Subota, 20.09.2014.

12:40

Android L će automatski štititi vaše podatke

Izvor: TechRadar

Android L æe automatski štititi vaše podatke IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Ske

pre 9 godina

Ukratko, Settings -> Security -> Encryption
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (draganche, 22. septembar 2014 10:56)

Ukratko, cak i kada ukljucite tu opciju, fajlovi na vasem telefonu i dalje NISU enkriptovani.
Enkriptovani sistemski fajl ce vam osakatiti ake ne i totalno onesposobiti telefon.

Enkripcija se vrsi tokom transfera fajlova i ni sa cime ne usporova telefon, i to je ono sto ja napredne korisnike pitam, kako to enkripcija usporava njihov uredjaj?

Jos uvek mi niko nije to objasnio.

Ske

pre 9 godina

@Draganche

Za takve stvari postoje aplikacije koje ce zastiti vas fetish
Cak ili stavise, ako enkriptujete ceo telefon, operativni sistem ce najverovatnije prestati da radi.

Mika

pre 9 godina

@Ske

Na kraju, u tekstu se i govori o enkripciji podataka. Komunikacija je svakako već kriptovana dosta ranije, nismo morali za to da čekamo Android 5.0. :)

draganche

pre 9 godina

@Ske

Bojim se da niste razumeli ni text a ni mene. Da uprostim stvar. Recimo da nisam bas čista osoba i da imam potrebu da se fotografišem go sa pimpekom u erekciji. Nekim slučajem izgubim telefon ili mi ga ukradu. Imam šifru na telefonu (lock screen), ali prostim povezivanjem telefona i pc-a imate pristup svom mom kompromitujućem materijalu. I lepo to na Facebook ili gde već volite da kačite i eto problema. Sa druge strane, enkriptovani podaci su useless u ovom slučaju, sem ako niste vrhunski matematičar koji se bavi kriptografijom, i mogu mirno da spavam bez bojazni da će moj fetiš biti razotkriven

Che

pre 9 godina

Meni pola aplikacija naprimer ne radi na 4.4.4. Acr, flash, mnoge aplikacije ne rade u ART-u kako treba... Da ne nabrajam a mogu da mislim sta ce tek da bude sa Lionom.
(Apps, 21. septembar 2014 15:37)

Uvek mozes da se vratis na dalvik runtime, kog na svu srecu nece ni biti vise na L verziji, posto je mator, difoltna postaje ART.
Verovatno koristis neke prastare aplikacije, jer ako do sada nisu azurirane da rade na ART-u, znaci da ih je developer odavno napustio.

A ako zelis flash da ti radi u nekom od browsera, imas dve opcije.
Puffin browser kao i Dolphin.
Za dolphin imas postupak kako da aktiviras, help sekcija ce ti detaljno objasniti.Treba da skines poslednju verziju flesa koja je izasla za android, onda da aktiviras jetpack u settingsu browsera i da ga postavis da radi u desktop modu.Tako ces imati flash, koji nazalost nikako da nestane sa scene.
Android jos nekako i ima tu mogucnost da pusti flash, za razliku od ostalih platformi, medjutim sajtovi nikako da ga se otarase.

Ske

pre 9 godina

@draganche

Zasto biste enkriptovali ceo telefon?
Zar je zaista potrebno to raditi sistemskim fajlovima?
Zasto bi iko normalan enkriptovao bilo sta na lokalnom nivou kao sto je razmena podataka USB-om?????
To je isto kao kada bih Vam ja rekao; "Hajde da vam prebacim ove slike sa telefona na USB ali cu prvo da ih enkriptujem pa cu da napravim kljuc za taj fajl kako biste Vi mogli da ga otvorite"
Ako treba vec tako nesto da se radi, a ponekad treba jer mogu da vidim neku relativno mizernu primenu u visoko tajnovitim projektima, postoje aplikacije za to. Ovde nije rec o tome, ovde se prica o komunikaciji sa Google servisima, to jest, onog momenta kada nesto "ode" sa telefona ka destinaciji koja nije pod Vasom kontrolom.
Nema govora o enkriptovanju celog telefona. To je cist "overkill" i tako se ne radi.

Ske

pre 9 godina

@Mika
Na veoma niskom nivou, klijenti kao sto su browseri, web aplikacije, email pregledaci, mesindzeri, implementiraju enkripciju u petom (5) lejeru OSI modela kada klijent i server pokrecu sesiju i razmenjuju "handshake". Tada se pravi simetrican kljuc, koristeci asimetricnu enkripciju. Ovako su fajlovi "kriptovani" i na serveru mogu da se vide samo ako im se pristupa sa uredjaja sa kojima su enkriptovani.
Na malo visem nivou, kao sto te recimo Apple cini, kljuc se kreira tako da fajl na serveru moze da se vidi sa svakog klijenta koji koristi AppleID sa kojim je kljuc napravljen.
I da, ceo postupak se odvija preko TCP/IP-a

Ali sve to i dalje nije odgovor, kako tacno enkripcija, bilo koja, usporava telefon?

