bez ugovora, to je njegova prava cena.

Ovo je isto kao da napisete da jednostavna Nokia kosta 1 dinar, a njenu cenu u stvari placa operater.

šonesi

pre 9 godina

Koliko košta da košta, ako ljudi misle da ne vredi neka ga ne kupuju, i ovi što ga žele i imaju iPhone nek prestanu da ubeđuju druge kako je to nešto najbolje na svetu kao da im je deda vlasnik brenda, svako valjda zna šta mu odgovara...

Aco

pre 9 godina

Cena proizvodnje jednog muzickog cd albuma je oko 5-6 dinara, ali ti ne placas sam cd vec ono sto je na njemu sto je oko 50 puta vise, ista prica je u proizvodnji u it industriji.

Brabus

pre 9 godina

Koliko kosta OS i ljudi koji svakodnevno rade na njemu, koliko kostaju dizajneri, ljudi koji su sve to osmislili, radna snaga koja sklapa te telefone, safino dugme (home button), prevoz..i zilion drugih troskova.. I naravno, kao i svaka firma, zarada.

pekervud

pre 9 godina

Potpuno irelevantno, osim ako niste okoreli i retrogradni marksisti. Kreativnost i potraznja uticu na cenu, a ne materijal. Pikaso je naslikao slike koje se danas placaju po 100 miliona za materijal koji bi danas kosta mnogo, mnogo, mnoooogo manje.
Ne postoje 'realne' cene. Postoji samo roba i kupac, sve ostalo je fluidno.

dzozey

pre 9 godina

Iako ne znam koliko svaki deo kosta, cenio sam da nije skuplji od 250$ i bio sam u pravu. Ali ima mnogo ljudi koji zele da doniraju novac kako bi Apple vredeo jos koju MILIJARDU! A koliko ti ljudi daju u dobrotvorne svrhe, kao sto je pomoc posle poplava, to je vec manje bitno.

Nenad

pre 9 godina

Gde se dodaje cena razvoja proizvoda, radne snage, dustrubicije, zakupa lokacija, marketinga kao i jos mnogi drugi troskovi. Kada se sve sabere, cak i Apple koji vazi za precenjen proizvod ima daleko manju marzu nego mnogi u Srbiji.

pekervud

pre 9 godina

Potpuno irelevantno, osim ako niste okoreli i retrogradni marksisti. Kreativnost i potraznja uticu na cenu, a ne materijal. Pikaso je naslikao slike koje se danas placaju po 100 miliona za materijal koji bi danas kosta mnogo, mnogo, mnoooogo manje.
Ne postoje 'realne' cene. Postoji samo roba i kupac, sve ostalo je fluidno.

Brabus

pre 9 godina

Koliko kosta OS i ljudi koji svakodnevno rade na njemu, koliko kostaju dizajneri, ljudi koji su sve to osmislili, radna snaga koja sklapa te telefone, safino dugme (home button), prevoz..i zilion drugih troskova.. I naravno, kao i svaka firma, zarada.

Nenad

pre 9 godina

Gde se dodaje cena razvoja proizvoda, radne snage, dustrubicije, zakupa lokacija, marketinga kao i jos mnogi drugi troskovi. Kada se sve sabere, cak i Apple koji vazi za precenjen proizvod ima daleko manju marzu nego mnogi u Srbiji.

Sale

pre 9 godina

Ne mozete napisati da je njegova cena $199 uz ugovornu obavezu, jer najveci deo njegove cene placa operater. Napisite cenu bez ugovora, to je njegova prava cena.

Ovo je isto kao da napisete da jednostavna Nokia kosta 1 dinar, a njenu cenu u stvari placa operater.

mare

pre 9 godina

iPhone iznutra izgleda bas lepo, sve nekako lepo slozeno, cisto..., dok sam se bas iznenadio kada sam gledao rastavljanje htc one m8, sve nekako neuredno, izlepljeno sa svih strana... Ne kazem da je m8 los telefon, daleko od toga, ali eto to sam zapazio.

Surovi

pre 9 godina

Cena uredjaja od 227 dolara je cena koja je izracunata po mp cenama komponenata na komad.Na veliko,te komponente kostaju znacajno manje.To znacajno,znaci da prava cena izrade ajfona nije vise od 150 dolara ili nize.
Sto se tice softvera ,on se ne pravi od nule ,vec se unaredjuje,tako da su tu troskovi znacajno manji,jer se radi na platformi koja vec postoji odredjeni broj godina i pri tome se nista radikalno ne menja.
Apple ima neku cudnu politiku da komponente naplacuje i do 200 posto vise kada su racunari u pitanju,tako da hard od 1 tb,koji u maloprodaji kosta 60-70 dolara ,oni naplacuju po 200-250 dolara i sl.,sto je bezobrazno i preskupo.
Moj izbor je android iz vise razloga.Cena tu nema neki veliki znacaj,posto su premijum androidi cesto i skuplji.Ono sto je bitno je sloboda da menjam romove,da isprobavam sve one divote koje prave razni developeri po svetu,mogucnost da maksimalno personalizujem uredjaj i podesim po mojim potrebama.To je na Ajfonu nemoguce,cak i posle jailbreak-a.
Ne smatram da je I6 los telefon,ali nije moj izbor,posto ne zadovoljava moje potrebe.

Vladimir

pre 9 godina

Још један Ајфон и још једна дебилозна калкулација. Хајде за бис раскомадајте човека, саберите цене појединачних органа, па да знамо колико човек заправо кошта.

dzozey

pre 9 godina

Iako ne znam koliko svaki deo kosta, cenio sam da nije skuplji od 250$ i bio sam u pravu. Ali ima mnogo ljudi koji zele da doniraju novac kako bi Apple vredeo jos koju MILIJARDU! A koliko ti ljudi daju u dobrotvorne svrhe, kao sto je pomoc posle poplava, to je vec manje bitno.

