Petak, 19.09.2014.

22:13

iFixit već rasturio iPhone 6 Plus

Izvor: B92

iFixit veæ rasturio iPhone 6 Plus IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

85 Komentari

Sortiraj po:

Ske

pre 9 godina

@beba

Nekompetentan developer ce uvek praviti kompromise i neoptimizovani "spaghetti code" bez obzira na platformu za koju razvija, i uvek ce kriviti tu istu platformu iz koje ne ume da izvuce maksimum.

To nema veze sa cenom proizvoda ili hleba, vec iskljucivo sa necijom strucnoscu.

A ne mozes da me ubedis da neko moze na 1GB rama da jednako dobro i fluidno tera aplikaciju koja zahteva 2 ili vise.

neutralni felsh

pre 9 godina

@EU Citizen, tebi stvarno nije dobro. Uzelo maha. Nadji devojku, decka, sta god, neki hobi, volontiraj. I ne ljuti se, samo pogledaj kako pises o nekakvom produktu, predmetu, kompaniji. Samo jos da pocnes da razgovaras sa npr tosterom i ugasio si.
(Nemanja, 20. septembar 2014 12:15)

ne sekiraj se, kad vec ne razumes.

zmitjkoe

pre 9 godina

Zašto je kod applea sve naopačke pa se kod njega skida strana na kojoj je displej što prvi put vidim dok se kod ostalih skida poklopac od pozadi.
(Nebojsa, 20. septembar 2014 00:42)

Ti jos nisi naucio da jedino Apple zna gde, sta i kako treba da se radi. iPhone nemaju poklopac, niti ima potrebe da ga vlasnik otvara (mada moze ako bas hoce). iPhone otvaraju u servisima iz samo dva razloga, da zamene defektnu bateriju ili da zamene naprsli displej. Da li sad razumes zasto je Apple uradio ovako "naopako". Koliko je lakse zameniti displej na SG 3, recimo? To je isto kao kad bi vadili krajnike kroz cmar.

beba

pre 9 godina

@ske
Jos jednom procitah tvoj komentar i stvarno sam sokiran. Bukvalno manu iphonea (applea) predstavljas kao prednost u drugom delu komentara... Stvarno mi nije jasno... Jesam developer i jesam iOS developer trenutno (3 godine ukupno) ali posle ove firme u kojoj sam zavrsavam sa Apple-om jer zaista nemam zivaca za to da mi neko vredja inteligenciju kao sto Apple radi (iako je najlakse uzeti pare upravo na iOS-u)... A i nema stvarno logike da ne koristim njihove uredjaje i da mi se be svidja njihova filozofija, a da developujem za njihovu platformu... Smorio sam se sto bi rekli :).

Vlajko

pre 9 godina

Pa korisnici drugih uređaja odlično znaju kako izgleda unutrašnjost njihovih telefona. Koliko samo oni puta dnevno otvaraju telefon kad im zablokira :)

beba

pre 9 godina

@ske
Nisam ni pomenuo spleet screen, a toliko pricas o njemu... Zaista ne mogu da diskutujem o tome kako je dobro (i kako ti tvrdis jos i bolje iako shvatam sta si hteo reci) da uredjaj ima 1GB memorije. Mogu samo da ti kazem da to sto sve te aplikacije lepo rade sa tim hardverom mozes i moras da zahvalis iskljucivo developerima koji moraju vecito da prave kompromise i da izmisljaju toplu vodu kako bi pruzili upravo to, lagodnost u koriscenju aplikacije, a sve zbog bas te cinjenice da je hardver takav kakav je... Nije Apple divan i najbolji i pravi cuda nego samo zadaje glavobolje nepotrebno developerima. I uostalom, gde je tu napredak? Backward compatibility je jedno, ovde se radi o tome da aplikacija radi isto na novijem i starijem hardveru (Sto jeste dobro za korisnika ali onemogucava dalji, brzi napredak... Onemogucava pravljenje kompleksnijih i grandioznijih aplikacija...). I na kraju krajeva,o cemu mi pricamo, godinu dana kasnije izbacuju isti telefon samo 20% brzi, a i to znamo koliko je istina kroz testove. 6+ je sa druge strane odlican ali onome kome ne smeta 5.5 inca ekran i to sto je 30% skuplji od slicnih telefona... Ne mogu, stvarno ne mogu da polemisem o iPhoneu, ovo je suludo sta su uradili... Jel' moze sve ovo isto ali sa 2GB memorije pa umesto da imaju 100 i vise posto profita da imaju npr 99% ili 98%? Nemam ja nista protiv da neko kupuje hleb za 100 eura umesto 50 dinara (preuvelicavam naravno) ako hoce ali kada taj neko krene da me ubedjuje da je taj (isti samo drugacije boje kore) hleb bolji od drugih i da su svi drugi ljubomorni jer moraju da kupuju hleb od 50 dinara (cak i oni koji imaju da daju 100evra za hleb ali nisu ludi da daju) e onda zaista moram da priznam da mi je tesko da se suzdrzim (ovo naravno nije na tvoj racun).

Iscelitelj

pre 9 godina

(Iscelitelj, 21. septembar 2014 09:32) - Momak, potrebna ti he pomoc! Nakon terapije idi na Note 3 stranu (sent from my iPhone).
(BOBAN, 21. septembar 2014 14:04)

Da nisi priglup i jadan, mozda bis se i naljutio. Znaci nema da brines...

USA

pre 9 godina

Imam iPhone4S, sa 524 MB rama, instalirao najnoviji iOS8; radi precizno kao svajcarski sat, svih 124 aplikacija koje imam. E, samsungovci, to mozete samo da potelite i sanjate!
(Misa, 21. septembar 2014 14:07)
E sad imas instalirano 124 aplikacije najsmesnije kad se jave takvi tipovi pa pricaju da imaju 100 aplikacija na iOS ili na android phone I sve radi "super". Pa ja sto sam developer I vlasnik sam iPhone 5s i Sony Z2 telefona ja stvarno ne mogu da verujem ovakvim glupostima da neko instalirao 100 aplikacija i da jos koristi... Realno ono sto se koristi na telefonu kao slucaj kome bas sve ovo treba nece preci preko 50 apps... e-mail, vesti max 4-5 apps, pa za muziku eto imas 4-5 aplikacija tipa Spotify, Pandora & Rdio etc, office app i maps navigation apps, neki cloud app, recimo jos treba ti Amazon app, EBay, Paypal I app od banke gde imas racun... Aj jos recimo koristis i social networks max 5 apps tipa Twitter, FB... I jos ajde da kazemo da imas Netflix, Vudu, Hulu, Amazon Prime VOD, HBO Go I YouTube pa sve to zajedno dodje oko 30-40 apps I jos sam dodao servise koji bez VPN-a ne mogu da rade u Srbiji jedino mozda imas 124 razlicitih fart app tako da...

Pero

pre 9 godina

iPhone 6 plus 64 gb - 900 evra

Grohotom se nasmejah. Za 200 evra ima telefona sa vecom rezolucijom, boljim ekranom, brzim procesorom, procesorom sa vise jezgri, sa vise memorije, sa boljom kamerom. U principu telefon za Karleusu i lika sa kajlom od 200 grama zlata oko vrata.

Misa

pre 9 godina

Imam iPhone4S, sa 524 MB rama, instalirao najnoviji iOS8; radi precizno kao svajcarski sat, svih 124 aplikacija koje imam. E, samsungovci, to mozete samo da potelite i sanjate!

BOBAN

pre 9 godina

Izvana Kinezi, a unutra Koreanci i Japanci. Od jabucara je samo njihova nagrizena jabuka i beskorisni babski iOS...
(Iscelitelj, 21. septembar 2014 09:32) - Momak, potrebna ti he pomoc! Nakon terapije idi na Note 3 stranu (sent from my iPhone).

Ske

pre 9 godina

@beba ti se uhvatio tog multitaskinga ko pijan plota...
"Split screen" nije isto sto i multi task. Multi znaci puno.
Ako ces split screen da definises kao multitasking, onda znaci da mozes da radis najvise dve funkcije istovremeno. Nazivaj stvari pravim imenom, inace te niko nece dozivljavati kao ozbiljnog sagovornika.
I ja sam izgleda nenormalan ovde, jer upravo na iPadu sa iOS8 otvorih 20-ak aplikacija i interesantno, sve radi.

A ovo za RAM.. da si iole ozbiljniji developer, znao bi da je mnogo lakse obezbediti kompatibilan ekosistem aplikacija i operativnog sistema na prakticno istom hardveru.
Kada bi iPhone imao npr 3GB rama, sutra bi neki developer vrlo lako mogao da napravi neku popularnu aplikaciju koja ce da zahteva mnogo rama, i jednostavno na uredjajima sa 1GB nece raditi jednako dobro.
Tebi kao developeru bi barem trebalo da bude jasno kakva je muka "rikverc-kompatibiliti", ako si uopste developer.

beba

pre 9 godina

@ske

1. Istina, svaka aplikacija radi savrseno sa 1GB ram memorije. Problem je sto vise njih ne radi savrseno sa 1GB ram memorije... (a obzirom na velicine baterija u novim iPhone-ima, nema ni potrebe za vise jer opet nista od ozbiljnog multitaskinga...)

2. Da li si ti upravo povezao kolicinu ram memorije (tj. ne prelazak na vise memorije) sa kompatibilnoscu operativnog sistema? Nadam se da sam pogresno razumeo...

Iphone vs android

pre 9 godina

Haha prva stvar,aplikacija b92 nije update-ovana za ios7-8 tako da sada kucam na tastaturi koja izgleda kao da imam ios6 ;p ok sada da se vratimo na debatu! Prva stvar, niko nema pravo da pljuje i da hvali nesto sto nije nikada probao. Ne mozete vi pljuvati po iphoneu, na osnovu toga sto procitate u specifikacijama. Po njemu mozete pljuvati ili ga hvaliti tek onda kada ga makar na mesec dana isprobate! Imao sam ja android dugoo pre nego sto sam presao na iphone. Prva stvar android je ok prvih nekoliko a onda pocne da zakucava sam bog zna zasto, pa cisti, muci se imao ti na njemu 256mb ili 2gb isti djavo bude uvek. Jedino ako odlucis da stavis cyanogen mod, u vreme kada sam ja imao android tada je bila verZija 10 i moram priznati da je super, mnogo je bolji od stock roma! Radi fenomenalno! Ee sada iphone, iskreno ljudi nema neke privrzenosti applu, ja njih kao kompaniju mrzim, nikada ih nisam voleo, alii ne mozete poreci da prave dobre i kvalitetne stvari to nikako.. Kupio sam iphone sasvim slucajno jer je naleteo jeftino i nisam se pokajao. Ja sam 98,65% siguran da bi svako od vas da ima priliku da koristi iphone jedno mesec-dva ostao na njemu, bas kao i ja.. Verujte da nikada nista ne zakucava, nema usporavanja, taj 1gb je za 5 i 5s, 6 i 6p sasvim dovoljan, znate zasto!? Prosto je, optimizovan softver za dati hardware!!! Nista drugo, to je jedina prednost koji android nikada nece imati, zasto? Pa jednostavno je, android ima 100000 razlicitih modela, optimizacija je nemoguca!

Nemanja

pre 9 godina

@Nokia 3510i, hvala, opusten sam. Godinama citam B92, primetio sam komentare potpisane sa EU Citizen odavno. Ponekad se slazem sa njim, ponekad ne. Nije poenta onog mog komentara bila u telefonu, onom ili ovom, vec tolika strast i to nije slucaj samo sa pomentum gospodinom, ima ih jos ovde. Nije bila namera uvreda, dobronamerno sam ga ostavio.
Iskren da budem, nisam ni znao koliko moj telefon ima RAM-a i nije me ni interesovalo. Bavim se poslom koji nema veze sa tim. Zasto bi mi to bilo vazno? Ono sto mi je vazno jeste da mi se svidja kako izgleda jer ne nosim zastitne maske, folije i slicno, da ima azuriranje softvera, a prvenstveno da funkcionise bez zastoja, bagova i sl.

Ske

pre 9 godina

1GB RAM-a po meni stoji tu iz dva razloga.

1. Kompletan OS i sve aplikacije manje ili vise rade odlicno, bez vecih problema i sa 1GB rama
2. Maksimalna ompatibilnost sa najmanje dve iteracije operativnog sistema je obezbedjena.

Necu se iznenaditi ni ako 6s sledece godine opet bude imao 1GB rama

Grip-Sexy

pre 9 godina

Da vam objasnim nesto iPhonu ne treba 2-3-4GB Rama ! i preterivanje procesora vidite samo rezultate koje daje iPhone 6 i + sa dual core pa sve ce vam biti jasno. IPhone ima jednostavno dobar OS i dobre apps i netreba mu toliko memorije da bi radio dosta mu je 1GB i radi ko sat bez ikakvih greske tako je to al pojedinci svatite nisam ja vam kriv sto se razumete u telefone. Iskreno vam kazem ovaj Plus iPhone rastura sve redom tesko da ce neko bolji da pravi u natrenih godina zivi bii pa videli.

beba

pre 9 godina

Za sve fanboyeve i girleve koji insistiraju na tome kako iPhone stabilno, brzo, bez laga i kocenja radi na slabijem hardveru u odnosu na androide, eno vam lumie za 150 evra koje takodje rade stabilno, brzo, bez laga i kocenja... Dakle, nije sporno da je iPhone dobar telefon i da ce pruziti uzitak onome ko ga koristi, sporno je da vam prilikom svake kupovine iscupaju neopravdano 500 evra vise i vi jos takvu ludost branite i podrzavate kao hipnotisani...

Maks

pre 9 godina

@ (partijska republika srbija, 20. septembar 2014 12:06)

Što se cene proizvodnje nekog uređaja tiče, možeš uz naziv uređaja da dodaš "BOM" i da potražiš na Google/Bing (BOM je skraćeno od "Bill of materials")...