miss

pre 9 godina

Samo nikako da puste nadogradnju na Kit Kat zaIdol Mini, a već planiraju novi sistem. Čemu to? Zar ne bi moglo da se radi na usavršavanju Kit Kat sistema, čemu novi svake godine

draganche

pre 9 godina

@Ske

Lepo ste priznali da ne poznajete materiju i onda ispliva srpska potreba da se napamet komentariše. Enkriptuje se kompletan uređaj, odnosno podaci na istom, i u zavisnosti od količine podataka na uređaju, može da potraje par sati. Kako svaki pristup podacima iziskuje da budu dekriptovani, stariji uređaji će osetiti pad u performansama, ali ćete biti bolje zaštićeni. Recimo, preko USB kabla možete da svučete sve podatke sa uređaja i da bez problema pročesljate sve što vas zanima, dok se sa enkriptovanim podacima nećete mnogo usrećiti.
Dakle, ovde nije reč o security protocol već o enkripciji podataka na uređaju u celosti.

Mika

pre 9 godina

@Ske

Ajde kad si toliko napredan pojasni nam kako to ekripcija "dešava preko TCP/IP protokola"? :) Znaš li uopšte šta je ekripcija i kakav vid enkripcije je u pitanju? Znaš li uopšte šta je TCP/IP protokol?

Apps

pre 9 godina

Meni pola aplikacija naprimer ne radi na 4.4.4. Acr, flash, mnoge aplikacije ne rade u ART-u kako treba... Da ne nabrajam a mogu da mislim sta ce tek da bude sa Lionom.

Tivadar

pre 9 godina

Toliko korisnih novina izlazi sa ovom verzijom! Bice to prva verzija koju cu da koristim u stock izdanju! Imam neki osecaj da mi vise nece biti potrebni custom romovi, koji su uvek, na kraju dana, bili kompromis. Bio sam voljan da zrtvujem stabilnost zarad raznih korisnih podesavanja koja nude skuvani romovi, ali vise ne. O izgledu OS-a da ne pricam! Kada je kit-kat izasao bio je izuzetno prijatno iznenadjenje za oko, ali sam L-om su preterali. Jedva cekam!

Ske

pre 9 godina

Zanima me jedna stvar samo pa ako ovi "napredni korisnici" android telefona imaju malo vremena da objasne meni neukome, kako to enkripcija tacno usporava uredjaj?

Enkripcija se desava preko TCP/IP protokola i nema apsolutno nikakve veze sa bilo kojim resursom vaseg telefona...
Napredni ste ko Zimbabwe

srb

pre 9 godina

Android vec sada bezi dosta svim konkurentima, sa android L ce bezati jos vise, gledao sam na yt neki preview na nexus 5 i zaista izgleda prelepo i ima mnogo lepih stvari koje su zapravo i korisne. Ako je istina ovo za sigurnost to je lepo ali svako od nas daje dozvole prilikom instaliranja aplikacija za pristup raznim fajlovima, slike, muzika, poruke, pozivi, lokacija i nisam siguran koliko ova zastita zaista ima smisla. Svaka cast googleu krupnim koracima grabi napred i tako treba. Pozdrav sa mog wp 1520 :)

Ske

pre 9 godina

Interesantna vest.
Pitam li se koji je genije iz Gugla mislio da je OFF savrsena default opcija za ovu mogucnost.
User Experience = 0

Ovako se to radi drugari, a vi stiskajte - koliko hocete
http://www.apple.com/privacy/privacy-built-in/

EU Citizen

pre 9 godina

Meni to zaista ne treba, podatke koji su mi stvarno bitni na telefon i ne stavljam, ili ih krijem pomoću privatnih metafora i sličnih trikova koje niko ne može da "provali" za razliku od enkripcija i ključeva, a sa onima drugima su špijunske agencije (na niske grane su spale, ako ih ja zanimam :)) ) dobrodošle da rade šta god hoće. Ova glupost će samo da usporava telefon i pravi komplikacije, i ako ne bude moglo da se isključi, postaće samo još jedan primer maltretiranja "za naše dobro", i još jedan razlog da se rutuje i flešuje :)

Mavericks

pre 9 godina

@(Neke stvari treba rasvijetliti) cim se google (gmail) nalog provali provlai se i google drive. Ukoliko se nevaram pre 30dana je na internetu obljavljeno pola miliona google naloga. Posto nista ali bas nista ne znas o iCould boje da se sam rsvatljujes ;)

Neke stvari treba rasvijetliti

pre 9 godina

@Pera google drive do sada ni jednom nije provaljen, zato jer google ima program u kome nagradjuje hakere koji pronađu rupe u sistemu. Neuporedivo je sigurniji od icloud-a na kojem ne postoji čak ni zaštita od višestrukog upisivanja lozinke. Jadno.