Alex

pre 9 godina

Bata je samo zaboravio troskove razvoja , ispitivanja, troskove za raznorazne patente drugim firmama da bi telefon uopšte mogao da radi itd. Koliko košta hardware - to je samo jedan deo jednačine zvane cena telefona na trzistu.

mitko

pre 9 godina

Ste zapeli sa troskovima razvoja. Oni su ukljuceni u cenu kostanja komponenti. Apple nista ne razvija, vec narucuje komponente od proizvodjaca.

šonesi

pre 9 godina

Koliko košta da košta, ako ljudi misle da ne vredi neka ga ne kupuju, i ovi što ga žele i imaju iPhone nek prestanu da ubeđuju druge kako je to nešto najbolje na svetu kao da im je deda vlasnik brenda, svako valjda zna šta mu odgovara...

smirite malo hormone deco

pre 9 godina

Pa dobro, ovo je cena samo komponenti prostim zbirom delova. Ali te komponente su samo deo ukupne cene. Objasnili su i prethodni komentari šta još ulazi u cenu pa da ne ponavljam. Veliki deo cene otpada i na marketing koji je vrlo skup. Ali mnogo puta je dokazano da je ulaganje u marketing najisplativije ulaganje. Zato se i Apple i Samsung telefoni prodaju u mnogo većem broju od HTC-a, LG-a, kineza itd. Nije lepo ali je tako. Dokgod ga prodaju u tolikom broju znači da pogađaju pravu cenu. Druga je stvar što smo mi najgora beda pa nemamo para da platimo i gledamo sve iz drugog ugla. Zato smo toliko i frustrirani na svakoj vesti. Kao da nam pokazuju lizalo a ne smemo da ga uzmemo. Opsesija ajfonom je naravno potpuna glupost, ali je glupost i pljuvanje. Šta imate i od jednog i od drugog? Ne razumem nijednu stranu.

sasa

pre 9 godina

Koliko kosta OS i ljudi koji svakodnevno rade na njemu, koliko kostaju dizajneri, ljudi koji su sve to osmislili, radna snaga koja sklapa te telefone, safino dugme (home button), prevoz..i zilion drugih troskova.. I naravno, kao i svaka firma, zarada.
(Brabus, 23. septembar 2014 15:28)

Tu si u pravu skroz, ima tu tona drugih troskova kod svakog proizvodjaca. Medjutim kada isti telefon koji je vec dizajniran i proizveden, a razlika je samo da li je 32 ili 64 giga memorije naplacuju 150-200 evra skuplje (zavisno od trzista) e to je onda kradja. Jer ih ubacivanje drugog memorijskog cipa kosta koliko mene da napravim kajganu ujutru.

Kolovođa

pre 9 godina

Na "amazonu" iPhone 6 16GB košta 860€ bez poštarine. iPhone 6 plus košta 1420€. Cene od 100-300€ su uz ugovor kod operatera tako da nisu realne niti se mogu koristiti kao osnova za računanje dobiti. Jedino se mogu koristiti u svrhu marketinga.
Ah ti novinari...

Aco

pre 9 godina

Cena proizvodnje jednog muzickog cd albuma je oko 5-6 dinara, ali ti ne placas sam cd vec ono sto je na njemu sto je oko 50 puta vise, ista prica je u proizvodnji u it industriji.

baustelle intellektuelle

pre 9 godina

@pekervud: poredjene Pikasa i iPhonea je neprimereno jer Pikaso nije pravio 150.000.000 slika godisnje niti ih je pravio imajuci profit i ROI na umu, niti je imao shareholder-e da mu disu za vrat. Slazem se da svaka roba ima kupca, ali kad je u pitanju formiranje cena u mass-produkciji, tu se hoda veoma tankom linijom koju Apple debelo gazi. Nisam ljubitelj Apple-a ali im treba skinuti kapu jer su ono sto je Marx opisao u svojoj analizi "robe kao fetisha" podigli na jedan sasvim novi nivo.

Li Osvald

pre 9 godina

To sto kompanija vredi na Vol stritu je virtualni pijam. Za tren oka akcije migu da se obezvrede...Kompanija koja ima samo jedan proizvod u sustini ne vredi NISTA!

niki

pre 9 godina

pa ovo kosta ovoliko sa svom zivom mogucom provizijom firmi koji im prodaju ove proizvode, ekrane, procesore, blutut, nfc, maticne, staklo, znaci za ovu gospodu sto misle da na ovo jos treba dodati neku proviziju za dizajnere i radnike, i ove sto sklapaju, sve je ovde uracunato, pa jel ti stvarno mislis da blutuut vredi 40 dolara da se napravi????????????????????? ili parce pola sa pola centimetra plastike za memoriju da vredi 14 dolara koju prodaju za 100?????

Marko

pre 9 godina

@Alex
Veci deo troskova za razvoj i patente ulazi u ovu cenu od 227 dolara zato sto je Apple kupio vec gotove komponente od drugih firmi. Troskovi za razvoj A8 procesora su njihovi.
Ali ne treba zaboraviti da razvoj i testiranje automobila (ukljucujuci platformu) kosta oko milijardu dolara, a za telefon su troskovi daleko manji i testiranje je daleko krace.
Trebalo bi racunati i razvoj softvera, ali kad se sve izracuna opet je u pitanju deranje ovaca. Dokaz ogromnoj profitnoj stopi je vrednost kompanije, vredi kao omanja drzava. Ali nikog ne prisiljavaju na kupovinu, pa ako ima ovaca neka prodaju za sto vece pare.