Za iPhone 5S sam našao informaciju da je BOM bio oko $199: https://technology.ihs.com/410378/iphone-5-carries-199-bom-virtual-teardown-reveals

Za iPhone 6 sam našao da je BOM za oko 20-30 dolara veći nego za iPhone 5S... izvor: http://appleinsider.com/articles/14/05/12/apple-suppliers-expect-iphone-6-sales-to-be-20-greater-than-iphone-5s

E sad... to je koliko firmu košta da proizvede uređaj, bez urađunavanja troškova oko davanja garancije, bez uračunavanja potencijalnih gubitaka (ako, na primer, neki uređaj bude proizveden sa nekom greškom ili se ošteti prilikom transporta, pa ga vrate), bez uračunavanja troškova razvoja softwarea (OS-a i aplikacija) i troškova održavanja Cloud servisa koje daju svojim korisnicima (ako firma daje OS, aplikacije i Cloud servise bez reklama, to košta firmu... razvoj softwarea košta, a košta i kupovina servera za online servise, struja koju ti serveri potroše, plate za ljude koji rade na održavanju servera, internet konekcija za servere... itd)... itd.

Našao sam i da je BOM za Galaxy S5 bio $250 kada je izašao: http://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1321962

A Galaxy S5 je u prodavnicama u USA kada je izašao bio skuplji nego iPhone 6 sad, iako je Android besplatan i Googleovi servisi se sponzorišu od reklama.

necu da nemam 1000 minuseva

pre 9 godina

Godinama citam komentare apple vs svi ostali i sve manje mi je toga jasno. Imao i apple i android, da ne bude zabune. Sve ovo me podseca vise na dubokoumne rasprave tipa da li treba odrzati paradu ili ne. Samo da skrenem paznju na nekoliko stvari.
a) Ima li ijedan drugi proizvod gde se sa istim zarom raspravlja o tome od kojih komponenti se sastoji (e.g. da li sony LED ima LG panel ili Samsung graficki cip, ili da li gorenje mikser ima BMW elektromotor...). A kakve to veze ima bilo sa cime u XXI veku???
b) Note 3 u Telenoru kosta 95000 din ili 800 E. Isto koliko i 6+ (tamo gde ga ima). Ja sam Note 2 platio vise od 1000E preko ugovora (400E cash i 3000x24 mes od cega dobijem 3 miliona SMS i 24GB data, samo razgovori su OK). Sada je Note 3 dzabe, ako pod "dzabe" podrazumevate 60E x 24 meseca = 1440 E. O kakvoj to bezobraznoj skupoci Apple priozvoda u odnosu na ostale mi tacno pricamo? Ako mislite na oglase, tamo ima Note 3 za manje, bas kao i 5s, bas kao i 6+ za par meseci.
c) Zasto uopste toliko jeda od Apple hejtera u zemlji gde njega i nema??? Pa valjda bi takvi trebalo da budu najzadovoljniji ovakvom situacijom gde se vrli Srbi efikasno stite od belosvetskih vucibatina...(Samsung et al. excluded).
I na kraju d) Bio bih ponosan kada bi nas narod pametne telefone koristio za pisanje softvera, komponovanje muzike et sim. Ako takvih i ima, broj im je zanemarljiv. Za like na FB, tweet, fotku sa pijane zurke na IG ili citanje o starletama - i 5s i s5 i 6+ i 7- rade savrseno

milos

pre 9 godina

Ja ne znam zasto ljudi uporno pricaju kako se ovo ne moze priustiti a Samsung,HTC moze. JEdina je razlika sto operateri nude Samsung premium telefone uz odredjene pakete, a Iphonea nema u ponudi paketa, a u slobodnoj prodaji je skuplji i do 30% nego u inostranstvu, pa tako ispadaju ovde ovi sto to kupuju ovde - Cena u slobodnoj prodaji u inostranstvu je manje vise ista. S druge strane, od preterane upotrebe 2god uzastopno na mom telefonu Note 2 je crklo Sleep dugme i oslabila baterija- Bateriju sam za 10 eura uzeo novu a dugme sa flet kablom platio 2 eura i sve to sam zamenio - Otvorenost ovih uredjaja je genijalna- Da ne pricam da mi se prethodni Iphone sam zakljucao pa sam morao da platim 30 eura samo otkljucavanje - a ni pesmu ne mozes da prebacis. Kada pitas Korisnika Androida zasto koristi Android on kaze jasne prednosti , a korisnika Applea samo zato sto je to najbolji telefon, a realno Nije :)) Zatvoren Sistem , Zatvoren Hardver. I srafove su svoje izmislili samo da bi ti svaki dinar uzeli i od orpavke . Necu da komentarisem ove servise ovde koji Iphone otvaraju Snalom za kosu i trzalicama za gitaru , pa promeniti bateriju na telefonu znaci unisten telefon - UZAS!

hakinen

pre 9 godina

Koristio sam iphone 4s jedno vreme, sada android, jer licno mi se vise svidja android od IOS-a, no sta hocu reci sada na pljuvace Apla? Prvo i najjace oruzje Apla je zasticen sistem, jer se jos nije rodio taj koji ga moze hakovati, dakle zastita podataka na Aple uradjajima ie 100%, sto na androidima nije ni primaci. Upravo iz ovog razloga ljudi iz ozbiljnih biznisa, i poslova, koriste Aple proizvode jer sve sto imaju u telefonu je potpuno bezbedno...Ovo i jeste kljucni sadrzaj njihove snage i dok je god tako dominirace svetskim trzistem!

Nokia 3510i

pre 9 godina

@Nemanja

Opustite se.
I pogledajte koliko je pluseva dobio EU Citizen.
Niste vi krivi što iPhone ima 1 GB RAM-a.
Vaša krivica je što ste naivni pa ste ga kupili. ;)
Od vremena provedenog van džepa, torbe itd. iPhone njihovim vlasnicima koristi 5% za telefoniranje, 15% za surfovanje i 80% za "prikazivanje". :)))

79

pre 9 godina

Stavili su 1GB rama, jer moraju da imaju nesto i za sledecu godinu, jer ideja nemaju vise, sve kopiraju kao i uvek. Tako da spremite parice za sledece sisanje za 2 GB rama u 2015-oj. Haha!

pn

pre 9 godina

2020. apple će izbaciti iphone sa neverovatnim quad core procesorom, 2 giga rama, full hd rezolucijom,12 megapiksela kamerom i genijalnom baterijom koja će izdržati skoro ceo dan bez punjenja. I što je najbitnije taj iphone će imati pociju wi-fi punjenja! Prodavaće se po ceni od 2000 dolara za 16 giga, 3000 dolara za 32 giga i 5000 dolara za 64 giga.

zoki

pre 9 godina

Stvarno mizerne hardwerske vrednosti. Naravno sada svi korsinci Iphone će da graknu kako je i tih 1GB rama dovoljan i da će sve da radi glatko, pa ako idemo već u diskusiju o hardverskim veličinama i superiornom Ios sistemu zašto su uopšte i povećavali hardver ako je i na starom sve bilo glatko? Zašto su povećavali ekran i sami od sebe stvorili sprdnju? Imam neki utisak da ih je konkurencija pregazila i da su na silu nešto morali da izbace. Stvarno mi ti Iphone telefoni deluju dekadentno u svakom smislu. To je isto kao i korisnik Rolce Roysa koji ubeđuje korisnika Mercedesa S klase da je eto ovaj auto bolji zato što je skuplji a relano nema neke razlike.

mg2

pre 9 godina

Nisam neki stručnjak za telefone, ali smatram da je razlog zbog kog android ima više ram memorije, taj što sad dok pišem komentar npr. mogu uporedo da otvorim poruke ili browser ili kontakte i tu postoji još niz drugih stvari.. s obzirom na to da apple nije tako projektovan, razumljivo je zašto ne zahteva više od 1GB rama.. i sa tim svojim gigabajtom odlično obavlja svoj posao.. inače koristim LG G2 i malo je reći da sam prezadovoljan, a voleo bih da neko nađe neki propust ili da secka ili šta god tome slično na ovom telefonu.

Gigant elektronske industrije

pre 9 godina

Kada ce ljudi da shvate da marke poput LG i Samsunga prave pegle, frizidere i usisivace a ne telefone. (Bata, 20. septembar 2014 10:45)

Prave sve to, ali i memorije,vrhunske ssd diskove, televizore, laptopove, hrombukove, klime... Najveći proizvođači na svetu su telefona, televizora i memorija. Sve radi savršeno. Slično važi za LG. Sta je u tome loše? Obe firme su danas daleko ispred japanskih, americkih i evropskih.

Nemanja

pre 9 godina

@EU Citizen, tebi stvarno nije dobro. Uzelo maha. Nadji devojku, decka, sta god, neki hobi, volontiraj. I ne ljuti se, samo pogledaj kako pises o nekakvom produktu, predmetu, kompaniji. Samo jos da pocnes da razgovaras sa npr tosterom i ugasio si.

partijska republika srbija

pre 9 godina

to se zove marketing, i epl i samsung daju desetine milijardi na marketing, a daj boze da daju milion na razvijanje uredjaja, pa ne cudi sto svake godine dobijamo ista s**** samo druga pakovanja koja su zapakovana marketingom, zato ti uredjaji i imaju tolike cene, daj boze da svi delovi, radna snaga i sve za pravljenje tih uredjaja dosegne 100 evra po uredjaju a prodaju se za 700+, iz ovoga se dosta toga moze zakljuciti o covecanstvu i marketingu...ipak smo mi na pocetku evolucije tako da je razumljivo

obavesten

pre 9 godina

Trenutno,najbolji telefon na trzistu je S3.On ima najbolji odnos cena-kvalitet-brzina,tako da za nekih 250 e je moguce kupiti potpuno nov telefon sa vrhunskim hardverom,koji pruza najvise za ulozeno.
Ajfon 6 ,bas kao i note 4,s5 i sl. premijum telefoni su preskupi za ono sto nude.
Nije da ih nisam isprobao (osim ajfona 6) i bio odusevljen,ali sama pomisao da za telefon treba da platim kao za polovni auto ,odmah me odbija od njih,iako mogu to da platim.
Oni se isplate samo ako se uzimaju preko provajdera i to iskljucivo sa najskupljim paketima gde ih dele za dinar.Normalno,najskuplji paketi se isplate samo i jedino ako neko zaista toliko trosi mesecno,pa mu se isplati da placa pretplatu od 5000 dinara ili vise.U svakoj drugoj varijanti se ne isplati davati lovu za njih,jer su jednostavno preskupi!

stesha

pre 9 godina

@Marko

"Smesni su mu ovi androidasi sto komentaririsu svaku vest o apple-u,stvarno ih zalim koliko su zavidni i zlobni,verujem kako bi pljuvali i komsijin ferari da je krs od kola jel njihov stojadin ima vise mesta za prtljag"

Meni su ovakvi komentari smešni, jer pokazuju osnovno nepoznavanje ni automobilske niti IT industrije.

Poređenje Apple-a koji ne proizvodi nijedan vitalan deo za iPhone (procesor, NFC čip, kameru i sl.) već samo sve to pakuje i optimizuje softver za iste, sa Ferarije i sličnim firmama koje bar ulože sredstva da patentiraju motor, ako ništa drugo, krajnje je smešno.

To ti je isto kao kada bismo poredili Mercedes, MAN, Volvo i dr. firme koje sa svojim kooperantima proizvode čitave autobuse (motor, transmsiju i sl.) sa Neoplan, Solaris, Ikarbus i sl. firmama koje samo pakuju iste od tuđih delova (tj. "karoseriraju" u žargonu).

Prvo nauči da se babe i žabe ne porede, pre nego što kreneš da pljuješ po firmama koje osim marketinga i fenseraja, zapravo razvijaju i proizvode hardver koji ostali samo koriste.


Čisto da znaš, Apple snabdevaju:
1. Samsung - procesor i RAM memorija
2. NXP - NFC,
3. LG - touchscreen,
4. Sony - kamera (nisam 100 % siguran) i mnogi drugi.

Apple to sklopi, optimizuje hardver i uloži mnogo u marketing i to je to. Ako jedan logo načete jabuke toliko vredi, samo napred, kupujte.

Nenad

pre 9 godina

IPHONE 6: Prestanite da hejtujete, primenjujete nesvesan mehanizam odbrane jer pokusavate da odrzite svoj ego stabilnim, jer ne mozete da priustite ovaj vrhunski telefon.

Psiholog

pre 9 godina

PRVA 14 komentara su napisana od iste osobe! Poznaje se po stilu pisanja, po istim upotrebljenim recima, po istim redosledu reci! JADNO, koliko su ljudi ljubomirni na najbolji KULT smartfon IPHONE.

Zora

pre 9 godina

Dokle god smo ovako pametni i zavidni, uvek cemo biti dno dna i najveca beda u Evropi! Jadni i smesni drugima u okruzenju i svetu! Treba da se pokrijemo usima i da se ne pojavljujemo!