Debeli Jova

pre 9 godina

"Neka ga prvo ucine stabilnijim, da mi se mobilni ne gasi i pali sam usred razgovora."
(..., 20. septembar 2014 14:49)

Kupi, brate, zglavan telefon. Ako nemaš 250-300 evra za zglavan telefon, mani se telefona uopšte, i kreni da radiš nešto.
Nikad nisam razumeo šta vi radite sa telefonima, pa vam se stalno pale i gase, restaruju, blokiraju, koče, baguju ... Četiri godine koristim tzv. smart telefone jednog japanskog proizvođača. Cenovni rang između 200 i 300 evra. Za četiri godine, jednom (ponavljam, JEDNOM) sam morao da radim restart, kad se browser zakucao. I to je to. A vi ga, navodno, restartujete tri puta dnevno. Što me navodi samo na jedan zaključak: ili ne umete da koristite telefon, ili ne umete da kupite telefon. Treće nema.

Jovan

pre 9 godina

Trudim se da uvek budem pristojan kada odgovaram nekome na komentare ovde. Zato se unapred izvinjavam.
Ovom seljo.... koji ne zna šta je smartphone želim da poručim da se ekran telefona uvek ugasi tokom razgovora kada ga držiš blizu lica i isključi se da ne bi licem prekinuo vezu ili tako nešto.
Isti taj ekran će se uključiti čim ga odmakneš od lica. To ne znači da ti se gasi telefon već da ti nemaš pojma kako da ga koristiš.
Idi kupi nokiu 3310 to ti je najbolje.

Pera

pre 9 godina

Vlado, da si malo bolje upoznat znao bi da si slike skinute sa iCloud-a, a ne iz telefona. Dve totalno različite stvari. Znaš li koliko su česti upadi recimo na Google-ov Drive?

sasa

pre 9 godina

Neka ga prvo ucine stabilnijim, da mi se mobilni ne gasi i pali sam usred razgovora.
(..., 20. septembar 2014 14:49)

Ajde mi objasni kako to moze telefon da se UPALI tokom razgovora na njemu?

Neke stvari treba rasvijetliti

pre 9 godina

KitKat je zakon! Najstabilniji operativni sistem trenutno dostupan. Naravno, govorim i čistoj verziji KitKat-a koja dolazi na Moto i Nexus uredjajima. Moto G je brz i fluidan kao Iphone, a u pitanju je uredjaj od 160€ - mislim da to dovoljno govori o KitKat. Nexus 5 I ne treba spominjati. Njega namjerno ne spominju ni Apple korisnici jer je u pitanju telefon od 300€ koji je brzi i stabilniji od IPhone-a :)

koma

pre 9 godina

neka prvo omoguce da mogu blokirati aplikacijama pristup svim podacima i da je to podrazumevano podesavanje te po potrebi odblokirati pa tek onda mozemo pricati o nekoj nazovimo sigurnosti.

Grip

pre 9 godina

Svidjami se Android L inace koristim iOS. setili se ovi iz Googla da naprave nesto lepo i korisno bez preterivanja funkcija ko trenutni OS.

Vlada

pre 9 godina

@Stewing

Jel onaj bezbedni sistem zbog kog su procurele stotine slika pozatih? Nisi valjda naivan pa da mislis da je stvarno neko nasumice provalio sifre vise desetina ljudi od jednom?

Che

pre 9 godina

Neka ga prvo ucine stabilnijim, da mi se mobilni ne gasi i pali sam usred razgovora.
(..., 20. septembar 2014 14:49)

pa jel te tera neko da kupujes Samsung?
Na xiaomi, huawei, lg, Sony, HTC, Meizu, Oppo, Motoroli, Alcatelu, Lenovu, Asusu, neksusu i ostalima toga nema.A kitket je vec najstabilnija verzija androida, stabilnija i od iosa i od wp-a.

Inace enkripcija odavno postoji, samo ce sad biti automatski aktivirana, posto korisnici blage veze nemaju.

Neke stvari treba rasvijetliti

pre 9 godina

KitKat je zakon! Najstabilniji operativni sistem trenutno dostupan. Naravno, govorim i čistoj verziji KitKat-a koja dolazi na Moto i Nexus uredjajima. Moto G je brz i fluidan kao Iphone, a u pitanju je uredjaj od 160€ - mislim da to dovoljno govori o KitKat. Nexus 5 I ne treba spominjati. Njega namjerno ne spominju ni Apple korisnici jer je u pitanju telefon od 300€ koji je brzi i stabilniji od IPhone-a :)

koma

pre 9 godina

neka prvo omoguce da mogu blokirati aplikacijama pristup svim podacima i da je to podrazumevano podesavanje te po potrebi odblokirati pa tek onda mozemo pricati o nekoj nazovimo sigurnosti.

Che

pre 9 godina

Neka ga prvo ucine stabilnijim, da mi se mobilni ne gasi i pali sam usred razgovora.
(..., 20. septembar 2014 14:49)

pa jel te tera neko da kupujes Samsung?
Na xiaomi, huawei, lg, Sony, HTC, Meizu, Oppo, Motoroli, Alcatelu, Lenovu, Asusu, neksusu i ostalima toga nema.A kitket je vec najstabilnija verzija androida, stabilnija i od iosa i od wp-a.

Inace enkripcija odavno postoji, samo ce sad biti automatski aktivirana, posto korisnici blage veze nemaju.