Slavoljub

pre 9 godina

Ispravka: iPhone 6 128 GB košta $485.00 uz dvogodišnji ugovor dok je cena istog bez ugovora $1080.00. Ranije pomenuta cena bez ugovora se odnosi na model manjeg kapaciteta! ;)

Maks

pre 9 godina

@ (Neke stvari treba rasvijetliti, 23. septembar 2014 16:10)

Ako misliš da je to "maloprodajna cena" komponenti i da je fabrička cena niža, kaži nam gde to u maloprodaji ima da se za samo $3.50 (oko 322 dinara) kupi nova originalna baterija za bilo koji smartphone (sajt koji je naveden kao izvor u ovom članku navodi da baterija košta tri i po dolara)...

To možda fabriku samo proizvonja iPhonea košta 227 dolara, ali gde su troškovi oko davanja garanicije (rezervni delovi, plate za servisere, drugi troškovi oko držanja servisa... itd), pa potencijalni gubitci ako se neki uređaj proizvede sa greškom ili ošteti prilikom transporta i bude vraćen proizvođaču, pa troškovi oko razvoja i održavanja softwarea (čak i kada bi ljudi koji razvijaju softwarea i dizajneri radili volonterski, da bi se milionima korisnika pustio update istovremeno, potrebno je da serveri imaju izuzetno brzu Internet konekciju, a to košta), pa troškovi oko održavanja iCloud servera (obzirom da Apple daje iCloud servise svojim korisnicima bez reklama, te troškove Apple mora da pokrije... da kupuje servere, da plaća struju za te servere, da plaća ljude koji održavaju te servere, pa internet konekcija za te servere... itd)... itd.

Pogledaj za Note 3 na koliko je "Bill of materials" procenjen kada je izašao: http://www.phonearena.com/news/Galaxy-Note-3-teardown-reveals-232-bill-of-materials-new-Wacom-digitizer_id47933

Piše da je BOM bio $232, a da je cena telefona u prodaji bila iznad $600.

Ske

pre 9 godina

Apple zaradjuje od App Store i muzike koju prodaje. Kako ne razumete neke jednostavne stvari?
Telefoni su samo sporadicna zarada koja im se i ne isplati previse jer svako ko kupi iPhone 6 za $1000 potencijalno prestaje da bude kupac novog telefona u naredne 3-4 godine. uz to, imace i najnoviji OS posle 3-4 godine.

Android proizvodjaci, ne zaradjuju ama bas nista od Play Store-a, a muziku ne prodaju i zato gledaju kako da vam uvale sto vise hardvera. Naravno bez podrske za softver, kako bi je l', kupovali jos hardvera.
Pa vi sad vidite, da li vam je bolje da jednom platite $1000 nego 3-4 puta po $500-600

"razum" u diplomi

pre 9 godina

@brabus..u ogromnoj virtualnoj marketing entertainment otimačini novca.bolje je plaćen kliktavac na netu nego radnik na njivi koji neuporedivo bitniju funkciju u sistemu ima.

Mile

pre 9 godina

Totalna glupost, moze da kosta do 100 dolara, ne vise. Jedini pravi razlog zasto telefon kosta mnogo vise od cene potrebne da se proizvede je radna snaga programeri dizajneri i sve ostalo. Ali opet je precenjen, da iPhone kosta 300e kupio bih ga a posto kosta 1000, nisam skrenuo, za 200e kupim android koji je jaci od iPhone-a.

trust no one

pre 9 godina

Prvo koliko stvarno kosta tel.bez pretplate,a drugo cena kopmonenti po komadu je mozda ova,ali ko se imalo razume u elektroniku zna da su cene na velike kolicine 10 i mnogo vise puta nize,prema tome ne tupite,deru oni zestoko.....

mile

pre 9 godina

Najači su ovi što pišu da što ako ti uz ugovornu obavezu košta 199 dolara, to je zato što operater plaća veći deo cene. Nije tačno, to je jedna velika zabluda... Plaćaju korisnici koji sa tim ugovorom za dve godine ne samo da isplate telefon, nego i više od toga... A cena iphona je dobar razlog zbog koga je bolje uzeti nexus5, one plus one i staviti sto pedeset dolara u džep.

xim

pre 9 godina

Inace dizajniranje hardvera, dizajn telefona, dizajrniranje operativnog sistema, rade klinci u osnovnim skolama, gde se najbolji rad bira, i nagradjuje sladoledom. Redovno azuriranje AppStore-a, uredjenost na hiljade radnji, usluge, garancije... Ma sve to rade hobiti. :)

nikola

pre 9 godina

lepo su ljudi napisali, svi delovi i sklapanje kosta 227 dolara, posto su 99 posto delova isti kao i na iphonu 4, ulaganje u dizajn i istrazivanja su zaista velika, pravougaonik sa zaobljenim ivicama, meni bi iskreno bilo sramota da ceo zivot radim na dizajnu necega sto izgleda isto vec 10 godina i cak sta vise sad su najruzniji ikada?? safirno staklo na dugmetu za otisak mozda kosta dolar ali i njega su uracunali, znaci ovako 227 dolara je ulaganje sa proizvodnjom i sklapanjem a 700 je prodaja, mislim na jeftiniji model posto je memorija 14 dolara a prodaju je za 100, jel i tu ima ulaganja u dizajn, ne znam mozda ima?, dok u evropi je 800 dolara za najjeftini model jer ipak razlike u kursu moraju da postoje ma koliko je to trziste pokusalo da ospori, pa dobro, transport i zarada su samo 200 % od pocetne cene racunajuci i porez, nije mnogo!! s obzirom da transport po jedinici proizvoda kosta verovatno 0.22 centi po telefonu, sad bar znamo zasto ipak androidi kostaju manje!!