Mikelo

pre 9 godina

Smesni su mu ovi androidasi sto komentaririsu svaku vest o apple-u,stvarno ih zalim koliko su zavidni i zlobni,verujem kako bi pljuvali i komsijin ferari da je krs od kola jel njihov stojadin ima vise mesta za prtljag
(Marko, 20. septembar 2014 07:38)

Pa ako bi komšija ofarbao fićka u ferari crveno i vikao kako mu je auto nenad.ebiv naravno da bi!

uključite mozak

pre 9 godina

Nema veze koliko ima rama i brzinu procesora, već kako je optimizovan sam rad izmedju istih! Utuvite to u glavu. Android bez 2gb i quad-cora je truba, secka i kasni, da ne pričam koliko je loše optimizovan(sem pojedinih modela, misim na Motoroline uređaje nakon preuzimanja od strane Googla) . Mislim se baš zašto. KAPITALISTICKO DRUSTVO/POTROSACKO DRUSTVO. I da vlasnik sam androida. Čim budem u mogucnosti prelazim na IPhone. I naravno da ne žele , a mogu, da naprave savršen telefon, jer neće imati šta kasnije da ponude tržištu. Zadnji ''savrsen''telefon u odnosu cene i kvaliteta je bio Sony-Ericson K-850. Koji je godinama držao jaku cenu. Ocenu mi pričamo, imao je xnenon blic. ;)

iphone

pre 9 godina

Zalosno je sto jos uvijek vecina vas misli da je bolja kamera ako ima vise mpx. Da ne pricam sta drugo. Za vas androidase je iphone i ios spansko selo. I neke stvari necete razumiti nikad. Po vama sledeci galaxy bi trebao imati 16 core procesor, jedno 6 rama, i kameru od 32 mpx i bateriju od 6000 mAh.

Sajo gangsta

pre 9 godina

@Marko E moj jarane... Svet nije idilično mesto i o ukusima se ne raspravlja ali da neko toliko obožava neki "brend",da ga uzdiže u nebesa dok pljuje ostale-boles'. Ovo me sve podseća na neku religiju gde istina i činjenice nisu bitne već samo slepo praćenje svog idola.

detektiv

pre 9 godina

1. Specifikacije ne znače ništa kao takve.
2. iPhone će raditi na tom 1GB RAMa bolje nego G3 sa svoja 3GB. Zašto? Jer će sve aplikacije biti optimizovane.
3. Vreme je da napustim Android gnezdo. It was a fun ride, ali vreme je da uđem u svet lepih i glatkih aplikacija, bez sivih i crnih "loading" ekrana.
4. Najlakše mi je da se vratim Nexusu za godinu dana, nemam problem sa tim da se opredeljujem za sisteme kao da mi život zavisi od toga. Želim dobar telefon i smatram da će Nexus 5 dobiti dobrog naslednika.

pro-evropljanin!

pre 9 godina

kakav krs od mobilnog.Ja mislio on ima ram 2 ili 3 .ko moj HTC kojeg sam kupio prosle godine.svaka cast marketing timu apple-a

1GB RAM

pre 9 godina

Vidim dosta komentara što uređaj ima "samo" 1GB RAM.
Pa iOS-u je to sasvim dovoljno. Ja imam iPhone4S sa 512MB RAM i radim sasvim pristojno, 1GB je dovoljno za bilo šta.

To što je android loše (na brzinu) napisan OS pa im treba više RAM-a je drugi problem.

aaaaa

pre 9 godina

nesporno da je aple dobar uredjaj ali isto tako nesporno je da apple nije vredan da njegova osnovna verzija kosta najjeftinije u evropi i to za manji model 700 evra..jednostavno taj telefon da nema tu cenu garantujem da niko ali niko ga ne bi kupovao, marketing i popularnost kao i svega americkog sto kroz holivudske filmove sto kroz internet, sto kroz televizijske kanale uz vec pomenutu cenu ga stavljaju kao neku ekskluzivu, neki ce ali preko iphona mozes sve da placas, pa to je opcija tj aplikacija koju moze klinac od 12 godina da napravi, sve to postoji i na androidu i svim drugim sistemima..treba biti realan, sada ima telefona koji rade isti posao kao i ovaj i to za vise od 3 puta manje para, stvarno ljudi se takmice ko ce da ima skuplje ko ce da ima " bolje" samo se gleda ko ce kome vise da zavidi, ko je koliko uspeo u zivotu.. a posle se smejemo ljudima sa sela koji naprave za ciglu visu kucu od komsijine!?

Milos

pre 9 godina

Povecali displej a sve ostalo je 90% isto! Pa moj S3 i9305 ima 2Giga RAM-a a star godinu-ipo. Traktor naspram iPhone-a!
(Mislilac, 20. septembar 2014 00:02)


S4 ima 1.9 ghz i 2gb rama. Iphone 5s ima 1.3 ghz i 1 gb rama.
Kako je moguce da je iphone brzi???
Ne postavljam pitanje da li je brzi jer dokazano jeste, https://www.youtube.com/watch?v=v5HS12Mnr-s
interesuje me kako je moguce da telefon sa duplo manje memorije radi brze?

lale

pre 9 godina

Marko@ apsolutno je jasno koji se to telefon u Srbiji kupuje zbog kompleksa niže vrednosti!!! A onda nakon sto su dali 2-3 svoje plate za taj telefon oni postanu frustrirani zati sto im taj telefon nije doneo vecu popularnost, sta vise normalni ljudi ih jos i sazaljevaju!

raka85

pre 9 godina

zar ne bese 2 gb? obmana ili neka greska?
nego sada to na stranu. malo je 1 gb rama za vrhunske performanse za cenu koju dajes. otvoris par tabova u safariju, mape,par aplikacija i kada ides iz aplikacije u aplikaciju on to mora iznova da otvara i nema tu neke mudrosti. tako je od sveta i veka kod svi uredjaja. androidu je pre trebalo vise rama te je kocio zbog toga. vec to neko vreme nije problem,a sa kitkatom je rame uz rame sa iosom,mada i dzeli je radio vrhunski bez laga i greske. android l ce biti konstatnih 60 frejmova pa jedva cekam to da probam. kad diveloper edisn radi kao avion kako ce biti finalna. imam nexus 5 i kineza sa kitketom od skoro od 100 evra i vrlo je mala razlika u normalnim operacijama.

Sima Simic

pre 9 godina

Sve sto ima iPhone6 je vec imao GoogleNexus4 iz 2012. Uporedite modele i videcete. Dakle ovo je propast Apple, samo je pitanje da li neko namerno zeli da ih unisti

Kiki

pre 9 godina

Niko od vas sto kritikujete novu 6-icu nije drzao u ruke ovaj telefon.Meni na autu na km satu pise 240km/h a on ne ide toliko.Zar se ne uporedjuju performanse uredjaja umesto suvih brojki?

Miki

pre 9 godina

Sledeci model iphone 6S plus ce da ima isto 1 GB RAM,a ali ce zbog ovaca koje vole da budu odrane kostati 1500 evra...

Zato je Apple najprofitabilnija kompanija. Ne zato sto su najbolji, vec jednostavno zato sto niko ne dere svoje korisnike vise od njih, i sto niko drugi toliko uspesno ne prodaje tehnologije od pre godinu dve, po danasnjim najjacim mogucim cenama.

Marko

pre 9 godina

Smesni su mu ovi androidasi sto komentaririsu svaku vest o apple-u,stvarno ih zalim koliko su zavidni i zlobni,verujem kako bi pljuvali i komsijin ferari da je krs od kola jel njihov stojadin ima vise mesta za prtljag

Nije nego...

pre 9 godina

Pa moj Huawei ga kida u svim aspektima,od ekrana,rezolucije,kamere,memorije,da ne kazem da mi telefon ne stuca i ne koci a platio sam ga 170e.

Petronije

pre 9 godina

Koji lažovi i lopovi, tolika kenjaza za sitne prepravke u stilu DIY upgrade. Al, dik je ćuraka, biće i podvarka. Živeli kinezi i njihivi jeftini telefoni.

Nebojsa

pre 9 godina

Zašto je kod applea sve naopačke pa se kod njega skida strana na kojoj je displej što prvi put vidim dok se kod ostalih skida poklopac od pozadi.

EU Citizen

pre 9 godina

Wow, sprava s jednim gigabajtom i ugrađenom baterijom od dve hiljade i osamsto mAh, koja će opet teško da sastavi ceo dan sa tolikim ekranom, a ne možeš da je zameniš bez majstora, kakav jad, beda i čemer, i to se još nešto koprca i samoproglašava "najboljim telefonom", pa kako da ih ne opljuneš svakom prilikom koju dobiješ, ništa gore od luzera sa enormnim viškom arogancije bez pokrića, a kad malo razgrneš marketing, Apple je samo to :)))

Nesha

pre 9 godina

Nije rasklapanje ocenjeno sedmicom, nego je to ocena koja po njima pokazuje koliko je lako/teško samostalno obaviti odredjene intervencije (popravku) uredjaja.

Komšija

pre 9 godina

iPhone 6 4.7" ekran 138mm telefon, Samsung S4 5" ekran 136mm, iPhone 6 plus 5.5" ekran 158mm telefon, LG G3 5.5" ekran 148mm ceo telefon.
E sad da me podsetite ko ono pravi posluzavnike i cigle?

Acko

pre 9 godina

jel sam ja lud ili je ovo neka sala tolika zbrka ako ovog telefona koji ima kameru od 8 mp i 1 giga rama koloko ja vidim samo je baterija poboljsana i to je pitanje koliko moze da pohrani ovaj ekran?
ako sam lepo razumeo apple je puko nema sta da ponudi.

vladebb

pre 9 godina

1 gb rama, sramota, nema veze kako radi software i da li "leti" il ne ali je sramota sto toliko naplacuju nesto sto je malo, staro i zaostalo! Bukvalno sazaljevam korisnike Iphone-a

Doktor

pre 9 godina

Samo 1 gb RAM-a za te pare ? daleko je bolje kupiti LG G3 koji ima 3gb RAM-a jaci procesor bolju rezocujicu kameru apsolutno u svim aspektima je bolji a duplo jeftiniji

Doktor

pre 9 godina

Samo 1 gb RAM-a za te pare ? daleko je bolje kupiti LG G3 koji ima 3gb RAM-a jaci procesor bolju rezocujicu kameru apsolutno u svim aspektima je bolji a duplo jeftiniji

vladebb

pre 9 godina

1 gb rama, sramota, nema veze kako radi software i da li "leti" il ne ali je sramota sto toliko naplacuju nesto sto je malo, staro i zaostalo! Bukvalno sazaljevam korisnike Iphone-a

Komšija

pre 9 godina

iPhone 6 4.7" ekran 138mm telefon, Samsung S4 5" ekran 136mm, iPhone 6 plus 5.5" ekran 158mm telefon, LG G3 5.5" ekran 148mm ceo telefon.
E sad da me podsetite ko ono pravi posluzavnike i cigle?

Acko

pre 9 godina

jel sam ja lud ili je ovo neka sala tolika zbrka ako ovog telefona koji ima kameru od 8 mp i 1 giga rama koloko ja vidim samo je baterija poboljsana i to je pitanje koliko moze da pohrani ovaj ekran?
ako sam lepo razumeo apple je puko nema sta da ponudi.

EU Citizen

pre 9 godina

Wow, sprava s jednim gigabajtom i ugrađenom baterijom od dve hiljade i osamsto mAh, koja će opet teško da sastavi ceo dan sa tolikim ekranom, a ne možeš da je zameniš bez majstora, kakav jad, beda i čemer, i to se još nešto koprca i samoproglašava "najboljim telefonom", pa kako da ih ne opljuneš svakom prilikom koju dobiješ, ništa gore od luzera sa enormnim viškom arogancije bez pokrića, a kad malo razgrneš marketing, Apple je samo to :)))

Nesha

pre 9 godina

Nije rasklapanje ocenjeno sedmicom, nego je to ocena koja po njima pokazuje koliko je lako/teško samostalno obaviti odredjene intervencije (popravku) uredjaja.

Nije nego...

pre 9 godina

Pa moj Huawei ga kida u svim aspektima,od ekrana,rezolucije,kamere,memorije,da ne kazem da mi telefon ne stuca i ne koci a platio sam ga 170e.

Petronije

pre 9 godina

Koji lažovi i lopovi, tolika kenjaza za sitne prepravke u stilu DIY upgrade. Al, dik je ćuraka, biće i podvarka. Živeli kinezi i njihivi jeftini telefoni.

Marko

pre 9 godina

Smesni su mu ovi androidasi sto komentaririsu svaku vest o apple-u,stvarno ih zalim koliko su zavidni i zlobni,verujem kako bi pljuvali i komsijin ferari da je krs od kola jel njihov stojadin ima vise mesta za prtljag

stesha

pre 9 godina

@Marko

"Smesni su mu ovi androidasi sto komentaririsu svaku vest o apple-u,stvarno ih zalim koliko su zavidni i zlobni,verujem kako bi pljuvali i komsijin ferari da je krs od kola jel njihov stojadin ima vise mesta za prtljag"

Meni su ovakvi komentari smešni, jer pokazuju osnovno nepoznavanje ni automobilske niti IT industrije.

Poređenje Apple-a koji ne proizvodi nijedan vitalan deo za iPhone (procesor, NFC čip, kameru i sl.) već samo sve to pakuje i optimizuje softver za iste, sa Ferarije i sličnim firmama koje bar ulože sredstva da patentiraju motor, ako ništa drugo, krajnje je smešno.

To ti je isto kao kada bismo poredili Mercedes, MAN, Volvo i dr. firme koje sa svojim kooperantima proizvode čitave autobuse (motor, transmsiju i sl.) sa Neoplan, Solaris, Ikarbus i sl. firmama koje samo pakuju iste od tuđih delova (tj. "karoseriraju" u žargonu).

Prvo nauči da se babe i žabe ne porede, pre nego što kreneš da pljuješ po firmama koje osim marketinga i fenseraja, zapravo razvijaju i proizvode hardver koji ostali samo koriste.


Čisto da znaš, Apple snabdevaju:
1. Samsung - procesor i RAM memorija
2. NXP - NFC,
3. LG - touchscreen,
4. Sony - kamera (nisam 100 % siguran) i mnogi drugi.

Apple to sklopi, optimizuje hardver i uloži mnogo u marketing i to je to. Ako jedan logo načete jabuke toliko vredi, samo napred, kupujte.

Nebojsa

pre 9 godina

Zašto je kod applea sve naopačke pa se kod njega skida strana na kojoj je displej što prvi put vidim dok se kod ostalih skida poklopac od pozadi.