Vlada

pre 9 godina

@Stewing

Jel onaj bezbedni sistem zbog kog su procurele stotine slika pozatih? Nisi valjda naivan pa da mislis da je stvarno neko nasumice provalio sifre vise desetina ljudi od jednom?

sasa

pre 9 godina

Neka ga prvo ucine stabilnijim, da mi se mobilni ne gasi i pali sam usred razgovora.
(..., 20. septembar 2014 14:49)

Ajde mi objasni kako to moze telefon da se UPALI tokom razgovora na njemu?

Jovan

pre 9 godina

Trudim se da uvek budem pristojan kada odgovaram nekome na komentare ovde. Zato se unapred izvinjavam.
Ovom seljo.... koji ne zna šta je smartphone želim da poručim da se ekran telefona uvek ugasi tokom razgovora kada ga držiš blizu lica i isključi se da ne bi licem prekinuo vezu ili tako nešto.
Isti taj ekran će se uključiti čim ga odmakneš od lica. To ne znači da ti se gasi telefon već da ti nemaš pojma kako da ga koristiš.
Idi kupi nokiu 3310 to ti je najbolje.

Debeli Jova

pre 9 godina

"Neka ga prvo ucine stabilnijim, da mi se mobilni ne gasi i pali sam usred razgovora."
(..., 20. septembar 2014 14:49)

Kupi, brate, zglavan telefon. Ako nemaš 250-300 evra za zglavan telefon, mani se telefona uopšte, i kreni da radiš nešto.
Nikad nisam razumeo šta vi radite sa telefonima, pa vam se stalno pale i gase, restaruju, blokiraju, koče, baguju ... Četiri godine koristim tzv. smart telefone jednog japanskog proizvođača. Cenovni rang između 200 i 300 evra. Za četiri godine, jednom (ponavljam, JEDNOM) sam morao da radim restart, kad se browser zakucao. I to je to. A vi ga, navodno, restartujete tri puta dnevno. Što me navodi samo na jedan zaključak: ili ne umete da koristite telefon, ili ne umete da kupite telefon. Treće nema.

Grip

pre 9 godina

Svidjami se Android L inace koristim iOS. setili se ovi iz Googla da naprave nesto lepo i korisno bez preterivanja funkcija ko trenutni OS.

Pera

pre 9 godina

Vlado, da si malo bolje upoznat znao bi da si slike skinute sa iCloud-a, a ne iz telefona. Dve totalno različite stvari. Znaš li koliko su česti upadi recimo na Google-ov Drive?

Neke stvari treba rasvijetliti

pre 9 godina

@Pera google drive do sada ni jednom nije provaljen, zato jer google ima program u kome nagradjuje hakere koji pronađu rupe u sistemu. Neuporedivo je sigurniji od icloud-a na kojem ne postoji čak ni zaštita od višestrukog upisivanja lozinke. Jadno.

draganche

pre 9 godina

@Ske

Bojim se da niste razumeli ni text a ni mene. Da uprostim stvar. Recimo da nisam bas čista osoba i da imam potrebu da se fotografišem go sa pimpekom u erekciji. Nekim slučajem izgubim telefon ili mi ga ukradu. Imam šifru na telefonu (lock screen), ali prostim povezivanjem telefona i pc-a imate pristup svom mom kompromitujućem materijalu. I lepo to na Facebook ili gde već volite da kačite i eto problema. Sa druge strane, enkriptovani podaci su useless u ovom slučaju, sem ako niste vrhunski matematičar koji se bavi kriptografijom, i mogu mirno da spavam bez bojazni da će moj fetiš biti razotkriven

srb

pre 9 godina

Android vec sada bezi dosta svim konkurentima, sa android L ce bezati jos vise, gledao sam na yt neki preview na nexus 5 i zaista izgleda prelepo i ima mnogo lepih stvari koje su zapravo i korisne. Ako je istina ovo za sigurnost to je lepo ali svako od nas daje dozvole prilikom instaliranja aplikacija za pristup raznim fajlovima, slike, muzika, poruke, pozivi, lokacija i nisam siguran koliko ova zastita zaista ima smisla. Svaka cast googleu krupnim koracima grabi napred i tako treba. Pozdrav sa mog wp 1520 :)

draganche

pre 9 godina

@Ske

Lepo ste priznali da ne poznajete materiju i onda ispliva srpska potreba da se napamet komentariše. Enkriptuje se kompletan uređaj, odnosno podaci na istom, i u zavisnosti od količine podataka na uređaju, može da potraje par sati. Kako svaki pristup podacima iziskuje da budu dekriptovani, stariji uređaji će osetiti pad u performansama, ali ćete biti bolje zaštićeni. Recimo, preko USB kabla možete da svučete sve podatke sa uređaja i da bez problema pročesljate sve što vas zanima, dok se sa enkriptovanim podacima nećete mnogo usrećiti.
Dakle, ovde nije reč o security protocol već o enkripciji podataka na uređaju u celosti.