Kamenko

pre 9 godina

laz
ovde u Americi osnovna verzija kosta 700$ ako sedis u redu kao ovca 3 dana cekas da ga uzmes. A dve godine ugovara je nesto jeftinije ali to je dostupno za sad samo ovde. Velika Glupost!

nicky

pre 9 godina

@Brabus
Koliko košta "safino" dugme?Pretpostavljam da si mislio na "saphire",pa ovako ja posedujem par satova koji imaju taj materijal na sebi i to ništa spektakularno i fantastično nije.Materijal koji ima istu hemijsku strukturu kao safir iz prirode se mehanički pravi,bezbojan je za razliku od većine safira iz prirode i koristi se za razne stvari zbog svoje tvrdoće i otpornosti.Cena tako malog i tankog komada je zanemarljiva u odnosu na cenu uređaja a stavljati tako nešto na deo istog koji nije direktno izložen habanju je po meni potpuno nepotrebno (sem ako možeš prstom da izgrebeš staklo).Ono što je najavljivano a nije urađeno je celo staklo od toga,e to bi bio pun pogodak i tada bi vlasnici IPH6 mogli sa pravom da tvrde da im je uređaj nešto posebno.

L

pre 9 godina

Apple prodaje marketing, stara priča.. Nijedan smartphone ne vredi tih para za koje se prodaje, uključujući sve troškove marketinga, logistike itd.. Iphone je posebna priča, jer su ubedili kupce da dobijaju "nešto više" kupovinom njihovih proizvoda za 700+ dolara. Naravno da je precenjen

Neke stvari treba rasvijetliti

pre 9 godina

Puno je jeftiniji, jer ovaj sajt računa maloprodajne cijene, a Apple dogovara komponente u milion svim brojevima. Znaci display i ekran nisu 41.5$ - za toliko para i vi možete kupiti isti display kod Kineza, već u veleprodaji košta možda 27-30$.
Vodeci se logikom veleprodaje, cijena izrade Iphone modela ne košta više od 200$! :) Software I inžinjeri ne kostaju mnogo, plate u Apple su manje od prosjeka u drugim firmama, a software isti koriste već godinama, sa malim izmjenama, tako da se davno otplatio.

Ivan

pre 9 godina

@(mare, 23. septembar 2014 15:02)
Pogledao sam video zapise na Youtube-u rastavljanja M8, S5 i Iphone 6. Zaista, Apple je ovde bolje uradio uređaj, ali je sve to verovatno povećalo troškove izrade (veliki broj dodatnih alata za sklapanje uređaja, znatno više vremena za sklapanje, cena šrafova i preciznost izrađenog zadnjeg dela tj. šasije). Stvarno je tu posvećena pažnja. Verovatno je zbog načina i kvaliteta izrade ušteda urađena na račun broja poluprovodničkih komponenti (manje RAM-a, ...).
M8 i S5 su urađeni sa mnogo više komponenti, ali im je zato i PCB znatno veći i razuđeniji, pa je bilo nemoguće izbeći sastavljanje lepljenjem, jer nije bilo mesta šrafovima.
konačna izrada ide u korist Apple-a, što se mene tiče.
Ostalo je po ciframa verovatno na strani S5 i M8. I svakako M8 mi se estetski najviše dopada.
Moja prva pohvala Apple Iphone-u :-).

Zeko Peko

pre 9 godina

1450€ lol. pa chip od 128 Gb ih kosta par evra vise. Taj ko tu verziju kupi i da tolke pare je nista drugo no konj. Za te pare cu kupiti note 4 i S5 i m8 i jos ce mi ostati da svakom turim jos po 64 Gb micro sd karticu.

lobotomija

pre 9 godina

(mitko, 23. septembar 2014 19:18)

Razvija procesor, optiku kamere, dizajn uredjaja, proizvodjacima salju specifikacije po kojima im urade delove, razvili su i retina ekran, placa marketing, radnike, patente za koriscenje tehnologija i naravno, mora kompanija nesto da zaradi, jok radice za dzabe i davati telefone po proizvodjackoj ceni kao sto Srbin radi i mesecima ne prima platu, yeah right...

Mirkosoft

pre 9 godina

Da, da, androidom haraju virusi, zato meni istice drugi ugovor (4 godina) sa androidom sa kojim sam prosao i sito i reseto a od virusa ni "v". Ako nemate nekakvo bolje snobovsko objasnjenje, bar nemojte lupetati gluposti.

Zoki

pre 9 godina

Naravno da su u pitanju troškovi prilikom proizvodnje, i to je samo procena. Probajete da kupite bilo koji od tih delova pa uporedite koliko će da vas košta. Ovo su cene delova kada naručite 6-8 miliona komada. Ono što je po meni značajnije u celoj priči je da je cena u proizvodnji porasla 15% u odnosu na 5S. Nisam primetio da je cena telefona u maloprodaji 15% veća u odnosu na prethodni model.

Konačno, šta mislite koliko košta (tehnički) dizajn ovog proizvoda i razvoj softvera?

Činjenice i propaganda

pre 9 godina

Meni je sa Apple-om veći problem raznovrsnost ponude. Kada kupujem tehničku robu prvo napravim spisak šta hoću i šta neću i onda tražim ko to nudi. U svetu androida ću lako da nađem idealan model za sebe dok sa jabukom ostane spisak funkcionalnosti koji neću koristiti. Ja taj utisak o naduvanoj ceni imam kod stonih računara. Zbog specifičnih potreba sledeći će me koštati kao polovna kola i stvarno ću se osećati kao da su me odrali.

Iscelitelj

pre 9 godina

To treba pitati kompanije iz Juzne Koreje i Japana koje im vec godinama prodaju svu ekektroniku, a sklapaju je kineski ratari i stocari. A za cenu cuvenog iKrs-lima treba pitati neki veci kineski depo gde se skladisti limeni otpad. Jedino je crvljiva jabuka njihov premium izum...