Miki

pre 9 godina

Sledeci model iphone 6S plus ce da ima isto 1 GB RAM,a ali ce zbog ovaca koje vole da budu odrane kostati 1500 evra...

Zato je Apple najprofitabilnija kompanija. Ne zato sto su najbolji, vec jednostavno zato sto niko ne dere svoje korisnike vise od njih, i sto niko drugi toliko uspesno ne prodaje tehnologije od pre godinu dve, po danasnjim najjacim mogucim cenama.

obavesten

pre 9 godina

Trenutno,najbolji telefon na trzistu je S3.On ima najbolji odnos cena-kvalitet-brzina,tako da za nekih 250 e je moguce kupiti potpuno nov telefon sa vrhunskim hardverom,koji pruza najvise za ulozeno.
Ajfon 6 ,bas kao i note 4,s5 i sl. premijum telefoni su preskupi za ono sto nude.
Nije da ih nisam isprobao (osim ajfona 6) i bio odusevljen,ali sama pomisao da za telefon treba da platim kao za polovni auto ,odmah me odbija od njih,iako mogu to da platim.
Oni se isplate samo ako se uzimaju preko provajdera i to iskljucivo sa najskupljim paketima gde ih dele za dinar.Normalno,najskuplji paketi se isplate samo i jedino ako neko zaista toliko trosi mesecno,pa mu se isplati da placa pretplatu od 5000 dinara ili vise.U svakoj drugoj varijanti se ne isplati davati lovu za njih,jer su jednostavno preskupi!

Nemanja

pre 9 godina

@EU Citizen, tebi stvarno nije dobro. Uzelo maha. Nadji devojku, decka, sta god, neki hobi, volontiraj. I ne ljuti se, samo pogledaj kako pises o nekakvom produktu, predmetu, kompaniji. Samo jos da pocnes da razgovaras sa npr tosterom i ugasio si.

beba

pre 9 godina

Za sve fanboyeve i girleve koji insistiraju na tome kako iPhone stabilno, brzo, bez laga i kocenja radi na slabijem hardveru u odnosu na androide, eno vam lumie za 150 evra koje takodje rade stabilno, brzo, bez laga i kocenja... Dakle, nije sporno da je iPhone dobar telefon i da ce pruziti uzitak onome ko ga koristi, sporno je da vam prilikom svake kupovine iscupaju neopravdano 500 evra vise i vi jos takvu ludost branite i podrzavate kao hipnotisani...

necu da nemam 1000 minuseva

pre 9 godina

Godinama citam komentare apple vs svi ostali i sve manje mi je toga jasno. Imao i apple i android, da ne bude zabune. Sve ovo me podseca vise na dubokoumne rasprave tipa da li treba odrzati paradu ili ne. Samo da skrenem paznju na nekoliko stvari.
a) Ima li ijedan drugi proizvod gde se sa istim zarom raspravlja o tome od kojih komponenti se sastoji (e.g. da li sony LED ima LG panel ili Samsung graficki cip, ili da li gorenje mikser ima BMW elektromotor...). A kakve to veze ima bilo sa cime u XXI veku???
b) Note 3 u Telenoru kosta 95000 din ili 800 E. Isto koliko i 6+ (tamo gde ga ima). Ja sam Note 2 platio vise od 1000E preko ugovora (400E cash i 3000x24 mes od cega dobijem 3 miliona SMS i 24GB data, samo razgovori su OK). Sada je Note 3 dzabe, ako pod "dzabe" podrazumevate 60E x 24 meseca = 1440 E. O kakvoj to bezobraznoj skupoci Apple priozvoda u odnosu na ostale mi tacno pricamo? Ako mislite na oglase, tamo ima Note 3 za manje, bas kao i 5s, bas kao i 6+ za par meseci.
c) Zasto uopste toliko jeda od Apple hejtera u zemlji gde njega i nema??? Pa valjda bi takvi trebalo da budu najzadovoljniji ovakvom situacijom gde se vrli Srbi efikasno stite od belosvetskih vucibatina...(Samsung et al. excluded).
I na kraju d) Bio bih ponosan kada bi nas narod pametne telefone koristio za pisanje softvera, komponovanje muzike et sim. Ako takvih i ima, broj im je zanemarljiv. Za like na FB, tweet, fotku sa pijane zurke na IG ili citanje o starletama - i 5s i s5 i 6+ i 7- rade savrseno

pro-evropljanin!

pre 9 godina

kakav krs od mobilnog.Ja mislio on ima ram 2 ili 3 .ko moj HTC kojeg sam kupio prosle godine.svaka cast marketing timu apple-a

Sima Simic

pre 9 godina

Sve sto ima iPhone6 je vec imao GoogleNexus4 iz 2012. Uporedite modele i videcete. Dakle ovo je propast Apple, samo je pitanje da li neko namerno zeli da ih unisti

Gigant elektronske industrije

pre 9 godina

Kada ce ljudi da shvate da marke poput LG i Samsunga prave pegle, frizidere i usisivace a ne telefone. (Bata, 20. septembar 2014 10:45)

Prave sve to, ali i memorije,vrhunske ssd diskove, televizore, laptopove, hrombukove, klime... Najveći proizvođači na svetu su telefona, televizora i memorija. Sve radi savršeno. Slično važi za LG. Sta je u tome loše? Obe firme su danas daleko ispred japanskih, americkih i evropskih.

iphone

pre 9 godina

Zalosno je sto jos uvijek vecina vas misli da je bolja kamera ako ima vise mpx. Da ne pricam sta drugo. Za vas androidase je iphone i ios spansko selo. I neke stvari necete razumiti nikad. Po vama sledeci galaxy bi trebao imati 16 core procesor, jedno 6 rama, i kameru od 32 mpx i bateriju od 6000 mAh.

pn

pre 9 godina

2020. apple će izbaciti iphone sa neverovatnim quad core procesorom, 2 giga rama, full hd rezolucijom,12 megapiksela kamerom i genijalnom baterijom koja će izdržati skoro ceo dan bez punjenja. I što je najbitnije taj iphone će imati pociju wi-fi punjenja! Prodavaće se po ceni od 2000 dolara za 16 giga, 3000 dolara za 32 giga i 5000 dolara za 64 giga.

lale

pre 9 godina

Marko@ apsolutno je jasno koji se to telefon u Srbiji kupuje zbog kompleksa niže vrednosti!!! A onda nakon sto su dali 2-3 svoje plate za taj telefon oni postanu frustrirani zati sto im taj telefon nije doneo vecu popularnost, sta vise normalni ljudi ih jos i sazaljevaju!

aaaaa

pre 9 godina

nesporno da je aple dobar uredjaj ali isto tako nesporno je da apple nije vredan da njegova osnovna verzija kosta najjeftinije u evropi i to za manji model 700 evra..jednostavno taj telefon da nema tu cenu garantujem da niko ali niko ga ne bi kupovao, marketing i popularnost kao i svega americkog sto kroz holivudske filmove sto kroz internet, sto kroz televizijske kanale uz vec pomenutu cenu ga stavljaju kao neku ekskluzivu, neki ce ali preko iphona mozes sve da placas, pa to je opcija tj aplikacija koju moze klinac od 12 godina da napravi, sve to postoji i na androidu i svim drugim sistemima..treba biti realan, sada ima telefona koji rade isti posao kao i ovaj i to za vise od 3 puta manje para, stvarno ljudi se takmice ko ce da ima skuplje ko ce da ima " bolje" samo se gleda ko ce kome vise da zavidi, ko je koliko uspeo u zivotu.. a posle se smejemo ljudima sa sela koji naprave za ciglu visu kucu od komsijine!?

detektiv

pre 9 godina

1. Specifikacije ne znače ništa kao takve.
2. iPhone će raditi na tom 1GB RAMa bolje nego G3 sa svoja 3GB. Zašto? Jer će sve aplikacije biti optimizovane.
3. Vreme je da napustim Android gnezdo. It was a fun ride, ali vreme je da uđem u svet lepih i glatkih aplikacija, bez sivih i crnih "loading" ekrana.
4. Najlakše mi je da se vratim Nexusu za godinu dana, nemam problem sa tim da se opredeljujem za sisteme kao da mi život zavisi od toga. Želim dobar telefon i smatram da će Nexus 5 dobiti dobrog naslednika.

1GB RAM

pre 9 godina

Vidim dosta komentara što uređaj ima "samo" 1GB RAM.
Pa iOS-u je to sasvim dovoljno. Ja imam iPhone4S sa 512MB RAM i radim sasvim pristojno, 1GB je dovoljno za bilo šta.

To što je android loše (na brzinu) napisan OS pa im treba više RAM-a je drugi problem.

Mikelo

pre 9 godina

Smesni su mu ovi androidasi sto komentaririsu svaku vest o apple-u,stvarno ih zalim koliko su zavidni i zlobni,verujem kako bi pljuvali i komsijin ferari da je krs od kola jel njihov stojadin ima vise mesta za prtljag
(Marko, 20. septembar 2014 07:38)

Pa ako bi komšija ofarbao fićka u ferari crveno i vikao kako mu je auto nenad.ebiv naravno da bi!

79

pre 9 godina

Stavili su 1GB rama, jer moraju da imaju nesto i za sledecu godinu, jer ideja nemaju vise, sve kopiraju kao i uvek. Tako da spremite parice za sledece sisanje za 2 GB rama u 2015-oj. Haha!

Iphone vs android

pre 9 godina

Haha prva stvar,aplikacija b92 nije update-ovana za ios7-8 tako da sada kucam na tastaturi koja izgleda kao da imam ios6 ;p ok sada da se vratimo na debatu! Prva stvar, niko nema pravo da pljuje i da hvali nesto sto nije nikada probao. Ne mozete vi pljuvati po iphoneu, na osnovu toga sto procitate u specifikacijama. Po njemu mozete pljuvati ili ga hvaliti tek onda kada ga makar na mesec dana isprobate! Imao sam ja android dugoo pre nego sto sam presao na iphone. Prva stvar android je ok prvih nekoliko a onda pocne da zakucava sam bog zna zasto, pa cisti, muci se imao ti na njemu 256mb ili 2gb isti djavo bude uvek. Jedino ako odlucis da stavis cyanogen mod, u vreme kada sam ja imao android tada je bila verZija 10 i moram priznati da je super, mnogo je bolji od stock roma! Radi fenomenalno! Ee sada iphone, iskreno ljudi nema neke privrzenosti applu, ja njih kao kompaniju mrzim, nikada ih nisam voleo, alii ne mozete poreci da prave dobre i kvalitetne stvari to nikako.. Kupio sam iphone sasvim slucajno jer je naleteo jeftino i nisam se pokajao. Ja sam 98,65% siguran da bi svako od vas da ima priliku da koristi iphone jedno mesec-dva ostao na njemu, bas kao i ja.. Verujte da nikada nista ne zakucava, nema usporavanja, taj 1gb je za 5 i 5s, 6 i 6p sasvim dovoljan, znate zasto!? Prosto je, optimizovan softver za dati hardware!!! Nista drugo, to je jedina prednost koji android nikada nece imati, zasto? Pa jednostavno je, android ima 100000 razlicitih modela, optimizacija je nemoguca!

USA

pre 9 godina

Imam iPhone4S, sa 524 MB rama, instalirao najnoviji iOS8; radi precizno kao svajcarski sat, svih 124 aplikacija koje imam. E, samsungovci, to mozete samo da potelite i sanjate!
(Misa, 21. septembar 2014 14:07)
E sad imas instalirano 124 aplikacije najsmesnije kad se jave takvi tipovi pa pricaju da imaju 100 aplikacija na iOS ili na android phone I sve radi "super". Pa ja sto sam developer I vlasnik sam iPhone 5s i Sony Z2 telefona ja stvarno ne mogu da verujem ovakvim glupostima da neko instalirao 100 aplikacija i da jos koristi... Realno ono sto se koristi na telefonu kao slucaj kome bas sve ovo treba nece preci preko 50 apps... e-mail, vesti max 4-5 apps, pa za muziku eto imas 4-5 aplikacija tipa Spotify, Pandora & Rdio etc, office app i maps navigation apps, neki cloud app, recimo jos treba ti Amazon app, EBay, Paypal I app od banke gde imas racun... Aj jos recimo koristis i social networks max 5 apps tipa Twitter, FB... I jos ajde da kazemo da imas Netflix, Vudu, Hulu, Amazon Prime VOD, HBO Go I YouTube pa sve to zajedno dodje oko 30-40 apps I jos sam dodao servise koji bez VPN-a ne mogu da rade u Srbiji jedino mozda imas 124 razlicitih fart app tako da...

uključite mozak

pre 9 godina

Nema veze koliko ima rama i brzinu procesora, već kako je optimizovan sam rad izmedju istih! Utuvite to u glavu. Android bez 2gb i quad-cora je truba, secka i kasni, da ne pričam koliko je loše optimizovan(sem pojedinih modela, misim na Motoroline uređaje nakon preuzimanja od strane Googla) . Mislim se baš zašto. KAPITALISTICKO DRUSTVO/POTROSACKO DRUSTVO. I da vlasnik sam androida. Čim budem u mogucnosti prelazim na IPhone. I naravno da ne žele , a mogu, da naprave savršen telefon, jer neće imati šta kasnije da ponude tržištu. Zadnji ''savrsen''telefon u odnosu cene i kvaliteta je bio Sony-Ericson K-850. Koji je godinama držao jaku cenu. Ocenu mi pričamo, imao je xnenon blic. ;)