EU Citizen

pre 9 godina

Meni to zaista ne treba, podatke koji su mi stvarno bitni na telefon i ne stavljam, ili ih krijem pomoću privatnih metafora i sličnih trikova koje niko ne može da "provali" za razliku od enkripcija i ključeva, a sa onima drugima su špijunske agencije (na niske grane su spale, ako ih ja zanimam :)) ) dobrodošle da rade šta god hoće. Ova glupost će samo da usporava telefon i pravi komplikacije, i ako ne bude moglo da se isključi, postaće samo još jedan primer maltretiranja "za naše dobro", i još jedan razlog da se rutuje i flešuje :)

Mavericks

pre 9 godina

@(Neke stvari treba rasvijetliti) cim se google (gmail) nalog provali provlai se i google drive. Ukoliko se nevaram pre 30dana je na internetu obljavljeno pola miliona google naloga. Posto nista ali bas nista ne znas o iCould boje da se sam rsvatljujes ;)

Mika

pre 9 godina

@Ske

Ajde kad si toliko napredan pojasni nam kako to ekripcija "dešava preko TCP/IP protokola"? :) Znaš li uopšte šta je ekripcija i kakav vid enkripcije je u pitanju? Znaš li uopšte šta je TCP/IP protokol?

Che

pre 9 godina

Meni pola aplikacija naprimer ne radi na 4.4.4. Acr, flash, mnoge aplikacije ne rade u ART-u kako treba... Da ne nabrajam a mogu da mislim sta ce tek da bude sa Lionom.
(Apps, 21. septembar 2014 15:37)

Uvek mozes da se vratis na dalvik runtime, kog na svu srecu nece ni biti vise na L verziji, posto je mator, difoltna postaje ART.
Verovatno koristis neke prastare aplikacije, jer ako do sada nisu azurirane da rade na ART-u, znaci da ih je developer odavno napustio.

A ako zelis flash da ti radi u nekom od browsera, imas dve opcije.
Puffin browser kao i Dolphin.
Za dolphin imas postupak kako da aktiviras, help sekcija ce ti detaljno objasniti.Treba da skines poslednju verziju flesa koja je izasla za android, onda da aktiviras jetpack u settingsu browsera i da ga postavis da radi u desktop modu.Tako ces imati flash, koji nazalost nikako da nestane sa scene.
Android jos nekako i ima tu mogucnost da pusti flash, za razliku od ostalih platformi, medjutim sajtovi nikako da ga se otarase.

Ske

pre 9 godina

@Mika
Na veoma niskom nivou, klijenti kao sto su browseri, web aplikacije, email pregledaci, mesindzeri, implementiraju enkripciju u petom (5) lejeru OSI modela kada klijent i server pokrecu sesiju i razmenjuju "handshake". Tada se pravi simetrican kljuc, koristeci asimetricnu enkripciju. Ovako su fajlovi "kriptovani" i na serveru mogu da se vide samo ako im se pristupa sa uredjaja sa kojima su enkriptovani.
Na malo visem nivou, kao sto te recimo Apple cini, kljuc se kreira tako da fajl na serveru moze da se vidi sa svakog klijenta koji koristi AppleID sa kojim je kljuc napravljen.
I da, ceo postupak se odvija preko TCP/IP-a

Ali sve to i dalje nije odgovor, kako tacno enkripcija, bilo koja, usporava telefon?

Mika

pre 9 godina

@Ske

Na kraju, u tekstu se i govori o enkripciji podataka. Komunikacija je svakako već kriptovana dosta ranije, nismo morali za to da čekamo Android 5.0. :)

Ske

pre 9 godina

Interesantna vest.
Pitam li se koji je genije iz Gugla mislio da je OFF savrsena default opcija za ovu mogucnost.
User Experience = 0

Ovako se to radi drugari, a vi stiskajte - koliko hocete
http://www.apple.com/privacy/privacy-built-in/

Ske

pre 9 godina

Zanima me jedna stvar samo pa ako ovi "napredni korisnici" android telefona imaju malo vremena da objasne meni neukome, kako to enkripcija tacno usporava uredjaj?

Enkripcija se desava preko TCP/IP protokola i nema apsolutno nikakve veze sa bilo kojim resursom vaseg telefona...
Napredni ste ko Zimbabwe

Tivadar

pre 9 godina

Toliko korisnih novina izlazi sa ovom verzijom! Bice to prva verzija koju cu da koristim u stock izdanju! Imam neki osecaj da mi vise nece biti potrebni custom romovi, koji su uvek, na kraju dana, bili kompromis. Bio sam voljan da zrtvujem stabilnost zarad raznih korisnih podesavanja koja nude skuvani romovi, ali vise ne. O izgledu OS-a da ne pricam! Kada je kit-kat izasao bio je izuzetno prijatno iznenadjenje za oko, ali sam L-om su preterali. Jedva cekam!

miss

pre 9 godina

Samo nikako da puste nadogradnju na Kit Kat zaIdol Mini, a već planiraju novi sistem. Čemu to? Zar ne bi moglo da se radi na usavršavanju Kit Kat sistema, čemu novi svake godine

Apps

pre 9 godina

Meni pola aplikacija naprimer ne radi na 4.4.4. Acr, flash, mnoge aplikacije ne rade u ART-u kako treba... Da ne nabrajam a mogu da mislim sta ce tek da bude sa Lionom.