дурантула окц

pre 9 godina

to je cena kad bi neko od nas kupovao po jedan deo, ali oni kupuju milione delova i dobijaju ogroman popust. Znači da svi delovi vrede sigurno manje od 200+ ostali troškovi= telefon vredi možda oko 300 $

Andjeo sa neba

pre 9 godina

Da, da, androidom haraju virusi, zato meni istice drugi ugovor (4 godina) sa androidom sa kojim sam prosao i sito i reseto a od virusa ni "v". Ako nemate nekakvo bolje snobovsko objasnjenje, bar nemojte lupetati gluposti.
(Mirkosoft, 24. septembar 2014 00:43)
Sinak ti nisi ni svestan da imas viruse!! Da si malo upoznat sa telefonima na ugovor znao bi da su programirani da koče i ubijaju posle isteka ugovora. Koliko sekundi ti otvara aplikaciju. Da mi otvara toliko dugo sa Samsungom bi pokrio kucu jer je crep!!!!

alex

pre 9 godina

at pekerwood
jeste.ali da je pikaso naslikao 10ak miliona slika vredele bi malo vise od materijala.eto pikasove reprodukcije mozes da kupis za dz para.ocu da kazem da to poredjenje i nije bas neko,osim u domenu potraznje.

nebojsa

pre 9 godina

@pekervud
nemas ti pojma o marksizmu i da u cenu ulazi projektovanje sa testiranjem (inzinjering), marketing (osnovni deo apple uredjaja), marze, transport, zarada ... i ponuda i potraznja o kojoj je i marks govorio.

Ske

pre 9 godina

Apple zaradjuje od App Store i muzike koju prodaje. Kako ne razumete neke jednostavne stvari?
Telefoni su samo sporadicna zarada koja im se i ne isplati previse jer svako ko kupi iPhone 6 za $1000 potencijalno prestaje da bude kupac novog telefona u naredne 3-4 godine. uz to, imace i najnoviji OS posle 3-4 godine.

Android proizvodjaci, ne zaradjuju ama bas nista od Play Store-a, a muziku ne prodaju i zato gledaju kako da vam uvale sto vise hardvera. Naravno bez podrske za softver, kako bi je l', kupovali jos hardvera.
Pa vi sad vidite, da li vam je bolje da jednom platite $1000 nego 3-4 puta po $500-600

dzozey

pre 9 godina

Iako ne znam koliko svaki deo kosta, cenio sam da nije skuplji od 250$ i bio sam u pravu. Ali ima mnogo ljudi koji zele da doniraju novac kako bi Apple vredeo jos koju MILIJARDU! A koliko ti ljudi daju u dobrotvorne svrhe, kao sto je pomoc posle poplava, to je vec manje bitno.

mare

pre 9 godina

iPhone iznutra izgleda bas lepo, sve nekako lepo slozeno, cisto..., dok sam se bas iznenadio kada sam gledao rastavljanje htc one m8, sve nekako neuredno, izlepljeno sa svih strana... Ne kazem da je m8 los telefon, daleko od toga, ali eto to sam zapazio.

Brabus

pre 9 godina

Koliko kosta OS i ljudi koji svakodnevno rade na njemu, koliko kostaju dizajneri, ljudi koji su sve to osmislili, radna snaga koja sklapa te telefone, safino dugme (home button), prevoz..i zilion drugih troskova.. I naravno, kao i svaka firma, zarada.

pekervud

pre 9 godina

Potpuno irelevantno, osim ako niste okoreli i retrogradni marksisti. Kreativnost i potraznja uticu na cenu, a ne materijal. Pikaso je naslikao slike koje se danas placaju po 100 miliona za materijal koji bi danas kosta mnogo, mnogo, mnoooogo manje.
Ne postoje 'realne' cene. Postoji samo roba i kupac, sve ostalo je fluidno.

Mile

pre 9 godina

Totalna glupost, moze da kosta do 100 dolara, ne vise. Jedini pravi razlog zasto telefon kosta mnogo vise od cene potrebne da se proizvede je radna snaga programeri dizajneri i sve ostalo. Ali opet je precenjen, da iPhone kosta 300e kupio bih ga a posto kosta 1000, nisam skrenuo, za 200e kupim android koji je jaci od iPhone-a.

Surovi

pre 9 godina

Cena uredjaja od 227 dolara je cena koja je izracunata po mp cenama komponenata na komad.Na veliko,te komponente kostaju znacajno manje.To znacajno,znaci da prava cena izrade ajfona nije vise od 150 dolara ili nize.
Sto se tice softvera ,on se ne pravi od nule ,vec se unaredjuje,tako da su tu troskovi znacajno manji,jer se radi na platformi koja vec postoji odredjeni broj godina i pri tome se nista radikalno ne menja.
Apple ima neku cudnu politiku da komponente naplacuje i do 200 posto vise kada su racunari u pitanju,tako da hard od 1 tb,koji u maloprodaji kosta 60-70 dolara ,oni naplacuju po 200-250 dolara i sl.,sto je bezobrazno i preskupo.
Moj izbor je android iz vise razloga.Cena tu nema neki veliki znacaj,posto su premijum androidi cesto i skuplji.Ono sto je bitno je sloboda da menjam romove,da isprobavam sve one divote koje prave razni developeri po svetu,mogucnost da maksimalno personalizujem uredjaj i podesim po mojim potrebama.To je na Ajfonu nemoguce,cak i posle jailbreak-a.
Ne smatram da je I6 los telefon,ali nije moj izbor,posto ne zadovoljava moje potrebe.

mitko

pre 9 godina

Ste zapeli sa troskovima razvoja. Oni su ukljuceni u cenu kostanja komponenti. Apple nista ne razvija, vec narucuje komponente od proizvodjaca.

Andjeo sa neba

pre 9 godina

Da, da, androidom haraju virusi, zato meni istice drugi ugovor (4 godina) sa androidom sa kojim sam prosao i sito i reseto a od virusa ni "v". Ako nemate nekakvo bolje snobovsko objasnjenje, bar nemojte lupetati gluposti.
(Mirkosoft, 24. septembar 2014 00:43)
Sinak ti nisi ni svestan da imas viruse!! Da si malo upoznat sa telefonima na ugovor znao bi da su programirani da koče i ubijaju posle isteka ugovora. Koliko sekundi ti otvara aplikaciju. Da mi otvara toliko dugo sa Samsungom bi pokrio kucu jer je crep!!!!