Nokia 3510i

pre 9 godina

@Nemanja

Opustite se.
I pogledajte koliko je pluseva dobio EU Citizen.
Niste vi krivi što iPhone ima 1 GB RAM-a.
Vaša krivica je što ste naivni pa ste ga kupili. ;)
Od vremena provedenog van džepa, torbe itd. iPhone njihovim vlasnicima koristi 5% za telefoniranje, 15% za surfovanje i 80% za "prikazivanje". :)))

hakinen

pre 9 godina

Koristio sam iphone 4s jedno vreme, sada android, jer licno mi se vise svidja android od IOS-a, no sta hocu reci sada na pljuvace Apla? Prvo i najjace oruzje Apla je zasticen sistem, jer se jos nije rodio taj koji ga moze hakovati, dakle zastita podataka na Aple uradjajima ie 100%, sto na androidima nije ni primaci. Upravo iz ovog razloga ljudi iz ozbiljnih biznisa, i poslova, koriste Aple proizvode jer sve sto imaju u telefonu je potpuno bezbedno...Ovo i jeste kljucni sadrzaj njihove snage i dok je god tako dominirace svetskim trzistem!

milos

pre 9 godina

Ja ne znam zasto ljudi uporno pricaju kako se ovo ne moze priustiti a Samsung,HTC moze. JEdina je razlika sto operateri nude Samsung premium telefone uz odredjene pakete, a Iphonea nema u ponudi paketa, a u slobodnoj prodaji je skuplji i do 30% nego u inostranstvu, pa tako ispadaju ovde ovi sto to kupuju ovde - Cena u slobodnoj prodaji u inostranstvu je manje vise ista. S druge strane, od preterane upotrebe 2god uzastopno na mom telefonu Note 2 je crklo Sleep dugme i oslabila baterija- Bateriju sam za 10 eura uzeo novu a dugme sa flet kablom platio 2 eura i sve to sam zamenio - Otvorenost ovih uredjaja je genijalna- Da ne pricam da mi se prethodni Iphone sam zakljucao pa sam morao da platim 30 eura samo otkljucavanje - a ni pesmu ne mozes da prebacis. Kada pitas Korisnika Androida zasto koristi Android on kaze jasne prednosti , a korisnika Applea samo zato sto je to najbolji telefon, a realno Nije :)) Zatvoren Sistem , Zatvoren Hardver. I srafove su svoje izmislili samo da bi ti svaki dinar uzeli i od orpavke . Necu da komentarisem ove servise ovde koji Iphone otvaraju Snalom za kosu i trzalicama za gitaru , pa promeniti bateriju na telefonu znaci unisten telefon - UZAS!

Pero

pre 9 godina

iPhone 6 plus 64 gb - 900 evra

Grohotom se nasmejah. Za 200 evra ima telefona sa vecom rezolucijom, boljim ekranom, brzim procesorom, procesorom sa vise jezgri, sa vise memorije, sa boljom kamerom. U principu telefon za Karleusu i lika sa kajlom od 200 grama zlata oko vrata.

Sajo gangsta

pre 9 godina

@Marko E moj jarane... Svet nije idilično mesto i o ukusima se ne raspravlja ali da neko toliko obožava neki "brend",da ga uzdiže u nebesa dok pljuje ostale-boles'. Ovo me sve podseća na neku religiju gde istina i činjenice nisu bitne već samo slepo praćenje svog idola.

Nenad

pre 9 godina

IPHONE 6: Prestanite da hejtujete, primenjujete nesvesan mehanizam odbrane jer pokusavate da odrzite svoj ego stabilnim, jer ne mozete da priustite ovaj vrhunski telefon.

Ske

pre 9 godina

1GB RAM-a po meni stoji tu iz dva razloga.

1. Kompletan OS i sve aplikacije manje ili vise rade odlicno, bez vecih problema i sa 1GB rama
2. Maksimalna ompatibilnost sa najmanje dve iteracije operativnog sistema je obezbedjena.

Necu se iznenaditi ni ako 6s sledece godine opet bude imao 1GB rama

Nemanja

pre 9 godina

@Nokia 3510i, hvala, opusten sam. Godinama citam B92, primetio sam komentare potpisane sa EU Citizen odavno. Ponekad se slazem sa njim, ponekad ne. Nije poenta onog mog komentara bila u telefonu, onom ili ovom, vec tolika strast i to nije slucaj samo sa pomentum gospodinom, ima ih jos ovde. Nije bila namera uvreda, dobronamerno sam ga ostavio.
Iskren da budem, nisam ni znao koliko moj telefon ima RAM-a i nije me ni interesovalo. Bavim se poslom koji nema veze sa tim. Zasto bi mi to bilo vazno? Ono sto mi je vazno jeste da mi se svidja kako izgleda jer ne nosim zastitne maske, folije i slicno, da ima azuriranje softvera, a prvenstveno da funkcionise bez zastoja, bagova i sl.

raka85

pre 9 godina

zar ne bese 2 gb? obmana ili neka greska?
nego sada to na stranu. malo je 1 gb rama za vrhunske performanse za cenu koju dajes. otvoris par tabova u safariju, mape,par aplikacija i kada ides iz aplikacije u aplikaciju on to mora iznova da otvara i nema tu neke mudrosti. tako je od sveta i veka kod svi uredjaja. androidu je pre trebalo vise rama te je kocio zbog toga. vec to neko vreme nije problem,a sa kitkatom je rame uz rame sa iosom,mada i dzeli je radio vrhunski bez laga i greske. android l ce biti konstatnih 60 frejmova pa jedva cekam to da probam. kad diveloper edisn radi kao avion kako ce biti finalna. imam nexus 5 i kineza sa kitketom od skoro od 100 evra i vrlo je mala razlika u normalnim operacijama.

Grip-Sexy

pre 9 godina

Da vam objasnim nesto iPhonu ne treba 2-3-4GB Rama ! i preterivanje procesora vidite samo rezultate koje daje iPhone 6 i + sa dual core pa sve ce vam biti jasno. IPhone ima jednostavno dobar OS i dobre apps i netreba mu toliko memorije da bi radio dosta mu je 1GB i radi ko sat bez ikakvih greske tako je to al pojedinci svatite nisam ja vam kriv sto se razumete u telefone. Iskreno vam kazem ovaj Plus iPhone rastura sve redom tesko da ce neko bolji da pravi u natrenih godina zivi bii pa videli.

Kiki

pre 9 godina

Niko od vas sto kritikujete novu 6-icu nije drzao u ruke ovaj telefon.Meni na autu na km satu pise 240km/h a on ne ide toliko.Zar se ne uporedjuju performanse uredjaja umesto suvih brojki?

Milos

pre 9 godina

Povecali displej a sve ostalo je 90% isto! Pa moj S3 i9305 ima 2Giga RAM-a a star godinu-ipo. Traktor naspram iPhone-a!
(Mislilac, 20. septembar 2014 00:02)


S4 ima 1.9 ghz i 2gb rama. Iphone 5s ima 1.3 ghz i 1 gb rama.
Kako je moguce da je iphone brzi???
Ne postavljam pitanje da li je brzi jer dokazano jeste, https://www.youtube.com/watch?v=v5HS12Mnr-s
interesuje me kako je moguce da telefon sa duplo manje memorije radi brze?

Psiholog

pre 9 godina

PRVA 14 komentara su napisana od iste osobe! Poznaje se po stilu pisanja, po istim upotrebljenim recima, po istim redosledu reci! JADNO, koliko su ljudi ljubomirni na najbolji KULT smartfon IPHONE.

partijska republika srbija

pre 9 godina

to se zove marketing, i epl i samsung daju desetine milijardi na marketing, a daj boze da daju milion na razvijanje uredjaja, pa ne cudi sto svake godine dobijamo ista s**** samo druga pakovanja koja su zapakovana marketingom, zato ti uredjaji i imaju tolike cene, daj boze da svi delovi, radna snaga i sve za pravljenje tih uredjaja dosegne 100 evra po uredjaju a prodaju se za 700+, iz ovoga se dosta toga moze zakljuciti o covecanstvu i marketingu...ipak smo mi na pocetku evolucije tako da je razumljivo

mg2

pre 9 godina

Nisam neki stručnjak za telefone, ali smatram da je razlog zbog kog android ima više ram memorije, taj što sad dok pišem komentar npr. mogu uporedo da otvorim poruke ili browser ili kontakte i tu postoji još niz drugih stvari.. s obzirom na to da apple nije tako projektovan, razumljivo je zašto ne zahteva više od 1GB rama.. i sa tim svojim gigabajtom odlično obavlja svoj posao.. inače koristim LG G2 i malo je reći da sam prezadovoljan, a voleo bih da neko nađe neki propust ili da secka ili šta god tome slično na ovom telefonu.

Zora

pre 9 godina

Dokle god smo ovako pametni i zavidni, uvek cemo biti dno dna i najveca beda u Evropi! Jadni i smesni drugima u okruzenju i svetu! Treba da se pokrijemo usima i da se ne pojavljujemo!

zoki

pre 9 godina

Stvarno mizerne hardwerske vrednosti. Naravno sada svi korsinci Iphone će da graknu kako je i tih 1GB rama dovoljan i da će sve da radi glatko, pa ako idemo već u diskusiju o hardverskim veličinama i superiornom Ios sistemu zašto su uopšte i povećavali hardver ako je i na starom sve bilo glatko? Zašto su povećavali ekran i sami od sebe stvorili sprdnju? Imam neki utisak da ih je konkurencija pregazila i da su na silu nešto morali da izbace. Stvarno mi ti Iphone telefoni deluju dekadentno u svakom smislu. To je isto kao i korisnik Rolce Roysa koji ubeđuje korisnika Mercedesa S klase da je eto ovaj auto bolji zato što je skuplji a relano nema neke razlike.

Vlajko

pre 9 godina

Pa korisnici drugih uređaja odlično znaju kako izgleda unutrašnjost njihovih telefona. Koliko samo oni puta dnevno otvaraju telefon kad im zablokira :)

Misa

pre 9 godina

Imam iPhone4S, sa 524 MB rama, instalirao najnoviji iOS8; radi precizno kao svajcarski sat, svih 124 aplikacija koje imam. E, samsungovci, to mozete samo da potelite i sanjate!

Maks

pre 9 godina

@ (partijska republika srbija, 20. septembar 2014 12:06)

Što se cene proizvodnje nekog uređaja tiče, možeš uz naziv uređaja da dodaš "BOM" i da potražiš na Google/Bing (BOM je skraćeno od "Bill of materials")...

Za iPhone 5S sam našao informaciju da je BOM bio oko $199: https://technology.ihs.com/410378/iphone-5-carries-199-bom-virtual-teardown-reveals

Za iPhone 6 sam našao da je BOM za oko 20-30 dolara veći nego za iPhone 5S... izvor: http://appleinsider.com/articles/14/05/12/apple-suppliers-expect-iphone-6-sales-to-be-20-greater-than-iphone-5s

E sad... to je koliko firmu košta da proizvede uređaj, bez urađunavanja troškova oko davanja garancije, bez uračunavanja potencijalnih gubitaka (ako, na primer, neki uređaj bude proizveden sa nekom greškom ili se ošteti prilikom transporta, pa ga vrate), bez uračunavanja troškova razvoja softwarea (OS-a i aplikacija) i troškova održavanja Cloud servisa koje daju svojim korisnicima (ako firma daje OS, aplikacije i Cloud servise bez reklama, to košta firmu... razvoj softwarea košta, a košta i kupovina servera za online servise, struja koju ti serveri potroše, plate za ljude koji rade na održavanju servera, internet konekcija za servere... itd)... itd.

Našao sam i da je BOM za Galaxy S5 bio $250 kada je izašao: http://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1321962

A Galaxy S5 je u prodavnicama u USA kada je izašao bio skuplji nego iPhone 6 sad, iako je Android besplatan i Googleovi servisi se sponzorišu od reklama.

Ske

pre 9 godina

@beba ti se uhvatio tog multitaskinga ko pijan plota...
"Split screen" nije isto sto i multi task. Multi znaci puno.
Ako ces split screen da definises kao multitasking, onda znaci da mozes da radis najvise dve funkcije istovremeno. Nazivaj stvari pravim imenom, inace te niko nece dozivljavati kao ozbiljnog sagovornika.
I ja sam izgleda nenormalan ovde, jer upravo na iPadu sa iOS8 otvorih 20-ak aplikacija i interesantno, sve radi.