Ske

pre 9 godina

@draganche

Zasto biste enkriptovali ceo telefon?
Zar je zaista potrebno to raditi sistemskim fajlovima?
Zasto bi iko normalan enkriptovao bilo sta na lokalnom nivou kao sto je razmena podataka USB-om?????
To je isto kao kada bih Vam ja rekao; "Hajde da vam prebacim ove slike sa telefona na USB ali cu prvo da ih enkriptujem pa cu da napravim kljuc za taj fajl kako biste Vi mogli da ga otvorite"
Ako treba vec tako nesto da se radi, a ponekad treba jer mogu da vidim neku relativno mizernu primenu u visoko tajnovitim projektima, postoje aplikacije za to. Ovde nije rec o tome, ovde se prica o komunikaciji sa Google servisima, to jest, onog momenta kada nesto "ode" sa telefona ka destinaciji koja nije pod Vasom kontrolom.
Nema govora o enkriptovanju celog telefona. To je cist "overkill" i tako se ne radi.

Ske

pre 9 godina

@Draganche

Za takve stvari postoje aplikacije koje ce zastiti vas fetish
Cak ili stavise, ako enkriptujete ceo telefon, operativni sistem ce najverovatnije prestati da radi.

Ske

pre 9 godina

Ukratko, Settings -> Security -> Encryption
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (draganche, 22. septembar 2014 10:56)

Ukratko, cak i kada ukljucite tu opciju, fajlovi na vasem telefonu i dalje NISU enkriptovani.
Enkriptovani sistemski fajl ce vam osakatiti ake ne i totalno onesposobiti telefon.

Enkripcija se vrsi tokom transfera fajlova i ni sa cime ne usporova telefon, i to je ono sto ja napredne korisnike pitam, kako to enkripcija usporava njihov uredjaj?

Jos uvek mi niko nije to objasnio.

Che

pre 9 godina

Neka ga prvo ucine stabilnijim, da mi se mobilni ne gasi i pali sam usred razgovora.
(..., 20. septembar 2014 14:49)

pa jel te tera neko da kupujes Samsung?
Na xiaomi, huawei, lg, Sony, HTC, Meizu, Oppo, Motoroli, Alcatelu, Lenovu, Asusu, neksusu i ostalima toga nema.A kitket je vec najstabilnija verzija androida, stabilnija i od iosa i od wp-a.

Inace enkripcija odavno postoji, samo ce sad biti automatski aktivirana, posto korisnici blage veze nemaju.

Neke stvari treba rasvijetliti

pre 9 godina

KitKat je zakon! Najstabilniji operativni sistem trenutno dostupan. Naravno, govorim i čistoj verziji KitKat-a koja dolazi na Moto i Nexus uredjajima. Moto G je brz i fluidan kao Iphone, a u pitanju je uredjaj od 160€ - mislim da to dovoljno govori o KitKat. Nexus 5 I ne treba spominjati. Njega namjerno ne spominju ni Apple korisnici jer je u pitanju telefon od 300€ koji je brzi i stabilniji od IPhone-a :)

Grip

pre 9 godina

Svidjami se Android L inace koristim iOS. setili se ovi iz Googla da naprave nesto lepo i korisno bez preterivanja funkcija ko trenutni OS.

Ske

pre 9 godina

Interesantna vest.
Pitam li se koji je genije iz Gugla mislio da je OFF savrsena default opcija za ovu mogucnost.
User Experience = 0

Ovako se to radi drugari, a vi stiskajte - koliko hocete
http://www.apple.com/privacy/privacy-built-in/

Vlada

pre 9 godina

@Stewing

Jel onaj bezbedni sistem zbog kog su procurele stotine slika pozatih? Nisi valjda naivan pa da mislis da je stvarno neko nasumice provalio sifre vise desetina ljudi od jednom?

sasa

pre 9 godina

Neka ga prvo ucine stabilnijim, da mi se mobilni ne gasi i pali sam usred razgovora.
(..., 20. septembar 2014 14:49)

Ajde mi objasni kako to moze telefon da se UPALI tokom razgovora na njemu?

Neke stvari treba rasvijetliti

pre 9 godina

@Pera google drive do sada ni jednom nije provaljen, zato jer google ima program u kome nagradjuje hakere koji pronađu rupe u sistemu. Neuporedivo je sigurniji od icloud-a na kojem ne postoji čak ni zaštita od višestrukog upisivanja lozinke. Jadno.

Ske

pre 9 godina

Zanima me jedna stvar samo pa ako ovi "napredni korisnici" android telefona imaju malo vremena da objasne meni neukome, kako to enkripcija tacno usporava uredjaj?

Enkripcija se desava preko TCP/IP protokola i nema apsolutno nikakve veze sa bilo kojim resursom vaseg telefona...
Napredni ste ko Zimbabwe

koma

pre 9 godina

neka prvo omoguce da mogu blokirati aplikacijama pristup svim podacima i da je to podrazumevano podesavanje te po potrebi odblokirati pa tek onda mozemo pricati o nekoj nazovimo sigurnosti.

Pera

pre 9 godina

Vlado, da si malo bolje upoznat znao bi da si slike skinute sa iCloud-a, a ne iz telefona. Dve totalno različite stvari. Znaš li koliko su česti upadi recimo na Google-ov Drive?