Nenad

pre 9 godina

Gde se dodaje cena razvoja proizvoda, radne snage, dustrubicije, zakupa lokacija, marketinga kao i jos mnogi drugi troskovi. Kada se sve sabere, cak i Apple koji vazi za precenjen proizvod ima daleko manju marzu nego mnogi u Srbiji.

Alex

pre 9 godina

Bata je samo zaboravio troskove razvoja , ispitivanja, troskove za raznorazne patente drugim firmama da bi telefon uopšte mogao da radi itd. Koliko košta hardware - to je samo jedan deo jednačine zvane cena telefona na trzistu.

Neke stvari treba rasvijetliti

pre 9 godina

Puno je jeftiniji, jer ovaj sajt računa maloprodajne cijene, a Apple dogovara komponente u milion svim brojevima. Znaci display i ekran nisu 41.5$ - za toliko para i vi možete kupiti isti display kod Kineza, već u veleprodaji košta možda 27-30$.
Vodeci se logikom veleprodaje, cijena izrade Iphone modela ne košta više od 200$! :) Software I inžinjeri ne kostaju mnogo, plate u Apple su manje od prosjeka u drugim firmama, a software isti koriste već godinama, sa malim izmjenama, tako da se davno otplatio.

mile

pre 9 godina

Najači su ovi što pišu da što ako ti uz ugovornu obavezu košta 199 dolara, to je zato što operater plaća veći deo cene. Nije tačno, to je jedna velika zabluda... Plaćaju korisnici koji sa tim ugovorom za dve godine ne samo da isplate telefon, nego i više od toga... A cena iphona je dobar razlog zbog koga je bolje uzeti nexus5, one plus one i staviti sto pedeset dolara u džep.

lobotomija

pre 9 godina

(mitko, 23. septembar 2014 19:18)

Razvija procesor, optiku kamere, dizajn uredjaja, proizvodjacima salju specifikacije po kojima im urade delove, razvili su i retina ekran, placa marketing, radnike, patente za koriscenje tehnologija i naravno, mora kompanija nesto da zaradi, jok radice za dzabe i davati telefone po proizvodjackoj ceni kao sto Srbin radi i mesecima ne prima platu, yeah right...

Li Osvald

pre 9 godina

To sto kompanija vredi na Vol stritu je virtualni pijam. Za tren oka akcije migu da se obezvrede...Kompanija koja ima samo jedan proizvod u sustini ne vredi NISTA!

Sale

pre 9 godina

Ne mozete napisati da je njegova cena $199 uz ugovornu obavezu, jer najveci deo njegove cene placa operater. Napisite cenu bez ugovora, to je njegova prava cena.

Ovo je isto kao da napisete da jednostavna Nokia kosta 1 dinar, a njenu cenu u stvari placa operater.

Činjenice i propaganda

pre 9 godina

Meni je sa Apple-om veći problem raznovrsnost ponude. Kada kupujem tehničku robu prvo napravim spisak šta hoću i šta neću i onda tražim ko to nudi. U svetu androida ću lako da nađem idealan model za sebe dok sa jabukom ostane spisak funkcionalnosti koji neću koristiti. Ja taj utisak o naduvanoj ceni imam kod stonih računara. Zbog specifičnih potreba sledeći će me koštati kao polovna kola i stvarno ću se osećati kao da su me odrali.

Vladimir

pre 9 godina

Још један Ајфон и још једна дебилозна калкулација. Хајде за бис раскомадајте човека, саберите цене појединачних органа, па да знамо колико човек заправо кошта.

nikola

pre 9 godina

lepo su ljudi napisali, svi delovi i sklapanje kosta 227 dolara, posto su 99 posto delova isti kao i na iphonu 4, ulaganje u dizajn i istrazivanja su zaista velika, pravougaonik sa zaobljenim ivicama, meni bi iskreno bilo sramota da ceo zivot radim na dizajnu necega sto izgleda isto vec 10 godina i cak sta vise sad su najruzniji ikada?? safirno staklo na dugmetu za otisak mozda kosta dolar ali i njega su uracunali, znaci ovako 227 dolara je ulaganje sa proizvodnjom i sklapanjem a 700 je prodaja, mislim na jeftiniji model posto je memorija 14 dolara a prodaju je za 100, jel i tu ima ulaganja u dizajn, ne znam mozda ima?, dok u evropi je 800 dolara za najjeftini model jer ipak razlike u kursu moraju da postoje ma koliko je to trziste pokusalo da ospori, pa dobro, transport i zarada su samo 200 % od pocetne cene racunajuci i porez, nije mnogo!! s obzirom da transport po jedinici proizvoda kosta verovatno 0.22 centi po telefonu, sad bar znamo zasto ipak androidi kostaju manje!!

Maks

pre 9 godina

@ (Neke stvari treba rasvijetliti, 23. septembar 2014 16:10)

Ako misliš da je to "maloprodajna cena" komponenti i da je fabrička cena niža, kaži nam gde to u maloprodaji ima da se za samo $3.50 (oko 322 dinara) kupi nova originalna baterija za bilo koji smartphone (sajt koji je naveden kao izvor u ovom članku navodi da baterija košta tri i po dolara)...

To možda fabriku samo proizvonja iPhonea košta 227 dolara, ali gde su troškovi oko davanja garanicije (rezervni delovi, plate za servisere, drugi troškovi oko držanja servisa... itd), pa potencijalni gubitci ako se neki uređaj proizvede sa greškom ili ošteti prilikom transporta i bude vraćen proizvođaču, pa troškovi oko razvoja i održavanja softwarea (čak i kada bi ljudi koji razvijaju softwarea i dizajneri radili volonterski, da bi se milionima korisnika pustio update istovremeno, potrebno je da serveri imaju izuzetno brzu Internet konekciju, a to košta), pa troškovi oko održavanja iCloud servera (obzirom da Apple daje iCloud servise svojim korisnicima bez reklama, te troškove Apple mora da pokrije... da kupuje servere, da plaća struju za te servere, da plaća ljude koji održavaju te servere, pa internet konekcija za te servere... itd)... itd.