A ovo za RAM.. da si iole ozbiljniji developer, znao bi da je mnogo lakse obezbediti kompatibilan ekosistem aplikacija i operativnog sistema na prakticno istom hardveru.
Kada bi iPhone imao npr 3GB rama, sutra bi neki developer vrlo lako mogao da napravi neku popularnu aplikaciju koja ce da zahteva mnogo rama, i jednostavno na uredjajima sa 1GB nece raditi jednako dobro.
Tebi kao developeru bi barem trebalo da bude jasno kakva je muka "rikverc-kompatibiliti", ako si uopste developer.

beba

pre 9 godina

@ske
Nisam ni pomenuo spleet screen, a toliko pricas o njemu... Zaista ne mogu da diskutujem o tome kako je dobro (i kako ti tvrdis jos i bolje iako shvatam sta si hteo reci) da uredjaj ima 1GB memorije. Mogu samo da ti kazem da to sto sve te aplikacije lepo rade sa tim hardverom mozes i moras da zahvalis iskljucivo developerima koji moraju vecito da prave kompromise i da izmisljaju toplu vodu kako bi pruzili upravo to, lagodnost u koriscenju aplikacije, a sve zbog bas te cinjenice da je hardver takav kakav je... Nije Apple divan i najbolji i pravi cuda nego samo zadaje glavobolje nepotrebno developerima. I uostalom, gde je tu napredak? Backward compatibility je jedno, ovde se radi o tome da aplikacija radi isto na novijem i starijem hardveru (Sto jeste dobro za korisnika ali onemogucava dalji, brzi napredak... Onemogucava pravljenje kompleksnijih i grandioznijih aplikacija...). I na kraju krajeva,o cemu mi pricamo, godinu dana kasnije izbacuju isti telefon samo 20% brzi, a i to znamo koliko je istina kroz testove. 6+ je sa druge strane odlican ali onome kome ne smeta 5.5 inca ekran i to sto je 30% skuplji od slicnih telefona... Ne mogu, stvarno ne mogu da polemisem o iPhoneu, ovo je suludo sta su uradili... Jel' moze sve ovo isto ali sa 2GB memorije pa umesto da imaju 100 i vise posto profita da imaju npr 99% ili 98%? Nemam ja nista protiv da neko kupuje hleb za 100 eura umesto 50 dinara (preuvelicavam naravno) ako hoce ali kada taj neko krene da me ubedjuje da je taj (isti samo drugacije boje kore) hleb bolji od drugih i da su svi drugi ljubomorni jer moraju da kupuju hleb od 50 dinara (cak i oni koji imaju da daju 100evra za hleb ali nisu ludi da daju) e onda zaista moram da priznam da mi je tesko da se suzdrzim (ovo naravno nije na tvoj racun).

zmitjkoe

pre 9 godina

Zašto je kod applea sve naopačke pa se kod njega skida strana na kojoj je displej što prvi put vidim dok se kod ostalih skida poklopac od pozadi.
(Nebojsa, 20. septembar 2014 00:42)

Ti jos nisi naucio da jedino Apple zna gde, sta i kako treba da se radi. iPhone nemaju poklopac, niti ima potrebe da ga vlasnik otvara (mada moze ako bas hoce). iPhone otvaraju u servisima iz samo dva razloga, da zamene defektnu bateriju ili da zamene naprsli displej. Da li sad razumes zasto je Apple uradio ovako "naopako". Koliko je lakse zameniti displej na SG 3, recimo? To je isto kao kad bi vadili krajnike kroz cmar.

beba

pre 9 godina

@ske

1. Istina, svaka aplikacija radi savrseno sa 1GB ram memorije. Problem je sto vise njih ne radi savrseno sa 1GB ram memorije... (a obzirom na velicine baterija u novim iPhone-ima, nema ni potrebe za vise jer opet nista od ozbiljnog multitaskinga...)

2. Da li si ti upravo povezao kolicinu ram memorije (tj. ne prelazak na vise memorije) sa kompatibilnoscu operativnog sistema? Nadam se da sam pogresno razumeo...

BOBAN

pre 9 godina

Izvana Kinezi, a unutra Koreanci i Japanci. Od jabucara je samo njihova nagrizena jabuka i beskorisni babski iOS...
(Iscelitelj, 21. septembar 2014 09:32) - Momak, potrebna ti he pomoc! Nakon terapije idi na Note 3 stranu (sent from my iPhone).

Iscelitelj

pre 9 godina

(Iscelitelj, 21. septembar 2014 09:32) - Momak, potrebna ti he pomoc! Nakon terapije idi na Note 3 stranu (sent from my iPhone).
(BOBAN, 21. septembar 2014 14:04)

Da nisi priglup i jadan, mozda bis se i naljutio. Znaci nema da brines...

beba

pre 9 godina

@ske
Jos jednom procitah tvoj komentar i stvarno sam sokiran. Bukvalno manu iphonea (applea) predstavljas kao prednost u drugom delu komentara... Stvarno mi nije jasno... Jesam developer i jesam iOS developer trenutno (3 godine ukupno) ali posle ove firme u kojoj sam zavrsavam sa Apple-om jer zaista nemam zivaca za to da mi neko vredja inteligenciju kao sto Apple radi (iako je najlakse uzeti pare upravo na iOS-u)... A i nema stvarno logike da ne koristim njihove uredjaje i da mi se be svidja njihova filozofija, a da developujem za njihovu platformu... Smorio sam se sto bi rekli :).

neutralni felsh

pre 9 godina

@EU Citizen, tebi stvarno nije dobro. Uzelo maha. Nadji devojku, decka, sta god, neki hobi, volontiraj. I ne ljuti se, samo pogledaj kako pises o nekakvom produktu, predmetu, kompaniji. Samo jos da pocnes da razgovaras sa npr tosterom i ugasio si.
(Nemanja, 20. septembar 2014 12:15)

ne sekiraj se, kad vec ne razumes.

Ske

pre 9 godina

@beba

Nekompetentan developer ce uvek praviti kompromise i neoptimizovani "spaghetti code" bez obzira na platformu za koju razvija, i uvek ce kriviti tu istu platformu iz koje ne ume da izvuce maksimum.

To nema veze sa cenom proizvoda ili hleba, vec iskljucivo sa necijom strucnoscu.

A ne mozes da me ubedis da neko moze na 1GB rama da jednako dobro i fluidno tera aplikaciju koja zahteva 2 ili vise.

Marko

pre 9 godina

Smesni su mu ovi androidasi sto komentaririsu svaku vest o apple-u,stvarno ih zalim koliko su zavidni i zlobni,verujem kako bi pljuvali i komsijin ferari da je krs od kola jel njihov stojadin ima vise mesta za prtljag

Doktor

pre 9 godina

Samo 1 gb RAM-a za te pare ? daleko je bolje kupiti LG G3 koji ima 3gb RAM-a jaci procesor bolju rezocujicu kameru apsolutno u svim aspektima je bolji a duplo jeftiniji

vladebb

pre 9 godina

1 gb rama, sramota, nema veze kako radi software i da li "leti" il ne ali je sramota sto toliko naplacuju nesto sto je malo, staro i zaostalo! Bukvalno sazaljevam korisnike Iphone-a

EU Citizen

pre 9 godina

Wow, sprava s jednim gigabajtom i ugrađenom baterijom od dve hiljade i osamsto mAh, koja će opet teško da sastavi ceo dan sa tolikim ekranom, a ne možeš da je zameniš bez majstora, kakav jad, beda i čemer, i to se još nešto koprca i samoproglašava "najboljim telefonom", pa kako da ih ne opljuneš svakom prilikom koju dobiješ, ništa gore od luzera sa enormnim viškom arogancije bez pokrića, a kad malo razgrneš marketing, Apple je samo to :)))

Acko

pre 9 godina

jel sam ja lud ili je ovo neka sala tolika zbrka ako ovog telefona koji ima kameru od 8 mp i 1 giga rama koloko ja vidim samo je baterija poboljsana i to je pitanje koliko moze da pohrani ovaj ekran?
ako sam lepo razumeo apple je puko nema sta da ponudi.

Nije nego...

pre 9 godina

Pa moj Huawei ga kida u svim aspektima,od ekrana,rezolucije,kamere,memorije,da ne kazem da mi telefon ne stuca i ne koci a platio sam ga 170e.

1GB RAM

pre 9 godina

Vidim dosta komentara što uređaj ima "samo" 1GB RAM.
Pa iOS-u je to sasvim dovoljno. Ja imam iPhone4S sa 512MB RAM i radim sasvim pristojno, 1GB je dovoljno za bilo šta.

To što je android loše (na brzinu) napisan OS pa im treba više RAM-a je drugi problem.

Grip-Sexy

pre 9 godina

Da vam objasnim nesto iPhonu ne treba 2-3-4GB Rama ! i preterivanje procesora vidite samo rezultate koje daje iPhone 6 i + sa dual core pa sve ce vam biti jasno. IPhone ima jednostavno dobar OS i dobre apps i netreba mu toliko memorije da bi radio dosta mu je 1GB i radi ko sat bez ikakvih greske tako je to al pojedinci svatite nisam ja vam kriv sto se razumete u telefone. Iskreno vam kazem ovaj Plus iPhone rastura sve redom tesko da ce neko bolji da pravi u natrenih godina zivi bii pa videli.

Komšija

pre 9 godina

iPhone 6 4.7" ekran 138mm telefon, Samsung S4 5" ekran 136mm, iPhone 6 plus 5.5" ekran 158mm telefon, LG G3 5.5" ekran 148mm ceo telefon.
E sad da me podsetite ko ono pravi posluzavnike i cigle?

Psiholog

pre 9 godina

PRVA 14 komentara su napisana od iste osobe! Poznaje se po stilu pisanja, po istim upotrebljenim recima, po istim redosledu reci! JADNO, koliko su ljudi ljubomirni na najbolji KULT smartfon IPHONE.

obavesten

pre 9 godina

Trenutno,najbolji telefon na trzistu je S3.On ima najbolji odnos cena-kvalitet-brzina,tako da za nekih 250 e je moguce kupiti potpuno nov telefon sa vrhunskim hardverom,koji pruza najvise za ulozeno.
Ajfon 6 ,bas kao i note 4,s5 i sl. premijum telefoni su preskupi za ono sto nude.
Nije da ih nisam isprobao (osim ajfona 6) i bio odusevljen,ali sama pomisao da za telefon treba da platim kao za polovni auto ,odmah me odbija od njih,iako mogu to da platim.
Oni se isplate samo ako se uzimaju preko provajdera i to iskljucivo sa najskupljim paketima gde ih dele za dinar.Normalno,najskuplji paketi se isplate samo i jedino ako neko zaista toliko trosi mesecno,pa mu se isplati da placa pretplatu od 5000 dinara ili vise.U svakoj drugoj varijanti se ne isplati davati lovu za njih,jer su jednostavno preskupi!

Nenad

pre 9 godina

IPHONE 6: Prestanite da hejtujete, primenjujete nesvesan mehanizam odbrane jer pokusavate da odrzite svoj ego stabilnim, jer ne mozete da priustite ovaj vrhunski telefon.

iphone

pre 9 godina

Zalosno je sto jos uvijek vecina vas misli da je bolja kamera ako ima vise mpx. Da ne pricam sta drugo. Za vas androidase je iphone i ios spansko selo. I neke stvari necete razumiti nikad. Po vama sledeci galaxy bi trebao imati 16 core procesor, jedno 6 rama, i kameru od 32 mpx i bateriju od 6000 mAh.

detektiv

pre 9 godina

1. Specifikacije ne znače ništa kao takve.
2. iPhone će raditi na tom 1GB RAMa bolje nego G3 sa svoja 3GB. Zašto? Jer će sve aplikacije biti optimizovane.
3. Vreme je da napustim Android gnezdo. It was a fun ride, ali vreme je da uđem u svet lepih i glatkih aplikacija, bez sivih i crnih "loading" ekrana.
4. Najlakše mi je da se vratim Nexusu za godinu dana, nemam problem sa tim da se opredeljujem za sisteme kao da mi život zavisi od toga. Želim dobar telefon i smatram da će Nexus 5 dobiti dobrog naslednika.

Misa

pre 9 godina

Imam iPhone4S, sa 524 MB rama, instalirao najnoviji iOS8; radi precizno kao svajcarski sat, svih 124 aplikacija koje imam. E, samsungovci, to mozete samo da potelite i sanjate!

hakinen

pre 9 godina

Koristio sam iphone 4s jedno vreme, sada android, jer licno mi se vise svidja android od IOS-a, no sta hocu reci sada na pljuvace Apla? Prvo i najjace oruzje Apla je zasticen sistem, jer se jos nije rodio taj koji ga moze hakovati, dakle zastita podataka na Aple uradjajima ie 100%, sto na androidima nije ni primaci. Upravo iz ovog razloga ljudi iz ozbiljnih biznisa, i poslova, koriste Aple proizvode jer sve sto imaju u telefonu je potpuno bezbedno...Ovo i jeste kljucni sadrzaj njihove snage i dok je god tako dominirace svetskim trzistem!

Nokia 3510i

pre 9 godina

@Nemanja

Opustite se.
I pogledajte koliko je pluseva dobio EU Citizen.
Niste vi krivi što iPhone ima 1 GB RAM-a.
Vaša krivica je što ste naivni pa ste ga kupili. ;)
Od vremena provedenog van džepa, torbe itd. iPhone njihovim vlasnicima koristi 5% za telefoniranje, 15% za surfovanje i 80% za "prikazivanje". :)))

Nebojsa

pre 9 godina

Zašto je kod applea sve naopačke pa se kod njega skida strana na kojoj je displej što prvi put vidim dok se kod ostalih skida poklopac od pozadi.

Kiki

pre 9 godina

Niko od vas sto kritikujete novu 6-icu nije drzao u ruke ovaj telefon.Meni na autu na km satu pise 240km/h a on ne ide toliko.Zar se ne uporedjuju performanse uredjaja umesto suvih brojki?

beba

pre 9 godina

Za sve fanboyeve i girleve koji insistiraju na tome kako iPhone stabilno, brzo, bez laga i kocenja radi na slabijem hardveru u odnosu na androide, eno vam lumie za 150 evra koje takodje rade stabilno, brzo, bez laga i kocenja... Dakle, nije sporno da je iPhone dobar telefon i da ce pruziti uzitak onome ko ga koristi, sporno je da vam prilikom svake kupovine iscupaju neopravdano 500 evra vise i vi jos takvu ludost branite i podrzavate kao hipnotisani...

79

pre 9 godina

Stavili su 1GB rama, jer moraju da imaju nesto i za sledecu godinu, jer ideja nemaju vise, sve kopiraju kao i uvek. Tako da spremite parice za sledece sisanje za 2 GB rama u 2015-oj. Haha!

zmitjkoe

pre 9 godina

Zašto je kod applea sve naopačke pa se kod njega skida strana na kojoj je displej što prvi put vidim dok se kod ostalih skida poklopac od pozadi.
(Nebojsa, 20. septembar 2014 00:42)

Ti jos nisi naucio da jedino Apple zna gde, sta i kako treba da se radi. iPhone nemaju poklopac, niti ima potrebe da ga vlasnik otvara (mada moze ako bas hoce). iPhone otvaraju u servisima iz samo dva razloga, da zamene defektnu bateriju ili da zamene naprsli displej. Da li sad razumes zasto je Apple uradio ovako "naopako". Koliko je lakse zameniti displej na SG 3, recimo? To je isto kao kad bi vadili krajnike kroz cmar.