Debeli Jova

pre 9 godina

"Neka ga prvo ucine stabilnijim, da mi se mobilni ne gasi i pali sam usred razgovora."
(..., 20. septembar 2014 14:49)

Kupi, brate, zglavan telefon. Ako nemaš 250-300 evra za zglavan telefon, mani se telefona uopšte, i kreni da radiš nešto.
Nikad nisam razumeo šta vi radite sa telefonima, pa vam se stalno pale i gase, restaruju, blokiraju, koče, baguju ... Četiri godine koristim tzv. smart telefone jednog japanskog proizvođača. Cenovni rang između 200 i 300 evra. Za četiri godine, jednom (ponavljam, JEDNOM) sam morao da radim restart, kad se browser zakucao. I to je to. A vi ga, navodno, restartujete tri puta dnevno. Što me navodi samo na jedan zaključak: ili ne umete da koristite telefon, ili ne umete da kupite telefon. Treće nema.

Jovan

pre 9 godina

Trudim se da uvek budem pristojan kada odgovaram nekome na komentare ovde. Zato se unapred izvinjavam.
Ovom seljo.... koji ne zna šta je smartphone želim da poručim da se ekran telefona uvek ugasi tokom razgovora kada ga držiš blizu lica i isključi se da ne bi licem prekinuo vezu ili tako nešto.
Isti taj ekran će se uključiti čim ga odmakneš od lica. To ne znači da ti se gasi telefon već da ti nemaš pojma kako da ga koristiš.
Idi kupi nokiu 3310 to ti je najbolje.

Ske

pre 9 godina

Ukratko, Settings -> Security -> Encryption
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (draganche, 22. septembar 2014 10:56)

Ukratko, cak i kada ukljucite tu opciju, fajlovi na vasem telefonu i dalje NISU enkriptovani.
Enkriptovani sistemski fajl ce vam osakatiti ake ne i totalno onesposobiti telefon.

Enkripcija se vrsi tokom transfera fajlova i ni sa cime ne usporova telefon, i to je ono sto ja napredne korisnike pitam, kako to enkripcija usporava njihov uredjaj?

Jos uvek mi niko nije to objasnio.

Ske

pre 9 godina

@draganche

Zasto biste enkriptovali ceo telefon?
Zar je zaista potrebno to raditi sistemskim fajlovima?
Zasto bi iko normalan enkriptovao bilo sta na lokalnom nivou kao sto je razmena podataka USB-om?????
To je isto kao kada bih Vam ja rekao; "Hajde da vam prebacim ove slike sa telefona na USB ali cu prvo da ih enkriptujem pa cu da napravim kljuc za taj fajl kako biste Vi mogli da ga otvorite"
Ako treba vec tako nesto da se radi, a ponekad treba jer mogu da vidim neku relativno mizernu primenu u visoko tajnovitim projektima, postoje aplikacije za to. Ovde nije rec o tome, ovde se prica o komunikaciji sa Google servisima, to jest, onog momenta kada nesto "ode" sa telefona ka destinaciji koja nije pod Vasom kontrolom.
Nema govora o enkriptovanju celog telefona. To je cist "overkill" i tako se ne radi.

EU Citizen

pre 9 godina

Meni to zaista ne treba, podatke koji su mi stvarno bitni na telefon i ne stavljam, ili ih krijem pomoću privatnih metafora i sličnih trikova koje niko ne može da "provali" za razliku od enkripcija i ključeva, a sa onima drugima su špijunske agencije (na niske grane su spale, ako ih ja zanimam :)) ) dobrodošle da rade šta god hoće. Ova glupost će samo da usporava telefon i pravi komplikacije, i ako ne bude moglo da se isključi, postaće samo još jedan primer maltretiranja "za naše dobro", i još jedan razlog da se rutuje i flešuje :)

srb

pre 9 godina

Android vec sada bezi dosta svim konkurentima, sa android L ce bezati jos vise, gledao sam na yt neki preview na nexus 5 i zaista izgleda prelepo i ima mnogo lepih stvari koje su zapravo i korisne. Ako je istina ovo za sigurnost to je lepo ali svako od nas daje dozvole prilikom instaliranja aplikacija za pristup raznim fajlovima, slike, muzika, poruke, pozivi, lokacija i nisam siguran koliko ova zastita zaista ima smisla. Svaka cast googleu krupnim koracima grabi napred i tako treba. Pozdrav sa mog wp 1520 :)

Ske

pre 9 godina

@Mika
Na veoma niskom nivou, klijenti kao sto su browseri, web aplikacije, email pregledaci, mesindzeri, implementiraju enkripciju u petom (5) lejeru OSI modela kada klijent i server pokrecu sesiju i razmenjuju "handshake". Tada se pravi simetrican kljuc, koristeci asimetricnu enkripciju. Ovako su fajlovi "kriptovani" i na serveru mogu da se vide samo ako im se pristupa sa uredjaja sa kojima su enkriptovani.
Na malo visem nivou, kao sto te recimo Apple cini, kljuc se kreira tako da fajl na serveru moze da se vidi sa svakog klijenta koji koristi AppleID sa kojim je kljuc napravljen.
I da, ceo postupak se odvija preko TCP/IP-a

Ali sve to i dalje nije odgovor, kako tacno enkripcija, bilo koja, usporava telefon?