Pogledaj za Note 3 na koliko je "Bill of materials" procenjen kada je izašao: http://www.phonearena.com/news/Galaxy-Note-3-teardown-reveals-232-bill-of-materials-new-Wacom-digitizer_id47933

Piše da je BOM bio $232, a da je cena telefona u prodaji bila iznad $600.

L

pre 9 godina

Apple prodaje marketing, stara priča.. Nijedan smartphone ne vredi tih para za koje se prodaje, uključujući sve troškove marketinga, logistike itd.. Iphone je posebna priča, jer su ubedili kupce da dobijaju "nešto više" kupovinom njihovih proizvoda za 700+ dolara. Naravno da je precenjen

xim

pre 9 godina

Inace dizajniranje hardvera, dizajn telefona, dizajrniranje operativnog sistema, rade klinci u osnovnim skolama, gde se najbolji rad bira, i nagradjuje sladoledom. Redovno azuriranje AppStore-a, uredjenost na hiljade radnji, usluge, garancije... Ma sve to rade hobiti. :)

Ivan

pre 9 godina

@(mare, 23. septembar 2014 15:02)
Pogledao sam video zapise na Youtube-u rastavljanja M8, S5 i Iphone 6. Zaista, Apple je ovde bolje uradio uređaj, ali je sve to verovatno povećalo troškove izrade (veliki broj dodatnih alata za sklapanje uređaja, znatno više vremena za sklapanje, cena šrafova i preciznost izrađenog zadnjeg dela tj. šasije). Stvarno je tu posvećena pažnja. Verovatno je zbog načina i kvaliteta izrade ušteda urađena na račun broja poluprovodničkih komponenti (manje RAM-a, ...).
M8 i S5 su urađeni sa mnogo više komponenti, ali im je zato i PCB znatno veći i razuđeniji, pa je bilo nemoguće izbeći sastavljanje lepljenjem, jer nije bilo mesta šrafovima.
konačna izrada ide u korist Apple-a, što se mene tiče.
Ostalo je po ciframa verovatno na strani S5 i M8. I svakako M8 mi se estetski najviše dopada.
Moja prva pohvala Apple Iphone-u :-).

alex

pre 9 godina

at pekerwood
jeste.ali da je pikaso naslikao 10ak miliona slika vredele bi malo vise od materijala.eto pikasove reprodukcije mozes da kupis za dz para.ocu da kazem da to poredjenje i nije bas neko,osim u domenu potraznje.

sasa

pre 9 godina

Koliko kosta OS i ljudi koji svakodnevno rade na njemu, koliko kostaju dizajneri, ljudi koji su sve to osmislili, radna snaga koja sklapa te telefone, safino dugme (home button), prevoz..i zilion drugih troskova.. I naravno, kao i svaka firma, zarada.
(Brabus, 23. septembar 2014 15:28)

Tu si u pravu skroz, ima tu tona drugih troskova kod svakog proizvodjaca. Medjutim kada isti telefon koji je vec dizajniran i proizveden, a razlika je samo da li je 32 ili 64 giga memorije naplacuju 150-200 evra skuplje (zavisno od trzista) e to je onda kradja. Jer ih ubacivanje drugog memorijskog cipa kosta koliko mene da napravim kajganu ujutru.

Marko

pre 9 godina

@Alex
Veci deo troskova za razvoj i patente ulazi u ovu cenu od 227 dolara zato sto je Apple kupio vec gotove komponente od drugih firmi. Troskovi za razvoj A8 procesora su njihovi.
Ali ne treba zaboraviti da razvoj i testiranje automobila (ukljucujuci platformu) kosta oko milijardu dolara, a za telefon su troskovi daleko manji i testiranje je daleko krace.
Trebalo bi racunati i razvoj softvera, ali kad se sve izracuna opet je u pitanju deranje ovaca. Dokaz ogromnoj profitnoj stopi je vrednost kompanije, vredi kao omanja drzava. Ali nikog ne prisiljavaju na kupovinu, pa ako ima ovaca neka prodaju za sto vece pare.

Kamenko

pre 9 godina

laz
ovde u Americi osnovna verzija kosta 700$ ako sedis u redu kao ovca 3 dana cekas da ga uzmes. A dve godine ugovara je nesto jeftinije ali to je dostupno za sad samo ovde. Velika Glupost!

Zoki

pre 9 godina

Naravno da su u pitanju troškovi prilikom proizvodnje, i to je samo procena. Probajete da kupite bilo koji od tih delova pa uporedite koliko će da vas košta. Ovo su cene delova kada naručite 6-8 miliona komada. Ono što je po meni značajnije u celoj priči je da je cena u proizvodnji porasla 15% u odnosu na 5S. Nisam primetio da je cena telefona u maloprodaji 15% veća u odnosu na prethodni model.

Konačno, šta mislite koliko košta (tehnički) dizajn ovog proizvoda i razvoj softvera?

Aco

pre 9 godina

Cena proizvodnje jednog muzickog cd albuma je oko 5-6 dinara, ali ti ne placas sam cd vec ono sto je na njemu sto je oko 50 puta vise, ista prica je u proizvodnji u it industriji.