Petronije

pre 9 godina

Koji lažovi i lopovi, tolika kenjaza za sitne prepravke u stilu DIY upgrade. Al, dik je ćuraka, biće i podvarka. Živeli kinezi i njihivi jeftini telefoni.

Ske

pre 9 godina

1GB RAM-a po meni stoji tu iz dva razloga.

1. Kompletan OS i sve aplikacije manje ili vise rade odlicno, bez vecih problema i sa 1GB rama
2. Maksimalna ompatibilnost sa najmanje dve iteracije operativnog sistema je obezbedjena.

Necu se iznenaditi ni ako 6s sledece godine opet bude imao 1GB rama

pn

pre 9 godina

2020. apple će izbaciti iphone sa neverovatnim quad core procesorom, 2 giga rama, full hd rezolucijom,12 megapiksela kamerom i genijalnom baterijom koja će izdržati skoro ceo dan bez punjenja. I što je najbitnije taj iphone će imati pociju wi-fi punjenja! Prodavaće se po ceni od 2000 dolara za 16 giga, 3000 dolara za 32 giga i 5000 dolara za 64 giga.

stesha

pre 9 godina

@Marko

"Smesni su mu ovi androidasi sto komentaririsu svaku vest o apple-u,stvarno ih zalim koliko su zavidni i zlobni,verujem kako bi pljuvali i komsijin ferari da je krs od kola jel njihov stojadin ima vise mesta za prtljag"

Meni su ovakvi komentari smešni, jer pokazuju osnovno nepoznavanje ni automobilske niti IT industrije.

Poređenje Apple-a koji ne proizvodi nijedan vitalan deo za iPhone (procesor, NFC čip, kameru i sl.) već samo sve to pakuje i optimizuje softver za iste, sa Ferarije i sličnim firmama koje bar ulože sredstva da patentiraju motor, ako ništa drugo, krajnje je smešno.

To ti je isto kao kada bismo poredili Mercedes, MAN, Volvo i dr. firme koje sa svojim kooperantima proizvode čitave autobuse (motor, transmsiju i sl.) sa Neoplan, Solaris, Ikarbus i sl. firmama koje samo pakuju iste od tuđih delova (tj. "karoseriraju" u žargonu).

Prvo nauči da se babe i žabe ne porede, pre nego što kreneš da pljuješ po firmama koje osim marketinga i fenseraja, zapravo razvijaju i proizvode hardver koji ostali samo koriste.


Čisto da znaš, Apple snabdevaju:
1. Samsung - procesor i RAM memorija
2. NXP - NFC,
3. LG - touchscreen,
4. Sony - kamera (nisam 100 % siguran) i mnogi drugi.

Apple to sklopi, optimizuje hardver i uloži mnogo u marketing i to je to. Ako jedan logo načete jabuke toliko vredi, samo napred, kupujte.

uključite mozak

pre 9 godina

Nema veze koliko ima rama i brzinu procesora, već kako je optimizovan sam rad izmedju istih! Utuvite to u glavu. Android bez 2gb i quad-cora je truba, secka i kasni, da ne pričam koliko je loše optimizovan(sem pojedinih modela, misim na Motoroline uređaje nakon preuzimanja od strane Googla) . Mislim se baš zašto. KAPITALISTICKO DRUSTVO/POTROSACKO DRUSTVO. I da vlasnik sam androida. Čim budem u mogucnosti prelazim na IPhone. I naravno da ne žele , a mogu, da naprave savršen telefon, jer neće imati šta kasnije da ponude tržištu. Zadnji ''savrsen''telefon u odnosu cene i kvaliteta je bio Sony-Ericson K-850. Koji je godinama držao jaku cenu. Ocenu mi pričamo, imao je xnenon blic. ;)

Milos

pre 9 godina

Povecali displej a sve ostalo je 90% isto! Pa moj S3 i9305 ima 2Giga RAM-a a star godinu-ipo. Traktor naspram iPhone-a!
(Mislilac, 20. septembar 2014 00:02)


S4 ima 1.9 ghz i 2gb rama. Iphone 5s ima 1.3 ghz i 1 gb rama.
Kako je moguce da je iphone brzi???
Ne postavljam pitanje da li je brzi jer dokazano jeste, https://www.youtube.com/watch?v=v5HS12Mnr-s
interesuje me kako je moguce da telefon sa duplo manje memorije radi brze?

Zora

pre 9 godina

Dokle god smo ovako pametni i zavidni, uvek cemo biti dno dna i najveca beda u Evropi! Jadni i smesni drugima u okruzenju i svetu! Treba da se pokrijemo usima i da se ne pojavljujemo!

zoki

pre 9 godina

Stvarno mizerne hardwerske vrednosti. Naravno sada svi korsinci Iphone će da graknu kako je i tih 1GB rama dovoljan i da će sve da radi glatko, pa ako idemo već u diskusiju o hardverskim veličinama i superiornom Ios sistemu zašto su uopšte i povećavali hardver ako je i na starom sve bilo glatko? Zašto su povećavali ekran i sami od sebe stvorili sprdnju? Imam neki utisak da ih je konkurencija pregazila i da su na silu nešto morali da izbace. Stvarno mi ti Iphone telefoni deluju dekadentno u svakom smislu. To je isto kao i korisnik Rolce Roysa koji ubeđuje korisnika Mercedesa S klase da je eto ovaj auto bolji zato što je skuplji a relano nema neke razlike.

milos

pre 9 godina

Ja ne znam zasto ljudi uporno pricaju kako se ovo ne moze priustiti a Samsung,HTC moze. JEdina je razlika sto operateri nude Samsung premium telefone uz odredjene pakete, a Iphonea nema u ponudi paketa, a u slobodnoj prodaji je skuplji i do 30% nego u inostranstvu, pa tako ispadaju ovde ovi sto to kupuju ovde - Cena u slobodnoj prodaji u inostranstvu je manje vise ista. S druge strane, od preterane upotrebe 2god uzastopno na mom telefonu Note 2 je crklo Sleep dugme i oslabila baterija- Bateriju sam za 10 eura uzeo novu a dugme sa flet kablom platio 2 eura i sve to sam zamenio - Otvorenost ovih uredjaja je genijalna- Da ne pricam da mi se prethodni Iphone sam zakljucao pa sam morao da platim 30 eura samo otkljucavanje - a ni pesmu ne mozes da prebacis. Kada pitas Korisnika Androida zasto koristi Android on kaze jasne prednosti , a korisnika Applea samo zato sto je to najbolji telefon, a realno Nije :)) Zatvoren Sistem , Zatvoren Hardver. I srafove su svoje izmislili samo da bi ti svaki dinar uzeli i od orpavke . Necu da komentarisem ove servise ovde koji Iphone otvaraju Snalom za kosu i trzalicama za gitaru , pa promeniti bateriju na telefonu znaci unisten telefon - UZAS!

Nesha

pre 9 godina

Nije rasklapanje ocenjeno sedmicom, nego je to ocena koja po njima pokazuje koliko je lako/teško samostalno obaviti odredjene intervencije (popravku) uredjaja.

lale

pre 9 godina

Marko@ apsolutno je jasno koji se to telefon u Srbiji kupuje zbog kompleksa niže vrednosti!!! A onda nakon sto su dali 2-3 svoje plate za taj telefon oni postanu frustrirani zati sto im taj telefon nije doneo vecu popularnost, sta vise normalni ljudi ih jos i sazaljevaju!

pro-evropljanin!

pre 9 godina

kakav krs od mobilnog.Ja mislio on ima ram 2 ili 3 .ko moj HTC kojeg sam kupio prosle godine.svaka cast marketing timu apple-a

BOBAN

pre 9 godina

Izvana Kinezi, a unutra Koreanci i Japanci. Od jabucara je samo njihova nagrizena jabuka i beskorisni babski iOS...
(Iscelitelj, 21. septembar 2014 09:32) - Momak, potrebna ti he pomoc! Nakon terapije idi na Note 3 stranu (sent from my iPhone).

Miki

pre 9 godina

Sledeci model iphone 6S plus ce da ima isto 1 GB RAM,a ali ce zbog ovaca koje vole da budu odrane kostati 1500 evra...

Zato je Apple najprofitabilnija kompanija. Ne zato sto su najbolji, vec jednostavno zato sto niko ne dere svoje korisnike vise od njih, i sto niko drugi toliko uspesno ne prodaje tehnologije od pre godinu dve, po danasnjim najjacim mogucim cenama.

Pero

pre 9 godina

iPhone 6 plus 64 gb - 900 evra

Grohotom se nasmejah. Za 200 evra ima telefona sa vecom rezolucijom, boljim ekranom, brzim procesorom, procesorom sa vise jezgri, sa vise memorije, sa boljom kamerom. U principu telefon za Karleusu i lika sa kajlom od 200 grama zlata oko vrata.

Maks

pre 9 godina

@ (partijska republika srbija, 20. septembar 2014 12:06)

Što se cene proizvodnje nekog uređaja tiče, možeš uz naziv uređaja da dodaš "BOM" i da potražiš na Google/Bing (BOM je skraćeno od "Bill of materials")...

Za iPhone 5S sam našao informaciju da je BOM bio oko $199: https://technology.ihs.com/410378/iphone-5-carries-199-bom-virtual-teardown-reveals

Za iPhone 6 sam našao da je BOM za oko 20-30 dolara veći nego za iPhone 5S... izvor: http://appleinsider.com/articles/14/05/12/apple-suppliers-expect-iphone-6-sales-to-be-20-greater-than-iphone-5s

E sad... to je koliko firmu košta da proizvede uređaj, bez urađunavanja troškova oko davanja garancije, bez uračunavanja potencijalnih gubitaka (ako, na primer, neki uređaj bude proizveden sa nekom greškom ili se ošteti prilikom transporta, pa ga vrate), bez uračunavanja troškova razvoja softwarea (OS-a i aplikacija) i troškova održavanja Cloud servisa koje daju svojim korisnicima (ako firma daje OS, aplikacije i Cloud servise bez reklama, to košta firmu... razvoj softwarea košta, a košta i kupovina servera za online servise, struja koju ti serveri potroše, plate za ljude koji rade na održavanju servera, internet konekcija za servere... itd)... itd.

Našao sam i da je BOM za Galaxy S5 bio $250 kada je izašao: http://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1321962

A Galaxy S5 je u prodavnicama u USA kada je izašao bio skuplji nego iPhone 6 sad, iako je Android besplatan i Googleovi servisi se sponzorišu od reklama.

Iphone vs android

pre 9 godina

Haha prva stvar,aplikacija b92 nije update-ovana za ios7-8 tako da sada kucam na tastaturi koja izgleda kao da imam ios6 ;p ok sada da se vratimo na debatu! Prva stvar, niko nema pravo da pljuje i da hvali nesto sto nije nikada probao. Ne mozete vi pljuvati po iphoneu, na osnovu toga sto procitate u specifikacijama. Po njemu mozete pljuvati ili ga hvaliti tek onda kada ga makar na mesec dana isprobate! Imao sam ja android dugoo pre nego sto sam presao na iphone. Prva stvar android je ok prvih nekoliko a onda pocne da zakucava sam bog zna zasto, pa cisti, muci se imao ti na njemu 256mb ili 2gb isti djavo bude uvek. Jedino ako odlucis da stavis cyanogen mod, u vreme kada sam ja imao android tada je bila verZija 10 i moram priznati da je super, mnogo je bolji od stock roma! Radi fenomenalno! Ee sada iphone, iskreno ljudi nema neke privrzenosti applu, ja njih kao kompaniju mrzim, nikada ih nisam voleo, alii ne mozete poreci da prave dobre i kvalitetne stvari to nikako.. Kupio sam iphone sasvim slucajno jer je naleteo jeftino i nisam se pokajao. Ja sam 98,65% siguran da bi svako od vas da ima priliku da koristi iphone jedno mesec-dva ostao na njemu, bas kao i ja.. Verujte da nikada nista ne zakucava, nema usporavanja, taj 1gb je za 5 i 5s, 6 i 6p sasvim dovoljan, znate zasto!? Prosto je, optimizovan softver za dati hardware!!! Nista drugo, to je jedina prednost koji android nikada nece imati, zasto? Pa jednostavno je, android ima 100000 razlicitih modela, optimizacija je nemoguca!

Sima Simic

pre 9 godina

Sve sto ima iPhone6 je vec imao GoogleNexus4 iz 2012. Uporedite modele i videcete. Dakle ovo je propast Apple, samo je pitanje da li neko namerno zeli da ih unisti

mg2

pre 9 godina

Nisam neki stručnjak za telefone, ali smatram da je razlog zbog kog android ima više ram memorije, taj što sad dok pišem komentar npr. mogu uporedo da otvorim poruke ili browser ili kontakte i tu postoji još niz drugih stvari.. s obzirom na to da apple nije tako projektovan, razumljivo je zašto ne zahteva više od 1GB rama.. i sa tim svojim gigabajtom odlično obavlja svoj posao.. inače koristim LG G2 i malo je reći da sam prezadovoljan, a voleo bih da neko nađe neki propust ili da secka ili šta god tome slično na ovom telefonu.

partijska republika srbija

pre 9 godina

to se zove marketing, i epl i samsung daju desetine milijardi na marketing, a daj boze da daju milion na razvijanje uredjaja, pa ne cudi sto svake godine dobijamo ista s**** samo druga pakovanja koja su zapakovana marketingom, zato ti uredjaji i imaju tolike cene, daj boze da svi delovi, radna snaga i sve za pravljenje tih uredjaja dosegne 100 evra po uredjaju a prodaju se za 700+, iz ovoga se dosta toga moze zakljuciti o covecanstvu i marketingu...ipak smo mi na pocetku evolucije tako da je razumljivo

Nemanja

pre 9 godina

@EU Citizen, tebi stvarno nije dobro. Uzelo maha. Nadji devojku, decka, sta god, neki hobi, volontiraj. I ne ljuti se, samo pogledaj kako pises o nekakvom produktu, predmetu, kompaniji. Samo jos da pocnes da razgovaras sa npr tosterom i ugasio si.

beba

pre 9 godina

@ske

1. Istina, svaka aplikacija radi savrseno sa 1GB ram memorije. Problem je sto vise njih ne radi savrseno sa 1GB ram memorije... (a obzirom na velicine baterija u novim iPhone-ima, nema ni potrebe za vise jer opet nista od ozbiljnog multitaskinga...)