Ske

pre 9 godina

@Draganche

Za takve stvari postoje aplikacije koje ce zastiti vas fetish
Cak ili stavise, ako enkriptujete ceo telefon, operativni sistem ce najverovatnije prestati da radi.

Tivadar

pre 9 godina

Toliko korisnih novina izlazi sa ovom verzijom! Bice to prva verzija koju cu da koristim u stock izdanju! Imam neki osecaj da mi vise nece biti potrebni custom romovi, koji su uvek, na kraju dana, bili kompromis. Bio sam voljan da zrtvujem stabilnost zarad raznih korisnih podesavanja koja nude skuvani romovi, ali vise ne. O izgledu OS-a da ne pricam! Kada je kit-kat izasao bio je izuzetno prijatno iznenadjenje za oko, ali sam L-om su preterali. Jedva cekam!

draganche

pre 9 godina

@Ske

Bojim se da niste razumeli ni text a ni mene. Da uprostim stvar. Recimo da nisam bas čista osoba i da imam potrebu da se fotografišem go sa pimpekom u erekciji. Nekim slučajem izgubim telefon ili mi ga ukradu. Imam šifru na telefonu (lock screen), ali prostim povezivanjem telefona i pc-a imate pristup svom mom kompromitujućem materijalu. I lepo to na Facebook ili gde već volite da kačite i eto problema. Sa druge strane, enkriptovani podaci su useless u ovom slučaju, sem ako niste vrhunski matematičar koji se bavi kriptografijom, i mogu mirno da spavam bez bojazni da će moj fetiš biti razotkriven

Mavericks

pre 9 godina

@(Neke stvari treba rasvijetliti) cim se google (gmail) nalog provali provlai se i google drive. Ukoliko se nevaram pre 30dana je na internetu obljavljeno pola miliona google naloga. Posto nista ali bas nista ne znas o iCould boje da se sam rsvatljujes ;)

draganche

pre 9 godina

@Ske

Lepo ste priznali da ne poznajete materiju i onda ispliva srpska potreba da se napamet komentariše. Enkriptuje se kompletan uređaj, odnosno podaci na istom, i u zavisnosti od količine podataka na uređaju, može da potraje par sati. Kako svaki pristup podacima iziskuje da budu dekriptovani, stariji uređaji će osetiti pad u performansama, ali ćete biti bolje zaštićeni. Recimo, preko USB kabla možete da svučete sve podatke sa uređaja i da bez problema pročesljate sve što vas zanima, dok se sa enkriptovanim podacima nećete mnogo usrećiti.
Dakle, ovde nije reč o security protocol već o enkripciji podataka na uređaju u celosti.

Mika

pre 9 godina

@Ske

Ajde kad si toliko napredan pojasni nam kako to ekripcija "dešava preko TCP/IP protokola"? :) Znaš li uopšte šta je ekripcija i kakav vid enkripcije je u pitanju? Znaš li uopšte šta je TCP/IP protokol?

miss

pre 9 godina

Samo nikako da puste nadogradnju na Kit Kat zaIdol Mini, a već planiraju novi sistem. Čemu to? Zar ne bi moglo da se radi na usavršavanju Kit Kat sistema, čemu novi svake godine

Apps

pre 9 godina

Meni pola aplikacija naprimer ne radi na 4.4.4. Acr, flash, mnoge aplikacije ne rade u ART-u kako treba... Da ne nabrajam a mogu da mislim sta ce tek da bude sa Lionom.

Che

pre 9 godina

Meni pola aplikacija naprimer ne radi na 4.4.4. Acr, flash, mnoge aplikacije ne rade u ART-u kako treba... Da ne nabrajam a mogu da mislim sta ce tek da bude sa Lionom.
(Apps, 21. septembar 2014 15:37)

Uvek mozes da se vratis na dalvik runtime, kog na svu srecu nece ni biti vise na L verziji, posto je mator, difoltna postaje ART.
Verovatno koristis neke prastare aplikacije, jer ako do sada nisu azurirane da rade na ART-u, znaci da ih je developer odavno napustio.

A ako zelis flash da ti radi u nekom od browsera, imas dve opcije.
Puffin browser kao i Dolphin.
Za dolphin imas postupak kako da aktiviras, help sekcija ce ti detaljno objasniti.Treba da skines poslednju verziju flesa koja je izasla za android, onda da aktiviras jetpack u settingsu browsera i da ga postavis da radi u desktop modu.Tako ces imati flash, koji nazalost nikako da nestane sa scene.
Android jos nekako i ima tu mogucnost da pusti flash, za razliku od ostalih platformi, medjutim sajtovi nikako da ga se otarase.

Mika

pre 9 godina

@Ske

Na kraju, u tekstu se i govori o enkripciji podataka. Komunikacija je svakako već kriptovana dosta ranije, nismo morali za to da čekamo Android 5.0. :)