Iscelitelj

pre 9 godina

To treba pitati kompanije iz Juzne Koreje i Japana koje im vec godinama prodaju svu ekektroniku, a sklapaju je kineski ratari i stocari. A za cenu cuvenog iKrs-lima treba pitati neki veci kineski depo gde se skladisti limeni otpad. Jedino je crvljiva jabuka njihov premium izum...

nicky

pre 9 godina

@Brabus
Koliko košta "safino" dugme?Pretpostavljam da si mislio na "saphire",pa ovako ja posedujem par satova koji imaju taj materijal na sebi i to ništa spektakularno i fantastično nije.Materijal koji ima istu hemijsku strukturu kao safir iz prirode se mehanički pravi,bezbojan je za razliku od većine safira iz prirode i koristi se za razne stvari zbog svoje tvrdoće i otpornosti.Cena tako malog i tankog komada je zanemarljiva u odnosu na cenu uređaja a stavljati tako nešto na deo istog koji nije direktno izložen habanju je po meni potpuno nepotrebno (sem ako možeš prstom da izgrebeš staklo).Ono što je najavljivano a nije urađeno je celo staklo od toga,e to bi bio pun pogodak i tada bi vlasnici IPH6 mogli sa pravom da tvrde da im je uređaj nešto posebno.

baustelle intellektuelle

pre 9 godina

@pekervud: poredjene Pikasa i iPhonea je neprimereno jer Pikaso nije pravio 150.000.000 slika godisnje niti ih je pravio imajuci profit i ROI na umu, niti je imao shareholder-e da mu disu za vrat. Slazem se da svaka roba ima kupca, ali kad je u pitanju formiranje cena u mass-produkciji, tu se hoda veoma tankom linijom koju Apple debelo gazi. Nisam ljubitelj Apple-a ali im treba skinuti kapu jer su ono sto je Marx opisao u svojoj analizi "robe kao fetisha" podigli na jedan sasvim novi nivo.

Mirkosoft

pre 9 godina

Da, da, androidom haraju virusi, zato meni istice drugi ugovor (4 godina) sa androidom sa kojim sam prosao i sito i reseto a od virusa ni "v". Ako nemate nekakvo bolje snobovsko objasnjenje, bar nemojte lupetati gluposti.

Zeko Peko

pre 9 godina

1450€ lol. pa chip od 128 Gb ih kosta par evra vise. Taj ko tu verziju kupi i da tolke pare je nista drugo no konj. Za te pare cu kupiti note 4 i S5 i m8 i jos ce mi ostati da svakom turim jos po 64 Gb micro sd karticu.

trust no one

pre 9 godina

Prvo koliko stvarno kosta tel.bez pretplate,a drugo cena kopmonenti po komadu je mozda ova,ali ko se imalo razume u elektroniku zna da su cene na velike kolicine 10 i mnogo vise puta nize,prema tome ne tupite,deru oni zestoko.....

nebojsa

pre 9 godina

@pekervud
nemas ti pojma o marksizmu i da u cenu ulazi projektovanje sa testiranjem (inzinjering), marketing (osnovni deo apple uredjaja), marze, transport, zarada ... i ponuda i potraznja o kojoj je i marks govorio.

дурантула окц

pre 9 godina

to je cena kad bi neko od nas kupovao po jedan deo, ali oni kupuju milione delova i dobijaju ogroman popust. Znači da svi delovi vrede sigurno manje od 200+ ostali troškovi= telefon vredi možda oko 300 $

"razum" u diplomi

pre 9 godina

@brabus..u ogromnoj virtualnoj marketing entertainment otimačini novca.bolje je plaćen kliktavac na netu nego radnik na njivi koji neuporedivo bitniju funkciju u sistemu ima.

smirite malo hormone deco

pre 9 godina

Pa dobro, ovo je cena samo komponenti prostim zbirom delova. Ali te komponente su samo deo ukupne cene. Objasnili su i prethodni komentari šta još ulazi u cenu pa da ne ponavljam. Veliki deo cene otpada i na marketing koji je vrlo skup. Ali mnogo puta je dokazano da je ulaganje u marketing najisplativije ulaganje. Zato se i Apple i Samsung telefoni prodaju u mnogo većem broju od HTC-a, LG-a, kineza itd. Nije lepo ali je tako. Dokgod ga prodaju u tolikom broju znači da pogađaju pravu cenu. Druga je stvar što smo mi najgora beda pa nemamo para da platimo i gledamo sve iz drugog ugla. Zato smo toliko i frustrirani na svakoj vesti. Kao da nam pokazuju lizalo a ne smemo da ga uzmemo. Opsesija ajfonom je naravno potpuna glupost, ali je glupost i pljuvanje. Šta imate i od jednog i od drugog? Ne razumem nijednu stranu.

Kolovođa

pre 9 godina

Na "amazonu" iPhone 6 16GB košta 860€ bez poštarine. iPhone 6 plus košta 1420€. Cene od 100-300€ su uz ugovor kod operatera tako da nisu realne niti se mogu koristiti kao osnova za računanje dobiti. Jedino se mogu koristiti u svrhu marketinga.
Ah ti novinari...

Slavoljub

pre 9 godina

Ispravka: iPhone 6 128 GB košta $485.00 uz dvogodišnji ugovor dok je cena istog bez ugovora $1080.00. Ranije pomenuta cena bez ugovora se odnosi na model manjeg kapaciteta! ;)

šonesi

pre 9 godina

Koliko košta da košta, ako ljudi misle da ne vredi neka ga ne kupuju, i ovi što ga žele i imaju iPhone nek prestanu da ubeđuju druge kako je to nešto najbolje na svetu kao da im je deda vlasnik brenda, svako valjda zna šta mu odgovara...

niki

pre 9 godina

pa ovo kosta ovoliko sa svom zivom mogucom provizijom firmi koji im prodaju ove proizvode, ekrane, procesore, blutut, nfc, maticne, staklo, znaci za ovu gospodu sto misle da na ovo jos treba dodati neku proviziju za dizajnere i radnike, i ove sto sklapaju, sve je ovde uracunato, pa jel ti stvarno mislis da blutuut vredi 40 dolara da se napravi????????????????????? ili parce pola sa pola centimetra plastike za memoriju da vredi 14 dolara koju prodaju za 100?????