2. Da li si ti upravo povezao kolicinu ram memorije (tj. ne prelazak na vise memorije) sa kompatibilnoscu operativnog sistema? Nadam se da sam pogresno razumeo...

Ske

pre 9 godina

@beba ti se uhvatio tog multitaskinga ko pijan plota...
"Split screen" nije isto sto i multi task. Multi znaci puno.
Ako ces split screen da definises kao multitasking, onda znaci da mozes da radis najvise dve funkcije istovremeno. Nazivaj stvari pravim imenom, inace te niko nece dozivljavati kao ozbiljnog sagovornika.
I ja sam izgleda nenormalan ovde, jer upravo na iPadu sa iOS8 otvorih 20-ak aplikacija i interesantno, sve radi.

A ovo za RAM.. da si iole ozbiljniji developer, znao bi da je mnogo lakse obezbediti kompatibilan ekosistem aplikacija i operativnog sistema na prakticno istom hardveru.
Kada bi iPhone imao npr 3GB rama, sutra bi neki developer vrlo lako mogao da napravi neku popularnu aplikaciju koja ce da zahteva mnogo rama, i jednostavno na uredjajima sa 1GB nece raditi jednako dobro.
Tebi kao developeru bi barem trebalo da bude jasno kakva je muka "rikverc-kompatibiliti", ako si uopste developer.

beba

pre 9 godina

@ske
Jos jednom procitah tvoj komentar i stvarno sam sokiran. Bukvalno manu iphonea (applea) predstavljas kao prednost u drugom delu komentara... Stvarno mi nije jasno... Jesam developer i jesam iOS developer trenutno (3 godine ukupno) ali posle ove firme u kojoj sam zavrsavam sa Apple-om jer zaista nemam zivaca za to da mi neko vredja inteligenciju kao sto Apple radi (iako je najlakse uzeti pare upravo na iOS-u)... A i nema stvarno logike da ne koristim njihove uredjaje i da mi se be svidja njihova filozofija, a da developujem za njihovu platformu... Smorio sam se sto bi rekli :).

Mikelo

pre 9 godina

Smesni su mu ovi androidasi sto komentaririsu svaku vest o apple-u,stvarno ih zalim koliko su zavidni i zlobni,verujem kako bi pljuvali i komsijin ferari da je krs od kola jel njihov stojadin ima vise mesta za prtljag
(Marko, 20. septembar 2014 07:38)

Pa ako bi komšija ofarbao fićka u ferari crveno i vikao kako mu je auto nenad.ebiv naravno da bi!

necu da nemam 1000 minuseva

pre 9 godina

Godinama citam komentare apple vs svi ostali i sve manje mi je toga jasno. Imao i apple i android, da ne bude zabune. Sve ovo me podseca vise na dubokoumne rasprave tipa da li treba odrzati paradu ili ne. Samo da skrenem paznju na nekoliko stvari.
a) Ima li ijedan drugi proizvod gde se sa istim zarom raspravlja o tome od kojih komponenti se sastoji (e.g. da li sony LED ima LG panel ili Samsung graficki cip, ili da li gorenje mikser ima BMW elektromotor...). A kakve to veze ima bilo sa cime u XXI veku???
b) Note 3 u Telenoru kosta 95000 din ili 800 E. Isto koliko i 6+ (tamo gde ga ima). Ja sam Note 2 platio vise od 1000E preko ugovora (400E cash i 3000x24 mes od cega dobijem 3 miliona SMS i 24GB data, samo razgovori su OK). Sada je Note 3 dzabe, ako pod "dzabe" podrazumevate 60E x 24 meseca = 1440 E. O kakvoj to bezobraznoj skupoci Apple priozvoda u odnosu na ostale mi tacno pricamo? Ako mislite na oglase, tamo ima Note 3 za manje, bas kao i 5s, bas kao i 6+ za par meseci.
c) Zasto uopste toliko jeda od Apple hejtera u zemlji gde njega i nema??? Pa valjda bi takvi trebalo da budu najzadovoljniji ovakvom situacijom gde se vrli Srbi efikasno stite od belosvetskih vucibatina...(Samsung et al. excluded).
I na kraju d) Bio bih ponosan kada bi nas narod pametne telefone koristio za pisanje softvera, komponovanje muzike et sim. Ako takvih i ima, broj im je zanemarljiv. Za like na FB, tweet, fotku sa pijane zurke na IG ili citanje o starletama - i 5s i s5 i 6+ i 7- rade savrseno

Iscelitelj

pre 9 godina

(Iscelitelj, 21. septembar 2014 09:32) - Momak, potrebna ti he pomoc! Nakon terapije idi na Note 3 stranu (sent from my iPhone).
(BOBAN, 21. septembar 2014 14:04)

Da nisi priglup i jadan, mozda bis se i naljutio. Znaci nema da brines...

Vlajko

pre 9 godina

Pa korisnici drugih uređaja odlično znaju kako izgleda unutrašnjost njihovih telefona. Koliko samo oni puta dnevno otvaraju telefon kad im zablokira :)

raka85

pre 9 godina

zar ne bese 2 gb? obmana ili neka greska?
nego sada to na stranu. malo je 1 gb rama za vrhunske performanse za cenu koju dajes. otvoris par tabova u safariju, mape,par aplikacija i kada ides iz aplikacije u aplikaciju on to mora iznova da otvara i nema tu neke mudrosti. tako je od sveta i veka kod svi uredjaja. androidu je pre trebalo vise rama te je kocio zbog toga. vec to neko vreme nije problem,a sa kitkatom je rame uz rame sa iosom,mada i dzeli je radio vrhunski bez laga i greske. android l ce biti konstatnih 60 frejmova pa jedva cekam to da probam. kad diveloper edisn radi kao avion kako ce biti finalna. imam nexus 5 i kineza sa kitketom od skoro od 100 evra i vrlo je mala razlika u normalnim operacijama.

Sajo gangsta

pre 9 godina

@Marko E moj jarane... Svet nije idilično mesto i o ukusima se ne raspravlja ali da neko toliko obožava neki "brend",da ga uzdiže u nebesa dok pljuje ostale-boles'. Ovo me sve podseća na neku religiju gde istina i činjenice nisu bitne već samo slepo praćenje svog idola.

Gigant elektronske industrije

pre 9 godina

Kada ce ljudi da shvate da marke poput LG i Samsunga prave pegle, frizidere i usisivace a ne telefone. (Bata, 20. septembar 2014 10:45)

Prave sve to, ali i memorije,vrhunske ssd diskove, televizore, laptopove, hrombukove, klime... Najveći proizvođači na svetu su telefona, televizora i memorija. Sve radi savršeno. Slično važi za LG. Sta je u tome loše? Obe firme su danas daleko ispred japanskih, americkih i evropskih.

Nemanja

pre 9 godina

@Nokia 3510i, hvala, opusten sam. Godinama citam B92, primetio sam komentare potpisane sa EU Citizen odavno. Ponekad se slazem sa njim, ponekad ne. Nije poenta onog mog komentara bila u telefonu, onom ili ovom, vec tolika strast i to nije slucaj samo sa pomentum gospodinom, ima ih jos ovde. Nije bila namera uvreda, dobronamerno sam ga ostavio.
Iskren da budem, nisam ni znao koliko moj telefon ima RAM-a i nije me ni interesovalo. Bavim se poslom koji nema veze sa tim. Zasto bi mi to bilo vazno? Ono sto mi je vazno jeste da mi se svidja kako izgleda jer ne nosim zastitne maske, folije i slicno, da ima azuriranje softvera, a prvenstveno da funkcionise bez zastoja, bagova i sl.

USA

pre 9 godina

Imam iPhone4S, sa 524 MB rama, instalirao najnoviji iOS8; radi precizno kao svajcarski sat, svih 124 aplikacija koje imam. E, samsungovci, to mozete samo da potelite i sanjate!
(Misa, 21. septembar 2014 14:07)
E sad imas instalirano 124 aplikacije najsmesnije kad se jave takvi tipovi pa pricaju da imaju 100 aplikacija na iOS ili na android phone I sve radi "super". Pa ja sto sam developer I vlasnik sam iPhone 5s i Sony Z2 telefona ja stvarno ne mogu da verujem ovakvim glupostima da neko instalirao 100 aplikacija i da jos koristi... Realno ono sto se koristi na telefonu kao slucaj kome bas sve ovo treba nece preci preko 50 apps... e-mail, vesti max 4-5 apps, pa za muziku eto imas 4-5 aplikacija tipa Spotify, Pandora & Rdio etc, office app i maps navigation apps, neki cloud app, recimo jos treba ti Amazon app, EBay, Paypal I app od banke gde imas racun... Aj jos recimo koristis i social networks max 5 apps tipa Twitter, FB... I jos ajde da kazemo da imas Netflix, Vudu, Hulu, Amazon Prime VOD, HBO Go I YouTube pa sve to zajedno dodje oko 30-40 apps I jos sam dodao servise koji bez VPN-a ne mogu da rade u Srbiji jedino mozda imas 124 razlicitih fart app tako da...

aaaaa

pre 9 godina

nesporno da je aple dobar uredjaj ali isto tako nesporno je da apple nije vredan da njegova osnovna verzija kosta najjeftinije u evropi i to za manji model 700 evra..jednostavno taj telefon da nema tu cenu garantujem da niko ali niko ga ne bi kupovao, marketing i popularnost kao i svega americkog sto kroz holivudske filmove sto kroz internet, sto kroz televizijske kanale uz vec pomenutu cenu ga stavljaju kao neku ekskluzivu, neki ce ali preko iphona mozes sve da placas, pa to je opcija tj aplikacija koju moze klinac od 12 godina da napravi, sve to postoji i na androidu i svim drugim sistemima..treba biti realan, sada ima telefona koji rade isti posao kao i ovaj i to za vise od 3 puta manje para, stvarno ljudi se takmice ko ce da ima skuplje ko ce da ima " bolje" samo se gleda ko ce kome vise da zavidi, ko je koliko uspeo u zivotu.. a posle se smejemo ljudima sa sela koji naprave za ciglu visu kucu od komsijine!?

neutralni felsh

pre 9 godina

@EU Citizen, tebi stvarno nije dobro. Uzelo maha. Nadji devojku, decka, sta god, neki hobi, volontiraj. I ne ljuti se, samo pogledaj kako pises o nekakvom produktu, predmetu, kompaniji. Samo jos da pocnes da razgovaras sa npr tosterom i ugasio si.
(Nemanja, 20. septembar 2014 12:15)

ne sekiraj se, kad vec ne razumes.

Ske

pre 9 godina

@beba

Nekompetentan developer ce uvek praviti kompromise i neoptimizovani "spaghetti code" bez obzira na platformu za koju razvija, i uvek ce kriviti tu istu platformu iz koje ne ume da izvuce maksimum.

To nema veze sa cenom proizvoda ili hleba, vec iskljucivo sa necijom strucnoscu.

A ne mozes da me ubedis da neko moze na 1GB rama da jednako dobro i fluidno tera aplikaciju koja zahteva 2 ili vise.

beba

pre 9 godina

@ske
Nisam ni pomenuo spleet screen, a toliko pricas o njemu... Zaista ne mogu da diskutujem o tome kako je dobro (i kako ti tvrdis jos i bolje iako shvatam sta si hteo reci) da uredjaj ima 1GB memorije. Mogu samo da ti kazem da to sto sve te aplikacije lepo rade sa tim hardverom mozes i moras da zahvalis iskljucivo developerima koji moraju vecito da prave kompromise i da izmisljaju toplu vodu kako bi pruzili upravo to, lagodnost u koriscenju aplikacije, a sve zbog bas te cinjenice da je hardver takav kakav je... Nije Apple divan i najbolji i pravi cuda nego samo zadaje glavobolje nepotrebno developerima. I uostalom, gde je tu napredak? Backward compatibility je jedno, ovde se radi o tome da aplikacija radi isto na novijem i starijem hardveru (Sto jeste dobro za korisnika ali onemogucava dalji, brzi napredak... Onemogucava pravljenje kompleksnijih i grandioznijih aplikacija...). I na kraju krajeva,o cemu mi pricamo, godinu dana kasnije izbacuju isti telefon samo 20% brzi, a i to znamo koliko je istina kroz testove. 6+ je sa druge strane odlican ali onome kome ne smeta 5.5 inca ekran i to sto je 30% skuplji od slicnih telefona... Ne mogu, stvarno ne mogu da polemisem o iPhoneu, ovo je suludo sta su uradili... Jel' moze sve ovo isto ali sa 2GB memorije pa umesto da imaju 100 i vise posto profita da imaju npr 99% ili 98%? Nemam ja nista protiv da neko kupuje hleb za 100 eura umesto 50 dinara (preuvelicavam naravno) ako hoce ali kada taj neko krene da me ubedjuje da je taj (isti samo drugacije boje kore) hleb bolji od drugih i da su svi drugi ljubomorni jer moraju da kupuju hleb od 50 dinara (cak i oni koji imaju da daju 100evra za hleb ali nisu ludi da daju) e onda zaista moram da priznam da mi je tesko da se suzdrzim (ovo naravno nije na tvoj racun).